Doneck – HC Slovan 3:4 (po pr.)
koniec po predl.
HK Donbass Doneck
3:4 (1:2, 2:0, 0:1 - 0:1 )
HC Slovan Bratislava
Piatok 15.02.2013, 18:00 • Aréna Družba • KHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie začína o 18:00.
     
    „Nováčik“ vs. „Nováčik“ súťaže alebo nováčik – účastník play – off vs. nováčik – horúci kandidát pre play – off, každopádne vo svojom 51. vystúpení v KHL sa HC Slovan Bratislava predstaví na ľade Donbassu Doneck. Poďme sa teda pozrieť na nášho súpera.
     
    HK Donbass Doneck je pomerne mladý tím. Datuje vznik v roku 2005. Jeho názov Donbass je odvodený od jeho zemepisnej polohy, mesto Doneck leží v srdci Donetskej panvy, bohatej na uhoľný priemysel a metalurgické závody. Hokejový tím kúpil v roku 2010 Boris Viktorovič Kolesnikov, prominentný ukrajinský politik a podnikateľ. Tím pôsobil v ukrajinských ligových súťažiach, minulú sezónu odohral v ruskej VHL súťaži.
     
    Avšak ani jeden z účastníkov KHL nemá takú pestrú skladbu mužstva ako práve Donbass. Červeno-bielo-čierny dres klubu obliekajú hráči až z 10 hokejových krajín. Okrem šiestich hráčov z Ukrajiny sú to až jedenásti hráči z Ruskej federácie, štyria hráči z Fínska, po troch hráčoch ma zastúpenie Slovenská a Česká republika, po dvoch hráčoch Švédsko a USA, klub dopĺňajú po jednom hráčovi Kanada, Lotyšsko a Bielorusko. Hlavným trénerom mužstva Slovák Július Šupler.
     
    Okrem trénera Júliusa Šuplera na súpiske figurujú ďalší Slováci: brankár Ján Laco, vyhlásený najlepším brankárom ostatných MS v hokeji v Škandinávii, Tomáš Matoušek a Peter Podhradský. Hokejová hala, Palác športu a priateľstva v Donecku má kapacitu 4.130 divákov, no rozostavaná je nová multifunkčná hala, ktorá pojme až 18.000 divákov.
     
    V aktuálnej tabuľke formy získal Donbass 10 bodov za 3 víťazstvá a 1 prehru po nájazdoch, HC Slovan získal 5 bodov za 1 víťazstvo v riadnom hracom čase a 1 víťazstvo v predĺžení. V tabuľke KHL Donbass získal 69 bodov, HC Slovan získal 76 bodov a teda už má istotu play – off. Domáci tím má nôž na krku a ak chce pomýšľať na účasť v nadstavbovej play – off, musí so Slovanom zaknihovať plný bodový zisk. HC Slovan môže hrať uvoľnene a tréner má možnosť vyskúšať si hráčske formácie pre blížiace sa play – off.
     
    Srdečne vás pozývam k sledovaniu odvety medzi nováčikmi KHL z Bratislavy a Donecka.
     
    Príjemný podvečer pri sledovaní predposledného vystúpenia hokejistov HC Slovan v základnej časti KHL. Dnes budeme svedkami duelu Donabss Doneck - HC Slovan.
     
    Úvodné zostavy:

    HK Donbass Doneck:

    Laco - Wilson, Pohradský, Tereshchenko, Bartulis, Peretyagin, Kolář, Puistola, Nikiforov - Dadonov, Nedorost, Kiiskinen - Kagarlitsky, Varlamov, Kašpar - Kochetkov, Wirtanen, Kvitchenko - Matoušek, Shalimov, Pettersson

    HC Slovan Bratislava:

    Konrád - Sersen, Sigalet, Mojžíš, Tabaček, Mihalik, Štajnoch, Preisinger, Šťastný - Bartovič, Tomáš Mikúš, Miklík - Hudáček, Lipiansky, Kukumberg - Bakoš, Kytnár, Svatoš - Juraj Mikúš, Ölvecký, Daňo

    Rozhodca:

    Odins, Hofman, Balodis, Putilin.
     
