Leverkusen – Frankfurt 3:0 (kon.) | Augsburg – Stuttgart 1:0 (kon.) | Brémy – Wolfsburg 3:2 (kon.)
Hoffenheim – Hertha 2:1 (kon.) | Darmstadt – Ingolstadt 2:0 (kon.) | Bayern – Schalke 3:0 (kon.)
koniec
Bayer Leverkusen
3:0 (0:0)
Eintracht Frankfurt
Sobota 16.04.2016, 15:30 • BayArena, Leverkusen • Nemecká Bundesliga • 30. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    Vážení čitatelia, vítam vás pri sledovaní duelu z nemeckej Bundesligy. Spoločne budeme sledovať dianie v BayArene, kde domáci Leverkusen privíta trápiaci sa Eintracht Frankfurt. Zápas sa začína v tradičnom čase o 15:30 hod.

    LEVERKUSEN

    Futbalistom Bayeru Leverkusen aktuálne patrí priebežná štvrtá pozícia. Na tretiu Herthu Berlín však stráca len jediný bod a prípadným víťazstvom by sa dostali cez tím z hlavného mesta Nemecka. Od remízy s Augsburgom (3:3) vyhrali Farmaceuti štyri zápasy po sebe. Zverenci Roberta Schmidta postupne zdolali Hamburg, Stuttgart, Wolfsburg i Kolín nad Rýnom. Navyše, v týchto zápasoch neinkasovali ani jeden gól. Jednoznačne najlepším strelcom Leverkusenu je mexický kanonier Javier Hernández, ktorý sa strelecký presadil už 16-krát. Domáci tím v dnešnom zápase nenastúpi v najsilnejšom zložení. Kvôli kartovým trestom budú chýbať Wendell a Ramalho. Zranenia zase vyradili z hry ďalšie kvinteto hráčov.

    FRANKFURT

    Eintracht Frankfurt je horúcim kandidátom na zostup do druhej Bundesligy. Päť kôl pred koncom má na svojom konte len 27 bodov a na pätnásty Augsburg stráca tri body. Frankfurt prišiel o body najmä v zápasoch vonku, kde čaká na víťazstvo od konca októbra minulého roka. V posledných ôsmich bundesligových zápasoch získali zverenci Nika Kovača na pôde súpera len dva body. Alexander Meier robí čo môže, nastrieľal už 12 gólov, no ostatní jeho spoluhráči nie sú príliš produktívni. Podobne ako Leverkusen aj Frankfurt trápi rozsiahla maródka. Až poltucet hráčov trápia zranenia, vrátane Meiera. Bez neho bude ofenzíva Frankfurtu značne oslabená.

    VZÁJOMNÁ BILANCIA

    21.11.15 Frankfurt – Leverkusen 1:3
    23.05.15 Frankfurt – Leverkusen 2:1
    20.12.14 Leverkusen – Frankfurt 1:1
    03.05.14 Frankfurt – Leverkusen 0:2
    15.12.13 Leverkusen – Frankfurt 0:1
     
    Úvodné zostavy:

    Bayer Leverkusen: Leno – Jedvaj, Tah, Kramer, Henrichs – Aránguiz, V. Jurčenko – Bellarabi, Çalhanoğlu, Brandt – J. Hernández.
    Náhradníci: Krešić – Kießling, Hilbert, Mehmedi, R. Kruse, Frey, Kampl.

    Eintracht Frankfurt: Hradecky – Chandler, Abraham, Russ, Oczipka – Stendera, Hasebe, Huszti – Aigner, Castaignos, Seferović.
    Náhradníci: Lindner – Ayhan, Fabián, Djakpa, Waldschmidt, Kittel, Ben-Hatira.

    Rozhodca: Deniz Aytekin.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Úvodný výkop zápasu mali hostia, ktorí v dnešnom zápase nutne potrebujú bodovať. V prvej útočnej akcii bol Luc Castaignos, no žiaden priestor mu nedal Jonathan Tah.
     
