Česko – Brazília 27:30 (kon.)
koniec
Česko
27:30 (17:16)
Brazília
cz Nedeľa 10.12.2023, 14:15 • Arena Nord, Fredrikshavn • MS žien • Skupina 4
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:15.
     
    České házenkářky čeká boj o postup do vyřazovacích bojů. Po překvapivém vítězství nad Španělskem je čeká Brazílie a ke čtvrtfinále by jim teoreticky mohla stačit za určitých okolností i porážka, na kterou ale jistě nebudou Češky spoléhat zejména proto, že po zápase Česka s Brazílií teprve bude následovat klíčový boj Španělek s Nizozemkami.

    Ale pro jistotu si upřesněme, jaký je postupový klíč. Pokud Španělsko podlehne Nizozemsku, mohly by Češky prohrát o čtyři branky. Jenže, pokud by Španělky zvítězily alespoň o čtyři branky, tak by českému týmu nestačila ani výhra nad Brazílií.
     
    Výsledky české reprezentace žen na MS 2023:
    Česko – Kongo 32:22
    Česko – Argentina 31:22
    Nizozemsko – Česko 33:20
    Ukrajina – Česko 23:30
    Česko – Španělsko 30:22
     
    -13
    Úvodní sestavy:

    Česko: Kudláčková, Novotná – Stříšková, Šustáčková, Desortová, Stellnerová, Kuxová, J. Franková, A. Franková, Dresslerová, Zachová, Kovářová, Jeřábková, Malá, Jestříbková, Cholevová.
    Trenér: Bent Dahl

    Brazílie: Moreschiová, Arenhartová – de Paulaová, Fernandesová, Limaová, Paulinová, Araújová, Cardosová, Guarieirová, da Rochaová, Bitolová, Arounianová, Lopesová, Matieliová Machadová, Abreuová, Costaová.
    Trenér: Cristiano Silva

    Rozhodčí: Lovinová, Stancuová (obě ROM).
     
    1
    Utkání právě začalo. (0:0)
     
    1
    Bitva o to, aby Češky zůstaly ve hře o postup, začíná! Brazílie má úvodní výhoz a pozvolna rozjíždí první kombinaci. (0:0)
    1
    Přestože napoprvé souhra do pivota Brazílii nevyšla, Češky pak ztratily míč v rychlém útoky a napodruhé se už Limaová ze stejné pozice prosadila. (0:1)
     
    2
    Šustáčková se do toho opřela někde na deseti metrech a z pravé spojky vystřelila, jenže její zakončení šlo jenom doprostřed. Tohle Arenhartová měla bez potíží. (0:1)
     
    3
    Na hranici průrazu šla Jeřábková na levé spojce do zakončení, rozhodčí nakonec odpískali Češkám devítku. (0:1)
    3
    Česko se už po chvíli dostalo k pasivitě a rozehrálo bleskově. Dresslerová posunula na Jeřábkovou, která se vyklonila okolo obránkyně a prostřelila Arenhartovou. (1:1)
    4
    Tvrdý pokus de Paulaové skončil jenom na tyči a byl z toho tak rychlý útok pro naše barvy. Ten zakončila neomylně z levého křídla Veronika Malá. (2:1)
    5
    Výborný vstup do utkání! První zákrok si připsala proti střele Lopesové Petra Kudláčková a druhá vlna byla směrem dopředu velmi rychlá. Z pravé strany to zatáhla úspěšně Jeřábková. (3:1)
    5
    Gól vstřelil tým Brazílie (Bruna de Paulaová). (3:2)
    6
    Po inkasované brance ale Češky rychle rozehrály a Julie Franková dostala míč na šesti metrech. Zblízka se nemýlila. (4:2)
    6
    Řada technických chyb z obou stran a Brazílie toho využila ke snížení. Do trháku šla z půlka Costaová a bez potíží vstřelila třetí branku jihoamerického týmu. (4:3)
    7
    Cholevová dostala míč v lajně a těsně před kontaktem s obranou vystřelila. Arenhartová to mít mohla, balon jí propadl pod rukou. (5:3)
    8
    Guarieirová využila nedostoupení obrany a proskočila na střední spojce. Kudláčkovou překonala z této pozice bez problémů. (5:4)
    8
    Divoké momenty přiživil další brejk Česka. Opět v něm byla Veronika Malá, které se povedlo proti Arenhartové, jenž šla dolů, zakončit nekompromisně do vrchní části branky. (6:4)
    8
    Gól vstřelil tým Brazílie (Patrícia Matieliová Machadová). (6:5)
    9
    Gól vstřelil tým Brazílie (Giulia Guarieirová). (6:6)
    10
    Češky se vrací zpátky do vedení, které během necelé minuty ztratily. Šustáčková to zkusila z pravé spojky podstřelem a přesným zakončením na zadní tyč překonala Arenhartovou. (7:6)
     
