Bergamo – Lecce 1:0 (kon.) | Cagliari – Empoli 0:0 (kon.) | Udinese – Bologna 3:0 (kon.)
AC Miláno – Sassuolo 1:0 (kon.) | Hellas Verona – Salernitana 0:1 (kon.) | Juventus – AS Rím 1:0 (kon.)
koniec
Atalanta Bergamo
1:0 (0:0)
US Lecce
cz Sobota 30.12.2023, 12:30 • Gewiss Stadium, Bergamo • Talianska Seria A • 18. kolo
Predzápasové kurzy
     
    To je ode mne pro dnešek vše, přeji vám příjemný zbytek soboty. Napočtenou někdy příště! (14:30:56)
     
    Oba týmy půjdou opět do akce už příští víkend, kdy La Dea vycestuje na půdu žlutorudého tabulkového souseda z Říma a Lecce bude hostit Cagliari.
     
    Máme hotovo, Atalanta uzavírá tento kalendářní rok takřka povinnou výhrou na Lecce a zase se o kousek přiblížila k pohárové Evropě. Favorizovaní svěřenci trenéra Gasperiniho sice nepodali úplně sebevědomý výkon a několikrát hostům umožnili srovnat, soupeř ale ani jednu z defenzivních minel nepotrestal a nakonec se zaslouženě zpět domů vrací s prázdnou.
     
    Držení míče: 62 % : 38 %.
    Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 11:10. Rohy: 5:6. Ofsajdy: 2:3. Fauly: 10:16.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    90+5
    Varování si nakonec odnesli Emil Holm (ABC) a Rémi Oudin (LCC). To bude pro dnešek vše.
     
    90+5
    Čtyři nastavené minuty jsou pryč. U postranní čáry byla k vidění menší skupinová strkanice, vzduchem létaly i žluté karty. Padly minimálně dvě.
     
    90+4
    Domácí brankář bude odkopávat po trochu sporném souboji vedle svého vápna, který rozhodčí nakonec posoudil ve prospěch bránící Atalanty.
     
    90+3
    Naděje Lecce na vyrovnání se tenčí. Piccoli se nedostal k dlouhému míč na straně, který pokryl vracející se Djimsiti a pro jistotu ho zahrál na Carnesecchiho.
     
    90+2
    Střídání v týmu Atalanta Bergamo:
    ze hřiště odchází Ademola Lookman, přichází Alexej Mirančuk,
    ze hřiště odchází Matteo Ruggeri, přichází Emil Holm.
     
    90+1
    Atalanta se v závěru ocitla pod obrovským tlakem a nemá to teď ani trochu jednoduché. Ramadani odražený míč zpoza vápna poslal jen do protihráče.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje 4 minuty.
     
    89
    Carnesecchi zachránil svůj tým a udržel ho ve vedení skvělým zákrokem! Domácí obrana úplně zapomněla na Oudina, který hned po zachycení pasu ze strany vyslal jedovatou ránu pod břevno, ale strážce svatyně jí vystrčil nad bránu!
     
    88
    Krkolomná útočná akce Lecce vede jen k odkopu od Carnesecchiho svatyně, Atalantu od takřka povinného vítězství dělí už jen několik málo minut.
     
    87
    Toubův nákop dopředu zblokoval pressující Lookman, domácí svým sokům nenechávají klid na rozehrávku.
     
    86
    Modročerní zahráli další rohový kop nakrátko. Pár sekund poté byl přeci jen k vidění centr na zadní tyč, se kterým si ale strážce hostující klece poradil.
     
    85
    Atalanta se dere dopředu a snaží se si definitivně pojistit vítězství, Lecce jí ale nepouští k Falconemu.
     
    83
    Střídání v týmu US Lecce:
    ze hřiště odchází Valentin Gendrey, přichází Lorenzo Venuti,
    ze hřiště odchází Gabriel Strefezza, přichází Marcin Listkowski.
     
    83
    Střídání v týmu Atalanta Bergamo:
    ze hřiště odchází Teun Koopmeiners, přichází Michel Ndary Adopo.
     
    82
    Tohle ani jinak dopadnout nemohlo. Ylber Ramadani (LCC) zatáhl za záchranou brzdu a na křídle podrazil Muriela, za což vidí zaslouženou žlutou.
     
