Bilbao – Barcelona 2:1 (kon.)
koniec
Athletic Club Bilbao
2:1 (2:0)
FC Barcelona
Štvrtok 05.01.2017, 21:15Španielsky pohár
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:15.
     
    Zdravím všetkých futbalových fanúšikov. Španielsky pohár Copa del Rey má na programe ďalšie zápasy a my budeme sledovať duel medzi Bilbaom a Barcelonou, ktorá je samozrejme miernym favoritom tohoto súboja, nakoľko je Bilbao doma veľmi silné.
     
    Athletic Bilbao zatiaľ v pohári odohralo dva zápasy. V minulom kole narazilo na Racing Santander a bez problémov postúpilo do ďalšej fázy, keď von vyhralo 2:1 a doma 3:0. Dnes má ale domáci celok o poznanie ťažšieho súpera.

    FC Barcelona tiež odohrala dva zápasy. V minulom kole narazila na Hercules a na jeho ihrisku skončil duel nerozhodne 1:1. Doma však hráči FCB dominovali a svojho protivníka rozstrieľali vysoko 7:0.
     
    Posledné vzájomné zápasy

    Bilbao – Barcelona 0:1
    Barcelona – Bilbao 3:1
    Bilbao – Barcelona 1:2
    Barcelona – Bilbao 6:0
    Bilbao – Barcelona 0:1
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop duelu obstaral domáci tím, ktorý aj prešiel veľmi rýchlo dopredu, ale dlhý nákop na Aduriza nebol za najpodarenejších a tak ho chytil ter Stegen.
     
    2
    Domáci sú pomerne aktívny a tak získavajú svoj prvý rohový kop v zápase, po ktorom z hranice šestnástky hlavou zakončoval San José, ale loptu poslal vedľa brány.
     
    3
    Dlhý center domácich sprava ter Stegen na hranici malého vápna len pohladil a poslal k hráčov súpera, ale tí sa k zakončeniu nedostali.
     
    4
    Problémy v rozohrávke Barcelony sa takmer pre ňu skončili katastrofou, pretože Williams sa ocitol úplne sám s loptou na hranici šestnástky. Následne ju posunul a center do malého vápna sa od Aduriza odrazil k ter Stegenovi.
     
    6
    Hostia sa nikam neponáhľajú a prihrávajú si na svojej polovici. Presing Bilbaa nebol nijako extrémny, no domáci loptu získali. Nakoniec iba na chvíľku.
     
    7
    Prvá ofenzívna akcia Barcelony v stretnutí priniesla len zrazený center sprava. Lopta sa vrátila do stredu poľa, kde sa s ňou "Blaugranas" opäť zabávajú.
     
    8
    Hra sa po úvodnom záujme Bilbaa útočiť presunula do stredu poľa, kde si oba tímy loptu striedajú a nedarí sa im vytvárať akcie.
     
    9
    Po ľavej strane prešli domáci až k šestnástky, avšak center Saborita sa k Adurizovi na malom vápne nedostal, pretože ho dobre pokryl Umtiti.
     
    11
    Neymar prenikol po krídle až k priestoru šestnástky súpera, kde sa mu podarilo aj odcentrovať, ale jeho pokus presný nebol.
     
    12
    K prvému zakončeniu v stretnutí sa dostal aj Lionel Messi, avšak pokus tohto útočníka sa skončil vedľa priestoru troch žrdí brankára Iraizoza.
     
    14
    Iniestov prienik dopredu sa musel zastaviť, ale po prenesení hry FCB prešla až k šestnástke, kde narazila na obranný val súpera a vrátila sa k svojim prihrávkam.
     
    15
    Rakitič našiel dlhou loptou na krídle Albu, no ten ju hlavou z prvej len poslal na kopačky v bielo-červenom. Napriek tomu ju domáci ihneď stratili.
     
    16
    San José vystúpil zo svojej pozície, ale nepodarilo sa mu zachytiť pas na krídle pre Suaréza, takže tento Američan môže postupovať dopredu.
     
    17
    Akcia Barcelony sa dostala len do fázy, že Roberto musel sprava centrovať, čo aj vykonal. Našiel brankára Iraizoza.
     
    18
    Neymar padá po faule od Raúla Garcíu niekoľko metrov pred šestnástkou Bilbaa, takže hostia dostávajú k dispozícii zaujímavú možnosť na centrovaný pas.
     
    19
    Messi loptu do pokutového územia aj poslal, ale nízky pas našiel len prvého hráča súpera. Ten napriek tomu odvrátil iba na roh.
     
    19
    Po centri na prednú tyč hlavičkoval za seba Busquets, loptu zo vzduchu stiahol Iraizoz a rozohral dopredu, no zle.
     
