Manchester United – Tottenham 1:0 (kon.) | Bournemouth – Aston Villa 0:1 (kon.) | Norwich – Crystal Palace 1:3 (kon.)
Leicester – Sunderland 4:2 (kon.) | Everton – Watford 2:2 (kon.) | Chelsea – Swansea 2:2 (kon.)
koniec
Everton FC
2:2 (0:1)
Watford FC
Sobota 08.08.2015, 16:00 • Goodison Park, Liverpool • Anglická Premier League • 1. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 16:00.
     
    U fanúšikov nie veľmi obľúbené obdobie letnej prípravy je minulosťou, 7. augusta sa opäť naplno roztáča kolotoč jednej z najlepších európskych líg.

    Prví hrací deň nového ročníka Premier league ponúka veľmi zaujímavý súboj ambiciózneho Evertonu s navrátilcom medzi anglickou elitou Watfordom.

    EVERTON

    Zverenci Roberta Martinéza v minulej sezóne skončili na jedenástom mieste ligovej tabuľky, Everton však určite pomýšľal naviac a väčšie ambície má aj pre ročník, ktorý štartuje dnes.

    Tím z modrej časti Liverpoolu odohral počas prípravy sedem stretnutí, až na jednu výnimku všetky s ostrovnými tímami. Spomínanou výnimkou bol súper zo Španielska – Villarreal, ktorému Everton v generálke na úvodné kolo anglickej súťaže podľahol tesne 1:2.

    Čo sa týka kádru domácich, ten sa oproti minulej sezóne osviežil príchodom dvoch talentovaných futbalistov Angličana Toma Cleverleyho a Španiela Gerarda Deulofeua, ktorý potom, čo predminulú sezónu v Evertone hosťoval, už tentoraz do Goodisonovho parku prišiel z Barcelony na riadny prestup.

    Od Toffees sa ešte do konca prestupového obdobia dá na hráčskom trhu očakávať aktivita, keďže Roberto Martinéz sa na predzápasovej tlačovej konferencie vyslovil, že na zvýšenie konkurencieschopnosti ešte potrebuje doplniť tím o troch nových hráčov.

    Španielsky kouč pred novinármi zároveň potvrdil, že nemôže pri skladaní zostavy na zápas s Watfordom počítať so štvoricou dôležitých hráčov – Tonym Hibbertom, Aidenom McGeadym, Stevenom Pienaarom a takisto novicom Deulofeuom. Tých trápia zdravotné problémy.

    WATFORD

    Watford hlási návrat medzi najlepšie anglické kluby po ôsmich rokoch. Postup si zabezpečil obsadením druhého miesta tabuľky druhej najvyššej súťaže.

    Hostí povedie v ich nováčikovskej sezóne Quique Flores. 50-ročného španielskeho trénera označil jeho krajan a v dnešnom zápase trénerský náprotivok Roberto Martinéz za veľmi skúseného kouča. S týmto tvrdením sa dá len a len súhlasiť, pretože Flores už počas svojej trénerskej praxe prišiel Getafe, Valenciou, Benficou i Atléticom Madrid.

    Watford odohral v príprave šesť duelov s bilanciou troch víťazstiev, jednej remízy a dvoch prehier. Hosťujúci tím takisto zakončil prípravné obdobie prehrou so španielskym tímom, konkrétne so Sevillou. Tej v posledný júlový deň podľahol 0:1.

    Cieľom nováčikov býva vo väčšine prípadov predovšetkým záchrana, avšak vzhľadom na to, ako Watford zapracoval na prestupovom fronte, by mal byť vyzbrojený na viac ako len záchranárske práce.

    Watford totiž hlási až desať posíl z rôznych európskych tímov a jedná sa o vskutku zaujímavé mená – Valona Behramiho, Jose Manuela Jurada, Jose Holebasa, Miguela Britosa, Giedriusa Arlauskisa, Stevena Berghuisa, Etienna Capoueho, Marca Mottu, Allana Nyoma a Sebastiana Prödla.

    VZÁJOMNÉ ZÁPASY

    Posledných päť vzájomných stretnutí Evertonu s Watfordom je datovaných medzi rokmi 1999 a 2007. Všetky tieto duely mali rovnaké to, že sa skončili víťazstvom Toffees.
     
