Nice – Rennes 1:0 (kon.) | Valenciennes – Paríž 0:4 (kon.) | Lille – Toulouse 2:0 (kon.)
koniec
Lille OSC
2:0 (0:0)
Toulouse FC
cz Utorok 11.12.2012, 21:00 • Grand Stade Lille Métropole, Lille (kap. 50 240) • Ligue 1 Uber Eats
     
    Hezký večer všem fanouškům francouzského fotbalu. Před námi je sedmnácté kolo Ligue 1. V něm se představí domácí OSC Lille, které přivítá Toulouse FC. Úvodní výkop je naplánován na 21:00.
     
    Toulouse FC

    Dnes uvidíme souboj dvou vyrovnaných klubů, které se pohybují ve středu ligové tabulky. Hostující celek se momentálně nachází na devátém místě a na svém kontě má 23 bodů.

    Aktuální forma hráčů z Toulouse není nijak oslnivá a řadí se k šedému průměru francouzské ligy. Z posledních pěti utkání dokázali Toulouští vydolovat pouhé čtyři body, když jednou zvítězili a jednou remizovali. V posledním ligovém kole ztratili hostující fotbalisté zbytečně body, když nedokázali doma porazit Bastii a pouze plichtili 0:0.

    Toulouse má ve svých řadách třetího nejlepšího střelce Ligue 1. Nejpřesnějším zakončovatelem je s devíti zásahy Francouz s tuniskými kořeny Wissam Ben Yedder, Záda mu pak kryjí ještě třígólové duo Étienne Capoue a Emmanuel Rivière.
     
    Lille OSC

    Domácí klub je na tom hodně podobně jako jeho dnešní soupeř. OSC okupuje po šestnácti odehraných kolech jedenácté místo tabulky Ligue 1 se ziskem 22 bodů.

    Ani aktuální rozpoložení domácích fotbalistů nepatří k těm nejlepším. Z posledních pěti duelů dokázali získat pouze pět bodů za jednu výhru a dva nerozhodné výsledky. O víkendu se hráči Lille představili na půdě Sochaux, odkud si odvezli bod za remízu 1:1.

    Nejpilnějším střelcem oblékajícím domácí barvy OSC je Francouz Nolan Roux, který se do sítě soupeře trefil již v pěti případech. Tři přesné zářezy má pak na svém kontě Dimitri Payet.
     
    Vzájemné střetnutí

    Poslední vzájemné měření sil se konalo zhruba před měsícem a půl v rámci francouzského poháru. Tehdy skončilo utkání bez branek a o postupu rozhodl až ve 117. minutě Nolan Roux z týmu Lille.
     
    Úvodní sestavy:

    Lille OSC: Elana - Baša, Debuchy, Chedjou, Digne, Balmont, Mavuba, Martin, Payet, Kalou, Roux.

    Toulouse FC: Ahamada - Zebina, M'Bengue, Aurier, Akpa-Akpro, Yago, Sirieix, Tabanou, Capoue, Braaten, Riviere.

    Rozhodčí: Moreira - Dansault, Ocak.
     
    Obě mužstva již nastupují na hrací plochu. Domácí Lille obléklo červené dresy a hosté z Toulouse dresy bílé.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hostující celek vyhrál los a zvolil rozehrávku. Ta ihned po úvodním hvizdu směřovala na obránce Toulouse, kteří rozehrají další akci.
     
    2
    Hráči v bílých dresech si hned v prvních minutách vypracovali zajímavě vyhlížející akci. Na levé straně se uvolnil Tabanou a snažil se odcentrovat. Domácí zažehrali nebezpečí pouze na rohový kop.
     
    3
    Z toho si ale žádné další ohrožení vytvořit nedokázali. OSC se v poklidu ubránilo a zmocnilo se kulatého nesmyslu.
     
    4
    Poprvé v dnešním utkání si na balon sáhl také hostující gólman Ahamada. Ten bude odkopávat od vlastní branky, po nepřesné kombinaci domácích fotbalistů.
     
    5
    V posledních sekundách se hra poněkud uklidnila. Červené dresy drží míč na svých kopačkách a kombinují přes celou šíři hřiště.
     
    6
    Také Liolle dalo o sobě poprvé vědět. Na levé straně se hezky uvolnil Payet. Místo zakončení však volil kličku, která mu nevyšla a o balon byl oloupen.
     
