Švajčiarsko – Kanada 1:5 (kon.) | Fínsko – Rusko 5:2 (kon.) | Slovensko – Švédsko 1:6 (kon.)
Česko – USA 4:2 (kon.)
koniec
Švajčiarsko
1:5 (0:2, 1:2, 0:1)
Kanada
Pondelok 11.08.2014, 14:00 • Easton Aréna, Piešťany • Hlinka Gretzky Cup
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 14:00.
     
    Vážení športoví fanúšikovia, srdečne vás vítame pri prvom zápase prestížneho turnaja Ivan Hlinka Memorial Cup. Jeho dejiskom aj tohto roku budú slovenské Piešťany a český Břeclav a vám z neho vďaka nášmu podrobnému textovému prenosu a spravodajstvu na oficiálnom webe hlinkamemorial.cz určite neunikne nič podstatné.

    Rozdelenie skupín:

    Skupina A (Břeclav):
    Česká republika
    Finsko
    Rusko
    USA

    Skupina B (Piešťany):
    Slovensko
    Kanada
    Švédsko
    Švýcarsko
     
    Úvodné zostavy:

    Švajčiarsko: Van Pottelberghe (Guggisberg) – Burren, Karrer (C), Moor, Pinana, Auriemma, Frick, Weber – Haberstich, Diem (A), Roberts – Holdener, Marchon, Riat (A) – Schmid, Thürkauf, Impose – Lanz, Hollenstein, Miranda

    Kanada: Sawchenko (Booth) – J. Roy (A), Spencer, Brisebois, Meloche, Sompel, Bear, Hobbs – Crouse (C), N. Roy, Merkley (A) – Harkins, Barzal, Konecny – Stephens, Beauvillier, Musil – Knott, Strome, Marner – Soy

    Rozhodca: Peter Jonák, Milan Novák – Michal Orolin, Jozef Tvrdoň.
     
    V Piešťanoch je už takmer všetko pripravené na úvodné vhadzovanie tohto zápasu. Pred začiatkom duelu si vypočujeme hymny oboch krajín, začíname tou kanadskou.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:11
    Úvodné buly získali na svoje hokejky hráči hosťujúcej Kanady. Tí ale museli rozohrávať z hĺbky vlastnej obrannej tretiny, no to sa skončilo iba zakázaným uvoľnením.
     
    00:39
    Kanada sa bude brániť! Crouse sa previnil sekaním, za čo inkasuje dvojminútový trest.
     
    01:06
    Hosťujúci hráči sa okamžite musia brániť a súpera sa im zatiaľ spred bránky odtlačiť vôbec nedarí. Mladí Švajčiari sa nasťahovali pred Sawchenka a odmietajú útočnú tretinu opustiť.
     
    01:35
    Domáci sa počas presilovky mohli dostať do zaujímavej pozície! Po puku priamo pred bránkou siahal Impose, no v rýchlosti prihrávku nestihol zachytiť, a tak páliť nemohol.
     
    01:25
    Kanada súpera z vlastnej obrannej tretiny na moment vyhnala, ale domáci tím sa chcel okamžite pred bránku hostí vrátiť. Všetko ale zastavil ofsajd.
     
    02:20
    Medzičasom sa hrá v plnom počte na oboch stranách. Kanada sa dokázala celkom úspešne ubrániť a svojho gólmana veľkému nebezpečenstvu nevystavila.
     
    03:00
    Za nami sú už tri minúty hry, ale na ľadovej ploche sme veľa nebezpečenstva nevideli. Hráči oboch celkov sa snažia, no dávajú si pozor v defenzíve.
     
    03:45
    Puk lieta zo strany na stranu, ale nik ho nedokáže skrotiť. Kanada chcela ísť do útoku, no ďaleko za modrú čiaru nezašla.
     
    04:10
    Pozor si ale musia dávať aj hostia! Domáci tím si na svoje hokejky prevzal puk a postupným prechodom sa bude chcieť dostať až pred Sawchenka.
     