    V bránke domácich sa nám predstaví nám všetkým dobre známy Ján Laco, ktorý má v sezóne KHL 91,6% úspešnosť zákrokov s priemerom 2,46 inkasovaného gólu na zápas. V bránke HC Slovan sa predstaví Branislav Konrád s bilanciou 88,3% úspešnosti a s priemerom 3,0 inkasovaných gólov v zápase.
     
    Bookmakeri na dnešný duel vypísali kurzy, ktoré za papierového favorita určili domáci Donbass. Doneck dnes musí bodovať naplno, ak chce pred posledným kolom základnej časti živiť nádej na postup do play -off.
     
    V hale Družba už dozneli hymny oboch krajín a o malú chvíľku vypukne dôležitý súboj pre ukrajinský hokej. Na diaľku všetci v hale sledujú aj pribeh zápasov v Moskve, kde hrajú Spartak s Levom, Mytišči s Chabarovskom a v Minsku, kde domáce Dinamo hostí Kazaň.
     
    00:01
    Stretnutie práve začalo.
     
    00:15
    Prvá akcia hostí, strelu Bartoviča Laco bezpečne prikryl pod rukavicu.
     
    00:51
    V útočnej tretine si zahrali aj domáci, no nič nevymysleli a Sigalet puk vyviezol von z pásma.
     
    01:59
    Konrád vyráža strelu Kochetkova z medzikružia, ktorý mal ideálnu šancu na otvorenie skóre.
     
    02:31
    Za podrazenie dostal dve minúty Sigalet.
     
    03:02
    Slovan veľmi dobre bráni a nedovoľuje domácim prechod cez útočnú modrú.
     
    03:51
    Ešte sa podarilo domácim vyrobiť ofsajd na modrej.
     
    04:31
    Hostia v plnom počte. Doneck hral presilovú hru veľmi, veľmi zle.
     
    05:11
    Do brejku dostal puk Bartovič, ktorý narobil starosti Lacovi, Ján však puk na dvakrát dostal pod kontrolu a Juraj Mikúš už dorážať nemohol.
     
    05:21
    Konrád vykryl strelecký pokus spoza pravého kruhu bez problémov.
     
    05:42
    Hudáček potiahol puk do pásma, tam však o puk prišiel, útok domácich založil Shalimov, ktorého hneď na modrej odzbrojil Lipiansky a Konrád bol tak bez práce.
     
    06:10
    Domáci vyrobili menšiu skrumáž za Konrádovou bránkou, no z tohto mraku nezapršalo, obrana Slovana je dostatočne skúsená, aby dovolila z takejto pozície súperovi skórovať.
     
    06:46
    Kytnár vyhral buly v pásme, prihral okolo mantinelu na druhú stranu, no domáci poslali puk mimo hraciu plochu, na tribúnu.
     
    07:17
    Doneck dal gól! Krásna akcia domáceho tímu, do prečíslenia sa dostali Kagarlitsky a Varlamov, vymenili si spolu puk, Kagarlitsky ho vrátil SERGEIOVI VARLAMOVOVI a ten trafil odkrytú časť bránky. Krásna akcia, asistencia: Dmitry Kagarlitsky.
     
    09:26
    Dadonov potiahol puk do pásma, najskôr vystrelil, Konrád jeho pokus vyrazil a Evgenymu sa podarilo poslať Konrádovi puk ešte raz, Braňo ho bez problémov ukryl do rukavice.
     
    10:10
    Kagarlitsky s Kašparom pri chuti, Kagarlitsky už spoza Konrádovej bránky nedokázal prihrať Varlamovovi a tak puk hostia vyviezli z pásma von do bezpečia.
     
    10:44
    Domáci sa dostali na koňa a v tejto časti hry sa puk najviac presúva po ľade v obrannom pásme hostí.
     
    11:46
    Kukumberg potiahol ideálne do pásma, teraz hostia pomotali domácim hlavu a spoza bránky si nakorčuľoval takmer pred bránkovisko Lipiansky, vystrelil z otočky po ľade, Laco sa prekvapiť nenechal.
     
    12:41
    Puk stále na hokejkách domácich hráčov, ktorí túžia k svojmu prvému gólu ešte ďalší pridať.
     
    13:17
    Podrazenie Bakoša a dve minúty pre domáceho Varlamova. Slovan bude mať výhodu presilovej hry a možnosť na vyrovnanie.
     
