Slovensko – USA 1:8 (kon.) | Česko – Kanada 3:2 (po pr.)
koniec po predl.
Česko
3:2 (1:0, 1:1, 0:1 - 1:0)
Kanada
cz Sobota 06.08.2016, 18:30 • Ice Bors aréna, Břeclav • Reprezentácia do 18 rokov
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Po roce se do Břeclavi a Bratislavy opět vrací Ivan Hlinka Memorial Cup. Ještě před začátkem prestižního turnaje se v Břeclavi střetne v přípravném utkání domácí reprezentace s výběrem Kanady. Oba týmy se naposledy v rámci přípravy utkaly před dvěma roky, česká osmnáctka podala sympatický výkon a dokonce dvakrát v utkání vedla o dvě branky, nakonec ale odešla poražena výsledkem 5:7. O osm dní později se pak obě země utkaly ve finále Memoriálu, které ovládla Kanada.
     
    Právě na 2. místo z roku 2014 by tým složený trenérem zlaté třinecké juniorky Václavem Varaďou rád navázal. Šéf třinecké hokejové akademie své budoucí svěřence poznal na dvou kempech v Třemošné, které se konaly na závěr června, respektive července. Ačkoliv chce mistr světa z let 2000 a 2005 vsázet především na disciplínu a týmového ducha, v jeho nominaci lze najít několik známých jmen.

    Mezi brankáři bude zřejmě vybírat mezi jihlavským Jakubem Škarkem, jenž místo dubnového mistrovství světa v Grand Forks absolvoval extraligovou baráž s Duklou, a Tomášem Vomáčkou, který v USA plnil roli brankářské trojky. Společně s Vomáčkou se šampionátu zúčastnili také obránce David Kvasnička a útočník Filip Zadina. Poslední dva jmenovaní mají stejně jako Ostap Safin extraligové zkušenosti, Zadina byl navíc v letošním CHL Import Draftu vybrán Vancouverem jako čtvrtý v pořadí a jako nejlepší Čech.

    Nominace ČR
    Brankáři:
    Jakub Škarek (Jihlava), Tomáš Vomáčka (Mountfield HK), Jiří Patera (Motor ČB).
    Obránci: Jakub Galvas, Ludvík Rutar (oba Olomouc), Dalimil Mikyska, Filip Král (oba Kometa Brno), Radim Šalda (Mountfield HK), Daniel Bukač (Chomutov), Jan Bednář (Liberec), David Kvasnička (Plzeň).
    Útočníci: Ondřej Machala, Martin Kaut, Filip Zadina (Pardubice), Marek Škvrně, Martin Nečas, Matěj Novák (Kometa Brno), Jaroslav Dvořák (Mountfield HK), Matyáš Svoboda (Chomutov), Ostap Safin (Sparta), Jan Hladoník (Třinec), Jáchym Kondelík (Motor ČB), Jan Kern (Slavia) a Filip Chytil (Zlín).
     
    Kanada si z Hlinkova memoriálu od té doby, co někdejší Světový pohár juniorů či ještě dříve Pacifický pohár, nese toto jméno, doslova udělala svůj vlastní tréninkový kemp. Od roku 2004 totiž turnaj ovládla vždy až na jednu výjimku (v roce 2007 se radovali Švédové). Jak přiznal sám ředitel hráčských operací Hockey Canada Ryan Jankowski, pro Kanadu je tento turnaj mimořádně prestižní a důležitý, neboť se s ním na rozdíl od mistrovství světa nekříží žádná důležitá období juniorských lig v Kanadě a země javorového listu si tak může dovolit poslat úplně to nejlepší, co má.

    Trenérské trio Paul McFarland, Mark French a Darren Rumble se s adepty na nominaci, které vybral právě Jankowski ve spolupráci s regionálními scouty a trenéry, sešlo 29. července v Calgary, kde 44 hráčů rozdělilo do dvou mužstev, která pak svedla tři vzájemná utkání a podstoupila několik tréninkových jednotek.

    V kanadské nominaci za zmínku stojí hlavně útočníci Owen Tippett a Maxime Comtois, kteří jsou považovaní za největší kanadské naděje draftu 2017. Pozorným divákům neunikne ani jméno Matthewa Stromea, jenž je nejmladším z bratrského tria. Nejstarší z trojice, Ryan, má za sebou již tři sezony v dresu NY Islanders a prostředního Dylana si loni na draftu jako celkovou trojku vybrala Arizona.

