Utrecht – Excelsior 2:1 (kon.) | Alkmaar – Amsterdam 2:2 (kon.) | Arnhem – Heracles 1:2 (kon.)
GA Eagles – Feyenoord 1:0 (kon.)
koniec
AZ Alkmaar
2:2 (1:0)
Ajax Amsterdam
cz Nedeľa 06.11.2016, 14:30 • AFAS Stadion, Alkmaar • Holandská Eredivisie • 12. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.
     
    Hezké nedělní odpoledne u sledování textového přenosu ze zápasu nizozemské Eredivisie! Dnes na nás čeká šlágr 12. kola, v němž Alkmaar přivítá na svém stadionu Ajax.
     
    AZ Alkmaar

    Svěřenci kouče Johna van der Broma se zatím statečně perou o špičku nizozemské ligy, po 11 kolech se drží na 5. příčce s dosavadním ziskem 19 bodů. Kromě domácí soutěže ale také bojují na evropském kolbišti, hrají základní skupinu Evropské ligy.

    A právě v rámci evropského poháru odehráli Alkmaarští svůj poslední zápas – v izraelském Tel Avivu remizovali s tamním Maccabi bez branek. V posledním ligovém utkání se AZ představil na půdě Haagu, kde vyhrál nejtěsnějším možným skóre 1:0.

    Nejlepším střelcem týmu je se 4 ligovými trefami forvard Wout Weghorst, mezi další důležité hráče se pak řadí gólman Sergio Rochet, defenzivní hráči Rens van Eijden a Derrick Luckassen či íránský ofenzivní borec Alireza Jahanbakhsh.
     
    Ajax Amsterdam

    Slavný amsterdamský velkoklub se v posledních letech potýká s lehkým ústupem z výsluní nizozemské fotbalové scény, letos to ale od začátku vypadá docela dobře. „De Godenzonen“ jsou zatím s 26 body na 2. příčce tabulky a na vedoucí Feyenoord už ztrácí jen 3 body.

    Stejně jako Alkmaar se parta trenéra Petera Bosze v týdnu představila v Evropské lize – doma porazila španělskou Celtu Vigo 3:2. V posledním ligovém utkání pak Amsterdamští zdolali na svém hřišti Excelsior 1:0.

    Nejlepším ligovým střelcem týmu je kapitán a špílmachr Davy Klaassen, jenž nastřílel 6 branek. Dalšími oporami pak jsou obránci Davinson Sánchez a Joël Veltman, mladý brankář André Onana či vycházející hvězdička dánského fotbalu, útočník Kasper Dolberg.
     
    Úvodní sestavy:

    AZ Alkmaar: Rochet – M. Johansson, Vlaar (C), S. Wuytens, Haps – Luckassen, Mühren, B. Rienstra – Jahanbakhsh, Weghorst, Garcia.
    Náhradníci: Coutinho – Lewis, Ouwejan, van Overeem, Til, Bel Hassani, Souza, Friday.

    Ajax Amsterdam: Onana – Veltman, Viergever, Sánchez, Sinkgraven – Klaassen (C), Ziyech, Schøne – Traoré, Dolberg, Younes.
    Náhradníci: Boer – Tete, Riedewald, Westermann, Dijks, Bazoer, van de Beek, Nouri, Casierra.

    Rozhodčí: Pol van Boekel – de Vries, Siebert.
     
    Pol van Boekel společně s kapitány Vlaarem a Klaassenem provedl veškeré předzápasové oficiality, za malou chvilku začneme!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Jdeme na to! Hvizd píšťalky odstartoval toto utkání, balon do zápasu uvedli hosté hrající v černých dresech. Domácí tým nastupuje tradičně v červenobílé kombinaci.
     
    1
    První útok hostí skončil nepřesností v podání Dolberga a Mattias Johansson vhodil aut na pravé straně.
     
    2
    Znovu je u balonu švédský obránce Alkmaaru, po něm hraje Ridgeciano Haps. Jeho nahrávka vpřed ale nenašla adresáta a naopak hosté se dostali až za vápno, odkud pálil Dolberg. Pokus mladého dánského forvarda ale Rochet viděl a v pohodě ukryl v rukavicích.
     
