Utrecht – Excelsior 2:1 (kon.) | Alkmaar – Amsterdam 2:2 (kon.) | Arnhem – Heracles 1:2 (kon.)
GA Eagles – Feyenoord 1:0 (kon.)
koniec
Go Ahead Eagles
1:0 (1:0)
Feyenoord Rotterdam
cz Nedeľa 06.11.2016, 16:45 • De Adelaarshorst, Deventer • Holandská Eredivisie • 12. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:45.
     
    Buďte vítání u našeho textového přenosu utkání 12. kola nizozemské Eredivisie. Program celého kola uzavírá poslední nedělní utkání mezi celky z opačných pólů tabulky, v němž deventerští Eagles přivítají Feyenoord.
     
    Go Ahead Eagles

    Nováček soutěže si mezi elitou nepočíná zrovna dobře – v 11 zápasech dokázali svěřenci trenéra Hanse de Koninga posbírat jen 8 bodů a jsou na předposledním místě, přičemž mají stejný bodový zisk jako poslední Kerkrade.

    Mizerná je kromě pozice i forma týmu – ten v posledních třech ligových zápasech prohrál a v tom úplně posledním si odvezl porážku 1:3 ze hřiště Zwolle.

    Se třemi zásahy se o pozici nejlepšího střelce mužstva dělí forvard Sam Hendriks a záložník Sander Duits (u něj je ale dnešní start nejasný). Mezi další důležité hráče se řadí i útočník Randy Wolters, brankář Theo Zwarthoed nebo záložník Marcel Ritzmaier, jenž je v týmu na hostování z PSV Eindhoven.
     
    Feyenoord Rotterdam

    Lídr ligy vstupuje do tohoto utkání jako jednoznačný favorit, zatím neporažený Feyenoord snad ani nemůže čelit papírově slabšímu soupeři... Parta kouče Giovanniho van Bronckhorsta prožila doslova snový úvod souteže, když v prvních 9 kolech 9x vyhrála a nyní má na kontě po 11 zápasech 29 bodů.

    V poslední době se tedy na domácí scéně mašina na výhry lehce zasekla, v posledních dvou zápasech zaznamenala jen dvě remízy – s Ajaxem v „De Klassiekeru“ 1:1 a v posledním ligovém zápase doma s Heerenveenem 2:2. Ve čtvrtek Rotterdamští navázali na tuto vlnu a v rámci Evropské ligy remizovali na hřišti ukrajinského Luhansku 1:1.

    Nejlepším střelcem nejen týmu, ale i celé ligy je Nicolai Jørgensen. Dánský střelec má na kontě (stejně jako Ünal z Twente) 8 branek. Dalšími klíčovými plejery jsou bek Rick Karsdorp, mladý špílmachr Tonny Vilhena a určitě i nestárnoucí kapitán a legenda Dirk Kuijt.
     
    Úvodní sestavy:

    Go Ahead Eagles: Zwarthoed – Groenbast, Nieveld, Schenk, Achenteh – Suk, Duits (C), Ritzmaier – Antonia, Maatsen, Wolters.
    Náhradníci: Cummins – Teijsse, Hendriks, Ojamaa, Dekker, van Ewijk.

    Feyenoord Rotterdam: Hansson – Karsdorp, Botteghin, van der Heijden, Kongolo – Vejinović, Kuijt (C), Tapia – S. Berghuis, N. Jørgensen, Basaçikoglu.
    Náhradníci: Bijlow, Ten Hove – Woudenberg, Nelom, Nieuwkoop, Toornstra, Elia, el Hankouri, Kramer, Simon Gustafson.

    Rozhodčí: Bas Nijhuis – van de Ven, Schaap.
     
    Bas Nujhuis přivedl aktéry tohoto utkání na hrací plochu stadionu De Adelaarshorst, za malou chvilku začneme.
     
    Kapitáni Duits a Kuijt obstarali nutné předzápasové oficiality a oba týmy už se chystají na úvodní výkop.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop obstarali v modrém hrající hosté, domácí Orli nastupují v tradiční červenožluté kombinaci.
     
    2
    Do vápna domácího týmu vlétl Vejinović, potáhl míč do úhlu kolem marně se natahujícího gólmana a zkusil zakončit, nezamířil ale přesně a skóre se měnit nebude.
     
