Disk - kvalifikácia (muži) (kon.) | Vrh guľou - kvalifikácia (ženy) (kon.)
800 m - rozbehy (muži) sk (kon.) | 10 000 m - finále (ženy) Vítěz: A. Ayanová (ETH) (kon.)
100 m - predkolo (ženy) (kon.) | 20 km rýchlochôdze - finále (muži) sk Zhen Wang (Čína) (kon.)
koniec udalosti
20 km rýchlochôdze - finále (muži)

Zhen Wang (Čína)

(2. Ze Lin Cai (Čína), 3. Dane Bird-Smith (Austrália))

Piatok 12.08.2016, 19:30Olympijské hry - atletika
     
    Máme za sebou olympijské preteky v chôdzi na 20 kilometrov. Zlatá a strieborná medaila poputuje podľa očakávania do Číny zásluhou Zhen Wanga a Ze Lin Caia, bronz získal Austrálčan Dane Bird-Smith. Slovák Anton Kučmín prišiel do cieľa so stratou viac ako štyroch minút na víťaza na 32. mieste, čím si v porovnaní s Londýnom 2012 pohoršil o deväť priečok. S týmto konštatovaním sa s Vami lúčim a prajem ešte pekný zvyšok večera! (21:00:13)
     
    Anton Kučmín dokázal v poslednom kilometri ešte fantasticky vystupňovať svoje tempo a napokon končí na 32. mieste!
     
    Jeden z najväčších favoritov Španiel Miguel Angel Lopez končí až jedenásty! My stále čakáme na výsledok slovenského reprezentanta Antona Kučmína. Ten by sa mal pohybovať niekde okolo 37. miesta.
     
    Tom Bosworth, ktorý sa pohyboval dlho na samotnom čele je v cieli napokon šiesty.
     
    Veľkú smolu mal Brazílčan Caio Bonfim, ktorému medaila z domácich olympijských hier ušla len o päť sekúnd a končí napokon štvrtý!
     
    Na druhom mieste napokon až so stratou dvanástich sekúnd končí jeho krajan Ze Lin Cai a pre bronz si prišiel Austrálčan Dane Bird-Smith! Ten dokonca zašiel najlepší čas svojej kariéry!
     
    CIEĽ
    ZHEN WANG sa stáva zlatým olympijským medailstom v chôdzi na 20 kilmetrov s časom 1:19:14!
     
    Na treťom mieste sa pred posledným kilometrom pretekov s bezpečným náskokom pohybuje Austrálčan Dane Bird-Smith.
     
    Číňania idú naozaj skvelo a vyzerá to tak, že získajú zlato aj striebro. Zatiaľ však nie je jasné, kto z dvojice Wang-Cai bude úspešnejší. Rozdiel medzi týmito dvoma pretekármi totiž nie je vôbec veľký!
     
    Trápia sa viacerí favoriti. Benjamin Thorne bol na poslednom medzičase dvadsiaty piaty, Eiki Takahaši 32. a Ding Chen dokonca až 35. Len dve miesta za ním, teda stále na 37. priečke sa pohybuje Anton Kučmín.
     
    Máme za sebou 18 kilometrov a ide do tuhého! Na čele je Zhen Wang so štvorsekundovým náskokom na svojho krajana Caia, tretí je Austrálčan Dane Bird-Smith, ktorý má však len dvojsekundový náskok pred skupinou prenasledovateľov.
     
    Vyzerá to na atak dvoch Číňanov, ktorí sa snažia odpútať z vedúcej skupiny. Sú to neúnavný Ze Lin Cai a Zhen Wang. Na úplnom čele sa momentálne pohybuje druhý menovaný.
     
    Anon Kučmín sa posúva poradím stále vyššie a po 16 kilometroch je už na 37. priečke.
     
    Do cieľa dnes neprídu ani Švéd Perseus Kälström, ktorý preteky vzdal, ani Novozélanďan Quentin Rew. Ten bol pre zmenu diskvalifikovaný.
     
    Po 16 kilometroch je vpredu deväťčlenná skupina, ktorú naďalej vedie neúnavný Ze Lin Cai. Na druhom mieste je Austrálčan Dane Bird-Smith a hneď za ním ďalší Číňan Zhen Wang. Caio Bonfim sa vyšvihol už na štvrté miesto.
     
    Z priebežnej TOP10 idú už štyria pretekári s aspoň jedným napomenutím.
     
    Veľmi slušne zatiaľ ide aj domáci chodec Caio Bongim, ktorý určite túži po peknom výsledku na domácej pôde. Po štrnástich kilometroch mu patrilo deviate miesto.
     
    Vpredu sa nám to už poriadne preriedilo, keď ostrému tempu Caia s Bosworthom dokáže vzdorovať už asi len desať pretekárov.

    Jakub Kocourek