Mönchengladbach – Bayern 3:1 (kon.) | Hamburger – Mainz 1:3 (kon.) | Kolín nad Rýnom – Augsburg 0:1 (kon.)
Hertha – Leverkusen 2:1 (kon.) | Ingolstadt – Hoffenheim 1:1 (kon.) | Wolfsburg – Dortmund 1:2 (kon.)
koniec
Hertha BSC
2:1 (1:1)
Bayer Leverkusen
Sobota 05.12.2015, 15:30 • Olympiastadion Berlin (Berlín) • Nemecká Bundesliga • 15. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    Pekné sobotňajšie popoludnie Vám prajem a vítam Vás pri zápase 15. kola najvyššej nemeckej Bundesligy. V dnešnom zápase si sily zmerajú Hertha BSC a Bayer Leverkusen.

    Hertha BSC

    Dnešnému domácemu tímu sa v tejto sezóne pomerne darí, momentálne mu s 23 bodmi patrí 5. miesto a len o skóre zaostáva za Borussiou Mönchengladbach. Na tretí Wolfsburg oba tímy strácajú 2 body. Naopak, na chrbát im s dvojbodovým mankom dýcha hneď trojica tímov. Ide o Schalke 04, Hamburg a dnešného súpera Herthy Berlín Bayer Leverkusen. Vidíme teda, že táto časť tabuľky je naozaj vyrovnaná a každý bod má cenu zlata. V posledných piatich zápasoch sa hráčom Herthy darilo striedavo. Dokopy z nich získali 9 bodov za tri víťazstvá proti Ingolstadtu, Hannoveru a Hoffenheimu. Naopak, vo zvyšných dvoch zápasoch hráči na súpera nestačili a proti silnému Bayernu Mníchov a Borussii Mönchengladbach nezískali ani bod.

    Bayer Leverkusen

    Ako už bolo spomínané, Leverkusen v tabuľke zaostáva za svojim dnešným súperom len o dva body, rovnako 21 bodov majú aj Hamburg a Schalke. Len o bod menej majú na svojom konte Mainz a Kolín, dva body stráca Ingolstadt. Leverkusen klesol až na 6. miesto tabuľky najmä kvôli nevyrovnaným výkonom z posledných zápasov, keď hráči získali iba 7 bodov za víťazstvá proti Stuttgartu a Frankfurtu a domácu remízu proti Schalke. V ďalších dvoch zápasoch proti Wolfsburgu a Kolínu hráči ťahali za kratší koniec a nezískali ani bod.
     
    História vzájomných zápasov:

    Hertha 0-1 Leverkusen
    Leverkusen 4-2 Hertha
    Leverkusen 2-1 Hertha
    Hertha 0-1 Leverkusen
    Leverkusen 3-3 Hertha

    Hráči Herthy Berlín čakajú na víťazstvo nad svojim dnešným súbojom už viac ako 6 rokov, keď Leverkusen naposledy zdolali na domácej pôde v marci 2009.
     
    Úvodné zostavy:

    Hertha BSC: Jarstein – Plattenhardt, Brooks, Lustenberger, Regäsel – Haraguchi, Skjelbred, Darida, Weiser – Ibišević, Kalou
    Náhradníci: Nils-Jonathan Körber – Baumjohann, Beerens, van den Bergh, Stocker, Hegeler, Cigerci

    Bayer Leverkusen: Leno – Boenisch, Toprak, Tah, Donati – Mehmedi, Kampl, Kramer, Bellarabi – Brandt, Hernández
    Náhradníci: Kresic – Kießling, Frey, Hilbert, André Ramalho, Çalhanoğlu, Wendell

    Rozhodca: Hartmann – Cortus, Beitinger.
     
    Hráči oboch tímov prichádzajú na hraciu plochu, domáci tím dnes bude hrať v tradičných modro-bielych pruhovaných dresoch, zatiaľ čo hostia nastúpia v červenom.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Úvodnej rozohrávky sa ujali hráči Herthy Berlín, ich úvodná snaha o rýchly prechod do útoku úspech neslávila.
     
    2
    Hrá sa v strednej časti ihriska, na začiatku stretnutie môžeme vidieť pomerne veľké množstvo nepresností na jednej aj druhej strane.
     
