Crystal Palace – West Bromwich 0:2 (kon.) | Everton – Burnley 1:0 (kon.) | Leicester – Swansea 2:0 (kon.)
Stoke City – Southampton 2:1 (kon.) | Chelsea – Manchester United 1:0 (kon.)
koniec
Everton FC
1:0 (1:0)
Burnley FC
Sobota 18.04.2015, 16:00 • Goodison Park, Liverpool • Anglická Premier League
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 16:00.
     
    Pekné sobotné popoludnie Vám prajem a vítam Vás pri zápase 33. kola najvyššej anglickej Premier League. V dnešnom zápase proti sebe nastúpia Everton FC a Burnley FC.

    Everton FC

    Evertonu táto sezóna nevychádza podľa predstáv, hráči by si určite želali lepšie umiestnenie ako 12. miesto v tabuľke s celkovým ziskom bodov 38. To, že sa Everton nachádza až v druhej polovici tabuľky je zapríčinené najmä katastrofálnymi výkonmi z konca minulého a začiatku tohto kalendárneho roka, keď z 12tich zápasov vyhrali iba jeden. Ako bolo teda spomínané, Everton sa nachádza na 12. mieste tabuľky so 4bodovou stratou na Crystal Palace, naopak Newcastle naň stráca 3 body. V posledných piatich kolách to až tak hrozné nebolo, z piatich zápasov Everton nebodoval iba raz, keď na tr´vniku súpera podľahol Stoke City. Vo zvyšných štyroch zápasoch sa trikrát hráčom podarilo bodovať naplno. Bolo to v zápasoch proti Newcastle United, QPR a Southamptonu. Posledný zápas na pôde Swansea City sa skončil nerozhodne 1:1. Dnešný domáci tím stále trápia rôzne zranenia, pre ktoré by nemali nastúpiť McGeady, Lukaku, Oviedo, Hibbert ani Gibson.

    Burnley FC

    Tím hostí je na tom v podstatne horšie, s 26 bodmi mu momentálne patrí až 19., t.j. predposledná, zostupová priečka. Horšie je na tom už iba ďalší nováčik v súťaži Leicester City, ktorý má len o bod menej. Naopak, rovnaký počet bodov, no lepšie skóre má Queens Park Rangers, na Hull City oba tímy strácajú 2 body, takže záchrana v najvyššej súťaži je ešte stále reálna, i keď sa tímom čas rýchlo kráti. V posledných piatich kolách to nebola žiadna sláva. Okrem veľmi prekvapivého víťazstva proti Manchesteru City hráči získali iba jediný bod za domácu remízu proti Tottenhamu. Zvyšné tri zápasy ťahali za kratší koniec a postupne podľahli Liverpoolu, Southamptonu a Arsenalu. Za spomenutie stojí fakt, že jediný gól, ktorý sa v týchto piatich zápasoch podarilo hráčom streliť rozhodol o už spomínanom domácom víťazstve nad Manchesterom City. Vo zvyšných štyroch zápasoch hráči strelecky mlčali. Aj kabínu Burnley FC trápia zranenia, pre ne dnes pravdepodobne nenastúpia Marney, Dummigan a Long.
     
    História vzájomných zápasov:

    Burnley 1-3 Everton
    Everton 2-0 Burnley
    Burnley 1-0 Everton
    Everton 2-3 Burnley
    Burnley 1-1 Everton
     
    Úvodné zostavy:

    Everton FC: Howard – Baines, Jagielka, Stones, Coleman – Barry – Mirallas, Barkley, McCarthy, Lennon – Koné
    Náhradníci: Joel Robles – McGeady, Lukaku, Naismith, Bešić, Garbutt, Alcáraz

    Burnley FC: Heaton – Mee, Shackell, Duff, Trippier – Barnes, Arfield, Jones, Boyd – Vokes, Ings
    Náhradníci: Gilks – Wallace, Kightly, Taylor, Jutkiewicz, Ward, Keane

    Rozhodca: Jones – West, Scholes.
     
