Fínsko – Česko 1:6 (kon.)
koniec
Fínsko
1:6 (1:2, 0:2, 0:2)
Česko
cz Streda 27.12.2023, 17:30 • Vierumäki, Finsko • Turnaj piatich krajín (U17)
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.
     
    Přeji krásný středeční podvečer! Dnes se společně podíváme na úvodní utkání české reprezentace do sedmnácti let na turnaji pěti zemí ve finském Vierumäki, kde vyzve od 17:30 domácí výběr.
     
    Nominace:

    Brankáři: Ondřej Štěbeták (Jihlava), Jiří Novák (České Budějovice), Jan Láryš (Poruba).

    Obránci: Tomáš Mikel (Zlín), Rostislav Šilhavý (Mladá Boleslav), Kryštof Dyk (Karlovy Vary), David Lukas Holub (Třinec), Max Pšenička (Slavia Praha), Tomáš Malínek (Sparta Praha), Štěpán Černý (Hradec Králové).

    Útočníci: Vít Macek (Pardubice), Vojtěch Čihař, Vít Záhejský (oba Karlovy Vary), Robin Švančara (Třinec), David Hrubý, Václav Nestrašil (oba Sparta Praha), Antonín Klatovský, Matyáš Úbl (oba Plzeň), Šimon Fasner (Vítkovice), Tomáš Poletín (Lahti, Finsko), Dominik Pavlík (Oulu, Finsko), Petr Věchet (Rauma, Finsko), Matěj Pekař (Ambri-Piotta, Švýcarsko), Adrien Bartovič (Malmö, Švédsko).
     
    Česko

    Česká sedmnáctka se naposledy představila v listopadu na World Hockey Challenge, neoficiálním světovém šampionátu této kategorie. V Kanadě sahali svěřenci Pavla Patery po finálové účasti, Spojené státy americké ovšem v semifinále srovnaly necelou sekundu před koncem na 4:4, načež ovládly i prodloužení. Češi následně nestačili na Švédsko a skončili na konečné čtvrté pozici.

    Na turnaj pěti zemí do Finska odcestovali i dva hokejisté, kteří si odbydou premiéru v mládežnických reprezentací. Jedním z nich je brankář Ondřej Štěbeták, jenž patří s úspěšností 93,08 procenta k nejlepším gólmanům Extraligy dorostu.

    Debut s lvíčkem na prsou má před sebou také útočník Matyáš Úbl. Ten v dosavadním průběhu Extraligy dorostu nastřádal 36 bodů za 15 gólů a 21 asistencí.
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Kerkola (Rossi) – Saari (C), Boelius, Laine, Ruotsalainen, Uusitalo, Tynkilä, Vänninen – Somervuori, Orpana (A), Rajala – Kouhia, Vanninen, Kämäräinen – Westergard, Mensonen, Joki (A) – Aaltonen, Strömberg, Baggström – Virtanen.
    Trenér: Mikael Kotkaniemi

    Česko: Štěbeták (Novák) – Černý, Holub (A), Cichoň, Mikel, Šilhavý, Pšenička, Dyk – Poletín (C), Čihař, Pekař – Bartovič, Pavlík (A), Věchet – Úbl, Kucharčík, Záhejský – Hrubý, Fasner, Macek.
    Trenér: Pavel Patera

    Rozhodčí: Määttä – Jauhiainen, Alamäki.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    02:10
    Češi dobře napadali rozehru finských soupeřů. Kotouč dokázali dokonce vybojovat, avšak usadit se jim v útočném pásmu nepodařilo.
     
    03:30
    Brankář Štěbeták raději pokryl nahození. Následuje vhazování po jeho levé ruce.
     
    04:02
    Svěřenci Pavla Patry rozjeli povedenou kombinaci v útočné třetině. Na jejím konci stál Pšenička, jehož pokus od modré čáry skončil v držení Kerkoly.
     
    04:52
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Emil Vänninen – 2 min., podrážení.
     
    05:37
    Přihrávka skrze brankoviště nenašla adresáta. Na modré čáře se odražený kotouč snažil zachytit Černý, jenže neúspěšně.
     