    20
    Barcelona sa k nej okamžite dostala, sprava prišiel center na zabudnutého Piquého na hranicu malého vápna, kde zle vybehol brankár Iraizoz. Španielsky obranca však zamieril vedľa. Následne po zrážke ostal ležať na zemi.
     
    21
    Piqué potreboval ošetrenie, ale bude v poriadku. Do hry sa po pár sekundách vrátil.
     
    23
    Hra nemá žiadny spád. Oba tímy sa držia pokojného tempa, ako keby im tento zápas po vianočnej prestávke nehral do kariet a ešte nenaskočili späť do zápasového tempa.
     
    24
    Dlhý pas na Neymara veľmi dobre vyriešiel San José, ktorý pred ním poslal loptu hlavou svojmu brankárovi a nedal Brazílčanovi šancu niečo vymyslieť.
     
    25
    Bilbao dalo gól!
    Kto iný, než elitný kanonier ARITZ ADURIZ sa presadil a otvára skóre tohto zatiaľ nie príliš atraktívneho zápasu. Williams dostal loptu do šestnástky a takmer z bránkovej čiary ju krásnym centrom poslal na úplne voľného spoluhráča, ktorý spred bránkovej čiary nemal zakončiť.
    25. Aritz Aduriz (ATB) - 1:0
     
    27
    Ďalší pre obranu Barcelony nepríjemný center letel z pravej strany, odkiaľ ho poslal Bóveda, ale Aduriz tentoraz nezakončoval.
     
    28
    Bilbao dalo gól!
    Hostia si to takto určite nepredstavovali, pretože len tri minúty od prvého inkasovaného gólu je tu aj druhý. Po zachytení rozohrávky Barcelony sa lopta po krásnej kombinácii dostala až na nohu voľného WILLIAMSA v šestnástke a ten skvelou bombou nedal ter Stegenovi šancu.
    28. Iñaki Williams (ATB) - 2:0
     
    30
    Alba sa ocitol na zemi v strede poľa, no napriek tomu, že si držal nohu sa faul nepískal. Ten následný na Neymara už áno, ale Barcelona loptu vracia iba smerom dozadu.
     
    31
    Barcelona má dnes obrovský, ale naozaj obrovský problém s rozohrávkou, ktorú jej nesmierne komplikujú hráči Bilbaa. Tí sú pri obrancoch FCB veľmi rýchlo a sú dosť otravní. Práve z toho plynul hlavne druhý gól.
     
    32
    Jordi Alba si nabehol do šestnástky na voľné miesto, Messi ho dokázal nájsť, avšak španielsky zadák centroval z ofsajdu.
     
    34
    Znova to vidíme, Wiliams aj cez "mŕtvoly", teda ležiaceho hráča Barcelony, ktorý sa pošmykol prešiel k lopte. Tú si hostia pod tlakom opäť nedokázali presne prihrať.
     
    37
    Umtiti dostal v súboji lakeť od Aduriza a ostal ležať na zemi, z ktorej sa nedvíha. Pravdepodobne je situácia oveľa horšia, ako sa na prvý pohľad zdalo, pretože hra sa presunula preč a jediný, kto pri ňom ostal bol brankár ter Stegen a ten vyzeral veľmi vystrašene. Lekári rýchlo pribehli a starajú sa o francúzskeho obrancu.
     
    39
    Ošetrovanie trvalo dlhšie, no obranca sa postavil a po svojich odchádza za postrannú čiaru. Aduriz nedostal ani žltú kartu. Každopádne, venovať sa musíme rohu pre Barcelonu.
     
    40
    Ten nebezpečný nebol, pretože Laporte bol stiahnutý na zem a tak sa lopta dostáva po faule do držania Bilbaa bez zakončenia súpera.
     
    40
    Umtiti sa vrátil na ihrisko a chcel si niečo vysvetliť s Adurizom, za čo vidí žltú kartu. Rovnako aj španielsky útočník, čo sa divákom nepáči.
     
    42
    Williams zaviezol loptu k rohovej zástavke a cez Albu vybojoval kop od tohto predmetu. Ešte pred tým však Umtiti s Adurizom opäť pri sebe, čo musí vyriešiť hlavný arbiter.
     
    43
    Loptu hostia z vlastného pokutového územia dostali veľmi rýchlo a Raúl García navyše hneď fauloval, takže Barcelona začína akciu od brankára ter Stegena.
     
    44
    Alba po ľavej strane prešiel až do šestnástky súpera, kde sa aj snažil odcentrovať, alebo vystreliť, ale Laporte zrazil na roh, z ktorého Barcelončania trafili iba priestor, kde bol Iraizoz a ten vyráža.
     
    45
    Hostia sa dostali z protiútoku takmer okamžite k ter Stegenovi, okolo ktorého chcel Balenziaga centrom pred prázdnou bránou nájsť Williamsa, ale loptu včas nemecký gólman zastavil.
     