    Nominace Kanady
    Brankáři:
    Michael DiPietro (Windsor/OHL), Ian Scott (Prince Albert/WHL).
    Obránci: Evan Bouchard (London/OHL), Ian Mitchell (Spruce Grove/AJHL), Josh Brook (Moose Jaw/WHL), Antoine Crete-Belzile (Blainville-Boisbriand/QMJHL), Jonathan Smart (Kelowna/WHL), Markus Phillips (Owen Sound/OHL), Elijah Roberts (Kitchener/OHL).
    Útočníci: Ryan McLeod, Owen Tippett (Mississauga/OHL), MacKenzie Entwistle, Matthew Strome (Hamilton/OHL), Joseph Veleno (Saint John/QMJHL), Greg Meireles (Ottawa/CCHL), Stelio Mattheos (Brandon/WHL), Maxime Comtois (Victoriaville/QMJHL), Shane Bowers (Waterloo/USHL), Jordy Bellerive (Lethbridge/WHL), Michael Rasmussen (Tri-City/WHL), Jack Studnicka (Oshawa/OHL), Nick Suzuki (Owen Sound/OHL).
    Nominován, ale nemůže se zúčastnit: Jacob Paquette (Kingston/OHL).
    Hráči se připravují na zápas.

     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Škarek (Vomáčka) – Kvasnička, Mikyska, Galvas, Šalda, Bednář, Král, Rutar, Bukač – Svoboda, Nečas (C), Kaut – Kern (A), Hladoník, Zadina – Machala, Kondelík, Safin (A) – Chytil, Škvrně, Dvořák – Novák.

    Kanada: DiPietro (Scott) – Mitchell, Phillips, Créte – Belzile, Roberts, Smart, Brook, Bouchard – Meireles, Comtois, Suzuki – Tippett, Veleno, Rasmussen – McLeod, Strome, Studnicka – Entwistle, Bellerive, Bowers – Mattheos.

    Rozhodčí: Kika, Šír – Hlavatý, Tošenovjan.
     
    Český tým za vřelého přijetí diváků přichází na led.
     
    Na začátek ještě státní hymny.
     
    Kanada pojala hymny po zámořsku a na modrou si stoupla jen v pěti. Český tým se na modré seřadil do jednoho.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:25
    Našim se nepodařilo udržet útočné pásmo a ihned z toho byla šance, kterou musel nadvakrát řešit Škarek.
     
    00:49
    Roberts si sjel pro puk k mantinelu a odtud také vystřelil. Škarek střelu viděl a pohodlně ji schoval.
     
    00:57
    Češi vyhráli buly a Kern zavezl puk do útočného pásma.
     
    01:14
    Pobyt v útočné třetině ale dlouho netrval a Šalda si musel poradit s letícím kotoučem.
     
    01:34
    Češi zůstali v příliš mnoho hráčích na útočné modré, Veleno šikovně našel Rasmussena, ten ale celou situaci přejel a nakonec nezakončil.
     
    02:04
    Kanada vyhodila puk z obranné třetiny a Král musel rychle za kotoučem, protože by se nejednalo o zakázané uvolnění.
     
    02:25
    Mitchell to pořádně schytal u mantinelu, kde jej poslali k zemi hned dva čeští protivníci.
     
    02:31
    Puk se po průniku Mattheose dostal mimo hrací plochu, vhazuje se u české obranné modré.
     
    03:01
    Bukač výborně zachytil kanadský pokus o vyhození na útočné modré, pokusil se ihned vystřelit, ale trefil jen před sebou stojícího protihráče.
     
    03:51
    Třetí kanadská řada nyní dlouho držela český tým před jeho brankou, k ohrožení Škarka střelou nedošlo.
     
    04:17
    Útočný výpad po pravé straně podnikl Šalda, avšak mířil jen do DiPietrovy lapačky.
     
    04:39
    Riskantní rozehrávka Kanadě vyšla, nakonec se s pukem kolem branky obtočil Phillips a naštěstí minul.
     
    05:19
    Kondelík uplatnil své centimetry u zadního mantinelu, kotouč se nakonec dostal k Zadinovi, který vystřelil a DiPietro, ačkoliv nic neviděl, kotouč vytáhl nad břevno!
     
    05:53
    Chytil si drze sjel mezi kruhy, kanadská obrana se rozestoupila, ale český útočník těsně minul levou tyč přesouvajícího se kanadského brankáře.
     
    06:14
    Za tento úsek hry, který zakončil Škvrně nahozením z úhlu, si čeští hokejisté vysloužili potlesk břeclavského publika a odjíždějí střídat.
     
    06:34
    Nečas ujel po levém křídle, počkal na spoluhráče, dal výbornou přihrávku dozadu na Svobodu, ale ten ve výborné pozici minul!
     