    3
    Haraguchi vďaka dobrému napádaniu vybojoval loptu pred súperovou šestnástkou, v jej vnútri šikovne našiel Weisera, ktorý okamžite vypálil, no jeho pokus bol zrazený na roh.
    3.
     
    4
    Leverkusen sa po rohovom kope ubránil, pri lopte však aj naďalej zostáva domáci celok. Hráčom sa aj napriek napádaniu súpera darí udžať sa na polovici hostí.
     
    5
    Ibišević si v útoku nabiehal na letiacu loptu, vo vzdušnom súboji kolenom do tváre trafil Taha, ktorý bude potrebovať aj lekárske ošetrenie.
     
    6
    Tah je poriadne otrasený postupne sa z trávniku pozbieral, je tam aj krv, jeho ošetrovanie bude pokračovať za postrannou čiarou.
     
    7
    Hertha dala gól! Domáci tím krátku presilovku o jedného hráča okamžite využíva! Skjelbred rozbehol krásnu kombináciu pred šestnástkou súpera a po niekoľkých výmenách lopty sa z ničoho nič vo vnútri šestnástky objavil VLADIMÍR DARIDA, ktorý presnou strelou nedal Lenovi najmenšiu šancu.
    7. Vladimír DARIDA - 1:0
     
    8
    Výborný začiatok pre Herthu Berlín, hráči nepoľavujú, okamžite sa sa snažia o navýšenie svojho náskoku.
     
    9
    A to sa takmer podarilo Kalouvi! Obrana Leverkusenu opäť akosi zaspala a domáci útočník sa poľahky dostal až do šestnástky, kde jeho strela musela byť zrazená na roh.
     
    10
    Po rohovom kope pred bránou zakončoval Ibišević, Leno ho tentokrát dobrým zákrokom vychytal, o nožničky sa následne pokúšal Weiser, jeho pokus však letí nad.
     
    11
    Domáci tím je momentálne jednoznačne aktívnejším celkom, hráči si dovoľujú napádať súperovu rozohrávku veľmi vysoko, hostia majú momentálne veľké problémy.
     
    12
    Modro-bieli sa ešte nejaký čas zdržiavali na polovici Leverkusenu, po menšej nepresnosti im však lopta ušla za čiaru a nasledovať bude odkop od brány.
     
    13
    Situáciu chcel zmeniť Hernández, ten to však v útoku s bojovnosťou trošku prehnal, vo vzdušnom súboji si to odskákal Plattenhardt.
     
    14
    Hostia to následne skúšali nakopávanou loptou na hrotového útočníka, chýbala tomu presnosť a tak lopta končí iba u Jarsteina.
     
    15
    Na ľavej strane opäť dobre zahrala dvojica Haraguchi – Plattenhardt, druhý menovaný prudkým centrom našiel Ibiševića, ktorému však zakončiť znemožnil jeden z obrancov.
     
    16
    Kalou dokázal dobehnúť dlhočiznú prihrávku až pri rohovej zástavke, tam ale k zemi nedovolene poslal obrancu, čo neušlo pozornosti hlavného rozhodcu.
     
    17
    Pekná kombinácia domáceho tímu, Haraguchi krásnou krížnou prihrávkou našiel Regäsela, ktorého však tvrdým faulom zastavil Boenisch.
    17. Sebastian Boenisch (LEV)
     
    18
    Boenisch je za tento zákrok dokonca potrestaný červenou kartou!
     
    19
    Tak toto bolo pomerne prísne rozhodnutie, zákrok si určite zaslúžil kartový trest, no červená karta je zrejme až príliš tvrdý trest. Každopádne, na ihrisku je pánom rozhodca a tak bude Leverkusen hrať dlhé oslabenie.
     
    20
    Tréner hostí reaguje na situáciu spred pár minút striedaním, z taktických dôvodov musí ihrisko opustiť Brandt, opačným smerom vybieha Wendell.
     
