USA – Kanada 1:0 (po pr.) | Nemecko – Čína 3:0 (kon.) | Česko – Švajčiarsko 6:1 (kon.)
koniec po predl.
USA
1:0 (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0)
Kanada
cz Utorok 09.04.2024, 01:00 • Adirondack Bank Center - Utica • MS žien • Skupina A
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 01:00.
     
    Zdravím všechny fanoušky a příznivce ženského hokeje!

    Dnes se společně zaměříme na šlágr základních skupin Mistrovství světa, střetnou se totiž dva giganti – Kanada a USA.

    Začínáme v 1:00, přeji Vám příjemnou zábavu.
     
    Oba favorité ze zámoří zatím procházejí turnajem bez větších obtíží, dle očekávání dnes budeme sledovat boj o první místo. Odpor ani jednomu týmu zatím nekladl žádný ze soupeřů, Američanky si drží v A skupině skóre 15:3, Kanaďanky dokonce 12:1. Soupeře nezaskočily ani Češky, s USA prohrála naše reprezentace 0:6, s Kanadou 0:5.

    Úřadujícími světovými šampionkami jsou momentálně hokejisty USA, ty v loňském finále přestřílely Kanadu 6:3. Předchozí dvě Mistrovství ovládly pro změnu Kanaďanky.
     
    Tabulka skupiny A:

    1. USA – 9 bodů
    2. Kanada – 9 bodů
    3. Česko – 3 body
    4. Švýcarsko – 0 bodů
    5. Finsko – 0 bodů

    *Český národní tým čeká ve skupině už jen jeden duel, ten bude pravděpodobně bojem o třetí místo. Pakliže Češky uspějí, současné umístění s jistotouu udrží. Ze skupiny A postupují všechny týmy do čtvrtfinále.
     
    Úvodní sestavy:

    USA: Frankelová (Hensleyová) – Kellerová (A), Harmonová, Barnesová, Harveyová, Guildayová, Winnová, Dunneová – Knightová (C), Carpenterová (A), Coyne-Schofieldová – Bilkaová, Heiseová, Murphyová – Panneková, Scamurraová, Curlová – Simmsová, Edwardsová, Janeckeová – Edenová.
    Trenér: John Wroblewski

    Kanada: Desbiensová (Maschmeyerová) – Larocqueová (A), Fastová, Sheltonová, Ambroseová, Bellová, N. Goslingová, Bourbonnaisová – Fillierová, Jennerová, Poulinová (C) – Nurseová, Spoonerová, Maltaisová – Staceyová, Clarková, Turnbullová (A) – O'Neillová, J. Goslingová, Serdachnyová.
    Trenér: Troy Ryan

    Rozhodčí: Neary (CAN), Tassoni (USA) – Clarke, Welsh (obě CAN).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:08
    Ann-Renée Desbiensová si kotouč před brankou raději přidržela, nechtěla riskovat žádný zmatek v brankovišti. Těsně po odpískání byla ještě tvrdě dohrána Kendall Coyne-Schofieldová, která se těžce zvedá.
     
    00:21
    Američanky začínají pěkně zostra, od prvních vteřin ostřelují branku soupeřek ze všech pozic. Zatím bez úspěchu, neuspěla Kellerová, ani Knightová.
     
    01:20
    I Kanaďanky chtějí zahrozit, Natalie Spoonerová byla ale udržena na zadním mantinelu, do střelecké pozice se nedostala.
     
    01:33
    Hraje se také poměrně tvrdě, nyní se do souboje pouštěla třeba Erin Ambroseová. Zatím se vše obejde bez vyloučení.
     
    02:27
    Megan Kellerová zahrála poměrně tvrdě, když zastavovala O'Neillovou, soupeřku však ubránila čistě. Kanada se chvíli poté vrací na puk, rychle se však vystavuje do ofsajdu.
     
    03:02
    Tessa Janeckeová proskočila mezi obránkyněmi a zkoušela zakončit backhandem! Ann-Renée Desbiensová byla ve svém pracovišti dobře postavena a nechává se trefit.
     
    03:32
    Alex Carpenterová a její ostrá rána z vrcholku kruhu, kanadská gólmanka vysílá do akce svou lapačku.
     