    2
    Obranou hostí sa snažil prejsť Karim Bellarabi, ktorý podľa predzápasového rozostavenia alternuje na pozícii krajného obrancu. Napokon ale získal priamy kop.
     
    3
    Štandardnú situáciu zahral Hakan Çalhanoğlu, no jeho center odvrátila obrana hosťujúceho tímu do bezpečia.
     
    4
    Z pozície stopéra sa vybral na útočný výlet Tin Jedvaj. Jeho akcia sa ale končí len odkopom od brány bratislavského rodáka Lukáša Hradeckého.
     
    5
    Frankfurt mal výhodu prvého rohového kopu v zápase. Po centri do šestnástky sa lopta odrazila na kopačku Marca Stenderu, ktorý svojim pokusom zamestnal Bernda Lena.
     
    6
    Obrana Leverkusenu si bez problémov poradila s aktivitou Stefana Aignera. Ten sa snažil dostať k centru, no proti presile súperov neuspel.
     
    7
    Farmaceuti dlho kombinovali v okolí poliacej čiary. Napokon sa Christoph Kramer odhodlal ku kolmému pasu na Tina Jedvaja, no ten už loptu nestihol na hracej ploche.
     
    8
    Úvod zápasu je veľmi opatrný. Najmä hostia zbytočne rýchlo strácajú loptu, a tak sa musia viac-menej iba brániť.
     
    9
    Pekná akcia Frankfurtu. Haris Seferović sa dostal k centru z ľavej strany, svojim pasom hľadal Luca Castaignosa, no výborný obranný zákrok predviedol vracajúci sa Kramer.
     
    10
    Prvých desať minút neprinieslo v BayArene vážnejšiu príležitosť ani na jednej strane. Najmä výkon domácich je zatiaľ podpriemerný.
     
    11
    Prvý ofsajd zápasu. Ukrajinský záložník Vladlen Yurchenko sa snažil vysunúť do šance Javiera Hernándeza, no mexický kanonier bol v čase prihrávky v postavení mimo hry.
     
    12
    Deniz Aytekin píska nedovolený zákrok v podaní Marca Stenderu, ktorý si poriadne vyšliapol na Christopha Kramera. Hosťujúci hráč môže byť rád, že nedostal kartu.
     
    14
    V posledných minútach nám pribudlo najmä nedovolených zákrokov. Hra je veľmi rozkúskovaná, a tak stráca na plynulosti.
     
    15
    Leverkusen má územnú prevahu, o čom svedčí aj štatistika držania lopty – 61% ku 39%. Farmaceuti sa ale zatiaľ do žiadnej šance nedostali.
     
    16
    Karim Bellarabi sa snažil prestrčiť loptu na Chicharita, no pred ním loptu chytá do svojich rukavíc Lukáš Hradecký.
     
    17
    Frankfurt mal pôvodne zahrávať rohový kop, no zastávka postranného rozhodcu bola proti. V postavení mimo hry bol Luc Castaignos.
     
    18
    Pre Leverkusen sa črtala prvá šanca na ohrozenie brány. Za obranu sa dostal Julian Brandt, ale jeho center odvrátil do bezpečia David Abraham.
     
    19
    Tak konečne sme sa dočkali šance. Julian Brandt si opäť nabehol za obranu súpera a okamžite hľadal lepšie postaveného Javiera Hernándeza. Jeho prihrávka ale bola príliš prudká.
     
    20
    V postavení mimo hry bol opäť prichytený mexický futbalista Javier Hernández.
     
    21
    Prvá šanca pre Frankfurt. Po rýchlom brejku sa dostával do zakončenia z vnútra šestnástky Szabolcs Huszti, no v poslednej chvíli ho o loptu pripravil Charles Aránguiz.
     
    23
    Leverkusen sa opäť zmocnil lopty a kombinoval na polovici súpera. K centru z pravej strany sa dostal Tin Jedvaj, no jeho centru chýbala presnosť.
     
    24
    Jonathan Tah teraz pri svojom obrannom zákroku spadol, a takmer z toho boli problémy pre domáci tím. Našťastie pre Farmaceutov bol na blízku Christoph Kramer, ktorý svojmu spoluhráčovi pomohol.
     