    3
    Viergever posunul míč na levou stranu na Ziyecha, tomu balon odpálil Johansson. Po autovém vhazování se do zakončení prodral dravý Dolberg, jenž po nahrávce Ziyecha pálil z vápna, mířil ale vysoko nad.
     
    4
    Obrovská šance Alkmaaru! Weghorst vyvinul tlak na Onanu, jenž musel rychle rozehrát a našel jen Jahanbakhshe. Ten potáhl míč a odcentroval, jeho přízemní pobídku pak do tyče vlastní brány srazil Veltman!
    4. Po zaváhání Onany a přízemním centru Jahanbakhshe trefil tyč vlastní brány Joël Veltman!
     
    5
    Z následného rohu už se domácím udeřit nepodařilo, na centr se sice vyšrouboval Wuytens , hlavičkoval ale vysoko nad.
     
    6
    Garcia vysunul zleva za obranu Weghorsta, jenž ve vápně přenechal míč Jahanbakhshovi. Ten si obhodil Sinkgravena a střílel, Onana ale jeho přízemní ránu lapil.
     
    7
    Sánchez musel rychle na zem, aby zachránil Amsterdam od ohrožení poté, co na středu zaváhal Lasse Schøne.
     
    8
    Nick Viergever má balon pod kontrolou a chvíli jej podrží, aby zklidnil hru. Po něm se balonu ujal Younes, po krátkém běhu ale odevzdal míč Hapsovi.
     
    9
    André Onana rozehraje balon z klidové polohy, domácí neustávají v útočných manévrech a stále se snaží ohrozit hostující pokladnici.
     
    10
    Opět Onana nerozehrál zrovna přesvědčivě a po centru Leviho Garcii zleva se před bránu tlačili Weghorst a Mühren, gólman Ajaxu ale své zaváhání napravil a míč sebral.
     
    11
    Robert Mühren postupoval po levé straně zcela sám na Onanu, ten jej ale skvěle vystál a balon po přízemní střele domácího středopolaře vyrazil nohou!
    11. Mührenovo zakončení vyrazil pozorný Onana nohou!
     
    12
    Vlaarův nákop nedokázal ze vzduchu sebrat Wout Weghorst a k balonu se tak dostal Davinson Sánchez, po něm hraje na pravé lajně Traoré.
     
    13
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    Domácí jdou do vedení! Levi Garcia nabral rychlost na levé straně a odcentroval. Jeho přízemní pobídku ještě tečoval Veltman a k míči by se byl dostal Viergever, kdyby nepodklouzl. Toho ale dokonale využil WOUT WEGHORST, otočil se s míčem a lehkým dloubnutím přehodil Onanu!
    13. Wout WEGHORST - 1:0
     
    14
    S rychlou odpovědí se pokusil přispěchat Hakim Ziyech, v akci ale nemůže pokračovat, protože byl faulován.
     
    15
    Ajax se ale na polovině domácího celku dlouho nezdržel a van der Bromovi svěřence se zase ženou do útoku.
     
    16
    Haps nalevo zabral, dostihl Sáncheze a obral jej o míč, posléze se ale při pokusu o nahrávku srazil s vyběhnuvším Onanou a hra je na chvilku zastavena....
     
    17
    Pol van Boekel ale již dal pokyn k pokračování, všichni aktéři z předchozí situace jsou zdraví a pokračuje se.
     
    18
    Po dobrém výpadu Veltmana po pravé lajně se Hakim Ziyech staví k rozehrávce rohového kopu.
     
    19
    Do centru bývalého hráče Twente se ale ve vápně vložil Ben Rienstra a odkopl balon až na polovinu hostujícího týmu.
     
    20
    Po dlouhé trpělivé kombinaci domácího týmu se balon dostává až k brankáři Rochetovi, jenž jej okamžitě posílá na levé křídlo.
     
    21
    Sudí van Boekel si všiml Rienstrova faulu v souboji s Veltmanem a píská se ve prospěch Ajaxu.
     
    21
    Klaassen dobře zapracoval ve středu pole a posunul balon až do šestnáctky, Dolberg ale na jeho pobídku nezareagoval a balonu se tak zmocnil Sergio Rochet.
     