    04:36
    Blayre Turnbullová nezahrála úplně dobře, předala puk přímo na hole soupeřek. Američanky se opět valí kupředu.
     
    05:08
    Caroline Harveyová se opřela do puku na modré, Ann-Renée Desbiensová každopádně dobře viděla, drží kotouč v lapačce a přerušuje hru.
     
    05:58
    Dannielle Serdachnyová se snažila dobruslit kotouč na zadní mantinel, nestihne to ale včas. Píská se icing, Kanaďanky stále bez střely na branku!
     
    06:16
    Schofieldová se hnala dopředu, tentokrát ale byly Američanky dobře ubráněny, na zakončení nedojde.
     
    06:55
    Sarah Nurseová se snažila nahazovat kotouč do brankoviště, tam ale úřaduje Aerin Frankelová, která bez větších potíží přerušuje hru.
     
    06:55
    Střely na branku: 5 – 1.
     
    07:21
    Tohle byla dobrá šance! Hannah Bilkaová zavezla kotouč do pásma a ještě předala na jednu z obráňkyň, která pálí z vrcholku kruhu! Kotouč byl nejspíše sražen, Ann-Renée Desbiensová nemusí zasahovat.
     
    08:46
    Rory Guildayová chtěla zakončit kombinaci od modré čáry, kotouč je však zablokován hned první soupeřkou.
     
    09:25
    Tessa Janeckeová se tlačila k bráně, následně chtěla ještě vracet do mezikruží, kde ale nenašla žádnou hokejku.
     
    09:49
    Julia Goslingová dobře pronikla do pásma, neměla ani rychlost, navíc útočila sama a musí tak pokračovat pouze po mantinelu.
     
    10:05
    Další šance Američanek, Ann-Renée Desbiensová si však poradila i s touto ranou.Hra pomalu nabírá na tempu, osmělují se navíc i Kanaďanky.
     
    11:29
    Sarah Fillierová s šikovným manévrem s holí mezi nohama, kotouč se nakonec na bránu podařilo dostat, tohle však Javorové listy do vedení nedostane.
     
    12:44
    Přečíslení Američanek, Tessa Janeckeová chtěla ještě nahrávat, to už však bylo moc. Kotouč končí mimo.
     
    13:25
    Už několik minut se hraje bez přerušení, přičemž se rozhodně nenudíme. Hra se přelévá ze strany na stranu, oba celky byly poměrně blízko úvodnímu gólu. Ten zatím nepřichází.
     
    13:34
    Střely na branku: 9 – 4.
     
    14:22
    Abbey Murphyová vystihla rozehrávku soupeřek a hnala se do úniku, v rozhodujícím okamžiku ji však výborně vyrušila Ella Sheltonová, která vypíchla kotouč.
     
    14:24
    Vyloučení v týmu USA:
    Hayley Scamurraová – 2 min., hrubost.

    Vyloučení v týmu Kanada:
    Ella Sheltonová – 2 min., krosček.

    Po odpískání se nám na ledě rozpoutal menší konflikt, ten je vyřešen vyloučením na obou stranách. Pokračuje se v pěti.
     
    15:11
    Máme tu další šance,Caepenterová to zkoušela z pravé strany, od modré navíc ihned nahazovala i Rory Guildayová. Neuspěla ani jedna, neujaly se ani následné dorážky.
     
    15:49
    Taylor Heiseová se napřáhla a yslala pořádnou ránu, Ann-Renée Desbiensová je opět připravena a vyráží kotouč nad bránu.
     
    17:03
    Střely na branku: 11 – 4.
     
    17:30
    Jedna z kanadských hráček nechala puk za sebou, na což okamžitě reagovala rychlonohá Hayley Scamurraová. Stačil možná krok navíc a puk by dostihla, obrana soupeřek se však zorientovala a zvládla napravit své zaváhání.
     
    18:14
    Laura Staceyová číhala před bránou, kotouč se k ní skutečně odrazil, už však nedokázala trefit jak potřebovala... Každopádně jsme viděli jednu ze spíše ojedinělých šancí Kanady.
     