    10
    Šustáčková poté stáhla Limaovou při obraně do brankoviště, přičemž sama v něm již bránila. Proto sedmička pro Brazílii! (7:6)
    11
    Cardosová proměnila sedmičku přesnou trefou k levé tyči. (7:7)
    11
    Obranně to zatím není ani z jedné strany sláva. Češky opět ztratily míč vepředu a Brazílie rozebrala vracející se hráčky z rychlého brejku. Costaová si seběhla z křídla na střed a ze šestky byla úspěšná. (7:8)
    11
    Šustáčková pohybem na střed zablokovala vybíhající obránkyně a připravila prostor pro Jeřábkovou, která z 11 metrů pálila do volné poloviny branky. (8:8)
    13
    Češky jsou znovu ve vedení. Nejprve neuspěly z rychlého brejku, proto hru uklidnily a prostor k zakončení dostala opět Markéta Jeřábková, která uspěla. (9:8)
    13
    Cardosová využila další sedmičky nařízené po bránění v brankovišti. Kudláčkovou tentokrát prostřelila mezi nohy a drží tak remízový stav. (9:9)
     
    14
    V útoku se Češky dostaly do pasivity a Jeřábková to zkoušela sehrávkou na Dresslerovou do pivota. Ta ale byla dobře pokrytá a Costaová zakončila rychlý útok gólem. Zároveň však vystřelila po došlapu do brankoviště, a tak gól neplatí! (9:9)
    15
    Střelecky se vepředu Češkám daří. Cholevová to vzala z postu levé spojky na sebe a za 15 minut padlo už 19 branek. (10:9)
    16
    Matieliová se po další ztrátě české strany dostala do druhé vlny a přišel jí míč z levého křídla. Z otočky zakončila a Bent Dahl si bere oddechový čas. (10:10)
     
    16
    Ani potřetí za sebou to na Dresslerovou nevyšlo a Brazílie zakončila další rychlý útok. Rumunské rozhodčí jsou ale velmi háklivé na došlapy do brankoviště, a tak to znovu není gól! (10:10)
     
    17
    Malá po zákroku Kudláčkové mohla opět strhnout vedení na stranu Češek, v rychlosti tlačila míč technickým zakončením k protější tyči, jenže přestřelila! (10:10)
     
    18
    Julie Franková přistoupila k Matieliové pozdě a zezadu jí v zakončení faulovala, za což přichází dvě minuty. (10:10)
    18
    Cardosová šla poprvé proti Sabrině Novotné, ale i proti ní si poradila. Brazílie tak zůstává ze sedmiček stoprocentní. (10:11)
    19
    Arehartová dostala míč od Jeřábkové fakticky do teplých a házela přes celou délku, hvězda slovinského Krimu se do prázdné bez potíží trefila. (10:12)
     
    20
    Lopesová dostupovala k zakončující Malé velmi pozdě a došlo ke kontaktu s vyskakující křídelnicí Česka. Je z toho sedmička, pro Lopesovou pak dvě minuty. (10:12)
    20
    Jeřábková pak proměnila nabídnutou sedmičku, Arenhartová šla na druhou stranu. (11:12)
    21
    Brazílie dotáhla přesilovku až do pasivity, ve které o míč přišla. Česko pak využilo přečíslení a Veronika Malá dostala balon do křídla. Ještě více si otevřela úhel a gólmanku překonala přes bližší tyč. (12:12)
    21
    Anna Franková využila z brejku další chybu Brazílie v oslabení a Češky tak na začátku třetí desetiminutovky jdou znovu do vedení! (13:12)
     