    Úvodné zostavy:

    Everton FC: Howard – Coleman, Jagielka, Stones, Galloway – McCarthy, Barry – Mirallas, Cleverley, Barkley – R. Lukaku.
    Náhradníci: Robles – Oviedo, Koné, Naismith, L. Osman, Browning, McAleny.

    Watford FC: Gomes – Nyom, Prödl, Cathcart, Holebas – Anya, Capoue, Behrami, Layún – Jurado – Deeney.
    Náhradníci: Gilmartin – Angella, Vydra, Paredes, Pudil, Watson, Ighalo.

    Rozhodca: Jones – Scholes, Eaton.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Allan Nyom sa snažil vysunúť na krídle jedného zo svojich spoluhráčov, ale adresoval mu až príliš prudkú prihrávku.
     
    2
    James McCarthy so svojím pokusom o center síce nepochodil, ale Everton ostane pri lopte.
     
    3
    Tim Howard si po prvý raz v zápase siahol na loptu, ktorý pred nabiehajúcim súperom ukryl do svojho náručia.
     
    4
    Z Barkleyho snaženia pramení rohový kop pre domácich.
     
    5
    V pokutovom území Watfordu sa do hlavičkového zakončenia tlačili obaja stopéri Evertonu, nakoniec to bol Jagielka, ktorý zasiahol loptu, no Gomesovi veľa práce nenarobil.
     
    7
    Everton sa v úvode zápasu tlačí dopredu viac po pravej strane, kde sú však domáci doposiaľ veľmi dobre bránení a dostupovaní.
     
    8
    Watford zahrával rohový kop, defenzíva domácich bez vážnejších problémov odolala.
     
    9
    Futbalisti Evertonu útočia do plných, cez defenzívu Watfordu sa im v úvodných desiatich minútach zápasu presadzuje veľmi ťažko.
     
    11
    Jose Manuel Jurado oklamal telom protihráčov, vytvoril si priestor na ďalšie pokračovanie svojej akcie, no tú pochoval nepresnou prihrávkou, po ktorej lopta skončila len na kopačkách domáceho Cleverleyho.
     
    13
    Tím Watford práve strelil gól! Watford sa usadil na útočnej polovici, kde predviedol niekoľko zaujímavých ofenzívnych pokusov, až prišiel center Jurada z ľavého krídla, ktorý Jagielka zrazil len k MIGUELOVI LAYÚNOVI. Ten sa k ponúknutej príležitosti postavil pohotovo a v páde upratal loptu k pravej žrdi Tima Howarda!
    13. Miguel LAYÚN - 0:1
     
    16
    Layún, ktorému po strelenom góle určite vzrástlo sebavedomie, si to s loptou namieril medzi trojicu protihráčov. Tí ho poľahky zastavili.
     
    18
    Colemanov center mal v pokutovom území hostí nájsť Romela Lukakua, no lopta sa dostala ku Cathcartovi, ktorý ju odvrátil na rohový kop.
     
    19
    Na center od rohovej zástavky si naskočil nie práve vyhlásený hlavičkár Gareth Barry, ktorého zakončeniu veľa nechýbalo – lopta preletela tesne ponad brvno svätyne Watfordu.
     
    20
    Jurado sa ocitol v obkolesení dvoch protihráčov, s ktorými v súboji prišiel o loptu a následne jedného z nich nedovolene poslal k zemi.
     
    22
    Domáci futbalisti sú na tom lepšie v držaní lopty, majú územnú prevahu, ale zatiaľ im to k ničomu nie je, pretože do šancí sa im dostať dosiaľ nedarí.
     
    24
    Ross Barkley sa pokúsil spoza šestnástky vystreliť, no jeho pokus zblokoval hneď prvý hosťujúci hráč.
     
    25
    Nyomov center, ktorý letel do stredu šestnástky Evertonu, rezolútnym spôsobom odpálil Phil Jagielka.
     
    26
    Layún si zbehol na ľavé krídlo, odkiaľ vyprodukoval prihrávku, ktorou hľadal nevedno koho, ale k lopte sa dostal len domáci stopér John Stones.
     
