Disk - kvalifikácia (muži) (kon.) | Vrh guľou - kvalifikácia (ženy) (kon.)
800 m - rozbehy (muži) sk (kon.) | 10 000 m - finále (ženy) Vítěz: A. Ayanová (ETH) (kon.)
100 m - predkolo (ženy) (kon.) | 20 km rýchlochôdze - finále (muži) sk Zhen Wang (Čína) (kon.)
koniec udalosti
20 km rýchlochôdze - finále (muži)

Zhen Wang (Čína)

(2. Ze Lin Cai (Čína), 3. Dane Bird-Smith (Austrália))

Piatok 12.08.2016, 19:30Olympijské hry - atletika
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 19:30.
     
    Vážení fanúšikovia!

    Vítam Vás pri sledovaní online prenosu z atletickej disciplíny chôdza na 20 kilometrov, v ktorej má Slovensko zastúpenie v osobe Antona Kučmína. Preteky sa začínajú o 19:30.

    Anton Kučmín
    je 32-ročný rodák z Ilavy, ktorý sa chôdzi venuje od svojich dvanástich rokov. Na olympijských hrách sa predstavuje ešte len druhý raz v kariére. Debutoval pred štyrmi rokmi v Londýne slušným 23. miestom, keď za víťazným Číňanom Čchen Dingom zaostal len o niečo necelé štyri minúty. Do Ria 2016 sa kvalifikoval na pretekoch v českých Poděbradoch, ked si vytvoril osobný rekord 1:20:43 hod., čím sa zaradil na šieste miesto slovenských tabuliek v histórii tohto športu.

    Anton Kučmín sa na štart postaví spolu s ďalšími 73 pretekármi. Avšak tak ako vo všetkých atletických disciplínach, aj v chôdzi na 20 kilometrov nebudú štartovať ruskí atléti, ktorí pre štátom riadený doping dostali zákaz od Medzinárodnej atletickej federácie IAAF. Zlatú medailu z Londýna 2012 však prišiel obhajovať Číňan Čchen Ding. Tomu budú na ceste za splnením tohto cieľa určite chcieť pomôcť aj krajania Zhen Wang a Ze Lin Chai. Veľké ambície v tejto disciplíne majú aj Španieli, ktorí sa spoliehajú na Miguela Angela Lopeza. Do okruhu favoritov sa radia aj dvaja Japonci Isamu Fudžisava a Eiki Takahaši. Najväčšou nádejou domácich fanúšikov je zase Caio Bonfim.

    Anton Kučmín je skúseným pretekárom, ktorý si vie formu načasovat na vrchol sezóny, a tak verme, že v tejto konkurencii minimálne zopakuje umiestnenie spred štyroch rokov z Londýna.
     
    Začíname! 74 pretekárov sa vydalo na trať dlhú 20 kilometrov. Držte palce nášmu reprezentantovi Antonovi Kučmínovi.
     
    Bežci sa pohybujú po jednom kilometrovom okruhu v blízkosti pláže Pontal.
     
    Máme za sebou prvých päť minút pretekov. Mierny náskok pred celým štartovým poľom má Hyun Sub Kim. Za ním už sú očakávané tváre, medzi ktorými nechýba napríklad Španiel Miguel Angel Lopez.
     
    Tak pozor! Už po siedmich minútach ostré tempo pretekov nezvládol Brazílčan Jose Alessandro Bagio a v pretekoch končí! Tak to je veľká športová tragédia pre domáceho reprezentanta.
     
    Medzičasom po dvoch kilometroch prešiel vedúci Juhokórejčan Hyun Sub Kim časom 8:13 min. Pre ostatnou konkurenciou má náskok troch sekúnd.
     
    Netrvalo však dlho a Kim si svoj únik rozmyslel.
     
    Na čele pretekov sa ide skutočne ostré tempo, čo je vidieť aj na tom, že viacero pretekárov postupne stráca kontakt. Medzi nimi napríklad Argentínčan Juan Manuel Cano.
     
    Anton Kučmín sa zatiaľ drží a úvodným medzičasom prešiel v "balíku" na 63. mieste so stratou ôsmich sekúnd na lídra pretekov.
     
    Druhým medzičasom po štyroch kilometroch prešiel ako prvý Brit Tom Bosworth v čase 16:15 min. Hneď za ním sa zatiaľ veľmi dobre pohybuje Keňan Samuel Ireri Gathimba. Prekvapivo trochu vzadu sa zatiaľ drží obhajca zlata z Londýna 2012 Chen Ding, ktorý je až dvadsiaty piaty. Anton Kučmín ide zatiaľ veľmi dobre a poskočil zo 63. na 47. miesto, keď stráca len 9 sekúnd.
     