    22
    Abreuová chtěla jít sama 1-v-1, jenže kličku utopila v krocích a Šustáčková bleskově sehrávala na Annu Frankovou, která však trefila jenom tyč! (13:12)
     
    23
    Na druhé straně zase chytala Paulinová přihrávku za lajnou, proto hosté o míč přichází. (13:12)
    23
    Jeřábková naznačila přihrávku po lajně, místo toho sklepla míč do pivota pro Dresslerovou, která zakončila stoprocentně. Brazílie bere oddechový čas! (14:12)
     
    24
    Už dost na hraně vyloučení zastavila Cholevová de Paulaovou na šestce, rozhodčí vytáhly hru na devítku. (14:12)
    24
    Podruhé už to ale bylo se sedmičkou a Cardosová ukázala jistotu v této disciplíně, Novotná se natahovala k tyči marně. (14:13)
     
    25
    Jeřábková to chtěla vzít znovu na sebe z dálky, tentokrát už byl ale střed obrany zajištěný a Lopesová zblokovala na roh. (14:13)
     
    25
    Důrazná obrana Brazílie vynesla pasivitu, Češky jsou už pod hrozbou odebrání míče v pasivitě. (14:13)
     
    26
    Postavit to tak musely na Jeřábkovou, její tvrdou střelu ale vyrazila Barbara „Babi“ Arenhartová! (14:13)
    27
    Gól vstřelil tým Brazílie (Bruna de Paulaová). (14:14)
    27
    Gól vstřelil tým Česko (Charlotte Cholevová). (15:14)
    27
    de Paulaová je výborná ve hře 1 na 1 a vybojovala pro brazilské barvy další sedmičku, kterou opět proměnila Cardosová. (15:15)
    28
    Češky se ale drží ve vedení, k Jeřábkové včas nedostoupila obrana a střelou z devítky zapsala hlavní palebná síla týmu šestý gól v zápase. (16:15)
     
    29
    Navíc se povedlo skvěle ubránit brazilskou kombinaci na levé straně, k tomu se ziskem míče. Proto mohou Češky utéct na dvě branky náskoku! (16:15)
     
    29
    Jeřábková to v pasivitě vzala znovu na sebe, Arenhartová, jedna z největších hvězd brankářského světa, ale její pokus vychytala! (16:15)
    30
    Cardosová dostala poprvé v duelu míč do křídla z klasické lajny, těžký úhel vzala a zapsala první gól ze hry. (16:16)
    30
    Jeřábková si našla znovu další prostor na střelu, využila seběhnutí spoluhráček k brazilskému bloku a trefila křížem vingl! (17:16)
     
    30
    Poslední sekundy to Brazílie zkoušela skrze Abreuovou, její střela z dobrých 15 metrů ale skončila na Kudláčkové! (17:16)
     
    30
    První poločas skončil. (17:16)
     
    První půle byla poměrně slušná divočina. Oba celky spáchaly celkem 22 technických chyb, což je na 30 minut nemalé číslo. Od první minuty se hra tahala na obě strany, ani jeden tým nebyl ve výraznějším vedení, jak Česko, tak Brazílie byly v náskoku nejvíce o dvě branky. Nutno také dodat, že pakliže by rumunské rozhodčí nebyly tak striktní, co se týče zakončení po dopadu do brankoviště, možná by jihoamerický šampion byl ve vedení.
     