    04:57
    Švajčiarom ale útok vôbec nevyšiel. Rútili sa síce do zaujímavej pozície, ale boli iba v ofsajde.
     
    05:27
    Domáci hráči sa museli na moment brániť. Na bránku sa z ničoho nič vyrútili hostia, ale Van Pottelberghe nemal so zákrokom problém a puk schoval vo svojej moci.
     
    06:07
    Toto bola zaujímavá pozícia pre Švajčiarsko! Tvrdou ranou to skúšal Diem, ale jeho pokus kanadský gólman vystihol a dokázal pokryť.
     
    06:39
    Švajčiarsko stále ostáva v útočnom pásme. Oficiálne domáci tím začal skutočne aktívne, no zatiaľ nám chýba prvý gól zápasu.
     
    07:12
    Kanada sa pokúsila založiť útočnú akciu, no všetko skončilo iba zakázaným uvoľnením.
    Dylan STROME - 0:1
     
    07:56
    Kanada dala gól!

    Hostia sa dostávajú do vedenia! Po čase dokázali nadlhšie obsadiť útočnú pásmo a rozvinúť súvislú akciu, výsledkom čoho bol zmätok pred bránkou, ktorý presnou strelou z medzikružia využil Knott a jeho ranu do siete tečoval DYLAN STROME. Asistencie: Graham Knott, Mitchell Marner.
     
    08:29
    Kanadskí hokejisti dokázali súpera úspešne prekvapiť. Aj keď to po aktívnom začiatku Švajčiarov vyzeralo na väčší tlak pred opačnou bránkou, hostia vyťažili z minima maximum a dostávajú sa do vedenia.
     
    09:10
    Švajčiarskym hokejistom sa vôbec nedarí dostať sa do útoku. Síce by tam bezpochyby chceli ísť, ale hostia veľmi pozorne bránia a nič podobné nepripúšťajú.
    Mathew BARZAL - 0:2
     
    10:12
    Kanada dala gól!

    Kanada sa dostáva do dvojgólového vedenia! Hostia potrestali ďalšiu útočnú akciu, a tak už v úvode duelu odskakujú na pohodlný rozdiel dvoch gólov. Úspešným strelcom je MATHEW BARZAL. Asistencia: Tyler Soy.
     
    10:37
    Hra sa na malý moment musí prerušiť. Hráči pri boji v strednom pásme vyhodili puk mimo hracej plochy.
     
    11:16
    Kanaďania naďalej útočia! Tentokrát to skúsili strelou od modrej čiary, ktorej autorom bol Spencer, no priestor troch žrdí minul.
     
    11:49
    Hostia naďalej neprestávajú vo svojom tlaku. Mladí Švajčiari sa museli stiahnuť pred vlastného brankár a pomôcť mu, pretože by mohli veľmi ľahko inkasovať opäť.
     
    12:38
    Domáci hráči sa budú brániť! Na trestnú lavicu smeruje na dve minúty za hákovanie Haberstich.
     
    12:55
    Švajčiari sa s prehľadom bránia a súpera ešte k ničomu nepustili. Puk je ďaleko od bránky domáceho tímu.
     
    13:26
    Kanade dokonca musel s rozohrávkou pomáhať vlastný gólman. Sawchenko vykorčuľoval z bránky a pokúsil sa zrýchliť hru, uvidíme, či to jeho spoluhráčom pomôže.
     
    13:59
    Vyzerá to ale na pokojné prežitie domácich vo vlastnej oslabovke. Puk sa im podarilo opäť vyhodiť mimo vlastnej obrannej tretiny.
     
    14:19
    Kanada sa napokon k súperovej bránke dostala, pokúsila sa o kombináciu, no napokon nič výnimočnejšie nevymyslela. Domáci hráči sa dobre bránia.
     
    14:29
    Presilovka hostí sa blíži ku koncu. Kanada síce drží puk na svojich hokejkách, ale nedarí sa jej opätovne prekvapiť brankára.
     
    15:20
    Presilovka kanadského tímu je už minulosťou. Trochu nás prekvapilo, že sme počas nej nevideli poriadny súvislý tlak hostí, ktorí teda svoj tretí gól nepridali.
     