    25
    Julian Brandt sa po ľavej strane snažil dostať cez Timothyho Chandlera. Americký obranca si ale počínal skúsene a vytlačil svojho súpera za postrannú čiaru.
     
    26
    Tempo hry je na bundesligové pomery skutočne veľmi slabé. Zatiaľ sa hra odvíja prevažne v strede poľa, a tak sme videli minimum zaujímavých akcii.
     
    27
    Po pravej strane sa dostal k centru Timothy Chandler. S jeho pasom si ale poradil Joanthan Tah. Akcia hostí síce pokračovala, no Bernd Leno nemusel zasahovať.
     
    28
    Farmaceuti po dlhšom čase zahrávali rohový kop. K odrazenej lopte sa dostal Karim Bellarabi a vyslal vôbec prvú strelu na fínskeho brankára Frankfurtu. Ten si ale poradil.
     
    29
    Obrana Leverkusenu teraz na chvíľu zaváhala a v nádejnej pozícii sa tak ocitol Stefan Aigner. Ten si ale loptu neprebral práve najlepšie a následne bol odzbrojený.
     
    30
    Prvú polhodinu zápasu máme za sebou. Streleckých pokusov by sme narátali na prstoch jednej ruky. Bezgólový stav je tak viac ako logický.
     
    32
    Rohový kop domáceho tímu zahral tradične Hakan Çalhanoğlu. Ten hľadal nabiehajúceho Vladlena Yurchenka, no ukrajinský futbalista sa previnil útočným faulom.
     
    33
    Julian Brandt sa snažil zakombinovať s Charlesom Aránguizom. Ich spoluprácu ale narušil dobrým obranným zákrokom Marco Russ.
     
    34
    Deniz Aytekin po prvýkrát siaha do svojho vrecka. Po faule na Luca Castaignosa ju dostáva domáci futbalista Vladlen Yurchenko.
     
    35
    V BayArene sa teraz nehrá, pretože po predchádzajúcom súboji musí byť Luc Castaignos ošetrovaný. Vyzerá to ale tak, že tréner Niko Kovač nebude musieť striedať.
     
    36
    V hre sa pokračuje, loptu držia na kopačkách hráči Frankfurtu, ktorí sa v Bundeslige nachádzajú na predposlednom mieste tabuľky.
     
    37
    Pekná akcia domácich. Julian Brandt posunul loptu na Hakana Çalhanoğlua, ktorý okamžite centroval do šestnástky. Loptu ale odvrátil do bezpečia David Abraham.
     
    38
    K streleckému pokusu spoza pokutového územia sa dostal Vladlen Yurchenko. Ukrajinec ale mal poriadne vychýlenú mušku a bránu súpera netrafil.
     
    39
    Domáci mali výhodu priameho kopu. Hakan Çalhanoğlu pekným centrom našiel hlavu Juliana Brandta, no pekný zákrok predviedol Lukáš Hradecký.
     
    40
    Hráči Frankfurtu veľmi vysoko napádajú rozohrávku súpera. Leverkusen má tak veľké problémy so založením útočnej akcie.
     
    41
    Leverkusenu sa ale predsa len podarilo dobre rozohrať a po rýchlej akcii sa dostal k strele spoza šestnástky Karim Bellarabi. Jeho strela ale mierila len do stredu brány a navyše nebola príliš razantná.
     
    42
    Rohový kop pre hostí z toho napokon nebude, hoci sa hráči v bielych dresoch čudujú. Nasleduje odkop od brány Bernda Lena, ktorý sa však nikam extra neponáhľa.
     
    43
    Hakan Çalhanoğlu poslal ďalší dobrý center do pokutového územia hostí. Do zakončenia sa predral Javier Hernández, no jeho hlavička nenašla priestor troch žrdí.
     
