Obrovský slalom žien, 1. kolo, Tremblant sk Vítězka: Federica Brignoneová (ITA) (kon.) | Zjazd mužov, Beaver Creek (zruš.)
Obrovský slalom žien, 2. kolo, Tremblant sk Vítěz: F. Brignoneová (ITA) (kon.)
zrušené
SP - Zjazd mužov, Beaver Creek

cz Sobota 02.12.2023, 18:45 • Beaver Creek • Zjazdové lyžovanie
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 18:45.
     
    Vítám všechny příznivce alpského lyžování! Ačkoliv se v Evropě v současnosti rozjíždí zimní sezona po několika letech velmi zajímavě, závodům mužů to zatím nijak nesvědčí. Tradiční úvodní obří slalom v Söldenu se sice rozjel, ale musel být v průběhu kvůli silnému větru zastaven a zrušen. Následující zastávka v Zermattu-Cervinii byla poznamenána silným sněžením a nepodařilo se odjet ani jeden ze dvou plánovaných sjezdů. Až slalom v Gurglu před 14 dny se podařilo odjet celý. Nyní se cirkus Světového poháru mužů přestěhoval přes Atlantik do Skalistých hor, konkrétně do Beaver Creeku v Coloradu, kde byly na programu hned dva sjezdy a jedno super-G. Jenže páteční sjezd opět znemožnila sněhová vánice v noci před závodem. Jak to bude v sobotu? Podaří se na třetí pokus uskutečnit úvodní sjezd sezony 2023/24 Světového poháru v alpském lyžování mužů?
     
    V dosud jediném odjetém závodě sezony, slalomu v rakouském Gurglu, si kompletní stupně vítězů rozdělili domácí lyžaři. Zvítězil Manuel Feller před Marcem Schwarzem a Michaelem Mattem. Stejné pořadí je tím pádem i v průběžném hodnocení Světového poháru.
     
    Pořadí SP

    1. Manuel Feller (AUT) 100 b
    2. Marco Schwarz (AUT) 80 b
    3. Michael Matt (AUT) 60 b
    4. Dave Ryding (GBR) 50 b
    5. Daniel Yule (SUI) 45 b
    6. Timon Haugan (NOR) 40 b
    7. Henrik Kristoffersen (NOR) 36 b
    8. Fabio Gstrein (AUT) 32 b
    9. Linus Strasser (GER) 29 b
    10. Albert Popov (BUL) 26 b
     
    Ve sjezdu se v minulém ročníku nejvíce dařilo Noru Aleksanderu Aamodtu Kildemu, jenž se ziskem 760 bodů získal malý křišťálový globus podruhé za sebou. Tuto zimu tak zaútočí na sjezdový hattrick. Jeho hlavní soupeři by měli být stejní jako loni, tj. Rakušan Vincent Kriechmayr a Švýcar Marco Odermatt, v celkovém pohledu suverénně nejlepší světový lyžař současnosti. Na domácí půdě v Beaver Creeku se budou chtít předvést Američané, to samé platí i pro Kanaďany, pro které jde o nejbližší závod své domovině. Z nich si nejvíce pozornosti zasluhují James Crawford a Cameron Alexander.

    Aleksander Aamodt Kilde je také vítězem posledních dvou sjezdů přímo v Beaver Creeku.

    Stejně jako v pátek by měl být ve startovní listině i Jan Zabystřan. Snad se tentokrát společně s ostatními na svah dostane.
     
    V Beaver Creeku se sjezdy pořádají na sjezdovce Birds of Prey. Start je ve výšce 3 483 m nad mořem, cíl o 753 metry níže. Trať je dlouhá 2 653 metry a nalézá se na ní celkem 34 bran.
     
    Vzhledem k neustálému nočnímu i rannímu sněžení, silnému větru a předpovědí na další hodiny Jury tentokrát již s předstihem 2 hodin rozhodla, že i sobotní sjezd mužů v Beaver Creeku je zrušen!

    Muži tak v této sezoně Světového poháru ze 6 dosud plánovaných závodů absolvovali jediný. (17:04:30)
    I sobotní sjezd mužů v Beaver Creeku byl zrušen

    Libor Štěpán

    ...
    • 1. Manuel Feller (AUT) 100 b
    • 2. Marco Schwarz (AUT) 80 b
    • 3. Michael Matt (AUT) 60 b
    • 4. Dave Ryding (GBR) 50 b
    • 5. Daniel Yule (SUI) 45 b
    • 6. Timon Haugan (NOR) 40 b
    • 7. Henrik Kristoffersen (NOR) 36 b
    • 8. Fabio Gstrein (AUT) 32 b
    • 9. Linus Strasser (GER) 29 b
    • 10. Albert Popov (BUL) 26 b