Kvalifikace HS142, Ruka Vítěz: A. Wellinger (GER) (kon.)
koniec udalosti
SP - Kvalifikace HS142, Ruka

Vítěz: A. Wellinger (GER)

cz Piatok 24.11.2023, 16:00 • Ruka • Skoky na lyžiach
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 16:00.
     
    Startovní listina

    1. Henri Kavilo (FIN)
    2. Arttu Pohjola (FIN)
    3. Mico Ahonen (FIN)
    4. Kasperi Valto (FIN)
    5. Muhammed Ali Bedir (TUR)
    6. Francesco Cecon (ITA)
    7. Martin Hamann (GER)
    8. Nikita Děvjatkin (KAZ)
    9. Andrea Campregher (ITA)
    10. Tate Frantz (USA)
    11. Tomofumi Naito (JPN)
    12. Andrew Urlaub (USA)
    13. Killian Peier (SUI)
    14. Decker Dean (USA)
    15. Fredrik Villumstad (NOR)
    16. Vilho Palosaari (FIN)
    17. Džunširó Kobajaši (JPN)
    18. Remo Imhof (SUI)
    19. Eetu Nousiainen (FIN)
    20. Fatih Arda İpcioğlu (TUR)
    21. Erik Belshaw (USA)
    22. Artti Aigro (EST)
    23. Simon Ammann (SUI)
    24. Alex Insam (ITA)
    25. Ren Nikaidó (JPN)
    26. Vladimir Zografski (BUL)
    27. Antti Aalto (FIN)
    28. Niko Kytösaho (FIN)
    29. Pius Paschke (GER)
    30. Giovanni Bresadola (ITA)
    31. Aleksander Zniszczoł (POL)
    32. Paweł Wąsek (POL)
    33. Philipp Raimund (GER)
    34. Clemens Aigner (AUT)
    35. Stephan Leyhe (GER)
    36. Kristoffer Eriksen Sundal (NOR)
    37. Gregor Deschwanden (SUI)
    38. Peter Prevc (SLO)
    39. Naoki Nakamura (JPN)
    40. Marius Lindvik (NOR)
    41. Daniel-André Tande (NOR)
    42. Domen Prevc (SLO)
    43. Žiga Jelar (SLO)
    44. Johann André Forfang (NOR)
    45. Kamil Stoch (POL)
    46. Jan Hörl (AUT)
    47. Michael Hayböck (AUT)
    48. Karl Geiger (GER)
    49. Manuel Fettner (AUT)
    50. Daniel Tschofenig (AUT)
    51. Timi Zajc (SLO)
    52. Andreas Wellinger (GER)
    53. Piotr Żyła (POL)
    54. Rjójú Kobajaši (JPN)
    55. Dawid Kubacki (POL)
    56. Anže Lanišek (SLO)
    57. Stefan Kraft (AUT)
    58. Halvor Egner Granerud (NOR)
     
    Dobrý den, zdravím všechny příznivce zimních sportů. Po dlouhé pauze, která trvala více jak půl rok, se konečně dočkáváme nové sezony! Kolotoč světového poháru se na úvod opět vrací do Skandinávie, na můstku Rukatunturi (HS142) ve středisku Ruka poblíž Kuusama budou na programu dva závody. Vše začne páteční kvalifikací na sobotní závod, v neděli jako již tradičně proběhne kvalifikační klání před závodem. Páteční kvalifikace se rozjede v 16:00 středoevropského času a věřme, že nebudou žádné problémy s větrem.
     
    Pořadí SP loňského ročníku

    1. Halvor Egner Granerud (NOR) 2128 b
    2. Stefan Kraft (AUT) 1790 b
    3. Anže Lanišek (SLO) 1679 b
    4. Dawid Kubacki (POL) 1592 b
    5. Rjójú Kobajaši (JPN) 1065 b
    6. Piotr Żyła (POL) 984 b
    7. Andreas Wellinger (GER) 902 b
    8. Timi Zajc (SLO) 853 b
    9. Daniel Tschofenig (AUT) 851 b
    10. Manuel Fettner (AUT) 755 b
    ...
    68. Roman Koudelka (CZE) 11 b
    85. Radek Rýdl (CZE) 1 b
     
    Do závodů ve Finsku ještě nenastoupí žádní čeští skokani, kteří i v uplynulé sezoně paběrkovali. Nejlepší z nich byl Roman Koudelka, který do světového poháru získal 11 bodů a v pořadí byl na 68. místě, navíc několik jeho o generaci mladších parťáků ukončilo kariéru. Čeští skokani tak začnou ve světovém poháru až o týden později v Lillehammeru.
     
