Osasuna – Real Betis 0:2 (kon.) | Vigo – Villarreal 3:2 (kon.) | Valencia – Alavés 0:1 (kon.)
Sevilla – Granada 3:0 (kon.) | Rayo Vallecano – Almería 0:1 (kon.)
koniec
Celta Vigo
3:2 (2:1)
Villarreal CF
cz Nedeľa 05.05.2024, 16:15 • Abanca-Balaídos (Vigo) • Španielska LaLiga • 34. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:15.
     
    Vítám tu všechny milovníky fotbalu! Ve 34. kole španělské La Ligy přivítá zachraňující se Celta Vigo soupeře z klidného středu tabulky Villarreal. Domácí se nacházejí na první nesestupové pozici. Hostující Žlutá ponorka stále může myslet na tabulkový posun, který by znamenal účast v Evropské konferenční lize.
     
    Villarreal CF (9. místo, 12 – 9 – 12, skóre 54:55, 45 bodů)
    Villarreal neměl vůbec dobrý vstup do sezóny a klub tak v tomto ročníku vystřídal tři různé hlavní trenéry. A to v tomto výčtu nepočítám dočasného kouče Miguela Ángela Tenu, který byl ve funkci tři dny v listopadu. Už v září byl odvolán Quique Setién a o dva měsíce později pak skončil také jeho nástupce Pacheta. Nastartovat Žlutou ponorku dokázal až Marcelino, pod jehož vedením se tým vydrápal do lepší poloviny tabulky s nadějí skončit ještě na pohárových příčkách. 58letý kouč snad zúročil i znalost místního prostředí, protože ve Villarrealu už působil v letech 2013 až 2016.

    Villarreal velmi dobře zvládl poslední dva zápasy. Po výhře 2:1 na půdě Almeríe doma přehrál 3:0 Rayo Vallecano. Marcelino se může spolehnout na góly norského střelce Alexandera Sörlotha, který nastřílel už 17 ligových gólů.

    Posledních 5 zápasů Villarrealu:
    Villarreal – Valencia 1:0
    Villarreal – Atlético 1:2
    Bilbao – Villarreal 1:1
    Almería – Villarreal 1:2
    Villarreal – R. Vallecano 3:0
     
    Celta Vigo (17. místo, 7 – 10 – 16, skóre 37:50, 31 bodů)
    Celta hraje stejně jako v minulé sezóně o záchranu. Sedí na první nesestupové sedmnácté pozici, nicméně alespoň s nadějným pětibodovým náskokem na osmnáctý Cádiz. Případná nedělní výhra by tak dala celku z Viga už relativní klid. Naposledy svěřenci kouče Claudia Giráldeze prohráli po špatném výkonu 0:3 v Alavésu. Naději jim naopak dává povedené poslední domácí představení proti Las Palmas, které skončilo výsledkem 4:1.

    Nejlepšíms třelcem týmu je s 11 zásahy Dán Jörgen Strand Larsen. Sedmkrát se trefila klubová ikona Iago Aspas.

    Posledních 5 zápasů Celty:
    Sevilla – Celta 1:2
    Celta – R. Vallecano 0:0
    Betis – Celta 2:1
    Celta – Las Palmas 4:1
    Alavés – Celta 3:0
     
    Úvodní sestavy:

    Celta de Vigo: Guaita – Manquillo, Starfelt, Jailson – Mingueza, Beltrán, Dam. Rodríguez, H. Álvarez – Swedberg, Aspas (C) – Strand Larsen.
    Náhradníci: I. Villar – C. Domínguez, M. Rodríguez, Sotelo, Allende, Ristić, Núñez, Douvikas, Cervi, K. Vázquez, de la Torre, C. Pérez.
    Trenér: Claudio Giráldez

    Villarreal CF: Jörgensen – Femenía, Albiol (C), Y. Mosquera, A. Moreno – Achúmáš, Comesaña, Parejo, Baena – Go. Guedes, Sörloth.
    Náhradníci: Reina – Pedraza, Bailly, Trigueros, Morales, Cuenca, Capoue, Terrats, Mándí, Coquelin.
    Trenér: Marcelino

    Rozhodčí: Soto – Masso, Álvarez.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Utkání rozehráli v tradičních žlutých barvách hrající hosté. Celta zvolila bleděmodrou barvu triček.
     
    2
    Dlouhá přihrávka hledala hostujícího kanonýra Alexandera Sörlotha. Jeho snahu dostat se z pravé strany do zakončení přerušil praporek pomezního rozhodčího. Byl tam ofsajd.
     