    45+1
    Nadstavujú sa 3 minúty.
    45+1. Neymar (BAR)
     
    45+1
    Iniesta posunul loptu do šestnástky na Neymara, ktorý sa kľučkou chcel dostať okolo stopéra San Josého, čo sa mu nepodarilo, ale spadol a mala pískať penalta. Hlavný rozhodca sa tak ale nerozhodol. Teraz boli hostia poškodení.
     
    45+2
    Žltú kartu dostáva Alba (FC Barcelona).
    Žltú kartu dostáva Busquets (FC Barcelona).
    Žltú kartu dostáva Iniesta (FC Barcelona).
     
    45+3
    Barcelona ešte chcela niečo vymyslieť, ale po peknej kolmici k bránkovej čiare od Messiho loptu Busquets poslal iba na kopačky súperov.
     
    45+3
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Prvý polčas nemal grády, až po prvý gól, ktorý strelil v 25.minúte Aduriz. Williams pridal ďalší už o chvíľu a tak boli domáci vo skvelej pozícii. V závere však v šestnástke súpera spadol Neymar mala sa pískať penalta, čo sa neudialo.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Po zrážke v strede poľa sa zo zeme len ťažko dvíha Piqué, Aduriz je v poriadku, aj keď práve on fauloval.
     
    48
    Dlhá kolmica na Aduriza bola dobrá, ale Umtiti bol pri ňom včas a loptu odpratal do autu, takže domáci môžu pokračovať v akcii.
     
    49
    Williams sa ocitol úplne sám medzi štyrmi obrancami Barcelony a tým pádom sa mu na hranici šestnástky nepodarilo vymyslieť nič. O loptu krátko na to prišiel.
     
    51
    Williams opäť v akcii a tentoraz sa mu podarilo aspoň odcentrovať smerom na Aduriza, ale ter Stegen dobre čítal hru a loptu si zobral pre seba. Barcelona prešla dopredu a Neymar spadol tesne pred šestnástkou po sklze Garcíu. Bude to zaujímavý priamy kop.
     
    52
    Barcelona dala gól!
    LIONEL MESSI krásnou strelou prekvapil brankára Iraizoza, ktorý síce dokázal zareagovať, ale loptu vyrazil iba do brvna a od neho putuje za čiaru, aj keď sa to hlavne kapitánovi Bilbaa nepáči.
    52. Lionel Messi (BAR) - 2:1
     
    53
    Žltú kartu dostáva Iturraspe (Athletic Club Bilbao).
     
    55
    Žltú kartu dostáva Raúl García (Athletic Club Bilbao).
     
    56
    Dlhý center Neymara do šestnástky súpera nebezpečenstvo nepriniesol, Iraizoz na loptu rýchlo zareagoval a skryl ju v rukaviciach.
     
    58
    Barcelona po góle na oko prebrala iniciatívu, čo je aj pravda, ale nedostáva sa vyložených šancí, skôr ide stred poľa, kde je v týchto chvíľach lepšia.
     
    60
    Hráči Bilbaa loptu získali od hráčov súpera, no veľmi rýchlo o ňu aj prišli, keďže prihrávka od Itturaspeho za obranu adresáta nenašla a tak sa jej chopil ter Stegen.
     
    61
    Pekná prihrávka za obranu na Suaréza od Messiho takmer znamenala veľkú možnosť hostí, ale Iraizoz veľmi dobre čítal hru, vybehol a loptu si nechal pre seba.
     
    63
    Williamsov tečovaný pas spoluhráčov pristál na nohe Aduriza na hranici šestnástky, ktorý sa pokúsil prehodiť ter Stegena, ale tento úmysel mu vôbec nevyšiel a lopta skončila v Nemcovej náruči.
     
    64
    Kontra Barcelony po krídle sa razom dostala až do šestnástky, kde Neymar v druhej vlne našiel Messiho, ale jeho strela z dobrej pozície bola zablokovaná.
     
    65
    Neymar to vyskúšal sám, vyslal pokus spoza pokutového územia mieriaci do rohu brány, ale Iraizoz bol na mieste a dokázal vyraziť.
    65. Neymar (BAR)
     
    67
    Piqué sa stretol vo vlastnej šestnástke v súboji s Adurizom, pretože sa k nim lopta odrazila. Obaja po nej išli razantne a obaja skončili na zemi. Faul sa nepíska ani na jednej strane.
     
    68
    Striedanie v tíme Athletic Club Bilbao: z ihriska odchádza Saborit, prichádza Muniain.
     
    70
    Rýchlu kontru Barcelony skvele zastavil Muniain milimetrovým sklzom, inak by Suaréz mohol zakončovať z veľmi dobrej pozície. Iraizoz následne odkopol čo najďalej.
     
