Štafeta žien 4x6 km, Östersund sk Vítěz: Norsko (kon.)
koniec udalosti
SP - Štafeta žien 4x6 km, Östersund

Vítěz: Norsko

cz Streda 29.11.2023, 15:20 • Östersunds skidstadion • Biatlon
     
    Konečné výsledky

    1. Norsko 1:18:48,3 (0+9)
    2. Švédsko +41,6 (1+9)
    3. Německo +47,9 (0+4)
    4. Švýcarsko +2:19,9 (0+10)
    5. Francie +2:23,4 (1+10)
    6. Česko +2:47,9 (3+13)
    7. Rakousko +3:31,2 (0+7)
    8. Itálie +4:56,9 (2+7)
    9. Polsko +5:13,0 (2+8)
    10. Slovinsko +5:37,1 (4+7)
    11. Estonsko +5:50,9 (1+13)
    12. Ukrajina +6:05,3 (1+9)
    13. Slovensko +6:42,2 (0+6)
    14. USA +7:18,5 (1+11)
    15. Kanada +7:36,4 (1+13)
    16. Lotyšsko +1 kolo
    17. Rumunsko +1 kolo
    18. Finsko +1 kolo (17:05:42)
     
    Biatlonová štafeta žen ve švédském Östersundu nenudila. Po polovině závodu se zdálo, že za vítězstvím míří Norsko, ale domácí kometa Elvira Öbergová na třetím úseku porazila Knottenovou o více jak minutu a rázem bylo ve vedení Švédsko.

    Z výhry se ale nakonec přeci jen radoval norský kvartet, za nějž poslední úsek zvládla velmi dobře Ingrid Landmark Tandrevoldová, zatímco starší ze sester Öbergových Hanna neustála tíhu poslední střelby o prvenství a musela na trestné kolo, v posledním běžeckém okruhu pak měla co dělat, aby dokončila závod na druhém místě před ve velmi dobré formě závodící Franziskou Preussovou, ta nakonec dovezla Německo do cíle na bronzové příčce.

    Skvělý výkon výkon předvedly Tereza Voborníková s Jessicou Jislovou, jež po polovině závodu držely Česko na fantastickém druhém místě. Bohužel, Markéta Davidová musela vleže na jedno trestné kolo, kvůli němuž předávala pomyslný štafetový kolík Lucii Charvátové na čtvrtém místě s minutovou ztrátou na stupně vítězů a poslední česká závodící žena přidala do střeleckých statistik další dvě trestná kola z ležky, takže ve výsledku dokončila závod na šestém místě, přeskočily ji týmy Švýcarska a Francie.

    Pěkný závod absolvovaly Slovenky, jimž se do závodu nedávaly úplně dobré vyhlídky, každopádně nenechaly se urputným snažením dostihnout nejrychlejším týmem o kolo a urvaly velmi solidní třináctou pozici.
     
    Cíl
    Se svým výkonem může být rozhodně spokojená slovenská štafeta, které se předpovídalo předjetí nejrychlejší štafetou o kolo, ale sestry Remeňovy, Kapustová a Julia Machyniaková zabojovaly a dokázaly absolvovat celý závod s výsledným třináctým místem a mankem přes šest a půl minuty na Norsko.
     
    Cíl
    Velmi dobře zvládla poslední okruh Švýcarka Lena Häckiová-Grossová, která odrazila atak páté Francouzky Julie Simonové. A na širší stupně vítězů se postaví i Češky. Pěkné umístění, ale velká škoda tří trestných kol, mohlo se bojovat i o bednu.
     
    7.st.
    Lena Häckiová-Grossová zvládla ležku s jedním dobitím, Julia Simonová byla čistá. Lucie Charvátová vyjela z trestného okruhu na šestém místě.
     
    7.st.
    Lucie Charvátová zapisuje dvě trestná kola a je jasné, že česká reprezentace si ze čtvrtého místa pohorší.
     
    7.st.
    Už na ležce odvrací všemi náhradními náboji trestné kolo Lucie Charvátová, když minula třikrát z pěti výstřelů.
     
    Ex3
    První metry ukrajuje už také Lucie Charvátová. Čeká na ni těžká pozice, protože nemá srovnání s žádnou ze soupeřek, musí jet za své.
     
