Tisková konference FK Pardubice (kon.) | Tisková konference SK Dynamo České Budějovice (kon.)
TK s finalisty wimbledonské juniorské čtyřhry (kon.) | Tisková konference SFC Opava (kon.)
Tisková konference AC Sparta Praha (kon.) | Tisková konference SK Slavia Praha (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference AC Sparta Praha

cz Streda 17.07.2024, 13:30Tlačové konferencie
     
    To je z dnešní tiskové konference vše a těším se na přečtenou v pátek při prvním ligovém utkání Sparty proti Pardubicím. (14:15:42)
     
    František Čupr o změnách v čele LFA:

    Já bych byl rád, aby to napětí bylo pouze na hřišti, nikoliv v otázkách fungování Ligové fotbalové asociace nebo klubů. Stále si trvám na slovech, která jsem pronesl po posledním ligovém grémiu. Je to skutečně tak, že se snažíme jako Sparta fungovat maximálně transparentně. Byli jsme zataženi do všech zmiňovaných tendrů okolo LFA, byli jsme maximálně zapojeni do změny stanov LFA, kdy skutečně jsme byli tou nosnou silou, nebo hybatelem, který pracoval na těch změnách. Budeme vždy fungovat transparentně tak, aby nikdo z fotbalového prostředí nemohl říct, že se snažíme hrát politické hry.

    Když jsme se bavili třeba o volbě toho šéfa DK, tak pro mě to spravedlivé není. Pokud dostaneme jeden den e-mail, tuším ve čtvrtek, že se mám do neděle vyjádřit ke kandidátovi, jehož jsem v životě neviděl a nevím, kdo to je, tak je pro mě velice složité se vyjádřit. Chtěl bych tedy, abychom na LFA fungovali transparentně. Myslím si, že LFA je složeno z mnoha klubů a nejen těch vybraných, které se snaží pracovat na těch změnách.
     
    František Čupr o novém předsedovi disciplinární komise:

    Je potřeba definovat. V tuto chvíli máme nového šéfa disciplinární komise. Ta komise se bude teprve tvořit, nový předseda si bude sestavovat svůj tým.

    Já jsem vyjadřoval, nechci říct přímo obavy, ale své určitě pocity během volby, protože se jedná o volbu pana doktora, který nepůsobil ve fotbalovém prostředí, neznal jsem jej ani z byznysového prostředí. Neznám jeho názory, postoje, nevím na kolik je fundovaný v disciplinárních řádech i fotbalových předpisech. Proto jsem do pléna fotbalových klubů uváděl, že se zdržujeme hlasování, protože nemáme dostatek informací k této volbě.

    Vícero klubů se vyjádřilo podobně jako my, to znamená, že nového předsedu DK neznají. Následně tedy proběhla volba a ligové grémium si zvolilo nového předsedu. V tuto chvíli nemohu vyjádřit žádný postoj, protože nového šéfa DK neznám. Očekával jsem, že poté, co bude zvolen, se ozve klubům, že třeba napíše zprávu: Dobrý den, jsem nový předseda disciplinární komise, takové jsou moje postoje a očekávání. To se ale zatím nestalo. Moc se k tomu nemohu tedy vyjádřit.
     
    Lars Friis o rotaci hráčů, zda dostanou šanci i mladí hráči jako Kryštof Daněk nebo Martin Suchomel:

    Už jsme o tom interně mluvili. Naznačoval jsem to v průběhu předchozích odpovědí. Má to návaznost na návraty hráčů po plnění reprezentačních povinností. Má to i návaznost na to, že v první části sezóny nás čeká hodně zápasů, budeme tedy rotovat. Nebude mnoho hráčů, kteří budou od teď do Vánoc hrát každý zápas 90 minut. V tuto chvíli vám ale nedokážu říct, kolik toho kdo odehraje, jaká ta rotace bude, protože do toho mohou promlouvat další okolnosti.

    Mladí hráči jsou dost dobří, aby nám v průběhu sezóny pomohli, ale kdy a kolik z nich se můžou dostat do rotace, to v tuto chvíli nemohu říct. Každopádně do každého zápasu budeme chtít být nejsilnější.
     
    O příštím soupeři v kvalifikaci o Ligu mistrů – Shamrock Rovers z Irska:

    Filip Panák: Už jsem to někde říkal. Neříkám, že nám to bylo jedno, ale musíme se dívat na sebe. Jdeme do předkola s tím, že chceme postoupit a není tak důležité, jestli jedeme do Irska nebo na Island. Tím, že jedeme do Irska, tak to bude asi jednodušší na cestování, ale stále to bude náročný soupeř.

