SP ve skocích na lyžích - muži HS134, Willingen Vítěz: K. Stoch (POL) (kon.)
koniec udalosti
SP ve skocích na lyžích - muži HS134, Willingen

Vítěz: K. Stoch (POL)

cz Piatok 30.01.2015, 18:00Skoky na lyžiach
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 18:00.
     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u dalšího závodu Světového poháru skokanů na lyžích, tentokráte z německého Willingenu. V tomto skokanském středisku jsou na programu dva závody jednotlivců a týmové klání. Hlavní závod je na programu dnes aod 18 hodin a v neděli. V sobotu je naopak na programu třetí týmový závod sezony.
     
    Startovní listina 1. kola:
    3. Anton KALINIČENKO (RUS)
    8. Nicholas ALEXANDER (USA)
    9. Denis KORNILOV (RUS)
    16. Janne AHONEN (FIN)
    17. Vladimir ZOGRAFSKI (BUL)
    19. Rok JUSTIN (SLO)
    20. Tomaž NAGLIČ (SLO)
    21. Ronan LAMY CHAPPUIS (FRA)
    22. Šohei TOČIMOTO (FRA)
    23. Jakub JANDA (CZE)
    24. Klemens MURANKA (POL)
    25. Kenneth GANGNES (NOR)
    26. Aleksander ZNISZCZOL (POL)
    27. Kento SAKUJAMA (JPN)
    28. Manuel POPPINGER (AUT)
    29. Davide BRESADOLA (ITA)
    30. Tom HILDE (NOR)
    31. Jan ZIOBRO (POL)
    32. Manuel FETTNER (AUT)
    33. Gregor DESCHWANDEN (SUI)
    35. Dimitrij VASSILJEV (RUS)
    36. Vladislav BOJARINCEV (RUS)
    37. Jarkko MÄÄTTÄ (FIN)
    38. Stephan LEYHE (GER)
    39. Jan MATURA (CZE)
    40. Vincent DESCOMBES SEVOIE (FRA)
    41. Nejc DEŽMAN (SLO)
    42. Taku TAKEUČI (JPN)
    43. Jurij TEPEŠ (SLO)
    44. Andreas KOFLER (AUT)
    45. Matjaž PUNGERTAR (SLO)
    46. Michael NEUMAYER (GER)
    47. Piotr ZYLA (POL)
    48. Marinus KRAUS (GER)
    49. Anders JACOBSEN (NOR)
    50. Daiki ITO (JPN)
    51. Markus EISENBICHLER (GER)
    52. Rune VELTA (NOR)
    53. Kamil STOCH (POL)

    Předkvalifikovaná desítka:
    54. Jernej DAMJAN (SLO)
    55. Richard FREITAG (GER)
    56. Gregor SCHLIERENZAUER (AUT)
    57. Noriaki KASAI (JPN)
    58. Anders FANNEMEL (NOR)
    59. Severin FREUND (GER)
    60. Roman KOUDELKA (CZE)
    61. Michael HAYBÖCK (AUT)
    62. Peter PREVC (SLO)
    63. Stefan KRAFT (AUT).
     
    Svojí výbornou formu z japonského Sappora bude potvrzovat český skokan a čtvrtý muž průběžného pořadí Světového poháru Roman Koudelka. Česká jednička totiž byla minulý týden v Sapporu nejprve na třetím místě a v neděli pak celý závod nejdelším skokem druhého kola jasně vyhrála.

    O postup do nedělního závodu bude dnes usilovat také Jan Matura, Jakub Janda a Lukáš Hlava, kteří spolu s Romanem Koudelkou nastoupí v sobotním týmovém závodu.
     
    Vůbec celé tři skokanské dny ve Willingenu budou zajímavé i kvůli dvojici finských skokanů. Do Světového poháru se totiž poprvé od listopadového závodu v Kuusamu vrací zlobivé finské dítě Harri Olli, ale hlavně skokanská legenda Janne Ahonen. Finský trenér nominoval oba dva skokany na základě domácího (finského) závodu minulý týden, který Janne Ahonen dokonce vyhrál. Nominace může být pro oba skokany velkou příležitostí k účasti na Mistrovství světa 2015 ve Falunu.
     