    22
    Haps odehrál balon na jistotu do zámezí a Veltman bude vhazovat aut na pravé straně.
     
    23
    Parádní pas na Weghorsta z dílny Mührena na poslední chvíli zastavil pohotový Viergever a Sánchez pak balon raději nakopl na tribunu.
     
    24
    Dolberg dostal naloženo od Luckassena, jenž se zmocnil míče a postupoval vpřed. Po chvíli jej ale sestřelil Ziyech a všichni tři zmiňovaní zůstávají ležet na trávníku...
     
    25
    Nejhůře na tom je asi Hakim Ziyech, jenž se v doprovodu lékaže odebral za postranní čáru. Amsterdamští tak zatím hrají v deseti.
     
    26
    Mühren si naběhl do otevřené obrany Ajaxu na parádní centr z vlastní poloviny od Wuytense, jeho následná zpětná pobídka ale končí na boční konstrukci brány a Onana odkopává.
     
    27
    Klaassen dobře vystoupil a odpálil balon před Garciou až k Rochetovi, domácí se tedy stále drží u míče.
     
    28
    Luckassen sebral balon po nepřesné nahrávce Daleyho Sinkgravena, ani rozehrávka v podání domácího záložníka ale přesná nebyla a u míče jsou hosté.
     
    29
    Alireza Jahanbahsh si při bránění počínal asi nejlepším možným způsobem, u postranní čáry se otočil s míčem a nakopl jej do Younese, domácí tedy vhazují aut.
     
    29
    Hakim Ziyech nasadil přímo učebnicové jesle Luckassenovi a postupoval dál, brzy jej ale sestřelil Mattias Johannson (ALK) – jasná žlutá pro domácího beka.
     
    30
    Na pravém křídle zůstává po souboji s Hapsem ležet Betrand Traoré, jenž v Ajaxu hostuje z Chelsea.
     
    31
    Vypadá to ale, že hráč původem z Burkiny Faso bude v pořádku. Hned se totiž zapojil do další akce hostí, tento výpad ale končí jen u Rocheta.
     
    32
    Luckassen vybojoval míč ve středu pole a přes Rienstru putoval míč až ke Garciovi, tomu ale kulatý nesmysl uskočil do zámezí.
     
    33
    Amin Younes si nedokázal prohodit Johannsona a po dlouhém nákopu Vlaara končí míč v zámezí u brány Ajaxu.
     
    34
    Ziyech vysunul na levém křídle Younese, jenž balon ještě o kousek potáhl a pak centroval, jeho nabídku do vápna ale sebral pozorný Rochet.
     
    35
    Ben Rienstra na středu hřiště podrazil Ziyecha, a to přímo před zraky sudího. Hosté rychle rozehráli a Lasse Schøne se probíjel do vápna, avšak neuspěl.
     
    36
    Ben Rienstra (ALK) podrazil tentokrát Traorého a van Boekel už mu to spočítal – žlutá karta!
     
    36
    Z následného přímého kopu centroval Ziyech, na jeho balon ale nejlépe zareagoval Rochet a sebral jej ze vzduchu.
     
    37
    Po souboji s Klaassenem se k zemi poroučel Luckassen, píská se pro domácí a ti vyráží do ofenzivy.
     
    38
    Derrick Luckassen se vzápětí zapojil do útočení na pravé straně a po pasu Jahanbakhshe centroval, Onana jeho přízemní nabídku srazil nohou do autu.
     
    39
    Na druhé straně byl v pohotovosti Sergio Rochet, jenž vystartoval z brány a sebral balon před Dolbergem.
     
    40
    Po Younesově povedeném slalomu pálil zpoza vápna Ziyech, Rochet ale balon našel u levé tyče a vyrazil jej do bezpečí.
     
    41
    Derrick Luckassen (ALK) odpadl po souboji se Schønem a v pádu ještě sáhl po dánském záložníkovi Ajaxu, což van Boekel ocenil další žlutou kartou.
     