    07:14
    Češi zvládli situaci po špatné rozehrávce Hladoníka a drží útočné pásmo.
     
    07:29
    Kern zůstal úplně sám mezi kruhy, střela mu ale nesedla a třetí dobrá šance českého týmu zůstala nevyužita!
     
    08:05
    Veleno se proti třem českým hráčům prosadil, získal puk a nakonec vystřelil. Jeden z českých beků mu ale do střely vložil hůl, puk skončil v ochranné síti a vhazuje se tak po Škarkově pravici.
     
    08:13
    Krátce poté vypálil nad McLeod.
     
    08:21
    Kanaďané se udrželi v pásmu a Škarek nakonec musel přerušit hru.
     
    08:26
    Robertsovo nahození od modré čáry těsně minulo levou Škarkovu tyč!
     
    08:59
    Crete-Belzile pod tlakem rozehrál jen na Safinovu hokejku a tak se na modré k puku dostal Král, který ale vystřelil do ochranné sítě.
     
    09:18
    Galvasovo nahození od modré se pokoušel tečovat Chytil, byl ale příliš blízko.
     
    10:25
    Veleno opět dostal příliš prostoru mezi kruhy, kam také přišla přihrávka, potenciální jednička draftu 2018 ale nedokázala zamířit do míst, kde by nebyl Škarek a český brankář tak zasáhl!
     
    10:42
    Češi ujeli do přečíslení dva na jednoho, Hladoník ale dal Zadinovi příliš vysokou a prudkou přihrávku, takže Zadina nezakončil.
     
    11:03
    Phillipsův pokus od modré nebyl přesný.
     
    11:20
    Suzuki si vzal u útočné modré puk, udělal půlkolečko a nakonec od mantinelu zamířil k pravé tyči, kde už ale byl připravený Škarek.
     
    11:29
    Studnicka se u brank nepříjemně otočil a naštěstí poté nepřesně vypálil.
     
    11:38
    Puk se dostal do ochranné sítě. Jako poslední hrála česká hokejka, vhazovat se bude po pravé ruce Jakuba Škarka.
     
    11:52
    Puk se odrazil na modrou čáru k Robertsovi, s jeho střelou ale Škarek příliš potíží neměl a vykopl ji pravým betonem.
     
    12:18
    Nečas s pukem obkroužil celé útočné pásmo, pak mu ale do cesty vjel spoluhráč a Radim Šalda na druhé straně po brejku fauloval ujíždějícího Entwistleho. Jsou z toho dvě minuty za podražení.
     
    12:35
    Češi ale zvládli první buly a chvíli zůstali před DiPietrem.
     
    12:51
    Znovu zvládnutá situace v obranném pásmu a Mikyska vyhazuje k DiPietrovi.
     
    13:06
    A znovu. Češi se zatím výborně brání.
     
    13:29
    Zadina prokázal obrovskou drzost, když při vlastním oslabení obešel dva protihráče, dostal se před DiPietra, avšak mířil pouze do něj!
     
    13:50
    Češi znovu dostali Kanadu z jejího útočného pásma.
     
    14:10
    Roberts tentokrát zachytil vyhození na modré.
     
    14:26
    Češi v plném počtu a Kvasnička vysílá dopředu z trestné lavice se vracejícího Šaldu.
     
    14:34
    Šalda jel nakonec sám na DiPietra, zakončení mu ale vůbec nesedlo a kanadský brankář nakonec zalehl kotouč!
     
    15:00
    McLeod byl sám proti jednomu českému obránci a chystal se vystřelit, puk ale nechal za sebou.
     
    15:19
    Crete-Belzile v nouzi vystřelil modré a o dobrý metr minul Škarkovu branku.
     
    15:42
    Hladoník z levého křídla výborně zavezl puk před branku, nakonec ale přihrávkou nenašel nikoho ze spoluhráčů.
     
    15:58
    Zadina jel opět sám na DiPietra, zkusil kličku, ale kanadský brankář nadále odolává!
     
    16:12
    Škarek musel zalehnout kotouč na svém brankovšti, opět se vhazuje po jeho pravé ruce.
     
    16:21
    Škvrně nechal na chvíli puk za sebou a když potom chtěl vjet do útočného pásma, nemohl pokračovat, neboť sebe i své spoluhráče vystavil do ofsajdu.
     
    16:35
    První přesilovka pro český tým. Jonathan Smart je vyloučen na dvě minuty za držení protihráče.
     
    16:44
    Česko právě vstřelilo branku!
    Češi pouhých devět vteřin po Smartově vyloučení využívají přesilovku. Střeleckou smůlu protrhl MARTIN KAUT, jenž se prosadil díky svému důrazu na brankovišti. Asistence: David Kvasnička, Ondřej Machala.
     
