Štafeta mužov 4x7,5 km, Hochfilzen sk Víťaz: Nórsko (kon.) | Štafeta žen 4x6 km, Hochfilzen sk 1. Nemecko (kon.)
koniec udalosti
SP - štafeta žen 4x6 km, Hochfilzen

1. Nemecko

(2. Ukrajina, 3. Francúzsko)

Nedeľa 10.12.2017, 14:10 • Hochfilzen (Rakousko) • Biatlon
     
    Konečné poradie:

    1. Nemecko (0+9): 1:14:36.4
    2. Ukrajina (0+5): +44.9
    3. Francúzsko (2+15): +1:04.5
    4. Rusko (0+9): +1:09.0
    5. Švajčiarsko (2+12): +1:25.7
    6. Česko (1+12):+1:34.1
    7. Bielorusko (2+6): +1:42.2
    8. Švédsko (0+9): +1:42.6
    9. Kanada (0+9): +2:31.6
    10. Japonsko (0+9): +4:00.8
    11. Kazachstan (1+10): +4:04.8
    12. Taliansko (3+18): +5:12.8
    13. Nórsko (8+19): +5:13.4
    14. Poľsko (4+20): +5:58.1
    15. Južná Kórea (3+18): +6:10.2 (15:40:13)
     
    Víťazkami ženských štafiet v rámci Svetového pohára v biatlone v rakúskom Hochfilzene sa stali biatlonistky Nemecka so suverénnym náskokom pred Ukrajinou. Tretia priečka patrí po zlom začiatku napokon francúzskym reprezentantkám. Dnešné preteky boli menšou pohromou pre viaceré favorizované tímy, keď výrazne zaostali tradične silné Talianky, Nórky či Poľky. Z pôvodne štartujúcich 20 štafiet napokon do cieľa prišlo len pätnásť. Medzi päticou, ktoré dnešné preteky nedokončili, bolo ,bohužiaľ, napriek sľubnému úvodu aj Slovensko. Ivona Fialková s Teréziou Poliakovou výrazne chybovali na strelnici, a tak bola Poliaková po svojej druhej streľbe stiahnutá z trate. S týmto konštatovaním sa s vami lúčim a prajem vám pekný zvyšok víkendu!
     
    Štafetové preteky žien na Svetovom pohári v Hochfilzene sa v tejto chvíli skončili!
     
    Laura Dahlmeierová prichádza do cieľa na prvom mieste s náskokom 44 sekúnd pred druhou Ukrajinkou Oľenou Pidhrušnou a potvrdzuje tak víťazstvo Nemecka! Pódium uzatvárajú po vynikajúcom výkone Anais Bescondovej v poslednom okruhu Francúzky!
     
    5,4 km
    Laura Dahlmeierová už vo výletnom tempe vo výletnom tempe mieri do cieľa, kam jej zostáva už len posledných 600 metrov. Nemky tak potvrdia svoju suverenitu v tejto discplíne z uplynulej sezóny aj v úvode tej aktuálnej.
     
    5,1 km
    Jeden z posledných medzičasov dnešných pretekov ukazuje, že Laura Dahlmeierová sa pravdepodobne rozhodla ušetriť sily do ďalšieho priebehu sezóny potom, čo ju ešte nedávno trápili zdravotné problémy. Napriek tomu je jej náskok na druhú Ukrajinku Pidhrušnú stále takmer minútový. Na tretiu priečku sa však pretlačila Anais Bescondová, ktorá potvrdila väčšie bežecké kvality v porovnaní s Ruskou Jurlovovou-Perchtovou.
     
    Str. 8
    Laura Dahlmeierová síce pri svojej poslednej streleckej položke musela raz dobíjať, napriek tomu však dovezie nemeckú štafetu do cieľa na prvom mieste so suverénnym náskokom, ktorý už v tejto chvíli činí viac ako 60 sekúnd. Druhé miesto napriek jednému dobíjaniu zatiaľ drží Oľena Pidhrušná. Český útok na pódium Veronike Vítkovej pravdepodobne nevyjde, keďže Jekaterina Jurlovová-Perchtová predviedla sústredenú streľbu a drží sa na bronzovej pozícii. Na štvrté miesto sa veľmi nenápadne dostala Francúzka Anais Bescondová, ktorá však ešte bude bojovať so Švajčiarkou Irene Cadurishovou.
     