    31
    Začal druhý poločas. (17:16)
     
    31
    Anna Franková si zaběhla do role druhého pivota a z levého křídla dostala od Malé přihrávku. Ze šestky ale nezamířila vůbec přesně! (17:16)
    32
    Guarieirová se dokázala uvolnit přes vysunutou obranu a ze šestky to silově utáhla až na gól. (17:17)
    32
    Rychlá odpověď ale přichází opět od Jeřábkové, která se dostala do kontaktu s Matieliovou, přesto však dokázala zakončit. (18:17)
     
    33
    Sabrina Novotná skvěle zasáhla proti průniku na pravé spojce a Češky toho mohly využít, Jeřábková to ale v útoku příliš uspěchala a trefila jenom Moreschiovou! (18:17)
    34
    Cardosová měla nabídnutý těžký úhel na pravém křídle, přesto jej vzala a šlajsem na zadní tyč překonala Novotnou. (18:18)
     
    35
    Cholevová dostala přihrávku na levou spojku a z kroku se pokusila zakončit, trefila však jenom bloky. (18:18)
    35
    Guarieirová využila šablony, kterou využily Brazilky už potřetí za sebou. Opět to byl přehuštěný prostor na středu a blok bránících hráček, načež Guarieirová úspěšně zakončila z pravé spojky. (18:19)
     
    36
    Dlouhá kombinace s dvojitým křížem zůstala viset na levé spojce, kdy byla výborně zastavena Cholevová. (18:19)
     
    37
    Napodruhé z toho byla sražená střela na roh, ale Češky jsou již v pasivní hře. (18:19)
    37
    Na sebe to z dálky vzala Šustáčková a úspěšně, Moreschiová jenom přihlížela! (19:19)
    38
    Gól vstřelil tým Brazílie (Patrícia Matieliová Machadová). (19:20)
    38
    de Paulaová to vzala tentokrát na sebe, zbavila se kličkou Julie Franková a střílela ze šestky. Novotné míč propadl těsně za brankovou čáru. (19:21)
    39
    Devátý gól zapisuje Jeřábková, Šustáčková výborně navázala obránkyně a pustila míč jenom do volného prostoru, načež to jedna z nejlepších střelkyň Ligy mistryň úspěšně zakončila. (20:21)
    40
    Cardosová využila práce de Paulaové, po níž byla nařízena sedmička pro Brazílii. I pošesté se pravá křídelnice Jihoameričanek prosadila. (20:22)
    40
    Cholevová v kontaktu nepřesně přihrála na pivota a Brazílie letěla do rychlého brejku, načež Araújová z levého křídla zakončila. Nejvyšší vedení hostí v duelu a Bent Dahl musí vzít time! (20:23)
    41
    Šustáčková zakřížila pohyb na střední spojce a předala za sebe na rozběhnutou Jeřábkovou, která přetahem na zadní tyč snížila. (21:23)
     
    42
    Pod tlakem pouštěla Abreuová na levé křídlo pro Araújovou, ale přihrávka byla notně nepřesná. (21:23)
    42
    Šustáčková pak využila toho, že se obrana Brazílie úplně nestihla prostřídat, z devítky s faulem dokázala zakončit úspěšně. (22:23)
     
    42
    Lopesová za stažení Šustáčkové ze vzduchu navíc dostává dvě minuty. (22:23)
    43
    Guarieirová platí za velmi silnou hráčku v osobních soubojích a ukázala to, přes střed obrany prošla až do úspěšného zakončení. (22:24)
     
    44
    Češky ale nezvládají v přesilové hře útočné tažení. Nedaly branku, navíc jednu inkasovaly a Brazílie může odskočit. (22:24)
     
    44
    Jeřábková navíc na šestce zatáhla za záchrannou brzdu, faulem na Guarieirovou si vysloužila dvě minuty a Brazílie sedmičku. (22:24)
    44
    Cardosová bez potíží proměnila a situace začíná být pro české barvy poměrně kritická. (22:25)
     
    45
    Vysunutá obrana Brazílie přinesla ovoce, pod tlakem se Šustáčková dopustila technické chyby. (22:25)
     
    45
    Malá však výborně narušila rozehrávku Brazílie, míč letěl přímo do zámezí a posledních 20 sekund v oslabení zkouší Češky variantu bez gólmanky. (22:25)
     
    46
    Kuxová byla na levé spojce tvrdě dohrána, ale v rámci pravidel. Proto je z toho jenom rozehrávka na devíti metrech. (22:25)
    46
    Jestříbková se dostala v prvním útoku do šance, Kuxová jí bez potíží na pivotu našla a zpracováním jednou rukou se Jestříbkové povedlo proměnit. (23:25)
     