    Z kvalifikace do hlavního závodu postoupil Jakub Janda a Jan Matura, které doplní předkvalifikovaný Roman Koudelka. Naopak hlavní závod dnes zůstal uzavřen pro Lukáše Hlavu.
     
    Start
    Závod byl zahájen.
     
    1
    Anton Kaliničenko v protivětru a z nájezdového okna skočil 119 metrů, součet pouze 86,5 bodů. To by nemělo stačit.
     
    2
    Nicholas Alexander přidal čtyři metry. Měl sice o něco větší protivítr, ale měl by jít na první místo. 93,3 bodů ale také asi stačit nebude na druhé kolo.
     
    3
    Denis Kornilov letěl o půlmetr dále než Alexander a dostává o 1,4 body větší známky. Rus tak jde do vedení, ale ani on bodově nepřekonal hranici 100 bodů.
     
    4
    Sebastian Colloredo předvedl podobný skok jako Kornilov a Alexander, je to 122 metrů a 91,9 bodů. Průběžné třetí místo.
     
    5
    To Janne Ahonen je konečně prvním skokanem, který jde za stobodovou hranici. Aby ne, je rekordmanem tohoto můstku a v minulosti zde slavil výhru. 126 metrů dává v součtu 101,4 bodů, první místo a slušné vyhlídky na druhé kolo.
     
    6
    Vladik Zografski předvedl naprosto stejnou délku jako Denis Kornilov, ale rozhodčím se jeho styl příliš nelíbil a také měl maličko silnější vítr proti. 93,4 body a zatím třetí pozice.
     
    7
    Rok Justin může na druhé kolo určitě zapomenout, pouze 119,5 metrů znamená předposlední pozici. Hůře skočil už jen ruský skokan Anton Kaliničenko.
     
    8
    Ani Tomaž Naglič svůj skok příliš nenatáhl, 122 metrů při větru téměř půlmetru proti. Slovinec bude odečítat 5 bodů a je až šestý.
     
    9
    Protivítr měl i Ronan Lamy Chappuis, který už svůj skok natáhl v mnohém lépe. 127 metrů je nejdelší skok prvního kola, ale o bod horší známky od sudích a větší vítr řadí Francouze na druhou pozici.
     
    10
    Šohei Točimoto také šel na slušnou délku. 126,5 metrů znamená třetí místo za Ahonenem a Kornilovem.
     
    11
    Přejmě si, aby vítr vydržel a daleko šel také Jakub Janda.
     
    11
    Stylově je to tradičně parádní, tomu není co vytknout. Janda také dostává 4x 17,5 a jednou 17. Jenže metry chybí. 123,5 metrů a páté místo. Český skokan poráží šest závodníků, dostává 94,5 bodů. Toto stačit nebude.
    Jakub Janda
     
    12
    Klemens Muranka šel dále než Janda, 127,5 metrů a větrný odpočet jen 4,4 bodů. To by mělo být první místo pro Poláka, což se vzápětí potvrzuje. Vedení o 2,2 body před Ahonenem.
     
    13
    Kenneth Gangnes vypadal na začátku poměrně slušně, jenže poté šel dolů, padal a padal, a nakonec dopadl na 124 metrů. Toto na druhé kolo asi také stačit nebude, páté místo.
     
    14
    Alexander Zniszczol sice neměl téměř žádnou podporu větru, odečítá jen 1,6 bodů, ale Polák je zde ve velké formě. Zvládl parádně trénink, kvalifikaci a nyní jde na druhé místo o 0,9 bodů za Murankou. Dva polští skokané jsou v čele.
     
    15
    Kento Sakujama měl větší vítr než Zniszczol, jenže tak daleko neskočil. 123,5 metrů při větším větrném odpočtu nebude stačit ani na osmého Jandu, natož na prvního Muranku. Devátá pozice pro Japonce.
     
    16
    Manuel Poppinger ze začátku vypadal, že nepůjde daleko. Natahoval svůj skok, co to šlo, a vyčaroval z toho 125 metrů.Při stejném větrném odpočtu, jako měl Sakujama, je to lepší skok. Šesté místo.
     