    42
    Při svém průniku po pravém křídle se v souboji s Hapsem provinil útočným faulem Bertrand Traoré.
     
    43
    Sinkgraven poslal do vápna AZ dobrou kolmici, Haps si ale pozorně hlídal Traorého náběh a míč sebral těsně před hostujícím křídelníkem.
     
    44
    Van Boekel zase píská proti domácí bráně, hosté mají k dispozici přímý kop z nějakých 32 metrů.
     
    44
    K míči se rozestavili Lasse Schøne a Hakim Ziyech, nakonec se exekuce ujal druhý jmenovaný a přízemní pomalou střelou spíše pobavil ochozy AFAS Stadionu, než aby poděsil domácí hráče.
     
    45
    Před vápnem Ajaxu k zemi padl domácí forvard Weghorst, hlavní rozhodčí ale na situaci dobře viděl a rozhodl se nepískat.
     
    45+1
    Nastaveny byly dvě minuty.
     
    45+1
    Alireza Jahanbakhsh si po souboji s Younesem, do nějž šli oba ve skluzu, chvíli poležel na trávníku, nakonec se ale zvedl a asi bude v pořádku...
     
    45+2
    Pol van Boekel rozehrál u vápna Ajaxu docela karetní mariáš! Prvním potrestaným se stává Davinson Sánchez (AJA)...
     
    45+2
    ... a druhým potrestaným je Joël Veltman (AJA), jenž zezadu jako smyslů zbavený zajel do unikajícího Weghorsta a tady van Boekel taky nemohl jinak než trestat žlutým kartónkem.
     
    45+2
    Z přímého kopu ale Ridgeciano Haps pálí výrazně mimo, první poločas končí...
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 15:33.
     
    Po prvním poločase jsou tedy spokojenější domácí, kteří vedou o jeden gól.

    Nástup Alkmaaru do utkání byl famózní a defenziva Ajaxu se chvílemi nemohla osvobodit... První velkou šanci měl domácí manšaft už ve 4. minutě, kdy po centru Jahanbakhshe zprava nechtěně„ zakončoval“ paradoxně bek Ajaxu Veltman do tyče vlastní brány. Ve 13. minutě už se pak domácí dočkali a zase u toho byl nešťastník Veltman, jenž srazil Garciův centr podél padajícího Viergevera k Woutu Weghorstovi, jenž otevřel skóre. Doufejme, že i druhé dějství nabídne stejně atraktivní a zajímavou podívanou!
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Do druhé půle balon uvedli domácí hráči, zatím se hraje beze změn v sestavě.
     
    47
    Ajax právě vstřelil branku!
    Je vyrovnáno! Younes potáhl míč středem a kolmou nahrávkou vysunul BERTRANDA TRAORÉHO, jenž parádní střelou o horní tyč překonává Rocheta a začínáme zase z nerozhodného stavu!
    47. Bertrand TRAORÉ - 1:1
     
    48
    Hosté se zase vrhli kupředu a dostali se hned ke dvěma střeleckým pokusům, ani Younesova rána, ani rána Lasse Schøneho ale nemířily mezi tři tyče.
     
    50
    Do ofenzivy se pustili i domácí, po zákroku Joëla Veltmana dokonce rozehrají kop od rohového praporku.
     
    51
    Z rohu ale Alkmaarští nic nezískali a dopředu se zase může vrhnout družina Petera Bosze.
     
    52
    Ziyech byl ještě na vlastní polovině faulován Levim Garciou a Amsterdam může pokračovat v útočení.
     
    53
    Za vápnem dostal spoustu prostoru Amin Younes, navedl si míč na pravačku a pálil, bránu ale o hodný kus přestřelil.
     
    55
    Po akci Traorého domácí vybojovali balon a Johannson si jej dobře pokryl, následně jej ale fauloval Kasper Dolberg.
     
    56
    Garcia a Weghorst vyvinuli dobrý tlak na rozehrávku v podání Onany a Sáncheze, stoper Ajaxu pak míč jen odevzdal Rienstrovi. Ten chtěl rychle posunout balon na Garciu, nasměroval ale balon pouze do autu.
     
