Kvalifikácia HS140, Klingenthal Vítěz: R. Kobajaši (JPN) (kon.)
koniec udalosti
SP - Kvalifikácia HS140, Klingenthal

Vítěz: R. Kobajaši (JPN)

cz Piatok 08.12.2023, 15:40 • Vogtland Arena • Skoky na lyžiach
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 15:30.
     
    Startovní listina

    1. Francesco Cecon (ITA)
    2. Ilja Mizernych (KAZ)
    3. Lovro Kos (SLO)
    4. Roman Koudelka (CZE)
    5. Andrzej Stękała (POL)
    6. Mihnea Alexandru Spulber (ROU)
    7. Tomofumi Naito (JPN)
    8. Svjatoslav Nazarenko (KAZ)
    9. Fatih Arda İpcioğlu (TUR)
    10. Fredrik Villumstad (NOR)
    11. Jevhen Marusjak (UKR)
    12. Naoki Nakamura (JPN)
    13. Daniel Andrei Cacina (ROU)
    14. Danil Vasiljev (KAZ)
    15. Vitalij Kaliničenko (UKR)
    16. Maciej Kot (POL)
    17. Tate Frantz (USA)
    18. Eetu Nousiainen (FIN)
    19. Remo Imhof (SUI)
    20. Giovanni Bresadola (ITA)
    21. Alex Insam (ITA)
    22. Andrea Campregher (ITA)
    23. Andrew Urlaub (USA)
    24. Ren Nikaidó (JPN)
    25. Artti Aigro (EST)
    26. Erik Belshaw (USA)
    27. Kasperi Valto (FIN)
    28. Paweł Wąsek (POL)
    29. Džunširó Kobajaši (JPN)
    30. Simon Ammann (SUI)
    31. Killian Peier (SUI)
    32. Niko Kytösaho (FIN)
    33. Daniel Huber (AUT)
    34. Daniel-André Tande (NOR)
    35. Piotr Żyła (POL)
    36. Dawid Kubacki (POL)
    37. Johann André Forfang (NOR)
    38. Domen Prevc (SLO)
    39. Kristoffer Eriksen Sundal (NOR)
    40. Martin Hamann (GER)
    41. Antti Aalto (FIN)
    42. Vladimir Zografski (BUL)
    43. Gregor Deschwanden (SUI)
    44. Halvor Egner Granerud (NOR)
    45. Marius Lindvik (NOR)
    46. Manuel Fettner (AUT)
    47. Philipp Raimund (GER)
    48. Anže Lanišek (SLO)
    49. Timi Zajc (SLO)
    50. Peter Prevc (SLO)
    51. Michael Hayböck (AUT)
    52. Rjójú Kobajaši (JPN)
    53. Karl Geiger (GER)
    54. Stephan Leyhe (GER)
    55. Daniel Tschofenig (AUT)
    56. Jan Hörl (AUT)
    57. Pius Paschke (GER)
    58. Andreas Wellinger (GER)
    59. Stefan Kraft (AUT)
     
    Světový pohár ve skocích na lyžích se z norského Lillehammeru přesunul do německého Klingenthalu, kde se v pátek bude skákat kvalifikace na velkém můstku.
     
    Pořadí SP

    1. Stefan Kraft (AUT) 400 b
    2. Andreas Wellinger (GER) 270 b
    3. Pius Paschke (GER) 206 b
    4. Jan Hörl (AUT) 202 b
    5. Daniel Tschofenig (AUT) 161 b
    6. Stephan Leyhe (GER) 158 b
    7. Karl Geiger (GER) 153 b
    8. Rjójú Kobajaši (JPN) 127 b
    9. Michael Hayböck (AUT) 94 b
    10. Timi Zajc (SLO) 93 b
     
    První čtyři závody sezony si podmanil Rakušan Stefan Kraft, který doposud nepoznal v ostrém závodě hořkost porážky. Jeho výkony se zdají být skoro až neuvěřitelné, přestože už v minulé sezoně se mu hodně dařilo, ale aby ve třiceti letech tolik dominoval, se rozhodně nečekalo. Hlavními konkurenty Krafta jsou v tuto chvíli zejména němečtí skokani Andreas Wellinger a Pius Paschke, rovněž velmi zkušení skokani. Tato trojice i s dalšími Rakušany a Němci bude patřit k hlavním favoritům závodů také v Klingenthalu.
     
