20. etapa: Alpago - Bassano del Grappa Vítěz: T. Pogačar (SLO) UAE Team Emirates (kon.)
koniec udalosti
20. etapa: Alpago - Bassano del Grappa

Vítěz: T. Pogačar (SLO) UAE Team Emirates

Sobota 25.05.2024, 12:00Giro d’Italia
     
    A už je to jasné! Jan Hirt se posunul v konečném pořadí nejen před Filippa Zanu, ale také před Romaina Bardeta na osmé místo! V Říme si tedy dojede pro druhý nejlepší výsledek na Grand Tour v kariéře!
     
    Cíl
    Jan Hirt skončil těsně za elitní desítkou, bude v pořadí Gira nejhůře devátý!
     
    Cíl
    Se ztrátou dvou minut a sedmi sekund projel cílem na druhém místě Valentin Paret-Peintre před Danielem Martínezem.
     
    Cíl
    Tadej Pogačar si už v mnohem mírnějším tempu dojel do cíle pro šesté etapové vítězství na letošním Giru! Potvrzuje, že je na italském etapovém závodě oproti soupeřům zkrátka suverénní.
     
    20,5km
    Pogačar bere na Il Pianaru tři bonifikační sekundy a znovu se dostává ke sjezdu vstříc cíli dvacáté etapy.
     
    30,6km
    To nejhorší ale má Pogačar za sebou. Je na vrcholu Monte Grappa, bere 40 bodů a nyní jej čeká sjezd, už bez diváků, co by mu mohli zkomplikovat život.
     
    34km
    Netrvalo dlouho a Pogačar soupeři z Bardiani ujíždí!
     
    35,5km
    Pogačar dojel na čele jedoucího Giulia Pellizzariho a dostává se před něj!
     
    36km
    Tadej Pogačar nastupuje! Dnes skutečně hodlá zaútočit na šestý etapový vavřín na letošním Giru!
     
    40,5km
    A pokud nedojde k menšímu zvolnění tempa, pak Bardet odpadl. Jde o sedmého muže Gira. Na vrchol Monte Grappa zbývá ještě takřka deset kilometrů, tohle je pro něj vážný problém.
     
    51km
    Intergiro, tedy sprinterskou prémii, vyhrál Alessandro Tonelli, který se posléze odpoutal z čelní skupiny a nechává na Monte Grappa stoupat Giulia Pellizzariho a Pelaya Sáncheze o samotě.
     
    74km
    Jan Hirt se ve virtuálním pořadí Gira posunul na deváté místo před Filippa Zanu.
     
    77,8km
    Giulio Pellizzari je na vrcholu první a bere 40 bodů! Za ním projel před vrcholek Alessandro Tonelli, pak Pelayo Sánchez a nakonec Jimmy Janssens. Na tuto čtveřici čeká nyní dlouhý sjezd, který měří nějakých 27 kilometrů a na konci první třetiny obsahuje krátké, ale ostré stoupání.
     
    108km
    Sprinterskou prémii v Passagnu si přisvojil Davide Ballerini, jenž bere plný počet, tedy 12, bodů. Za ním si pro osm bodů dojel Edward Theuns a šest bodíků ukořistil Andrea Pietrobon.
     
    141km
    V Sernagliu della Battaglii se stíhací skupina docvakla k vedoucí skupince. Na čele je tak utvořen jedenáctičlenný balíček, v němž jsou vedle Davideho Balleriniho a Lorenza Germaniho také Nicola Conci, Jimmy Janssens, Henok Mulubrhan, Ruben Fernandez, Andrea Vendrame, Edward Theuns, Pelayo Sánchez, Andrea Pietrobon a Alessandro Tonelli.
     
    153,7k
    Na vrcholu stoupání byl jako první Lorenzo Germani, který tak bere tři body. Dva body jdou na konto Davideho Balleriniho.

    Dávid Švec