    21
    Máme za sebou pomerne zaujímavú prvú dvadsaťminútovku, uvidíme čo nám prinesie zvyšných 25 minút prvého polčasu.
     
    22
    Momentálne môžeme sledovať zvýšenú snahu hostí o vyrovnanie, Mehmedi si však v útoku nerozumel s Hernándezom a po jeho prihrávke končí lopta v náručí Jarsteina.
     
    23
    Darida dnes hrá naozaj dobre, s Ibiševićom štartovali ďalší útok svojho tímu, český hráč však bol v strede ihriska nedovolene zastavený.
     
    24
    Domáci hráči držia loptu na svojich kopačkách, no vymieňajú si ju iba na vlastnej polovici ihriska, kde im život napádaním súper neznepríjemňuje.
     
    25
    Kalou šikovne prenikol do šestnástky stredom ihriska, na ľavej strane hľadal Haraguchiho, ktorého strela bola zablokovaná.
     
    26
    Ibišević ďalším pekným passom vysunul Weisera, ten si obhodil obrancu, no spomalil sa a ešte pred tým ako stihol zakončiť o loptu prišiel.
     
    27
    Hostai to vyskúšali dlhočiznou prihrávkou na Hernándeza, Jarstein ale výborne prečítal hru, včas z brány vybehol a tesne pred útočníkom loptu zo vzduchu uchmatol.
     
    29
    Bayer Leverkusen dal gól! Ako blesk z čistého neba prichádza vyrovnávajúci gól. Domáca obrana nachvíľu zaspala, čo okamžite využil Mehmedi, ktorý krásnou prihrávkou za obranné línie vysunul JAVIERA HERNÁNDEZA a ten už zoči voči Jarsteinovi vedel čo má urobiť.
    29. Javier HERNÁNDEZ - 1:1
     
    30
    Hráčom Leverkusenu strelený gól dodal vietor do plachiet, hráči sa aj naďalej tlačia pred súperovu šestnástku so snahou strhnúť vedenie na svoju stranu.
     
    31
    Zvýšená aktivita prináša svoje ovocie, Bellarabi si na krídle vypýtal faul od Haraguchiho a hostia získavajú priamy kop.
     
    32
    Na letiacu loptu z priameho kopu si najvyššie vyskočil Tah a jeho nenápadné padáčikové zakončenie zvrchu trafilo brvno!
     
    33
    Domáci tím sa pozviechal a opäť začína byť lepším tímom na ihrisku, aj keď sa hráčom na dostrel brány zatiaľ dostať nedarí.
     
    34
    Hostia aj naďalej dobre prehusťujú priestor pred svojou šestnástkou, súperovi sa nedarí udržať sa v nebezpečnej vzdialenosti od brány.
     
    35
    Bellarabi postupoval cez stred ihriska sám, Darida šiel do súboja sklzom, rozhodca mu za jeho zákrok ukazuje žltú kartu.
     
    36
    Darida následne rozohrával rohový kop nakrátko, lopta sa mu vrátila a on ju okamžite posielal pred bránu, kde však úradoval pozorný Leno.
     
    37
    Krásna kombinácia hostí, po pravej strane si až do šestnástky nabehol Bellarabi, ktorý v poslednej chvíli našiel Hernándeza, no ten pálil mimo. Následne sa ešte medzi Jarsteinom a Hernándezom strhla menšia hádka, ktorú ukončuje až hlavný rozhodca.
    37.
     
    38
    Útočná akcia aj na opačnej strane, tentoraz ale vo väčšej vzdialenosti od brány. Do dobrej pozície si nabiehal Kalou, no lopta sa k nemu napokon nedostala.
     
    39
    Hra sa sťahuje z jednej strany na druhú, ani jeden z tímov si však nevypracoval vážnejšiu príležitosť na druhý gól.
     
    40
    Ďalší sľubný prechod do útoku na strane Herthy, celú akciu však zastavila nepresná prihrávka Daridu, ktorá skončila presne na kopačkách jedného z obrancov.
     
    41
    Weiser šiel pred súperovou šestnástkou k zemi, pýta si priamy kop, podľa hlavného rozhodca však zákrok naňho nepatril k nedovoleným.
     
    42
    O loptu sa bojuje v strednej časti ihriska, tá pomerne často mení svojho majiteľa.
     
    43
    Skjelbred si ešte vypýtal faul, Hertha Berlín tak získava jednu z posledných možností na útok v prvom polčase. Uvidíme, či sa hráčom podarí využiť ju.
     