    44
    Svoje obranné povinnosti si do bodky splnil David Abraham. Argentínčan telom odstavil Juliana Brandta, ktorý sa tak k lopte nedostal.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Prvý polčas nám veľa futbalovej krásy neponúkol. Videli sme veľmi málo zaujímavých šancí, a tak sa nemožno čudovať tomu, že stav po prvých 45 minútach hry je 0:0. Verme, že v druhom dejstve sa úroveň hry zlepší a my sa dočkáme aj nejakých gólov. Obe mužstvá potrebujú vyhrať, keďže Leverkusen poškuľuje po miestach zaručujúcich Ligu majstrov a Frankfurt bojuje o záchranu v Bundeslige.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Do druhého polčasu nastúpil Frankfurt s jednou zmenou. Niko Kovač posiela na trávnik Sonnyho Kittela, ktorý nahradil nevýrazného Marca Stenderu.
     
    47
    Charles Aránguiz sa previnil nedovoleným zákrokom v súboji so Szabolcsom Husztim. Práve maďarský futbalista rozohrá priamy kop z nádejnej pozície.
     
    48
    Szabolcs Huszti vystrelil veľmi prudko, no trafil len domáci múr. Následne bol faulovaný Karim Bellarabi, ktorý bude musieť byť aj ošetrovaný.
     
    49
    Po približne minútovom ošetrovaní sa v BayArene opäť hrá. Pri lopte je aktuálne brankár Frankfurtu – Lukáš Hradecký.
     
    50
    Obom tímom viazne kombinácia v strede poľa. Vidíme až priveľa zbytočných strát lôpt na polovici ihriska, čo je rozhodne škoda.
     
    51
    Karim Bellarabi sa dostával k centru, no telom ho šikovne odtlačil David Abraham. Nasleduje tak len odkop od hosťujúcej brány.
     
    52
    A ďalší nedovolený zákrok. Luc Castaignos sa previnil faulom v súboji s Tinom Jedvajom. Chorvátsky obranca vyzerá byť otrasený, no pokračuje bez ošetrenia.
     
    53
    Haris Seferović sa po dlhej dobe pripomenul individuálnou akciou. Švajčiar sa snažil preniknúť cez brániaceho Jonathana Taha, no napokon lopta končí v moci Bernda Lena.
     
    54
    Futbalisti Leverkusenu dostali loptu do brány súpera, no gól kvôli ofsajdovému postaveniu Juliana Brandta pochopiteľne nemôže platiť.
     
    55
    Krásne prenikol obranou hostí Tin Jedvaj. Následne našiel šikovnou prihrávkou Juliana Brandta, no ten namiesto strely volil spätnú prihrávku, čo nebolo dobré riešenie.
     
    56
    Obrovská šanca Frankfurtu! Po centri z ľavej strany sa dostal do zakončenia osamotený Sonny Kittel, no jeho half-volej z vnútra šestnástky skončil tesne mimo brány Bernda Lena. Leverkusen mal obrovské šťastie.
    56. Sonny Kittel (FRN)
     
    57
    Center Tina Jedvaja odvrátil na rohový kop argentínsky obranca David Abraham. Štandardku bude tradične zahrávať Hakan Çalhanoğlu.
     
    58
    Po rohom kope sa dostal k hlavičke Chicharito. Jeho pokus neprešiel až k brankárovi, keďže na území päťky zahral rukou jeden z obrancov hostí. Farmaceuti mali kopať penaltu.
     
    59
    Prvé striedanie domáceho tímu. V dnešnom zápase končí Hakan Çalhanoğlu a na jeho miesto prichádza obávaný útočník Stefan Kießling.
     
    60
    Po hodine hry vidíme druhú žltú kartu v zápase. Tentokrát je jej adresátom hosťujúci útočník Haris Seferović.
     
    61
    Striedanie v tíme Eintracht Frankfurt: z ihriska odchádza Luc Castaignos, prichádza Constant Djakpa.
     
    61
    Tempo hry sa nám v druhom polčase zvýšilo, no pribudli aj žlté karty. Ďalšiu dostáva po faule zozadu Karim Bellarabi.
     
    63
    Leverkusen sa dostal do šance, konkrétne v nej bol Javier Hernández. Mexičan v pokutovom území spadol na zem po kontakte so súperom, no pokutový kop sa nepíska.
     