    17:00
    Veleno opět dostal příliš prostoru, tentokrát na levé straně hřiště, ještě než ale stihl vystřelit, byla posunuta branka za Škarkem!
     
    17:00
    Jakub Galvas je také hned potrestán dvěmi trestnými minutami za nedovolené bránění.
     
    17:18
    Zadina připravil naprosto jasnou šanci pro Kondelíka, ten byl zcela sám před DiPietrem, ale obrovskou šanci při vlastním oslabení nevyužil a branku přestřelil.
     
    17:43
    Čechům se nepodařilo vyhodit, puk se dostal k Tippettovi a ten trefil pravou tyč Škarkovy branky!
     
    17:49
    Škarek chvíli poté schoval puk do své výstroje.
     
    18:10
    Český tým se i v této přesilovce výborně brání.
     
    18:45
    Kern byl sám proti třem protihráčům, se všemi si ale poradil a nakonec ještě donutil DiPietra k důležitému zákroku vyrážečkou!
     
    19:00
    Češi v plném počtu a začíná poslední minuta první třetiny.
     
    19:23
    Robertsovo nahození od modré se odrazilo od jedné z bruslí před brnakou do ochranné sítě.
     
    19:38
    Kapitán Nečas mohl přidat razítko na skvělý výkon českého týmu v první třetině, sám před DiPietrem ale přestřelil.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina nakonec skončila zaslouženým vítězstvím českého týmu. Z dlouhé řady šancí se nakonec ujala jen ta od Martina Kauta, který se prosadil v jediné přesilové hře českého týmu. Český tým byl kromě hry při rovnovážném počtu hráčů nebezpečný i při vlastním oslabení. Žádná z těchto šancí ale brankou neskončila a Češi nakonec mohou být za vedení rádi, protože Tippett ve vyložené šanci pukem zazvonil o Škarkovu pravou tyč. Druhá třetina začne cca v 19.14.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:05
    Krátce po buly to zkusil od modré Svoboda a DiPietro jen levým ramenem posunul puk nad břevno.
     
    20:59
    Kanada se pokoušela usadit v útočném pásmu, Češi ale situaci u mantinelu zvládli.
     
    21:11
    Zadina se chytil po souboji u mantinelu za hlavu a Antoine Crete-Belzile je vyloučen na dvě minuty za vysokou hůl.
     
    21:37
    Češi se dokázali po buly udržet v pásmu.
     
    21:48
    To ale neplatilo dlouho, po levém křídle ujel Bowers a trefil Škarka do masky. Českému brankáři jeho ochrana hlavy spadla a hra musí být přerušena.
     
    22:03
    Kern byl příliš nedočkavý na modré čáře a Hladoník tak vjel do ofsajdu.
     
    22:29
    Galvas na modré půjčil puk Šaldovi a ten ostrou ránou minul.
     
    22:47
    Kanada se následně osvobodila a když se český tým chtěl vrátit do pásma, opět nezvládl přechod modré a po jeho ofsajdu se vhazuje blíže Škarkovi.
     
    22:59
    Škarka hodně pozlobil puk odražený od zadního mantinelu. Český brankář ale nakonec nepříjemnou situaci zvládl.
     
    23:11
    Machala na závěr oslabení předvedl technické kvality, nakonec se ale dostal příliš blízko DiPietrovi a po hezkém uvolnění zakončil jen do něj!
     
    23:57
    Bouchard neváhal a na modré napálil odražený kotouč, Škarek si s levým betonem počkal a zasáhl.
     
    24:17
    Tentokrát nevyšel přechod útočné modré Kanadě – ofsajd.
     
    24:40
    Nečas výborně odclonil protihráče, Češi se dostali do přečíslení, Svoboda si položil brankáře a nakonec nedokázal zakončit tak, aby přehodil ležícího DiPietra!
     
    24:46
    Vyloučení v týmu Kanada (Rasmussen – 2 min., podražení).
     
    24:57
    Kanada na úvod oslabení dostala puk z obranného pásma.
     
    25:23
    Hladoník projel z obranného pásma přes několik soupeřů až k DiPietrovi, i on se ale dostal příliš blízko a kanadský brankář nadále drží Kanadu na rozdílu jedné branky.
     
    25:47
    Kanada dostala puk k české brance.
     
    26:12
    Nečas výborně podržel puk a předložil jej do skvělé střelecké pozice Machalovi, tomu ale kotouč sjel.
     
    26:28
    Chvíli poté byl mezi kruhy ve výborné pozici také Svoboda, ale ten pálil jen do DiPietra!
     
