TK T. Valentové a L. Samson po Roland Garros (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference Terezy Valentové a Laury Samson po Roland Garros

cz Pondelok 10.06.2024, 11:00Tlačové konferencie
     
    Tisková konference byla ukončena. (11:38:32)
     
    „V tom je síla na Spartě, že se tu koncentrují dobré hráčky, od kterých můžou mladé tenistky nasávat zkušenosti,“ potvrzuje trenér Daniel Filjo.
     
    „Trénovala jsem párkrát i s Luckou Šafářovou, snad můžu mluvit i za ní, že nám to oběma vyhovuje. Takové hráčky vám mohou předat dobré rady a pomoct, i když to není vůbec jejich povinnost. Trénovala jsem i s Kájou Plíškovou, Maruškou Bouzkovou nebo Bárou Strýcovou, pro nás je to určitě velké plus,“ dodává Valentová.
     
    „Před finále se mi o zápase zdálo, jak si lehám na antuku na základní čáře, dokonce jsem ve snu měla i stejnou lavičku jako potom ve skutečnosti,“ přidává vzpomínku Tereza Valentová.
     
    „My nejspíš na wimbledonskou juniorku nepojedeme, chtěla bych se teď po French Open postupně posunout mezi ženy,“ sdělila Valentová.
     
    „Wimbledon je můj nejoblíbenější turnaj, budu chtít obhájit titul v deblu a zahrát si i dvouhru," říká Samson.
     
    Miroslav Malý uvádí přihlášené hráčky na turnaj, který se bude konat za šest týdnů. Účast přislíbily Barbora Krejčíková a Linda Nosková. „Uvidíme v průběhu příštích dnů, zda se nám podaří domluvit i další hráčky z české špičky.“
     
    Zatímco Samson vyhovuje hrát více proti zahraničním hráčkám, Valentová se podle svých slov soustředí hlavně na svůj výkon. „Češek je tolik, že se utkáním s nimi stejně nevyhneme, tak se to musíme naučit.“
     
    „Pro mě jsou turnaje, kde je hodně lidí, velkou motivací, žene mě to dopředu,“ dodává Tereza Valentová.
     
    „Pro mě je to povzbuzení, hrozně se na to těším a doufám, že se přijde podívat hodně lidí,“ říká Laura Samson.
     
    Miroslav Malý předává oběma hráčkám zasloužený „dárek“ v podobě volných karet do hlavní soutěže antukového turnaje Prague Open, který se koná na Spartě od 21. července.
     
    Karel Tejkal promítá úsměvné archivní foto copaté holčičky, která předává talisman pro štěstí světové jedničce Karolíně Plíškové. Asi osmiletou dívkou je právě Tereza Valentová. Na tuto tradici teď navazuje žákyně Sparty, tak uvidíme, zda se s ní potkáme za nějakých deset let také na tiskovce.
     
    „Terka začínala v tenisové školičce od nějakých čtyř pěti let. Laura začínala v Sokole Říčany a připojila se k nám v osmi nebo devíti letech,“ vzpomíná na tenisové začátky obou finalistek Filjo.
     
    Navazuje trenér Samson Daniel Filjo: „Pan ředitel mi dal úkol – Dane, přivez mi tituly. V pátek jsem mu volal, že může přijet, že titulů bude dost. Laury mi bylo trochu líto, že na titul nedosáhla, ale Terka hrála skvěle a nám nezbývá než pracovat dál.“
     
    „Měla jsem náročný turnaj, doufám, že ještě takové další přijdou,“ dodává Samson a přidává poděkování trenérům i rodině.
     
    „Lidí tam bylo dost, hrály jsme na třetím největším kurtu a podpora byla neskutečná. Lidi pořád řvali a mě taková atmosféra motivuje,“ přidává vzpomínku Laura Samson.
     
    „Poprvé jsme se asi utkaly na mistrovství republiky starších žákyň a také jsme potom měly tiskovku,“ vzpomíná s úsměvem Valentová.
     
    „Finále bylo specifické, holky se znají od malička. Čekal jsem nervozitu větší, než jaká nakonec byla. Kvalita finále byla velká, i diváků přišlo více, než se čekalo,“ dodává Lukáš Jedlička.
     
    „Dvě holky v grandslamovém finále z jednoho klubu, to je neskutečný úspěch a nevím, jestli se to vůbec někdy předtím stalo,“ připomíná trenér Terezy Valentové Lukáš Jedlička.

    Karel Jedlička