Sparta Praha – K. Vary 1:4 (kon.) | Kladno – Motor ČB 0:3 (kon.) | Vítkovice – Litvínov 5:1 (kon.)
Plzeň – Hradec Králové 2:3 (po pr.) | Olomouc – Mladá Boleslav 7:1 (kon.) | Kometa Brno – Liberec 4:1 (kon.)
Pardubice – Třinec 5:3 (kon.)
koniec
HC Sparta Praha
1:4 (1:1, 0:1, 0:2)
HC Energie Karlovy Vary
cz Nedeľa 21.01.2024, 16:00 • O2 arena, Praha • Tipsport extraliga (ČR) • 38. kolo
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Hezké nedělní odpoledne z libeňské O2 areny, kde se odehraje jeden ze zápasů 38. kola Tipsport extraligy. Sparťané se tentokrát ve svém chrámu postaví karlovarské Energii a pokusí se odčinit porážku, kterou zde utrpěli v říjnu.
     
    HC Sparta Praha

    Pražané se aktuálně stále drží na prvním místě extraligové tabulky, na dotírající Pardubice už ovšem mají náskok pouze jediného bodu. V novém kalendářním roce sparta zatím ještě neprohrála za tři body, přesně tři body ale v zápasech poztrácela. Dva body sparťané ztratili v dohrávce 29. kola právě proti Dynamu a jeden při svém posledním zápase v Hradci, když vyhráli až po samostatných nájezdech. V těch si Sparta zatím drží v této sezóně stoprocentní úspěšnost. Zajímavostí je, že hned tři penaltové rozstřely ze čtyř rozhodl Pavel Kousal. Přestože bychom mohli říct, že bez úspěšné přesilovky se zápasy nedají vyhrávat, sparťané to i tak dokazují. Se svou procentuální úspěšností v přesilovkách se první tým tabulky řadí k extraligovému podprůměru. Úplně jiná pohádka je to pak v oslabeních, ta má Sparta naopak ze všech suverénně nejlepší. A co víc, Pražané nejen dobře brání, dokáží také skórovat! To v početní nevýhodě dokázali v probíhající sezoně už desetkrát. Sparťané by ale přeci jen soupeřům tolik přesilových her, byť jsou v bránění úspěšní, nabízet nemuseli, aktuálně se totiž s Kladnem dělí o místo nejtrestanějšího týmu. K zamyšlení vybízí zejména poslední výkon z Hradce Králové, kde Pražané stihli menších trestů celkem deset. Aktuálně nejproduktivnějším sparťanem už není strádající kapitán Michal Řepík, nýbrž Filip Chlapík, který zažívá povedené období a aktuálně se s 34 kanadskými body řadí na páté místo v extralize. Pouze o bod za svým spoluhráčem však zaostává také ve výborné formě hrající Roman Horák.
     
    HC Energie Karlovy Vary

    Fanouškům Energie se na tabulku momentálně nedívá zrovna snadno. Západočeši měli dobrý vstup do sezony, postupem času se ovšem po nevýrazných výsledcích propadli až na jedenáctou příčku. Energetici nedokázali vyhrát už čtyři zápasy, v tom posledním ale brali alespoň bod za prohru po prodloužení. Tento bod ale má pro Karlovarské velmi hořkou příchuť, protože svěřenci Davida Bruka měli na lopatě pardubické Dynamo. Když na začátku třetí třetiny zvyšoval Jiskra už na 3:0, leckdo si asi myslel, že odchody rozhozené Pardubice se už do zápasu vrátit nezvládnou, opak byl ale pravdou. Dynamo dokázalo během 8 minut vyrovnat a v prodloužení mu vystřelil bonusový bod Martin Kaut. Karlovy Vary stejně jako jejich dnešní soupeř mají problémy v přesilovkách, kde mají dokonce ještě nižší úspěšnost než Sparta. Stejně jako tým z hlavního města se však Energetici mohou spolehnout na oslabení, které mají třetí nejlepší v extralize. Spolehnout se pak Karlovarští mohou také na svého maskovaného muže, jelikož Dominik Frodl se zatím s úspěšností 92,43 % řadí na čtvrté místo mezi gólmany. Nejvíce kanadských bodů v dosavadní sezoně posbíral Dávid Gríger (14+15). Za ním se v klubovém bodování nacházejí už s odstupem Tomáš Rachůnek (10+13) a Ondřej Beránek (11+5).
     
