Nacional – Boavista 0:2 (kon.) | Braga – Moreirense 2:1 (kon.) | Feirense – Ferreira 2:0 (kon.)
Belenenses – Lisabon 0:1 (kon.)
koniec
Sporting Braga
2:1 (1:1)
Moreirense FC
cz Štvrtok 22.12.2016, 20:00 • Estádio AXA, Braga (kapacita: 30.286 diváků) • Primeira Liga • 15. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.
     
    Braga zakončí kalendářní rok 2016 v domácím prostředí Estádia AXA, kde ve čtvrtek večer přivítá Moreirense. Fotbalisté Bragy se mohou v případě vítězství dotáhnout na druhé FC Porto, na které by ztráceli po zisku tří bodů pouze dva body. Hostující Moreirense v dnešní sezóně portugalské Ligy NOS boduje o záchranu a o pouhé skóre se nachází nad sestupovým pásmem, o favoritovi utkání tak není pochyb.
     
    Úvodní sestavy:

    SC Braga: Marafona – Baiano, Ricardo Ferreira, André Pinto, Goiano – Wilson Eduardo, Xeka, Vukcević, Ricardo Horta – Alan (C), Rui Fonte. (4-4-2)
    Náhradníci: Matheus – Bakic, Hassan, Martínez, Djavan, Pedro Tiba, Artur Jorge. J. Simao.

    Moreirense FC: Taborda – Sagna, Diego Galo, André Micael (C), Rebocho – Cauê, Neto, Geraldes – Podence, Boateng, Dramé. (4-3-3)
    Náhradníci: Makaridze – Tiago Almeida, Roberto, Nildo, Fati, Tiago Morgado, Marcelo Oliveira. A. Inacio.

    Rozhodčí: Luís Ferreira. Asistenti: Luís Cabral, Nelson Cunha. Čtvrtý rozhodčí: Vasco Santos.
     
    Fotbalisté obou týmů už jsou připraveni na hrací ploše a utkání mezi Bragou a Moreirense může začít!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hlavní rozhodčí Luís Ferreira dal právě pokyn k zahájení zápasu, jehož výkop obstarali domácí fotbalisté Bragy.
     
    2
    Domácí hráči na levé straně obranné poloviny vybojovali míč a z hlediště se ozval hlasitý potlesk. Braga ovšem neměla kudy se dostat směrem vpřed a do hry se zapojil i brankář Marafona.
     
    3
    Braga vyrazila do útoku tentokrát po pravém křídle, následný dlouhý nákop ale nic nepřinesl. Jeden z hráčů Moreirense míč hlavou vrátil zpět na polovinu domácího týmu.
     
    4
    Moreirense z ničeho nic vyrazilo středem hřiště do přečíslení čtyři na tři, které přízemní střelou zpoza šestnáctky zakončil Neto, jeho následný pokus ale zamířil vedle levé tyče.
     
    5
    Braga má sice v úvodu zápasu mnohem častěji míč na svých kopačkách, jenže před pár okamžiky málem z ničeho nic udeřili hostující hráči Moreirense. Marafona ovšem zasahovat nemusel.
     
    6
    Braga kombinuje pouze ve středu hřiště a její hráči se nejsou schopni dostat k pokutovému území Moreirense, jehož hráči zatím fantasticky brání.
     
    7
    Alan posílal z pravého křídla do šestnáctky ostrý střílený centr, jenže trefil pouze prvního hráče Moreirense, od něhož se míč odrazil za postranní čáru. Domácí mohli alespoň vhazovat.
     
    8
    Horta se chtěl rozeběhnout po levém křídle směrem k šestnáctce soupeře a hledal, komu by přihrál, jenže adresáta nenašel a musel zvolit přihrávku na vlastní polovinu hřiště.
     
    9
    Alan nepříjemně přišlápl ve středu hřiště nohu Geraldesovi a správně mu byl odpískán faul, po němž se Moreirense může podruhé v zápase pokusit udeřit. První pokus byl nepřesný.
     