    Lars Friis: V první řadě jsme ty zápasy pozorně sledovali. Na obou utkáních jsme měli své zástupce a analytici se jim věnují. Já ty zápasy viděl taky. Co se týká Shamrocku, je to tým bojovníků a musíme být připraveni na bitvu. Utkání v Evropě hrají s velkým srdcem. Víme o tom, že dali dva góly z rychlé přechodové fáze. Víme, že je to fyzický tým a že mají v zádech silné publikum, což jim dává nějaká procenta navíc, ale tak to má mnoho týmů, že jsou silnější doma s podporou fanoušků. Zda jsem preferoval nějaký z těchto soupeřů, tak úplně nevím.
     
    Lars Friis o hlavním cíli, tedy zisku titulu:

    Zaprvé bych k tomu chtěl uvést to, že já budu veškerý můj čas soustředit na to, abych věnoval pozornost našeho týmu. Moje pozornost směrem k ostatním klubům a týmům bude nulová. Bod číslo jedna jsme my. Samozřejmě, že to bude těžké, bude tam ostrá konkurence. Vždycky hrát o titul nebo nejvyšší příčky je složité, náročné. Bude to bitva, očekávám těžkou bitvu, ale myslím si, že jsme na ni připraveni. Mít nejvyšší cíle je součástí Sparty. To je to, proč tu jsme a s čím vstupujeme do nadcházející sezóny.

    Přestože nejsme ve stejném složení, ač už realizačního týmu nebo hráčů, tak stále je součástí naší kabiny mnoho hráčů, kteří tu získali titul a byli tu úspěšní, co se týká kádru, tak si myslím, že je připravený.
     
    Filip Panák o kapitánské pásce:

    Já jsem za to šťastný, že se mi to povedlo. Asi jsem tady nejdéle z kádru, zažil jsem i ty horší chvíle se Spartou i lepší. A jsem hrozně rád, že to může přebírat v situaci, kdy se daří. Vyhráli jsme dva tituly, pohár. Většina kluků, co tu jsou, zažila tu minulou a předminulou sezónu, ví tedy, co to je vyhrát ten trofej a pro mě to je mnohem jednodušší převzít když to je teď a ne třeba jako to bylo v minulosti. Jsem rád, že mám okolo sebe lidi, kteří to zažili a pro mě se moc nemění.
     
    František Čupr o televizních právech:

    Co se týče ligy, všechny významné tendry jsou uzavřeny. Víte, že spolupráce pokračuje s O2. Novou věcí, která se objeví, je ofsajd lajna, takže přestaneme konečně spekulovat, zda byl ofsajd. Způsob, kterým probíhala ofsajd lajna na Euru, byl velmi dobrý. Informace jako diváci jsme dostávali.

    Probíhaly i ostatní tendry, většina z nich byla uzavřena. Teď se ještě finalizují tendry na highlighty nebo zahraniční streaming. Velice pozitivní je finanční ohodnocení těch komerčních služeb, takže celá liga si přijde na výrazně více peněz než tomu bylo v historii, takže můžeme dělit mezi kluby více peněz. Co se týče televiznich práv na pohárové zápasy, tam došlo rovněž ke změně. Přesouváme se na Nova Sport, naši fanoušci tak nepřijdou o možnost sledovat naše zápasy.

    Nevím, kolikátý zápas už máme vyprodáno, teď už je vyprodáno i na Pardubice, už jen probíhá prodej vrácených vstupenek od permanentkářů.
     
    Lars Friis o návratu reprezentantů z ME a Copa America:

    Jsou to individuální případy. Někteří s námi jsou týden, někteří se nyní vrátili. Někteří hráli na šampionátech více, někteří vůbec, je to velmi individuální. Máme tu v klubu postavenou velmi dobrou testovací baterii, co se týká fyzické připravenosti hráčů do utkání. Nemůžu v tuto chvíli říct, že šest hráčů, kteří byli na těch turnajích, bude hrát tento nebo tamten zápas. Někdo se do toho dostane pomaleji, někdo rychleji. Musíme vyhodnocovat stav nejen fyzické připravenosti, ale i psychické, neboť turnaje byly dlouhé a ti hráči neměli moc dovolené.
     
    Tomáš Rosický o nových posilách, že oba hráči přišli jen pár dní před začátkem sezóny:

    Myslím si, že někdy si dost dobře neuvědomujete, jak těžké je sem získat hráče z Bilbaa, nebo Preciada, hráče, který hrál na mistrovství světa nebo na Copě Americe v základní sestavě, nebo Birmančeviće. Není to vůbec jednoduché. Kdo si myslí, že takový transfer se udělá během jednoho týdne, tak to jde jen na playstationu. Musíte dlouho jednat a přesvědčit hráče, že Sparta je pro ně dobrý krok.