    81
    Carnesecchi si pohlídal míč, který skákal k jeho svatyni, pro jistotu proti němu vyběhl a odkopl ho do bezpečí. Nepříjemně se za ním hnal Gonzàlez.
     
    80
    Tak to jsem zakřikl, Lecce teď bylo jen pár desítek centimetrů od kýženého vyrovnání! Obrana Bergama zaspala a umožnila Piccolimu zakončit z hodně solidní pozice, jenže střela zkraje vápna na zadní tyč šla těsně vedle!
     
    79
    Zatím to nevypadá, že by se na Gewiss Stadium schylovalo k nějakému závěrečnému dramatu. Oudinův balón do šestnáctky hravě vystihl Carnesecchi.
     
    78
    Murielova střela z voleje se mezi tři tyče nevešla, rána proskákala hned několik metrů vedle branky.
     
    77
    Střídání v týmu US Lecce:
    ze hřiště odchází Nikola Krstović, přichází Roberto Piccoli.
     
    76
    Lookman narýsoval pěkný pas na Muriela a ten se v chumlu protihráčů pokusil vysunout do vápna Pašaliće, přihrávku ale zachytil jeden ze soků.
     
    75
    Lecce se nevzdává a patnáct minut před koncem základní hrací doby se dere dopředu, jenže na připravenou defenzívu Atalanty je zatím krátké.
     
    74
    Bleskový přesun na domácí stranu hřiště se snažil v gól přetavit Ramadani, jehož střele ale chyběla notná dávka přesnosti. Carnesecchi odkopává.
     
    73
    Pašalić náběhem přes střed nastartoval další akci La Dey. Kolašinac se mu pár sekund poté pokusil vrátit míč do vápna, jenže souhru prokoukli protihráči.
     
    72
    Střídání v týmu US Lecce:
    ze hřiště odchází Hamza Rafía, přichází Joan Gonzàlez.
     
    71
    Hra se v posledních momentech kouskuje. Atalanta se snaží proniknout dopředu po levé straně.
     
    69
    Právě Krstović se nyní ocitl v solidní pozici pro vyrovnání, jenže Carnesecchiho svatyni minul! Balón trestuhodně poslal nad břevno!
     
    68
    Rozhodčí si na nedostatek práce stěžovat nemůže. Nyní si všiml, že Krstović si při zpracovávání dlouhého míče pomohl rukou a bez váhání zastavil dění.
     
    67
    Nedovolený zákrok pro změnu na druhém konci hřiště, domácí aktivního Strefezzu zastavili jen za cenu volného kopu. Lecce se může vrátit do zápasu.
     
    66
    Zortea si jen pár sekund po příchodu na trávník vynutil faul, na křídle ho okatě podkopl právě Rafía. Po zásahu sudího uvidíme standardku pro Atalantu.
     
    65
    Dlouhý pas na Rafíu sice vypadal nebezpečně, ale domácí ho zachytili a znovu míří dopředu.
     
    64
    Střídání v týmu Atalanta Bergamo:
    ze hřiště odchází Davide Zappacosta, přichází Nadir Zortea,
    ze hřiště odchází Gianluca Scamacca, přichází Luis Muriel.
     
    63
    Lookman se tentokrát ocitl v postavení mimo hru, další akci rozjetého Bergama zastavuje asistent.
     
    62
    Pašalić pěknou krátkou přihrávkou vysunul do vápna Scamaccu, který ale nedokázal včas zakončit! Falcone mu spadl pod nohy a znemožnil mu vystřelit, domácí nicméně získávají roh!
     
    61
    Atalanta chystá první střídání, v zámezí nyní dostává poslední instrukce útočník Luis Muriel. Jeho spoluhráči mezitím stále operují u branky Lecce.
     
    60
    La Dea se snaží na zásah co nejrychleji navázat, hosté se nyní musí věnovat defenzivním činnostem.
    58. Ademola LOOKMAN - 1:0
     
    58
    Atalanta právě vstřelila branku!
    Pro Lecce to v posledních minutách vypadalo slibně, domácí ale nakonec dostali soky pod kontrolu a po necelé hodině hry odskakují do vedení! Jen pár desítek sekund poté, co Pašalić z těžké pozice nastřelil břevno, se po souhře se Scamaccou prosazuje ADEMOLA LOOKMAN, jehož lehké zakončení zamířilo do vzdálenějšího dolního rohu hostující svatyně – 1:0!
     