    10
    Moreirense bylo vytlačeno aktivním napadáním hráčů Bragy na vlastní polovinu hřiště a musí útočit do plných.
     
    11
    Dramé málem potrestal ledabylé počínání obrany Bragy uprostřed šestnáctky, když se dostal k míči a pokoušel se přehodit vybíhajícího Marafonu, jeho lob byl ale příliš vysoký a brankář Bragy v pohodě míč stáhl ze vzduchu. Z velké příležitosti nakonec nebylo nic.
    11. Dramé mohl potrestat ledabylé počínání obrany Bragy.
     
    12
    Fotbalisté Bragy se ovšem podruhé v zápase přesvědčili o tom, že si směrem dozadu musí dávat obrovský pozor.
     
    13
    Moreirense posílalo za domácí obranu na levé straně hřiště nebezpečný kolmý pas, na který skvěle zareagoval brankář Marafona a po výběhu až za hranici pokutového území míč před jedním z hostujících hráčů odkopl do bezpečí.
     
    14
    Fonte si naskakoval ve středu hřiště na vysoký míč a zezadu byl loktem přistrčen napadajícím Sagnou.
     
    15
    Moreirense na pravé straně předvedlo pěknou akci, po které přišla přízemní střela zpoza šestnáctky, následný pokus jednoho z hostujících hráčů bez přípravy ale zamířil pouze doprostřed brány, kde byl připravený Marafona.
     
    16
    Ze zápasu uplynula úvodní čtvrthodina a nutno konstatovat, že nebezpečnější jsou i přes obrovské držení míče na straně Bragy hostující fotbalisté Moreirense.
     
    17
    Geraldes si krásně zpracovával míč patou do pohybu a v blízkosti středového kruhu do něj vlétl ostře jako neřízená střela Vukcević, který se navíc nepříjemně poranil.
     
    18
    Vukcević musel být po svém ostrém faulu na Geraldese ošetřován, nyní už je ale zpět na nohou a vypadá to, že v zápase bude moci bez problémů pokračovat.
     
    19
    Alan v obležení dvou protihráčů dlouho držel míč pod kontrolou a Netovi byl vzápětí odpískán faul.
     
    20
    Braga na pravé straně hřiště rozehrála standardní situaci a do šestnáctky posílala pěkný diagonální pas, brankář Taborda ale skvěle vyběhl z brány a před jedním z domácích hráčů míč oběma rukama vyboxoval mimo hrozící nebezpečí.
     
    21
    Hosté se pokusili zareagovat akcí po pravém křídle, odkud přišel hodně nepřesný centr a míč zamířil vedle vzdálenější levé tyče do zámezí. Marafona celou situaci kontroloval.
     
    22
    Moreirense bojuje o záchranu, a pokud by si z dnešního zápasu odneslo všechny tři body, měly by cenu zlata.
     
    23
    Neto zůstal ležet na hrací ploše a podle toho, kde má ruce, to vypadá, že utrpěl nepříjemný úder do slabin. Z hlediště se ozýval pískot, ale do těchto míst to opravdu hodně bolí.
     
    24
    Možná to nikoho z Vás nebude zajímat, ale jen pro pobavení. Míčem ani soupeřem jsem mezi nohy nikdy ve fotbale udeřen nebyl, moc dobře si ale vzpomínám na tenisák. Ta bolest byla neskutečná, a tak s Netem soucítím.
     
    25
    Zpět k dění na hřišti. Fotbalisté Moreirense využili volného prostoru na levém křídle k centru do šestnáctky, tam ovšem nebyl vůbec nikdo a Marafona míč stáhl do náruče.
     
    26
    Braga se naopak pokusila zahrozit po pravém křídle dlouhou kolmou přihrávkou za obranu, následný pas ale zamířil do území nikoho a Taborda v klidu odkopávat od své brány.
     
    27
    Domácí brankář Marafona už dnes musel jednou zasahovat, jeho protějšek Taborda je ale stále bez zákroku.
     
    28
    Hostující kapitán André Micael nevymýšlel na pravé straně obranné poloviny nic složitého a rozhodl se pro dlouhý nákop do šestnáctky Bragy, kde míč skončil v rukavicích Marafony.
     
    29
    Včera jste společně s námi mohli sledovat jediné utkání portugalské ligy, v němž Benfica hostila o poháry bojující Rio Ave, a to bylo úplně jiná káva.
     