    3
    Skvělá přihrávka Oscara Minguezy našla v pokutovém území volného Iaga Aspase. Ten si míč prvním dotekem výborně připravil, ale pravačkou pak trestuhodně zakončil vedle vzdálenější tyče!
    3. Šance Aspase.
     
    4
    Také hosté se snaží něco vymyslet. Centrovaný míč však chytá brankář Vicente Guaita.
     
    5
    Domácí gólman si došel také pro pas z kopačky Santiho Comesañi.
     
    7
    Hugo Álvarez se pokusil vysunout na levé straně nabíhajícího Williota Swedberga. Ten balón nestihl na hrací ploše.
     
    8
    Hostující brankář Filip Jörgensen se při rozehrávce ocitl pod tlakem napadajícího Jörgena Stranda Larsena. Šel do odvážné kličky a moc nescházelo, aby mu útočník Celty balón sebral! Nakonec to ale z pohledu Žluté ponorky vyšlo.
     
    10
    Santi Comesaña se pokusil vysunout Gonçalo Guedes. Ten na hraně šestnáctky upadl v souboji s Jailsonem, ovšem hra pokračuje. Na penaltu by to ale nebylo. I v případě odpískání faulu došlo k zákroku ještě vně pokutového území.
     
    12
    Villarreal právě vstřelil branku!
    Hosté jdou do vedení! Z pravé strany nejprve prošel do pokutového území Iljás Achúmáš, jehož střela byla zablokována. Míč se následně dostal před šestnáctku k Danimu Parejovi. Ten ho nahrál doleva ALBERTOVI MORENOVI, který se z jedničky parádně trefil ke vzdálenější tyči.
    12. Alberto MORENO - 0:1
     
    14
    I Villarreal samozřejmě hraje o hodně. Ve hře jsou evropské poháry, takže zachraňující se Celta nemůže čekat žádné laskavosti.
     
    15
    Santi Comesaña dojel při napadání holeň Williota Swedberga a dostal žlutou kartu. Noha hostujícího záložníka byla hodně vysoko. Comesaña musí doufat, že se do toho nevloží VAR...
     
    16
    A vložil! Rozhodčí se jde podívat na monitor!
     
    17
    Žlutá karta byla zrušena a Santi Comesaña dostává přímou červenou! Villarreal tedy bude muset pokračovat jen s deseti hráči!
    17. Červená karta, kterou obdržel po intervenci VAR Comesaña.
     
    19
    Pro domácí bude hra v početní výhodě samozřejmě velkou šancí, aby se zápasem něco udělali. Od Villarrealu teď můžeme očekávat především defenzivní pojetí.
     
    21
    Penalta pro domácí! Faulován byl na pravém rohu šestnáctky Iago Aspas. Toho přidržel Alejandro Baena, přičemž se jednalo o zbytečný zákrok. Aspas totiž směřoval směrem od brány hostí.
    21. Penaltová situace.
     
    22
    Celta Vigo právě vstřelila branku!
    Nabídnutou možnost využil sám faulovaný IAGO ASPAS! Kapitán Celty zvolil střelu doprostřed metr nad zemí. Jörgensen skákal doprava – 1:1.
    22. Iago ASPAS - 1:1
     
    23
    Sami hosté vrátili Celtu zpátky do zápasu. Nejprve červenou kartou a pak úplně zbytečnou penaltou. Kouč Marcelino musí na střídačce kroutit hlavou.
     
    24
    Pro Celtu je dobrý každý bod. Za aktuální situace by odskočila na šest bodů osmnáctému Cádizu. V případě výhry by pak měla na sestupové pásmo dokonce osmibodový náskok.
     
    25
    Javier Manquillo došlápl Gonçala Guedese a dostává za to žlutou kartu.
     
    26
    Hosté se dostali do zakončení. Po zpětné přihrávce Sörlotha střílel zpoza šestnáctky Alejandro Baena. Ten ale mířil přímo do brankáře Vicenteho Guaity.
     
    27
    Hugo Álvarez posílal z levé strany míč do domácí šestnáctky. Tam bojoval Oscar Mingueza, nakonec to vedlo jen k útočnému faulu.
     
    28
    Jörgen Strand Larsen vběhl z pravé strany do pokutového území. Křižován bránícím Yersonem Mosquerou upadl. Hostující stoper se pak na něho za příliš ochotný pád obořil a uklidňovat ho musel sudí Soto.
     