    4
    Renato Tapia ztratil balon před vlastním vápnem a Darren Maatsen se tlačil do koncovky, naštěstí pro Feyenoord ale včas vystoupil Eric Botteghin a balon zablokoval.
     
    5
    Znovu musel Botteghin hasit nebezpečí, když balon ze vzduchu odehrál před Antoniou. Poslal míč k Tapiovi, ten ale zase ztratil...
     
    6
    První světlejší moment Tapii v dnešním utkání, po faulu na něj se hosté dostali k míči a Karsdorp se může po pravé lajně vydat vpřed.
     
    7
    Norichio Nieveld poslal balon vpřed a po dalším pozorném zákroku brazilského stopera Botteghina budou domácí vhazovat aut na pravé straně.
     
    8
    Dlouhý aut doletěl až před bránu Feyenoordu, tam ale zase zakročil Botteghin a Tapia s Jørgensenem otáčí hru.
     
    8
    Ritzmaier se za vápnem opřel do míče, jeho pokus byl ale zablokován obranou rotterdamského celku.
     
    10
    Tapia se zase ukázal nepříliš fotbalově, když na středu fauloval domácího kapitána Sandera Duitse.
     
    11
    Jarchinio Antonia dotíral na van der Heijdena a nakonec vybojoval míč pro Suka, jenž posunul doprava zpět na Antoniu, ale jeho následný centr našel jen Karsdorpa.
     
    13
    Bilal Basaçikoglu se na levé straně dostal až k centru, jeho pobídku do vápna ale v pohodě ukryl v rukavicích Theo Zwarthoed.
     
    14
    Achenteh našel za vápnem Ritzmaiera, ten se ale nerozhodl zrovna nejlépe a místo střely zvolil slalom do šestnáctky, kde jej odzbrojil Tapia.
     
    15
    Veliká šance domácího týmu! Darren Maatsen se nalevo zmocnil míče, protáhl jej přes dva obránce do vápna a z úhlu pálil, zařízení mu však bylo malé!
     
    17
    Nebezpečí i na druhé straně! Po tvrdém projektilu z kopačky Stevena Berghuise se Zwarthoed natáhl pro vyražený míč, ale nedokázal jej lapit na hrací ploše a následuje rohový kop Feyenoordu.
     
    18
    Z rohového kopu nebezpečí nepřišlo a balon se odrazil až k pravé postranní čáře, kde se faulem provinil Steven Berghuis (FEY). Bas Nijhuis neotálí a bývalého hráče Alkmaaru či Watfordu trestá žlutým napomenutím.
     
    19
    Botteghin dobře vystoupil, sebral míč a posunul jej vpřed. Bohužel pro hosty ale nalezl jen kopačky pozorného Suka, jenž zase otáčí hru zpět.
     
    21
    Útočným faulem se na křídle provinil hostující Bilal Basaçikoglu a domácí zůstávají v držení míče.
     
    22
    Terence Kongolo vytáhl míč po levé straně vpřed a následně předal balon na střed Tapiovi. Po jeho nepřesném pasu ale končí balon v zámezí a domácí vhazují.
     
    23
    Antonia posunul míč za vápnem na Sandera Duitse, domácí kapitán ale pro jistotu zvolil bezpečnou cestu a vrátil hru až k Achentehovi.
     
    24
    Poté, co Renato Tapia zahrál na středu rukou, se domácí nikam neposunuli a u balonu už je Feyenoord, jmenovitě pak Basaçikoglu.
     
    25
    Kongolo roztáhl hru na levé křídlo, centr Basaçikogla ale Duits odvrátil na rohový kop.
     
    26
    Po rohovém kopu srazil Jørgensenovu hlavičku Basaçikoglu k Botteginovi, jehož rána ale trefila jen Zwarthoedovy rukavice.
     
    28
    Po dlouhém autu do vápna Feyenoordu odvrátil míč Eric Botteghin na rohový kop.
     
    28
    Po centru od praporku hlavičkoval Duits, míč ale končí u Ritzmaiera. Vzápětí je Nieveld faulován.
     
    29
    Poté rozehráli domácí další rohový kop, ale ani nyní z toho nic velkého nebylo. Obrana Feyenoordu je zatím dobře zformovaná.
     
