Muži 25 km stíhačka voľne, Toblach Vítěz: H. Amundsen (NOR) (kon.) | Ženy 25 km stíhačka voľne, Toblach Vítěz: J. Digginsová (USA) (kon.)
koniec udalosti
Ženy 25 km stíhačka voľne, Toblach

Vítěz: J. Digginsová (USA)

cz Pondelok 01.01.2024, 12:30 • Toblach • Tour de Ski
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:30.
     
    Tour de Ski pokračuje v pondělí novoročními stíhacími závody na 20 kilometrů volnou technikou. V italském Toblachu čeká na závodníky a závodnice už třetí etapa probíhajícího ročníku. V tomto přenosu se budeme věnovat ženskému závodu.
     
    Pořadí SP

    1. Jessie Digginsová (USA) 849 b
    2. Emma Ribomová (SWE) 782 b
    3. Rosie Brennanová (USA) 730 b
    4. Linn Svahnová (SWE) 659 b
    5. Ebba Anderssonová (SWE) 642 b
    6. Victoria Carlová (GER) 635 b
    7. Moa Ilarová (SWE) 568 b
    8. Frida Karlssonová (SWE) 532 b
    9. Lotta Udnes Wengová (NOR) 504 b
    10. Kerttu Niskanenová (FIN) 487 b
    25. Kateřina Janatová (CZE) 249 b
    63. Tereza Beranová (CZE) 64 b
    68. Barbora Antošová (CZE) 57 b
     
    Vítězka nedělní desítky Kerttu Niskanenová se posunula v pořadí Tour de Ski na páté místo a ztrácí pouze 28 sekund na průběžně vedoucí Jessie Digginsovou. Ta vyběhne do stíhacího závodu z první pozice před Victorií Carlovou a Linn Svahnovou, která pro změnu triumfovala v sobotním sprintu.

    V celkovém hodnocení Tour de Ski se jediná česká reprezentantka Kateřina Janatová pohybuje na 34. pozici se ztrátou 2:19 na první místo.
     
    Pořadí Tour de Ski

    1. Jessie Digginsová (USA) 28:24
    2. Victoria Carlová (GER) +7
    3. Linn Svahnová (SWE) +11
    4. Jonna Sundlingová (SWE) +19
    5. Kerttu Niskanenová (FIN) +28
    6. Rosie Brennanová (USA) +35
    7. Emma Ribomová (SWE) +38
    8. Katharina Hennigová (GER) +58
    9. Heidi Wengová (NOR) +1:07
    10. Krista Pärmäkoskiová (FIN) +1:11
    34. Kateřina Janatová (CZE) +2:19
     
    Závod odstartoval.
     
    Start
    Jessie Digginsová vyrazila do závodu s náskokem sedmi sekund na Victorii Carlovou a jedenácti sekund na Linn Svahnovou.
     
    Start
    S odstupem devatenácti sekund vyběhla Švédka Jonna Sundlingová a o dalších devět sekund později Kerttu Niskanenová, vítězka včerejší silvestrovské desítky. V kontaktu jsou ještě šestá Rosie Brennanová a sedmá Emma Ribomová.
     
    Start
    Do závodu vůbec neodstartovaly Lotta Udnes Wengová, Melissa Galová a Eva Urevcová.
     
    1,4km
    Jessie Digginsová se od startu vůbec nešetří. Zatímco za ní se spojily Linn Svahnová s Victorií Carlovou, Američanka se jim vzdaluje. A to výrazně. Na prvním mezičase navýšila vedení o 14 sekund.
     
    2km
    Čtvrtá se nadále pohybuje Jonna Sundlingová, za kterou se spojily Kerttu Niskanenová a Emma Ribomová. Američanka Rosie Brennanová trochu nestíhá.
     
    2km
    Osmá Frida Karlssonová už ztrácí přes minutu na čelo. K této Švédce se rychle blíží kvartet H. Wengová, Hennigová, Parmakoskiová a Slindová.
     
    2km
    Jak je na tom po prvních dvou kilometrech Kateřina Janatová? Posunula se na 29. místo, tedy prozatím o pět pozic. Volný styl má raději než klasickou desítku a je to poznat.
     