    13:38
    Sigalet krásne potiahol do pásma, prihral Bartovičovi, od ktorého išel puk na modrú a odtiaľ Sersen poslal projektil Lacovi do rukavice.
     
    13:59
    Slovan dal gól!
    Najskôr domáci boli na výlete, Slovan však založil rýchly brejk, puk po prechode modrou vystrelil MILAN BARTOVIČ a veru veru, prekvapil Laca. Je vyrovnané. Asistencia: Michal Sersen.
     
    14:40
    Slovan dal gól!
    Tak a studená sprcha pre Doneck je tu. Akcia hostí končí gólom. Autorom gólu, keď puk po akcii Hudáčka s Kukumbergom, bol VLADIMIR MIHALIK, ktorý doklepol Lacom vyrazený puk do bránky. Asistencia: Roman Kukumberg.
     
    14:40
    Oddychový čas domácich. Šupler bude mať čo vysvetľovať svojim ovečkám.
     
    15:42
    Domáci sa dostali do pásma, strelu hráča v červenom drese však Konrád vyráža a Slovan tak vedie na ľade Donbassu o jeden gól.
     
    17:00
    Hráme ďaleko od Konráda, domáci sa moc snažia, no moc im to v týchto chvíľach nejde.
     
    17:43
    Stále rovnaký obraz hry, keď sa aj domáci dostanú do pásma, prichádza na rad výborná defenzíva hosťujúceho Slovana.
     
    19:40
    Kagarlitsky vozil puk a nakoniec nič nevymyslel. Jeho strelecký pokus končí mimo bránky Konráda.
     
    19:46
    Kytnár s Bartovičom v brejku dvoch na jedného, Kytnár posunul puk na Bartoviča cez pásmo, Milan vystrelil, Laco krásne jeho strelu chytá!!!
     
    20:00
    Prvá tretina skončila.
     
    V prvej tretine sme videli tri góly, no radosť domácemu publiku veru nepriniesli. Donbass sa ujal vedenia a hral svoju hru, ktorá mu nadmieru vyhovovala, no prišlo to, čo nikto nečakal. Najskôr využitá presilová hra hostí krásnym gólom zdiaľky Bartoviča a vzápätí zasadil Slovan ďalší úder v podobe gólu Mihalika. Tréner Šupler si okamžite vyžiadal oddychový čas a dôrazne svojim vysvetlil, koho dnes na ľade veru hostia - HC Slovan. Do konca tretiny však Donbass už niš mimoriadne nevymyslel a môže poďakovať Lacovi, že ich podržal tesne pred klaksónom po brejku Kytnára a strele Bartovičova.
     
    20:01
    Začala druhá tretina.
     
    20:20
    Hostia od úvodu druhej tretiny útočne, domáci sa bránia a majú najvyšší čas začať hrať hokej.
     
    21:04
    Kagarlitsky išiel z pravej strany na Konráda, vystrelil, no Svatoš mu umne vložil hokejku do jeho strely a Konrád bol bez práce.
     
    21:34
    Tabaček preveril pozornosť Laca, keď vystrelil spoza ľavého kruhu, hra sa nám prelieva zo strany na stranu.
     
    22:02
    Pettersson vo výbornej šanci, od pravého kruhu však napálil len do Konráda!!!
     
    22:08
    Mihalik dostal dve minúty za podrazenie, domáci majú príležitosť na vyrovnanie.
     
    22:53
    Kukumberg umne vyviezol puk do pásma a veru, robí si s ním čo chce a získava pre svoj tím veľmi cenné sekundy.
     
    23:26
    Donbass aj túto presilovku hrá veľmi, veľmi zle.
     
    24:08
    Hostia v plnom počte. Ani z tohto mraku nezapršalo. Domácim sa pribudajúcimi sekundami play - off vzďaľuje.
     
    24:36
    Domáci aj keď vyjdú víťazne z vhadzovania, v strednom pásme strácajú puk a ťažkosti im robí prechod cez útočnú modrú. Slovan má pred play - off formu, čo je veľmi, veľmi dobré.
     
    25:26
    Kochetkov zbytočne vozil puk, spoza bránky cez kruhy popred bránkovisko, no nevystrelil. Prečo?
     
    25:36
    Daňo dve minúty za hákovanie. Domáci majú ďalšiu možnosť na vyrovnanie.
     