    57
    Hra na Gewiss Stadium stojí, Mohamed Kaba řeší zdravotní problémy po souboji s Koopmeinersem a na malý moment se nejspíš odebere do zámezí.
     
    56
    Herní krize Bergama málem vyvrcholila inkasovaným gólem, na štěstí pro domácí ale pěknému zásahu Lecce předcházel ofsajd! Rafía se za posledního obránce vydal předčasně, postranní sudí se ozval okamžitě.
     
    55
    Krstović se ocitl v dobré šanci a v pozici u pravé tyče hlavičkoval těsně vedle vzdálenější strany svatyně! Atalanta je pod tlakem a vůbec se jí nedaří dostat hru pod kontrolu!
     
    54
    K odraženému míči se jen krátce po kopu od praporku odrazil Gallo, kterému zakončení zpoza vápna ani trochu nevyšlo. Z ochozů se line znatelný pískot.
     
    53
    Aktivita podceňovaného Lecce neustává, svěřenci kouče D'Aversy si nyní vyzkouší rohový kop.
     
    52
    Exekuce standardky se ujal Oudin. Ve vápně si ale na jeho balón naskočil jen Scamacca, který ho hlavou bez váhání odehrál ven z domácí šestnáctky.
     
    51
    De Roon okatě podržel Krstoviće, který tak pro svůj tým získal volný kop na bergamské straně hřiště.
     
    49
    Zatím sledujeme celkem vyrovnanou podívanou. Lecce chvilku operovalo v útoku a nedokázalo ohrozit gólmana, než se balónu ujali domácí hráči.
     
    48
    Kristović centrem z křídla hledal před Carnesecchim Oudina, kterého ale nepustil k míči dotěrný protihráč. Strážce domácí svatyně si tak mohl oddechnout.
     
    47
    Scamacca se pokusil se protáhnout dopředu po levém křídle, než ho před vápnem ukázkově zastavil Kaba.
     
    46
    Druhý poločas je v plném proudu. Ani jeden trenér během přestávky nepřikročil ke změnám v sestavě, na hřišti tak stále sledujeme ty stejné jedenáctky.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První poločas je za námi, gólu jsme se zatím v Bergamu nedočkali. Atalanta měla sice na hrací ploše po většinu doby převahu, jenže to zatím v koncovce z její strany není to pravé ořechové. Hráčům Lecce se pak podařilo několikrát zahrozit z rychlých protiútoku, ani oni nicméně recept na gólmana soupeře nenašli. Inu, uvidíme, jak se duel bude vyvíjet dál.
     
    Držení míče: 71 % : 29 %.
    Střely na branku: 1:1. Střely mimo: 5:3. Rohy: 2:2. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 7:7.
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 13:32.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje jen jednu minutu.
     
    44
    Hosté jsou v závěru poločasu aktivní. Rafía zkusil štěstí z pozice pár metrů před šestnáctkou a poměrně nečekaným zakončením pro svůj tým vybojoval roh.
     
    43
    Lecce po delší době ukázalo své ofenzivní kvality, Krstović nicméně rychlou akci přetavil jen v nepřesnou hlavičku. Carnesecchi bude za chvíli odkopávat.
     
    42
    Baschirotto na křídle skvěle vystavil stopku postupujícímu Ruggerimu a vytlačil ho do zámezí.
     
    41
    Dění se stále drží převážně na hostující polovině hřiště. To se nyní pokouší změnit Strefezza, který se u středové čáry snaží se odpoutat od neodbytného soka.
     
    40
    Tohle šlo určitě vymyslet lépe. Slibně vypadající brejk La Dey Zappacosta uzavřel jen hodně nepřesvědčivou střelou zpoza vápna, kterou navíc zblokoval Touba.
     
    39
    První poločas se pomalu chýlí ke konci. Lookmanův pas na Zappacostu byl zastaven jedním ze soků, Atalanta se ale následně na balón rychle vrátila zpátky.
     