    4,4km
    Po dlouhém úseku lesem bez mezičasů následuje už průjezd stadionem. Do druhého okruhu vjíždí Jessie Digginsová s náskokem takřka půl minuty.
     
    4,4km
    Za Carlovou se Svahnovou se pomaličku tvoří tříčlenná skupinka. Sundlingovou dojíždí Rimobomová s Niskanenovou. Brennanová na tyto tři závodnice ztrácí deset sekund. A pak je velká díra.
     
    4,4km
    O další jednu příčku si polepšila oproti předchozímu mezičase Katka Janatová, která se dostává do kontaktu s Claudelovou, Theodorsenovou a Weberovou před sebou.
     
    5,1km
    Pokud to takhle půjde dál, Brennanová se rozhodně na sedmé pozici neudrží. Díra za ní se začíná zmenšovat.
     
    5,8km
    Digginsová dál přitápí pod kotlem a drtí zbytek startovního pole. Na Carlovou se Svahnovou už má k dobru 40 sekund. A ostatní lyžařky ztrácí minutu a víc. Nikomu se nedaří ztrátu na Digginsovou stahovat, Američanka předvádí špičkový výkon, jak se sluší a patří na vedoucí ženu Světového poháru!
     
    5,8km
    České příznivce může dál těšit práce Kateřiny Janatové. Ta se posunula oproti startu už o osm příček a aktuálně figuruje na 26. místě.
     
    6,4km
    Ruchové mikrofony zachycují, jak se Jessie Digginsová povzbuzuje v krátkém sjezdu. Mezi jednotlivými výdechy neustále opakuje: „Já mohu! Mohu to dát!“ Je neskutečně nahecovaná.
     
    8,8km
    Při nájezdu do dalšího okruhu má Digginsová na Carlovou se Svahnovou k dobru nadále 40 sekund. Toto duo má pro změnu náskok půl minuty na Ribomovou, Sundlingovou a Niskanenovou.
     
    8,8km
    Katka Janatová se přetahuje o průběžné 24. místo s Norkou Theodorsenovou.
     
    9,5km
    K Sundligové, Ribomové a Niskanenové se začíná přibližovat skupina od 7. do 12. místa, ve které jsou Karlssonová, Wengová, Slindová, Brennanová, Hennigová a Parmakoskiová.
     
    10,8km
    Niskanenová s Ribomovou a Sundlingovou už mají k dobru pouhých 13 sekund na stíhací skupinu za sebou. Jinak se ale obrázek na trati příliš nemění.
     
    Pořadí na 10,8km
    1. Jessie Digginsová (USA)
    2. Victoria Carlová (GER) +47
    3. Linn Svahnová (SWE)
    4. Kerttu Niskanenová (FIN) +1:22
    5. Emma Ribomová (SWE)
    6. Jonna Sundlingová (SWE)
    7. Frida Karlssonová (SWE) +1:36
    8. Heidi Wengová (NOR)
    9. Katharina Hennigová (GER)
    10. Astrid Øyre Slindová (NOR)
     
    10,8km
    Pořadí Kateřiny Janatové se nyní trochu přelévá. Pohybuje se ve skupině od 24. do 27. místa. Tato skupina ztrácí na 23. místo, které drží Sophia Laukliová, přes půl minuty.
     
    13,2km
    Digginsová po úseku, kdy držela konstantní odstup, začíná navyšovat opět svůj náskok. Dostává se poprvé přes 50 sekund.
     
    13,2km
    Při nájezdu do předposledního okruhu se již za Svahnovou a Carlovou vytvořila početná stíhací skupina, ve které jsou jmenovitě: Sundlingová, Ribomová, Niskanenová, Karlssonová, Wengová, Slindová, Hennigová, Parmakoskiová a trochu na chvostu vlající Brennanová.
     
    13,2km
    Janatová se na této metě nadále pohybuje kolem 25. místa.
     
    Victoria Carlová s Linn Svahnovou si jedou vlastním tempem. Především si hlídají soupeřky za sebou, na pokusy o stíhání Digginsové už dávno rezignovaly.
     
    14,6km
    A také proto na dalším mezičase ztrácí na vedoucí Američanku už přes minutu.
     