    26:29
    Ani táto presilovka domácim moc nejde, Slovan veľmi pozorne bráni.
     
    27:00
    Varlamov vystrelil od modrej, Konrád jeho pokus vyráža do rohu klziska.
     
    27:36
    Hostia v plnom počte.
     
    28:18
    Mojžíš mal príležitosť, vystrelil z medzikružia a ešte aj dorážal Lacom vyrazený puk, no bez úspechu. Laco výborne!
     
    28:50
    Peretyagin mal teraz dve výborné príležitosti na strelenie gólu, výborný Konrád však podržal svoj tím nad vodou.
     
    29:09
    Doneck dal gól!Rýchla akcia domáceho tímu po vhadzovaní v centrálnom kruhu, Wirtanen od bránkoviska našiel na druhej strane voľného FREDRIKA PETTERSSONA a ten sa nemohol mýliť. Asistencia: Petteri Wirtanen.
     
    30:48
    Do brejku na Laca teraz nakorčuľoval jeden z hráčov hostí, číslo jeho dresu som nevidel, tuším Milan Bartovič to chel na blafák, no Laco superzákrokom jeho pokus vyráža!
     
    31:13
    Domáci chytili ten správny vietor do plachiet a teraz veru Slovan bráni svätyňu svojho gólmana.
     
    31:38
    Kachetkov vystrelil, Konrád vyráža a Petterssonovu strelu opäť Konrád vyrazil, no dejú sa tu veci, dejú, jedna krajšia akcia za druhou, brankári sa majú čo činiť.
     
    31:59
    Wirtanen oslabí svoj tím, za podrazenie dostal dve minúty.
     
    32:09
    Bartovič vystrelil spoza ľavého kruhu, Laco jeho pokus krásne vyráža. Slovan dostal domácich pod tlak.
     
    32:51
    Slovan stále točí domácich v pásme, Lacovi a spol. je veru horúco.
     
    33:13
    Sigalet tvrdo a krásne vystrelil od modrej, Laco poslal jeho puk mimo bránkovisko.
     
    33:59
    Domáci v plnom počte.
     
    34:06
    Doneck dal gól! Z pravého kruhu poslal nechytateľný projektil do ľavého horného rohu bránky PETTERI WIRTANEN, keď Petterimu ideálne nahrával Bartulis. Asistencia: Oskars Bartulis.
     
    34:40
    Domáci to predviedli hosťom ako sa na borcov usilujúcich o play off patrí, neubehlo veľa a hneď je stav stretnutia opačný. Domáci v týchto chvíľach predvádzajú krásny hokej, ktorému ani hostia neostávajú nič dlžní.
     
    34:58
    Opäť šanca hostí, Laco likviduje ďalší strelecký pokus Slovana vyrazením puku späť do hry.
     
    35:16
    V domácej aréne to ožilo, Kazaň strelila v 58. minúte v Minsku gól na 1:3 a tento výsledok nahráva do kariet domácemu Donbassu.
     
    36:21
    Svatoš zo stredu ihriska spoza kruhov vystrelil švihom, Laco aj jeho pokus vyráža von na ochrannú sieť.
     
    37:16
    Nedorost bol teraz v šanci pred Konrádom, no mal to na rýchlovku a tak nedokázal správne tečovať a prekvapiť Branislava v bránke. Konrád jeho pokus vyráža.
     
    38:10
    Je to boj o každý meter ľadu, domáci hráči cítia šancu na úspech a tomu prispôsobili aj svoju taktiku.
     
    39:31
    Donbass v pásme, Varlamov a Kagarlitsky sa snažia, no mám pocit, že chlapci by už najradšej boli v šatni.
     
    40:00
    Druhá tretina skončila.
     
    V druhej tretine domáci po čase prepli na vyšší prevodový stupeň a dokázali dvomi gólmi strhnúť vedenie na svoju stranu. Diváci si prišli na svoje, videli sme pekné strely v podaní oboch tímov a krásne zákroky brankárov. Radosť domáceho publika je dvojnásobná, pretože Minsk, ich bezprostredný súper pre play - off prehráva doma s AK Bars Kazaň. V tejto tretine oproti tej prvej domáci prestrieľali hostí pomerom 12:10 a zaslúžene za predvedenú hru v tejto časti hry vyhrávajú. Uvidíme, s čím sa hráči predstavia v poslednej časti hry.
     