    27:13
    Kanada šla ve třech proti jednomu, Roberts to vzal na sebe, mířil na zadní tyč, ale Škarek nadále drží!
     
    27:43
    Král přes půlku kluziště našel Safina, jenž si rozhodil DiPietra, dostal kotouč mezi jeho betony, ale ke zklamání všech přítomných se puk odklouzal těsně vedle pravé kanadské tyče!
     
    27:53
    A Ostap Safin následně odsedí trest pro českou střídačku za špatné střídání a příliš mnoho hráčů na ledě.
     
    27:56
    Češi ale, jak se již stalo tradicí, úvodní buly zvládli.
     
    28:06
    Kanada se následně pokoušela dostat puk do útočného pásma, rozhodčí si ale všimli jejího ofsajdu.
     
    28:10
    Vyhrané buly a další vyhození za kanadskou branku.
     
    28:26
    Strome z poměrně dobré pozice na okraji kruhu přestřelil.
     
    28:42
    Comtois ještě vylepšoval pozici pro spoluhráče, nikdo z nich si ale mezi kruhy, kam Comtois přihrával, nenajel.
     
    29:08
    Kanada snad poprvé při vlastní přesilovce zmáčkla Čechy před jejich brankou, vše ale dopadlo dobře, neboť Strome puk za Škarka nedostal! Následně se strhla menší mela, po které se bude vylučovat na obou stranách.
     
    29:08
    Vyloučeni jsou na české straně Dalimil Mikyska a na kanadské Nick Suzuki.
     
    29:15
    Škvrně po buly nahodil za DiPietrovu branku.
     
    29:28
    A nyní Škvrně výborně proti dvěma protihráčům drží puk za kandskou brankou.
     
    29:42
    Češi jdou na jedenáct vteřin do tří. Za hákování je vyloučen Martin Kaut.
     
    29:42
    A Václav Varaďa si okamžitě svolal svou trojici ke střídačce.
     
    29:42
    A Michaela DiPietra v kanadské brance nahradil Ian Scott.
     
    29:54
    Kanada právě vstřelila branku!
    Kanaďané už jednou zvedali ruce, Tippettova střela ale šla do tyče. To ovšem nevadilo, neboť následně se k zakončení dostal MICHAEL RASMUSSEN a dostal puk za Škarka. Bez asistence.
     
    Češi ještě reklamují nějaké provinění u hlavních rozhodčích. Ti jsou ale neoblomní, vhazovat se bude na červené čáře.
     
    30:23
    Veleno si vzal puk na kruhu pro vhazování a pálil na branku, kde stínil Rasmussen, Škarek ale zasáhl.
     
    30:30
    Puk se dostal mimo hrací plochu a Kanaďané si žádají vyloučení na české straně. Jediným z Čechů na trestné ale zůstává místní odchovanec Mikyska.
     
    30:30
    Brankáře střídají také Češi. Tomáš Vomáčka nahradil Jakuba Škarka, kterého diváci vyprovodili uznalým potleskem.
     
    30:41
    Scott musel poprvé do akce, kdy před dotírajícím Chytilem musel zakrýt kotouč.
     
    30:53
    A Vomáčka rovněž v prvním ostrém zákroku uspěl, Meireles pálil pouze do jeho betonů.
     
    31:24
    Teď se Meireles pokoušel dostat puk před branku, kde byli dva jeho spoluhráči, Vomáčka si ale odražený kotouč našel a schoval jej pod svou výstroj.
     
    31:53
    Studnicka neustál souboj na útočné modré, Kanada ale drží pásmo.
     
    32:01
    A bohužel je z toho další české vyloučení. Ostap Safin je vyloučen na dvě minuty za hákování.
     
    32:03
    Strome vjel do kruhu příliš brzo, vhazování se musí opakovat.
     
    32:13
    Češi dostali puk do kanadské obranné třetiny a Hladoník u něj bude dokonce dříve.
     
    32:31
    Mitchell příliš dlouho otálel s rozehrávkou a Kern jej o puk alespoň na chvíli připravil.
     
    32:48
    Kvasnička vyhazuje přes všechny čáry.
     
    33:01
    Zadina si chtěl připravit střeleckou pozici, nakonec ale o puk po sérii stahovaček přišel.
     
    33:17
    Nebezpečný odraz na českém brankovišti česká obrana zvládla, Kanada ale nadále v držení kotouče.
     
    33:30
    Další Velenův střelecký pokus Vomáčka dobře viděl a přerušuje hru. Do konce oslabení zbývá 31 vteřin, Češi střídají.
     