    Do hlavního závodu projde z dnešních 59 skokanů na startu celkem 50 z nich. Postup do prvního kola by měl být samozřejmostí pro Romana Koudelku, který během dvou závodu v Lillehammeru atakoval druhé kolo a v obou případech do něj o pár příček nepostoupil.
     
    Start
    Kvalifikace byla zahájena.
     
    1
    Francesco Cecon dává v základu 109,5 metrů a jeho výkon by na postup stačit neměl.
     
    2
    Nováček ve světovém poháru Ilja Mizernych z Kazachstánu ještě deset metrů ubral a také se bude loučit.
     
    3
    Lovro Kos by měl jít dále než oba dva skokani a potvrzuje to, výkonnost i zkušenosti na to má a povedl se mu i trénink. 127 metrů, první místo.
     
    4
    Roman Koudelka v rámci tréninků trošku ubral. V prvním tréninku to bylo 124 metrů, poté 120 metrů a v kvalifikaci 115,5 metrů. Ale na postup by to mělo vyjít. Průběžné druhé místo za Kosem.
     
    5
    Andrzej Stękała dává o 5,5 metrů více, než Roman Koudelka a také by měl za okamžik postoupit.
     
    6
    Mihnea Alexandru Spulber předvádí zatím nejkratší výkon o vzdálenosti 84,5 metrů a může se připravovat na neděli. Oproti tréninku hodně ubral.
     
    7
    Roman Koudelka poráží také Tomofumi Naita, který skok natahoval na 112 metrů. Japonec oproti kvalifikaci naopak přidal a měl by postoupit. Je čtvrtý.
     
    8
    Svjatoslav Nazarenko by se také mohl představit v zítřejším závodu. Kazachstánec překvapuje na 112 metrů, což je stejná vzdálenost jako u Naita. Měl horší styl, proto je pátý.
     
    9
    Fatih Arda İpcioğlu zatím nedokáže navázat na výkony z loňské sezony a trápí se. Turek dává jen 110 metrů a to už asi bude za hranicí postupu.
     
    10
    Fredrik Villumstad určitě dokáže podávat také lepší výkony, než aktuálních 111,5 metrů. Měl nižší protivítr, proto jde těsně za Koudelku na čtvrté místo, i když skočil o čtyři metry méně.
     
    11
    Jevhen Marusjak měl poměrně stejné podmínky jako Villumstad a řadí se na páté místo. Na Ukrajince je to velmi dobrý výkon a potřebuje tři horší skoky na postup.
     
    12
    Naoki Nakamura dává jen 103,5 metrů. Japonci se skok vůbec nevydařil, potvrdil hrůzu z tréninků a posílá do hlavního závodu Romana Koudelku.

    Navíc krátce po doskoku šel Nakamura na zem a musel ještě zkousnout nepříjemný pád. Cvakly se mu lyže a ve velké rychlosti šel na zem. Naštěstí ale odešel po svých.
     
    13
    Daniel Andrei Cacina si musel na svůj skok po pádu Nakamury počkat a vzhledem k tomu, že je bez formy, prodleva mu moc nepomohla. Až 10. místo za rovnou stovku.
     
    14
    Rázem místo protivětru dostal Danil Vasiljev lehký vítr do zad, což mu samozřejmě vůbec nepomohlo. Jen 89 metrů a třetí místo od konce. Zítra tak bude skákat i Jevhen Marusiak.
     
    15
    Konečně o něco lepší skok. Vitalij Kaliničenko je druhým Ukrajincem v zítřejším závodu a dva Ukrajinci v prvním kole, to je velký úspěch. 116,5 metrů, průběžné třetí místo a Koudelka je rázem čtvrtý.
     
    16
    Také Maciej Kot je bez problému v zítřejším prvním kole. Stačilo mu 117 metrů, což ho řadí na průběžné třetí místo.
     
    17
    Tate Frantz si bude muset ještě počkat a těžko říct, kde najde dva horší skoky. 107,5 metrů v protivětru stačí jen na desáté místo.
     