    A máme tu aj prvú diskvalifikáciu! Červený terčík rozhodcovia ukázali Indovi Gurmeetovi Singhovi, ktorý tak končí v pretekoch už v ich prvej štvrtine.
     
    Štartové pole sa nám poriadne natiahlo. Na čele je stále Brit Bosworth, ktorý si vypracoval pred ostatnými konkurentmi mierny náskok.
     
    Po šiestich kilometroch je náskok Boswortha dvojsekundový. Naďalej sa za ním veľmmi dobre drží Keňan Gathimba, avšak ten už má jedno napomenutie od rozhodcov. Nasleduje dvojica Kanaďanov Benjamin Thorne a Inaki Gomez. Najlepším z čínskych pretekárov je zatiaľ Zhen Wang. Anton Kučmín sa drží na hranici prvej päťdesiatky, je 48. Na čelo pretekov však stráca už takmer pol minúty.
     
    Medzitým sa nám štartové pole opäť preriedilo. Do cieľa dnes určite nepríde Bielorus Dzianis Simanovič ani diskvalifikovaný Poliak Lukasz Nowak.
     
    Z prvých desiatich pretekárov, ktorí sa objavili na medzičase po šiestich kilometroch, má jedno napomenutie od rozhodcov Keňan Samuel Ireri Gathimba a Austrálčan Dane Bird-Smith. S dvoma napomenutiami už ide Ekvádorčan Andres Chocho, pre ktorého tak bude veľmi ťažké tieto preteky dokončiť.
     
    Keňan Gathimba poriadne vystupňoval tempo a dotiahol sa na vedúceho Toma Boswortha. Za nimi sa vydal aj jeden z Kanaďanov, mám pocit, že to bol Benjamin Thorne.
     
    Medzičasom na ôsmich kilometroch však vedúca dvojica prešla len s päťsekundovým náskokom na Thornea, ktorý svoj nástup vzdal a zaradí sa späť do skupiny. Anton Kučmín si polepšil, so stratou 35 sekúnd a bez jediného napomenutia je 44.
     
    Tom Bosworth dnes vyzerá veľmi silný a už sa dokázal zbaviť aj Keňana. Jeho náskok pred ostatnými konkurentmi začína naberať na význame.
     
    Tak a spomínaný Ekvádorčan, ktorý sa dlho pohyboval na čele pretekov, to napokon nezvládol a po troch napomenutiach od rozhodcov videl červenú kartu.
     
    Desať kilometrov zvládol Tom Bosworth za 40:10 min. Za ním sa zo skupiny vydal Japonec Daisuke Matsunaga, ktorý stráca päť sekúnd a pred skupinou prenasledovateľov má náskok siedmich sekúnd. Anton Kučmín stratil kontakt s hlavným poľom a momentálne sa so stratou 55 sekúnd na lídra pohybuje na 40. priečke.
     
    Trápenie Chena Dinga pokračuje. Obhajca zlata z Londýna 2012 a zároveň olympijský rekordér je momentálne až 26. a na Boswortha stráca až 20 sekúnd. Najlepším z Číňanov je štvrtý Zhen Wang.
     
    Keňan Samuel Ireri Gathimba, ktorý sa ešte pred pár minútami pohyboval na čele, je momentálne s dvoma napomenutiami až na dvadsiatom ôsmom mieste.
     
    Naopak, Japomec Daisuke Matsunaga ide skvelo a čochvíľa sa na vedúceho Brita Toma Boswortha dotiahne.
     
    Bosworth s Matsunagom sa po dvanástich kilometroch spojili. Za nimi sa vydal dnes zatiaľ najsilnejší Číňan Ze Lin Cai. Skupina za ním stráca na vedúcu dvojicu jedenásť sekúnd. Anton Kučmín si aj naďalej drží 40. miesto. Pred ním je už trápiaci sa Keňan Gathimba.
     
    Tak Bosworth, ako aj Daisuke Matsunaga už od rozhodcov inkasovali jedno napomenutie, čo by mohlo byť ich nevýhodou v porovnaní nielen s Číňanom Caiom, ale aj ďalšími prenasledovateľmi.
     
    A na čele máme zmenu! Matsunaga sa zaradil späť do skupiny a s Tomom Bosworthom je teraz vpredu čínsky chodec Ze Lin Cai.
     