    33:36
    Skoro všichni hráči po buly spadli na sebe a puk se odrazil k Phillipsovi, jenž byl zcela sám, Vomáčka ale skvěle povyjel a jeho obrovskou šanci zneškodnil!
     
    33:59
    Následně již Vomáčka kotouč přikryl, jede se uklidnit do rohu a Češi dvě vteřiny před Safinovým návratem z trestné lavice střídají.
     
    34:17
    Bohužel se ale nedaří dostat puk alespoň do středního pásma.
     
    34:25
    Až teď to zvládl Dvořák.
     
    34:44
    Česko právě vstřelilo branku!
    Obrovský gejzír emocí, v národním dresu České republiky se gólově prosadil odchovanec břeclavského hokeje! Škvrně v útočném pásmu minul kotouč, ten si ale vzal DALIMIL MIKYSKA a z úhlu mezi betony prostřelil Scotta. Asistence: Marek Škvrně, Jaroslav Dvořák.
     
    35:23
    Svoboda si vzal kotouč a od kruhu vypálil přesně do Scotta.
     
    36:06
    Zadina si na modré bruslí nezkrotil puk, Češi ale pokračují do pásma.
     
    36:18
    Z něj se nakonec po chvíli dostali a Kanada mohla jít do přečíslení tři na jednoho, zastavil ji ale po menším čekání odpískaný ofsajd.
     
    36:48
    Češi vytlačili Kanadu z třetiny.
     
    36:57
    Rasmussenovo nahození zpoza branky mířilo na Velena, ten ale neměl moc šancí prudkou přihrávku vzduchem zachytit.
     
    37:17
    A následně je tu další ofsajd Kanady.
     
    37:54
    Škvrně poslal puk na kanadskou branku z pozice zhruba metr od modré, Scott pohodlně zakročil.
     
    38:08
    Mikyska musí rychle za kotoučem, rozhodčí nehodlají pískat ofsajd.
     
    38:54
    Svoboda ustál těžký souboj v útočném pásmu a ještě se dostal ke střele. Scott ji posunul do rohu.
     
    39:16
    Ian Mitchell je navíc vyloučen na dvě minuty za sevření puku rukou a Češi tak mohou pohodlně dohrát druhou třetinu.
     
    39:29
    Nakonec tomu tak nebude, vyloučen je po chvíli také Radim Šalda.
     
    39:44
    Crete-Belzile od modré trefil bolestivě do brusle Kvasničku.
     
    39:58
    Puk je v rohu, toto již Češi zvládnou.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    I po druhé třetině jdou Češi do šaten s jednobrankovým náskokem. V polovině utkání sice srovnal Michael Rasmussen, ve 35. minutě ale břeclavský zimní stadion zažil něco nevídaného – do útočného pásma Kanady vnikl břeclavský odchovanec Dalimil Mikyska a střelou mezi Scottovy betony vrátil českému týmu vedení. To již vydrželo a do třetí třetiny, která začne cca ve 20.06 tak půjdou čeští mladíci ve vedení.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:10
    Mikyska se otočil v obranném pásmu s pukem ke své brance a nebyl to zrovna dobrý nápad. Kanada toho naštěstí nevyužila.
     
    40:31
    Kautova táhlá střela letěla nad Scottovu branku.
     
    40:34
    Následně se puk dostal mimo hrací plochu, vhazovat se bude u české útočné modré.
     
    40:58
    Vomáčka nyní nic neviděl, přesto Smartovo nahození od modré vyrazil.
     
    41:15
    Začíná třináct minut dlouhá přesilovka Kanady.
     
    41:18
    Češi se dostali do ofsajdu a alespoň pozdrželi případnou akci Kanady.
     
    41:29
    Češi na závěr oslabení vyhazují, Šalda stihne dojet na střídačku.
     
    42:07
    Smart si počkal na obranné modré na Škvrněho a poslal jej k zemi. Česká akce pokračovala pouze za kanadskou branku, kde kanadští zadáci následně prostor vyklidili.
     
    42:29
    Zakázané uvolnění českého týmu.
     
    42:43
    Vomáčka vyrazil Tippettovu střelu přes obránce a Tippett se následně k dorážce nedostal.
     
    43:01
    Comtois dostal puk na okraji kruhu pro vhazování a vypálil přesně do míst, kde byl připravený Vomáčka.
     
    43:13
    Kaut dostal puk až ke Scottovi. Nyní se ani jednomu týmu nedaří udržet v útočném pásmu.
     
    43:26
    Entwistle podle čárového neudržel levou nohu na útočné modré a píská se tak další kanadský ofsajd. Tentokrát jde ovšem o hodně sporný výrok.
     