    16:29
    Švajčiarsko sa bude opäť brániť. Burren sa previnil napadnutím, za čoho inkasuje dvojminútový trest.
     
    16:59
    Kanaďania majú skvelú príležitosť napraviť dojem z predchádzajúcej presilovky, v ktorej pred Van Pattelbergheom nedokázali veľmi uspieť.
     
    17:36
    Kanada sa usadila v útočnom pásme a pokúša sa súperovi narobiť veľké problémy. Hosťom sa to darí, ale zakončenie zatiaľ neprišlo.
     
    18:03
    Pomer síl na ľade sa vyrovná. Na trestnú lavicu smeruje za podrazenie Kanaďan Crouse.
     
    18:46
    Medzičasom už Švajčiari na moment hrali presilovku, ale o tú sa teraz sami pripravili zbytočnou chybou. Na ľade ich bolo priveľa, a tak si musia odpykať dvojminútový trest.
     
    19:09
    Záver tejto tretiny sa teda dohrá vo štvorici na oboch stranách. Uvidíme, komu tento stav bude viac vyhovovať.
     
    19:45
    Kanada sa usadila v útočnom pásme a pokúša sa pred záverečnou sirénou tejto periódy ešte niečo vymyslieť. Švajčiari sa ale nezľakli a všetko stavili na pozornú defenzívu.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Prvá tretina sa skončila triumfom Kanady 2:0. Hostia sú zatiaľ na ľadovej ploche jasne lepším tímom a mladí Švajčiari skutočne budú mať čo doháňať.

    Druhá tretina sa začne približne o 14:51.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:34
    V druhej tretine sa na ľad rýchlo vrátil vylúčený Kanaďan, výsledkom čoho je presilovka práve pre javorový list. Hostia sa už rozostavili v útoku, no nebezpečne zatiaľ nevypálili.
     
    20:40
    Pomer síl na ľadovej ploche sa ale vyrovná, čo môže Kanadu skutočne mrzieť. Zbytočným nedovoleným bránením oslabil svoj tím Merkley.
     
    21:10
    Medzičasom sa už opäť začala presilovka švajčiarskeho tímu. Domáci hráči sa pokúšajú dostať pred Sawchenka, ale tento priestor je zatiaľ uzavretý.
     
    21:59
    Aktivita domáceho tímu pokračuje aj naďalej, no hostia sa spoľahlivo bránia. Kanaďania žiadne nebezpečenstvo pred svojou bránkou nepripúšťajú.
     
    22:29
    Sawchenko ale stále nemá príliš veľa práce. Jeho spoluhráči mu skutočne pomáhajú a presilovka domácich sa blíži ku koncu.
     
    23:09
    Medzičasom už hrajú oba tímy v plnom počte. Kanada sa dokázala ubrániť bez väčšieho pochybenia a s pokojom na hokejkách zatiaľ drží dvojgólový náskok.
    Lawson CROUSE - 0:3
     
    24:06
    Kanada dala gól!

    Práve naopak, hostia svoj náskok ešte zvyšujú! Po rýchlej akcii sa s pukom pred brankárom ocitol kapitán LAWSON CROUSE, ktorý z ľavej strany nezaváhal a prekonal Van Pottepberhhea. Asistencia: Nicola Roy.
     
    24:50
    Kanadskí hokejisti opäť potvrdzujú svoju kvalitu. Hosťom sa na tomto turnaji darí už tradične, Švajčiari teda na úvod Memoriálu zrejme víťazstvo nevybojujú.
     
    25:49
    Barzal sa pokúsil zakončiť. Obkrúžil bránku s pukom na hokejke, no napokon strieľať nemohol, pretože priestor domáci medzičasom obsadili.
     
    26:48
    Kanada sa bude brániť! Konecny vylúčený na dve min. za krosček.
     
    27:26
    Kanadskí hokejisti sa hrou v oslabení príliš netrápia a naďalej pokračujú aktívnym ofenzívnym hokejom.
     