    Vzájemná utkání

    V této sezóně spolu týmy doposud odehrály dvě utkání. V tom prvním, zde na ledě pražského týmu se radovala Energie po výhře 5:2. Naopak v tom druhém Sparta loupila ve Varech, když Jakub Kovář vynuloval všechny domácí střelce a sparťané si odvezli tři body za výhru 3:0. Dokáží si Pražané tentokrát domácí led podržet nebo body bude brát opět hostující tým?
     
    Úvodní sestavy:

    HC Sparta Praha: Kořenář (Cichoň) – Krejčík, Němeček, T. Tomek, Irving, Pavlák, Moravčík – P. Kousal, Sobotka, Řepík (C) – O. Najman, Horák, Chlapík (A) – Buchtele, Konečný, Forman (A) – Mužík, Žmola, Hauser.
    Trenér: Pavel Gross

    HC Energie Karlovy Vary: Frodl (Habal) – Huttula, Plutnar, Mikyska, Stříteský, Pulpán, Bartejs, Rulík – O. Procházka, Černoch (C), O. Beránek (A) – Rachůnek (A), Jiskra, Kangasniemi – Redlich, Hladonik, Koffer – Kofroň, R. Přikryl, Kružík.
    Trenér: David Bruk

    Rozhodčí: Hribik, Úlehla – Hynek, Špůr.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:02
    První buly pro Energii, hosté si nahazují puk do útočného pásma.
     
    00:40
    Dlouho tam ale nepobyli. V útočném pásmu se do zakončení tlačil Kousal, střelou na bližší tyčku ale neuspěl.
     
    00:59
    Tomáš Tomek střelou od modré trefil levou spojnici tyček!
     
    01:48
    Další střela od modré, Moravčíkův pokus ale ale skončil na bloku.
     
    02:19
    Do zakončení se tlačil po levé straně Forman, vzápětí to po něm zkusil z vrcholku kruhu také Němeček, ale Frodl má puk pevně mezi svými betony.
     
    03:02
    Karlovy Vary právě vstřelily branku!
    Sparťané byli první minuty jednoznačně aktivnější, teď ale na obranné modré propadl domácí obránce a Energetici ujeli do přečíslení dva na jednoho. DAVID KOFROŇ se rozhodl zakončit, první pokus Kořenář pouze vyrazil, a tak mohl karlovarský útočník dorazit puk do branky. Bez asistence.
     
    04:24
    V útočném pásmu si kotouč našel v mezikruží Chlapík, pálil na Frodlovu lapačku, ale karlovarský brankář byl úspěšnější.
     
    05:37
    Sparťané se drží v útočném pásmu, Frodla ale zatím neohrožují.
     
    05:59
    To teď změnil Tomek, z vrcholku pravého kruhu ale minul prostor u vzdálenější tyčky.
     
    06:11
    Karlovy Vary v tísni vyhazují na icing.
     
    06:26
    Rulík poslal na Kořenáře vysoký oblouček, aby hosté mohli vystřídat.
     
    07:00
    Sparta právě vstřelila branku!
    Sparťané vyrovnávají! Domácí kombinovali v útočném pásmu, načež Sobotka přihrál do jízdy ze střídačky JAKUBU KREJČÍKOVI, který si sjel až na střed a vyslal na Frodlovu branku nechytatelnou bombu k pravé tyčce. Asistence: Vladimír Sobotka, David Němeček.
     
    07:43
    Filip Chlapík si v útočném pásmu dokázal obhodit obránce, aby pak mohl přihrát před branku Horákovi, ten puk zkusil usměrnit za Frodla, dostal se ale moc blízko, a tak nedokázal kotouč potřebně zvednout.
     
    08:08
    Karlovarští prověřili Kořenáře, který poté nevěděl, kde se puk nachází. Ze závaru před brankou pak puk vyplaval před jedním z hostí, který se nacházel před prázdnou branku, poslat puk do ní však nedokázal. Sparťané vzápětí pod tlakem vyhazují na icing.
     
    08:50
    Ofsajd Energetiků.
     
    09:15
    Zakázané uvolnění Sparty.
     
    09:41
    Po několika odrazech puk mířil před odkrytou branku na Beránka, dobrým obranným zákrokem však situaci pro Spartu zachránil Němeček.
     