    19:08
    Renata Fastová a její dobré nahození od modré ihned po buly. Rozhodčí nyní přerušují hru, nejspíše došlo k nějakému technickému prohřešku.
     
    19:43
    Britta Curlová se tlačila dopředu po pravé straně, výborně ji zastavuje Fastová, což byl mimořádně důležitý zákrok, jelikož USA by se jinak hnaly do přečíslení 2 na 1.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Máme za sebou první třetinu šlágru MS v hokeji žen mezi USA a Kanadou. Stav je stále bezbrankový, nicméně jako lepší tým můžeme označit Aneričanky, které už od úvodního buly hrají hodně aktivně, vyhrály by i na počet střel či vyložených příležitostí. Kanada se zatím drží dobře, nicméně směrem dopředu toho hráčky s javorovým listem na hrudi, příliš neměly. Snad jen v rozmezí pátí a sedmé minuty, kdy se obrany obou týmů otevřely a na to konto si v divoké pasáži i Kanaďanky vytvořily nějakou tu šanci.

    Hraje se také poměrně hodně tvrdě, a to nejen na poměry ženského hokeje. Hity doprovázejí každé střídání, vyjímkou nejsou ani menší konflikty po odpískání. Rozhodčí nastavily o něco volnější metr, což tempu hry jednoznačně prospívá.
     
    Střely na branku: 12 – 6.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:12
    Tentokrát se iniciativy ujímají Kanaďanky, ihned přichází pohyb v pásmu a nepříjemná střela od modré čáry. Akce ještě pokračuje.
     
    20:33
    Poulinová se dostávala k dorážce z levého kruhu, tento kotouč by nejspíše letěl do poloprázdné brány, pokud by tedy netrefil hůl dojíždějící obránkyně.
     
    21:25
    Tohle je úplně jiná Kanada než v první třetině, na bránu už letěly tři, čtyři puky a Američanky se v podstatě nepodívaly za vlastní modrou...
     
    21:49
    A nepodívají se ani nyní, píská se zakázané uvolnění.
     
    22:18
    Dannielle Serdachnyová nahazovala z dálky, před bránou ale operovala ještě Kristin O'Neillová, která se snažila zakončit z bezprostřední blízkosti!
     
    22:58
    Ella Sheltonová dobře zachytila vyhozený puk, udělala tři kroky a vyslala další nepříjemnou ránu, ta je však také zablokována.
     
    23:44
    Nyní se poprvé ve 2. třetině snaží hrozit USA, zatím však pouze nahánějí kotouč po mantinelech.
     
    24:12
    Střely na branku ve druhé třetině. 1 – 4.
     
    24:27
    Zajímavý pas zpoza branky do mezikruží, tam však nebyl nikdo v modrém, Američankám chyběl možná metr. Každopádně slušná myšlenka.
     
    25:50
    Lacey Edenová se dobře vytočila na pravém křídle a zakončuje backhandem. Ann-Renée Desbiensová se nenechala zaskočit a vyráží. Vidíme, že se pomalu prosazují i Američanky.
     
    26:19
    Vyloučení v týmu Kanada:
    Dannielle Serdachnyová – 2 min., nedovolený hit.
     
    26:57
    Hráčky v modrém trpělivě kombinovaly, rány se nakonec od modré ujala Caroline Harveyová, která nejspíš chtěla ještě vybídnout parťačku na teč. Kotouč končí v ochranné síti.
     
    27:32
    Po buly Kanada vyhodila, následně Knightová pálila po přechodu do pásma pouze do bloku. Dobrá defenzivní práce javorových listů.
     
    28:04
    Sarah Nurseová zahrozila ve vlastním oslabení, z levé strany míjí tři tyče..
     
    28:40
    Kanada si pobytu v pěti dlouho neužila, přichází další ostrá srážka a další nepovolený hit...
     
    28:40
    Vyloučení v týmu Kanada:
    Jocelyne Larocqueová – 2 min., nedovolený hit.
     