    71
    Striedanie v tíme FC Barcelona: z ihriska odchádza Rakitič, prichádza André Gomes.
     
    73
    Bilbao na polovici súpera nevymyslelo nič a navyše o loptu prišlo, ale Barcelončania iba dlho rozohrávali.
     
    74
    Španielsky záložník Raúl García veľmi tvrdo dohral Neymara po to, čo Brazílčan loptu prihral a keďže už jednu žltú mal, po druhej vidí červenú.
    74. Raúl García (ATB)
     
    76
    Uvidíme, či Barcelona dokáže presilovku využiť. Každopádne, teraz iba drží loptu v strede poľa a domáci ju dopredu nepúšťajú.
     
    78
    Striedanie v tíme Athletic Club Bilbao: z ihriska odchádza Aduriz, prichádza Eraso.
     
    79
    Obrovská šanca Barcelony! Lopta sa pred bránou odrážala ako chcela, Iraizoz už ležal na zemi, ale Messi trafil iba protihráčov a to isté sa následne podarilo aj Iniestovi.
    79. Messi (BAR), Iniesta (BAR)
     
    81
    Po Garcíovi je tu ďalší hráč Bilbaa, ktorý vidí druhú žltú a tým pádom červenú. Znovu sa tak stalo po faule na prenikajúceho Neymara. Previnil sa Iturraspe.
    81. Iturraspe (ATB)
     
    82
    Ofenzívny faul Umtitiho, ktorý sa dopredu premiestnil kvôli štandardke. Vo vzduchu udrel rukou Laporteho, ktorý ešte potrebuje ošetrenie.
     
    84
    Striedanie v tíme Athletic Club Bilbao: z ihriska odchádza Williams, prichádza Elustondo.
     
    85
    Messi poslal chytrý pas za defenzívu na Suaréza, ktorý si nabehol za defenzívu a rozhodol sa prehodiť Iraizoza, čo mu ani zďaleka nevyšlo.
     
    87
    Barcelona tlačí na súpera, ale všetko je to pred šestnástkou a teda ďaleko od brány Bilbaa. Lopta sa k nej následne dostala, avšak Suaréz sa ocitol v ofsajde.
     
    88
    Striedanie v tíme FC Barcelona: z ihriska odchádza Umtiti, prichádza Paco Alcácer.
     
    89
    Roberto sprava prenikol až do šestnástky, kde ešte chcel uvoľniť spoluhráča Suaréza, no lopta cez nohy dvoch obrancov neprešla.
     
    90
    Iniesta pekným pasom našiel nabehnutého Albu v šestnástke, ktorý ešte prihrával na Alcácera, ale obrancovia Bilbaa boli na mieste a včas odkopli.
     
    90+1
    Nadstavujú sa 3 minúty.
     
    90+2
    Barcelona vytvorila proti ôsmim hráčom v poli Bilbaa zámok a oblieha šestnástku súpera, ale nevie sa dostať do žiadnej šance. Messi to chcel zobrať na seba, ale traja hráči naraz ho o loptu čisto pripravili.
     
    90+3
    Nie, nie a nie. Všetko, čo v posledných minútach hostia kopnú do šestnástky sa vráti. Je tu asi posledná šanca, roh.
     
    90+4
    Po skrumáži sa lopta odrážala, následne pristála na kopačke Messiho a ten z výbornej pozície svojou bombou trafil žrď. Alcácer už doraziť nedokázal.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Domáci vedenie, ktoré vytvorili v prvom polčase udržali aj keď Barcelona znížila a Bilbao dohrávalo bez dvoch vylúčených hráčov. Messi na konci trafil tyč, odveta bude zaujímavá. (23:09:03)

    Matej Kubove

    Góly: 25. Aduriz, 28. Williams – 52. Messi

    Karty:   40. Aduriz (ATB), 53. Iturraspe (ATB), 55. García (ATB) – 40. Umtiti (BAR), 45+2. Alba (BAR), 45+2. Busquets (BAR), 45+2. Iniesta (BAR)   74. García (ATB), 81. Iturraspe (ATB)


    Athletic Club Bilbao: Iraizoz (C) – Bóveda, Etxeita, Laporte, Balenziaga – San Jose, Iturraspe – Williams, García, Saborit – Aduriz
    Náhradníci: Arrizabalaga – Elustondo, Eraso, Beñat, Muniain, Susaeta, Rico

    FC Barcelona: Ter Stegen – Roberto, Piqué, Umtiti, Alba – Rakitić, Busquets, Iniesta (C) – Messi, Suárez, Neymar
    Náhradníci: Masip – Turan, Rafinha, Mascherano, Alcacer, Digne, Gomes