    17
    Davide Bresadola z Itálie také neměl žádný velký vítr proti, odečítá jen 3 body. Ital měl zádrhele v letové fázi, musel svojí pravou rukou hodně korigovat let. Přesto je o šest desetin před Poppingerem na šestém místě.
     
    18
    Tom Hilde, norský skokan, by mohl jít daleko, a je to taky! Ve spodní části mu fouklo proti a odpočítá 14,4 body. Nicméně dálka vše kompenzuje, navíc s telemarkem. 3x 18 a 2x 18,5 bodů. Nor samozřejmě vede, a to o 9,1 bodů. Zbývá dodat délka skoku – 137 metrů!
     
    19
    Jan Ziobro šel také do velkého větru, ne tak silného jako Hilde, odečítá o šest bodů méně, ale i tak je to druhý nejdelší skok dnešního prvního kola. 128,5 metrů a páté místo za 99,5 bodů. Mezi prvními pěti skokany průběžného pořadí jsou nyní tři Poláci.
     
    20
    Ale to už neplatí. Odpočet 11,8 bodů a 134 metry. Fouká teď proti a to je dobře, skáče se rázem dále. Druhé místo pro Rakušana za Tomem Hildem. 4x 18 a jednou 18,5 bodů.
     
    21
    Nahoře je připraven Gregor Deschwanden.
     
    21
    Švýcarský skokan se také předvedl, metr proti a 136,5 metrů je hodně hodně daleko. Jen o půlmetr kratší skok než od Hildeho. Švýcar se raduje a má proč! Vede o 2,8 bodů!
     
    22
    Tak teď jsem zvědav na Dimitrije Vassiljeva!
     
    22
    No jasné, je to daleko. 1,2 metrů proti a 140 metrů, to je paráda! Rus samozřejmě nedal telemark, zase jsou to znákmy pod 16 bodů. Vassiljev ale půjde dál, kvalifkovaný ještě není, potřebuje jeden horší skok, ale třetí místo bude stačit. Parádní to délka.
     
    23
    Vladislav Bojarincev nepředvedl tak dlouhý skok jako Vassiljev, dokonce jen 124 metry. Ne, to je při metrovém větru proti maličko. Předposlední místo.
     
    24
    Jarkko Määttä neměl tak silný vítr, tři čtvrtě metrů za sekundu. 119 metrů a Fin může na druhé kolo zapomenout. Poslední místo.
     
    25
    Stephan Leyhe, německý objev z Engelbergu, dolétl na velmi dobrých 134,5 metrů, navíc neměl takový vítr proti jako Hilde, Deschwanden či Vassiljev. 4x 18 a jednou o půl bod méně stačí na druhé místo!
     
    26
    Pojďme se věnovat Janu Maturovi.
     
    26
    Také Honza měl menší vítr než zhruba před pěti skoky. 11í metrů, odpočet 5,3 body, předposlední místo. Bohužel, Janda ani Matura se ve druhém kole neukážou.
    Jan Matura
     
    27
    Vincent Descombes Sevoie se v Sapporu chytil, byl v desítce, a nyní to potvrzuje. 131 metrů, odpočet jen 4,2 bodů, to je téměř o deset méně než vedoucí skokané. Francouz je nakonec pátý a raduje se.
     
    28
    Nejc Dežman měl protivítr přece jen o něco silnější, ale rozhodně ne tolik aby mohl usilovat o první tři místa. 18, 3x 17 a jednou mezi znamená 107,3 bodů a postup do druhého kola, zatím ze sedmé pozice.
     
    29
    Vítr jde opět výše, Takeuči bude odečítat 6,9 bodů. Nakonec se dostal na 131,5 bodů a máme jej na šesté pozici. Také Japonce uvidíme ve druhém kole.
     
    30
    Poslední skok před přestávkou zaznamená Jurij Tepeš.
     
    30
    Jurij Tepeš bude první, protože skáče 139 metrů při odpočtu jen 7,5 bodů. 3x 18,5 a 2x 18, to je dobré a Tepeš potvrzuje, že když se létá, tak on je na špici. 123,7 bodů, vedení o 8,2 body.
    Vedoucí muž Jurij Tepeš
     
    31
    Bohuže nás začal lehce zlobit vítr, Andy Kofler jde zpět a musí si na svůj skok počkat.
     
    31
    Andreas Kofler už je na nájezdu a spouští se dolů. 130,5 metrů při velkém větru proti zatím na postup stačit nebude, Rakušan a bývalý vítěz Turné se dost trápí.
     
