TK k otevření Síně slávy českého hokeje (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference k otevření Síně slávy českého hokeje

cz Utorok 07.05.2024, 15:15Tlačové konferencie
     
    Tisková konference skončila. (15:32:05)
     
    Následuje komentovaná prohlídka pro pozvané hosty, z dnešní tiskové konference je to vše, děkuji za pozornost a zvu všechny fanoušky ledního hokeje k prohlídce.
     
    „Běžné vstupné stojí 250 Kč, zlevněné pro důchodce a ZTP 170 Kč, dětské do 12 let činí 80 korun,“ upřesnil Bedřich Ščerban. Celková kapacita síně slávy je 100 návštěvníků.
     
    „Otevírací doba je od úterý do neděle od 11 do 19 hodin, online prodej vstupenek byl již dnes v 15:00 spuštěn,“ sděluje Aneta Lednová.
     
    „Hledali jsme prostory v centru města, prošel jsem několik budov, tahle se nám zalíbila. Chtěl bych poděkovat majiteli budovy panu Šimáněmu, který nám vyšel vstříc i s nájemným,“ uvedl Alois Hadamczik.
     
    „Je to moderní a účelné, každá generace si tady najde to své,“ uzavírá další z hostů, někdejší skvělý reprezentační útočník JIří Kučera.
     
    Jan „Gusta“ Havel děkuje Bedřichu Ščerbanovi i Aolisi Hadamczikovi. „Dnešní děti a mládež se dozví něco z dob, které možná ještě média tak nezajímaly, a snad si vezmoz nějaké vzory. Věřím, že přibudou další medaile, chtěl bych vidět doma zlato. Jsem rád, že jsem se mohl zúčastnit,“ říká příslušník nejstarší hokejové generace.
     
    „Věřím, že nejen dospělé, ale i mládež zaujmou exponáty, které jsou zde poutavou formou představeny,“ doufá Dominik Hašek.
     
    Jako další promluvil nejslavnější brankář českých hokejových dějin Dominik Hašek, který děkuje všem, co se na otevření Síně slávy podíleli. Zejména zlatý medailista z Nagana kvituje s povděkem, že se podařilo vše dokončit před mistrovstvím světa.
     
    Prostor bude nabízen i k pronájmu pro komerční účely, sděluje na závěr své řeči bývalý jihlavský a reprezentační obránce Bedřich Ščerban.
     
    Nejnovějším artefaktem jsou sady medailí z mistrovství světa, které v Praze a Ostravě začíná za tři dny.
     
    V Síni slávy je položeno více než 14 km datových a silových kabelů, tvorba obsahu a rešerše dokumentů a statistik zabrala 2500 hodin práce a na její přípravě se podílelo přes 70 lidí. Bedřich Ščerban děkuje pánům Tomáši Kučerovi a Davidovi Lukšů za zpracoávní historických pramenů.
     
    Po vstupu z ulice Nekázanka je fanshop ještě před zpoplatněným prostorem, ten bude přístupný volně pro veřejnost. Následují prostory věnované jednotlivým hokejistům a událostem. Expozice je interaktivní, zeď pokrytá slavnými jmény se rozsvítí podle zadání, například pouze hráči, kteří se účastnili vybraného šampionátu.
     
    „Jsme připraveni i na uvítání zahraničních turistů, na zájezdy škol nebo hokejových klubů, chceme připomenout hráče, které si třeba mladší generace již nepamatuje. Máme tu kvízy, pexesa pro děti, hry s hledáním výherních kódů,“ dodává Ščerban.
     
    Manažer Síně slávy Bedřich Ščerban: „Chtěli jsme vytvořit prostor, který důstojně připomene legendy hráčské i funkcionářské, které se zasloužily o to, jaké má český hokej ve světě postavení. Je to prostor 21. století, který zapadá do dnešní doby a zaujme i mladou generaci, která žije jiným stylem než jsme žili my. Chceme, aby fanoušci mohli přijít zavzpomínat, připomenout si slavné okamžiky českého hokeje a hráče, kteří se na nich podíleli.“
     
    Alois Hadamczik: „Jsem rád, že je Síň slávy otevřená, my tomu říkáme Chrám českého hokeje. Dnes mám dobrý pocit z dodržení slibu, jsme v prostorách, kde může být člověk hrdý na to, že se podívá na největší hvězdy všech dob.“
     
    Mluvčí svazu Aneta Lednová vítá prezidenta svazu Aloise Hadamczika a členy Síně slávy a bývalé skvělé hokejisty a reprezentanty Bedicha Ščerbana, Dominika Haška, Jana Havla a Jiřího Kučeru.
     
    Tisková konference byla zahájena.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 15:15.

    Karel Jedlička