    Hráči obidvoch tímov sa už nachádzajú na hracej ploche, domáci tím dnes bude hrať v tradičných modro-bielych dresoch, zatiaľ čo hostia nastúpia v červeno-belasom.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Úvodnej rozohrávky sa zhostili hráči Burnley. Tí posielali loptu k svojmu gólmanovi, ktorý ju na oplátku dlhým odkopom posielal na hrot.
     
    2
    V strednej časti došlo k prvému faulu v zápase, previnil sa ním jeden z domácich hráčov, hostia budú zahrávať priamy kop.
     
    3
    Barkley to skúsil individuálne, pustil sa vpred stredom ihriska, podarilo sa mu aj zakončiť, no približne 2 metre vedľa brány.
     
    4
    Na opačnej strane posielal pred bránu dobrý center Trippier, jeho vzdušná prihrávka ale našla iba hlavu domáceho obrancu.
     
    5
    A znova dobrý center Trippiera. Tentoraz sa mu už podarilo nájsť spoluhráča, Vokes z ťažkej pozície ale zakončoval hlavou nad bránu.
     
    6
    Obidva tímy to skúsil dlhými nakopávanými loptami, no tie ani na jednej strane neslávili úspech a hráčom sa nepodarilo ohroziť súperovu bránu.
     
    7
    Vo vzdušnom súboji Vokes nepríjemne lakťom do tváre trafil Jagielku. Úmysel v tom určite nebol, Jagielka musí kvôli ošetreniu odísť za postrannú čiaru.
     
    8
    V hre sa tak zatiaľ pokračuje aj bez neho, o loptu sa aj naďalej bojuje najmä v strednej časti ihriska.
     
    9
    Jagielka sa už zapojil do hry a dlhým passom hľadal Lennona na pravo krídle. Jeho prihrávke ale chýbala presnosť, Lennon nemal šancu dobehnúť ju.
     
    10
    Rozhodca nariadil pokutový kop! Lennon s loptou až príliš ľahko prenikol cez obranu súpera, na čiare ohraničujúcej pokutové územie ho zozadu fauloval Jones.
     
    11
    Loptu si na biely bod postavil Barkley, ten to mieril na svoju ľavú stranu, no brankár Heaton vystihol jeho zámer, strelu vyrazil a jeden z obrancov ju poslal na roh.
     
    12
    Z následného rohového kopu už nebezpečenstvo pre bránu hostí nevzniklo, naopak roh budú po rýchlej kontre zahrávať hráči Burnley.
     
    13
    Ani hráčom hostí sa nepodarilo štandardnú situáciu v podobe rohového kopu využiť, do útoku tak pre zmenu vyráža Everton.
     
    14
    Tento útok však stroskotal na nepresnej prihrávke, lopta skončila za čiarou a tak bude od svojej brány rozohrávať Heaton.
     
    15
    Domáce "Karamelky" to skúsili dlhým passom na Koného, ten sa do hry ani nezapájal, bol by odmávaný ofsajd.
     
    16
    Znova skvelý Heaton! Najprv nadvihol nebezpečný center letiaci na Koného hlavu, následne sa z ťažkého uhla snažil zakončiť Mirallas, no aj jeho strelu dokázal vyraziť.
     
    17
    Everton preberá iniciatívu, momentálne vytvára na svojho súpera tlak, gól to však zatiaľ neprináša.
     
    18
    Koné na svojej polovici ihriska rozohrával nedôrazne, jeho prihrávku zachytil Duff, ktorý sa okamžite snažil o rozbehnutie akcie svojho tímu.
     
    19
    To sa mu ale nepodarilo, naopak do rýchleho útoku domáci hráči vysunuli Lennona, ktorý sa s loptou dostal až k hranici pokutového územia, odkiaľ nebezpečne vypálil, no len tesne vedľa pravej tyče.
     
    20
    McCarthy založil ďalší útok svojho tímu, súper však Everton na dostrel brány nepúšťa, hráči kombinujú len vo veľkej vzdialenosti od brány.
     
    21
    Mirallas sa pustil vpred sám, nepekne ho v strednej časti ihriska zastavil Trippier. Toho rozhodca rázne napomína, že nabudúce to už bude žltá karta.
     
