Štafeta mužov 4x7,5 km, Hochfilzen sk Víťaz: Nórsko (kon.) | Štafeta žen 4x6 km, Hochfilzen sk 1. Nemecko (kon.)
koniec udalosti
SP - štafeta mužov 4x7,5 km, Hochfilzen

Víťaz: Nórsko

Nedeľa 10.12.2017, 11:30 • Hochfilzen (Rakousko) • Biatlon
     
    Dnešné štafetové preteky mužov sa skončili jasným triumfom Nórska, ktoré nadelilo druhému Nemecku takmer dve minúty. Na tretej priečke napokon končia Francúzi, ktorí boli až na troch trestných okruhoch. Preteky do značnej miery ovplyvnili poveternostné podmienky. Našu štafetu skvelo odštartoval Matej Kazár, odovzdával na šiestom mieste, no potom to celkovo ôsmimi trestnými kolami pokazil Tomáš Hasilla. Naši napokon závod nedokončili, podobne ako napríklad domáci Rakúšania. Posledným klasifikovaným tímom bolo na 18. mieste Česko. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok víkendu. (13:04:21)
     
    Štafetové preteky mužov sa skončili.
     
    CIEĽ
    V cieli máme už aj ďalšie tímy. Druhé skončilo Nemecko a na stupňoch víťazov opäť nebudú chýbať ani Francúzi. Skvelý výsledok dosiahli Švédi, ktorým patrí zemiaková medaila. Naopak, ruský rýchlik Anton Šipulin vytiahol svoj tím len na ôsme miesto.
     
    CIEĽ
    Nórski reprezentanti vyhrávajú úvodnú biatlonovú štafetu mužov v tejto sezóne. Lars Helge Birkeland dvíha ruky nad hlavu na znak suverénneho triumfu a už sa môže radovať spoločne so svojimi kolegami.
     
    6,4 km
    Lars Helge Birkeland si záverečný okruh užíva a symbolicky si ťukol aj s jedným z nórskych trénerov. Už len kilometer mu chýba do cieľa.
     
    6,1 km
    Dnešné preteky sa skončia suverénnym triumfom Nórska. Lars Helge Birkeland má momentálne náskok viac než dvoch minút, čo je obrovská porcia. Zaujímavé ešte bude sledovať Antona Šipulina, ktorý je deviaty, ale na šiesteho Ukrajinca stráca len desať sekúnd.
     
    Str. 2
    Simon Schempp mal síce problémy na strelnici, ale napokon si druhé miesto ustrážil. Zaujímavý súboj sa črtal v súboji o tretie miesto, no Fredrik Lindström musí ísť na trestný okruh, a tak na záverečnom okruhu nevyzve francúzskeho súpera.
     
    Str. 2
    Lars Helge Birkeland si to v pohode ustrážil a pokiaľ ho na trati nepostihnú nejaké technické problémy, tak si Nórsko pripíše cenné štafetové víťazstvo. Zaujímavosťou je, že z pretekov bol stiahnutý aj domáci výber Rakúska.
     
    3,9 km
    Simon Schempp trošku zvoľnil tempo a ešte si musí dávať pozor na tretieho Francúza. Quentin Fillon Maillet zaostáva len o necelých dvadsať sekúnd, čo predstavuje čas na dobitie približne dvoch nábojov.
     
    3,6 km
    Lars Helge Birkeland má aktuálne náskok 1:27 minúty. Osobne si neviem predstaviť situáciu, kvôli ktorej by Nórsko malo prísť o dnešné víťazstvo. Zatiaľ dobíjalo len osemkrát, čo je najmenej z celého štartového pola.
     
    Str. 1
    V poradí siedmu streleckú položku majú za sebou zatiaľ len štyri štafety. Na treťom mieste sa drží výber Francúzska, ktorý dnes nastúpil bez Martina Fourcada. Pred štvrtými Švédmi má náskok 25 sekúnd.
     
    Str. 1
    Lars Helge Birkeland nemal absolútne žiadne problémy pri svojej prvej streleckej položke a smeruje za víťazstvom. Navyše, jeho náskok ešte narastie, pretože Simon Schempp musel trikrát dobíjať a ledva sa vyhol trestnému kolu.
     
    1,4 km
    Lars Helge Birkeland si drží náskok na úrovni 55 sekúnd. Bohužiaľ, musíme sa s vami podeliť aj o jednu nepríjemnú správu. Michal Šíma bol stiahnutý z trate, pretože bol predbehnutý o kolo. Momentálne pokračuje už len 19 štafiet.
     
    1,1 km
    Simon Schempp stiahol na úvodnom kilometri približne tri sekundy zo svojho manka. Bude potrebovať zrejme aj zaváhanie nórskeho súpera, ktorý si zatiaľ bezpečne jazdí na čele. Tretí je so stratou 1:37 minúty Quentin Fillon Maillet.
     
