Tisková konference SK Sigma Olomouc (kon.) | Tisková konference FC Zbrojovka Brno (kon.)
Tisková konference FK Dukla Praha (kon.) | Tisková konference 1.FC Slovácko (kon.)
Tisková konference FC Slovan Liberec (kon.) | TK před startem fotbalové sezony 2024/25 (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference FC Zbrojovka Brno

cz Štvrtok 18.07.2024, 12:00 • MS Srbská • Tlačové konferencie
     
    Tisková konference je u konce. (12:33:36)
     
    Zdeněk Psotka o novém majiteli: Mám info, že minulý pátek 12.7. byl dokončen audit, který zjišťoval informace o akciové společnosti i zapsaném spolku. Informace jsou takové, že veškeré akcie mají být převedeny od pana Bartoňka k panu Zábranskému. Doufáme, že to bude co nejrychleji uzavřeno, protože i loni na jaře nás to limitovalo ve všechny možných rozhodnutích, které jsou důležité v běžném chodu klubu.
     
    Jaroslav Hynek o Danielu Švancarovi: Dal dva góly na úvod přípravy, pak mu další gól skvěle připravil Foster. Dělá skvělé věci, ale v některých se stejně musí ještě zlepšit. Stejně jako Dan Polák. Věci se nabalují a je na hráčích, jak to zvládnou. Vše se ukáže až v mistráku.
     
    Jaroslav Hynek: Abyste byli úspěšní a pracovat na ambicích, musíte mít výsledky. Tam se to nejvíce odráží. Ale tohle nám ukáže až podzim, jak na to zareagujeme a jak na tom jsme. Tým máme dobře poskládaný, můžete k tomu směřovat. Loni byl podzim skvělý a pak se to celé pokazilo. Soutěž má kvalitu, je těžké odhadovat vývoj a jak začneme. Uvidíme, jak do toho naskočíme.

    Jsem zvyklý pracovat s mladými hráči a zabudovávat je, chceme jim dávat prostor, ale musíme odhadnout, kdy na to budou připraveni. Musím se na to podívat, vidět je v systému, v tréninku, za B-tým a podobně. Je tam hodně proměnných, ale mladé určitě chceme zapracovávat. Určitě si za tím půjdu.
     
    Zdeněk Psotka: Úvodní domácí zápas ve 4. kole platí, jen řešíme přesný termín, jestli sobota, neděle nebo i pondělí skrz televizi. Hodně jsme si přáli, abychom tu měli infrastrukturu pro profesionální soutěž, tedy 1. a 2. ligu. Řešíme to stále, každopádně jsme za rekonstrukci velmi rádi. Už loni jsme opravovali tréninková hřiště, teď se to zase posouvá.
     
    Jaroslav Hynek o začátku ligy: Chceme být dominantní venku i doma. Předvádět naši hru, vtlačit ji soupeři a to tak, aby to neměl jednoduché. A je jedno jestli doma nebo venku.
     
    Zdeněk Psotka o koncepci: Rozestavení je pro mě číslo, není to dogma. Už na jaře jsme to chtěli modifikovat, hráči měli jiné role. Teď je to dost nastaveno systémově a skrz modifikace i o výuce. Různé pozice, různé role. Můžete postavit tři konstruktivní záložníky, nebo hrát naopak se dvěma defenzivními. Je to spíše číslo, jde o systém tréninku. Podle toho nastavujeme tréninky, řešíme kondiční parametr a víme, že to funguje.
     
    Jaroslav Hynek o typologii kádru: Věděl jsem, že vedení chce přecházet na 3-4-3, tým byl ale v něčem omezen a hráči si na to musejí zvykat. Teď jsme na to ale připraveni, samozřejmě některým to bude ještě trvat si zvyknout. Máme i alternativy, na některých postech si dokážeme pomoci.

    Vždycky záleží, jak uchopíte čas. S hráči se bavíme dnes a denně, kdy cítí pokrok ve hře, soupeři si toho proti nám ze své hry moc nevytvořili. Podbrezová i Pohronie hrály stejný styl, což bylo dobré zrcadlo pro nás, co zlepšit.
     