    30
    Braga na levé straně hřiště rozehrála rohový kop a na přední tyč posílala pěkný centr, hostující hráči Moreirense ale zvládli míč odvrátil hlavou do bezpečí. Domácí se opět k ničemu nedostali.
     
    31
    Abych se vrátil k mé myšlence. Když porovnám utkání Benficy, tak to bylo bohaté na šance, bohužel o dnešním zápase mezi Bragou a Moreirense se to zatím říci nedá.
     
    32
    Přitom dnes sledujeme utkání třetího celku tabulky s týmem bojujícím o záchranu. Čekali bychom, že Braga bude lepší, jenže opak je pravdou. Nebezpečnější jsou fotbalisté Moreirense, kteří jednou pálili mimo a jednou zaměstnali brankáře Marafonu.
     
    33
    Braga právě vstřelila branku!
    ANDRÉ PINTO si na vzdálenější levé straně šestnáctky zpracoval přetažený centr z rohového kopu a poté přízemní střelou propálil vše, co mu stálo v cestě. Taborda bezmocně sledoval, jak míč míří po zemi ke vzdálenější pravé tyči jeho brány a Braga z ničeho nic vede!
    33. André PINTO - 1:0
     
    34
    Braze stačila jedna jediná akce, aby se ujala vedení z vůbec první střely v celém zápase.
     
    35
    Braga během celého dosavadního průběhu zápasu nevystřelila ani jednou, jakmile tak ale učinila, jako blesk z čistého nebe se ujala proti Moreirense vedení.
     
    36
    Fanoušci v hledišti byli během posledních minut hodně tiší, úvodní branka Andrého Pinta je ovšem dostala do varu.
     
    37
    Moreirense se snažilo po levé straně proniknout do pokutového území, jeden z domácích fotbalistů byl ale povalen na trávník a akci hostujícího celku zastavil útočný faul.
     
    38
    Rozehrávky se ujal brankář Marafona, jeho následný výkop ale žádného z jeho spoluhráčů nenašel a Moreirense se mohlo opět pokusit dostat k šestnáctce domácí Bragy.
     
    39
    Horta podstoupil tvrdý hlavičkový souboj s Boatengem a oba borci se nepříjemně střetli hlavou. Domácí záložník chvíli zůstal ležet na hrací ploše, nyní už je ale zpět na nohou.
     
    40
    Boateng unikal podél levé postranní čáry a Xexa do něj z boku zajel ostrým skluzem, za který měl být potrestán žlutou kartou, hlavní rozhodčí si ale vystačil s domluvou.
     
    41
    Moreirense právě vstřelilo branku!
    Útočník OUSMANE DRAMÉ si navedl míč z levého křídla do středu hřiště a zpoza šestnáctky napřáhl k nádherné jedovaté ráně, kterou vymetl přesně vzdálenější pravý roh brány. Marafona jeho střelu pouze sledoval, a kdyby do ní vložil ruce, tak by mu je snad utrhla!
    41. Ousmane DRAMÉ - 1:1
     
    42
    Moreirense bylo odměněno za svou ofenzivní snahu a zaslouženě se mu v dnešním zápase podařilo vstřelit gól.
     
    43
    Fotbalisté Bragy udělali chybu, že se před Ousmanem Dramém rozestoupili a nechali mu obrovský prostor ke střele.
     
    44
    Do konce prvního poločasu zbývají odehrát necelé dvě minuty, a přestože jsme příliš velkých šancí neviděli, oba dva týmy nám to vynahradily dvěma krásnými trefami. Zejména ta v podání Ousmaneho Dramého stála za to!
     
    45
    Nad rámec prvního poločasu byly nastaveny 2 minuty.
     
    45+1
    Moreirense je v závěru prvního poločasu aktivnější a hra se převážně odehrává na polovině domácí Bragy.
     
    45+2
    Xeka ostře vlétl do souboje s Rebochou a za svůj ostrý šlapák byl odměněn v závěru poločasu žlutou kartou.
     