    64
    Javier Hernández je po predchádzajúcom súboji poriadne otrasený a má zjavné problémy s pohybom. Nechcem byť zlým prorokom, no Leverkusen zrejme bude musieť opäť striedať.
     
    65
    V postavení mimo hry sa ocitol nový muž na trávniku, ktorým je domáci kanonier Stefan Kießling. Najmä jeho výkon bude v záverečnej polhodine dôležitý.
     
    66
    Futbalisti Frankfurtu zbytočne stratili loptu, čím de facto založili protiútok súpera. Center Juliana Brandta síce nebol najpresnejší, no napokon sa k lopte dostal Karim Bellarabi, ktorý len tesne minul cieľ.
     
    68
    Toto skutočne nevidíme radi. Na trávniku opäť leží Javier Hernández, a je tak jasné, že dnešný zápas Mexičan nedohrá. Strelec 18 ligových gólov už odchádza do kabíny. Čakáme na striedanie.
     
    69
    David Abraham si pomohol nedovolene v súboji s Karimom Bellarabim. Nasleduje tak priamy kop domáceho tímu. Ten zrejme zahrá Charles Aránguiz.
     
    70
    Ešte pred priamym kopom tu máme striedanie. Namiesto zraneného Chicharita prichádza na trávnik slovinský futbalista Kevin Kampl.
     
    70
    Bayer Leverkusen dal gól! Roger Schmidt mal čarovnú ruku pri striedaní. KEVIN KAMPL bol na trávniku necelú minútu, no už dokázal skórovať. Po priamom kope sa lopta odrazila práve k slovinskému futbalistovi, ktorý krásnym volejom otvára skóre zápasu.
    70. Kevin Kampl (LEV) - 1:0
     
    71
    Frankfurt mohol vyrovnať! Po centri z ľavej strany sa dostal k hlavičke Szabolcs Huszti, no jeho pokus Bern Leno končekmi prstov vyráža na rohový kop.
     
    72
    Na druhej strane mohol Leverkusen udrieť po druhýkrát. Do zakončenia sa po rýchlej akcii dostal Julian Brandt, ale jeho strela bola zblokovaná.
     
    73
    V BayArene teraz splynuli vášne na oboch stranách. Po vzájomnej potyčke dostávajú žltú kartu Stefan Aigner i domáci obranca Jonathan Tah.
     
    75
    Po priamom kope sa dostal k hlavičke hosťujúci stopér David Abraham. Jeho hlavičke ale chýbala razancia, a tak si s ňou Bernd Leno bez problémov poradil.
     
    76
    Bayer Leverkusen dal gól! Zrejme je rozhodnuté. Domáci sa dostali do rýchleho brejku, Karim Bellarabi nezištnou prihrávkou našiel osamoteného JULIANA BRANDTA, ktorý nemal problém poslať loptu do prázdnej brány.
    76. Julian Brandt (LEV) - 2:0
     
    77
    Striedanie v tíme Eintracht Frankfurt: z ihriska odchádza Stefan Aigner, prichádza Luca Waldschmidt.
     
    78
    So žltými kartami sa nám doslova roztrhlo vrece. Ďalším potrestaným mužom v dnešnom zápase je domáci obranca Tin Jedvaj.
     
    80
    Frankfurt sa po dvoch gólových úderoch snaží spamätať a je oveľa aktívnejší. Zatiaľ si ale nevytvoril vážnejšiu šancu na skórovanie.
     
    81
    Center jedného z hosťujúcich futbalistov bol veľmi nepresný, a tak nasleduje len odkop od brány Bernda Lena.
     
    82
    Szabolcs Huszti si počínal v súboji s Tinom Jedvajom nedovolene, čo neuniklo pozornosti hlavného rozhodcu dnešného zápasu, ktorý je Deniz Aytekin.
     