    28
    Defenzíva Watfordu vytvára pred svojou bránou na súpera taký tlak, na ktorý Everton nevie nájsť recept.

     
    29
    Potom, čo Barkley obdržal prihrávku, ostal chvíľku nebránený, a tak sa rozhodol ponúknutý priestor využiť na strelu. Tá bola ale mimoriadne nepodarená.
     
    30
    Ross Barkley sa pri predchádzajúcej akcii len zastreľoval, pretože teraz predviedol podstatne podarenejší pokus, ktorý Gomes musel vyškriabať spod svojho brvna! Prvý vážny zákrok brankára Watfordu v zápase.
     
    33
    Po Holebasovom priestupku sa lopta dostáva do moci hráčov Evertonu.
     
    35
    Phil Jagielka mal v úmysle prekonať defenzívny blok Watfordu nákopom na Romela Lukakua, no k tomu loptu nepustil stopér Sebastian Prödl.
     
    37
    Futbalisti Evertonu sa to snažili rozhýbať na pravej strane útočnej polovice, avšak neporozumeli si práve najlepšie.

     
    39
    Ross Barkley mal po zisku loptu pred sebou niekoľko metrov voľného priestoru. Nakoľko si bol vedomý, že cez trojicu protihráčov do šestnástky neprenikne, siahol k centru na zadnú tyč. V tomto vzdušnom priestore však kraľoval hosťujúci Holebas.
     
    40
    Nyom v súboji s Kevinom Mirallasom uplatnil svoje výborné fyzické parametre a belgického záložníka bez väčších ťažkostí obral o loptu.
     
    41
    Watford už hodnú chvíľu nepredviedol smerom dopredu takmer nič. Za aktuálneho stavu to ale hostí mrzieť nemusí.
     
    42
    Vysunutý hrot Watfordu Troy Deeney nebol v pokutovom území Evertonu domácou defenzívou pripustení k strele, z čoho bol zrejme frustrovaný, pretože predviedol nezmyselný faul, za ktorý bol potrestaný žltou kartou.
     
    44
    Fanúšikovia v Goodisonovom parku sa ešte snažia vyburcovať Toffees k záverečnému polčasovému tlaku.
     
    45
    K riadnemu hraciemu času sú pridané dve nadstavené minúty.
     
    45+1
    Futbalisti Evertonu mohli odchádzať do kabín po prvom polčase poriadne vykoľajení. Chýbalo totiž len málo, aby krížna strela Layúna z hranice šestnástky skončila v bráne domácich.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Hoci mali The Toffes v prvom dejstve územnú prevahu, pozorná defenzíva nováčika ich takmer k ničomu vážnejšiemu nepustila. Watford sa koncentroval predovšetkým na pozorné bránenie, pridal k nemu i veľmi zaujímavé ofenzívne výpady. Po jednom z nich sa pohotovým zakončením zapísal do streleckej listiny Miguel Layún. Ten istý hráč mohol dokonca v nadstavenom čase pridať i druhý gól, no jeho strele chýbalo trošku viac presnosti.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Pred druhým polčasom ostali zostavy na oboch stranách nezmenené.
     
    47
    Romelu Lukaku potom, čo si spracoval loptu na hrudi a okolo jedného z protihráčov zrýchlil, poslal center priamo na brankára Gomesa. Ten poľahky zakročil.
     
    49
    Mexičan Layún skončil na trávniku, ale o faule nemôže byť ani len reč.
     
    50
    Kevinovi Mirallasovi sa dnes po druhýkrát podarilo ohroziť Gomesa. Ten rovnako, ako v predchádzajúcom prípade, vyrazil loptu na roh.
     
    52
    Priaznivci Evertonu už miestami dávajú svoju nespokojnosť s doterajším vývojom stretnutia najavo aj piskotom.
     
    53
    Tom Cleverley síce našiel v šestnástkovom kruhu Lukakua presnou prihrávkou, no ten pri jej spracovaní ťažil z ofsajdovej pozície.
     
    54
    Jedna z najzaujímavejších akcií Evertonu v celom zápase! Na jej konci bol James McCarthy, ktorý predkladal loptu pred bránu, odkiaľ ju s problémami, ale predsa stačila defenzíva Watfordu odpratať skôr, než sa k nej dostal niekto z hráčov v modrom.
     