    43:43
    Rasmussenovi je odpískáno postavení ve Vomáčkově brankovišti, vhazovat se bude u české obranné modré.
     
    43:52
    Zadina výborně vyřešil situaci dva na dva, jenomže poté trefil jen Scottův levý beton!
     
    44:19
    A další šance Zadiny! Kotouč od zadního mantinelu zkusil u levé tyče dostat do branky, Scott byl včas na svém místě.
     
    44:33
    Útočník Slavie Praha Jan Kern je vyloučen na dvě minuty za hákování.
     
    44:48
    Češi na úvod opět vyhodili a drží puk v útočném pásmu.
     
    44:55
    Scott musel levým betonem zasáhnout proti Machalově střele a měl štěstí, že následná dorážka Šaldy nesměřovala do branky.
     
    45:03
    Ofsajd Kanady.
     
    45:25
    Při signalizaci dalšího možného kanadského ofsajdu Češi vyhodili přes všechny čáry.
     
    45:45
    Škvrně drží puk v útočném pásmu.
     
    46:02
    Češi si po Kernově návratu zahrají přesilovou hru.
     
    46:08
    Ta by měla trvat 95 vteřin. Za sekání totiž dostává dvouminutový trest Joseph Veleno.
     
    46:23
    Ofsajd Kanady.
     
    46:38
    Kern zpátky na ledě a Kanada v útočném pásmu.
     
    46:52
    Kern hned u mantinelu dohrál Smarta, který se jen těžce zvedl a odjel střídat.
     
    47:06
    Nyní ale Češi musí začít od vlastní branky.
     
    47:18
    A po nezvyklém odrazu kotouče Kanada vyhazuje.
     
    47:48
    Češi se drží v útočném pásmu, chtělo by to ale ohrožení Scotta.
     
    48:08
    Veleno je zpátky na ledě, Češi v pásmu.
     
    48:12
    Chytilova schovaná střela trefila Scotta do pravé paže.
     
    48:25
    Pravděpodobně špatné střídání dostalo do velké šance Comtoise, který ale naštěstí při samostatném úniku přestřelil!
     
    48:42
    A další ofsajd Kanady.
     
    49:09
    Dvořák vystihl velmi špatnou kanadskou rozehrávku, dostal puk ke spoluhráčům, ale ti ani nadvakrát z bezprostřední blízkosti Scotta nepřekonali!
     
    49:19
    Dvořák se následně pokoušel prosadit u pravé kanadské tyče, Scott ale Kanadu podržel.
     
    49:23
    Jonathan Smart dnes podruhé usedá na trestnou lavici, tentokrát za vyhození puku mezi diváky.
     
    49:36
    Při prvním Smartově trestu se Češi gólově prosadili, teď Kanada na úvod oslabení vyhazuje.
     
    50:14
    Zadina dostal přihrávku zpoza branky, pálil ale jen do přemisťujícího se Scotta.
     
    50:35
    Stadion je opět na nohou, Mikyska si lehl do Bowersovi přihrávky a uchránil svůj tým od vyrovnání.
     
    51:08
    Kanada posílá puk přes všechny čáry.
     
    51:23
    Kanada v plném počtu a Češi před Scottem.
     
    51:37
    Studnicka se dokázal dostat přes obránce, následně ale už neměl síly a zakončil jen do Vomáčky.
     
    51:57
    Robertsova vysoká rána se odrazila před branku, Tippett naštěstí puk nedostal pod kontrolu a nedorazil.
     
    52:16
    Teď již Vomáčka schoval puk pod svou rukavici a rozhodčí musí řešit potyčku Comtoise s českým kapitánem Nečasem.
     
    52:21
    Phillipsovo nahození od mantinelu minulo pravou Vomáčkovu tyč.
     
    52:34
    Mikyka má puk u své branky a může rozehrát.
     
    52:43
    Veleno skoro zachytil puk na modré. Nakonec mu přeci jen utekl do středního pásma a to bylo obrovské štěstí.
     
    53:21
    Kanada právě vstřelila branku!
    Bohužel přichází vyrovnání. Češi se sjeli u své branky a pokusili se ubránit pravou tyč, od ní ale přišla Stromeova přihrávka do volného prostoru, odkud nikým nehlídaný SHANE BOWERS prostřelil Vomáčku. Asistence: Matthew Strome.
     
    53:54
    Po Phillipsově nahození následoval velký závar před Vomáčkovou brankou, Češi jej ustáli.
     
    54:10
    Mattheos z otočky pálil těsně vedle pravé Vomáčkovy tyče. Česká obrana zažívá po vyrovnání krušné chvíle.
     