    14,6km
    Ze skupiny za nimi odpadly Němka Hennigová a Američanka Brennanová. Jedná se tedy nyní o skupinu od 4. do 10. místa. Začíná se elitní desítka po stíhačce v Toblachu krystalizovat.
     
    15,2km
    Už to nevypadá, že by Kateřina Janatová mohla bojovat o 23. místo. Na Švédku Ilarovou, která se na tomto umístění pohybuje, ztrácí 50 sekund. Stále ji ale čeká hodně těžký boj o 24. místo, běží spolu s Joensuuovou, Weberovou, Theodorsenovou a McCabeovou.
     
    Jessie Digginsová se blíží ke stadionu a průjezdu do posledního okruhu.
     
    17,6km
    Digginsová má před sebou posledních 4400 metrů dnešní stíhačky. Právě dnes se snaží udělat razantní krok k vítězství v Tour de Ski. Její náskok po třetí etapě může být skutečně výrazný.
     
    17,6km
    Na Victorii Carlovou a Linn Svahnovou má k dobru 58 sekund.
     
    17,6km
    O dalších 20 sekund zpět jsou Frida Karlssonová, Heidi Wengová, Emma Ribomová, Jonna Sundlingová, Krista Parmakoskiová, Astrid Slindová a Kerttu Niskanenová.
     
    18,3km
    Navyšování vedení se prozatím Digginsové nedaří. Za Carlovou se Svahnovou se pak naopak rychle přibližuje skupina vedená Karlssonovou.
     
    19km
    Ve stoupání před dalším mezičasem se skupina za Carlovou a Svahnovou začíná trhat. Dál maká především Karlssonová, které se daří stahovat ztrátu. Už jen osm sekund ke Švédce Svahnové.
     
    19km
    Victoria Carlová nastupuje Linn Svahnové a snaží se osamostatnit na druhém místě!
     
    19,6km
    Poslední mezičas. Carlová svým tempem dokázala dokonce ubrat něco ze ztráty na Digginsovou a po dlouhé době se dostává pod padesát sekund. Svahnová ztratila s Němkou kontakt.
     
    Nyní následuje 2,4 kilometru dlouhý úsek bez mezičasů. Oproticky se skupina Karlssonové dostává na záda Svahnové, které dochází síly.
     
    Jessie Digginsová už má na kopci za lesem výhled na stadion. Nezadržitelně se blíží k cílovému prostoru.
     
    Cíl
    Jessie Digginsová ovládla stíhací závod stylem start-cíl! Suverénní výkon, když do závodu vybíhala s náskokem jen sedmi sekund a dokázala vedení zvýšit o dobrých 40 sekund!
     
    Cíl
    Victoria Carlová nakonec uhájila druhé místo před mohutně finišujícími soupeřkami, stejně jako Linn Svahnová uhájila o špičku lyže třetí místo před Jonnou Sundlingovou!
     
    Cíl
    Páté místo vybojovala Astrid Slindová, šestá je Heidi Wengová. Následují Frida Karlssonová, Kerttu Niskanenová, Emma Ribomová a elitní desítku uzavírá Krista Parmakoskiová.
     
    Cíl
    Kateřina Janatová dobíhá do cíle nakonec na výborném 24. místě! Polepšila si o deset příček a předčila v cílovém sprintu Jasmi Joensuuovou.
     
    Cíl
    Do cíle dojíždí další a další závodnice. V průběhu závodu byly předjety o celý okruh Kazašky Ksenija Šalyginová a Darja Rjažková, pro které Tour de Ski kvůli tomu končí.
     
    Závod skončil.
     
    Jessie Digginsová předvedla úchvatný výkon v novoroční stíhačce. Do závodu vyrazila s náskokem sedmi sekund na Victorii Carlovou, postupně své vedení dostala dokonce přes jednu minutu, a byť v závěru už pociťovala trochu únavu a bolest nohou, tak přesto uhájila k dobru vedení o 46,5 sekundy. Němka Carlová, jež doběhla druhá, stejně jako třetí Linn Svahnová, dnes nedokázaly skvěle běžící Digginsové konkurovat.

    Povedenou stíhačku absolvovala Kateřina Janatová. Do závodu vybíhala ze 34. pozice a dokázala si polepšit o deset pozic! V cíli obsadila 24. místo, které ji patří také v celkovém hodnocení Tour de Ski.
     