    3,4 km
    Laura Dahlmeierová na ďalších 300 metroch získala ďašiu sekundu k dobru, no oveľa zaujímavejšie je to, čo sa deje za ňou. Pri streleckých kvalitách Oľeny Pidhrušnej by malo byť druhé miesto pre Ukrajinu isté, obrovský boj sa však na strelnici očakáva o tretiu priečku. Veronika Vítková dnes na lyžiach doslova lieta. Na tretiu Jekaterinu Jurlovovú-Perchtovú momentálne síce stráca 18 sekúnd a pri zhode okolností by mohla zabojovať možno aj o pódiové umiestnenie.
     
    3,1 km
    Laura Dahlmeierová si zjavne vynikajúco rozložila sily a jej náskok na prvom medzičase po strelnici narástol už na doslova luxusných 40 sekúnd. Pri takomto tempe si Nemka bude môcť na poslednej streleckej položke v stoji dovoliť možno aj tri dobíjania. Veronika Vítková beží fantasticky, predbehla už aj Kanaďanku Juliu Ransomovú a momentálne je už piata.
     
    Str. 7
    Laura Dahlmeierová na svojej úvodnej streleckej položke síce musela raz dobíjať, chyby jej súperiek však spôsobili, že náskok Nemecka pred poslednými dvoma okruhmi narástol už na 36 sekúnd. Na druhé miesto poskočila Ukrajinka Oľena Pidhrušná, tretie miesto patrí nenápadne, no kvalitne jazdiacim Ruskám. Jekaterina Jurlovová-Perchtová využila obrovské zaváhanie Švajčiarky Irene Cadurishovej, ktorá musela ísť až na dve trestné kolá a prepadla sa na štvrtú priečku. Cadurishová sa však drží hneď za Ruskou. Veronika Vítková, ktorá je finišmankou českej štafety zastrieľala čisto a dostáva sa už na šiestu priečku, pričom na pódium momnetálne stráca len 14 sekúnd!
     
    1,4 km
    Laura Dahlmeierová predsa len znova trochu zabrala a získala takmer celý svoj 14-sekundový náskok na Švajčiarku späť. Oľena Pidhrušná sa naďalej takmer vôbec vedúcej nemeckej pretekárke nepriblížila.
     
    1,1 km
    Pri Laure Dahlmeierovej sme si v posledných sezónach zvykli na skvelé bežecké výkony, no nemeckú hviezdu v úvode tohto ročníka Svetového pohára trápila choroba, čo sa pravdepodobne odráža aj na jej miernejšom bežeckom tempe v úvode svojho prvého okruhu. Irene Cadurishová totiž stiahla náskok Nemky už pod desať sekúnd. Oľena Pidhrušná beží na úrovni Dahlmeierovej.
     
    Cieľ 3
    Nemky vyťahujú na svojom poslednom úseku veľkú zbraň v podobe víťazky minuloročného Svetového pohára Laury Dahlmeierovej. Tá vybehla na trať s náskokom 14 sekúnd pred Švajčiarkou Irene Cadurishovou, tretia Ukrajinka Oľena Pidhrušná zaostáva o 26 sekúnd.
     
    5,4 km
    Maren Hammerschmidtová sa blíži na poslednú odovdzávku dnešných štafetových pretekov a jej náskok pred Lenou Haeckiovou a Valj Semerenkovou naďalej narastá. Markéta Davidová v drese českej reprezentácie predvádza skutočne kvalitný výkon a posúva svoj tím už na siedmu priečku.
     
    5,1 km
    Maren Hammerschmidtová sa mohla rozhodnúť spojiť sily so svojou švajčiarskou sokyňou, zvolila však taktiku naberania náskoku, ktorý sa na ďalšom medzičase zvýšil na 10 sekúnd. Valj Semerenková od strelnice stratila ďalších 6 sekúnd.
     