    Luděk Pernica o tom, jak se cítí: Nebyl jsem spokojen s loňským jarem, výkony byly hodně špatné. Zbrojovka mě přivedla, aby to na mě stálo, ale s tím jsem nepopasoval dobře. Teď se cítím v tréninku dobře, je tam posun a věřím, že týmu pomůžu víc než na jaře.
     
    Jaroslav Hynek o přípravě: Výsledky možná děsí skrz obdržené branky, ale nedělal bych z toho takovou vědu. Přišlo hodně chyb z nepozornosti. Když se hráči budou soustředit, nebude nás to potkávat. Záleží i na systému, protože často to vyplývá právě z něj. Soupeři nás herně nepřehráli, bylo to spíše z naší nepozornosti nebo špatných rozhodnutí. Tréninky ukazují, že se to zlepšuje. Cítím se silnější, dobře nastavení a jsou tam dobré pohyby. Když hru v určité fázi zjednodušíme, tak přijde pokrok.

    Zápas v Púchově byl za mě dost anomálie, přineslo to pozitivita v koncentraci hráčů. V Podbrezové jsme 70 minut hráli skvělý fotbal, byli jsme tam asi nejefektivnější v přípravě. Všechno to bylo i o kondici, souhře a protočení kádru.
     
    Zdeněk Psotka o odchodech: Na hrot máme Matekoviče jako typického hroťáka a také Potočného. Dlouho jsme čekali, co ostatní hráči, kteří stále mohou odejít. Alijagič je na odchodu, ale ještě to není stoprocentně jisté. Každopádně nejsme tak bohatý klub, že bychom tu mohli držet 25 hráčů.
     
    Jaroslav Hynek o kádru: Ambice vyžadují silný kádr a aby se dobře sehrál. Já bych si sám ještě dokázal představit 2-3 posily, kteří by nás ještě posílili, ale spíš to budou náhrady za odchody.

    Liga nám ukáže, jak jsou hráči připraveni naplnit svůj potenciál a dále se nám ukáže, kde je případně potřeba posílit. Teď je to ve fázi tak, že máme hráče v počtech, jaké bychom chtěli. Ještě chceme reagovat i na odchod Endla, dále pak, jak bylo zmíněno, i případně na Alijagiče.
     
    Zdeněk Psotka o Lucasi Kubrovi: Jednali jsme o tom už oni na podzim, v Bodo/Glimt neměl takové vytížení. Je to jeden z velkých talentů, který procházel mládežnickými reprezentacemi.

    Nechtěli jsme ho ale vychovávat pro někoho jiného, aby se vracel od nás z hostování. Teď jsme dosáhli procesu, kdy je fyzicky připraven a je náš hráč pro další budoucnost, tak jsme se na všem domluvili s hráčem i norským klubem. Zůstává tu a bude tu fungovat. Dnešním dnem by měl být náš. Teď je to jen na něm, jestli se do základní sestavy probojuje.

    Řešíme i další možné posily, kdyby odešli Alli, Alijagič nebo Řezníček. Čekáme, nějaká jména máme rozjednaná.Řešíme posily do všech řad, uvidíme, co vypadne z první ligy.
    Ještě ke kádru: Chtěli jsme omezit to, kdy spoustu hráčů jsme tu dříve měli na hostování, tomu jsme chtěli zamezit. Kromě Matekoviče, který má hostování s opcí, už to platí, že jsou všichni naši.
     
    Zdeněk Psotka o Řezníčkovi: Možnost odchodu stále nepadla. Má platnou smlouvu, funguje tady, trénuje a odehrál i přípravné utkání. Teď má zmíněný zdravotní problém. Jsme ale domluveni, že když přijde nabídka, tak může odejít. I z hlediska toho, že by někde dal ty zbylé dva ligové góly.
     
    Jaroslav Hynek o výběru kapitána: Zůstali jsme u kapitánů, které tým měl. Teď je to Luďa (Pernica) a budou tak, jak byli. Řezňa (Řezníček) má drobné zdravotní problémy, teď bude tedy v 1. kole kapitán Perňa, ale jinak to zůstává v trojici Pernica – Řezníček – Šural.
     
    Luděk Pernica: Příprava byla náročná, ale přežil jsem (úsměv). Bylo to všechno na hřišti, nebo v posilovně. Na ligu se těšíme, jsme plní očekávaní. Nový trenér, nový realizační tým a nový systém, se kterým se zžíváme. Uvidíme, jak to bude šlapat.
     