    6.st.
    Dva rezervní náboje sklopily terče a česká jednička pokračuje na čtvrtém místě s odstupem minuty na třetí Voigtovou.
     
    6.st.
    Střelecky to dnes od Markéty Davidové není ideální. Dvě dobíjení a přiblížení k medailovým příčkám se konat nebude.
     
    6.st.
    A děje se tak! Elvira Öbergová totiž ve skvělém tempu vybílila všech pět terčů, zatímco Knottenová dobila až napotřetí a rázem je Norsko ve ztrátě osmnácti vteřin.
     
    14,8km
    Markéta Davidová na trati předjela Comolovou, o to větší škoda, že se nevyvarovala trestného kola, protože na lyžích to dnes celému českému výběru funguje.
     
    5.st.
    Bohužel, Markéta Davidová míří na trestné kolo a Česko ztrácí kontakt s čelem závodu, propadá se na páté místo s odstupem minuty a čtvrt.
     
    5.st.
    Nepříjemnost! Markéta Davidová minula první tři výstřely a čelí hrozbě trestného kola! Čtvrtý a pátý výstřel byl v pořádku.
     
    13,6km
    Odstup mezi vedoucí Knottenovou a druhou Davidovou aktuálně čítá přesně půl minutu. Na Češku se začíná dotahovat Elvira Öbergová, ale to není žádná ostuda.
     
    12,8km
    Markéta Davidová dojela na první mezičas a stáhla něco málo na Knottenovou. Musí se ale dávat i za sebe, protože tam jede švédský expres Elvira Öbergová.
     
    Ex2
    Polovina závodu je minulostí! Juni Arnekleivová vysílá do závodu Karoline Offigstad Knottenovou, která je pověstná velmi dobrou střelbou. Druhá předává Jessica Jislová, do akce navíc míří česká jednička Markéta Davidová!
     
    10,8km
    První dvě norské ženy výrazně zavelely k vítězství. Juni Arnekleivová navíc jede skvěle na lyžích a náskok na Jislovou navýšila už na půl minutu.
     
    4.st.
    V solidním výkonu pokračuje Zuzana Remeňová, zvládla stojku na dvě opravy a pokračuje na třináctém místě těsně za Lotyškou Bendikovou.
     
    4.st.
    Výborně! Jessicu Jislovou dvě chyby nezastavily, opravila nadvakrát a pokračuje na druhém místě! Hrozbě trestného okruhu čelí Francie.
     
    4.st.
    Juni Arnekleivová je čistá a povede Norsko na čele s komfortním náskokem! Jessica Jislová musí dvakrát opravovat.
     
    4.st.
    Je tu čtvrtá střelba. Doufejme, že se Jislová za Arnekleivovou příliš neutahala má dostatek sil na kvalitní střelecké představení.
     
    9,6km
    Do čela se vyhoupla Juni Arnekleivová a její tempo dokáže akceptovat už jenom Jessica Jislová, už i Chloé Chevalierová překvapivě ztrácí kontakt.
     
    8,8km
    Český servis evidentně odvedl skvělou práci, protože Jessica Jislová běžně nepatří mezi nejrychlejší běžkyně, přesto dokáže udržovat tempo Chloé Chevalierové, zatímco čtvrtá Dorothea Wiererová ztrácí už dvanáct vteřin!
     
    3.st.
    Zuzana Remeňová musela jednou dobíjet a z toho důvodu se Slovensko propadlo na třinácté místo, ale nadále v kontaktu s elitní desítkou.
     
    3.st.
    Chloé Chevalierová a Jessica Jislová opravily napoprvé a odjíždějí ze stavu ve vedení! Juni Arnekleivová dobíjela dvakrát, ovšem velmi rychle a je v kontaktu s Francouzkou a Češkou.
     
    3.st.
    Přichází první ležku druhého úseku. Nejdříve začnou střílet Chevalierová s Arnekleivovou a Jislovou, můžeme se těšit i na rychlopalbu Wiererové.
     
    7,6km
    Na čele pokračuje trio závodnic včetně Jislové. Wiereová jede za své, ale je dostatečně kvalitní závodnicí na to, aby si uvědomila, že zatím není třeba se nikam hnát.
     
