Preteky žien (kon.) | Preteky mužov (kon.)
koniec udalosti
Preteky mužov

cz Štvrtok 01.08.2024, 23:48 • Teahupoʻo, Tahiti • Olympijské hry - Surfing • Štvrťfinále
     
    Máme za sebou mužská čtvrtfinále a víme, že v sobotním semifinále se utkají Peruánec Alonso Correa s domácím závodníkem Kaulim Vaastem reprezentujícím Francii, v druhém semifinále pak čerstvý olympijský rekordman Gabriel Medina z Brazílie vyzve Australana Ethana Ewinga.

    To je pro tuto chvíli vše, ale už za pár minut začíná čtvrtfinále žen. (02:09:13)
     
    4
    Ethan Ewing už žádnou vlnu nenašel a Jack Robinson postupuje do semifinále výhrou 15,33 ku 13,00 bodů.
     
    4
    Jack Robinson si správně počkal na správnou vlnu, našel barrel a dostává se na rovných osm bodů, tedy v součtu 15,33 a Ewing teď potřebuje rovných sedm bodů! Má na to ještě čtyři a půl minuty.
     
    4
    Potvrzeno, Ewing dostal 4,67 bodů a zvyšuje náskok a Robinson teď potřebuje 5,68 bodů.
     
    4
    Ethan Ewing má teď trochu výhodu, že jezdí z druhé priority a nemusí se tak bát ztráty priority, vyráží tak na různé vlny a ta zatím poslední mu vyšla velmi slušně a rozhodně si vylepší back-upové skóre.
     
    4
    Jelikož mají oba jedno velké skóre a nízké back-upové, tak Robinsonovi stačí i jedno menší hodnocení na vedení a čeká nás asi slušná přestřelka ještě. Zbývá 11 minut a do hry může vejít i taktika.
     
    4
    Ethan Ewing zaútočil vskutku parádně, ustál barrel, poté ještě předvedl další povedené kousky a dostává 8,33 bodů! To je přesně aktuální součet Robinsonových dvou nejlepších vln, Ewing má v součtu 9,53 bodů.
     
    4
    První dobrou vlnu má Jack Robinson a dostává se na výborné skóre 7,33 bodů, v součtu s tou jednobodovou jízdou má aktuálně 8,33. Ewing zůstává zatím na té jedné vlně za 1,20.
     
    4
    Jack Robinson má za sebou dva neúspěšné pokusy za 1,00 a 0,83 bodu.

    Ethan Ewing se zkusil schovat do pěkného barrelu, ovšem brzy spadl a získal také jen nízkou známku 1,20.
     
    4
    Oba Australané dva mají surfování v rodině, otec Jacka Robinsona surfoval a matka Ethana Ewinga dokonce byla v osmdesátých letech minulého století profesionálkou.
     
    4
    4. rozjízďka

    Ve čtvrté rozjížďce nás čekají dva Australané, šestadvacetiletý Jack Robinson a o rok mladší Ethan Ewing.

    Jack Robinson musel kvůli druhému místou ve druhé rozjížďce prvního kola (13,36 bodů) do druhého kola, které vyhrál nad Peruáncem Mesinasem, když se mu povedla skvělá jízda za 9,87 bodů a dohromady měl 16,87. Ve třetím kole pak vyřadil Johna Johna Florenceho z USA za kombinovaných 13,94 bodů.

    Ethan Ewing vyhrál první rozjížďku se ziskem 9,50 bodů, ve třetím kole si pak poradil s Connorem O'Learym, jenž má irské a australské kořeny, ovšem závodí za Japonsko. Ewing proti němu získal 14,17 bodů.
     
    3
    Do konce rozjížďky už se nic nestalo, Gabriel Medina tedy deklasoval svého krajana 14,77 ku 9,33 bodů. Rozdíl byl reálně zvýšen tím, že Joao Chianca měl oba své nejlepší pokusy výrazně horší než soupeř a potřeboval zázrak, který se nestal.
     
    3
    Do konce rozjížďky zbývají dvě minuty a jsme stále bez dalšího posunu, pozice Joaa Chiancy už se tak dá nazvat prakticky ztracenou.
     
    3
    Při sedmé vlně Joao Chianca dostal 4,50 bodů, což mu vylepšuje tu back-upovou druhou známku, jinak to ale pro průběh této rozjížďky nemá vůbec žádný vliv.
     
    3
    Joao Chianca už má dohromady šest vln, ovšem většina z nich naprosto prachbídných, čímž i ztrácí prioritu na další vlnu a vybírá si z těch horších. Do konce rozjížďky zbývá ještě devět minut.
     