    Jaroslav Hynek: Přišel jsem na poslední chvíli, ale příprava byla připravena velmi dobře od předchozího realizačního týmu. I přesto ale byla krátká, za mě tam mohl být nějaký zápas navíc. Byla výživná, podnětná.

    Seznámení s týmem stále probíhá průběžně, jak naznačil manažer, tak složení se vyrovnalo a kádr je vyvážený a kvalitní. Chceme zabudovat mladé hráče, což chce samozřejmě čas, aby ukázali potenciál, který mají.

    Přešli jsme na úplně nový systém a novou organizaci, který hráči stále vstřebávají – jak chceme hrát, jak chceme držet hřiště a jak se chovat v jednotlivých fázích. I zápasy nám ukázaly, v čem tu sílu máme a na čem je ještě potřeba zamakat. Na můj vkus jsme v přípravě dostali dost branek, což můžeme využít pozitivně v tom, abychom na tom zapracovali. Je vidět, že na to myslíme v tréninku a hráči v tom dělají posun...

    ...Ale zároveň jsme jich dost dali, což je zase pozitivní aspekt. Hráči umí dát gól, chovají se v těch situacích dobře. Věřím, že ofenzivní návyky nabereme, udělali jsme v tom dost věcí. Máme natrénováno tak, abychom zvládli vstup do sezóny. Je toho však stále dost, chce to trochu času, aby se to vyrovnalo.
     
    Zdeněk Psotka o létu: Chtěl bych se ještě vrátit k loňsku. Měli jsme čtyři sportovní cíle – vrátit se do ligy, s béčkem do MSFL, nastavit podmínky dívčího fotbalu, aby mohl žádat o akademii a nastavit fungování našeho úseku, abychom zajistili lepší infrastrukturu pro trénink. Podařilo se tak jedna a půl. Nejsme s tím úplně spokojeni.

    S tím souvisí i ten základní cíl – nevrátili jsme se do první ligy. Během sezóny jsme měli turbulentní období, měli jsme hodně výkyvů jak herních, tak výsledků. Kádr jsme se snažili budovat už od loňska, aby byl perspektivní, aby směřoval k postupu do první ligy a tam se taky udržel. Určili jsme si parametry týmu co se týče věkového složení, abychom měli v týmu mladé hráči, střední generace a zkušení hráči. Střední generace nám loni chyběli a teď v létě jsme ji za mě vhodně doplnili. Pracovali jsme s kádrem i z hlediska odchovanců, kteří klub znají, fungují v něm nějakou dobu a chtějí za něj hrát. Nastavit také parametr, ať zde máme i hráče se zkušenostmi z první ligy. Také jsme nastavili parametr hráčů ze zahraničí. Doplnili jsme mužstvo i mladými hráči z béčka. Ještě se odehrávají možné změny v odchodech, řešíme možný odchod Alijagiče, blížíme se k dohodě. A máme na stole i nabídky na Musu Alliho, který se vrátil z hostování v Českých Budějovicích. I loni jsme některé přestupy řešili až na konci přestupového období.
     
    Tiskový mluvčí Martin Lísal přivítal všechny přítomné hosty a novináře. Na řadu jako první přijde hodnocení letní přípravy a změn v kádru.
     
    Předsezónní změny Zbrojovky:

    Přišli:

    Filip Štěpánek (Vyškov), Jakub Janetzký (Zlín), Filip Mucha (Teplice), Šimon Mičuda (Trenčín), Carlova Matekovič (Lokomotiva Záhřeb), Lucas Kubr (hostování, Bodo/Glimt), Adam Kronus (Plzeň, přestup), Dominik Sváček (Plzeň, přestup), Daniel Polák, Daniel Švancara, Filip Večera (vš. B-tým)

    Odešli:
    Jan Štěrba (Vyškov), Martin Berkovec, Josef Koželuh (Liberec), Simon Falette, Kamso Mara, Kristoffer Jorgensen, Adam Fousek (Pardubice), Nicolas Martinek (Púchov), Lukáš Endl (Karviná)
     
    Tiskové konference se zúčastní trenér Jaroslav Hynek, sportovní manažer Zdeněk Psotka a kapitán Luděk Pernica.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:00.

    Daniel Kinc