    7
    Domácí zahrávali rohový kop. O jeho exekuci se postaral Mavuba, ale ve vápně našel pouze rukavice připraveného Ahamada.
     
    8
    Hned v úvodu sledujeme hodně atraktivní podívanou, která se musí fotbalovým nadšencům líbit. Doufejme, že oba týmy budou v ofenzivním snažení pokračovat i nadále.
     
    9
    OSC si vypracovalo další možnost rohového kopu. Ten sice trochu zavařil hostujícím zadákům, ti si však nakonec dokázali poradit a odkopnout do bezpečí.
     
    10
    Přihrávka Mavuba na nabíhajícího Rouxe byla až příliš dlouhá. Blíž k ní měl hostující brankář, který se včasným výběhem balonu zmocnil.
     
    12
    Oba celky se teď dopustily nepříliš kvalitní rozehrávky. Naposledy to byly bílé dresy, které pokazily svoji kombinaci a míč odevzdali soupeři.
     
    13
    Domácí obránce Digne se počínal nedovoleně a hosté budou mít standardní situaci z velmi zajímavé pozice.
     
    14
    Hráči Toulouse si ale s trestňákem nedokázali poradit podle svých představ. Centrující Riviere našel pouze hlavu obránce Debuchyho.
     
    15
    Bílé dresy mají v posledních minutách trochu navrch. Samotné dění se odehrává převážně na polovině Lille, které zatím úspěšně odolává tlaku.
     
    16
    Hra musela být přerušena. Jeden z domácích fotbalistů se ocitl na zemi bez své kopačky a tak rozhodčí raději přerušil hru.
     
    18
    Po krátké pauze se znovu hraje. Sám postižený z posledních sekund musel opustit hřiště, aby si poupravil svoje nádobíčko.
     
    19
    OSC zahrávala standardní situaci z dobrých čtyřiceti metrů. Centrující Balmont sice našel přesně hlavu Payeta. Ten ale hlavičkoval pouze do míst, kde stál připravený Ahamada.
     
    20
    Toulouse pokusilo vyvést balon na domácí polovinu. To se však hráčům hostujícího celku nepodařilo.
     
    21
    Kalou se dostával do slibné pozice za obránce. Jeho postup k brance byl však hodně rychle zastaven. Pomezní odmával ofsajdové postavení.
     
    22
    Jsme zhruba v polovině první pětačtyřicetiminutovky a musím říct, že sledujeme hodně vyrovnané utkání. Ani jeden z týmů si zatím nedokázal vytvořit nějakou tutovku.
     
    23
    Rohový kop zahravající domácími fotbalisty nic zajímavého přinést nedokázal. Toulouse se spolehlivě ubránili i za pomoci obránce Zebiny.
     
    24
    Držení balonu: 49% - 51% pro hostující Toulouse.
     
    25
    Lille teď hodlá tuto statistiku minimálně obrátit ne-li otočit. Hráči v červeném drží balon na svých kopačkách a zdárně s ním kombinují.
     
    26
    Rohový kop s pořadovým číslem čtyři. Domácí se ale dopustili útočného faulu a pokutové území museli opustit.
     
    27
    Hra se mezitím přesunula na polovinu OSC. Tam jsou ale v držení míče stálé červení, kteří vymýšlí nejlepší cestu k brance soupeře.
     
    28
    Střely na branku: 4 - 0 pro domácí Lille OSC.
     
    29
    Hosté se nemohou pořádně dostat před branku domácího Elany. Ten si na balon v dnešním zápase ještě nesáhl.
     
    30
    Když už to vypadá s útokem Toulouse slibně, tak zaúřaduje obrana domácího celku, která nedovolí hráčům v bílém přiblížit se k brance.
     
    31
    Menší roztržka mezi hráči obou celků. Hostující Akpa - Akpro zajel do domácí brankáře, což se pochopitelně nelíbilo hráčům v červených dresech.
     
    32
    Akpa-Akpro vidí za své počínání před malou chvílí žluté napomenutí.
     
    33
    Po krátké pauze se tak opět pokračuje ve hře. Domácí i nadále drží míč na svých kopačkách.
     
    35
    Toulouse se po dlouhé době dostalo až na polovinu Lille. Tam ale ukvapeně řešilo svůj útočný výpad a balonu se musel vzdát.
     
    37
    Dalším karetním hříšníkem je obránce Zebina. Ten si počínal nedovoleně v souboji s domácím Martinem
     
    38
    Hráči v červeném se sice snadno dostanou před branku Ahamady, to je však ale všechno. Chybí finální přihrávka nebo přesnější zakončení.
     