    Ve startovní listině, která čítá 58 jmen, figuruje kompletní nejlepší desítka loňského světového poháru. Do sobotního závodu nepostoupí osm skokanů a adepti se nachází hned na začátku startovního pole – mezi finskou národní skupinou (Henri Kavilo, Kasperi Valto) nebo nováčky v nejvyšší skokanské kategorii, kterými jsou například oba dva jmenovaní Fini či Andrea Campregher z Itálie či Američan Tate Frantz.
     
    Start
    Kvalifikace byla zahájena z nájezdového okna číslo 13.
     
    1
    Nováček ve světovém poháru Henri Kavilo skočil pouze 87 metrů a může pro první závod balit.
     
    2
    Arttu Pohjola je přeci jen zkušenějším skokanem a bylo to o něco vidět. Půl metru za stovku, v lehkém protivětru vedení o 21 bodů.
     
    3
    Syn Janne Ahonena Mico potřebuje k vedení skok kolem 95 metrů a to se mu podařilo s naprostým přehledem. 120,5 metrů je výborný výkon, navíc bez nějaké větší podpory větru. Suverénní vedení a jasné sobotní první kolo!
     
    4
    Vítr snad zatím příliš nezlobí, proto kvalifikace v Ruce odbývá poměrně svižně. Čtvrtým Finem je další nováček světového poháru Kasperi Valto a dává ještě o osm metrů delší skok. Ahonen vydržel ve vedení pouze chvilku a Finové se mohou radovat z možné nové skokanské naděje. Vedení o 10,8 bodů.
     
    5
    Muhammed Ali Bedir zřejmě za postupovou branou zůstane a bude jedním z osmi, kteří nepostoupí. 92,5 metrů je předposlední pozice.
     
    6
    Kasperi Valto se radoval z vedení pouze po dobu dvou skoků. Francesco Cecon totiž atakoval stotřicítku. Nakonec je to o maličko menší vzdálenost, ale se 129,5 metry může být svěřenec českého trenéra Jakuba Jiroutka spokojen. Vedení o 3,5 bodů.
     
    7
    Martin Hamann je navrátilcem do silného německého týmu a důvěru splácí na jedničku! Začíná se skákat poměrně daleko a doufejme, že se nebude nájezdové okno snižovat. 132,5 metrů, 130,4 bodů a první místo!
     
    8
    Kazach Nikita Děvjatkin na Cecona a Hamanna nenavázal. 86 metrů je nejhorším skokem kvalifikace, takže Pohjola nebo Bedir mají ještě šanci na první kolo.
     
    9
    Andrea Campregher také v ruce zažije světovou premiéru. A vůbec se za ní nemusí stydět. Skočil sice 132 metrů, což je o 2,5 metrů více než u jeho krajan Cecona, ale jde právě na za něj na třetí místo kvůli výraznější podpoře větru.
     
    10
    Tateho Frantze jsem řadil mezi skokany, kteří společně s Kavilem nepostoupí a opravdu to tak bude. 80 metrů, hned od hrany špatně, nedobrý výkon a může fandit jak svým třem krajanům z USA, tak se připravovat na neděli.
     
    11
    Tomofuni Naito je dalším poměrně nezkušeným závodníkem. Japonec si z toho ale hlavu vůbec nedělal, dává 122,5 metrů a řadí se na místo šesté. I tak by se ho měl postup za chvíli týkat.
     
    12
    Andrew Urlaub předvedl výrazně lepší výkon než Tate Frantz. 125 metrů, průběžné páté místo a možná už po skoku Killiana Peiera půjde do hlavního závodu.
     
    13
    Tak se i stalo. Killian Peier, který je známým jménem světového poháru, neukázal dobrý výkon. 97 metrů na postup zřejmě stačit nebude, potřebuje zaváhání čtyř skokanů.
     
    14
    V sobotu se představí nejen dva Italové, ale také zcela jistě i dva Fini. Mico Ahonen bude mít šanci navázat na výkon 120,5 metrů nebo ho vylepšit, jelikož Decker Dean bude na 105,5 metrů na osmém místě na čekané.
     
    15
    Zatímco Fredrik Villumstad má za 123,5 metrů postup v kapse, Tate Frantz už nemá i s nejkratším pokusem vůbec žádnou šanci, jelikož je z poslední pozice diskvalifikován kvůli velikosti kombinézy.
     
    16
    Vilho Palosaari posílá do závodu Tomofumi Naita a je na čekané. Fin skočil 113,5 metrů a je aktuálně devátý, tedy první pod čarou. Ale i on by asi neměl dlouho čekat.
     