    40:01
    Začala tretia tretina.
     
    40:15
    Keďže Dinamo Minsk doma prehral a HC Lev zvíťazil na ľade Spartaka Moskva, dovoľte mi zablahoželať na diaľku pražským HC Lev a jeho fans k postupu do play – off. Congratulations.
     
    41:00
    Úvodná minúta poslednej časti hry za nami, začiatok veľmi opatrný v podaní domácich, predsa len ide o veľa.
     
    41:32
    Pettersson dostal na hranicu kruhu prihrávku z buly, ihneď vypálil a Konrád betónmi vyráža späť do hry.
     
    42:29
    Kiiskinen sa ocitol z ničoho nič v šanci pred Konrádom, vystrelil, Konrád jeho pokus zrazil do rohu klziska.
     
    43:23
    Dadonov bol teraz v šanci, z medzikružia vystrelil a Konrád jeho strelu bezpečne chytá do lapačky.
     
    43:50
    Donbass je spokojný, drží puk čo najďalej od Laca a musí dávať pozor na brejky Slovana, diváci by tento výsledok brali všetkými desiatimi.
     
    44:10
    Ján Kolář vystrelil spoza ľavého kruhu, Konrád bol v strehu a jeho strelu ukryl v rukavici.
     
    45:05
    Tabaček teraz bojoval v obrannom pásme o puk, Slovan sa v tejto fáze hry len bráni a domáci tlačia čas zápasu k záverečnému klaksónu.
     
    45:22
    Opäť v permanencii Konrád, z pravej strany si pekne nakorčuľoval Nedorost, vystrelil, Konrád stiahol betóny k sebe a chytá.
     
    45:48
    Tomáš Mikúš sa snažil tečovať tesne pred Lacom, no Ján je skúsený brankár a táto akcia mu vrásky na čele neurobila.
     
    46:13
    Ďalšia akcia domácich začína až spoza bránky Laca.
     
    46:28
    Slovan dal gól!
    JURAJ MIKÚŠ vystrelil slabú strelu spoza pravého kruhu, no dobre namieril a vymietol pravý dolný roh Lacovej bránky. Asistencia. Michel Miklík.
     
    46:47
    Dnešné stretnutie sleduje 3.976 divákov, ktorí stŕpli po inkasovanom góle.
     
    47:13
    Oborovská šanca Donabssu, Konrád puk vyrážačkou vyrazil po strele Podhradského, Dadonov bol už na dorážku prikrátky.
     
    48:27
    Pettersson sa zbytočne naťahuje s Mojžíšom, Konrád mal puk pevne v lapačke a aj tá strela nešla do priestoru bránky. Domáci začínajú nervóznieť, jednoducho, musia dnes vyhrať.
     
    49:30
    Kagarlitsky sa rútil na Konráda, no v rozhodujúcej chvíli tiesnený padá, publikum píska, no bolo to čisté, rozhodcovia boli blízko a pískať rozhodne nebudú.
     
    50:26
    Teraz vidíme jeden útok domácich za druhým, jeden defenzívny zákrok za druhým v podaní Slovana.
     
    51:08
    Dadonov prihrával popred bránkovisko, no nenašiel svojho spoluhráča.
     
    51:16
    Pettersson v obrovskej šanci a následná skrumáž pred Konrádom končí šarvátkou súperov.
     
    51:20
    Podhradský dostal dve minúty zrejme za hrubosť, Daňo rovnako dve minúty za hrubosť.
     
    52:05
    Hra štyroch proti štyrom vyhovuje hosťom, tí držia puk ďaleko od Konráda a sú to domáci, ktorí musia niečo vymyslieť.
     
    52:50
    Ďalšia akcia Donbassu sa rodí za Lacovou bránkou.
     
    53:20
    Obe družstvá hrajú s plným počtom hráčov.
     
    53:56
    Bakoš od pravého kruhu vystrelil, Laco vyráža a domáci si trestuhodne zahrávajú so svojou hrou. Prípadný štvrtý gól v ich sieti by bol konečnou!
     
    54:35
    Donbass sa moc snaží, hráči už strieľajú takmer z každej príležitosti, no tieto strely Konráda moc neohrozujú.
     