    06:05
    Česko právě vstřelilo branku! Češi využívají úvodní přesilovou hru utkání! Nahození Matěje Pekaře se odrazilo od zadního mantinelu na hokejku TOMÁŠE POLETÍNA, jemuž stačilo pouze uklidit puk do odkryté brány. Asistence: Matěj Pekař.
    06:05 Tomáš POLETÍN - 0:1
     
    08:37
    Český tým v úvodu utkání nehraje vůbec špatně. Více drží kotouč, vede si dobře i v obranné fázi. Vedení 1:0 je zcela zasloužené.
     
    09:24
    Přečíslení tři na dva! Škoda, že Pavlík svou bekhendovou přihrávku neadresoval o něco přesněji.
     
    11:28
    Fasner se ujal volného puku ve středu kluziště, nabral rychlost a procpal se do dobré střelecké pozice. Z levého kruhu přestřelil domácí bránu.
     
    12:32
    Šilhavého nahození od modré propadlo na zadní mantinel, kde se puku zmocnili finští hokejisté a vyvezli ho ven z obranné třetiny.
     
    13:25
    Česko právě vstřelilo branku! Tohle byla naprostá fantazie! Finové se nedomluvili ve střední třetině, čehož využil Petr Věchet a utrhl se rychlého brejku. Vzápětí vymyslel parádní zadovku na ADRIENA BARTOVIČE, který přesnou ránou k tyči navýšil vedení české sedmnáctky. Asistence: Per Věchet.
    13:25 Adrien BARTOVIČ - 0:2
     
    14:40
    Menší strkanice před českou bránou v nic zajímavějšího nevyústila. Bude se vhazovat po pravé ruce Štěbetáka.
     
    15:18
    Střela jednoho z českých forvardů se odrazila od Kerkoly do ochranné sítě.
     
    16:09
    Věchet na kolenou odehrál kotouč pouze na zakázané uvolnění. Finové mohou pokračovat v tlaku, v posledních minutách jednoznačně určují tempo.
     
    16:48
    Pavlík nikam nespěchal. Zkušeně se vyhnul napadajícím soupeřům a rozehrál do volného prostoru.
     
    17:19
    Doposud nejpovedenější finská akce. Tynkillä zadovkou vyzval ke skórování Orpanana, ten ovšem trestuhodně minul.
     
    19:00
    Finsko právě vstřelilo branku! Domácí tým chvíli před úvodní sirénou snižuje. Skvělým individuálním průnikem se prezentoval Atte Joki, který zavezl puk za českou bránou, rychlou brzdou se obtočil a nahrál na AAPA VANNINENA. Ten se v stoprocentní příležitosti nemýlil. Asistence: Atte Joki, Lasse Boelius.
    19:00 Aapo VANNINEN - 1:2
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 18:11.
     
    Česká sedmnáctka do úvodní třetiny vstoupila skvěle. Finský stejně starý výběr přehrávala a postupně si vypracovala dvoubrankový náskok. Jenže to domácí tým probralo, Finové začali určovat tempo utkání a chvíli před koncem první periody srovnali.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:48
    Čihař viděl před bránou stojícího spoluhráče, kterému také adresoval svou bekhendovou přihrávku. Ta bohužel postrádala na přesnosti.
     
    21:12
    Česká obrana naprosto propadla! Z pravé strany tak mohl pelášit sám na bránu Kämäräinen, jehož zakončení fantasticky zneškodnil gólman Štěbeták.
     
    21:49
    Česko právě vstřelilo branku! Laine zcela zbytečně ztratil puk za svou bránou, což odstartovalo velký nápor ze strany českých mladíků. Nakonec se kotouč dostal na hůl ROSTISLAVA ŠILHAVÉHO, který od modré propálil vše, co mu stálo v cestě. Asistence: Vít Záhejský, Matyáš Úbl.
    21:49 Rostislav ŠILHAVÝ - 1:3
     
    22:37
    Bez většího zájmu finských obránců projel mezi kruhy Cichoň a z nadějné pozice vystřelil. K jeho smůle netrefil prostor mezi třemi tyčemi.
     
    25:08
    Kouhia se zkoušel z pravé strany procpat před Štěbetáka. To se mu podařilo, na zakončení už ale neměl dostatek prostoru.
     
    25:19
    Vyloučení v týmu Česko:
    Jan Kucharčík – 2 min., zdržování hry / vystřelení nebo vyhození puku mimo hrací plochu.
     
    26:05
    Finové v přesilové hře tlačí na českou čtveřici. Ta zatím i s trochou štěstí odolává.
     