    47
    Limaová se dobře nabídla de Paulaové na přihrávku, ale poté byla obranným zákrokem přerušena. Brazilky pak musely střílet z těžké pozice a Novotná nevýrazný pokus lapila! (23:25)
     
    48
    Kuxová naznačila výskok a chtěla pokračovat v útoku, jenže už to bylo přes limit tří kroků. (23:25)
     
    49
    Brazilky jsou již v pasivní hře a zkouší to na dvě pivotky. Hlavní břímě bude viset rozhodně na de Paulaové, největší hvězdě týmu. (23:25)
    49
    Ale i ona musela fakticky nahrávat na riziko a Kuxová hodila získaný míč do trháku Malé. Ta si poradila a kouč Silva brzdí český rozjezd oddechovým časem! (24:25)
    50
    da Rochaová si na levé spojce poradila, strhla pohyb na druhou stranu a rusákem se dostala přes Annu Frankovou. Ze šestky pak již zapsala svůj první gól utkání. (24:26)
     
    50
    de Paulaová mohla potrestat ztrátu míče na české straně, ale Novotná jí skvěle zmenšila úhel a vychytala! (24:26)
     
    51
    Stejně tak se ale nepovedlo zakončit na druhé straně. Kuxovou v proskoku vylapala Arenhartová! (24:26)
    51
    Jeřábková nahrávala riskantně klepákem středem na Jestříbkovou, které se povedlo míč zachytit. Z otočky poté snižuje na rozdíl jedné branky! (25:26)
    52
    Limaová se skvěle postavila na pivotu a čekala na sehrávku od de Paulaové, což se povedlo. Z otočky pak dala svůj druhý gól. (25:27)
    53
    Paulinová využila toho, že kombinaci s pivotem se povedlo Brazilkám ubránit a dostala míč do trháku na levém křídle. Její pokus k tyči byl úspěšný. (25:28)
     
    53
    Šustáčková navíc pálila z pravé spojky jenom do tyče, a pokud Brazílie další útok promění, bude to pro Češky velmi těžké. (25:28)
    54
    Jenže neproměnila, a tak je to znovu o dvě branky! Cholevová dostala míč do trháku, poradila si s vracející se Costaovou a propálila Arenhartovou! (26:28)
    55
    Guarieirová se znovu dokázala na pravé straně uvolnit a co se týče branek ze hry, je nejlepší střelkyní týmu. (26:29)
     
    55
    Malá se Zachovou mohly ve dvou vyložených šancích za sebou snížit. Ani jeden z rychlých útoků ale neproměnily, v obou případech skvěle zasáhla Moreschiová! (26:29)
     
    55
    Odražený míč poté Brazilky chytaly u vlastní střídačky, rozhodčí ale přisoudily balon Češkám. S tím nesouhlasil trenér Silva, který tak dostal žlutou kartu. (26:29)
     
    56
    Jestříbková dostala další přihrávku na svou pozici, z otočky ale trefila jenom Moreschiovou! Tohle může stát Češky klidně celý zápas. (26:29)
     
    56
    Cardosová pak mohla Brazílii přiblížit sedmičkou, Novotná ale správně tipla stranu a skvěle doposud stoprocentní exekutorku vychytala! (26:29)
     
    57
    Limaová pak zezadu strhla střeleckou ruku pronikající Cholevové, za což dostává dvě minuty. (26:29)
     
    57
    Šustáčkové ale hned v prvním útoku vypadl míč z rukou a dost možná klíčový útok se Česku nepovedlo proměnit! (26:29)
    57
    de Paulaová navíc povedenou individuální akcí dává Brazílii již čtyřgólový náskok. (26:30)
    58
    Gól vstřelil tým Česko (Markéta Jeřábková). (27:30)
     
    58
    de Paulaová to v oslabení rozhýbala a zakončovala podstřelem, trefila však i za přispění Novotné jenom tyč české branky! (27:30)
     
    58
    Jeřábková byla vytlačena z úhlu, je tak nařízena jenom devítka. (27:30)
     
    59
    Češky jsou navíc v pasivní hře a mají poslední přihrávku na zakončení. (27:30)
     