    29:03
    Hannah Bilkaová byla v obrovské šanci, když dorážela kotouč z prostoru u pravé tyče za už ležící brankářku, trefuje však beton.
    29:03 Desbiensová parádně vychytala Bilkaovou
     
    29:22
    Kanaďanky sprintovaly do úniku 2 na 1! Renata Fastová chtěla ještě nahrávat, trefila ale hůl soupeřky a odtud se puk odráží před brankářku USA, která přerušuje.
     
    30:17
    Tessa Janeckeová se napřáhla a z první pálí z pravého kruhu. Ann-Renée Desbiensová se výborně přesunula a zasahuje vyrážečkou.
     
    30:56
    Další americké nahození od modré, kotouč byl nejspíše někým zablokován. Hráčky v modrém každopádně přidaly a opět jsou aktivnějším týmem.
     
    32:07
    Střely na branku ve druhé třetině: 5 – 5.
     
    32:51
    Brianne Jennerová operovala v brankovišti, k nebezpečnému zakončení se však nedostává. Američanky otáčejí hru.
     
    34:09
    Parádní pas na pravou stranu, kde číhala Emma Maltaisová, ta volí zakončení backhandem. V akci beton brankářky Frankelové.
     
    34:32
    Natalie Spoonerová a její ostrá rána z levé strany! Aerin Frankelová vytasila zákrok lapačkou.
     
    35:06
    Kendall Coyne-Schofieldová v náznaku přečíslení předávala na lépe postavenou spoluhráčku, jenže puk se odráží od brusle někam úplně mimo. Americká útočnice jen kroutí hlavou a nešťastně buší holí do ledu.
     
    35:25
    Cayla Barnesová byla z pozice obránkyně vybruslena až na hrot útoku. Volí krátkou stahovačku a pokus zpoza soupeřky. Kanadská gólmanka bez problémů přerušuje.
     
    37:09
    Jamie Lee Rattrayová se tlačila kupředu, zvládla i vypálit, nicméně bez většího ohrožení brány.
     
    37:26
    Vyloučení v týmu USA:
    Kirsten Simmsová – 2 min., hákování.
     
    38:21
    Američanky se zatím zvládají bránit, Kanada bez výraznější šance. Kotouč opět letí z pásma.
     
    39:07
    Dobrá kombinace skrz pásmo, kotouč ale letí jen kolem brány. Kanada ještě pokračuje v akci.
     
    39:21
    Vyloučení v týmu USA:
    Hayley Scamurraová – 2 min., zdržování hry / vystřelení nebo vyhození puku mimo hrací plochu.
     
    39:21
    Ještě 4 vteřiny se bude hrát ve formátu 5 na 3!
     
    39:48
    Marie-Philip Poulinová se napřáhla na levé straně, pálí ale pouze do bloku. Vypasá to, že do sirény už USA přežijí.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Dnešnímu zápasu chybějí skutečně už jen góly, jinak sledujeme opravdu zajímavou podívanou! Američanky tentokrát nebudou s odehráním třetiny tak spokojené, utekl jim začátek (do toho Kanaďanky naskočily jako vyměněné), navíc nevyužily dvě přesilové hry a k tomu se na startu třetí periody ještě budou muset bránit.

    Ani výběr Javorového listu však své možnosti nevyužil, takže ani na této straně nemůže panovat vyloženě spokojenost. Přijde změna ve třetí třetině, dočkáme se také nějakých gólů? Nebo o vítězi dnešního derby rozhodne až prodloužení nebo nájezdy? Nechme se překvapit...
     
    Střely na branku ve druhé třetině: 6 – 11

    Střely celkem: 18 – 17.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:26
    Kanaďanky pásmo nakonec neudržely, soupeřky vyhazují po mantinelu. Času na rozestavení přesilovkového vzorce je každopádně stále dost.
     
    41:07
    Američanky vysunuly forčeking a ušetřily dost času. Kanaďanky zatím beze střely.
     
    41:19
    Laura Staceyová se protáhla až k bráně, už byla ale moc blízko a zakončení tak nebylo ideální...
     
    41:59
    Alex Carpenterová šla sama proti třem soupeřkám, pálí, trefuje však blok před sebou.
     
    42:29
    Rychlý výpad Američanek, zakončovala Abbey Murphyová, která však trefuje výborně přesunuto brankářu Ann-Renée Desbiensoovou.
     