    26:18
    Češi se osvobozují vyhozením přes všechny čáry, domácí budou rozehrávat od gólmana Kerkoly.
     
    26:59
    Westergård to vzal na sebe. Prokličkoval středním pásmem a dostal se až k levému kruhu, odkud minul protější tyč.
     
    27:19
    Hosté v plném počtu.
     
    28:10
    Štěbeták nyní měl plné ruce práce. Nejdříve vyrazil pokus Kämäräinena, načež nadvakrát zpacifikoval nahození jednoho z Finů od modré čáry.
     
    28:40
    Češi konečně odrazili finský nápor, když se jim podařilo vyhodit puk do středního pásma.
     
    30:44
    Pekař zachytil přihrávku vzduchem a udržel pro český tým útočné pásmo. Z toho se svěřenci Pavla patery vzápětí vyhnali nepřesným nahozením.
     
    32:05
    Mikelovi střela z první příliš nesedla. Přesto měl Kerkola plné ruce práce s tím, aby dokázal pokus vyrazit. A měl štěstí, že se v jeho blízkosti nenacházel žádný ze soupeřů, který by mohl dorážet.
     
    33:48
    Zakázané uvolnění, hra se přesune před finského gólmana.
     
    34:04
    Mackovo nahození od modré čáry bylo zablokováno. Jeho spoluhráči nicméně stále pokračují na kotouči.
     
    34:16
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Veeti Ruotsalainen – 2 min., podrážení.
     
    34:56
    Česko právě vstřelilo branku! Další tvrdá rána pro domácí hokejisty. MATĚJ PEKAŘ je při přesilovkách na pravém kruhu velmi nebezpečný, což potvrdil i nyní. Po přihrávce od Štěpána Černého se před ním otevřel volný prostor, kterého dokonale využil. Asistence: Štěpán Černý, Vít Záhejský.
    34:56 Matěj PEKAŘ - 1:4
     
    36:59
    Macek si všiml mezi kruhy najíždějícího Hrubého, kterého svou přihrávkou vyzval ke střele. Český forvard svou nebezpečnou ranou Kerkolu nepřekonal.
     
    38:30
    Záhejský rozjel protiútok českého týmu. Ten k ničemu nevedl, jeho spoluhráči ho totiž v ofenzívě nepodpořili. Místo toho odjeli na střídačku.
     
    39:00
    Probíhá poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:38
    A mohlo být ještě veseleji! Hrubý se šikovně prokličkoval před domácího brankáře, avšak ten předvedl skvělý zákrok levým betonem.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 18:53.
     
    Druhá třetina nabídla vyrovnanou hru, nicméně to byli Češi, kteří se dostávali do nebezpečnějších šancí. Dvě z nich využili, a tak odchází do kabin s pohodlným tříbrankovým náskokem.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:40
    Orpana neustál za českou bránou nápor dvojice obránců a přišel o kotouč. Hrát mohou hokejisté s lvíčkem na prsou.
     
    41:25
    Střela jednoho z českých reprezentantů z levého kruhu skončila v držení brankáře Kerkoly.
     
    41:50
    Gólman Suomi musel být znova ve středu. Tentokrát jeho pozornost prověřil od modré Pšenička.
     
    41:59
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Jasu Mensonen – 2 min., držení.
     
    43:34
    Úbl měl na hokejce svůj premiérový gól v reprezentaci! Ve stoprocentní příležitosti ale nedokázal překonat finského gólmana.
     
    43:59
    Domácí v plném počtu.
     
    44:52
    Vyloučení v týmu Česko:
    Dominik Pavlík – 2 min., držení.
     
    45:33
    Finům se nedaří usadit v útočné třetině. Češi se skvěle brání a vyváží či vyhazují kotouči.
     
    46:31
    Somervuori si našel skulinku mezi dvěma českými obránci a vystřelil nad levý betonem Štěbetáka. Ten pokus moc dobře viděl, a tak neměl problém s jeho zneškodněním.
     
    47:19
    Vyloučení v týmu Česko:
    David Holub – 2 min., krosček.
     
    47:48
    Vanninen svou přihrávku směřoval mezi kruhy, jenže tam jeho spoluhráč pouze promáchl. Češi se znova osvobozují.
     
    48:08
    Český gólman nahození Boeliuse od modré čáry pouze vyrazil před sebe. Jeden z Finů se vzápětí probojoval k dorážce, ale ani s tou na Štěbetáka nevyzrál.
     