    22
    Coleman z ľavej strany posielal pred bránu mäkučký center, na ten si už zuby brúsil Koné, pred ním loptu zo vzduchu uchmatol Heaton.
     
    23
    A máme tu prvú žltú kartu v zápase, za údajný faul zozadu ju vidí Barnes, aj keď ten sa viditeľne do kontaktu so súperom nedostal.
     
    24
    Barnes sa na rozhodcu veľmi hneval, jeho spoluhráči ho museli krotiť, aby za pripomienky náhodou nedostal aj druhú a neoslabil tak svoj tím.
     
    25
    Práve Barnes bol ďalším faulovaným hráčom, čím pre svoj tím vybavil priamy kop. Ten ale jeho spoluhráči na ohrozenie brány pretaviť nedokázali.
     
    26
    Pekná kombinácia domácich, ponad šestnástku súpera lietal jeden center za druhým, všetky snahy o zakončenie boli ale zablokované, Heaton zasahovať nemusel.
     
    27
    Hra sa presunula v podstate na jednu polovicu ihriska, Everton stále tlačí, no nič z toho, po ďalšej nepresnej prihrávke bude rozohrávať Heaton.
     
    28
    Hostia sa aspoň na chvíľu oslobodili, vyviezli loptu na domácu polovicu ihriska, defenzíva Burnley si tak aspoň na chvíľu mohla vydýchnuť.
     
    29
    Everton FC dal gól! Napokon sa to domácemu tímu podarilo! Coleman vpredu vysunul Koného, ten krížnou prihrávkou našiel nabiehajúceho si KEVINA MIRALLASA, na ktorého akosi obrana pozabudla a vracajúci hráč ho už nedokázal zastaviť. 1:0.
    Kevin MIRALLAS - 1:0
     
    30
    Na opačnej strane sa Burnley takmer podarilo vyrovnať! Jonesa výborne do šestnástky vysunul jeho spoluhráč, ten však zakončoval snáď len milimetre nad brvno!
     
    31
    Hostia zostávajú aktívni, súperovu rozohrávku napádajú hneď vo štvorici, domáca obrana si zatiaľ dokázala loptu postrážiť.
     
    32
    Everton opäť stupňuje svoj tlak, Coleman na pravom krídle robil problémy protihráčom, jeho center bol napokon zrazený na roh.
     
    33
    Na letiacu loptu si najvyššie vyskočil Stones, jeho zakončenie hlavou ale letí vysoko nad.
     
    34
    Trippier po dlhšej dobe zahrával priamy kop na súperovej polovici ihriska, Duff v snahe spracovať si letiacu loptu v šestnástke fauloval jedného z obrancov.
     
    35
    Koné inkasval prihrávku na ľavom krídle, pustil sa vpred sám, takmer sa mu podarilo prejsť cez dvojicu obrancov, Duff ho v poslednej sekunde čisto zastavil.
     
    36
    Po súboji v strednej časti ihriska sa na zemi ocitol Ings, ktorého fauloval Jagielka. Hráč hostí sa z trávnika nezdvíha, bude potrebovať ošetrenie.
     
    37
    Ings opustil hraciu plochu v sprievode lekárov, uvidíme, či ešte bude schopný dnes do hry zasiahnuť.
     
    38
    Tak napokon to asi až tak vážne nebude, Ings sa zapojil do hry, podporil útok svojich, no Howarda hráči ohroziť nedokázali.
     
    39
    Ings do šestnástky kolmicou vysúval Barnesa, ten sa dostal do súboja s Barrym, obaja šli k zemi, pokutový kop z toho nebude, nasledovať bude rohový kop.
     
    40
    Ten zostal nevyužitý, domáci tím sa bez problémov oslobodil. Do konca riadnej hracej doby prvého polčasu nám zostáva niečo cez 5 minút.
     
    41
    Hra sa presunula na domácu polovicu ihriska, Everton viac bráni, jeho súper sa tak na dostrel brány vôbec nedostáva.
     
    42
    Arfield operoval na ľavom krídle, no ani na trikrát sa mu prihrať pred bránu nepodarilo. Všetky jeho pokusy o prihrávku boli zablokované.
     