    Str. 6
    Tak pozor! Valj Semerenková zaváhala na svojej streleckej položke v stoji, musela dobíjať a tak pred seba púšťa svoje prenasledovateľky. Na úplné čelo pretekov sa prestrieľala čistou streľbou Maren Hammerschmidtová, Lena Haeckiová síce musela použíť jeden náboj navyše, no stačí jej to na priebežnú druhú priečku. Pre českých fanúšikov máme dobrú správu v podobe jediného dobíjania Markéty Davidovej, ktorá sa stále drží na slušnej ôsmej priečke so stratou necelých 90 sekúnd.
     
    3,4 km
    Valj Semerenková sa v týchto momentoch dokonca trochu vzdialila Haeckiovej s Hammerschmidtovou, stále tam je však rozdiel možno len jedného dobíjania. Niečo viac ako polminútu stráca na štvrtej priečke jazdiaca Švédka Mona Brorssonová.
     
    3,1 km
    Valj Semerenková od výjazdu zo strelnice na svoje prenasledovateľky znova niečo stratila, tentokrát to však nebol až taký markantný rozdiel. Lena Haeckiová zo Švajčiarska s Nemkou Maren Hammerschmidtovou zaostávajú o približne 11 sekúnd. Markéta Davidová na ôsmej priečke má na dohľad siedmu Rusku Irinu Starykhovú.
     
    Str. 5
    Valj Semerenková potvrdila predpoklady a na svojej úvodnej návšteve strelnice musela použiť len jeden náhradný náboj. Lena Haeckiová ich využila až dva a na druhou mieste stráca 13 sekúnd. Za ňou sa okamžite vydala aj Nemka Maren Hammerschmidtová. Mone Brorssonovej streľba príliš nevyšla a z piateho miesta sa už na ňu tlačí Kanaďanka Megan Bankesová. Slušný výkon predvádza Češka Markéta Davidová. Tej patrí momentálne ôsma priečka, keď sa jej podarilo zastrieľať bez jediného zaváhania.

    Jakub Kocourek

    Štartová listina dnešných pretekov:
    1. Nemecko (Hinzová, Hildebrandová, Hammerschmidtová, Dahlmeierová)
    2. Francúzsko (Dorin Habertová, Aymonierová, Braisazová, Bescondová)
    3. Ukrajina (Semerenkovová Vita, Džimová, Semerenkovová Valj, Pidhrušná)
    4. Nórsko (Tandrevoldová, Fenneová, Solemdalová, Olsbuová)
    5. Česko (Puskarčíková, Jislová, Davidová, Vítková)
    6. Taliansko (Runggaldierová, Wiererová, Sanfilippová, Vitozziová)
    7. Švédsko (Perssonová, Oebergová, Brorssonová, Magnussonová)
    8. Bielorusko (Skardinová, Kryuková, Pisarevovová, Domračevová)
    9. Rusko (Slivkovová, Akimovovová, Starykhová, Yurlovová-Perchtová)
    10. Poľsko (Gwizdoňová, Hojnizsová, Nowakowská, Guziková)
    11. Švajčiarsko (Gasparinová E., Gasparinová S., Haeckiová, Cadurischová)
    12. Kazachstan (Raikovová, Višnevská, Kliminová, Poltoraninová)
    13. Kanada (Lunderová, Crawfordová, Bankesová, Ransomová)
    14. Slovensko (Fialková P., Fialková I., Poliaková, Kuzminová)
    15. Rakúsko (Zdoucová, Innerhoferová, Riederová, Hoffmannová)
    16. Japonsko (Tachizakiová, Furuyová, Tanaková, Mitsuhashiová)
    17. Fínsko (Toivanenová, Laukkanenová, Lehtonenová, Mäkarainenová)
    18. Bulharsko (Yordanovová, Stoyanovová, Popovová, Kadevová)
    19. Južná Kórea (Frolinová, Avvakumovová, Munová, Parková)
    20. Litva (Kocerginová, Rasimovičiuteová, Paulauskaiteová, Leščinskaiteová)
    21. Estónsko (Lehtlová, Talihaermová, Tomingasová, Ojová)