    49:19
    Hosté v plném počtu.
     
    49:49
    Poletín zkusil překvapit finského gólmana střelou mezi betony. Kerkola byl pozorný a kotouč bez větších problémů vyrazil.
     
    50:53
    Hezká individuální akce Bartoviče, jenž se prohnal až k levému kruhu a vypálil. Kerkola zasahovat nemusel.
     
    52:24
    Kotouč končí na české střídačce, následuje vhazování ve středním pásmu.
     
    53:18
    Utkání se spíše dohrává. Vidíme spoustu chyb na obou stranách, ani jednomu z týmů se nedaří nějak konstruktivněji rozehrát.
     
    53:48
    Nenápadná Mikelova střela pořádně vystrašila Kerkolu. Ten kotouč vyrazil nejspíše pravým ramenem.
     
    54:12
    Pšeničkovo nahození končí v náruči finského gólmana. Českého beka zároveň nepříjemně srazil Baggström, nicméně o nedovolený zákrok se nejednalo.
     
    54:56
    Finové zazmatkovali v obraně. Kotouče se zmocnil Dyk a snažil se z bekhendu překonat Kerkolu, puk se mu ale nepodařilo dostatečně zvednout.
     
    56:30
    Ze skrumáže v rohu kluziště vyšli vítězně čeští hokejisté. Následovala přihrávka na modrou čáru, odkud Cichoň orazítkoval tyč!
     
    57:29
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Baggström – 2 min., podrážení.
     
    57:55
    Česko právě vstřelilo branku! Famózní vstup české sedmnáctky do turnaje. O pátou trefu v zápase se postaral PETR VĚCHET, jenž dokonale vymetl horní růžek finské svatyně. Asistence: David Holub, Adrien Bartovič.
    57:55 Petr VĚCHET - 1:5
     
    58:00
    Probíhají poslední dvě minuty třetí třetiny a i celého utkání.
     
    58:59
    Tahle přihrávka měla oči! Fantastický pas přes celé hřiště vyslal Pšenička na svého spoluhráče, jenž rozjel přečíslení dva na jednoho. Šestou trefu českého týmu mohl přidat Čihař, Kerkola ho ale skvěle vychytal.
     
    59:40
    Česko právě vstřelilo branku! Tohle je k Finům možná až moc kruté. Matěj Pekař nabral rychlost a protáhl se před Kerkolu. Brankář Suomi jeho nájezd pouze vyrazil na TOMÁŠE POLETÍNA, který se prosadil podruhé v utkání. Asistence: Matěj Pekař, Vojtěch Čihař.
    59:40 Tomáš POLETÍN - 1:6
     
    Konec zápasu.
     
    Čeští mladíci zvládli úvodní utkání turnaje pěti zemí na jedničku. Domácí Finsko smetli 6:1 a navázali na nedávný World Hockey Challenge, kde Suomi přehráli 2:0.

    Svěřenci Pavla Patery dnes excelovali v přesilovkách, povedlo se jim využít hned tři ze čtyř. Napodobit to budou chtít i zítra, kdy vyzvou od 14:00 výběr Slovenska. (19:44:09)

    Michal Hladký

    Góly a asistencie: 19. Vanninen (Joki, Boelius) – 7. Poletín (Pekař), 14. Bartovič (Věchet), 22. Šilhavý (Záhejský, Úbl), 35. Pekař (Černý, Záhejský), 58. Věchet (Holub, Bartovič), 60. Poletín (Pekař, Čihař)


    Fínsko: Kerkola (Rossi) – Saari (C), Boelius, Laine, Ruotsalainen, Uusitalo, Tynkilä, Vänninen – Somervuori, Orpana (A), Rajala – Kouhia, Vanninen, Kämäräinen – Westergard, Mensonen, Joki (A) – Aaltonen, Strömberg, Baggström – Virtanen.
    Tréner: Mikael Kotkaniemi

    Česko: Štěbeták (Novák) – Černý, Holub (A), Cichoň, Mikel, Šilhavý, Pšenička, Dyk – Poletín (C), Čihař, Pekař – Bartovič, Pavlík (A), Věchet – Úbl, Kucharčík, Záhejský – Hrubý, Fasner, Macek.
    Tréner: Pavel Patera

    Rozhodca: Määttä – Jauhiainen, Alamäki