    30
    Domácí se usazují na své útočné polovině a snaží se něco vytvořit proti oslabenému soupeři.
     
    31
    Velká příležitost Celty! Ránu Williota Swedberga zpoza pokutového území zablokoval Mosquera. Balón se však odrazil k Jörgenovi Strandovi Larsenovi, který byl v dobré pozici a navíc relativně osamocen. Zamířil vedle bližší tyče!
    31. Šance Stranda Larsena.
     
    32
    Byla tam ještě teč a domácí tak zahrávali rohový kop, ze kterého nic nevytěžili.
     
    33
    Žlutou kartu za faul ve středu hřiště obdržel domácí Damián Rodríguez.
     
    34
    Hostům se moc nechtělo házet aut na levé straně hřiště. To se zase nelíbilo fanouškům Celty, kteří začali pískat.
     
    35
    Oscar Mingueza posílal z pravé strany do šestnáctky přízemní centr. Vypadalo to, že bude snadnou kořistí pro stopery Villarrealu, ale Albiol s Mosquerou si dávali přednost a mohli si oddechnout, že jejich nesoulad nepotrestal Strand Larsen.
     
    36
    Nyní míč k Jörgenovi Strandovi Larsenovi po dalším centru Minguezy už prošel. Norský útočník ho zasahoval metr před brankářem Filipem Jörgensenem, který hosty zachránil reflexivním zákrokem pravou rukou!
    36. Strand larsen ztroskotal na reflexu brankáře Jörgensena.
     
    38
    Alberto Moreno blokoval žebry další centr Minguezy a zůstal ležet na trávníku zřejmě s vyraženým dechem. Domácí fanoušci mu spílají za zdržování hry, ale řekl bych, že tohle opravdu mohlo být nepříjemné.
     
    39
    Celta Vigo právě vstřelila branku!
    Domácí otáčejí skóre zápasu! Po rozehrávce rohu nakrátko se dostal k centru Damián Rodríguez. Ten našel před bránou číhajícího JÖRGENA STRANDA LARSENA, který hlavičkou z bezprostřední blízkosti nedal brankáři Jörgensenovi šanci – 2:1.
    39. Jörgen Strand Larsen - 2:1
     
    41
    Tohle je už pro domácí mnohem veselejší situace, než když poprvé inkasovali. Nyní vedou 2:1 a Villarreal navíc hraje o deseti.
     
    43
    Domácí nadále drží míč na svých kopačkách a ještě se snaží najít cestu k ohrožení brány soupeře.
     
    44
    Vysoký centr Oscara Minguezy boxoval brankář Jörgensen. Míč odvrátil na levý roh pokutového území, kde byl Williot Swedberg. Ten však bránu hostí neohrozil.
     
    45
    Iago Aspas otočil hru doleva na Huga Álvareze. Ten se v souboji s protihráčem neprosadil a hosté navíc budou vhazovat.
     
    45+1
    Zatím jsme nedostali informaci o nastaveném čase. Něco tam ale zřejmě bude. Do utkání například zasáhl VAR, který intervenoval u červené karty pro Comesañu.
     
    45+2
    Z dálky to zkusil Damián Rodríguez. Bránu netrefil, ale diváci odchovanci Celty tleskají.
     
    45+2
    Tak čtyři minuty nastavení.
     
    45+3
    U pokutového území převzal míč Williot Swedberg. Srovnal si ho na levačku a vystřelil tak metr vedle pravé tyče z pohledu Jörgensena.
     
    45+4
    Iljás Achúmáš fauloval při napadání domácí rozehrávky. Rozehrává Celta.
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    Po prvním poločase vede Celta nad Villarrealem 2:1. Hosté přitom začali lépe a ve 12. minutě je poslal do vedení krásnou střelou zpoza šestnáctky Alberto Moreno. Pak se to však začalo z pohledu Žluté ponorky hroutit jako domeček z karet. V 17. minutě byl po intervenci VAR vyloučen Santi Comesaña, který trefil skluzem do holeně Swedberga. O chvíli později pak Baena v pokutovém území zbytečně stáhl Iaga Aspase a sám postižený nařízenou penaltu proměnil. Pak už se hrálo většinou na jednu bránu a ve 39. minutě dovršil domácí otočku přesnou hlavičkou Jörgen Strand Larsen.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Villarreal CF:
    ze hřiště odchází Yerson Mosquera, přichází Jorge Cuenca.
     
    46
    Střídání v týmu Celta de Vigo:
    ze hřiště odchází Javier Manquillo, přichází Luca de la Torre,
    ze hřiště odchází Damián Rodríguez, přichází Mihailo Ristić.
     