    3
    Joao Chianca zajel svoji zatím nejlepší vlnu za 4,83 bodů, oproti Medinovi je to ale stále velmi málo. K prvním místu momentálně potřebuje 9,94, což by bylo vylepšení olympijského rekordu, nebo kombinaci dvou lepších jízd.
     
    3
    Gabriel Medina nadále výrazně odskakuje, za další vlnu dostal výborných 8,10 bodů a momentálně má výrazný náskok 14,77 ku 2,53. Joao Chianca se ještě nedostal k nějaké pořádné vlně.
     
    3
    Gabriel Medina hned z úvodní vlny dostal velmi dobrých 6,67 bodů, Joao Chianca první pokus prakticky hned vzdal, z druhého dostal 2,33 bodů.
     
    3
    3. rozjízďka

    Ve třetí rozjížďce uvidíme souboj dvou Brazilců, třicetiletý rodák ze Sao Paula Gabriel Medina, proti němu se představí o sedm let mladší rodák z Rio de Janeira Joao Chianca.

    Gabriel Medina začal soutěž vítězstvím ve čtvrté rozjížďce prvního kola za 13,50 bodů, ve třetím kole pak téměř až deklasoval Japonce Kanou Igarašiho za 17,40 bodů, když v tom byla i známka 9,90, která tvoří olympijský rekord. Dočkáme se tedy další skvělé jízdy?

    Joao Chianca vyhrál v prvním kole pátou rozjížďku za 10,07 bodů, ve třetím kole pak předvedl čtyři vlny za více než osm bodů, za dvě nejlepší měl 18,10 a v naprosto famózní jízdě těsně zdolal Ramziho Boukhiama.
     
    2
    Joan Duru už nenašel šanci zaútočit, domácí závodník Kauli Vaast tak postupuje do semifinále díky vítězství 15,33 ku 12,33 nad Joanem Durum!
     
    2
    Joan Duru čeká na první prioritě, ovšem do konce rozjížďky zbývají už jen necelé tři minuty a potřebuje stále 7,84 bodů.
     
    2
    Kauli Vaast měl prioritu, tedy první volbu další vlny, a využil ji skvěle, když dostává 8,00 bodů, navyšuje své vedení a jeho krajan nyní potřebuje k prvnímu místu 7,84 bodů!
     
    2
    Joan Duru zajel velmi dobrou vlnu, za niž dostal 7,50 bodů a na chvíli se dostal do vedení, ovšem krátce po něm zajel Kauli Vaast 7,33 bodů a vzhledem k back-upovému hodnocení, tedy druhé nejlepší vlně, se dostává do vedení!

    Joan Duru nyní potřebuje k vedení vlnu za 6,16 bodů a zbývá ještě 10 minut.
     
    2
    Joan Duru za další vlnu dostal 4,83 bodů, ovšem na vedení mu to zdaleka nestačí, neboť Kaulimu Vaastovi se povedlo schovat do barrelu, dostal za to 6,33 bodů a Joan Duru aktuálně potřebuje k posunu na první místo 4,94 bodů. Do konce zbývá patnáct minut.
     
    2
    Kauli Vaast se na další vlně dostal na 3,43 bodů, aktuálně tak za dvě nejlepší vlny má 4,76 bodů a dostává se do těsného vedení.
     
    2
    Oba závodníci mají za sebou první dvě vlny, Joan Duru je zatím ve vedením díky bodové hodnotě 4,44, Kauli Vaast má za úvodní dvě vlny 2,40 bodů.
     
    2
    2. rozjízďka

    Teď už nás čekají pouze souboje závodníků stejné národnosti! Ve druhé rozjížďce uvidíme dva Francouze, dvaadvacetiletého místního rodáka z Tahiti Kauliho Vaasta, proti němu výrazně zkušenější, již pětatřicetiletý Joan Duru.

    Kauli Vaast v prvním kole skončil až druhý v sedmé rozjížďce za 13,63 bodů, musel tak do druhého kola, kde porazil Jihoafričana Matthewa McGillivraye se ziskem 14,03 bodů a ve třetím kole zdolal Američana Colapinta za 15,10 bodů.

    Joan Duru měl jednodušší cestu, neboť v prvním kole vyhrál druhou rozjížďku se ziskem 13,84 bodů a šel tak rovnou do kola třetího, kde díky skvělému zisku 18,13 bodů zdolal Mexičana Clelanda.
     
    1
    Reo Inaba už se nakonec ani nepokusil o další vlnu a prvním semifinalistou se stává Alonso Correa, který vyhrává svůj souboj 10,50 ku 10,16 bodů!
     
    1
    Je před námi poslední minuta a Reo Inaba stále čeká na vhodnou vlnu.
     
    1
    To je drama! Alonso Correa zajel velmi dobrou vlnu s hodnocením 6,33 bodů, což mu momentálně stačí na vedení právě o těch 0,33 bodů! Do konce rozjížďky ještě zbývá pět minut.