    44
    Bellarabi na krídle fauloval Haraguchiho, nasledovať bude priamy kop pre Herthu z pomerne sľubnej pozície.
     
    45
    Na letiacu loptu si pred bránou naskakoval Ibišević, vo svojej snahe zakončiť však fauloval brankára Lena, ktorý tak bude rozohrávať od svojej brány.
     
    45
    V samom závere sa nám peknou individuálnou akciou prezentoval Kalou, ktorý sa zbavil hneď trojice hráčov a v páde ešte stihol zakončiť. Jeho tečovaná strela len o milimetre minula tyč.
     
    45+1
    Štvrtý rozhodca nám signalizuje, že nad rámec riadnej hracej doby sa bude nadstavovať ešte 1 minúta navyše.
     
    45+1
    V nej sme ešte mali možnosť sledovať nepodarený rohový kop domáceho tímu a následné oslobodenie sa Leverkusenu.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Polovica zápasu je za nami, sledovali sme naozaj zaujímavý prvý polčas, videli sme dva góly aj červenú kartu. Väčšinu času mal navrch domáci tím, uvidíme ako sa s oslabením vysporiada Leverkusen v druhom polčase, ktorý začne zhruba o 16:35.
     
    Hráči obidvoch tímov dnes po druhý raz opúšťajú svoje šatne, o malú chvíľu pokračujeme.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Počas prestávky neregistrujeme zmenu v zostave jedného, či druhého tímu, jediným striedaním tak zostáva výmena Brandta za Wendella.
     
    47
    Na úvod druhého polčasu môžeme sledovať výmenu lopty na domácej strane, hostia svojho súpera zatiaľ držia na uzde.
     
    48
    Dopredu sa chceli pustiť aj hostia, na krídle ich však za cenu faulu zastavil Haraguchi.
     
    49
    Pekný individuálny prechod Haraguchiho po ľavej strane, no odcentrovať sa mu nepodarilo. Dobrým zákrokom bol proti Tah.
     
    50
    Následný rohový kop nebezpečie pre Lenovu bránu nepriniesol, hostia sa bez väčších problémov dokázali oslobodiť.
     
    51
    Druhý polčas sa zatiaľ nesie v oveľa nižšom tempe ako ten prvý, dúfajme, že sa to čoskoro rozbehne.
     
    52
    Zapríčinené je to najmä tým, že Leverkusen začal hrať takmer výhradne na obranu, hráči zrejme budú chcieť za každú cenu udržať vyrovnaný stav.
     
    53
    Po ďalšom rohovom kope si domáci hráči v útoku nerozumeli, Skjelbred posielal loptu do miest, kde sa okrem obrancu v červenom nikto nenachádzal.
     
    54
    Pomerne nezáživná hra pokračuje aj naďalej, neúspešné dobývanie brány Leverkusenu sledujeme aj teraz.
     
    55
    Do ojedinelého útoku sa pustili aj hráči Bayeru, ďaleko však nepokročili, obrana modro-bielych ich zastavila ešte ďaleko od brány.
     
    56
    Haraguchi v útoku stratil loptu, nasledovalo vhadzovanie hostí, po ktorom prišiel faul Ibiševića. Toho hlavný rozhodca dôrazne napomína, pri jeho ďalšom previnení môžeme očakávať aj kartový trest.
     
    57
    Veľká chyba Lustenbergera! V snahe prihrať Brooksovi prihral priamo na kopačky Hernándeza, ktorého našťastie pre Herthu okamžite zablokoval práve Brooks.
     
    58
    Domáci tím sa snaží o ďalší útok, chýba však tomu priamočiarosť, obrana Leverkusenu hráčov zatláča až do okolia stredového kruhu.
     
    59
    Skjelbred as to snažil rozbehnúť, poslal skackavú loptu na Weisera, pred ním tesne vedľa brány odvrátil Toprak. Nasledovať bude roh pre Herthu.
     