    32
    Jenže trápí se také Matjaž Pungertar, který si připisuje jen 123 metrů při větru proti o síle 0,66 metrů. Až 28. místo pro Slovince.
     
    33
    Michael Neumayer konečně vytěžil z větru proti nějakou pořádnou vzdálenost. 135,0 metrů a 110,4 bodů. Jasné druhé kolo pro Němce, a to z průběžné sedmé pozice.
     
    34
    Piotr Zyla jde opět do menšího větru proti, jen něco kolem půlmetru. Zyla ale vystoupal hodně nahoru a bude atakovat první msíto. 4x 18,5, jednou pouze o půlbod méně. Ve větru se téměř nehnul a jde o 2 body za Tepeše na druhou pozici.
     
    35
    Marinus Kraus téměř žádný vítr nemá, Němec bude potřebovat kolem 135 metrů na vedení.
     
    35
    Nakonec to bylo o dva metry méně, ale i 133 metrů je v téměř bezvětří velmi dobrý skok. 2x 18,5 a 3x 18, to je povedené a rozhodčí to ví. 117,8 bodů znamená třetí místo, ale ztráta na Zylu a Tepeše je čtyři, resp. šest bodů.
     
    36
    Anders Jacobsen má odpočet dokonce jen 0,2 bodů. Źe by se za vítr pomalu přičítalo? 131,5, 116 bodů a čtvrté místo za Krausem o 1,8 bodů.
     
    Pořadí na čele:
    1. J. Tepeš
    2. P. Zyla
    3. M. Kraus
    4. A. Jacobsen
    5. G. Deschwanden.
     
    37
    Daiki Ito odečítá jen pět desetin bodů. No, vítr se opravdu otáčí a Ito na to málem doplatil nepostupem. Až čtrnáctá pozice za 127 metrů.
     
    38
    Ale Markus Eisenbichler měl opět štěstí. 140 metrů při metrovém větru proti. Tak vidíte, jak to vypadá, když vám vítr přijde. Němec dostává dokonce dvě devatenáctky, ale stačit mu to nebude. Odpočet 12,6 bodů a třetí místo o 2,3 body za Tepešem.
    Markus Eisenbichler
     
    39
    Tohle byl neskutečný let od Rune Velty, který odečítá 15 bodů a vystřihl 147,5 bodů. Jasné první místo, tady není co řešit. Doufejme jen, že jeho skok nebude řešit jury, protože by to byla škoda. Nor je jasně první, a to o 7,3 body.
    Rune Velta
     
    40
    Nájezd se nesnižuje, nahoře je Kamil Stoch a čekejme také daleký skok.
     
    40
    Stoch půjde do vedení! První místo jasné, 147,5 bodů je to také, ale za vítr bude Polák odečítat o 6 bodů méně, navíc měl lepší styl. 3x 19,5, 2x 19. Stoch vede o 9,5 bodů a má formu jako hrom, k tomu není co říct.
    Kamil Stoch
     
    41
    U Jerneje Damjana to nebylo tak daleké, 6,8 bodů odpočet, 133 metrů. Slovinec bude po prvním kole kolem první dvacítky, nyní je jedenáctý.
     
    42
    Richard Freitag by měl jít také daleko.
     
    42
    Měl by.. Jenže 131 metrů není taková vzdálenost a odpovídá "formě" Němce. Až sedmnáctá pozice a Freitag prostě není spokojený, to je na jeho výrazu vidět.
     
    43
    Gregor Schlierenzauer potřeboval na vedení 150,5 metrů. Jenže při podobných podmínkách jako Stoch dává Rakušan o 8 metrů méně než Stoch. I tak je to 139 metrů a solidní šestá pozice.
     
    44
    Nori Kasai bohužel neměl tak velký vítr proti, odečítá jen 4,6 bodů. Je to o více jak poloviční odečet méně, ale skok pouze o dva metry menší než Schlierenzauer. Kasai se tak řadí na třetí pozici za Stocha a Veltu.
     