    55:37
    Wirtanen sa rútil na Konráda, nakorčuľoval z boku až pred Baraňa, vystrelil, avšak Konrád cez betóny v rozkľaku vyráža.
     
    56:33
    Slovan vyhodil puk až k Lacovi, domáci pôjdú vpred.
     
    57:02
    Je to moc nervózne, Donbass vrhá všetko do útoku a Slovanu stačí narúšať ich akcie, ktorým chýba kľud a pokoj.
     
    57:25
    Na tribúnach ožíva publikum domácich fans, ešte nejaké tie sekundy len predsa hrať budeme.
     
    57:56
    Kagarlitsky moc teraz držal puk na hokejke a obrana domácich ho odzbrojila.
     
    58:01
    Juraj Mikúš odchádza von na dve minúty za zdržiavanie hry - vyhodenie puku.
     
    58:15
    Konrádova žŕďka zazvonila po strele jedného z hráčov Donbassu!
     
    58:59
    Domáci tlačia hostí, moc túžia streliť gól, majú ešte minútu času.
     
    59:34
    Slovan vyhadzuje von z pásma.
     
    59:51
    Bartulis od modrej vypálil, no Konrád jeho strelu vyráža a Varlamov sa k dorážke už nedostal.
     
    60:00
    Tretia tretina skončila.
     
    V tretej tretine sme videli opatrný hokej a nakoniec sa domácim nepodarilo rozhodnúť v riadnom hracom čase, keď Juraj Mikúš pokazil všetkým prítomným radosť vyrovnávajúcim gólom. Ideme do predĺženia.
     
    60:01
    Začalo predĺženie.
     
    60:22
    Neuveriteľná situácia, tvrdý hit na Štajnocha, ktorý otrasený leží v pásme a veru Dadonov si nepočíňal najčistejšie a výskokom priamo na hruď zostrelil Martina z ľadu. Snáď to nič vážne nebude.
     
    60:54
    Opatrnosť vidíme aj v predĺžení, no bez strely na branku o výsledku nerozhodneme.
     
    62:03
    Wilson krásne vystrelil od modrej, Konrád jeho strelu v pokľaku vyráža a hráči domáceho tímu sa už k šanci nedostali.
     
    63:06
    Slovan dal gól!
    Kukumberg potiahol do pásma, spolu so Sigaletom zamotali hlavu domácim, Jonathan Sigalet vystrelil od kruhu, do jeho strely vložil hokejku ROMAN KUKUMBERG a umiestnil puk za Lacov chrbát. Asistencie: Jonathan Sigalet a Michal Sersen.
     
    Koniec zápasu.
     
    Slovan Bratislava víťazí aj vo svojom druhom zápase na záverečnom tripe rovnako v predĺžení, tentokrát na ľade Donbassu Doneck a domáci tím tak postup do play - off nemá len vo svojich rukách. O poslednom postupujúcom sa rozhodne v nedeľu a na jedno miesto sú stále traja kandidáti - Minsk, Mytišči aj Doneck. Dobrú noc všetkým želá Vladimír Korduliak. (20:28:08)

    Vladimír Korduliak

    Góly a asistencie: 8. Varlamov (Kagarlitsky), 30. Pettersson (Wirtanen), 35. Wirtanen (Bartulis) - 14. Bartovič (Sersen), 15. Mihalik (Kukumberg), 47. Mikúš (Miklík), 64. Kukumberg (Sigalet, Sersen)


    HK Donbass Doneck: Laco - Wilson, Pohradský, Tereshchenko, Bartulis, Peretyagin, Kolář, Puistola, Nikiforov - Dadonov, Nedorost, Kiiskinen - Kagarlitsky, Varlamov, Kašpar - Kochetkov, Wirtanen, Kvitchenko - Matoušek, Shalimov, Pettersson
    HC Slovan Bratislava: Konrád - Sersen, Sigalet, Mojžíš, Tabaček, Mihalik, Štajnoch, Preisinger, Šťastný - Bartovič, Tomáš Mikúš, Miklík - Hudáček, Lipiansky, Kukumberg - Bakoš, Kytnár, Svatoš - Juraj Mikúš, Ölvecký, Daňo

    Rozhodca: Odins, Hofman, Balodis, Putilin

    Diváci: 3.976