    18
    Eetu Nousiainen ukazuje druhý nejlepší skok dosavadního průběhu kvalifikace na 123,5 metrů. Dostal zatím nejlepší známky od jury a jde na první místo. Je také prvním skokanem, který má více jak sto bodů – 103,6. První místo.
     
    19
    Remo Imhof si dokázal polepšit oproti nuzných tréninkových skocích. Švýcar jde na čtvrté místo za rovných 118. Na čekané je stále Nazarenko.
     
    20
    Skoky se nyní ustálily na podobné výkony. Giovanni Bresadola mohl jít díky dobrému větru ještě dále, než na 117 metrů. Patří mu sedmé místo o pole před českým skokanem.
     
    21
    Italský blok pokračuje Alexem Insamem. Zkušený skokan zapisuje 120 metrů, což je čtvrtý nejlepší výkon celé kvalifikace a stejné místo mu i patří v průběžném pořadí.
     
    22
    Kvalifikace rychle pokračuje, z můstku se spustil Andrea Campregher. Dvaadvacetiletý skokan využil jedněch z nejlepších podmínek, skáče ještě o půl metru dále než vedoucí Lovro Kos na 127,5 metrů. Ale protože měl větší podporu větru, je druhý o sedm desetin.
     
    23
    Kazach Nazarenko se nakonec do hlavního závodu dostává, jelikož Andrew Urlaub nevyužil zatím největší podporu větru (odpočet 13,9 bodů) a dává jen 110,5 metrů. Proto je až třetí pod čarou a na čekaná je nyní jeho krajan Tate Frantz. Američanům se zatím příliš nedaří.
     
    24
    Naopak Ren Nikaido si nedělal žádný problém a vylepšuje nedobré výkony svých dvou krajanů. Japoncovi patří první místo za 128 metrů, tento skokan dobrých podmínek naopak využil.
     
    25
    Artti Aigro už neměl tak velký vítr pod lyže. I tak ale skočil slušných 118 metrů a i on bude zítra útočit na druhé kolo.
     
    26
    Už jsme se přesunuli ke skokanům, kteří v dosavadním průběhu sezony bodovali. Američan Erik Belshaw nasbíral za čtyři závody sedm bodů a zítra možná přidá další. Dnes je to slušných 122 metrů a průběžná pátá pozice.
     
    27
    Kasperi Valto měl za 111,5 metrů jediné štěstí, že měl jeden z nejmenších větrů pod lyže – odečítá jen 4,6 bodů. Proto je na 13. místě, o čtyři desetiny poráží Romana Koudelku a jde dále.
     
    28
    Paweł Wąsek překonal krajana Andrzeje Stękału a řadí se na průěžné páté místo. Ti lepší polští skokani ještě přijdou, nicméně i tito dva jdou dále. Wąsek je za 122,5 metrů pátý.
     
    29
    Džunširó Kobajaši odečítá za vítr zatím nejvíce, konkrétně 14,5 bodů. Proto vytáhl skok na 131,5 metrů a vede s náskokem 6,6 bodů. Navíc měl velice učesaný styl, ale to je u Japonců již jakousi klasikou. První místo.
     
    30
    Simon Ammann se také předvedl v dobrém světle. Mává fanouškům a za 127 metrů jde na průběžné druhé místo. I on ukázal, že zítra by pro něj nemělo být první kolo konečnou.
     
    31
    Přesunuli jsme se do druhé poloviny startovní listiny, kterou začal Killian Peier skokem na 119 metrů. Tento Švýcar naopak dobrých podmínek tolik nevyužil a je čtrnáctý. Samozřejmě dobré podmínky berte s rezervou, orientujeme se podle síly větru a bodových odpočtů. Situace během letu může být úplně jiná.
     
    32
    Niko Kytosaho o metr nepřekonal rovnou stotřicítku. Fin měl zatím největší odpočet, ještě o dvě desetiny více než Kobajaši. Je druhý.
     
    33
    Rakušan Daniel Huber se postupem času zlepšuje. Za 129,5 metrů při dobrých podmínkách se dostává na průběžné druhé místo.
     
    34
    Daniel-André Tande by si určitě představoval lepší začátek sezony, než jaký aktuálně má. 119,5 metrů stačí jen na šestnáctou pozici, Norovi se příliš nedaří.
     