    54
    Séamus Coleman zahasil rozvíjajúci sa brejk Watfordu faulom, za ktorý mu bolo udelené napomenutie žltou kartou.
     
    57
    Zdalo sa, že Brendan Galloway sklzom ešte dokázal vybojovať roh pre svoj tím, no ľavý obranca Evertonu loptu vytiahol už spoza čiary, takže sa bude odkopávať od brány Gomesa.
     
    59
    Lukaku nenačasoval nábeh za defenzívu Watfordu tak, ako by bolo potrebné. Ak by sa to aj Belgičanovi podarilo, celú situáciu bol pripravený riešiť brankár Gomes.
     
    59
    Striedanie v tíme Watford FC: z ihriska odchádza Miguel Layún, prichádza Juan Carlos Paredes.
     
    60
    Po zmene strán je prevaha Evertonu ešte zreteľnejšia a dá sa očakávať, že postupom času sa už skutočne bude hrať len na polovici Watfordu.
     
    61
    Asi tri krát za sebou to Everton skúšal nákopom na svojho hrotového útočníka. Ten sa však ani raz nedostal cez stopérsku dvojicu hosťujúceho tímu k lopte.
     
    62
    Striedanie v tíme Everton FC: z ihriska odchádza Brendan Galloway, prichádza Arouna Koné.
     
    63
    Ofenzívnej aktivite domácich stále to najpotrebnejšie chýba, a síce, finálna fáza.
     
    64
    Pre tlak Evertonu je príznačný prívlastok jalový.
     
    65
    Ikechi Anya sa dostal do rýchlej kontry, z ľavého krídla mierne vystrašil domácu defenzívu, ktorá ho pustila až do pokutového územia, ale tam ho už zastavila, respektíve zastavila jeho pokus o strelu.
     
    66
    Žltú kartu dostáva José Holebas (Watford FC).
     
    67
    José Holebas zo slušnej diaľky poriadne preveril kvality Tima Howarda, ktorý podarenú ranu ľavého beka Watfordu vyriešil výborným zákrokom.
     
    68
    Tom Cleverley mal na pravej strane more času, ktoré využil na veľmi podarený center pred bránu Gomesa. Ten ostal stáť na bránkovej čiare a len sledoval ako Koné, ktorého tiesnila hosťujúca defenzíva, poslal loptu hlavou nad hornú tyč!
     
    70
    Hra je prerušená, v opatere lekárov sa nachádza Kevin Mirallas.
     
    71
    Ako sa hovorí vo futbalovej terminológii, Valon Behrami poriadne prebrúsil členok Kevina Mirallasa. Ten sa z tohto zákroku ale zrejme stačí natoľko oklepať, aby mohol pokračovať v zápase.
     
    72
    Colemanova centrovaná lopta narobila vo vápne Watfrodu poriadne rozruch. Brankár Gomes letel vzduchom, ale misiu uchrániť svoj tím pred inkasovaním dotiahol do úspešného konca.
     
    74
    Striedanie v tíme Watford FC: z ihriska odchádza José Manuel Jurado, prichádza Odion Ighalo.
     
    76
    Everton FC dal gól! Tribúny Goodisonovho parku sa dočkali, Evertonu sa konečne podarilo odomknúť obranný zámok Watfordu! Po Colemanovom centri priťukol Koné loptu pod seba ROSSOVI BARKLEYMU a ten spoza šestnástkového oblúku pustil na bránu Watfordu nechytateľnú bombu! Nádherný gól, Gomes nemal nárok.
    Ross BARKLEY - 1:1
     
    77
    Striedanie v tíme Everton FC: z ihriska odchádza Kevin Mirallas, prichádza Bryan Oviedo.
     
    78
    Gólom nabudení fanúšikovia Evertonu, ktorí chcú, aby ich miláčikovia pokračovali v ceste za otočením výsledku, teraz nie sú spokojní s verdiktom hlavného rozhodcu. Ten totiž odpískal faul Ovieda na Nyoma.
     