    39
    Držení balonu: 56% - 44% pro domácí Lille.
     
    40
    Hráči OSC mají v posledních minutách více ze hry a častěji se zdržují poblíž herní pomůcku. Tu však na dostřel branky Toulouse uatím nedostali.
     
    41
    Velká šance pro domácího Chedjou. Ten se ocitl sám před Ahamadou. Veškeré vzrušení bylo však zbytečné. Ještě před tím byl odmáván ofsajd.
     
    42
    Podobnou akci jsme mohli sledovat i na druhé straně. Tentokrát se do ofsajdové pasti chytil Rivieri.
     
    43
    Hráči v bílém zahrávali rohový kop. S tím ale naložili hodně prach bídně a o výhodu rázem přišli.
     
    44
    Blíží se nám konec první půle. Převaha OSC stále přetrvává, ale nic zajím přinést nedokázala. Soupeř z Toulouse se úspěšně brání a odolává.
     
    45
    Hlavní rozhodčí Moreira nastaví v prvním poločase jednu minuty navíc.
     
    45+1
    Hosté měli ještě jednu možnost ohrozit domácí branku ze standardky. Tu ale nedokázali využit a tak se do kabin půjde za nerozhodnutého stavu.
     
    První poločas skončil.
     
    Máme za sebou první poločas, který byl hodně skoupí na góly. Neviděli jsme ani jediný a i velkých šancí bylo poskrovnu. Doufejme, že se v druhém poločas branek dočkáme.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 22:04.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Oba týmy vstoupily do druhé poločasu beze změn. Uvidíme, zda se dá očekávat podobné počínání obou celků jako v první půli.
     
    48
    Hosté v bílém začali druhý poločas aktivněji a hned se pokoušejí dostat před branku Lille. Zatím marně.
     
    49
    Ani domácích však nezvolili tu nejlepší kombinaci. Mavuba přišel ve středu hřiště o balon a musel rychle zpátky.
     
    50
    První minuty druhé pětačtyřicetiminutovky se odehrávají převážně ve středu hřiště. Ani jeden z týmů nemá územní převahu.
     
    51
    Domácí fotbalisté zahrávali přímý volný kop z hodně nadějné pozice. To by musel přijít kvalitní centr, který v tomto případě chyběl.
     
    52
    Hráči v červených dresech se znovu cpou před branku soupeře. Toulouse ale zatím odolává a spolehlivě brání.
     
    53
    Hra se teď hodně kouskuje. Oba celky se dopouští drobných faulů, které neustále přerušují dění na trávníku.
     
    55
    Lille právě vstřelilo branku!
    Domácí fotbalisté zahrávali standardní situaci. Na tu si nejvýše ve vápně vyskočil obránce MARKO BAŠA a nekompromisní hlavičkou uklidil míč za záda gólmana Ahamada - 1:0.
     
    56
    Hosté se snaží o rychlou odpověď. Lille ale dobře brání a Toulouse před vlastní branku nepouští.
     
    57
    Hráči v bílém drží balon na svých kopačkách. Zatím se ale pohybují až příliš daleko branky Elana.
     
    58
    Domácí hráči se řítili do slibného přečíslení. To však zastavil praporek pomezního rozhodčího, který signalizoval ofsajd.
     
    60
    Konečně se Toulouse dostalo před branku soupeře, kde se dostalo i do střelecké příležitosti. Aurier ale domácího brankáře překonat nedokázal.
     
    61
    Bílé dresy to teď zkusily kombinací vzduchem a nebylo to zrovna nejšťastnější řešení.
     
    62
    OSC drží balon na svých kopačkách, což mu plně vyhovuje. Lille se pomalu blíží na dostřel hostující svatyně.
     
    63
    Payet se dostal za hostující beky a řítil se z levé strany na Ahamada. Místo střely ale volil přihrávku, kterou však hosté včas odvrátili do bezpečí.
     
    64
    Domácí celek poprvé střídá. Ze hry odešel Martin a místo něj se na hrací plochu podívá Pedretti.
     
    66
    I hosté se rozhodli vystřídat. Odpracováno má dnes Sirieix, který přepustí se místo Ben Yedderovi.
     
    67
    Po krátké pauze, která byla vynucena střídáním se opět hraje. Dění přesunulo na polovinu Toulouse. Tam ale byla hra přerušena po útočném faulu.
     