    45
    Co na to Anders Fannemel, poslední Nor prvního kola?
     
    45
    135,5 metrů při minimálním větru proti. Je to 4x 18,5 a jednou o bod méně, vítr prostě nepřišel. Pátá pozice.
     
    46
    Severin Freund při také minimálním větru proti dává 135,5 metrů a jde na čtvrté místo. Neodečítal téměř nic.
     
    47
    Roman Koudelka má letos většinu závodů, kdy mu vítr prostě nepomůže. To už ani není možné. Odečítá jen desetinu a NIKDO neměl v prvním kole "horší" vítr. I tak je to 135 metrů a průběžné třetí místo. 124,4 body a Koudy se raduje, co si budeme povídat. V těchto podmínkách to byl dobrý skok.
    Roman Koudelka a jeho parádní skok v "bezvětří"
     
    48
    Michael Hayböch je první skokan, který v prvním kole přičítá body. Vítr si vybírá svou daň, +1,4 body za jeho let dlouhý 126 metrů. Je to až 24. místo, což je pro Hayböcka zklamáním.
    Michael Hayböck
     
    49
    Peter Prevc zabojoval, Slovinec měl přece jen o něco větší vítr proti než Koudelka. Odečítá 2,9 bodů a dává 139 metrů, což je parádní! Slovinec jde na třetí místo o 3,9 bodů před Koudelku.
    ¨Peter Prevc
     
    50
    Stefan Kraft odečítá 5,4 bodů, ale nebyl to vydařený let, to si pojďme říci rovnou. 135 metrů a až dvanáctá pozice. Vedoucí muž Světového poháru měl v tomto větru jít dále a moc dobře to ví.
    Stefan Kraft
     
    1.kolo
    První kolo skončilo.
     
    Pořadí po 1. kole:
    1. Kamil STOCH (POL) 140,5 bodů.
    2. Rune VELTA (NOR) 131 b.
    3. Peter PREVC (SLO) 128,3 b.
    3. Roman KOUDELKA (CZE) 124,4 b.
    4. Noriaki KASAI (JPN) 124,4 b.
    6. Severin FREUND (GER) 123,8 b.
    7. Jurij TEPEŠ (SLO) 123,7 b.
    8. Anders FANNEMEL (NOR) 121,7 b.
    8. Piotr ZYLA (POL) 121,7 b.
    10. Markus EISENBICHLER (GER) 121,4 b.
    ...
    39. Jakub JANDA (CZE) 94,5 b.
    49. Jan MATURA (CZE) 84,9 b.
     
    První kolo je za námi. Ve vedení je Kamil Stoch, který chytil parádní formu, protivítr a ulétl na 147,5 metrů. Polák vedeo 9,5 bodů před Runem Veltou, který šel také na stejnou vzdálenost, ale za většího větru. Ze tretího místa bude útočit Peter Prevc, který má náskok 3,9 bodů na čtvrtého Romana Koudelku. Český skokan měl druhé nejhorší podmínky na vítr v prvním kole, hůře dopadl už jen Michi Hayböck, ale i tak vyčaroval Koudy parádní skok o délce 135 metrů a je čtvrtý.

    Zklamáním je zatím umístění Hayböcka, Freitaga či Krafta, kterým se skoky vůbec nepodařily a nejsou ani v první desítce.

    Skoky se nevyvedly ani dalším Čechům, Jan Matura skončil předposlední, Jakub Janda devětatřicátý. Ve druhém kole je tedy neuvidíme.
     
    Druhé kolo začne přibližně v 19:10.
     
    2.kolo
    Druhé kolo bylo zahájeno.
     
    30
    Andi Kofler šel do druhého kola na úkor Janneho Ahonena a nyní si svůj skok užil. 130 metrů a bodový součet 204,6 bodů. Toť úvodní let finálové rundy.
     
    29
    Aleksander Zniszczol předvedl také famózní let. Protivítr metr za sekundu, výborný styl, 4x 18,5 a jednou o půlbod méně. Jasné vedení, o tom žádná.
     