    43
    Barnes sa opäť sťažuje, jeho pozemnú prihrávku v sklze zablokoval Stones, no zdalo sa, že pri tom zahral rukou. Nasledovať bude aj napriek protestom iba rohový kop.
     
    44
    Hra je opäť prerušená, na trávniku sa znova nachádza Ings, ten zostal otrasený po tom, ako ho do tváre trafila odrazená lopta.
     
    45
    Otrasený Ings po druhý raz opúšťa ihrisko v sprievode lekárov, zdá sa, že toho má už tak akurát.
     
    45+1
    Štvrtý rozhodca signalizuje, že nad rámec riadnej hracej doby sa budú nadstavovať ešte 2 minúty navyše.
     
    45+1
    Prvý polčas sa dohráva najmä v strednej časti ihriska, kde sa do hry zapojil už aj Ings. Zdá sa, že v prvom polčase sa už útočnej akcie nedočkáme.
     
    45+2
    Barnes pár sekúnd pred hvizdom rozhodcu celkom zbytočne šiel do súboja v sklze, loptu netrafil, nechtiac však zostrelil hráča súpera, za čo uvidí druhú žltú kartu a teda aj červenú!
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Prvý polčas je za nami, mierne lepším tímom bol domáci Everton, ktorý zaslúžene vedie najtesnejším rozdielom, o čo sa v 29. minúte postaral Mirallas. Burnley navyše v samom závere zbytočným vylúčením oslabil Barnes, takže hostia to budú mať v druhom polčase o to ťažšie. Ten sa začne zhruba o 17:02.
     
    Hráči dnes po druhý raz opúšťajú svoje šatne, o malú chvíľu pokračujeme.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Počas prestávky neregistrujeme zmenu v zostave ani jedného z tímov, obaja tréneri tak majú k dispozícii všetky tri striedania.
     
    47
    Everton vstúpil do druhého polčasu s jasným zámerom navýšiť svoje vedenie a tým rozhodnúť. Od samého začiatku sa do svojho súpera poriadne zahryzol.
     
    48
    A už mohlo byť 2:0! Barryho presnú prihrávku na strelu z ťažkého uhlu zužitkoval Koné, Heaton vyrazil iba do žrde, odkiaľ sa lopta ešte odrazila k útočiacemu hráčovi, ktorého strela už bola zablokovaná.
     
    49
    Ďalšia snaha o prechod vpred cez ľavé krídle, Baines sa v snahe predrať sa cez obrancov dopustil útočného faulu.
     
    50
    Na opačnej strane sa na útočný výlet vydal Mee, ktorý sa pokúšal o center takmer od rohovej zástavky. Jeho prihrávka bola zrazená na roh.
     
    51
    Trippier posielal loptu k bližšej žrdi, tam si ju však postrážil pozorný Howard. Ten s rozohrávkou neotáľal a okamžite vysúval Mirallasa.
     
    52
    Ten v snahe udržať si loptu uštedril Boydovi veľmi nepekného šľapáka a môže byť rád že videl iba žltú kartu.
     
    53
    Boyd potreboval kratšie ošetrenie, no už znova sa zapája do hry.
     
    53
    V strednej časti ihriska pre zmenu zozadu fauloval Barkleyho Arfield, aj on vidí kartu žltej farby.
     
    54
    Po rýchlej kombinácii Koného do šestnástky vysunul Baines, domáci útočník si najprv zasekol brániaceho hráča, následne z ťažkej pozície vypálil tesne nad.
     
    55
    Napodobniť sa ho teraz snažil Barkley, ten však až príliš vymýšľal, snažil sa prekľučkovať až do brány, čo ho stálo loptu.
     
    56
    Obrovsá šanca pre Everton! Lennon krásnou krížnou prihrávkou našiel McCarthyho. Ten mal na hranici šestnástky more času na spracovanie lopty a strelu, no loptu poslal len tesne vedľa ľavej tyče.
     
    57
    Hra sa po dlhšej dobe presunula na domácu polovicu ihriska, na krídle získal rohový kop Mee, no letiaci center z neho skončil v Howardových rukaviciach.
     