    28:06
    Mladí Švajčiari by aj chceli znížiť náskok súpera, ale majú to mimoriadne náročné. Aj keď sa dokázali dostať do pásma, puk v ňom dlho neudržali.
     
    28:30
    Presilovka švajčiarskeho tímu sa pomaly kráti. Domáci hráči stále nevedia na súpera nič vymyslieť, a tak zrejme presný zásah teraz neuvidíme.
     
    29:06
    A tak sa aj stalo. Kanada prečkala ďalšiu početnú nevýhodu, a tak sa bude môcť opäť pustiť do útočenia, ktoré jej dnes skutočne ide.
    Mitchell VANDE SOMPEL - 0:4
     
    29:24
    Kanada dala gól!

    Švajčiari úplne prepadli v defenzíve a prvom inkasujú! VANDE SOMPEL získal puk v najnebezpečnejšom priestore, so súperom si porobil, čo sa mu zachcelo a napokon bekhendom pohodlne zakončil. Asistencie: Mathew Barzal a Travis Konecny.
    Dominik SCHMID - 1:4
     
    30:24
    Švajčiarsko dalo gól!

    Domáci hráči predsa len dokázali odpovedať. V útočnej tretine sa k puku dostal DOMINIK SCHMID, ktorý prihrávkou priamo do medzikružia nemohol pohrdnúť a s prehľadom znižuje náskok súpera. Asistencie: Calvin Thürkauf, Serge Weber.
     
    31:20
    Hra sa nám poriadne rozprúdila. Švajčiari ukázali svojmu súperovi, že vedia strieľať góly, a tak si Kanada musí na podobné situácie dávať pozor.
     
    31:59
    Za nami je už viac ako polhodina hry a všetko nasvedčuje tomu, že budeme pokračovať v aktívnom hokeji na oboch stranách. Viac z hry majú Kanaďania.
     
    33:02
    Van Pottelberghe si musel na svoje konto pripísať ďalší úspešný zákrok. Jeho súperi sú naďalej aktívni a pokúšajú sa ho prekonať druhýkrát, a tak radšej v nebezpečnej situácii hru rýchlo prerušil.
     
    33:58
    Kanada mohla svoj náskok ešte viac zvýšiť! pred bránkou bol v ideálnej pozícii Musil, ale puk minul, a tak nedokázal ani len vystreliť.
     
    35:42
    Kanada sa teraz musí na moment brániť. Hostia to ale zvládajú s prehľadom a okamžite po zisku puku pomýšľajú nad útočnou akciou.
     
    35:59
    Kanadskí hokejisti okamžite po zisku puku zamierili do útoku, ale tam veľa nevymysleli. Ich súper im totiž puk vzal a okamžite ho vyhodil mimo svojej obrannej línie.
     
    36:18
    Druhá tretina sa pomaly blíži ku svojmu záveru a Švajčiari by ešte radi pridali súperovi gól do šatne. Pokúsili sa oň strelou z útoku, ale tá skončila iba na ochrannej sieti.
     
    36:54
    Kanada chcela zaútočiť podobne, ako jej súper pred chvíľou. Veľmi aktívny bol Harkins, ale puk nevybojoval, a tak nemohol ani strieľať.
     
    37:30
    Švajčiarski hráči vybojovali puk na svoje hokejky a pokúsili sa dostať do útoku. Chceli to urobiť popri pravom mantineli, ale boli odstavení úž za modrou čiarou.
     
    37:59
    Naopak, do útoku sa dostala aj Kanada, ale Musil sa pred bránkou nedokázal uvoľniť na to, aby spracoval prihrávku. Bol veľmi dobre bránený.
     
    38:45
    Už veľmi dlhú dobu sa hrá bez prerušenia. Puk lieta zo strany na stranu, ale nikomu z hráčov sa nedarí založiť súvislejšiu akciu, ktorá by mohla skončiť gólom.
     