    28
    Klemens Muranka má ještě větší vítr proti, ale netrefil se do odrazu a je to znát. V letové fázi to již nedohnal. 129 metrů nebude stačit ani na Koflera, třetí a zatím poslední místo.
     
    27
    Vítr se mění, protože Daiki Ito má proti o metr méně než před ním skákající Muranka. I tak to ale vytáhl na 130,5 metrů a řadí se za Zniszczola na druhou pozici.
     
    26
    Na můstku máme Michaela Hayböcka, třetího muže Světového poháru a až 26. skokana po prvním kole.
     
    26
    Ne, Hayböck opět neměl štěstí na vítr. V prvním kole jako jediný přičítal, taď odečítá nejmenší možný počet – desetinu bodu. Druhé místo a Rakušan opravdu může žehrat na vítr.
     
    25
    Ani Nejc Dežman neodečitá příliš mnoho, je to jen 2,3 body. Na délce skoku se to tolik neprojevilo, 132,5 metrů a druhá pozice.
     
    24
    Richard Freitag také není zvyklý na pozice ve třetí desítce po prvním kole. Ale Němec nemá formu. Měl sice už větší protivítr, ale skáče na 135 metrů, což na Zniszczola stačit rozhodně nebude. Druhé místo.
     
    23
    Ani Manuel Fettner nepůjde na první místo, ba naopak. 122 metrů při minimálním větru bude znamenat sešup dolů jak na horské dráze. Předposlední sedmá pozice.
     
    22
    Taku Takeuči z Japonska se vyškrábal na 130,5 metrů při půlmetrovém větru proti. To mělo být dál a Taku to ví. Není spokojen, je až na páté pozici.
     
    21
    První desítku finálové rundy uzavře Michael Neumayer.
     
    20
    A Michi Neumayer si také pohorší. Podpora větru minimální, skok nepovedený, 125,5 metrů a Werner Schuster, německý trenér, je nespokojen. 4x 17 a jednou 16,5 – sedmé místo.
     
    Průběžné pořadí:
    1. Aleksander ZNISZCZOL (POL) 229,9 bodů.
    2. Richard FREITAG (GER) 223,6 b.
    3. Nejc DEŽMAN (SLO) 222,5 b.
    4. Michael HAYBÖCK (AUT) 221,9 b.
    5. Taku TAKEUČI (AUT) 221,9 b.
    6. Daiki ITO (JPN) 218,8 b.
    7. Michael NEUMAYER (GER) 217,0 b.
    8. Andreas KOFLER (AUT) 204,6 b.
    9. Manuel FETTNER (AUT) 201,8 b.
    10. Klemens MURANKA (POL) 198,5 b.
     
    20
    Vincent Descombes Sevoie si druhé kolo za rámeček nedá. Jen 125 metrů a když se Francouz po prvním kole radoval, nyní smutně odchází. Až osmé místo.
     
    19
    Dimitrij Vassiljev si závody užívá, no to je jasné. 135,5 metrů je sice povedený skok, ale tradičně bez telemarku. Nicméně co nyní vytváři rumunský sudí, to netuším, protože dát Vassiljevovi 18 bodů za dopad na obě nohy, bez telemarku, to se jen tak nevidí.
     
    18
    Aleksander Zniszczol se stěhuje z piedestalu, kde byl ho dně dlouho. Jernej Damjan totiž skáče na 139,5 metrů a měl proti Polákovi náskok po prvním kole, takže je to jasné. Slovinec vede o 8,6 bodů.
     
    17
    Tom Hilde tentokrát neměl vítr proti jako v prvním kole, přičítá jen šest desetin, to je velké větrné nic. Nor si pohorší, 128 metrů, až sedmá pozice.
     
    16
    Německý objev Stephan Leyhe si v prvním kole vedl poměrně dobře, ale nyní svůj skok pokazil. I on neměl téměř žádný vítr proti, to je znát hned. 126,5 metrů je ještě o metr a půl méně než Hilde a Leyhe jde za něj na deváté místo.
     
    15
    Gregor Deschwanden si na vítr stěžovat opravdu nemůže. V prvním větru proti, ve druhém větru téměř metr proti. Odpočet 10,4 bodů mu vůbec vadit nemusí, 136 metrů totiž bude znamenat prozatimní bednu. Druhé místo o 8,1 bodů za Damjanem a o pět destin před Zniszczolem.
     