    10:29
    Horák si v útočném pásmu vyměnil puk s Chlapíkem. Pokus bekhendem druhého jmenovaného se odrazil na modrou čáru k Tomkovi, jehož střela končí u Frodla ve výstroji.
     
    10:50
    Další střela od modré, Pavlák ale těsně přestřelil.
     
    11:15
    Pavlák zaváží kotouč až za Kořenáře, oba týmy posílají na led čerstvé síly.
     
    11:52
    Střelu Jiskry od modré před brankou nebezpečně tečoval Mikyska, puk ale končí těsně mimo Kořenářovy pravé tyčky.
     
    12:27
    Frodl zasahuje proti střele Irvinga, následuje komerční přestávka.
     
    12:42
    Energie vyhazuje na zakázané uvolnění.
     
    13:01
    Kousal prověřil Frodlovu pozornost střelou z ostrého úhlu, gólu moc nechybělo.
     
    13:40
    Icing pro změnu na domácí straně.
     
    13:49
    Po buly to zkusil od modré Jan Hladonik, branku minul.
     
    14:41
    Kružíka na útočné modré našla dlouhá přihrávka, proti dvěma domácím obráncům ale puk nezvládl udržet.
     
    15:27
    Huttula podrazil při útočném snažení Konečného, a uvidíme tak první přesilovku v zápase.
     
    15:56
    Krejčík to zkusil od modré, ale neprostřelil karlovarský blok.
     
    16:27
    Řepík na Moravčíka poslal puk nepřesně, Sparta musí znovu začít až zpoza Kořenáře.
     
    16:58
    A znovu.
     
    17:33
    Krejčík na modré nezachytil puk a Sparta opět přichází o pásmo.
     
    17:55
    Zakázané uvolnění domácích.
     
    19:18
    Kousal v útočném pásmu našel rychlou přihrávkou přes osu Řepíka. Před sparťanským kapitánem zívala prázdná branka, Řepíkovi ale střela nesedla a poslal puk pouze po ledě, proto Frodl puk stačil vyrazit.
     
    19:35
    Vyloučení v týmu HC Energie Karlovy Vary:
    Adam Rulík – 2 min., podrážení.
     
    19:50
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha:
    Pavel Kousal – 2 min., sekání.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Přestože byli sparťané na začátku první části aktivnější, jako první udeřili Energetici. Svou střelu dokázal v přečíslení dorazit za Kořenářova záda David Kofroň. Sparťané ale dokázali rychle zareagovat, a to zásluhou Jakuba Krejčíka, který přijel ze střídačky, s ničím se nemazlil, tudíž proti jeho střele Frodl neměl nárok. Na konci třetiny jsme sledovali dvě vyloučení, do třetíny třetiny tedy týmy budou vstupovat ve čtyřech.
     
    Druhá třetina začne přibližně v 16:51.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:55
    Kotouč na začátku druhé třetiny zatím nemůže najít svého majitele, oba týmy si ho střídají.
     
    21:22
    Mikyska vystřelil ze slotu, puk doskákal po teči až k brankové čáře, za ni se však po Kořenářově pohotovém zákroku nedostal.
     
    22:10
    Oba vyloučení hráči už jsou na ledě, hraje se opět v pěti.
     
    22:40
    Kousal to zkusil z vrcholku levého kruhu, trefil ale pouze Frodlovy betony.
     
    23:37
    Tomáš Rachůnek dostal puk do jízdy a zkusil to z levého kruhu, Kořenář puk zastavil betonem. Sparta vzápětí vyhazuje na icing.
     
    23:45
    Kořenář kryje rychlou střelu bezprostředně po vhazování.
     
    24:56
    Forman od modré napálil pouze prvního blokujícího hráče, nevýrazná pasáž obou týmů pokračuje.
     
    25:44
    Od modré střílel Krejčík, následně jeho střelu zkoušel dorážet Řepík, Frodl však měl své betony na správném místě.
     
    26:55
    Kangasniemi hledal zpětnou přihrávkou své spoluhráče ve druhé vlně, pas ovšem nebyl přesný.
     
    27:21
    Sparťanský ofsajd, následuje další komerční přestávka.
     
    27:57
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha:
    Michal Moravčík – 2 min., hákování.
     