    46
    Domácí hned vstoupili do druhé půle šancí. Po centru Iaga Aspase hlavičkoval do břevna Jörgen Strand Larsen!
     
    47
    Zajímavé změny na domácí straně, když kouč Giráldez stáhl hned dvojici hráčů. Rodríguez i Manquillo už měli žluté karty a tak asi nechce riskovat, že by se snad síly na trávníku vyrovnaly.
     
    49
    Domácí hrají i po změně stran aktivně. Nechtějí pomoci o deseti hrajícímu Villarrealu zpátky do hry.
     
    51
    Jorge Cuenca si v souboji přidržel Stranda Larsena a takto se na půlce dostal k míči. Rozhodčí se to rozhodl neřešit, což nepotěšilo domácí příznivce.
     
    53
    Teď domácí přeci jen trochu přenechávají iniciativu soupeři. Villarreal kombinuje na půlce, odkud už domácí vystavili svůj obranný blok.
     
    54
    Aspas poslal do šance Huga Álvareze, který postupoval zleva na hostující bránu. Přízemní střelu na vzdálenější tyč vyráží Jörgensen!
     
    56
    Střídání v týmu Villarreal CF:
    ze hřiště odchází Alberto Moreno, přichází Alfonso Pedraza,
    ze hřiště odchází Iljás Achúmáš, přichází Francis Coquelin.
     
    58
    Hostující rohový kop. S centrem Daniho Pareja na vzdálenější tyč si poradila domácí obrana.
     
    60
    Domácí nebyli daleko od navýšení náskoku! Swedberg nahrál z pravé strany míč do šestnáctky, kde byl Iago Aspas. Ten sklepl pro Lucu de la Torreho, který zpoza pokutového území orazítkoval přízemní střelou pravou tyč!
    60. de la Torre vystřelil do tyče.
     
    62
    Útočnou akci nyní rozjíždí hostující tým, který samozřejmě nemůže jen bránit, pokud chce myslet na body. Byť hraje o deseti.
     
    64
    Držení míče – 49 % : 51 %
     
    65
    Domácí střídání. Zřejmě i drobné zdravotní problémy ukončily působení Williota Swedberga v tomto utkání. Nahradil ho Franco Emanuel Cervi.
     
    66
    Villarreal právě vstřelil branku!
    Hosté vyrovnávají! Gólové situaci předcházel zisk míče v podání Daniho Pareja, který vyvolal na domácí straně velkou kontroverzi. Fanoušci i hráči Celty si myslí, že záložník Žluté ponorky fauloval. Hra však pokračovala a hosté rozjeli rychlý protiútok. Na jeho konci nahrál Alexander Sörloth doprava GONÇALOVI GUEDESOVI, který dělovkou pod břevno nedal Guaitovi šanci.
    66. Gonçalo GUEDES - 2:2
     
    68
    VAR tentokrát neintervenoval a gól tedy oficiálně platí. Rozhodčí dal pokyn k zahájení hry.
    68. Gólová situace i se zákrokem Pareja.
     
    70
    Hosté by za téhle situace bod určitě velmi brali. Celta chce jistě víc.
     
    71
    Střely na bránu – 4:3
     
    73
    Domácí kombinovali v blízkosti pokutového území soupeře. Nakonec to zkoušel Fran Beltrán, který zamířil nad. Následně marně reklamoval teč bránícího Coquelina.
     
    74
    Střídání v týmu Villarreal CF:
    ze hřiště odchází Gonçalo Guedes, přichází José Luis Morales.
     
    75
    Oscar Mingueza to vzal na sebe a napřáhl z větší vzdálenosti. Moc nescházelo. Míč prosvištěl těsně vedle levé šibenice!
    75. Minguezově střele nescházelo mnoho.
     
    76
    Nyní Iago Aspas poslal z levé strany do šestnáctky velmi zajímavou nabídku, kterou se snažil před bránou patičkou tečovat Jörgen Strand Larsen, ale nepovedlo se mu to.
     
    79
    Střídání v týmu Villarreal CF:
    ze hřiště odchází Dani Parejo, přichází Étienne Capoue.
     
    80
    Domácí směřují směrem dopředu. Na pravé straně to zbrzdil Cervi, který rozehrává dozadu a na střed.
     
    80
    Z dálky vypálil Mihailo Ristić, který vysoko přestřelil bránu hostí.
     
    80
    Střídání v týmu Celta de Vigo:
    ze hřiště odchází Hugo Álvarez, přichází Tasos Douvikas,
    ze hřiště odchází Fran Beltrán, přichází Carles Pérez.
     
