Newcastle – Sunderland 0:1 (kon.) | Liverpool – Arsenal 2:2 (kon.)
koniec
Newcastle United
0:1 (0:0)
Sunderland AFC
Nedeľa 21.12.2014, 14:30 • St James' Park (Newcastle) • Anglická Premier League
Predzápasové kurzy
     
    90+4
    Sebastian Larsson sa touto zahodenou tutovkou lúči s dnešným zápasom. Nahrádza ho defenzívnejšie ladený Jack Rodwell.
    Adam JOHNSON - 0:1
     
    90
    Sunderland AFC dal gól!
    Neuveriteľný, strhujúci, fenomenálny a neviem aký ešte záver Tyne and Wear derby sledujeme v St. James´ Parku. Moussa Sissoko napriahol z dvadsiatich metrov presne do pravej šibenice hosťujúcej svätyne, no famózny Pantilimon dotiahol vďaka svojim centimetrom i sem a exkluzívnym zákrokom vytlačil loptu na rohový kop. Ten následne sám vyboxoval pre Larssona, ktorý započal rýchlu kontru Mackems. Tá napokon vrcholila prihrávkou na ADAMA JOHNSONA, ktorý si v šestnástke prebral loptu a ľavačkou ju upratal presne k ľavej žrdi. Alnwick bez šance, derby o sever zrejme znovu ovládne Sunderland! Alan Pardew zostane bez domáceho víťazstva nad Black Cats sa teraz už len krúti hlavou.
     
    89
    V samom závere tu máme ešte jednu zmenu od Alana Pardewa, ktorý namiesto Sammyho Ameobiho posiela na pľac Rémyho Cabellu.
     
    81
    Connor Wickham má na dnes odpracované, na hracej ploche ho vymení predsa len ortodoxnejší krídelník a síce Will Buckley.
     
    77
    Adam Johnson si v šestnástke posadil na zadok Fabricia Colocciniho, no skóre sa nemení ani na druhej strane. Ďalšia vyložená príležitosť a ďalšia obrovská mynela v koncovke. Už to kľudne mohlo byť napríklad 2:2 či 3:3. Adam Johnson dostal výbornú loptu do šestnástky, kde si dokázal zaseknúť domáceho kapitána, no nedokázal už zamieriť k pravej vzdialenejšej žrdi Jaka Alnwicka. Jeho obstrelu zo siedmich metrov chýbalo azda poldruha metra.
     
    75
    No ale teraz pozor! Na hraciu plochu vybieha kráľ St. James´ Parku a tohtosezónny spasiteľ Magpies Papiss Demba Cissé! Miesto mu prenechal Tioté.
     
    72
    Adam Armstrong sa mohol stať hrdinom Tyne and Wear derby, no zasebčil a stáva sa hlupákom. Newcastle sa po prvýkrát podarilo prelomiť ofsajdovú pascu inak výborne brániaceho Sunderlandu a Armstrong sa so Sissokom rútil sám na bránku. Práve francúzskemu stredopoliarovi mohol prihrávať pred odkrytú bránku, no namiesto toho to skúsil z uhlu priamo na bránku. Pantilimon nemal s jeho prízemnou strelou žiaden problém. To sú tie absentujúce skúsenosti.
     
    71
    Bitkár Lee Cattermole preventívne opúšťa trávnik dvadsať minút pred koncom. Na jeho miesto naskakuje nemenej razantný Bridcutt.
     
    69
    John O´Shea na ľavej strane ihriska prebrúsil Moussu Sissoka a stáva sa tak siedmym potrestaným hráčom v zápase.
     
    64
    Costel Pantilimon naplno prevetral svojich 203 centimetrov a robinsonádou drží bodové nádeje Sunderlandu nažive. Po prihrávke z pravej strany od Moussa Sissoka sa k lopte dostal Ayoze Pérez. Ten si loptu ani nespracoval a z prvej zamieril presne do ľavého horného rohu Rumunovej svätyne. Ten sa ale presúval včas a následným efektným zákrokom vyškrabal loptu nad brvno. Krásny moment z oboch strán.
     
    59
    Absolútne nevýrazný Gouffran schádza po hodine hry ako prvý hráč. Na jeho miesto naskakuje zajac Adam Armstrong.
     
    56
    Nebolo by to Tyne and Wear derby, keby si žltú kartu nepozrel zblízka i tradičný bitkár Lee Cattermole, ktorý teraz zastavil rýchlu kontru Magpies.
     
    54
    Jordi Gómez teraz zahadzuje najväčšiu príležitosť na otvorenie skóre v tomto stretnutí! Toto jednoznačne mal byť gól. John O´Shea na svojej polke založil rýchlu kontru Mackems, keď sa jeho odkop dostal až na Gómeza. Ten pred šestnástkou rozdával loptu doprava na rozbehnutého Stevena Fletchera. Škótsky zakončovateľ si zasekol Dummetta i Colocciniho a následne prihral pod seba opäť na Gómeza. Ten ale vo vyložene príležitosti prekopáva bránu z desiatich metrov! Loptu dostal doslova ako na tácke.
     