    35
    Naopak Piotr Żyła ukázal 129 metrů a jde na druhé místo za Dzunšira Kobajašiho. Velmi dobrý výkon.
     
    36
    Nejlepší skok dosavadního průběhu kvalifikace a atak první desítky! Dawid Kubacki totiž skočil 137,5 metrů a nemusí mu vůbec vadit výrazný odpočet za vítr proti (15,3 bodů). Polák vede o 11,5 bodů!
     
    37
    Nyní už asi půjde jury s nájezdem níže, jelikož Johann André Forfang se na metr a půl přiblížil rekordu můstku. Využil skvostných podmínek (odpočet za vítr 15,6 bodů) a dává rovných 145 metrů. Neuvěřitelný výkon a náskok 11,2 bodů!
     
    38
    Nájezd nakonec nejde níže. 123,5 metrů Domena Prevce je o něco horší výkon, proto je Slovinec třináctý a na zítra se bude muset zlepšit.
     
    39
    Kristoffer Eriksen Sundal nenapodobuje Forfanga. Výkon za horších podmínek o 21 metrů kratší znamená průběžné jedenácté místo.
     
    40
    Čtvrtou desítku zakončil Martin Hamann na 120,5 metrech. Němec se oproti tréninku o pár metrů zabral, ale žádná sláva to není. Jde na 16. pozici.
     
    41
    Ačkoliv vítr je dle ukazatelů stále poměrně slušný, neskáče se nyní tak daleko, jako u Forfanga nebo Kubackiho. Antti Aalto má totiž rozhodně na víc, než na 119 metrů. Jde na 21. místo, Koudelka je v tuto chvíli na 28. pozici.
     
    42
    Vladimir Zografski skáče slušně na 126 metrů. Měl naopak větší podporu větru. Řadí se těsně za první desítku na 11. místo a k dosavadním 46 bodům by zítra mohl nějaké přidat.
     
    43
    Gregor Deschwanden odčítá jen 4,3 bodů, což ho zachránilo. Měl i malé známky od sudích (3x 16,5, dvakrát 16) a právě nízký odpočet ho zachránil. Za 113,5 metrů je na 27. místě, čímž nenapodobil šesté místo z prvního tréninku a druhé místo z druhého tréninkového skoku.
     
    44
    Halvor Egner Granerud skáče na 122 metrů, ani z jeho strany to nebylo nic světoborného. Průběžné patnácté místo. Ve vedení je jeho krajan Forfang, v první patnáctce je ještě další Nor Sundal (12.).
     
    45
    Dalším Norem v kvalifikaci a hlavně v prvním kole je Marius Lindvik. Konečně trošku delší výkon, 130 metrů, pohodový výkon a jasný postup za průběžné třetí místo. Dobrý výkon.
     
    46
    Manuel Fettner z Rakouska měl o něco lepší podmínky a skočil o tři metry dále. Atak Forfanga a Kubackiho to ještě nebude, jde na třetí místo.
     
    47
    Philipp Raimund do kvalifikace nenastoupil.
     
    48
    Jdeme na slovinský trojblok. Načne ho Anže Lanišek, který odečítal také poměrně velkou nálož bodů, ale skok vytáhl "jen" na 124 metrů. Patří mu proto až šestnácté místo. Nejlepším Slovincem je zatím na 11. pozici Lovro Kos.
     
    49
    Timi Zajc ulétl! Skvělých 138 metrů je druhý nejlepší výkon celé kvalifikace, který Slovince vynáší na druhé místo o 8,9 bodů za Forfanga!
     
    50
    Nejlepší desítku průběžného pořadí světového poháru otevírá Peter Prevc. Jeho bratr Domen už v závodu je a zkušenější z dvojice Peter také. 137 metrů, čtvrté místo. Na prvních čtyřech pozicích jsou dva Slovinci.
     
    51
    Michael Hayböck je nyní nejlepším Rakušanem kvalifikace za 135 metrů. Páté místo, ale nahoře jsou ještě tři jeho krajani.
     