    68
    Hráči v bílých se počínali nedovoleně. Lille bude mít přímý volný kop z nadějné pozice.
     
    69
    OSC to sehrál velmi podobně jako při první gólu. Tentokrát ale bez brankového efektu. Hosté se zuby nehty ubránili.
     
    70
    Velkou možnost na srovnání stavu měl útočník Riviere. Ten stál v tváří v tvář domácímu brankáři. V poslední chvíli ale podklouzl a do zakončení se nedostal.
     
    71
    Hosté se snaží přidat na obrátkách a něco udělat s nepříznivým stavem. Zadní řady OSC však dobře brání.
     
    73
    Domácí Payet je prvním karetním hříšníkem svého týmu.
     
    75
    Toulouse nedokáže vymyslet nějakou kloudnou útočnou akci. Všechny snahy hostů zatím končí hodně daleko od branky Elana.
     
    76
    Iniciativu teď převzali hráči v červených dresech. Ti nikam nespěchají a kombinují na vlastní polovině.
     
    74
    Druhé hostující střídání. Ze hřiště odešel Braaten a místo něj se objevil na zeleném pažitu Regattin.
     
    76
    Další žlutou kartu vidí domácí Roux, který fauloval hostujícího gólmana.
     
    78
    Lille střídá podruhé. Rodelin zaujme post Kaloua.
     
    80
    Máme před sebou poslední desetiminutovku, která rozhodně o osudu dnešního utkání. Blíže ke třem bodům má zatím domácí OSC.
     
    81
    Domácí už nikam zřejmě spěchat nebudou. Nákop Mavuba toho byl řádným příkladem.
     
    82
    Fotbalisté Lille se snaží dohrát utkání daleko od své branky a pokud to soupeř dovolí tak s balonem na svých kopačkách.
     
    83
    Lille právě vstřelilo branku!
    Tak to byla fotbalová lahůdka. Nádherná branka v podání DIMITRI PAYETA, který se na hranici vápna hezky uvolnil a krásnou střelou do šibenice nedal hostujícímu brankáři vůbec žádnou šanci - 2:0.
     
    84
    O třech bodech již není pochyb. Toulouse dnes s největší pravděpodobností vyjde bodově a možná i střelecky na prázdno.
     
    85
    Domácí OSC střídá naposledy. NA poslední minuty se do hry podívá Mendes, který nahradí Rouxe.
     
    86
    Lille mohlo přidat i třetí branku. Zahrávalo totiž přímý volný kop hned za hranicí šestnáctky. Střílející Chedjou však branku minul.
     
    87
    Třetí branka znovu visela ve vzduchu. Mendes uháněl sám na Ahamada. Jeho kličku však hostující brankář přečetl a balon poslal do bezpečí.
     
    88
    Bílé dresy se snaží ještě něco vymyslet. Domácí si ale žádné komplikace připustit nechtějí a do posledních minut zodpovědně brání.
     
    89
    Zápas už se dohrává spíše z povinnosti. Oba celky již tuší, že utkání je už dávno rozhodnuté.
     
    90
    Budou se hrát ještě tři minuty nad rámec řádné hrací doby.
     
    90+2
    Poslední minuty se odehrávají převážně ve středu hrací plochy. Hráči v červených dresech drží míč a nikam nespěchají.
     
    Konec zápasu.
     
    Máme za sebou duel mezi Lille a Toulouse. Domácí dokázali ve druhém poločase přidat na obrátkách a vsítili dvě rozhodující branky. Toulouse se dnes ve hře dopředu hodně trápilo a na zásahy OSC nedokázalo odpovědět. To je ode mě vše. Přeji příjemný zbytek večera. (22:54:18)

    Jakub Martínek

    Góly: 55. Baša, 83. Payet

    Karty:   73. Payet (LIL), 76. Roux (LIL) - 32. Akpa-Akpro (TOU), 37. Zebina (TOU)


    Lille OSC: Elana - Baša, Debuchy, Chedjou, Digne, Balmont, Mavuba, Martin (64. Pedretti), Payet, Kalou (78. Rodelin), Roux.
    Toulouse FC: Ahamada - Zebina, M'Bengue, Aurier, Akpa-Akpro, Yago, Sirieix (66. Ben Yedder), Tabanou, Capoue, Braaten (74. Regattin), Riviere.

    Rozhodca: Moreira - Dansault, Ocak