    Cieľ 3
    Erlend Bjoentegaard odovzdáva nórsku štafetu do rúk Larsa Helgeho Birkelanda. Ten má pred druhým nemeckým tímom náskok 58,5 sekúnd. Nemcov ale ešte netreba odpisovať, keďže na záverečnom kole majú Simona Schemppa.
     
    6,4 km
    Erlend Bjoentegaard nejako nezaháľa a drží svoj náskok pred Arndom Peifferom na úrovni 56 sekúnd. Nóri majú v úvode sezóny skvelú formu a dnes môžu vyhrať štafetu napriek absencii bratov Boevcov.
     
    6,1 km
    Erlend Bjoentegaard udržal nórske šance na víťazstvo veľmi, veľmi vysoko. Na strelnici len trikrát dobíjal, a tak má na ďalšom medzičase komfortný náskok 56 sekúnd. Pochváliť treba aj Francúza Emiliena Jacquelina, ktorý je tretí s mankom 85 sekúnd. Štvrté sa drží Švédsko a to má ešte v zálohe Fredrika Lindströma.
     
    Str. 2
    Jeremy Finello zmaril švajčiarske šance na dobrý výsledok, pretože ide až na štyri trestné okruhy. Arnd Peiffer trikrát dobíjal, ale napokon to zvládol a putuje na druhé miesto s minútovou stratou na vedúceho Erlenda Bjoentegaarda.
     
    3,9 km
    Arnd Peiffer stiahol ďalšie sekundičky a už má pred sebou druhého Švajčiara Jeremyho Finella. Bohužiaľ, slovenský reprezentant Michal Šíma nemá za sebou ešte ani streleckú položku v ľahu.

    Miroslav Kováčik

    Konečné výsledky:
    1. Nórsko 1:21:21,8 hod. (0+9)
    2. Nemecko + 1:54,9 (0+17)
    3. Francúzsko + 2:34,0 (3+13)
    4. Švédsko + 2:54,8 (3+12)
    5. Taliansko + 3:19,1 (2+12)
    6. Ukrajina + 3:24,0 (1+12)
    7. Švajčiarsko + 3:30,5 (5+12)
    8. Rusko + 3:35,8 (3+13)
    9. USA + 3:38,3 (3+13)
    10. Lotyšsko + 5:30,5 (3+12)
    11. Bulharsko + 5:43,4 (3+18)
    12. Fínsko + 6:03,1 (2+17)
    13. Estónsko + 6:10,3 (2+17)
    14. Slovinsko + 6:12,6 (5+20)
    15. Kanada + 6:22,5 (6+20)
    16. Belgicko + 6:24,9 (6+12)
    17. Rumunsko + 6:26,6 (4+11)
    18. Česko + 6:45,9 (5+20).

    Nedokončili:
    Rakúsko, Južná Kórea, Japonsko, Litva, Poľsko, Slovensko, Kazachstan a Bielorusko.

    Štartová listina dnešných pretekov:
    1. Rusko (Tsvetkov, Jelisejev, Babikov, Šipulin)
    2. Francúzsko (Beatrix, Desthieux, Jacquelin, Fillon Maillet)
    3. Nemecko (Lesser, Doll, Peiffer, Schempp)
    4. Nórsko (Björndalen, L'abee-Lund, Bjoentegaard, Birkeland)
    5. Rakúsko (Mesotitsch, Eder, Leitner, Eberhard)
    6. Ukrajina (Prima, Semenov, Sjemakov, Pidruchnyi)
    7. Česko (Šlesingr, Moravec, Václavík, Krčmář)
    8. Taliansko (Bormolini, Hofer, Windisch, Chenal)
    9. Kanada (C. Gow, S. Gow, Smith, Green)
    10. Švajčiarsko (Wiestner, Weger, Finello, Dolder)
    11. Bulharsko (Kletčerov, Sinapov, Gerdžikov, Iliev)
    12. Kazachstan (Vitenko, Podkorytov, Pantov, Jeremin)
    13. Slovensko (Kazár, Hasilla, Šíma, Otčenáš)
    14. USA (Bailey, Nordgren, Burke, Doherty)
    15. Slovinsko (Dovžan, Bauer, Drinovec, Fak)
    16. Bielorusko (Varabej, Smolski, Krjuko, Jaliotnau)
    17. Estónsko (Zahkna, Lessing, Ermits, Remmelg)
    18. Japonsko (Tachizaki, Kobonoki, Ozaki, Inomata)
    19. Fínsko (Grönman, Seppälä, Loukkänhuhta, Hiidensalo)
    20. Rumunsko (Buta, Faur, Puchianu, Serban)
    21. Švédsko (Femling, Nelin, Samuelsson, Lindström)
    22. Lotyšsko (Bricis, Muiznieks, Patrijuks, Rastorgujevs)
    23. Poľsko (Szczurek, Guzik, Nedza-Kubiniec, Janik)
    24. Litva (Kaukenas, Dombrovski, Strolia, Suslavicius)
    25. Južná Kórea (T. Kim, Lapšin, Choi, J. Kim)
    26. Belgicko (Rösch, Claude, Lahaye-Goffart, Langer).