    28:13
    Icing Energie.
     
    28:46
    Karlovarským přesilovka nevychází, na kotouči hrají sparťané.
     
    29:02
    Ve vlastním oslabení měl obrovskou příležitost Najman, který dostal puk do jízdy a byl před Frodlem úplně sám. Vystřelil nad beton, puk ale nedokázal zvednou tak, aby na něj Frodl nedosáhl.
     
    29:51
    Vyloučení v týmu HC Energie Karlovy Vary:
    Tomáš Bartejs – 2 min., držení.
     
    30:44
    Irving vyslal na Frodla dělovku z pravého kruhu, karlovarský brankář vytáhl skvělý zákrok ramenem.
     
    30:50
    Současné vyloučení:
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha:
    Petr Hauser – 2 min., nafilmovaný pád nebo přihrávání.

    Vyloučení v týmu HC Energie Karlovy Vary:
    Adam Rulík – 2 min., podrážení.
     
    31:43
    Chlapík pálil z vrcholku pravého kruhu, Frodl puk vykopl betonem. Karlovarští mohou vyhodit.
     
    32:17
    Další střela tentokrát končí v ochranné síti. Následuje další komerční přestávka.
     
    33:04
    Plutnar pálil od modré, Kořenář puk vyrazil pravým ramenem.
     
    33:25
    Zakázané uvolnění Sparty.
     
    33:39
    Kangasniemi z mezikruží trefil tyčku!
     
    34:34
    Další icing domácích.
     
    34:38
    Karlovy Vary právě vstřelily branku!
    Karlovarští se znovu dostávají do vedení. Po buly od modré čáry vyslal na Kořenáře střelu Michal Plutnar a těsně před sparťanským brankářem pak kotouč usměrnil do sítě JIŘÍ ČERNOCH. Asistence: Michal Plutnar.
     
    36:12
    Irving to zkusil od modré, branku ale minul o dobrý metr.
     
    37:03
    Po střele z mezikruží puk vyplaval před Kořenářem, který puk jen reflexivně vykopl betonem pouze na hokejku Rachůnka. Ten tak mohl vystřelit, trefil ale jen znak na Kořenářově hrudi.
     
    38:31
    Puk se od jednoho z bránících hráčů odrazil do jízdy Davidu Němečkovi, ten pálil z první a jen těsně minul prostor u Frodlovy pravé tyčky.
     
    39:58
    Mikyska ještě v posledních vteřinách zkusil vystřelit, pokus od modré má Kořenář ve své lapačce.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Ve druhé části se dlouho nemohl chytit ani jeden tým a šancí jsme moc neviděli. Ve druhé polovině druhé periody se však chytili hostující střelci. Nejprve Kangasniemi napálil z mezikruží tyčku, aby jen o minutu později hostům vrátil vedení přesnou tečí.
     
    Třetí třetina začne přibližně v 17:43.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:57
    Chlapík našel zadovkou Horáka, ten už ale z těsné blízkosti nedokázal zakončit.
     
    41:46
    Týmy svádějí souboj o puk v obranné třetině Karlových Varů.
     
    42:11
    Úspěšnější byli sparťané, puk ale jen v útočném pásmu podrželi a odjeli střídat.
     
    42:36
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha:
    Ondřej Najman – 2 min., sekání.
     
    42:49
    Sparťané se v oslabení opět dostali do útoku, Konečný dobře našel Horáka, ten ale nedokázal puk poslat mezi Frodlovy betony.
     
    43:44
    Sparťané vyhazují.
     
    44:01
    Karlovarští nezvládli návrat do útočného pásma, odpískán ofsajd.
     
    44:11
    Němeček obstaral další sparťanské vyhození.
     
    44:31
    Plutnar to zkusil od modré čáry, přesný ovšem nebyl.
     
    45:11
    Zakázané uvolnění Energetiků.
     
    45:57
    Chlapík hledal v předbrankovém prostoru Horáka, pas ale nebyl přesný.
     
    46:57
    Černoch pálil v pokleku z ostrého úhlu, Kořenář mu ovšem místo u levé tyčky nenechal.
     
    47:57
    Karlovy Vary právě vstřelily branku!
    Sparťané si v obranném pásmu nedokázali přesně přihrát, čehož využil DANIEL KRUŽÍK, který mohl jet na Kořenáře úplně sám. Karlovarský forvard sparťanského brankáře dokázal skvěle vymíchat, načež puk poslal mimo jeho dosah. Bez asistence.
     