    60
    Hertha dala gól! Tak keď to nejde priamočiaro, pôjde to po štandardnej situácii. Na vysoký center z rohu ihriska si najvyššie naskočil JOHN BROOKS, ktorý nechytateľnou hlavičkou posiela svoj tým opäť do vedenia.
    60. John Anthony Brooks - 2:1
     
    61
    Hostia majú teraz veľký problém, už viac ako 40 minút hrajú v oslabení a opäť budú musieť otvoriť hru, ak sa chcú pokúsiť o vyrovnanie. Raz sa im to už dnes podarilo.
     
    62
    Mehmedi sa okamžite pokúšal o založenie akcie na vyrovnávajúci gól. Lopta sa aj s kusom šťastia dostala k Hernándezovi, no ten v ťažkej pozícii zakončiť nedokázal.
     
    63
    Hertha Berlín sa už následne oslobodila, hráči opäť držia loptu na svojich kopačkách.
     
    64
    O loptu sa momentálne bojuje v strednej časti ihriska, tam nemá vyslovene navrch ani jeden z tímov.
     
    65
    Tempo hry nám bohužiaľ opäť klesá, Leverkusen sa opäť sťahuje pred vlastnú bránu a vytvára val, cez ktorý sa domácemu tímu nedarí dostať.
     
    66
    Domáci hráči sa navyše nikam neponáhľajú, hrajú skôr na istotu, čo rýchlosti hry taktiež príliš nepomáha.
     
    67
    Až teraz sa Ibiševićovi s Kalouom podarilo dostať sa do prečíslenia, no Ibiševićova prihrávka smerovala príliš dopredu a Leno ju dokázal tesne pred Kalouom zachytiť.
     
    68
    Prichádza druhé striedanie na strane Leverkusenu, Çalhanoğlu na trávniku zaujme miesto Mehmediho.
     
    68
    Okamžite na to prichádza aj posledné striedanie hostí, zápas predčasne končí pre Donatiho, na niečo viac ako dvadsať minút nastúpi Hilbert.
     
    70
    Loptu majú vo svojej moci hráči v červenom, no vymieňajú si ju len na svojej vlastnej polovici ihriska, dopredu sa im predrať nedarí.
     
    71
    Napokon to skúsili nakopávanou loptou, na ktorú ale nemal Hernández šancu zareagovať. Jarstein s kľudom skryl loptu vo svojom náručí.
     
    72
    Striedajúci Çalhanoğlu pekne rozbehol akciu svojho tímu, prihral do šestnástky Bellarabimu, ktorému sa z ťažkej pozície nepodarilo cez dvojicu obrancov odcentrovať. Nasledovať bude aspoň roh.
     
    73
    Ďalšia pekná akcia Leverkusenu, Kramer hľadal Hernándeza, ten ešte predĺžil na Taha, ktorý bol však príliš blízko brankára na to aby ho dokázal prekonať.
     
    74
    Hostia zostávajú aktívni aj naďalej, obranu domáceho tímu to akoby zaskočilo, takmer všetci hráči Herthy sa venujú obrannej činnosti.
     
    75
    Až teraz sa zásluhou Jarsteina podarilo domácemu tímu oslobodiť. Po dlhom odkope však lopta znova končí pri hráčoch v červenom, ktorí sa aj napriek oslabeniu čoraz viac tlačia vpred.
     
    76
    Otvorenie hry okamžite využil Weiser, ktorý dopredu vyštartoval spoločne s Ibiševićom, ktorého vysunul do pokutového územia, kde šiel domáci hráč k zemi, no hlavný rozhodca signalizuje, že faul to nebol.
     
    77
    Čas sa hráčom Leverkusenu rýchlo míňa a tak je jasné, že sa aj napriek tomu, že hrajú v početnej nevýhode budú tlačiť do útoku. Uvidíme, ako na tom budú so silami.
     
    78
    Domácemu tímu na pomoc prichádza Baumjohann, ten zaujme miesto Kaloua.
     
    79
    Hra sa opäť presťahovala do strednej časti ihriska, tentoraz sa tam o ňu bojuje oveľa tvrdšie, hostia už musia začať riskovať.
     