    45+3
    Moreirense v závěru prvního poločasu rozehrálo na pravé straně rohový kop, po následném centru na přední tyč se ale do zakončení nedostalo a více už úvodních 45 minut nenabídne.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Estádio AXA se rozezněla vánoční píseň od světoznámé Mariah Carey s názvem All I Want For Christmas Is You a fanoušci v hledišti se během prvního poločasu dočkali dvou dárků. Jako první skóroval v dresu domácí Bragy po přetaženém centru z rohového kopu André Pinto, na jehož gól krátce před přestávkou odpověděl výstavní ránou zpoza šestnáctky Ousmane Dramé. Skóre po prvním poločase. Sporting Braga 1 Moreirense FC 1.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 21:04.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu SC Braga: ze hřiště odchází Xeka, přichází Pedro Tiba.
     
    47
    Fanoušci Bragy dozpívali jako hudební sbor klubou hymnu a vstupujeme do druhého poločasu, před kterým domácí sáhli k jedné změně. Ze hřiště zřejmě kvůli zranění odstoupil Xeka, kterého nahradil Pedro Tiba.
     
    48
    V sestavě hostujícího Moreirense jsme žádnou změnu nezaznamenali. Hosté nastoupili do druhé pětačtyřicetiminutovky ve stejném složení.
     
    49
    Dramé se pokoušel po levé straně hřiště proniknout do šestnáctky, jenže se mu nepodařilo tělem natlačit před jednoho z dobře se vracejících obránců Bragy a skončil na zemi.
     
    50
    Carniero byl zřejmě hráčem, který si na pravé straně šestnáctky nabíhal na diagonální pas svého spoluhráče z levé strany hřiště, jenže na něj nedosáhl a Taborda odkopával od své brány.
     
    51
    Ze druhého poločasu uplynulo pět minut a zatím sledujeme totožný fotbal jako v úvodu zápasu. Hra se tedy odehrává mezi oběma šestnáctkami a žádný z týmů se nemůže dostat do šance.
     
    52
    Braga na pravém křídle vybojovala autové vhazování, jenže následný přetažený centr skončil vedle vzdálenější levé tyče v zámezí a Rui Fonte se po míči natahoval marně.
     
    53
    Boateng chtěl v blízkosti středového kruhu vyhrát hlavičkový souboj a po vysokém výskoku ztratil stabilitu, což tvrdě odnesl Vukcević, na kterého tvrdě dopadl.
     
    54
    Boateng dopadl během hlavičkového souboje hlavou na hlavu Vukceviće, nakonec to tedy bylo mnohem horší než se zdálo! Oba hráči museli být ošetřování a skončili za postranní čárou.
     
    55
    Alan nádherně odcentroval z pravého křídla, a co následně předvedl Eduardo na pravé straně šestnáctky, to byla opravdová paráda! Domácí útočník si prvním dotykem ze vzduchu míč zpracoval, a aniž by dopadl na zem, pohotovým volejem ho napálil těsně nad břevno!
    55. Ukázka fantastické technické práce v podání Eduarda.
     
    56
    Braga připravuje u postranní čáry druhé střídání. Taktické pokyny už dostává vysvlečený Hassan.
     
    57
    Boateng si na uprostřed šestnáctky nabíhal na centr z pravé strany hřiště a nepříjemně se střetl v souboji hlava na hlavu s Pintem, který zůstává ležet na hrací ploše a musí být ošetřen.
     
    58
    Střídání v týmu SC Braga: ze hřiště odchází Ricardo Horta, přichází Ahmed Hassan.
     
    59
    André Pinto už je zpět na nohou a hodně otřesený odešel v doprovodu lékaře za postranní čáru.
     
    60
    Boateng se na vzdálenější levé tyči dostal po krásném zpětném centru svého spoluhráče z pravé strany šestnáctky a blízkosti brankové čáry k hlavičce, která zamířila mimo.
     
    61
    Ze zápasu uplynula hodina hry, po které je skóre stále nerozhodné 1:1 poté, co na úvodní gól Andrého Pinta výstavní trefou těsně před přestávkou odpověděl Ousmane Dramé.
     
    62
    Sagna na levé straně hřiště vybojoval rohový kop a hosté na přední tyč posílali od rohového praporku prudké přízemní centr, který první hráč Bragy odkopl do bezpečí.
     