    58
    Hrá sa ako na hojdačke, rohový kop pre zmenu získava domáci tím. Mirallasova strieľaná prihrávka bola zrazená jedným z obrancov.
     
    59
    Hostia sa oslobodili, Ings zavelil do rýchlej kontry, vyskúšal šťastie z veľkej diaľky, no bránu vysoko prestrelil.
     
    59
    Prichádza prvé striedanie v zápase, ihrisko opúšťa Vokes, jeho miesto zaujme Jutkiewicz.
     
    60
    Hráči Burnley zahrávali ďalší rohový kop, z toho nič nebolo, naopak do rýchleho protiútoku vyštartovala hneď trojica domácich hráčov, ktorých musel za cenu faulu zastaviť Shackell.
     
    61
    Shackell za svoj zákrok vidí aj kartu žltej farby.
     
    62
    Prvý raz v zápase strieda aj domáci tím, na približne polhodinu si zahrá aj Lukaku, ktorý nahradí Mirallasa.
     
    63
    Domáci tím preberá iniciatívu, Barkleyho na hranici pokutového územia fauloval Jones a Everton tak získava priamy kop z ideálnej pozície.
     
    64
    Baines sa rozhodol pre prudkú strelu, tá stroskotala na múre pred ním. Domáci futbalisti ešte reklamujú hru rukou súpera, no u rozhodcu nepochodili.
     
    65
    Ďalšia štandardtka pre Everton, ten teraz získava rohový kop. Zdá sa, že druhý gól v sieti Heatona je len otázkou času.
     
    66
    Už sa zdalo, že sa hostia oslobodia, lopta sa ale s kusom šťastia odrazila k Bainesovi, ktorý spoza obrancu nenápadne vystrelil a Heaton musel vytiahnuť pohotový zákrok.
     
    67
    Cez pravé krídle to individuálne skúsil Jutkiewicz, ten sa síce dostal cez obrancu, no loptu už nedobehol. Tú včas schmatol Howard.
     
    68
    "Karamelky" sa opäť nasťahovali do útoku, Barry posielal loptu do ohňa pred bránou, pred Koném včas zasiahol Heaton.
     
    69
    Hostia útočia len sporadicky, navyše v útoku sú takmer bezzubí. Ďalekonosný center znova končí len v náručí Howarda.
     
    70
    Naopak, Lennon opäť preveril Heatona. Domáci hráči našiel medzeru medzi nohami jedného z obrancov, ktorý strelu navyše tečoval. O to to mal Heaton ťažšie, no aj túto výzvu zvládol.
     
    71
    Hra je prerušená, na zemi sa tentoraz po faule ocitol Baines, nevyzerá to vážne, no pre istotu opúšťa ihrisko v opatere lekárov.
     
    73
    Coleman nebezpečne vypáli približne z dvadsiatich metrov. Jeho bomba pravačkou preletela okolo ľavej tyče.
     
    74
    Lukaku si nabiehal na dlhočiznú nakopávanú loptu. Tú si ale zle spracoval, musel sa otočiť, čo využil pohotový Heaton a loptu mu zobral.
     
    75
    Do konca riadnej hracej doby nám zostáva približne štvrťhodina, domáci tím aj napriek veľkej snahe o skórovanie stále vedie len o jediný gól.
     
    76
    Baines to znova skúšal sám, do cesty sa mu postavil Duff. Baines sa zdvíha len ťažko, vyzerá to na vyrazený dych.
     
    77
    Neskutočný zákrok Heatona! Lopta sa z priameho kopu odrazila k úplne voľnému Barrymu na opačnej strane pokutového územia, ktorý z prvej vypálil, no jednoznačne najlepší hráč Burnley ho znova skvele vychytal.
     
    78
    Priamy kop zahrávali aj hostia, Trippier však túto možnosť doslova zahodil, jeho katastrofálne zahraný center letí mimo hracej plochy.
     
    79
    Hra sa presunula do strednej časti, domáci tím začína hrať zodpovednejšie aj v defenzíve.
     
    80
    Druhé striedanie v zápase znamená, že Koného na ihrisku nahradí Naismith.
     
    81
    Loptu si na svojich kopačkách držia hráči v modro-bielom, tentoraz sa nikam neponáhľajú, vymieňaj si ju len na svojej vlastnej polovici.
     