    42:39
    Další přečíslení 2 na 1, Caroline Harveyová z tutové šance míjí prázdnou klec!
    42:39 Američanky v obrovské šanci, kotouč letí mimo
     
    44:19
    Dobrý zámek Američanek, hráčky v modré však zatím trefují jen dobrý obranný blok soupeřek, který se vytvořil před bránou.
     
    45:10
    Kendall Coyne-Schofieldová zůstala úplně volná před bránou, ani ona ale zatím neuspěje...
     
    45:46
    Američanky opět přebírají iniciativu, posledních pár střídání bylo mimořádně dobrých. Zatím je to však stále bez gólu.
     
    46:24
    Náznak přečíslení 3 na 2 v kanadském podání, kotouč po odrazu zasáhla ještě Renata Fastová. Brankářka Spojených států měla najednou plno práce, kotouč však proskákal kolem pravé tyče.
     
    48:42
    Chyba v rozehrávce, kotouč sbírá Kanaďanka Natalie Spoonerová. Situace sice vypadala zajímavě, nicméně na střelu nakonec nedojde.
     
    49:38
    Blayre Turnbullová se snaží probít až do útočného pásma, akce však končí na zadním mantinelu. Hraje se svižný hokej, nicméně zdá se mi, že oba celky se pomalu začínají soustředit hlavně na obrannou činnost.
     
    50:07
    Střely na branku ve 3. třetině: 2 – 4.
     
    50:28
    Tohle Američankám těsně nevyšlo, výhoz měl přijít o vteřinku později. Takto se píská pouze zakázané uvolnění.
     
    50:49
    Natalie Spoonerová se zjevila v šanci a zkoušela to backhandem, bránu těsně míjí.
     
    52:23
    Tentokrát přišly zmatky v kanadské rozehrávce, do šance se tak dostala Lacey Edenová! Kotouč končí zablokován obětavými obránkyněmi.
     
    53:26
    Tentokrát se zakázané uvolnění píská Kanadě, vracíme se do obranného pásma javorových listů.
     
    53:49
    Dannielle Serdachnyová se tlačila dopředu a málem přebruslila soupeřku, ta alespoň dopravila souboj na mantinel, kde bylo přeci jen bezpečněji.
     
    54:17
    Aerin Frankelová vytasila další dobrý zákrok, pro dorážku si šla Renata Fastová, která je však hodně ostře odstavena. Zanedlouho se USA osvobozují na icing.
     
    55:35
    Blayre Turnbullová vyslala hodně štiplavou střelu z ostrého úhlu, Aerin Frankelová neměla ideální pozici, i tak ale zvládá vyrazit puk mimo brankoviště.
     
    55:45
    Vyloučení v týmu USA:
    Hannah Bilkaová – 2 min..
     
    55:57
    Marie-Philip Poulinová a její rána z první, kotouč letí těsně nad. Kombinace sice ještě pokračovala, nicméně Američanky následně vyhazují.
     
    56:53
    USA se brání výborně, přišlo několik výhozů, následně si hráčky v modré troufnou i na aktivní forčeking. A když už jsou Kanaďanky v pásmu, dokáží skvěle zahušťovat prostor před bránou.
     
    57:29
    Hilary Knightová mohla ve vlastním oslabení rozhodnout! Velezkušená útočnice se dostala do úniku, brankářku si ale nerozhýbala, Ann-Renée Desbiensová výtečně zasahuje!
    57:29 Knightová mohla ve vlastním oslabení rozhodnout
     
    57:45
    USA v plném počtu.
     
    58:38
    Kanaďanky byly také blízko! Erin Ambroseová v přečíslení předávala do brankoviště, dorážet mohla Sarah Nurseová i Natalie Spoonerová. Američanky měly štěstí.
     
    59:50
    Lacey Edenová si sjela až před bránu, kde mohla zakončit! Kotouč letí těsně mimo.
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    Je to dnes skutečně bitva titánů, nebo vlastně titánek. Zápas měl všechno, šance, ostré souboje, přesilovky, výborné zákroky. Snad jen ty góly chyběly...Ještě ale nekončíme, čeká nás extra čas v prodloužení. A mám li tipovat, nudit se rozhodně nebudeme!
     