    30
    Go Ahead Eagles právě vstřelili branku!
    Domácí outsider jde do vedení! Maartsen obral van der Heijdena o míč a z pravé strany odcentroval, před bránu si seběhl JARCHINIO ANTONIA a z bezprostřední blízkosti doklepl balon za Hanssonova záda!
    30. Jarchinio ANTONIA - 1:0
     
    32
    Vejinović roztáhl hru na Kongola, ten ale musí zařadit zpátečku a nyní je u balonu Tapia.
     
    33
    Kuijt se konečně začal angažovat v rozehrávce Feyenoordu a diriguje své spoluhráče, zatím to ale k ničemu nebylo... Nyní však hosté rozehrají rohový kop.
     
    34
    Už už se zdálo, že je vyrovnáno, ale hlavička Jørgensena neplatí, protože Berghuis předtím dle názoru sudího Nijhuise zahrál rukou...
    34. Rozhodčí neuznal hostující gól, Berghuis zahrál rukou před finálním centrem!
     
    36
    Domácím se daří držet se v kompaktním bloku a nepouští Rotterdamské k jejich kombinační hře, zatím podávají Eagles velmi dobrý výkon.
     
    37
    Výpad deventerského týmu končí na hlavě Botteghina, jenž zase pozorně zakročil a odvrátil balon ven z vlastního vápna.
     
    38
    Po souboji s Basaçikoglem zůstává na trávníku ležet Antonia a nechává si chladit kotník, snad bude v pořádku...
     
    40
    Centr zleva proletěl bez teče celým vápnem Feyenoordu, domácím se zatím daří hrát přesně to, co potřebují...
     
    41
    Theo Zwarthoed odpálil z vlastního vápna skákavý balon, za kterým dobíhal Nicolai Jørgensen.
     
    41
    Kuijt za vápnem posunul balon na Berghuise, jenž si narazil s Jørgensenem a následně hledal spoluhráč ve vápně, nenašel ale nikoho v modrém.
     
    42
    Domácí se zase budou muset bránit rohovému kopu.
     
    42
    Po tom se na balon natahoval Botteghin, nedosáhl však. Nakonec následoval ještě jeden roh, ani z toho se ale lídrovi nepovedlo udeřit.
     
    43
    Marcel Ritzmaier nedovoleně atakoval Berghuise, hosté se ale na útočné polovině dlouho neudrželi.
     
    45
    Berghuis narazil balon Vejinovićovi a poté se k míči ještě dostal Jørgensen, ani tento zmatek ve vápně Deventeru ale k vyrovnání nevede.
     
    45+1
    Nastavena byla jedna minuta.
     
    45+1
    Bilal Basaçikoglu vytáhl míč vpřed po lajně a nahrál na střed Vejinovićovi, jeho dalekonosný pokus ale končí úplně mimo.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 17:48.
     
    První poločas končí a aktéři zápasu odchází do útrob stadionu za stavu 1:0.

    Zdá se, že Feyenoord utkání na půdě nováčka lehce podcenil... Lídr ligy nastoupil v kombinované sestavě a od začátku je znát, že to Rotterdamu tolik neklape. Navíc se kupí i individuální chyby – po jedné z nich šli domácí do vedení, když se ve 30. minutě prosadil Jarchinio Antonia. Feyenoordu se sice povedlo vyrovnat, Jørgensenova hlavička ale nebyla uznána pro Berghuisovu hru rukou. Uvidíme, co nás čeká v druhém dějství!
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Feyenoord Rotterdam: ze hřiště odchází Renato Tapia, přichází Jens Toornstra.
     
    46
    Domácí rozehráli první poločas a hned se vrhli vpřed, Ritzmaierův centr do vápna ale odvrátil pozorný Botteghin.
     
    47
    Darren Maatsen odcentroval přes Kongola, ale defenziva Rotterdamu balon odvrátila až k Jørgensenovi, jenž byl faulován.
     
    47
    Vzápětí zezadu srazil Marcel Ritzmaier Vejinoviće a Jens Toornstra rozehraje přímý kop.
     
    48
    Přímý volný kop v podání Jense Toornstry končí vysoko nad bránou domácího týmu a Zwarthoed odkopává.
     
    50
    Kuijt vyvezl míč z poloviny Rotterdamu a na něj ještě navázal Bilal Basaçikoglu, hosté se ale nikam neposunuli.
     
    51
    Po dlouhatánském autu ze strany se k míči dostal pouze brankář Feyenoordu Pär Hansson.
     
    53
    Sander Duits zůstává po souboji na středu ležet na trávníku a nevypadá to s ním zrovna dobře...
     
    55
    Střídání v týmu Go Ahead Eagles: ze hřiště odchází Sander Duits, přichází Kenny Teijsse.
     
    57
    Eric Botteghin měl co dělat, aby se stihl vrátit do vápna a zastavit útok domácích, nakonec to ale zvládl a následuje roh Eagles.
     