    83
    Dnešné stretnutie sleduje veľmi pekná divácka návšteva. Priamo v BayArene je prítomných 30210 divákov.
     
    84
    Posledné striedanie domáceho tímu. Z ihriska odchádza Vladlen Yurchenko, ktorého na záverečné minúty nahradil Marlon Frey.
     
    85
    Deniz Aytekin opäť musí riešiť nepríjemnu situáciu. Po škaredom zákroku na Kevina Kampla musel udeliť žltú kartu aj Timothymu Chandlerovi.
     
    86
    Na trávniku sa opäť nehrá, keďže ošetrovaný musí byť Kevin Kampl a takisto aj hlavný arbiter upokojuje situáciu na ihrisku.
     
    87
    Leverkusen v pohode kontroluje priebeh záverečných minút duelu. Už len veľké zlyhanie by ho mohlo pripraviť o cenné tri body.
     
    88
    Farmaceuti držia loptu sa svojich kopačkách. Už aj hosťom chýbajú fyzické sily na to, aby agresívnejšie napádali ich rozohrávku.
     
    89
    V závere ešte registrujeme jeden ofsajd. V postavení mimo hry sa ocitol strelec druhého gólu zápasu – Julian Brandt.
     
    90
    Bayer Leverkusen dal gól! Farmaceuti korunujú zlepšený druhopolčasový výkon svojim tretím gólom. KARIM BELLARABI dnes odohral výborný zápas a zaslúžene sa aj on zapisuje do streleckej listiny. Nemecký záložník si potiahol loptu na os ihriska a peknou strelou k bližšej žrdi prekonal Lukáša Hradeckého.
    90. Karim Bellarabi (LEV) - 3:0
     
    90+1
    V dnešnom zápase sa budú nadstavovať ešte tri minúty. Na konci tej prvej sa v ofsajdovom postavení ocitol Stefan Kießling.
     
    90+2
    Kríza Frankfurtu sa prehlbuje. Ani dnes si zverenci Nika Kovača neodvezú z pôdy súpera žiadne body, čím si komplikujú boj o záchranu v Bundeslige.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Dnešné stretnutie malo veľmi zaujímavý priebeh. Kým v prvom polčase sa prakticky nič nedialo, v tom druhom sme sledovali vynikajúci futbal. Najmä domáci hráči sa viac dostávali do šancí a napokon strelili aj tri góly. Po necelej minúte pobytu na trávniku sa krásnym volejom zaskvel Kevin Kampl, čím naštartoval hru Leverkusenu. Ďalší gól o šesť minút neskôr pridal Julian Brandt a v samotnom závere uzavrel gólový účet zápasu Karim Bellarabi. Aj vďaka zaváhaniu Herthy Berlín sa Farmaceuti posunuli na tretie miesto tabuľky. Frankfurt je naďalej predposledný s 27 bodmi. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem ešte pekný večer. (17:26:47)

    Miroslav Kováčik

    Góly: 70. Kampl, 76. Brandt, 90. Bellarabi

    Karty:   34. V. Jurčenko (LEV), 61. Bellarabi (LEV), 73. Tah (LEV), 78. Jedvaj (LEV) – 60. Seferović (FRN), 73. Aigner (FRN), 85. Chandler (FRN)


    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 6:6. Střely mimo: 4:1. Rohy: 3:2. Ofsajdy: 9:1. Fauly: 15:20.
    Bayer Leverkusen: Leno – Jedvaj, Tah, Kramer, Henrichs – Aránguiz, V. Jurčenko (84. Frey) – Bellarabi, Çalhanoğlu (C) (59. Kießling), Brandt – J. Hernández (70. Kampl).
    Náhradníci: Krešić – Kießling, Hilbert, Mehmedi, R. Kruse, Frey, Kampl.

    Eintracht Frankfurt: Hradecky – Chandler, Abraham, Russ (C), Oczipka – Stendera (46. Kittel), Hasebe, Huszti – Aigner (77. Waldschmidt), Castaignos (61. Djakpa), Seferović.
    Náhradníci: Lindner – Ayhan, Fabián, Djakpa, Waldschmidt, Kittel, Ben-Hatira.

    Rozhodca: Deniz Aytekin