    39:20
    Švajčiarsko sa bude brániť! Thürkauf sa previnil podrazením a Holdener seknutím, takže Kanada bude mať k dispozícii presilovku o dvoch mužov-
     
    39:50
    Kanadským hráčom sa síce snaha uprieť nedá, ale Švajčiari stavili všetko na defenzívu. V tejto perióde už neinkasujú.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Druhá tretina sa skončila ďalším triumfom kanadských hokejistov. Hostia aj v tejto časti hry pridali do siete súpera dva presné zásahy, a tak majú veľmi dobre nakročené k prvému tohtoročnému triumfu na tomto turnaji.

    Tretia tretina sa začne približne o 15:37.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:12
    Druhá tretina sa začala obrovskou aktivitou hostí. Tí totiž majú k dispozícii ešte takmer minútovú výhodu presilovky 5 proti 3.
     
    40:50
    Kanaďania súpera tlačia, ale to nestačí. Hostia sa stále veľmi dobre bránia a piaty gól inkasovať rozhodne nechcú.
     
    41:39
    Švajčiari už medzičasom hrajú v plnom počte a takmer sa hneď po náskoku na hraciu plochu dostali k druhému gólu. K spracovaniu puku im chýbalo iba niekoľko desiatok centimetrov.
    Mitchell STEPHENS - 1:5
     
    42:21
    Kanada dala gól!

    Hostia dokázali zúžitkovať aj zdanlivo obyčajnú situáciu. DOmáci hráči za bránkou nedokázaloi vybojovať puk, ten získal na hokejku MITCHELL STEPHENS a sám pred brankárom už nezaváhal. Asistencia: Nick Merkley
     
    43:05
    Zdá sa, že o víťazovi je už jasne rozhodnuté a otázkou už ostáva iba to, koľko gólov sa ešte Kanade podarí dosiahnuť. Podľa aktuálnej aktivity javorových listov to vyzerá, že dovedna dnes nastrieľajú minimálne poltucet.
     
    43:59
    V Piešťanoch sledujeme jasnú dominanciu kanadského tímu. Mladí Švajčiari sa na ľadovej ploche síce snažia, no dnes na úspech skutočne nemajú nárok.
     
    45:51
    Kanada sa bude brániť! Bear vylúčený na dve minúty za sekanie.
     
    46:20
    Švajčiarski hokejisti začali túto presilovku aktívne, ale zatiaľ sa im nedarí nadlhšie sa usadiť pred bránkou súpera.
     
    46:52
    Kanada sa veľmi dobre bráni a nedovoľuje súperovi nadlhšie sa usadiť pred bránkou. Sawchenko zatiaľ zasahovať nemusel.
     
    47:36
    Švajčiarski hráči sa až teraz nadlhšie usadili pred kanadskou bránkou. Všetko ale nasvedčuje tomu, že už im v tejto početnej výhode neostáva dostatok času na skórovanie.
     
    47:59
    A tak sa aj stalo. Kanaďania už medzičasom hrajú v plnom počte, a tak domáci hráči presilovku nedokázali využiť.
     
    48:21
    Kanada chcela ísť do útoku, ale jej zámer sa úspešne neskončil. Hostia kus čiernej gumy iba nahodili na zadný mantinel a následne ho nedokázali dokorčuľovať.
     
    49:10
    Na ľadovej ploche sledujeme pomerne hluchú minútu bez prerušenia. Puk lieta zo strany na stranu, ale žiadnemu z tímov sa ho nedarí nadlhšie udržať na svojej hokejke.
     
    49:26
    Kanadský gólman si po čase siahol na puk, ale táto nenápadná strela ho skutočne nemohla ohroziť. Hostia majú všetko pod kontrolou.
     
    50:19
    Stále sa hrá bez prerušenia, mladí hráči skutočne ukazujú svoj potenciál a dostatok energie. Kanada sa síce drží v útočnom pásme, ale bez súvislejšieho tlaku.
     
    50:56
    Bez prerušenia sa hrá už viac ako 3 minúty a puk stále lieta hore-dole po ľadovej ploche. Videli sme síce niekoľko pokusov o prihrávku do nebezpečného priestoru medzi kruhy, no ani jeden z nich sa zakončením neskončil.
     