    17
    Džunširó Kobajaši by zcela jistě chtěl vylepšit uplynulou sezonu. Současných 123,5 metrů je jakýmsi průměrem, jenž zítra na druhé kolo stačit nebude.
     
    18
    Oba Švýcaři jsou nyní na čekané. Remo Imhof potvrdil nepříliš dobrou formu na můstku v Ruce a stometrovou hranici překonal jen o pět metrů. Je na místě dvanáctém, potřebuje dva horší skoky. V hlavním závodu je tak i třetí Fin – Vilho Palosaari.
     
    19
    A již i čtvrtý, kterým je Eetu Nousiainen. 121 metrů s podporou větru a průběžné deváté místo. Na čekané je nyní Decker Dean.
     
    20
    Fatih Arda İpcioğlu měl loňskou sezonu velmi úspěšnou. Ačkoliv by se některým fanouškům skoku mohlo zdát, že Turecko je exotickou skokanskou národností, není to vůbec pravda. Stačí se podívat na některá turecká skokanská centra... Tak či tak, Fatih Arda je na pátém místě za 126,5 metrů.
     
    21
    Američané budou zítra minimálně ve dvou – Erik Belshaw dává 120,5 metrů a patří mu devátá pozice. K tomu, aby byli skokané z USA zítra v prvním kole ve třech, potřebují jeden horší skok nebo diskvalifikaci postupujícího.
     
    22
    Artti Aigro drží estonskou vlajku ve skocích na lyžích nad vodou a nyní to potvrdil. 127,5 metrů, páté místo a slušný výkon.
     
    23
    Kdo by čekal, že čtyřnásobný olympijský vítěz Simon Ammann bude ve 42 letech ještě skákat. Je tomu tak a nemá se oproti o generaci nebo o dvě generace mladším skokanům za co stydět. 125 metrů s telemarkem a sedmá pozice.
     
    24
    Již 16 skoků je ve vedení Martin Hamann a na tom se po skoku Alexe Insama rozhodně nic měnit nebude. Ba naopak. Z tria Cecon, Campregher a Insam je on právě nejhorším. 118 metrů a patnácté místo, druhé nad postupovou čárou...
     
    25
    Rena Nikaida se fanoušci učili znát v loňské sezoně a nyní se konečně někdo přiblížil Hamannovi. 131 metrů a druhá pozice, o 5,4 bodů méně než vedoucí Němec.
     
    26
    Také Bulhaři mají jednoho skokana, který vládne ve skocích celé zemi. A také vládl letošní letní Grand Prix. Možná to také vypadá, že po překonání třicítky našel Vladimir Zografski ještě lepší formu! 138,5 metrů a první místo i s výborným stylem, navíc na svém zřejmě oblíbeném můstku. Vede o 9,9 bodů.
     
    27
    Antti Aalto sice do prvního kola zítra prošel, ovšem za 120 metrů rozhodně spokojen nebude a v sobotu bude muset přidat. Až sedmnácté místo.
     
    28
    Niko Kytosaho ukázal jasně lepší skok než Aalto. Za 134,5 metrů jde na průběžné druhé místo za Zografskiho, zaostává oproti němu o 4,4 body.
     
    29
    Kvalifikace se nachyluje do své druhé poloviny. Posledním skokanem úvodní části startovní listiny je Pius Paschke, který se přiblížil Zografskimu ještě více než Kytosaho. 139,5 metrů je sice o metr více než u Bulhara, ale měl zatím nejsilnější větrnou podporu ze všech závodníků. Proto je druhý.
     
    30
    Druhou polovinu startovní listiny načíná Giovanni Bresadola. 128,5 metrů v klidu, žádné velké nervy a stoprocentní italská účast v závodu. Čtyři ze čtyř.
     
    31
    Aleksander Zniszczol je prvním polským skokanem kvalifikace a patří mu průběžné deváté místo. Dává rovných 130 metrů a zítra může ukázat trumfy v rukávu.
     
    32
    Paweł Wąsek bude muset ukázat trumfy zcela jistě. Nyní se přece jen strachoval o postup, za 118,5 metrů mu pomohla i menší větrná podpora. Je na 22. místě a aktuálně je posledním postupovým místem 24. pozice Vilho Palosaariho.
     
    33
    Vladimir Zografski jde z první pozice o stupínek níže, jelikož Němec Philipp Raimund předvedl výborný výkon. 140,5 metrů je první překonanou hranici stočtyřicítky a vede o 4,8 bodů.
     
    34
    Raimund zahříval křeslo pro vedoucího muže jen jeden skok, jelikž Clemens Aigner ho překonává ještě o dva metry! 142,5 metrů, 148,1 bodů a jasné vedení!
     