    63
    Střídající Pedro Tiba se snažil uprostřed šestnáctky dostat do zakončení, jenže si při zpracování pomohl rukou.
     
    64
    Střídající Hassan se po krásném centru z levé strany šestnáctky snažil dostat na přední tyči do zakončení, těsně před ním ale míč hlavou prodloužil za sebe Diego Galo a vzápětí zamířil vedle vzdálenější pravé tyče.
     
    65
    Podence předvedl na pravé straně šestnáctky krásnou zasekávačku a z ostrého úhlu přízemní střelou rozvlnil boční síť! Brankář Marafona ovšem situaci vkleče kontroloval.
     
    66
    Střídání v týmu Moreirense FC: ze hřiště odchází Ousmane Dramé, přichází Nildo Petrolina.
     
    67
    Pierre Sagna postavil koleno do cesty unikajícímu Pedrovi Tibovi, který dobře zasekl míč, a viděl žlutou kartu.
     
    68
    Hostující Moreirense před pár okamžiky sáhlo ke střídání a ze hřiště trochu překvapivě odešel střelec vyrovnávací branky.
     
    69
    Vukcević v hlavičkovém souboji u postranní čáry zasáhl loktem do obličeje Neta a zřejmě si řekl o žlutou kartu.
     
    70
    Nikola Vukvević skutečně viděl žlutou kartu poté, co v hlavičkovém souboji zasáhl loktem nepříjemně Neta.
     
    71
    Kolem Vukceviće se vzápětí strhlo menší klubko hráčů Moreirense, nakonec ale k žádnému incidentu nedošlo a horké hlavy rychle vychladli k prospěchu věci.
     
    72
    Po přestávce výrazně přibylo faulů a také žlutých karet. Na domácí straně byl po přestávce potrestán Nikola Vukcević , zatímco v týmu Moreirense předtím Pierre Sagna.
     
    73
    Podence si skvěle pokryl míč tělem a vzápětí byl zezadu nepříjemně fauloval napadajícím Goianem.
     
    74
    Goiano naznačoval rozhodčímu, že Podence se zřítil na trávník bez jeho příčiny a simuloval, jenže to se mýlil.
     
    75
    Faulů je opravdu mnoho, ale herně se od prvního poločasu příliš nezměnilo. Ani po přestávce nesledujeme nikterak ofenzivní koncert bohatý na šance.
     
    76
    První poločas sice příliš šancí nenabídl, dočkali jsme se ovšem dvou branek. Věřme, že nás ještě nějaká čeká.
     
    77
    Střídání v týmu Moreirense FC: ze hřiště odchází Francisco Geraldes, přichází Tiago Emanuel Morgado.
     
    78
    Oba dva týmy sáhly během dosavadního průběhu zápasu ke dvěma změnám v sestavě a během závěrečných minut ještě mají jednu možnost, jak uživit hru.
     
    79
    Alan byl na pravém křídle v blízkosti šestnáctky faulován Netem a Braga bude zahrávat standardní situaci.
     
    79
    Braga právě vstřelila branku!
    RICARDO FERREIRA se uprostřed šestnáctky dostal k nádhernému centru Eduarda, který na pravé straně hřiště v blízkosti šestnáctky rozehrál standardní situaci, a hlavou zamířil ke vzdálenější levé tyči. Braga podruhé vede!
    79. Ricardo FERREIRA - 2:1
     
    80
    Braga se podruhé v zápase ujala proti Moreirense vedení a na Estádio AXA je opět hodně veselo.
     
    81
    Domácí fanoušci Bragy začali zpívat hlasité chorály a Moreirense už to bude mít ve zbytku utkání hodně těžké.
     
    82
    Moreirense reaguje na inkasovaný gól střídáním a do hry je připraven nastoupit jako poslední Roberto.
     
    83
    Střídání v týmu Moreirense FC: ze hřiště odchází Ángelo Neto, přichází Roberto.
     
    84
    Moreirense málem změna v sestavě prospěla, Robertova přízemní střela zpoza šestnáctky ale zamířila pouze doprostřed brány, kde byl připravený brankář Marafona.
     