    54:52
    Nečas byl ve středním pásmu zcela jasně podražen Evanem Bouchardem a Češi mohou rozhodnout utkání v přesilovce.
     
    54:58
    Kanada na úvod oslabení vyhazuje.
     
    55:14
    Češi ztratili puk ve středním pásmu a McLeod se přes obránce dostal zakončením bekhendem. Jeho střela směřovala nad.
     
    55:35
    Machala minul branku, Češi se ale konečně dostali do útočného pásma.
     
    55:54
    Entwistle vyhazuje přes všechny čáry.
     
    56:22
    Šalda u mantinelu nezastavil puk, který mu poslali spoluhráči a Češi musí vyklidit pásmo.
     
    56:52
    Kanada hraje v plném počtu.
     
    57:10
    Češi se snažili narušit kanadskou rozehrávku u její branky, hráči země javorového listu se ale z tísně dostali.
     
    57:38
    Suzuki dostal puk na Tippetta, jenž zpoza obránce těsně přestřelil břevno!
     
    58:15
    Kotouč byl zašlapán v rohu, vhazovat se bude po Vomáčkově pravé ruce.
     
    58:15
    Rasmussen je vykazán z vhazování.
     
    58:41
    Puk se mezi kruhy odrazil k volnému Nečasovi, ten ale nedokázal zakončit.
     
    58:49
    Ruce všech diváků vyletěly najednou nahoru, neboť Ryan McLeod ve středním pásmu fauloval a je vyloučen na dvě minuty za sekání.
     
    58:49
    Češi si okamžitě berou oddechový čas, v akci hlavní kouč Václav Varaďa.
     
    58:56
    Po buly se konala valná hromada, puk se odrazil k Phillipsovi a ten jej vyhodil.
     
    59:19
    Nedorozumění českého týmu mohl využít Bowers, nechal však kotouč za sebou.
     
    59:35
    Vomáčka má puk za svou brankou.
     
    59:48
    Zadina kanadskou zeď na modré nezbořil a zápas míří k nerozhodnému výsledku v základní hrací době.
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    Český tým až do 54. minuty držel vedení, poté se ale prosadil Shane Bowers a poslal zápas do prodloužení. To se bude hrát pět minut, Češi si do něj berou přesilovou hru dlouhou 49 vteřin.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    60:14
    Česko právě vstřelilo branku!
    Tak to dlouho netrvalo, Češi se sjeli u kanadské trestné lavice a nechtějí vyloučeného McLeoda pustit zpátky! Po buly se dostal puk ke Svobodovi, jenž jej přistrčil Kautovi, který s MARTINEM NEČASEM ujel do přečíslení 2 na 1. Český kapitán dostal ideální přihrávku a po čtrnácti vteřinách prodloužení rozhodl o českém vítězství. Asistence: Martin Kaut.
     
    Konec zápasu.
     
    Dnešní utkání sledovalo 723 diváků.
     
    Nejlepším hráčem na kanadské straně byl za skandování „Kdo neskáče, není Čech“ vyhlášen Owen Tippett, z českého týmu se tohoto ocenění dostalo Jakubu Škarkovi.
     
    Češi tedy nakonec nedotáhli utkání do vítězného konce z základní hrací době. To ale zvládli v prodloužení, které 14 vteřin po jeho zahájení ukončil brněnský Martin Nečas. Na závěr snad jen tolik, že publikum se loučí se svými hrdiny, kteří jim připravili nejlepší možnou pozvánku na memoriál Ivana Hlinky. Děkuji za pozornost a přeji příjemný zbytek víkendu. (20:43:28)

    Daniel Polách

    Góly a asistencie: 17. Kaut (Kvasnička, Machala), 35. Mikyska (Škvrně, Dvořák), 61. Nečas – 30. Rasmussen, 54. Bowers (Strome)


    Česko: Škarek (31. Vomáčka) – Kvasnička, Mikyska, Galvas, Šalda, Bednář, Král, Rutar, Bukač – M. Svoboda, Nečas (C), Kaut – Kern (A), Hladoník, Zadina – Machala, Kondelík, Safin (A) – Chytil, Škvrně, Dvořák – Novák
    Kanada: DiPietro (30. Scott) – Mitchell, Phillips, Créte – Belzile, Roberts, Smart, Brook, Bouchard – Meireles, Comtois, Suzuki – Tippett, Veleno, Rasmussen – McLeod, Strome, Studnicka – Entwistle, Bellerive, Bowers – Mattheos

    Rozhodca: Kika, Šír – Hlavatý, Tošenovjan

    Diváci: 723