    57
    Ritzmaierův vysoký a dosti razantní centr ale jen proletěl vápnem bez nějaké významnější teče, hra se stěhuje k domácí svatyni.
     
    58
    Po zákroku nového muže Teijsseho uvidíme rohový kop Feyenoordu.
     
    59
    Domácí defenziva odolala, ale pouze za cenu dalšího rohu.
     
    59
    Ani ten ale neznamená žádný posun ukazatele skóre a Rotterdamští to zase musí zkoušet „do plných“.
     
    60
    Bilal Basaçikoglu se teď neukázal jako úplně sportovní hráč, když fauloval Joeyho Groenbasta a pak po něm ještě vzteky hodil balon...
     
    60
    Střídání v týmu Feyenoord Rotterdam: ze hřiště odchází Steven Berghuis, přichází Eljero Elia.
     
    61
    Do dobré šance se prokličkoval Antonia, v klíčovém momentu mu ale balon odskočil a k ohrožení Hanssonovy brány nyní nedošlo.
     
    62
    Pomezní sudí signalizuje ofsajd, provinil se domácí Darren Maatsen.
     
    64
    Suk u postranní lajny fauloval Eljera Eliu, domácí se budou muset bránit přímému kopu.
     
    65
    Balon ale skončil jen v Zwarthoedových rukavicích a domácí gólman rozehrává dlouhým nákopem.
     
    66
    Jarchinio Antonia se prezentoval rychlým únikem, kam jej skvěle vyslal Ritzmaier. Domácí forvard se pak hnal z pravé strany sám na Hanssona, ten ale skvěle zakročil a vyrazil míč na roh!
    66. Antonia ve slibném průniku nedal gól, Hansson vyrazil míč na roh!
     
    67
    Achenteh si dobře pokryl balon a nechal se faulovat, o což se zasloužil Bilal Basaçikoglu.
     
    69
    Botteghin naskakoval ve vápně Deventeru na centr zleva, ani on se svými centimetry na míč ale nedosáhl.
     
    70
    Darren Maatsen centroval zleva, ale Teijsse na míč nedosáhl a Hansson tak balon ukryl v rukavicích.
     
    71
    Maartsen padl k zemi po souboji s Karsdorpem na levé straně vápna Feyenoordu, Bas Nijhuis ale situaci dobře viděl a nepíská.
     
    72
    Dirk Kuijt jako správný kapitán motivuje své spoluhráče k lepším výkonům. O ty se Rotterdamští určitě musí pokusit, nechtějí-li zakusit první ligovou porážku...
     
    73
    Karsdorp posunul balon do vápna, ale Nicolai Jørgensen jen rozehrál do křídla na Basaçikogla, jehož centr stáhl Zwarthoed.
     
    74
    Střídání v týmu Feyenoord Rotterdam: ze hřiště odchází Dirk Kuijt, přichází Michiel Kramer.
     
    75
    Marcel Ritzmaier se ve vápně jako lev bil s přesilou obránců Feyenoordu, nakonec ale balon získal Toornstra a byl faulován.
     
    77
    Karsdorp pod tlakem musel vrátit míč Botteghinovi, jenž ještě volí cestu jistoty a posunul balon za sebe na Hanssona. Takhle se asi hosté vyrovnání nedočkají...
     
    78
    Po Teijsseho zákroku hosté rozehráli roh, k ničemu se ale nedostali.
     
    79
    Bilal Basaçikoglu (FEY) ale zezadu fauloval Joeyho Suka a Nijhuis tasí žluté napomenutí pro hráče Rotterdamu.
     
    81
    Hosté se stále snaží zlomit ten nepříznivý stav, domácí se ale hrdinsky brání a nepouští favorita takřka k ničemu.
     
    82
    Do šestnáctky vnikl Karsdorp, po narážečce s Kramerem se už ale k míči nedostal.
     
    83
    Karsdorpův povedený centr šajtlí stáhl ze vzduchu Theo Zwarthoed a nepospíchal s rozehrávkou, čímž pošetřil pár cenných sekund.
     