    39
    Teraz sa Connor Wickham predviedol i v negatívnejšom svetle, keď prišiel neskoro do súboja s Alnwickom, ktorého následne sotil na zem. Taylor musel po dlhšej odmlke znovu tasiť.
     
    36
    Po dlhom čase pohrozil konečne i Newcastle United a vôbec to nebola márna snaha. Ayoze Pérez sa na ľavej strane dokázal zbaviť nedôrazného Verginiho, aby sa následne z hranice veľkého vápna pokúsil o technický obstrel. Ten sa krútil len veľmi tesne mimo ľavej žrde gólmana Costela Pantilimona, ktorému by v prípade presnejšej koncovky asi nepomohli ani jeho úctyhodné centimetre.
     
    30
    Tretia zaujímavá príležitosť v zápase patrí znovu hosťom a Jak Alnwick sa takmer mohol červenať. Connor Wickham si naviedol loptu od ľavej postrannej čiary na os ihriska. Následne to skúsil z poriadnej vzdialenosti k pravej žrdi. Wickhamov pokus sa tiahol nie príliš dôrazne, no Alnwick reagoval príliš neskoro a napokon ho len s veľkou námahou vytlačil na rohový kop. Lopta by inak zapadla presne k jeho pravej žrdi.

     
    27
    Obrovská príležitosť Sunderlandu už v tomto prípade jednoznačne mala skončiť gólom. Mackems sa presadili veľmi jednoducho. Na pravej strane prihrával Vergini na Sebastiana Larssona, ktorý centroval z asi štyridsiatich metrov na svojho hrotového útočníka Stevena Fletchera. Ten si loptu spracoval elegantne do behu, no vo veľkej šanci pred Alnwickom nepochodil. Loptu napálil zo šestnástky len do brvna domácej bránky!
     
    26
    Krátko po ňom je potrestaný i Jack Colback, ktorý na poliacej čiare podkopol jedného zo svojich bývalých spoluhráčov v bielo-červenom drese.
     
    24
    Cheick Tioté sa konečne dočkal a po treťom či štvrtom nedovolenom zákroku inkasuje prvú žltú kartu. Podľa jeho prístupu v úvodnej štvrtine zápasu nemusíme zostať len pri nej.
     
    23
    No a Black Cats sa po jeho rozohratí mohli dočkať otváracieho gólu dnešného stretnutia. Od pravej rohovej zástavky rozohrával voľný kop Adam Johnson, ktorý centroval na vzdialenejšiu žrď. Tam hlavičkoval anglický útočník Connor Wickham, ktorý ani z dvoch metrov nedokázal upratať loptu do siete. Jeho hlavička smeruje tesne mimo pravej žrde. Jak Alnwick zostal na čiare ako prikovaný a kľudne už mohol byť i prekonaný.
     
    14
    Prvá zaujímavá gólová príležitosť patrí zatiaľ aktívnejšiemu Newcastle United. Straky sa nádherným spôsobom presadili na ľavej strane. Moussa Sissoko si elegantne vymenil loptu so Sammym Ameobim. Následne sa francúzsky stredopoliar objavil s loptou na kopačke až pred gólmanom Pantilimonom, no z bezprostrednej vzdialenosti nepochopiteľne zakončoval len do stredu bránky. V prípade lepšieho umiestnenia mohli ísť Straky do vedenia.
     
    9
    V St. James´ Parku sa zatiaľ podľa očakávaní poriadne iskrí. Druhú žltú kartu vidí domáci kapitán Coloccini, ktorý zozadu nabral kolenom Fletchera.
     
    2
    Sebastián Coates, ktorý pôvodne figuroval len na lavičke náhradníkov, sa teraz stáva prvým potrestaným hráčom zápasu, keď pred šestnástkou zložil Péreza.

    Erik Farkaš

    Góly: 90. A. Johnson

    Karty:   9. Coloccini (NEW), 24. Tioté (NEW), 26. Colback (NEW) – 2. Coates (SUN), 39. Wickham (SUN), 56. Cattermole (SUN), 69. O´Shea (SUN)


    Newcastle United: Alnwick – Janmaat, S. Taylor, Coloccini (C), Dummett – Tioté, Colback – Gouffran, M. Sissoko, Sa. Ameobi – A. Pérez
    Náhradníci: Woodman – Williamson, P. Cissé, Haidara, Cabella, Riviére, A. Armstong
    Manažér: Alan Pardew (ENG)

    Sunderland AFC: Pantilimon – Brown, O´Shea (C), Coates, Vergini – Cattermole – A. Johnson, S. Larsson, J. Gómez, Wickham – S. Fletcher
    Náhradníci: Mannone – Bridcutt, Rodwell, Altidore, R. Álvarez, Buckley
    Manažér: Gus Poyet (URU)

    Rozhodca: Anthony Taylor – M. Mullarkey, D. Cann – K. Friend