    Konečné výsledky

    1. Jessie Digginsová (USA) 58:18
    2. Victoria Carlová (GER) +46
    3. Linn Svahnová (SWE) +48
    4. Jonna Sundlingová (SWE) +48
    5. Astrid Øyre Slindová (NOR) +49
    6. Heidi Wengová (NOR) +51
    7. Frida Karlssonová (SWE) +52
    8. Kerttu Niskanenová (FIN) +52
    9. Emma Ribomová (SWE) +55
    10. Krista Pärmäkoskiová (FIN) +1:18
    11. Patricija Eiduková (LAT) +1:56
    12. Nadine Fähndrichová (SUI) +1:56
    13. Teresa Stadloberová (AUT) +1:56
    14. Ebba Anderssonová (SWE) +2:01
    15. Rosie Brennanová (USA) +2:03
    16. Katharina Hennigová (GER) +2:24
    17. Anne Kjersti Kalvåová (NOR) +2:30
    18. Kristin Austgulen Fosnæsová (NOR) +2:30
    19. Delphine Claudelová (FRA) +2:31
    20. Margrethe Berganeová (NOR) +2:34
    21. Sophia Laukliová (USA) +3:13
    22. Pia Finková (GER) +3:33
    23. Moa Ilarová (SWE) +4:00
    24. Kateřina Janatová (CZE) +4:17
    25. Jasmi Joensuuová (FIN) +4:17
    26. Silje Theodorsenová (NOR) +4:18
    27. Novie McCabeová (USA) +4:21
    28. Anja Weberová (SUI) +5:11
    29. Maja Dahlqvistová (SWE) +5:29
    30. Desiree Steinerová (SUI) +5:29
     
    Pořadí Tour de Ski

    1. Jessie Digginsová (USA) 1:26:42
    2. Victoria Carlová (GER) +47
    3. Linn Svahnová (SWE) +48
    3. Jonna Sundlingová (SWE) +48
    5. Astrid Øyre Slindová (NOR) +50
    6. Heidi Wengová (NOR) +52
    7. Frida Karlssonová (SWE) +53
    7. Kerttu Niskanenová (FIN) +53
    9. Emma Ribomová (SWE) +56
    10. Krista Pärmäkoskiová (FIN) +1:18
    24. Kateřina Janatová (CZE) +4:17 (13:56:08)

    Jan Vojkůvka

    ...
    • 1. Jessie Digginsová (USA) 58:18
    • 2. Victoria Carlová (GER) +46
    • 3. Linn Svahnová (SWE) +48
    • 4. Jonna Sundlingová (SWE) +48
    • 5. Astrid Øyre Slindová (NOR) +49
    • 6. Heidi Wengová (NOR) +51
    • 7. Frida Karlssonová (SWE) +52
    • 8. Kerttu Niskanenová (FIN) +52
    • 9. Emma Ribomová (SWE) +55
    • 10. Krista Pärmäkoskiová (FIN) +1:18
    • 11. Patricija Eiduková (LAT) +1:56
    • 12. Nadine Fähndrichová (SUI) +1:56
    • 13. Teresa Stadloberová (AUT) +1:56
    • 14. Ebba Anderssonová (SWE) +2:01
    • 15. Rosie Brennanová (USA) +2:03
    • 16. Katharina Hennigová (GER) +2:24
    • 17. Anne Kjersti Kalvåová (NOR) +2:30
    • 18. Kristin Austgulen Fosnæsová (NOR) +2:30
    • 19. Delphine Claudelová (FRA) +2:31
    • 20. Margrethe Berganeová (NOR) +2:34
    • 21. Sophia Laukliová (USA) +3:13
    • 22. Pia Finková (GER) +3:33
    • 23. Moa Ilarová (SWE) +4:00
    • 24. Kateřina Janatová (CZE) +4:17
    • 25. Jasmi Joensuuová (FIN) +4:17
    • 26. Silje Theodorsenová (NOR) +4:18
    • 27. Novie McCabeová (USA) +4:21
    • 28. Anja Weberová (SUI) +5:11
    • 29. Maja Dahlqvistová (SWE) +5:29
    • 30. Desiree Steinerová (SUI) +5:29