    38
    Scamacca toho sám v konkurenci Gendreye moc nevymyslel, proti bránícímu protihráči si ve vápně navíc pomohl faulem. Volný kop pro Lecce.
     
    37
    Domácí záložník se na malou chvíli odebírá do zámezí a zdá se, že se ze souboje nakonec zotaví a bude moci pokračovat. Střídání se prozatím nechystá.
     
    36
    Nějakou dobu se na Gewiss Stadium nejspíš hrát nebude, Éderson je v péči zdravotníků po hodně nepříjemně vypadajícím pádu na pažit.
     
    35
    Rozhodčímu došla trpělivost, pohár přetekl po hrubém skluzu Davideho Zappacosty (ABC): žlutá karta. U postranní čáry na zemi skončil Ramandani.
     
    33
    Lecce od obrovského kiksu Falconeho působí trochu opařeně, elán z posledních minut je pryč. Atalantě se ale nedaří situace využít a pořádně zaútočit.
     
    32
    Bergamští se momentálně drží na míč na středu hřiště a hledají nějakou cestu zpět k Falconemu.
     
    31
    Neuvěřitelná situace ve vápně Lecce! Falcone si sám zavařil hodně pokaženým odkopem a poté, co ho na hraně šestnáctky čistě poslal k zemi Lookman, byla hostující brána hned několik sekund otevřená! Obě střely, které Atalanta do prostoru poslala, byly ale zblokovány!
     
    29
    Strefezza napodobil Koopmeinerse a též míč vzduchem nasměroval za svatyni, hra bude po malé přestávce pokračovat rozehrávkou z dílny Carnesecchiho.
     
    28
    Carnesecchi odkopl míč do středového kruhu, kde ale v té době číhal pouze Ramadani. Lecce se vrací zpět k balónu, na hřišti pomalu začíná mít převahu.
     
    27
    Ofenzivní trápení La Dey neprolomil ani Koopmeiners, jehož centr doskákal až za hostující vápno.
     
    25
    Atalanta teď měla problém zastavit bleskovou akci Lecce, Ruggeri byl nucen před dotěrným Oudinem míč zahrát za branku!
     
    24
    Touba tentokrát Scamaccu udržel na uzdě a nepustil ho k nebezpečnému křižnému pasu, který zajel až do hostující šestnáctky. Balón sbírá Falcone.
     
    23
    Ze strany Bergama to zatím dopředu není úplně ono. Domácí se pokusili přesunout hru z pravé strany nalevo, jenže Ruggeri se k dlouhému balónu nedostal.
     
    22
    Scamacca se odpoutal od Touby a krátkým pasem vybídl ke střele Zappacostu, zblokovaný projektil zaletěl za svatyni. Uvidíme tedy roh pro Atalantu.
     
    21
    Jako první dnes musel zasahovat Carnesecchi! Po hodně nepromyšlené rozehrávce de Roona se k míči před domácím vápnem dostal Kaba, jehož prudké zakončení gólman vyrazil!
     
    20
    Édersonova nepovedená přihrávka zajela až do hostující šestnáctky, kde si míč hravě zpracoval Falcone.
     
    18
    Zrovna dvakrát atraktivní podívanou zatím nesledujeme, obě strany momentálně kupí fauly. Přesnou střelu na kteroukoliv klec jsme dosud neviděli.
     
    17
    Pašalić si na středu hřiště počínal až moc důrazně. Kartónku žluté barvy se sice vyhnul, Lecce ale tak jako tak získává volný kop a může zaútočit.
     
    16
    Atalanta si na hrací ploše stále udržuje převahu, kterou potvrzuje i statistika držení míče: 77 % : 23 %.
     
    15
    Dění se přelilo na opačný konec. Ramadaniho nevýrazný míč spadl přímo do Carnesecchiho náručí.
     
    14
    Od prvního gólu nás dělilo jen pár desítek centimetrů! Na letící balón se u zadní tyče dostal Scamacca, jehož střela z voleje následně zaplula těsně vedle brankové konstrukce!
     
    13
    Lecce tahá za kratší konec pomyslného lana, Lookman po dalším zákroku za hranicí pravidel bude znovu zahrávat volný kop. Uvidíme, co vymyslí.
     