    48:10
    Frodlův zásah následuje další komerční přestávka.
     
    48:46
    Icing Karlových Varů.
     
    49:07
    Řepík si našel v útočném pásmu prostor ke střele, z mezikruží ale minul.
     
    50:12
    Sparťanům se naskytla možnost přečíslení dva na jednoho. Chlapík vzal střelu na sebe, ale minul.
     
    50:27
    Vyloučení v týmu HC Energie Karlovy Vary:
    Filip Koffer – 2 min., podrážení.
     
    50:43
    Sparťané posílají puk na zakázané uvolnění.
     
    51:32
    Řepík střelou z první trefil pouze betony Frodla, vzápětí Energie vyhazuje.
     
    52:14
    Sparťané v útočném pásmu kombinují, Frodl ale zasahovat zatím nemusí.
     
    53:20
    Před Němečkem se otevřel volný prostor a sparťanský obránce měl volný průchod do útočného pásma, zkusil vystřelit, ale Frodl puk vyráží.
     
    54:17
    Krejčík vzápětí z levé strany trefil taktéž Frodla.
     
    55:35
    Tomkovy nepřesné rozehrávky zkoušel využít Koffer, z ostrého úhlu ovšem přestřelil.
     
    55:49
    Neúspěšný sparťanský přechod do pásma následuje poslední komerční přestávka zápasu.
     
    56:24
    Němečkovu střelu od modré před Frodlem zkoušel tečovat Horák, hostující gólman si i přesto dokázal puk najít.
     
    57:01
    Sparťanům se nedaří najít cestu do závěrečného náporu, hrají opět až před Kořenářem.
     
    57:30
    Sparťanský gólman míří na střídačku, domácí to zkusí v šesti.
     
    58:26
    Sparťané jsou v útočném pásmu, Moravčíkovu střelu od modré ale zastavil před Frodlem vlastní spoluhráč.
     
    58:52
    Karlovarští nyní ostřelovali prázdnou branku, bez úspěchu.
     
    Dnešní utkání sleduje 8859 diváků.
     
    59:02
    Karlovy Vary právě vstřelily branku!
    Karlovarští pečetí své vítězství! Od modré čáry prázdnou branku trefil ONDŘEJ PROCHÁZKA. Bez asistence.
     
    Konec zápasu.
     
    Nejlepší hráči utkání
    Jakub Krejčík – David Kofroň
     
    Je dobojováno. Ve vzájemných soubojích Sparty a Karlových Varů i do třetice vítězí hosté, opět jednoznačným tříbrankovým rozdílem. Energetici dokázali své vedení ve třetí části ještě navýšit, a to zásluhou pohledné akce Daniela Kružíka. Pražanům se nedařilo chytit a snaha o vyrovnání nakonec vyvrcholila čtvrtým hřebíčkem do rakve, trefou do prázdné branky z hokejky Ondřeje Procházky. Sparťané se tak o své první místo budou muset značně obávat.
     
    S tímto se s Vámi pro dnešek loučím a přeji hezký zbytek neděle. (18:33:07)

    Alžběta Žižková

    Góly a asistencie: 7. Krejčík (Sobotka, Němeček) – 4. Kofroň, 35. Černoch (Plutnar), 48. Kružík, 60. O. Procházka


    HC Sparta Praha: Kořenář (Cichoň) – Krejčík, Němeček, T. Tomek, Irving, Pavlák, Moravčík – P. Kousal, Sobotka, Řepík (C) – O. Najman, Horák, Chlapík (A) – Buchtele, Konečný, Forman (A) – Mužík, Žmola, Hauser.
    Tréner: Pavel Gross

    HC Energie Karlovy Vary: Frodl (Habal) – Huttula, Plutnar, Mikyska, Stříteský, Pulpán, Bartejs, Rulík – O. Procházka, Černoch (C), O. Beránek (A) – Rachůnek (A), Jiskra, Kangasniemi – Redlich, Hladonik, Koffer – Kofroň, R. Přikryl, Kružík.
    Tréner: David Bruk

    Rozhodca: Hribik, Úlehla – Hynek, Špůr

    Diváci: 8859