    35
    Tohle je opravdu skokanská nádhera a ukazuje to i Stephan Leyhe. 145 metrů a první místo s náskokem 1,3 bodů na Clemense Aignera. Na prvních sedmi pozicích jsou čtyři Němci.
     
    Nájezdové okno jde na dvanáctku, což znamená přípočet 5,3 bodů.
     
    36
    Kdo ví, kam by až Kristoffer Eriksen Sundal letěl, kdyby neměl snížené okno. I takhle je to velmi dobrý skok na 135,5 metrů, který mu v rámci kompenzace stačí na sedmou pozici.
     
    37
    Čtyřirkát 18,5, jedna devatenáctka. Opravdu velmi spokojen bude Gregor Deschwanden, který si vůbec nic nedělal z menšího nájezdu. Skáče o dva metry méně než Leyhe, ale v rámci kompenzace za nájezd vede o 2,5 bodů. A klidně může zadělat na první desítku.
     
    38
    Peter Prevc měl slušný vítr, ovšem nevyužil toho asi tak, jak by chtěl. Za 135 metrů nebude nespokojený, ale možná cítí, že mohl jít dále. Veterán a možná i legenda skoku na lyžích je na sedmé pozici a brzy přijde na řadu i jeho bratr Domen.
     
    39
    No pozor, tohle je velká komplikace pro Naoki Nakamuru. V tréninku to nevypadalo dobře a v kvalifikaci to potvrzuje. Jen 94 metrů a až 35. místo, čtvrté pod čarou. V hlavním závodu je tedy i třetí Američan – Decker Dean.
     
    40
    Ani u Mariuse Lindvika to nebyla žádná velká sláva, ale na rozdíl od Nakamury jde dále. 125,5 metrů, čtrnácté místo. Nutno říct, že větrná podpora už není tak velká, jako když před pár minutami atakovali skokani hranici 140 metrů.
     
    41
    Daniel-André Tande prakticky napodobil Lindvika, dává jen o půl metru více na 126 metrů. Patnáctá pozice, ale postup.
     
    42
    Také Domen Prevc měl velké komplikace. Už to vypadalo, že půjde někam na 90 metrů, jelikož lehce škrtl patkami. Ale bojoval, skok natáhl na 108 metrů a jde na 33. místo. Posledním postupujícím je Decker Dean, který je o pozici horší.
     
    43
    Žiga Jelar si musel trošku počkat na lepší vítr, nakonec ale dostal zelenou a ukázal 126 metrů, což stačí Slovinci na sedmnáctou pozici. Aktuálně je druhým nejlepším této skokanské velmoci za sedmým Peterem Prevcem.
     
    44
    Konečně delší skok. Johann André Forfang se velmi přiblížil první trojce a nakonec je za 139 metrů těsně pod Deschwandenem, Leyhem a Aignerem. Čtvrté místo se ztrátou jen 5,3 bodů na vedoucího muže.
     
    45
    Kamil Stoch bude muset hledat lepší formu. Podporu větru měl poměrně slušnou, ale za 125 metrů nebude spokojený. Jde až na 23. pozici.
     
    46
    Rakouský dvojblok zahajuje Jan Hörl skokem dlouhým 131 metrů, což při mrzké podpoře větru a nájezdovém oknu číslo 12 znamená lehce nadprůměrný skok. A podobně to vidí i jury. Dvě osmnáctky, dvě sedmnáctky a k tomu 17,5. Jedenáctá pozice.
     
    47
    Michael Hayböck vytáhl z rukávu prakticky stejný skok, jako jeho krajan Hörl. O metr méně s problémy v letové fázi a třináctá pozice. Spokojen není.
     
    48
    Němci mají na úvod sezony fantastickou formu a ukazuje to i Karl Geiger. 140 metrů při velké větrné podpoře a průběžné šesté místo. Geiger je spolu s Raimundem a Leyhem třetím Němcem, který dal 140 metrů nebo více.
     
    49
    Před nejlepší desítkou uplynulého ročníku následuje kratičká přestávka.
     
    49
    Manuel Fettner bude muset zítra přidat, jelikož 126 metrů nebude stačit na nějaký lepší výkon, než na postup z kvalifikace. Až 22. místo.
     
    50
    Jeho parťák z rakouské reprezentace Daniel Tschofenig načal sezonu výborným skokem o délce 139 metrů, který ho řadí na průběžné sedmé místo. Solidní vklad do prvního sobotního kola.
     
    51
    Timi Zajc je jen o 4,8 bodů horší než Daniel Tschofenig a řadí se na pozici devátou, což je nejlepší slovinský výkon kvalifikace. Délka jeho skoku je 136 metrů a překonat může svého krajana ještě Anže Lanišek.
     