    85
    Braga se vzápětí pokoušela prosadit na levém křídle, kde bylo hodně volného místa, domácí se ale nakonec nedostali ke střele ani centru. Hostující obrana dobře zafungovala.
     
    86
    Baiano svedl na pravém křídle u postranní čáry dlouhý sprinterský souboj s Rebochou, který měl co dělat, aby ho zastavil, nakonec mu ale míč ukopl do zámezí.
     
    87
    Eduardo na pravé straně hřiště rozehrál rohový kop a na vzdálenější levé tyči našel hlavu jednoho ze svých spoluhráčů, který míč posílal směrem na značku pokutového kopu. Tam ovšem nebyl žádný z jeho spoluhráčů a Moreirense se razantním odkopem ubránilo.
     
    88
    Moreirense se pokoušelo vysunout kolmým pasem za obranu Boatenga, který v hlavičkovém souboji neuspěl, a míč doputoval do Marafonovi náruče.
     
    89
    Hosté zahrozili pěkným centrem z levého křídla, který byl na přední tyči jedním z hráčů Bragy odvrácen hlavou na rohový kop.
     
    90
    Moreirense měl příležitost, jak v samotném závěru, tentokrát druhého poločasu, vyrovnat, následný centr z rohového kopu byl ale na přední tyči odvrácen a Braga se ubránila.
     
    90+1
    Nad rámec zápasu byly nastaveny 4 minuty.
     
    90+2
    Střídání v týmu SC Braga: ze hřiště odchází Rui Fonte, přichází Tomás Martínez.
     
    90+3
    Rui Fonte ze hřiště odešel pomalu a vychutnal si potlesk fanoušků Bragy, který byl slabý, poté ale zesílil.
     
    90+5
    Pierre Sagna v blízkosti rozhodčího řekl něco procházejícímu hráčovi Bragy a po inkasování druhé žluté karty za nesportovní chování byl vyloučen. Dokonale to připomnělo včerejší utkání Benficy, v jehož závěru byl taktéž zbytečně vyloučen Pizzi.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Moreirense sice bojuje o záchranu, Bragu ale pořádně potrápilo, když na úvodní gól Andrého Pinta těsně před přestávkou odpověděl Ousmane Dramé a hosté byli odměněni za svou aktivitu. Po přestávce už se Moreirense příliš dobrým výkonem neprezentovalo a k vidění bylo zejména hodně osobních soubojů, které občas zaváněli po srážkou hlavou otřesy mozku. Jediné, co se ale nakonec pořádně otřáslo byla síť hostující brány, kterou rozvlnil hlavou Ricardo Ferreira a jedenáct minut před koncem vystřelil svému týmu tři body. Braga stráví zbytek roku 2016 na třetím místě o pět bodů za Portem, zatímco Moreirense o skóre s 11 body těsně nad sestupovým pásmem. Konečný výsledek. SC Braga 2 Moreirense 1. (22:01:35)

    Tomáš Reiner

    Góly: 33. Pinto, 79. Ferreira – 41. Dramé

    Karty:   45+2. Xeka (BRG), 70. Vukcević (BRG) – 67. Sagna (MRE), 90+5. Sagna (MRE)


    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 2:3. Střely mimo: 3:4. Rohy: 6:4. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 15:15.
    Sporting Braga: Marafona – Baiano, Ricardo Ferreira, André Pinto, Goiano – Wilson Eduardo, Xeka (46. Pedro Tiba), Vukcević, Ricardo Horta (58. Hassan) – Alan (C), Rui Fonte (90+2 Martínez). (4-4-2)
    Náhradníci: Matheus – Bakic, Djavan, Artur Jorge. J. Simao.

    Moreirense FC: Taborda – Sagna, Diego Galo, André Micael (C), Rebocho – Cauê, Neto (83. Roberto), Geraldes (77. Tiago Morgado) – Podence, Boateng, Dramé (66. Nildo Petrolina). (4-3-3)
    Náhradníci: Makaridze – Tiago Almeida, Fati, Marcelo Oliveira. A. Inacio.

    Rozhodca: Luís Ferreira. Asistenti: Luís Cabral, Nelson Cunha. Čtvrtý rozhodčí: Vasco Santos