    79
    Striedanie v tíme Watford FC: z ihriska odchádza Valon Behrami, prichádza Ben Watson.
     
    80
    Obidvaja súperí majú aj s nadstaveným časom ešte niečo menej ako pätnásť minút na to, aby strhli víťazstvo na svoju stranu.
     
    82
    Obrana Watfordu si s centrom z ľavej strany dokázala na dvakrát poradiť.
    Odion IGHALO - 1:2
     
    83
    Tím Watford práve strelil gól! Obrovský šok pre Toffees a neskutočná radosť v sektore fanúšikov Watfordu, ktorých do Liverpoolu pricestovali takmer tri tisícky. Striedajúci ODION IGHALO naplno demonštroval, prečo bol jedným z hlavných strojcov postupu hostí do Premier league. Nigérijský útočník si spracoval výkop brankára Gomesa pred šestnástkou, na jej hranici si zasekol protihráča, aby si následne ešte posunul loptu viac na stred a presnou strelou ju namieril povedľa ľavej ruky padajúceho Howarda Parádna individuálna akcia!
     
    86
    Everton FC dal gól! V Goodisonovom parku sa Watford z prinavráteného vedenia príliš dlho netešil! Everton totiž odpovedal zásluhou AROUNA KONÉHO. Tomu pripravil pozíciu parádnou robotou Romelo Lukaku, po ktorého prihrávke sa Koné objavil v stopercentnej šanci a poradil si s ňou výborným spôsobom!
    Arouna KONÉ - 2:2
     
    89
    Romelo Lukaku vystrelil priamo do miest, kde sa nachádzal pripravený Gomes.
     
    90
    Nadstavuje sa päť minút! Dostatok času, aby sme ešte boli svedkami niečoho zaujímavého.
     
    90+1
    Striedanie v tíme Everton FC: z ihriska odchádza Romelu Lukaku, prichádza Steven Naismith.
     
    90+3
    Snaha Evertonu strhnúť víťazstvo na svoju stranu je ohromná, zatiaľ však očakávaný efekt nepriniesla.
     
    90+4
    Skúsenosťami z Premier league ošľahaný brankár Gomes sa s uvedením lopty do hry vôbec neponáhľa a takticky naťahuje čas.
     
    90+5
    Koniec zápasu.

     
    Potom, čo Barkley v 76. minúte nechytateľnou strelou stav zápasu vyrovnal, sa začali diať na štadióne Evertonu veci. Ighalo najskôr vrátil krásnou akciou a presným zakončením Watford do vedenia, no z toho sa hostia tešili len tri minúty. O veľmi rýchlu odpovedať sa po spolupráci s Lukakum postaral Koné.

    Od tohto momentu až do skončenia nadstaveného času sa The Toffees snažili pridať tretí gól a otočiť tak stav vo svoj prospech, no v záverečnom tlaku už im dopriate nebolo.

    Súboj dvoch španielskych trénerov, ktorí sa okamžite po skončení zápasu pustili do družnej debaty, sa tak skončil ziskom bodu pre obidve strany.

    V tomto momente sa vám chcem poďakovať za pozornosť a zároveň vás aj pozvať na sledovanie duelu majstrovskej Chelsea, ktorej súbojom so Swansea sa uzatvorí program prvého hracieho dňa novej sezóny Premier League.

    Prajem príjemný zvyšok sobotného večera i celého víkendu. (17:58:59)

    Michal Bakoš

    Góly: 76. Barkley, 86. Koné – 13. Layún, 83. Ighalo

    Karty:   54. Coleman (EVE) – 42. Deeney (WAT), 66. Holebas (WAT)


    Everton FC: Howard – Coleman, Jagielka, Stones, Galloway (62. Koné) – McCarthy, Barry – Mirallas (77. Oviedo), Cleverley, Barkley – R. Lukaku (90+1. Naismith).
    Náhradníci: Robles – Oviedo, Koné, Naismith, L. Osman, Browning, McAleny.

    Watford FC: Gomes – Nyom, Prödl, Cathcart, Holebas – Anya, Capoue, Behrami (79. Watson), Layún (59. Paredes) – Jurado (74. Ighalo) – Deeney.
    Náhradníci: Gilmartin – Angella, Vydra, Paredes, Pudil, Watson, Ighalo.

    Rozhodca: Jones – Scholes, Eaton