    Střely na branku ve třetí třetině: 5 – 9.
     
    Nyní nás čeká až 5 minut v atraktivním formátu 3 na 3.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    60:07
    Caroline Harveyová se hned žene dopředu, pálí ze střední vzdálenosti a ještě se tlačí k bráně. Ann-Renée Desbiensová je připravena.
     
    60:39
    Američanky byly centimetry od rozhodnutí! Caroline Harveyová nejprve zakončovala přečíslení, následně úplně volná Hilary Knightová dorážela z předbrankového prostoru! Gól stále nepadl.
     
    61:27
    Natalie Spoonerová a její jedovka, zablokovala ji Knightová a hra se okamžitě obrací.
     
    62:06
    Natalie Spoonerová se žene kupředu, už ale nemá sílu a padá. Na puku jsou Američanky.
     
    63:08
    Alex Carpenterová chtěla trpělivě vyčkat s kombinací, nechala se ale zahnat a Američanky ztrácejí puk.
     
    63:38
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Je hotovo! Fastová upadla, v důsledku toho se Američanky hnaly do přečíslení 3 na 1. Zakončení se ujala mladá KIRSTEN SIMMSOVÁ, její ránu brankářka Desbiensová vůbec nezaznamenala, ani nestihla zakleknout do postoje a inkasuje. Asistence: Caroline Harveyová.
    63:38 Kirsten SIMMSOVÁ - 1:0
     
    Konec zápasu.
     
    Nejlepší hráčky utkání:

    Ann-Renée Desbiensová (CAN): 29 zákroků

    Aerin Frankelová (USA): 26 zákroků, čisté konto.
     
    Američanky ovládly prodloužení i skupinu A

    Díky dnešní výhře v náročném a vyrovnaném zámořském derby, vyhrají hokejistky USA základní skupinu A. Triumf se rozhodně nerodil lehce, obě brankářky deptaly soupeře, navíc plno střel skončilo zablokovaných, nechyběly ostré souboje, jak se na takové derby patří. Zápas dnes skutečně bavil, byl přehlídkou toho nejlepšího, co může ženský hokej nabídnout.

    USA – Kanada 1:0 po prodloužení.
     
    Střely na branku: 30 – 26.
     
    Situace v tabulce:

    1. USA – 11 bodů
    2. Kanada – 10 bodů
    3. Česko – 3 body
    4. Finsko – 3 body
    5. Švýcarsko – 0 bodů

    O prvních dvou týmech skupiny už je stoprocentně rozhodnuto. Zbytek je ještě zamotaný, Češky pochopitelně chtějí udržet třetí místo, jistotu mohou mít v případě jakéhokoliv bodového zisku nad Švýcarskem. Hraje se dnes od 21:00.
     
    To už je ode mne pro dnešek všechno. Děkuji Vám za pozornost a budu se opět těšit u některého z online přenosů, například právě z MS žen.

    Přeji hezký den. (03:41:45)

    Adam Čuba

    Góly a asistencie: 64. Simmsová (Harveyová)


    USA: Frankelová (Hensleyová) – Kellerová (A), Harmonová, Barnesová, Harveyová, Guildayová, Winnová, Dunneová – Knightová (C), Carpenterová (A), Coyne-Schofieldová – Bilkaová, Heiseová, Murphyová – Panneková, Scamurraová, Curlová – Simmsová, Edwardsová, Janeckeová – Edenová.
    Tréner: John Wroblewski

    Kanada: Desbiensová (Maschmeyerová) – Larocqueová (A), Fastová, Sheltonová, Ambroseová, Bellová, N. Goslingová, Bourbonnaisová – Fillierová, Jennerová, Poulinová (C) – Nurseová, Spoonerová, Maltaisová – Staceyová, Clarková, Turnbullová (A) – O'Neillová, J. Goslingová, Serdachnyová – Rattrayová.
    Tréner: Troy Ryan

    Rozhodca: Neary (CAN), Tassoni (USA) – Clarke, Welsh (obě CAN)