    84
    Rohdi Achenteh (EAG) na kraji hřiště fauloval Basaçikogla a je z toho žlutá karta.
     
    85
    Stejně tak je žlutou kartou potrestán i Marcel Ritzmaier (EAG), v jeho případě je to za protesty a nemístné řeči.
     
    85
    Střídání v týmu Go Ahead Eagles: ze hřiště odchází Jarchinio Antonia, přichází Henrik Ojamaa.
     
    86
    Zwarthoed se akrobaticky natáhl pro balon a schoval jej v rukavicích, za což sklidil ohromující aplaus z ochozů.
     
    87
    Veliká příležitost ke srovnání skóre! Skvělý centr poslal do vápna z levé strany Vejinović a na zadní tyči naskočil Basaçikoglu, vynikající reflex alepředvedl Zwarthoed a vyrazil míč nad!
    87. Mohlo být srovnáno, proti byl domácí brankář Zwarthoed!
     
    88
    Následný rohový kop Rotterdamu k ničemu důležitému nevedl a balon se odstěhoval až k Hanssonově bráně.
     
    89
    Ve hře se nyní pokračuje bez Kongola. Mladý obránce, jenž má po odchodu Kuijta na paži pásku, se svalil za postranní čáru a drží se za levé stehno.
     
    90
    Karsdorpa zastavil za vápnem Deventeru Ritzmaier a hosté musí zase začínat z vlastní poloviny.
     
    90+1
    Nastaveno bylo pět minut!
     
    90+1
    Střídání v týmu Go Ahead Eagles: ze hřiště odchází Randy Wolters, přichází Sam Hendriks.
     
    90+3
    Slalom Toornstry je zastavený faulem, hosté mají ještě nějaké dvě minutky na srovnání.
     
    90+4
    Ojamaa se nedokázal dostat přes Botteghina, Feyenoord se ještě v posledním útoku tlačí vpřed.
     
    90+5
    Nicolai Jørgensen nahrál za vápnem míč Toornstrovi, jeho rána z hranice šestnáctky ale skončila vysoko nad bránou. V ochozech De Adelaarshorstu už fanoušci bouří a oslavují skvělý výsledek.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno, zápas končí šokujícím výsledkem! Deventerští Eagles skolili jako první v této sezoně lídra ligy a Feyenoord už má na čele jen dvoubodový náskok na Ajax!

    O všem důležitém rozhodla 30. minuta, kdy jediný gól utkání vstřelil hrdina zápasu Jarchinio Antonia. Platonický nátlak překvapených hráčů Rotterdamu pak k ničemu kloudnému nevedl, a jelikož největší šanci hostí, Basaçikoglovu hlavičku chvilku před koncem, vychytal dnes fantastický Zwarthoed, nováček si zaslouženě připisuje tři body.
     
    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 3:5. Střely mimo: 4:5. Rohy: 3:10. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 13:11.
     
    To je ode mě pro dnešek vše, děkuji Vám za pozornost. Přeji klidný zbytek nedělního večera a úspěšný vstup do nového týdne a těším se zase někdy na počtenou! (18:43:54)

    Michal Konvalina

    Góly: 30. Antonia

    Karty:   84. Achenteh (EAG), 85. Ritzmaier (EAG) – 18. S. Berghuis (FEY), 79. Basaçikoglu (FEY)


    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 3:5. Střely mimo: 4:5. Rohy: 3:10. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 13:11.
    Go Ahead Eagles: Zwarthoed – Groenbast, Nieveld, Schenk (C), Achenteh – Suk, Duits (C) (55. Teijsse), Ritzmaier – Antonia (85. Ojamaa), Maatsen, Wolters (90+1. Hendriks).
    Náhradníci: Cummins – Teijsse, Hendriks, Ojamaa, Dekker, van Ewijk.

    Feyenoord Rotterdam: Hansson – Karsdorp, Botteghin, van der Heijden, Kongolo (C) – Vejinović, Kuijt (C) (74. Kramer), Tapia (46. Toornstra) – S. Berghuis (60. Elia), N. Jørgensen, Basaçikoglu.
    Náhradníci: Bijlow, Ten Hove – Woudenberg, Nelom, Nieuwkoop, Toornstra, Elia, el Hankouri, Kramer, Simon Gustafson.

    Rozhodca: Bas Nijhuis – van de Ven, Schaap