    80
    Çalhanoğlu v útoku stratil loptu, nepáči sa mu verdikt hlavného rozhodcu, po ktorom bude nasledovať vhadzovanie pre Herthu. Na ihrisku tak svoju úlohu začínajú zohrávať aj nervy.
     
    81
    Wendell sa dopustil faulu pred svojou šestnástkou, domáci tým tak získava priamy kop z veľmi dobrej pozície.
     
    82
    Veľká šanca Brooksa, ktorý sa mohol stať hrdinom zápasu! Po odrazenej lopte z priameho kopu sa do strely poriadne oprel a Leno ho len zázračným zákrokom v poslednej chvíli vychytal.
     
    83
    Po tejto akcii sa domáci hráči okamžite stiahli pred svoje pokutové územie, na rade sú teda hráči Leverkusenu.
     
    84
    Hilbert to v útoku s bojovnosťou riadne prehnal, za svoj faul navyše vidí aj žltú kartu.
     
    85
    Darida má toho dosť, jeho miesto na ihrisku zaujme Hegeler.
     
    86
    Domácemu tímu sa úspešne darí udržať loptu ďaleko od svojej brány, Jarstein už dlhšiu dobu vôbec zasahovať nemusel.
     
    87
    Bellarabi dnes odvádza výbornú robotu, po Wendellovom centri na krídle o loptu bojoval, napokon z toho plynie iba rohový kop.
     
    88
    Ten pre domácu bránu nebezpečný nebol, Jarstein nemusel zasahovať ani po následnej kombinácii Hernándeza a Bellarabiho.
     
    89
    Domáci tím sa úspešne bráni aj naďalej, domáce tribúny už predčasne oslavujú zisk ďalších troch veľmi dôležitých bodov.
     
    90
    Posledné striedanie v zápase znamená, že na nadstavený čas do hry zasiahne van den Bergh, naopak zápas nedohrá Haraguchi.
     
    90+1
    Nad rámec riadneho hracieho času sa ešte budú nadstavovať extra 3 minút navyše.
     
    90+2
    Hostia ešte mali k dispozícii priamy kop, ktorý z veľkej vzdialenosti zahrával Çalhanoğlu, Tah po ňom mieril tesne vedľa, zdalo sa však, že bol v postavení mimo hry.
     
    90+3
    Hernández navyše za faul na Brooksa v stredovom kruhu vidí žltú kartu. Zdá sa, že je už rozhodnuté.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Je dobojované, dnešným víťazom sa stáva domáci tím, ktorý si tak po rozhodujúcom góle Brooksa pripíše do tabuľky všetky tri body. V druhom polčase sme videli vyrovnanejšiu hru ako v tom prvom, výkon hostí ovplyvnilo určite aj vylúčenie Boenischa z prvého polčasu.

    Po dnešnom zápase Hertha Berlín v tabuľke poskočí na 3. miesto, no Wolfsburg má ešte zápas k dobru. Naopak Leverkusen sa prepadne až na 7. miesto tabuľky.

    Odomňa je to všetko, ďakujem Vám za pozornosť a prajem Vám pekný zvyšok dňa. (17:27:26)

    Andrej Marienka

    Góly: 7. Darida, 60. Brooks – 29. J. Hernández

    Karty:   35. Darida (HER) – 84. Hilbert (LEV), 90+3. J. Hernández (LEV)   18. Boenisch (LEV)


    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 6:6. Rohy: 8:2. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 18:15.
    Hertha BSC: Almenning Jarstein – Regäsel, Lustenberger, Brooks, Plattenhardt – Weiser, Darida (85. Hegeler), Skjelbred, Haraguči (90. van den Bergh) – Kalou (78. Baumjohann), Ibišević.
    Náhradníci: Körber – Baumjohann, Beerens, van den Bergh, Stocker, Hegeler, Tolga Ciğerci.

    Bayer Leverkusen: Leno – Donati (68. Hilbert), Tah, Toprak, Boenisch – Bellarabi, Kramer, Kampl, Mehmedi (68. Çalhanoğlu) – J. Hernández, Brandt (20. Wendell).
    Náhradníci: Krešić – Kießling, Frey, Hilbert, Ramalho, Çalhanoğlu, Wendell.

    Rozhodca: Hartmann – Cortus, Beitinger