    82
    Colemanov center bol zrazený, lopta sa ešte odrazila k jeho krajanovi McCarthymu, ktorý spoza hranice pokutového územia prudko vypálil mimo.
     
    83
    Tempo hry nám výrazne pokleslo, domáci tím zrejme vsadil na udržanie si tesného náskoku, naopak hráčom Burnley akoby už dochádzali sily, predsa len odohrať polovicu zápasu v početnej nevýhode dá zabrať.
     
    84
    Druhá výmena hráčov v tíme hostí, z ihriska odkráčal Boyd, opačným smerom vybieha čerstvý Wallace.
     
    84
    Ide o dvojité striedanie, zápas končí aj pre Jonesa, toho nahradí Taylor.
     
    86
    Hráčom hostí to dnes jednoducho nejde, Ings si naskakoval na veľmi sľubný center, no zakončenie nezvládol a hlavičkoval nad.
     
    87
    Čas do konca stretnutia sa nám rýchlo míňa, hostia získali ešte jeden rohový kop. Everton sa ubránil, nepresný center letí mimo.
     
    88
    Prichádza posledné striedanie v zápase, na posledných pár minút na trávnik vybehne Bešić, ktorý vystrieda McCarthyho.
     
    89
    Domáci hráči sa snažia udržať loptu čo najďalej od svojej brány, aj za cenu faulov v strednej časti ihriska. Heaton vysiela všetkých spoluhráčov vpred, rozohrávať od polovice ihriska bude on.
     
    90
    Hosťom sa väčší tlak vypracovať nedarí, no všemožne sa snažia natlačiť pred Howardovu svätyňu. Je však vidieť, že na ich strane nechýbajú už len sily ale aj kvalita.
     
    90+1
    Štvrtý rozhodca nám signalizoval, že nad rámec riadnej hracej doby sa budú nadstavovať ešte extra 4 minúty navyše.
     
    90+2
    V nadstavenom čase mohol rozhodnúť Barkley, jeho delovku z hranice pokutového územia ale opäť zastavil dnes perfektne chytajúci Heaton.
     
    90+3
    Baines ešte vysúval Lukakua, ten si nedal pozor a ocitol sa v ofsajde. To ho až tak trápiť nemusí, zdá sa, že domáci hráči si už najtesnejšie vedenie udržia.
     
    90+4
    Beží nám posledná minúta nadstavenia, pri lopte sa nachádzajú hráči v červeno-belasom, avšak obrana Evertonu ich na dostrel brány nepúšťa.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Je dobojované, víťazom sa tak dnes stáva domáci tím. Mirallasov gól sa napokon ukázal byť rozhodujúcim. Everton mal takmer počas celého zápasu prevahu, hostí od vyššej prehry zachránili iba výborné zákroky Heatona.

    Po dnešnom zápase si Everton udrží 12. miesto v tabuľke, naopak Burnley klesne na poslednú priečku, keďže Leicester City dnes doma zdolalo Swansea.

    Odomňa je to všetko, ďakujem Vám za pozornosť a prajem Vám pekný zvyšok dňa. (17:55:42)

    Andrej Marienka

    Góly: 29. Mirallas

    Karty:   52. Mirallas (EVE), 61. Shackell (EVE) – 23. Barnes (BLY), 53. Arfield (BLY)   45+2. Barnes (BLY)

    Nepremenená penalta: 11. Barkley (EVE), brankár Heaton zneškodnil


    Everton FC: Howard – Baines, Jagielka, Stones, Coleman – Barry – Mirallas, Barkley, McCarthy, Lennon – Koné
    Náhradníci: Joel Robles – McGeady, Lukaku, Naismith, Bešić, Garbutt, Alcáraz

    Burnley FC: Heaton – Mee, Shackell, Duff, Trippier – Barnes, Arfield, Jones, Boyd – Vokes, Ings
    Náhradníci: Gilks – Wallace, Kightly, Taylor, Jutkiewicz, Ward, Keane

    Rozhodca: Jones – West, Scholes