    52
    Rjoju Kobajaši skáče nejlepší výkon v kvalifikaci. Nyní už se přiblížil jen na metr k rekordu můstku. 145,5 metrů, navíc pokus o telemark. První místo s náskokem čtyř bodů a jsem zvědav, co předvede Stefan Kraft, který je po čtyřech závodech úplně jinde!
     
    53
    Karl Geiger musel počkat, až se sníží nájezdová lavice o okno z jedenáctky na desítku (kompenzace 3,5 bodů). Němec předvedl 130 metrů, což není tak dobrý výkon. Průběžné osmé místo.
     
    54
    Stephan Leyhe ubírá ještě 3,5 metrů oproti Geigerovi a bude na konci druhé desítky. Nyní mu patří 15. místo.
     
    55
    A tohle je velký problém. Daniel Tschofenig ukazuje, že mu tréninky nevyšly náhodně. Jen 108 metrů a má štěstí, že jel z nižšího nájezdu. Nakonec se dostává do závodu jen o pět bodů, patří mu 42. místo, posledním postupujícím je na 46. pozici Tate Frantz. Na čekané je İpcioğlu.
     
    56
    Vítr příliš nepomohl ani Janu Hörlovi, kterému za 118 metrů patří až 29. pozice.
     
    57
    Dvojice Němců. Jako první z nich se spustil z můstku Pius Paschke a po pěti skocích zase vidíme lepší výkon. 129 metrů, desáté místo.
     
    58
    Andreas Wellinger je ve světovém poháru druhý za jasně vedoucím Kraftem. Nyní vytáhl svůj výkon na 132,5 metrů a v kvalifikačním klání je nejlepším německým závodníkem. Přesto mu před domácím publikem nepatří místo v první trojce, je dokonce "až" šestý.
     
    59
    Stefan Kraft skáče naprosto na pohodu, nedělá si s ničím problém, má velkou formu a skoky se v jeho podání zdají jako jedna velká jednoduchost. I z nižšího nájezdu a z menší větrné podpory dokázal jít na 138 metrů, což mu stačí na druhé místo jen o 3,5 bodů za Rjoju Kobajašim. Zítra bude opět hlavním adeptem na výhru.
     
    Konec
    Kvaifikace skončila.
     
    Konečné výsledky

    1. Rjójú Kobajaši (JPN) 137.9 (145,5)
    2. Stefan Kraft (AUT) 134.4 (138)
    3. Johann André Forfang (NOR) 133.9 (145)
    4. Timi Zajc (SLO) 125.0 (138)
    5. Dawid Kubacki (POL) 122.7 (137,5)
    6. Peter Prevc (SLO) 119.0 (137)
    7. Andreas Wellinger (GER) 118.1 (132,5)
    8. Michael Hayböck (AUT) 116.9 (135)
    9. Manuel Fettner (AUT) 116.6 (133)
    10. Karl Geiger (GER) 114.3 (130)
    ...
    44. Roman Koudelka (CZE) 79.2 (115,5)
     
    V kvalifikaci jsme viděli několik opravdu výborných výkonů, kdy skokani jen těsně zaostali za rekordem můstku (146,5 metrů). Velice se mu přiblížil nakonec třetí Johann-André Forfang (145) a ještě o půl metru dále šel vítězný Rjoju Kobajaši. Po jeho skoku se již snižoval nájezd, ale i tak se těsně za Japonce na druhé místo dostal suverén sezony Stefan Kraft (138), který minisouboj prohrál o 3,5 bodů.

    Nás může těšit, že i když Roman Koudelka proti tréninku ubral metry a nevyužil tak moc protivětru, dokázal skončit na 44. místě a zítra ho uvidíme v hlavním závodu. Zítra bude startovat jako druhý v pořadi.
     