    12
    Lookman po křídle protáhl hru zpět před hostující vápno. Atalanta nyní krouží kolem hostující šestnáctky a snaží se se přihrávkami propracovat do zakončení.
     
    11
    Koopmeiners byl stažen k zemi Gendreyem. La Dea si následně vyzkoušela standardku z poměrně slibné pozice, Falcone nicméně nebyl nucen zasahovat.
     
    9
    Ramadani si zahrává, tentokrát Scamaccu na straně zatáhl za dres. Žlutá karta z toho ale ani teď není.
     
    8
    Křižná příhrávka na de Roona skončila na kopačce protihráče, domácí následný protiútok zastavili faulem na Strefezzu. Lecce může jít dopředu.
     
    7
    Stále čekáme na nějakou první výraznější šanci. Atalanta je sice pevně usazena na balónu, jenže přes zpevněnou obranu Lecce se prokousává těžko.
     
    5
    Momentálně se hraje hlavně na středu plochy, ani jednomu celku se nedaří prorazit vpřed.
     
    4
    Zappacosta na pravém křídle vsadil na centr, který byl ale až příliš dlouhý. Spoluhráč u vzdálenější tyče ho nedokázal zachytit, Falcone tak zůstal v klidu.
     
    3
    Vysunutý Ramadani u postranní čáry fauloval, rozhodčí zastavuje hru a uděluje Atalantě volný kop.
     
    2
    Francouz se už ze střetu oklepal. Dění se znovu rozběhlo, La Dea hledá cestu dopředu.
     
    1
    Hned v první minutě tu máme nepříjemný moment, Oudin se během souboje o letící míč hlavou srazil se svým spoluhráčem a v bolestech leží na pažitu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní výkop obstará Atalanta, jdeme na věc!
     
    Sestava bergamského výběru na poslední chvíli doznala změny: při rozcvičce se zranil zadák Scalvini. Do obrany se místo něj přesouvá kapitán Marten de Roon, jehož pozici na středu pole vyplní Mario Pašalić.
     
    Oba týmy nastupují na hrací plochu, domácí v tradičních černomodrých dresech a hosté v bílém.
     
    Ještě jednou vás zdravím a přeji vám příjemné sobotní odpoledne, utkání začíná za pár minut. Níže si v mezičase můžete prohlédnout dnešní sestavy.
     
    Úvodní sestavy:

    Atalanta Bergamo: Carnesecchi – Djimsiti, de Roon (C), Kolašinac – Zappacosta, Pašalić, Éderson, M. Ruggeri – Koopmeiners – Scamacca, Lookman.
    Náhradníci: Musso, Rossi – Holm, Bakker, Zortea, Adopo, Mirančuk, Muriel, De Ketelaere, Comi.
    Trenér: Gian Piero Gasperini.

    US Lecce: Falcone – Gendrey, Baschirotto, Touba, Kaba – Rafía, Ramadani, Oudin – Strefezza (C), Gallo, Krstović.
    Náhradníci: Brancolini, Borbei – Venuti, Dorgu, Smajlović, Gonzàlez, Beriša, Listkowski, Faticanti, Blin, Piccoli.
    Trenér: Roberto D'Aversa.

    Rozhodčí: Manganiello – Cecconi, Valeriani.
     
    DNEŠNÍ DELEGACE

    Hlavním rozhodčím dnešního utkání bude Gianluca Manganiello, pro kterého to bude 85. odpískaný duel v Serii A. Jako vždy bude mít k dispozici dva asistenty, kterými budou Dario Cecconi a Filippo Valeriani.
    Gewiss Stadium je připraven, začínáme v půl jedné.
     
    VZÁJEMNÉ ZÁPASY 2022/23

    Atalanta má svému soupeři co vracet. Lecce se totiž v minulém ročníku podařilo favorita zaskočit ne jednou, ale hned v obou vzájemných zápasech, a ziskem šesti bodů si tak výrazně usnadnilo cestu za záchranou. Vystřihne husarský kousek i dnes, nebo si domácí tentokrát papírově slabšího soka pohlídají?