    52:17
    Kanada sa bude brániť! Musil vylúčený na dve minúty za hákovanie.
     
    52:55
    Švajčiari mohli výhodu presilovky takmer hneď využiť! Diem dostal puk na pravej strane pred bránkou a okamžite sa ho pokúšal poslať do siete, ale Sawchenko ho hokejkou zrazil mimo priestoru troch žrdí.
     
    53:34
    Švajčiarski hokejisti sú aj naďalej aktívni, ale už sa im nedarí usadiť v útočnej tretine a na Kanaďanov niečo vymyslieť.
     
    54:02
    Kanaďania si už v defenzíve dávajú veľký pozor a žiadne nebezpečenstvo nepripúšťajú. Hostia sa bránia veľmi dobre.
     
    54:39
    Oslabovka kanadského tímu je už medzičasom minulosťou. Švajčiari teda nedokázali využiť ani túto početnú výhodu.
     
    55:20
    Začala sa posledná päťminútovka tohto zápasu. O víťazovi je už rozhodnuté, a tak bude sledovať už iba to, či sa ešte zvýši počet gólov na jednej či druhej strane.
     
    56:31
    Rozhodca musel po ďalšej dlhej pasáži bez prerušenia trochu upokojiť hru, pretože hráči oboch tímov sa začali zbytočne strkať pred švajčiarskou bránkou. Nešlo ale o nič vážne a vylučovať sa nebude.
     
    56:49
    Švajčiarski hráči v závere zápasu zvyšujú svoju aktivitu a pokúšajú sa prekvapiť Sawchenka, Stále je to ale iba v rovine pokusov, pretože Kanada strelu na bránku nepúšťa.
     
    57:39
    Aj teraz sa hosťom podarilo zblokovať strelecký pokus súpera, ktorý tak po tvrdej rane Sawchenko vôbec nemusel zachraňovať. Kanada má všetko pod kontrolou.
     
    58:45
    Kanadskí hokejisti si prevzali puk na svoje hokejky a ešte sa pokúsia zaútočiť. Skutočne sa ale nemusia nikam ponáhľať, pretože plný bodový zisk už majú vo vrecku.
     
    59:10
    Medzičasom sa nám začala už posledná minúta tohto zápasu. S pukom na hokejke ju zrejme strávia Švajčiari, ktorí sa ešte pokúsia niečo vymyslieť.
     
    59:50
    Švajčiarski hokejisti sa ešte v samom závere natlačili pred bránku súpera, ale úspešní tam neboli. Ich strela opečiatkovala iba zadný mantinel.
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    Prvý zápas Ivan Hlinka Memorial Cupu sa skončil jasným triumfom Kanady 5:1.

    Najlepší hráči zápasu: Van Pottelberghe (SUI) a Sompel (CAN).

    To je od nás z tohto duelu všetko, srdečne vás ešte pozývame sledovať zápas Slovákov, ktorý je na programe o 17:30. (16:05:27)

    Veronika Pancuráková

    Góly a asistencie: 31. Schmid (Thürkauf) – 8. Strome (Knott, Marner), 11. Barzal (Soy), 25. Crouse (N. Roy), 30. Sompel (Barzal, Konecny), 43. Stephens (Merkley)


    Švajčiarsko: Van Pottelberghe (Guggisberg) – Burren, Karrer (C), Moor, Pinana, Auriemma, Frick, Weber – Haberstich, Diem (A), Roberts – Holdener, Marchon, Riat (A) – Schmid, Thürkauf, Impose – Lanz, Hollenstein, Miranda
    Kanada: Sawchenko (Booth) – J. Roy (A), Spencer, Brisebois, Meloche, Sompel, Bear, Hobbs – Crouse (C), N. Roy, Merkley (A) – Harkins, Barzal, Konecny – Stephens, Beauvillier, Musil – Knott, Strome, Marner – Soy

    Rozhodca: Peter Jonák, Milan Novák – Michal Orolin, Jozef Tvrdoň