    14
    Anders Jacobsen jde také do téměř metrového větru proti. 138 metrů znamená, že by se Damjanovi už mohl výrazněji přiblížit, ale jak Slovinec do kamery ukazuje, bude o kousek první. A je to tak, ten kousíček je 2,5 bodů.
     
    13
    Marinus Kraus svůj skok za větru proti o síle přes půlmetr kazí. Nebo kazí, povedené to tolik nebylo a Werner Schuster se radovat nemohl. Krause nyní budeme mít za přesně 130 metrů na sedmém místě.
     
    12
    Nahoře je přirpaven Stefan Kraft, čekejme daleký skok.
     
    12
    Je to tak, 142 metry a lídr Světového poháru jde do vedení o 9,2 body. Uvidíme, kam až Kraft bude stoupat.
     
    11
    Bude stoupat určitě přes Gregora Schlierenzauera, ač měl Schlieri větší přední vítr. 133,5 metrů, Rakušan se propadne a je nyní až čtvrtý. Kraft je jasná rakouská jednička, o tom není sporu a Schlierenzauer na něj ztrácí hodně metrů.
     
    Průběžné pořadí:
    1. Stefan KRAFT (AUT) 247,7 bodů.
    2. Jerjen DAMJAN (SLO) 238,5 b.
    3. Anders JACOBSEN (NOR) 236,0 b.
    4. Gregor SCHLIERENZAUER (AUT) 230,9 b.
    5. Gregor DESCHWANDEN (SUI) 230,4 b.
     
    10
    Poslední desítku uzavře Markus Eisenbichler.
     
    10
    V minimálním větru proti jde Němec na 131 metrů a není spokojen. Uvidíme, na co to bude stačit.
     
    10
    A stačí to na průběžné čtvrté místo před Schlierenzauera. Myslím si ale, že Eisenbichler bude spokojen, formu příliš nemá.
     
    9
    Piotr Zyla z Polska má téměř bezvětří, na což doplatil. 122,5 metrů jej řadí mimo první desítku, Polák je až patnáctý.
     
    8
    Anders Fannemel z Norska měl protivítr lepší, půlmetru proti. Fannemel si připisuje 137,5 metrů, což by mělo stačit na druhé místo. Odpočet 4,2 body, klidná letová fáze, jedna devatenáctka, 3x 18,5 a jednou 18. Nor bude nakonec na druhém místě, ale jen těsně, o sedm desetin.
     
    7
    Jurij Tepeš nemá vítr proti, odpočítá jen 1,9 bodů, ale i tak to byl kvalitní skok. 140 metrů, první místo, není naprosto co řešit. Jeho otec Miran Tepeš, po Walteru Hoferovi jeden z vysokých funkcionářů skoků, může být rozradostněn. První místo o 6,5 bodů.
    Jurij Tepeš ve druhém kole
     
    6
    Severin Freund si vynahrazuje první kolo. 146 metrů, krásný let, parádní telemark, 2x 19,5 je toho důkazem. Poté ještě 3x 19, tohle je jasné. Němec útočí na bednu, vede o 7,6 bodů před Tepešem!
    Výborný let Severina Freunda
     
    5
    Co na to legenda Nori Kasai?
     
    5
    Japonec má vítr proti o polovinu menší než Severin Freund, takže Kasai nemohl dále, než na 135,5 metrů. Legenda a oblíbenec všech diváků na jakémkoliv můstku se propadá až na pátou pozici.
     
    4
    Nahoře je připraven Roman Koudelka!
     
    4
    Roman neměl v prvním kole vítr proti, nyní je to 0,39 m/s proti. Český skokan natáhl svůj let na 138,5 metrů, což na Severina Freunda stačit nebude. A co Tepeš? Koudelka jej neporáží o 2,1 bodů a je zatím třetí. Koudy je ale spokojen, dnes bude nejhůře šestý.
    Druhý skok Romana Koudelky
     
    3
    Peter Prevc jde do vedení, jasná to věc. O něco větší vítr proti než Koudelka, 0,66 metrů za sekundu a odpočet 7,7 bodů. 3x 19, jednou o půlbod méně a jednou 18 za 144 metrů. Slovincovi to stačí, jde o půlbodu do vedení!
     