    Ex1
    Elitní desítku uzavírá Slovensko. Mária Remeňová předvedla taktéž výborný výkon, do akce jde její sestra Zuzana.
     
    Ex1
    První úsek tedy vyhrála Lou Jeanmonnotová a jako druhá předávala Tereza Voborníková, skvělý výkon české biatlonistky! Třetí je Norsko, čtvrtá Itálie, následuje více jak desetivteřinová pauza.
     
    4,8km
    Rebecca Passlerová měla být jedním ze dvou slabších italských článků, ale opak je pravdou a Italka se posunula do čela před Johansenovou, na tu se zezadu dotáhly Lou Jeanmonnotová a Tereza Voborníková.
     
    2.st.
    Je to tam! Tereza Voborníková zvládla stojku s jednou opravou a a ze střelnici odjíždí na čtvrtém místě v kontaktu s třetí Jeanmonnotovou.
     
    2.st.
    Skvělá Marthe Kråkstad Johansenová a Rebecca Passlerová, jež jako jediné zastřílely z čela čistě! Voborníkovou čeká jedna oprava.
     
    3,6km
    Zdá se, že Johansenová odvede celé druhé kolo. Zbytečně neplýtvá síly, čehož využily k dotažení se do vedoucí skupiny i šestá Švýcarka Aita Gasparinová a sedmá Italka Rebecca Passlerová. Voborníková nadále čtvrtá.
     
    1.st.
    Čistě zastřílela rovněž Tereza Voborníková! Česká reprezentantka odjíždí ze střelnice na velmi pěkném čtvrtém místě v závěsu za čelem závodu.
     
    1.st.
    Závodnice přijíždějí na stadión, máme tu první ležku! Hned ta by mohla napovědět, jak se ženská štafeta bude nadále vyvíjet. My držme palce Tereze Voborníkové.
     
    1,6km
    Na čele pokračuje Lou Jeanmonnotová, kterou z bezprostřední blízkosti kontrolují Švédka Magnussonová a překvapivě třetí je Lotyška Sanita Bulinová. Voborníková zůstává na páté pozici.
     
    0,8km
    Lou Jeanmonnotová evidentně nastolila ostré tempo, protože se už začínají tvořit mezery a nás může těšit, že se Voborníková drží na velmi pěkném pátém místě.
     
    Startovní listina

    1. Francie (Jeanmonnotová, Chevalierová, Braisazová-Bouchetová, Simonová)
    2. Norsko (Johansenová, Arnekleivová, Knottenová, Tandrevoldová)
    3. Švédsko (Magnussonová, Perssonová, Öbergová, Öbergová)
    4. Německo (Hettichová-Walzová, Schneiderová, Voigtová, Preussová)
    5. Itálie (Passlerová, Wiererová, Comolová, Vittozziová)
    6. Švýcarsko (E. Gasparinová, Basergaová, A. Gasparinová, Häckiová-Grossová)
    7. Česko (Voborníková, Jislová, Davidová, Charvátová)
    8. Rakousko (Oberthalerová, Hauserová, Steinerová, Gandlerová)
    9. Finsko (Minkkinenová, Jänkäová, Leinamová, Keränenová)
    10. Ukrajina (Dmytrenková, Blašková, Kryvonosová, Petrenková)
    11. Estonsko (Ermitsová, Külmová, Tomingasová, Kaasiková)
    12. Kanada (Moserová, Lunderová, Peifferová, Dicksonová)
    13. USA (Dickinsonová, Irwinová, Garsová, Freedová)
    14. Slovensko (M. Remeňová, Z. Remeňová, Kapustová, Machyniaková)
    15. Polsko (Sidorowiczová, Mąková, Gembická, Jakielová)
    16. Slovinsko (Ž. Klemenčičová, P. Klemenčičová, Repincová, Lampičová)
    17. Rumunsko (Tolmačevová, Chirkovová, Mezdreaová, Martonová)
    18. Lotyšsko (Sanita Bulinová, Bendiková, Sabuleová, Sandra Bulinová)
     
    První závody nové sezóny

    Sezóna odstartovala minulou sobotu smíšenými štafetami. Singl mix ovládlo Švédsko před Norskem a Francií, český tým ve složení Jonáš Mareček a Tereza Voborníková dojel na dvanáctém místě. Čtveřicím kralovali Francouzi, kteří porazili nejvíce favorizované Nory, stupně vítězů doplnili Italové. Velmi dobrý výkon předvedli i Češi, kvarteto Krčmář, Karlík, Davidová a Jislová dovezlo štafetu do cíle na velmi pěkné páté příčce.