    81
    Zajímavé situace na obou stranách. Nejprve nesedla střela Alejandrovi Baenovi. Na druhé straně pálil po narážečce s Douvikasem Jörgen Strand Larsen, který trefil jen střed brány a brankáře Jörgensena.
     
    82
    Celta Vigo právě vstřelila branku!
    Domácí strhávají vedení na svou stranu! Iago Aspas vymyslel povedený centr na nabíhajícího TASOSE DOUVIKASE. Řecký útočník se do hlavičky položil a nasměroval míč za záda brankáře Jörgensena – 3:2.
    82. Tasos DOUVIKAS - 3:2
     
    85
    Právě střelec gólu Tasos Douvikas dostal žlutou kartu za nešetrný zákrok.
     
    86
    Hosté se nevzdávají. Alexander Sörloth převzal míč zády k bráně, uvolnil se s ním do levé strany a vystřelil vedle vzdálenější tyče.
    86. Sörlothovo zakončení.
     
    88
    Carl Starfelt se i se štěstím vymanil z presinku hostí a fanoušci Celty si mohou oddechnout.
     
    90
    Po hostujícím útočném faulu uvede míč do hry brankář Guaita.
     
    90+1
    Aspas našel Carlese Péreze, který to zkusil z pravé strany šestnáctky. Přízemní střelu pokryl Jörgensen.
     
    90+1
    Druhý poločas bude nastaven minimálně o čtyři minuty.
     
    90+2
    Douvikas nahrál doleva Francovi Cervimu. Ten centroval. Cuenca neodvracel úplně jistě. Míč se tak snášel obloučkem před bránu, kde byl Strand Larsen, ale naštěstí pro Villarreal i pohotový Jörgensen.
     
    90+4
    Už jsme v poslední minutě avizovaného nastavení. Villarreal se nemůže dostat s míčem na útočnou polovinu.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Fotbalisté Celty Vigo slaví důležitou výhru, která je vzdaluje na osm bodů od pásma sestupu. Žlutá ponorka naopak utrpěla ztrátu v boji o evropské poháry.

    Utkání silně ovlivnila červená karta pro hostujícího Santiho Comesañu v 17. minutě, která padla po intervenci VAR. V té době Villarreal vedl po trefě Alberta Morena, jenže vyloučení mu výrazně zkomplikovalo situaci. Další rána pak přišla ve 22. minutě, kdy Baena zbytečně fauloval Iaga Aspase a sám domácí kapitán proměnil nařízenou penaltu. Ještě před pauzou pak dokonal otočku hlavičkou zblízka Jörgen Strand Larsen. Po změně stran zachránila brankáře hostí Jörgensena dvakrát tyč a v 66. minutě bylo naopak vyrovnáno. Žlutí dobře sehráli rychlý kontr a dělovka Gonçala Guedese zamířila pod břevno. Celtu nakonec spasil střídající Tasos Douvikas, který se v 82. minutě hlavou položil do centru Aspase.
     
    Statistiky zápasu:
    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 7:3. Střely mimo: 12:4. Rohy: 2:1. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 11:5. (18:20:32)

    Martin Augustin

    Góly: 22. Aspas (pen.), 39. Strand Larsen (Dam. Rodríguez), 82. Douvikas (Aspas) – 12. A. Moreno (Parejo), 66. Go. Guedes (Sörloth)

    Karty:   25. Manquillo (CVG), 33. Dam. Rodríguez (CVG), 85. Douvikas (CVG)   17. Comesaña (VLR)


    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 7:3. Střely mimo: 12:4. Rohy: 2:1. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 11:5.
    Celta Vigo: Guaita – Manquillo (46. de la Torre), Starfelt, Jailson – Mingueza, Beltrán (80. C. Pérez), Dam. Rodríguez (46. Ristić), H. Álvarez (80. Douvikas) – Swedberg (65. Cervi), Aspas (C) – Strand Larsen.
    Náhradníci: I. Villar – C. Domínguez, M. Rodríguez, Sotelo, Allende, Núñez, K. Vázquez.

    Tréner: Claudio Giráldez

    Villarreal CF: Jörgensen – Femenía, Albiol (C), Y. Mosquera (46. Cuenca), A. Moreno (56. Pedraza) – Achúmáš (56. Coquelin), Comesaña, Parejo (79. Capoue), Baena – Go. Guedes (74. Morales), Sörloth.
    Náhradníci: Reina – Bailly, Trigueros, Terrats, Mándí.

    Tréner: Marcelino

    Rozhodca: Soto – Masso, Álvarez