    Reo Inaba ale stále má velmi dobrou první známku a k vedení mu tak aktuálně stačí 3,17 bodů.
     
    1
    Reo Inaba zajel výbornou vlnu, dostal za ni 7,33 bodu a dostává se do výraznějšího vedení. Momentálně má 10,16 a Alonso Correa potřebuje zajet vlnu za rovných šest bodů, aby se dostal na první místo. Do konce zbývá osm a půl minuty.
     
    1
    Další vlna vyšla Correovi lépe, dostává za ni 4,17 bodů a dostává se momentálně do čela s bodovou hodnotou 6,74 za dvě nejlepší vlny, Inaba má 3,30.
     
    1
    Alonso Correa si našel svoji druhou vlnu, snažil se schovat do barrelu, poté dal dvě začátky. Rozhodčí to ocenili bodovým ohodnocením 2,57, což nestačí ani na nejlepší známku Inaby.
     
    1
    Oba závodníci mají za sebou první vlny, byť zatím s nízkým ohodnocením.

    Alonso Correa se spíše jen odlepil od surfu, za což si vysloužil jedno z nejnižších možných ohodnocení 0,17.

    Reo Inaba má za sebou už dvě vlny, ovšem s hodnoceními 0,47 a 2,83 bodů.
     
    1. rozjížďka

    V první rozjížďce se utkají šestadvacetiletý Peruánec Alonso Correa a o rok starší Japonec Reo Inaba.

    Alonso Correa do závodu vstoupil vítězstvím ve třetí rozjížďce prvního kola se ziskem 14,33 bodů. Tím se automaticky kvalifikoval do kola třetího, v němž porazil Jihoafričana Jordyho Smithe se ziskem 15,00 bodů.

    Reo Inaba v prvním kole ovládl poslední osmou rozjížďku se ziskem 12,76 bodů a v osmifinále porazil Brazilce Felipeho Toleda se ziskem 6,00 bodů. Nutno dodat, že jednotlivá bodová ohodnocení jsou ovlivněna i aktuálními podmínkami a možnostmi na jednotlivých vlnách.
     
    Dnes už se na Teahupoʻo konečně závodí. Před malou chvílí skončilo 3. kolo ženské soutěže a blíží se start mužského čtvrtfinále.
     
    Program závodů v surfingu se kvůli nepřízni počasí posouvá. Čtvrtfinále mužů by mělo s největší pravděpodobností začít ve čtvrtek ve 23:48.
     
    Program:

    Rozjížďka 1:
    1. Alonso Correa (PER)
    2. Reo Inaba (JAP)

    Rozjížďka 2:
    1. Kauli Vaast (FRA)
    2. Joan Duru (FRA)

    Rozjížďka 3:
    1. Gabriel Medina (BRA)
    2. João Chianca (BRA)

    Rozjížďka 4:
    1. Jack Robinson (AUS)
    2. Ethan Ewing (AUS)

    Semifinálové dvojice utvoří vítěz první rozjížďky proti vítězi té druhé a třetí proti čtvrté.
     
    Zdravím vás u čtvrtfinálového závodu mužů v surfingu. Budeme sledovat čtyři rozjížďky, ve kterých si to jezdci rozdají o přímý postup do semifinále. Pro většinu surfařů je olympiáda ten úplně největší závod, přesto jsme doposud na Tahiti sledovali velmi přátelskou atmosféru, ve které jeden úsměv střídal druhý. Uvidíme, jestli dnešní rozhodující závod něco změní.

    V osmifinále zajel nejlepší jízdu Brazilec João Chianca, když byl ohodnocen 18,10 body. Nejvíce bodů za jednu vlna zase získal Gabriel Medina, také z Brazílie, jenž od rozhodčích viděl známku 9,90, což je vůbec nejvíc v krátké historii olympijského surfařského závodu. Připomínám, že za jednu vlnu může surfař dostat maximálně 10 bodů a do výsledného skóre rozjížďky se počítají dvě nejlepší jízdy, maximální skóre je tedy 20 bodů.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 19:00.

    Tomáš Kohlmann

    Program a výsledky:
    Rozjížďka 1:
    1. Alonso Correa (PER) - 10,50
    2. Reo Inaba (JAP) - 10,16

    Rozjížďka 2:
    1. Kauli Vaast (FRA) - 15,33
    2. Joan Duru (FRA) - 12,33

    Rozjížďka 3:
    1. Gabriel Medina (BRA) - 14,77
    2. João Chianca (BRA) - 9,33

    Rozjížďka 4:
    1. Jack Robinson (AUS) - 15,33
    2. Ethan Ewing (AUS) - 13,00