    S konstatováním, že kvalifikaci na první skokanský závod v Klingenthalu vyhrál Rjoju Kobajaši,který jen o metr zaostal za rekordem můstku, se s vámi loučí a pěkný pátek přeje Tomáš Lysý. (21:12:01)

    Tomáš Lysý

    Konečné výsledky
    1. Rjójú Kobajaši (JPN) 137.9 (145,5)
    2. Stefan Kraft (AUT) 134.4 (138)
    3. Johann André Forfang (NOR) 133.9 (145)
    4. Timi Zajc (SLO) 125.0 (138)
    5. Dawid Kubacki (POL) 122.7 (137,5)
    6. Peter Prevc (SLO) 119.0 (137)
    7. Andreas Wellinger (GER) 118.1 (132,5)
    8. Michael Hayböck (AUT) 116.9 (135)
    9. Manuel Fettner (AUT) 116.6 (133)
    10. Karl Geiger (GER) 114.3 (130)
    ...
    44. Roman Koudelka (CZE) 79.2 (115,5)

    Startovní listina
    1. Francesco Cecon (ITA)
    2. Ilja Mizernych (KAZ)
    3. Lovro Kos (SLO)
    4. Roman Koudelka (CZE)
    5. Andrzej Stękała (POL)
    6. Mihnea Alexandru Spulber (ROU)
    7. Tomofumi Naito (JPN)
    8. Svjatoslav Nazarenko (KAZ)
    9. Fatih Arda İpcioğlu (TUR)
    10. Fredrik Villumstad (NOR)
    11. Jevhen Marusjak (UKR)
    12. Naoki Nakamura (JPN)
    13. Daniel Andrei Cacina (ROU)
    14. Danil Vasiljev (KAZ)
    15. Vitalij Kaliničenko (UKR)
    16. Maciej Kot (POL)
    17. Tate Frantz (USA)
    18. Eetu Nousiainen (FIN)
    19. Remo Imhof (SUI)
    20. Giovanni Bresadola (ITA)
    21. Alex Insam (ITA)
    22. Andrea Campregher (ITA)
    23. Andrew Urlaub (USA)
    24. Ren Nikaidó (JPN)
    25. Artti Aigro (EST)
    26. Erik Belshaw (USA)
    27. Kasperi Valto (FIN)
    28. Paweł Wąsek (POL)
    29. Džunširó Kobajaši (JPN)
    30. Simon Ammann (SUI)
    31. Killian Peier (SUI)
    32. Niko Kytösaho (FIN)
    33. Daniel Huber (AUT)
    34. Daniel-André Tande (NOR)
    35. Piotr Żyła (POL)
    36. Dawid Kubacki (POL)
    37. Johann André Forfang (NOR)
    38. Domen Prevc (SLO)
    39. Kristoffer Eriksen Sundal (NOR)
    40. Martin Hamann (GER)
    41. Antti Aalto (FIN)
    42. Vladimir Zografski (BUL)
    43. Gregor Deschwanden (SUI)
    44. Halvor Egner Granerud (NOR)
    45. Marius Lindvik (NOR)
    46. Manuel Fettner (AUT)
    47. Philipp Raimund (GER)
    48. Anže Lanišek (SLO)
    49. Timi Zajc (SLO)
    50. Peter Prevc (SLO)
    51. Michael Hayböck (AUT)
    52. Rjójú Kobajaši (JPN)
    53. Karl Geiger (GER)
    54. Stephan Leyhe (GER)
    55. Daniel Tschofenig (AUT)
    56. Jan Hörl (AUT)
    57. Pius Paschke (GER)
    58. Andreas Wellinger (GER)
    59. Stefan Kraft (AUT)

    Pořadí SP
    1. Stefan Kraft (AUT) 400 b
    2. Andreas Wellinger (GER) 270 b
    3. Pius Paschke (GER) 206 b
    4. Jan Hörl (AUT) 202 b
    5. Daniel Tschofenig (AUT) 161 b
    6. Stephan Leyhe (GER) 158 b
    7. Karl Geiger (GER) 153 b
    8. Rjójú Kobajaši (JPN) 127 b
    9. Michael Hayböck (AUT) 94 b
    10. Timi Zajc (SLO) 93 b
    ...
    • 1. Stefan Kraft (AUT) 400 b
    • 2. Andreas Wellinger (GER) 270 b
    • 3. Pius Paschke (GER) 206 b
    • 4. Jan Hörl (AUT) 202 b
    • 5. Daniel Tschofenig (AUT) 161 b
    • 6. Stephan Leyhe (GER) 158 b
    • 7. Karl Geiger (GER) 153 b
    • 8. Rjójú Kobajaši (JPN) 127 b
    • 9. Michael Hayböck (AUT) 94 b
    • 10. Timi Zajc (SLO) 93 b