    60
    Zablokovaná střela Jeřábkové pravděpodobně ukončila české naděje na zisk alespoň bodu. Teď už jde jenom o to, aby z toho nebyla prohra o pět a více branek. (27:30)
     
    60
    Brazílie navíc 53 sekund před sirénou bere oddechový čas, pro ni platí přesně opačná fakta! (27:30)
     
    60
    Jenže de Paulaová se unáhlila a nepřesnou přihrávkou na levé křídlo dává Česku větší klid! Přesto bere kouč Dahl ještě jeden time-out. (27:30)
     
    60
    Brazílie to hraje ještě na osobní obranu, nic hotového tak není. (27:30)
     
    60
    Šikovně si však došla pro faul Cholevová a zřejmě je to jasné, pro Brazílii bude šampionát končit. (27:30)
     
    Konec zápasu. (27:30)
     
    Zkušeně dohraný závěr a český tým ještě žije! Brazílie musela pro živení naděje na čtvrtfinále vyhrát o pět a více branek, o což se v závěru snažila. Jihoameričanky byly přesnější a využívaly technických chyb a ztrát, kterých nebylo z české strany málo. Do tříbrankového vedení se Brazilky dostaly už po deseti minutách první půle a dařilo se jim neustálý náskok držet. V závěru to pak honily na vyšší brankový rozdíl, ale neúspěšně.
     
    Teď tak musí národní tým čekat na výsledek duelu Nizozemsko vs. Španělsko. Musí doufat ve výhru země tulipánů, která je sice favoritem, avšak letošní šampionát už pár překvapení přinesl. Pakliže Španělsko získá alespoň bod, mistrovství pro Česko končí.

    Z mé strany je to tímto vše, hezký zbytek víkendu!
     
    Česko – Brazílie 27:30 (17:16)
    Nejvíce branek: Jeřábková 11/1, Malá 4, Cholevová 4 – Cardosová 9/7, Guarieirová 6, de Paulaová 4. Rozhodčí: Lovinová, Stancuová (obě ROM). Sedmimetrové hody: 1/1 – 8/7. Vyloučení: 2:3. (15:47:07)

    Tomáš Kalas

    Česko
    # P meno G/7m 7m ŽK vy ČK
    33 B P. Kudláčková 0/0 0 0
    79 B S. Novotná 0/0 0 0
    24 LS E. Desortová 0/0 0 0
    42 P K. Dresslerová 1/0 0 0
    38 PK A. Franková 1/0 0 0
    34 SS J. Franková 1/0 0 1
    96 SS C. Cholevová 4/0 0 0
    51 LS M. Jeřábková 11/1 0 1
    91 P A. Jestříbková 2/0 0 0
    48 PS S. Kovářová 0/0 0 0
    32 LS N. Kuxová 0/0 0 0
    67 LS V. Malá 4/0 0 0
    31 P A. Stellnerová 0/0 0 0
    9 LS A. Stříšková 0/0 0 0
    22 PS M. Šustáčková 3/0 0 0
    44 PK D. Zachová 0/0 0 0
    Celkom 27/1 0 0 2 0
    Brazília
    # P meno G/7m 7m ŽK vy ČK
    12 B B. Arenhartová 1/0 0 0
    1 B G. Moreschi 0/0 0 0
    77 LS K. Abreuová 0/0 0 0
    20 LS L. Araújová 1/0 0 0
    36 P M. Arounianová 0/0 0 0
    30 PS G. Bitolová 0/0 0 0
    21 PK A. Cardoso 9/7 1 0
    88 PK M. Costa 2/0 0 0
    29 SS F. da Rocha 1/0 0 0
    2 PS B. de Paulaová 4/0 0 0
    6 LS M. Fernandesová 0/0 0 0
    23 LS G. Guarieiro 6/0 0 0
    7 P T. Limaová 2/0 0 1
    42 SS J. Lopesová 0/0 0 2
    49 SS P. Matieliová Machadová 3/0 0 0
    11 LS F. Paulinová 1/0 0 0
    Realizačný tím 1 0 0
    Celkom 30/7 1 1 3 0
    Rozhodca: Lovinová, Stancuová (obě ROM)