    Neděle byly ve znamení individuálních závodů. Ohromně dramatickou bitvu nabídl závod žen, v němž jednou chybující Lisa Vittozziová pokořila o jedinou desetinu čistou Franzisku Preussovou, třetí skončila další Němka Voigtová. Nejlepší Češka Tereza Voborníková obsadila 30. místo. Mezi muži zaznamenal premiérové vítězství ve Světovém poháru německý reprezentant Roman Rees před krajanem Justusem Strelowem a Johannesem Thingnes Bøem, Michal Krčmář vybojoval solidní 14. pozici a 28. místem si vylepšil kariérní maximum mezi elitou Jonáš Mareček.

    Milan Huppert

    ...
    • 1. Norsko 1:18:48,3 (0+9)
    • 2. Švédsko +41,6 (1+9)
    • 3. Německo +47,9 (0+4)
    • 4. Švýcarsko +2:19,9 (0+10)
    • 5. Francie +2:23,4 (1+10)
    • 6. Česká rep. +2:47,9 (3+13)
    • 7. Rakousko +3:31,2 (0+7)
    • 8. Itálie +4:56,9 (2+7)
    • 9. Polsko +5:13,0 (2+8)
    • 10. Slovinsko +5:37,1 (4+7)
    • 11. Estonsko +5:50,9 (1+13)
    • 12. Ukrajina +6:05,3 (1+9)
    • 13. Slovensko +6:42,2 (0+6)
    • 14. USA +7:18,5 (1+11)
    • 15. Kanada +7:36,4 (1+13)
    • 16. Lotyšsko +1
    • 17. Rumunsko +1
    • 18. Finsko +1

    ...
    • 1. Francie (L. Jeanmonnotová, C. Chevalierová, J. Braisazová-Bouchetová, J. Simonová)
    • 2. Norsko (M. Johansenová, J. Arnekleivová, K. Knottenová, I. Tandrevoldová)
    • 3. Švédsko (A. Magnussonová, L. Perssonová, E. Öbergová, H. Öbergová)
    • 4. Německo (J. Hettichová-Walzová, S. Schneiderová, V. Voigtová, F. Preussová)
    • 5. Itálie (R. Passlerová, D. Wiererová, S. Comolová, L. Vittozziová)
    • 6. Švýcarsko (E. Gasparinová, A. Basergaová, A. Gasparinová, L. Häckiová-Grossová)
    • 7. Česká rep. (T. Voborníková, J. Jislová, M. Davidová, L. Charvátová)
    • 8. Rakousko (K. Oberthalerová, L. Hauserová, T. Steinerová, A. Gandlerová)
    • 9. Finsko (S. Minkkinenová, E. Jänkäová, S. Leinamová, N. Keränenová)
    • 10. Ukrajina (K. Dmytrenková, D. Blašková, A. Kryvonosová, I. Petrenková)
    • 11. Estonsko (R. Ermitsová, S. Külmová, T. Tomingasová, H. Kaasiková)
    • 12. Kanada (N. Moserová, E. Lunderová, B. Peifferová, E. Dicksonová)
    • 13. USA (K. Dickinsonová, D. Irwinová, J. Garsová, M. Freedová)
    • 14. Slovensko (M. Remeňová, Z. Remeňová, E. Kapustová, J. Machyniaková)
    • 15. Polsko (N. Sidorowiczová, A. Mąková, D. Gembická, J. Jakielová)
    • 16. Slovinsko (Ž. Klemenčičová, P. Klemenčičová, L. Repincová, A. Lampičová)
    • 17. Rumunsko (A. Tolmačevová, E. Chirkovová, A. Mezdreaová, E. Martonová)
    • 18. Lotyšsko (S. Bulinová, B. Bendiková, A. Sabuleová, S. Bulinová)