    57
    Na druhé straně byl ve vápně Alkmaaru zastavený Dolberg, Ajax ale pokračoval v akci a zase se ke střele napřahoval mladý dánský útočník, Wuytens ale dobře dostoupil a znemožnil mu zakončit.
     
    57
    Amin Younes si posunul balon zleva za vápno a zpoza obránce pálil, táhlá střela minula zadní tyč. Rochet bude odkopávat.
     
    58
    Na druhé straně po střele Luckassena odkopával Onana, ale zase to bylo v podání brankáře Ajaxu hodně na hraně... Mladému gólmanovi se dnes v rozehrávce nedaří.
     
    60
    Hodina hry je takřka za námi a zatím společně sledujeme opravdu atraktivní zápas, opravdový šlágr kola. Nyní je hra přerušena a domácí střídají.
     
    61
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Levi Garcia, přichází Dabney dos Santos Souza.
     
    61
    Kasper Dolberg zase v akci a zase fauluje! Haps si v souboji s mladým forvardem počínal dovedně a získal balon, za což jej Dán ve službách Ajaxu podkopl.
     
    62
    Ajax právě vstřelil branku!
    Po nahrávce Schøneho do vápna se do zakončení dostal Younes, to ještě zmařil Rochet. Následná Younesova dorážka pak už domácímu brankáři propadla a DAVY KLAASSEN dorazil míč do prázdné brány! Ajax otáčí vývoj zápasu!
    62. Davy KLAASSEN - 1:2
     
    64
    Na trávníku zůstává sedět německý šikula Younes a drží se za pravé tříslo, tohle nevypadá úplně dobře...
     
    65
    Střídání v týmu Ajax Amsterdam: ze hřiště odchází Amin Younes, přichází Mateo Casierra.
     
    66
    Po nahrávce Weghorsta se do balonu opřel levačkou Alireza Jahanbakhsh, ale jeho střela nenabrala správný kurs a letí mimo.
     
    68
    Dolberg byl faulován Wuytensem a domácí se budou muset bránit standardní situaci zpoza vlastního vápna.
     
    69
    Po přímém kopu pálil dánský záložník Lasse Schøne, jeho pokus ale skončil jen v náruči Rocheta.
     
    71
    Johansson byl na lajně povalen k zemi, o což se postaral už jednou žlutou kartou trestaný Veltman. Haps pošle balon do okolí šestnáctky Ajaxu.
     
    72
    Tam ale zaúřadoval Nick Viergever a posunul míč hlavou k Hakimu Ziyechovi. Posléze byl ale na zem povalen Rienstra a dál hrají s balonem domácí.
     
    73
    Mateo Casierra přijal míč za vápnem od Ziyecha a přes dva obránce se protlačil až do zakončení, jeho střela ale končí vedle tyče Rochetovy brány.
     
    73
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Robert Mühren, přichází Fred Friday.
     
    74
    Dolberg se přetahoval s Vlaarem, nakonec o balon přišel. Amsterdam ale pokračuje v akci.
     
    75
    Zprava se do koncovky probil Traoré, jeho zakončení ale Rochet vyrazil. Následně zleva centroval Sinkgraven, nadvakrát ale dobře zakročil kapitán Vlaar a sebral míč.
     
    76
    Dolbergovi balon odskočil a Johannson jej tak mohl odpálit do bezpečí. Jahanbakhsh a Friday společně vytahují útok Alkmaaru.
     
    78
    Dabneymu Souzovi se nepovedlo dobře nahrát a Bertrand Traoré vytáhl míč dopředu. Dále se o něj ještě perou Dolberg a Casierra, obrana Alkmaaru ale měla převahu a míč udržela.
     
    79
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    Po parádním dlouhém nákopu Vlaara trochu zaváhal Sinkgraven, Jahanbakhsh se přes něj přehnal a odcentroval před bránu, kde už WOUT WEGHORST neměl problém s odklepnutím míče do brány! Je vyrovnáno!
    79. Wout WEGHORST - 2:2
     
    80
    Dabney dos Santos Souza se prohnal obranou Ajaxu a pálil, jeho střelu Onana nezasáhl a míč od břevna končí za čárou. Brankář Amsterdamu odkopává.
     