    2
    Rune Velta vydělal v prvnímk ole na podmínkách. Nyní to nebylo takové silné, Nor odepíše jen 3,3 bodů. Stačí mu to na třetí místo. 137,5 bodů a Velta asi na bedně nebude, protože nahoře je Kamil Stoch.
     
    1
    Polský skokan má náskok přes 12 bodů, nevím, co by se muselo stát, aby nevyhrál.
     
    1
    Je to naprosto jasné. 142,5 metrů pro Kamila Stocha, který je po zranění v excelentní formě. Polák vítězí o 14,3 body a dnes je naprosto někde jinde než zbytek startovního pole. Zasloužené první místo a třetí výhra ve Willlingenu pro Stocha za seobu.
    Vítězný skok Kamila Stocha
     
    Konec
    Závod skončil.
     
    Konečné pořadí:
    1. Kamil STOCH (POL) 276,6 bodů.
    2. Peter PREVC (SLO) 262,3 b.
    3. Severin FREUND (GER) 261,8 b.
    4. Rune VELTA (NOR) 257,2 b.
    5. Jurij TEPEŠ (SLO) 254,2 b.
    6. Roman KOUDELKA (CZE) 252,1 b.
    7. Stefan KRAFT (AUT) 247,7 bodů.
    8. Anders FANNEMEL (NOR) 247,0 b.
    9. Noriaki KASAI (JPN) 245,9 b.
    10. Jerjen DAMJAN (SLO) 238,5 b.
    11. Anders JACOBSEN (NOR) 236,0 b.
    12. Markus EISENBICHLER (GER) 235,6 b.
    13. Gregor SCHLIERENZAUER (AUT) 230,9 b.
    14. Gregor DESCHWANDEN (SUI) 230,4 b.
    15. Aleksander ZNISZCZOL (POL) 229,9 bodů.
    16. Dimitrij VASSILJEV (RUS) 225,1 b.
    17. Richard FREITAG (GER) 223,6 b.
    18. Marinus KRAUS (GER) 222,8 b.
    19. Nejc DEŽMAN (SLO) 222,5 b.
    20. Michael HAYBÖCK (AUT) 221,9 b.
    21. Tom HILDE (NOR) 220,5 b.
    22. Taku TAKEUČI (AUT) 218,8 b
    23. Piotr ZYLA (POL) 218,7 b.
    24. Stephan LEYHE (GER) 217,2 b.
    25. Daiki ITO (JPN) 218,8 b.
    26. Michael NEUMAYER (GER) 217,0 b.
    27. Vincent DESCOMBES SEVOIE (FRA) 208,1 b.
    28. Andreas KOFLER (AUT) 204,6 b.
    29. Manuel FETTNER (AUT) 201,8 b.
    30. Klemens MURANKA (POL) 198,5 b.
     
    Dnešní závod jednotlivců ve Wilingenu vyhrál Kamil Stoch, který bere první místo o 14,3 body před Peterem Prevcem. Stupně vítězů kompletuje domácí skokan Severin Freund.

    Klání to bylo velice pohledné, nicméně někteří skokané zřejmě budou žehrat na nepřízeň větru. Mezi nimi např. Michael Hayböck, který v prvním kole jako jediný přičítal body a ve druhém kole odečítal nejmenší možný počet bodů za vítr, desetinu.
     
    Roman Koudelka předvedl, že je zaslouženě mezi první čtyřkou Světového poháru. V prvním kole měl po Hayböckovi nejhorší možné podmínky, odečítal za vítr nejmenší množství bodů, přesto byl na čtvrtém místě. Ve druhém kole si maličko pohoršil, ale i tak může být za šesté místo spokojený, výborný to výkon Koudy!
     
    S konstatováním, že Kamil Stoch naprosto suverénně ovládl dnešní první závod ve Willingenu, když vyhrál o téměř 15 bodů, se s Vámi loučí a na sobotní závod týmů a nedělní individuální klání Vás zve Tomáš Lysý. (19:57:54)

    Tomáš Lysý