    52
    Tohle je prostě fantastická práce Němců. Andreas Wellinger sice měl menší problémy na dojezdu, ale vše vykompenzoval délkou 144 metrů. Druhý nejdelší pokus kvalifikace za krajanem Leyhem, navíc s nájezdem o okno nižším. Welli je ve vedení o 2,3 bodů a v první jedenáctce je pět Němců, z toho hned čtyři v první sedmičce.
     
    53
    Piotr Żyła bude muset najít ztracenou formu. Ačkoliv po skoku Wellingera se šlo s nájezdem znovu o patro dolů na 11 a Polák má kompenzaci 10,7 bodů, je nespokojen. A ani neukazuje své typické grimasy do kamery. 25. místo.
     
    54
    Rjoju Kobajaši je další, dalo by se říct, legendou skoku na lyžích. Potřebuje navázat na loňskou sezonu, kterou zakončil jako pátý muž konečného pořadí. Aktuálně je na 9. místě a dá se čekat, že výkony – i současných 132,5 metrů – bude zlepšovat. Na načasování formy je zkušený dostatečně.
     
    55
    Dawid Kubacki se opětovně vrací do světového poháru, ovšem s výkonem na 118 metrů spokojen nebude. Postup to je, ovšem 36. místo není číslo, se kterým bude Polák spokojen. Vlastně všichni polští skokani asi budou nespokojeni. Postoupili všichni, ale nejlepší je na 26. místě Piotr Żyła...
     
    56
    Anže Lanišek měl před odrazem menší problémy, kterých se ale vůbec nezalekl. I on má dostatek zkušeností, takže si postup za 132 metrů v pohodě pohlídal. Jedenácté místo.
     
    57
    Stefan Kraft nebude útočit na první místo a řekl bych, že ani na desítku. 127 metrů je málo a nemůže za to ani nájezdové okno 11. Hlavním důvodem byl vítr, který Rakušana hodně pozlobil a do kamery si s dvacátým místem hodně ulevil...
     
    58
    Ani u Halvora Egnera Graneruda to není nic světoborného. Vítr trošku začíná zlobit a možná je dobře, že kvalifikace už končí. 128 metrů, konečné 19. místo a vítězství pro Andrease Wellingera!
     
    Konec
    Kvalifikace skončila.
     
    Konečné výsledky kvalifikace:

    1. Andreas Wellinger (GER) 154.2 (144)
    2. Gregor Deschwanden (SUI) 151.9 (143)
    3. Stephan Leyhe (GER) 149.4 (145)
    4. Clemens Aigner (AUT) 148.1 (142,5)
    5. Johann André Forfang (NOR) 148.1 (142,5)
    6. Philipp Raimund (GER) 145.1 (140,5)
    7. Karl Geiger (GER) 144.9 (140)
    8. Daniel Tschofenig (AUT) 143.5 (139)
    9. Rjójú Kobajaši (JPN) 141.1 (132,5)
    10. Vladimir Zografski (BUL) 140.3 (138,5)
     
    První kvalifikace světového poháru je u konce a z deseti nejlepších loňské sezony jsou mezi desítkou nejlepších kvalifikace jen tři. Mezi nimi je vítěz Andreas Wellinger, který i z menšího nájezdového okna 12 předvedl výborných 144 metrů a vyhrál před překvapením – Švýcarem Gregorem Deschwandenem. Třetí byl muž, který v kvalifikaci předvedl nejlepší výkon, další Němec Stephan Leyhe. Ovšem skákal z nájezdu č. 13.

    Kvalifikace se vůbec povedla Němcům na jedničku, v úvodní sedmičce jsou ve čtyřnásobném zastoupení. A mezi nejlepší desítkou figuruje také Bulhar Vladimir Zografski.

    Naopak nevedlo se Polákům. Ačkoliv postoupili všichni skokani této velmoci, nejlepší byl Piotr Żyła až na 26. místě. A třeba dva nejlepší z loňské sezony byli až na přelomu druhé a třetí desítky. Granerud skončil na 19. místě, Kraft o dvě pozice za ním.

    Mezi nepostupovou osmičkou je například i Killian Peier nebo Naoki Nakamura, což je určitě překvapením.
     
    S konstatováním že první kvalifikaci nové sezony vyhrál v Ruce Němec Andreas Wellinger a odnesl si z ní jako vítěz velmi příjemných 3 000 švýcarských franků, se s vámi loučí a hezký pátek přeje Tomáš Lysý. (17:05:25)

    Tomáš Lysý