    19. 2. 2023: Atalanta – Lecce 1:2
    9. 11. 2022: Lecce – Atalanta 2:1
     
    US LECCE (12. místo)
    17 Z, 4–8–5, 19:23 (-4), 20 bodů

    Lecce vyměnilo loňský dlouhý a náročný boj o záchranu za pobyt ve vesměs klidných vodách středu tabulky. Sestupové pásmo je, aspoň prozatím, bezpečně daleko, nicméně tým lodivoda D'Aversy si nemůže dovolit usnout na vavřínech. Přeci jen, sezóna je ještě mladá.

    Giallorossi v posledním kole nepřekvapili a na půdě aktuálního lídra soutěže z Milána na cenný bodový zisk nedosáhli. Výsledek 2:0 pro Inter góly řídili Bisseck s Barellou a naděje na remízu se pro hosty definitivně rozplynuly po červené kartě pro Bandu v závěru základní hrací doby. Bude se jim dnes dařit lépe?

    Poslední zápasy Lecce
    23. 12. (liga): Inter – Lecce 2:0
    16. 12. (liga): Lecce – Frosinone 2:1
    11. 12. (liga): Empoli – Lecce 1:1

    Nejlepší střelci Lecce
    Nikola KRSTOVIĆ – 16 Z, 4 branky
    Roberto PICCOLI – 15 Z, 3 branky
    R. Oudin, L. Banda, P. Almqvist – 2 branky
     
    ATALANTA BERGAMO (8. místo)
    17 Z, 8–2–7, 28:20 (+8), 26 bodů

    La Dea v polovině prosince uzavřela svou pouť první fází Evropské ligy výhrou 4:0 v polské Čenstochové, kterou si pojistila konečné první místo v tabulce skupiny D. Až do jara se tak nyní může soustředit na boje v domácí soutěži, kde se momentálně nachází těsně pod příčkami zajišťující postup do kontinentálních pohárů.

    Svěřencům kouče Gasperiniho se nicméně minulý víkend nepodařilo se k nim přiblížit, když podlehli černému koni tohoto ročníku Serie A a z Bologne si odvezli těsnou porážku 0:1. Jediný gól utkání přitom padl až v 86. minutě. Spraví si dnes Bergamo proti Lecce chuť a připíše si do tabulky důležité tři body?

    Poslední zápasy Atalanty
    23. 12. (liga): Bologna – Atalanta 1:0
    18. 12. (liga): Atalanta – Salernitana 4:1
    14. 12. (EL): Częstochowa – Atalanta 0:4

    Nejlepší střelci Atalanty
    Ademola LOOKMAN – 17 Z, 6 branek
    Gianluca SCAMACCA – 11 Z, 5 branek
    ÉDERSON – 17 Z, 4 branky
     
    Příjemnou sobotu u sledování Serie A! Poslední kolo italské nejvyšší soutěže v tomto kalendářním roce nám nabídne mimo jiné i duel mezi Atalantou a Lecce.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:30.

    Vojtěch Martinek

    Góly: 58. Lookman (Scamacca)

    Karty:   35. Zappacosta (ABC), 90+5. Holm (ABC) – 82. Ramadani (LCC), 90+5. Oudin (LCC)


    Držení míče: 62 % : 38 %.
    Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 11:10. Rohy: 5:6. Ofsajdy: 2:3. Fauly: 10:16.
    Atalanta Bergamo: Carnesecchi – Djimsiti, de Roon (C), Kolašinac – Zappacosta (64. Zortea), Pašalić, Éderson, M. Ruggeri (90+2. Holm) – Koopmeiners (83. Adopo) – Scamacca (64. Muriel), Lookman (90+2. Mirančuk).
    Náhradníci: Musso, Rossi – Bakker, De Ketelaere, Comi.

    Tréner: Gian Piero Gasperini.

    US Lecce: Falcone – Gendrey (83. Venuti), Baschirotto, Touba, Kaba – Rafia (72. Gonzàlez), Ramadani, Oudin – Strefezza (C) (83. Listkowski), Gallo, Krstović (77. Piccoli).
    Náhradníci: Brancolini, Borbei – Dorgu, Smajlović, Berisha, Faticanti, Blin.

    Tréner: Roberto D'Aversa.

    Rozhodca: Manganiello – Cecconi, Valeriani.