    Tak pozor Číňan nastupuje a Britovi dochádzajú sily! Cai je tak na čele pretekov už osamotený. Jeho náskok je však minimálny.
     
    Ďalší medzičas Ze Lin Cai zvládol za 56:08. Anton Kučmín sa dokázal zlepšiť a so stratou 1:43 min. sa posunul na 39. miesto.
     
    Ze Lin Cai je dostihnutý a tempo pretekov teraz opäť udáva Tom Bosworth.
     
    Vpredu sa nám to už poriadne preriedilo, keď ostrému tempu Caia s Bosworthom dokáže vzdorovať už asi len desať pretekárov.
     
    Veľmi slušne zatiaľ ide aj domáci chodec Caio Bongim, ktorý určite túži po peknom výsledku na domácej pôde. Po štrnástich kilometroch mu patrilo deviate miesto.
     
    Z priebežnej TOP10 idú už štyria pretekári s aspoň jedným napomenutím.
     
    Po 16 kilometroch je vpredu deväťčlenná skupina, ktorú naďalej vedie neúnavný Ze Lin Cai. Na druhom mieste je Austrálčan Dane Bird-Smith a hneď za ním ďalší Číňan Zhen Wang. Caio Bonfim sa vyšvihol už na štvrté miesto.
     
    Do cieľa dnes neprídu ani Švéd Perseus Kälström, ktorý preteky vzdal, ani Novozélanďan Quentin Rew. Ten bol pre zmenu diskvalifikovaný.
     
    Anon Kučmín sa posúva poradím stále vyššie a po 16 kilometroch je už na 37. priečke.
     
    Vyzerá to na atak dvoch Číňanov, ktorí sa snažia odpútať z vedúcej skupiny. Sú to neúnavný Ze Lin Cai a Zhen Wang. Na úplnom čele sa momentálne pohybuje druhý menovaný.
     
    Máme za sebou 18 kilometrov a ide do tuhého! Na čele je Zhen Wang so štvorsekundovým náskokom na svojho krajana Caia, tretí je Austrálčan Dane Bird-Smith, ktorý má však len dvojsekundový náskok pred skupinou prenasledovateľov.
     
    Trápia sa viacerí favoriti. Benjamin Thorne bol na poslednom medzičase dvadsiaty piaty, Eiki Takahaši 32. a Ding Chen dokonca až 35. Len dve miesta za ním, teda stále na 37. priečke sa pohybuje Anton Kučmín.
     
    Číňania idú naozaj skvelo a vyzerá to tak, že získajú zlato aj striebro. Zatiaľ však nie je jasné, kto z dvojice Wang-Cai bude úspešnejší. Rozdiel medzi týmito dvoma pretekármi totiž nie je vôbec veľký!
     
    Na treťom mieste sa pred posledným kilometrom pretekov s bezpečným náskokom pohybuje Austrálčan Dane Bird-Smith.
     
    CIEĽ
    ZHEN WANG sa stáva zlatým olympijským medailstom v chôdzi na 20 kilmetrov s časom 1:19:14!
     
    Na druhom mieste napokon až so stratou dvanástich sekúnd končí jeho krajan Ze Lin Cai a pre bronz si prišiel Austrálčan Dane Bird-Smith! Ten dokonca zašiel najlepší čas svojej kariéry!
     
    Veľkú smolu mal Brazílčan Caio Bonfim, ktorému medaila z domácich olympijských hier ušla len o päť sekúnd a končí napokon štvrtý!
     
    Tom Bosworth, ktorý sa pohyboval dlho na samotnom čele je v cieli napokon šiesty.
     
    Jeden z najväčších favoritov Španiel Miguel Angel Lopez končí až jedenásty! My stále čakáme na výsledok slovenského reprezentanta Antona Kučmína. Ten by sa mal pohybovať niekde okolo 37. miesta.
     
    Anton Kučmín dokázal v poslednom kilometri ešte fantasticky vystupňovať svoje tempo a napokon končí na 32. mieste!
     
    Máme za sebou olympijské preteky v chôdzi na 20 kilometrov. Zlatá a strieborná medaila poputuje podľa očakávania do Číny zásluhou Zhen Wanga a Ze Lin Caia, bronz získal Austrálčan Dane Bird-Smith. Slovák Anton Kučmín prišiel do cieľa so stratou viac ako štyroch minút na víťaza na 32. mieste, čím si v porovnaní s Londýnom 2012 pohoršil o deväť priečok. S týmto konštatovaním sa s Vami lúčim a prajem ešte pekný zvyšok večera! (21:00:13)

    Jakub Kocourek