    Lars Friis: Kdy by hráči mohli naskočit do zápasu? K tomu informace, že dnes trénovali, podrobili se testům, které zvládli solidně. Jestli budou hrát proti Pardubicím nebo Shamrocku, to uvidíme. Nastoupí hned, jakmile si budeme jisti, že je pro ně ten správný čas. Co se týká toho, že posily byly představeny pár dní před začátkem soutěže, to je zkrátka realita. Víme, že klub tvrdě pracuje na takových příchodech a jak se pohybujeme na transferovém poli. Jak jsem říkal na předchozí tiskové konferenci, to je realita, bereme to tak. Všichni se o tom bavíme a společně pracujeme na tom, aby se transfery realizovaly. Nejdůležitější je, že oba hráči, na nichž jsme pracovali, jsou tady. Kádr vypadá dobře, solidně.
     
    Tomáš Rosický o skandinávské cestě posil a o způsobu získání Imanola Garcíu:

    Nemyslím si, že jdeme skandinávskou cestou. Když se podívate na hráče, kteří k nám chodí, tak Preciado, Birmančević přišli z jiných lig, Asger Sörensen z druhé německé. Nejsme fixování jen na hráče ze Skandinávie.

    Když se podíváte na Matthiase, tak to je takový ten klasický deal, který mám rád. Když mladý hráč přijde do většího klubu, tak to má složité. Lars ho trénoval, zná jeho charakter a hraje to velkou roli. Když byl hlavní trenér Brian, tak Lars byl u těch plánů součástí, tak jsme si všechno teď jen potvrzovali.

    Co se týká Imonala, ten byl rok půjčený ve druhé španělské lize. Je to profil, typologie obránce, který se nám líbí. Když vidíte, že třeba v březnu hraje 90 minut proti Barceloně, jeden poločas na Raphinhu, druhý na Yamala, tak takový hráč nám může velmi pomoct. A jsem spokojeni i s cenou, za niž jsme jej přivedli.
     
    Tomáš Rosický o podobě kádru, zda se ještě bude měnit:

    Konečná podoba v této fázi je těžko říct. Samozřejmě dveře nezavíráme, trh budeme nadále sledovat. Momentálně jsme postaveni tak, jak jsme chtěli, ale to neznamená, že ještě nikdo nepřijde. Uvidíme, jak se bude situace odvíjet dál, ale momentálně jsme spokojeni tak, jak jdeme do sezóny.
     
    Trenér o dvou včerejších posilách:

    Lars Friis: Ano, máme dvě nové posily. Imanol García je levý křídelní obránce, je hodně živý hráč, technicky hodně dobře vybavený, který nám pomůže, když budeme držet míč. V Bilbau absolvoval fotbalové vzdělání, je velmi rychlý a velmi se těším, až ho budeme moct použít.

    Matthias Ross je střední obránce, stoper, ale může zastat více pozic. Jako hráč Galatasaraye byl na hostování v Nizozemsku, kde odehrál řadu zápasů a může nám pomoci s obrannou fází týmu. Má dobré fyzické schopnosti na standardní situace v obraně i útoku.
     
    Otázka na cíl do Ligy mistrů:

    Tomáš Rosický: Mluvíme o tom dlouhodobě, že cílem nás všech i celého týmu je, aby Sparta po dlouhých letech hrála Ligu mistrů. Víme, že máme jednu šanci před sebou a chceme o ni zabojovat. Po dvou vyhraných titulech bude náš cíl pokusit se vyhrát potřetí a dát takzvaný hattrick. Jsme si vědomi, že sezóna bude náročná, ale jiné cíle ani mít nemůžeme. Věřím, že budeme mít kvalitu o oba naše cíle zabojovat.
     
    Ředitel komunikace Ondřej Kasík potvrdil, že Sparta naplnila kvótu deseti tisíc permanentkářů. Na waiting listu, tedy seznamu lidí čekajících na možnost si koupit permanentku, je kolem čtrnácti tisíc zájemců.
     
    Účastníky této tiskové konference budou výkonný místopředseda představenstva František Čupr, sportovní ředitel Tomáš Rosický, hlavní trenér Lars Friis a kapitán Filip Panák.
     
    Včera se zároveň rozhodlo o prvním soupeři Sparty pro tuto sezónu evropských pohárů, už příští úterý se v Irsku střetne s tamním mistrem Shamrock Rovers FC v rámci druhého předkola Ligy mistrů.
     
    Hezké odpoledne z pražské Letné, kde se uskuteční tradiční předsezónní tisková konference AC Sparta Praha.

    Pražané letos obhajují double, když v uplynulé sezóně dokázali ovládnout obě nejprestižnější české soutěže, tedy FORTUNA:LIGU a MOL Cup. Nejvyšší soutěž změnila hlavního partnera a od letošního ročníku se bude jmenovat Chance Liga.

    Sparta včera představila dvě nové posily, celkově druhou a třetí během tohoto léta. Po již dříve oznámeném Ermalu Krasniqimu přišli dva obránci, ze španělského Bilbaa čtyřiadvacetiletý Španěl Imanol García a z Galatasaraye Istanbul o rok mladší Matthias Ross.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:30.

    Tomáš Kohlmann