    81
    Friday se za vápnem Ajaxu zmocnil míče, jenž tam zůstal na chviličku volný, a po třech krocích vypálil. Předvedl ale ukázkového krtka a balon se zvedl do snad desetimetrové výšky...
     
    82
    Klaassen uvolnil Dolberga, jehož přízemní střelu vyrazil Rochet na rohový kop.
     
    83
    Z rohového kopu ale domácí nebyli ohroženi a balon končí až u Joëla Veltmana, jenž je posledním hráčem Amsterdamu před Onanou.
     
    84
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Wout Weghorst, přichází Guus Til.
     
    84
    Střídání v týmu Ajax Amsterdam: ze hřiště odchází Hakim Ziyech, přichází Donny van de Beek.
     
    85
    Veltman se vytáhl až na křídlo a pokusil se odcentrovat, to mu al nedovolil Haps, jenž oba pokusy obránce Ajaxu zablokoval.
     
    86
    Souza vysunul nalevo za obranu Luckassena, jeho centr před bránu ale v rukavicích ukryl pozorný André Onana.
     
    87
    Po kolmé nahrávce z dílny Lasse Schøneho je v ofsajdu nachytán Bertrand Traoré.
     
    88
    Joël Veltman přepadl přes Souzu a je viditelně hodně otřesen, zatím ale chce pokračovat ve hře.
     
    90
    Po Viergeverově průniku se ke střele z hranice vápna dostal Casierra, jeho pokus ale končí mimo.
     
    90+1
    Nastaveny jsou čtyři minuty.
     
    90+2
    Traoré se otočil s balonem a zleva pálil, Sergio Rochet ale byl na svém místě a balon sebral.
     
    90+3
    Til si v souboji s Viergeverem pomohl nedovolenými prostředky a van Boekel píská pro Ajax hosté rozehrají přímý kop z vlastního vápna.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno, velký šlágr kola končí remízou 2:2.

    Po prvním poločase sice domácí vedli, hosté se ale hned v úvodu druhé půle dotáhli – ve 47. minutě pálil parádně Bertrand Traoré a nedal Rochetovi šanci. V 62. minutě pak Boszovi svěřenci dokonce otočili, když dorazil balon za záda Rocheta kapitán Ajaxu Davy Klaassen. Domácí se ale nevzdali a odměnou jim byla vyrovnávací branka, o kterou se v 79. minutě postaral Wout Weghorst, jenž tedy vstřelil oba góly Alkmaaru a velkou měrou se zasloužil o podobu konečného skóre.
     
    Držení míče: 37 % : 63 %.
    Střely na branku: 4:10. Střely mimo: 8:7. Rohy: 2:2. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 13:8.
     
    To je ode mě pro tuto chvíli vše, díky za pozornost. Loučím se s Vámi, přeji příjemný zbytek nedělního dne a úspěšný vstup do nového týdne a zase někdy na počtenou! (16:28:32)

    Michal Konvalina

    Góly: 13. Weghorst, 79. Weghorst – 47. Traoré, 62. Klaassen

    Karty:   29. M. Johansson (ALK), 36. B. Rienstra (ALK), 41. Luckassen (ALK) – 45+2. Sánchez (AJA), 45+2. Veltman (AJA)


    Držení míče: 37 % : 63 %.
    Střely na branku: 4:10. Střely mimo: 8:7. Rohy: 2:2. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 13:8.
    AZ Alkmaar: Rochet – M. Johansson, Vlaar (C), S. Wuytens, Haps – Luckassen, Mühren (73. Friday), B. Rienstra – Jahanbakhsh, Weghorst (84. Til), Garcia (61. Souza).
    Náhradníci: Coutinho – Lewis, Ouwejan, van Overeem, Til, Bel Hassani, Souza, Friday.

    Ajax Amsterdam: Onana – Veltman, Viergever, Sánchez, Sinkgraven – Klaassen (C), Ziyech (84. van de Beek), Schøne – Traoré, Dolberg, Younes (65. Casierra).
    Náhradníci: Boer – Tete, Riedewald, Westermann, Dijks, Bazoer, van de Beek, Nouri, Casierra.

    Rozhodca: Pol van Boekel – de Vries, Siebert