Dortmund – Newcastle 2:0 (kon.) | Doneck – Barcelona 1:0 (kon.) | AC Miláno – Paríž 2:1 (kon.)
Atlético Madrid – Celtic 6:0 (kon.) | CZ Belehrad – Lipsko 1:2 (kon.) | Porto – Antverpy 2:0 (kon.)
Lazio – Feyenoord 1:0 (kon.) | Manchester City – YB Bern 3:0 (kon.)
koniec
FK Crvena Zvezda Belehrad
1:2 (0:1)
RB Lipsko
cz Utorok 07.11.2023, 21:00 • Stadion Rajko Mitić, Bělehrad (SRB) • Liga majstrov • Skupina G
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Hezký úterní večer. V rámci čtvrtého kola Ligy mistrů se dnes spolu ve skupině G utkají FK Crvena Zvezda Bělehrad a RB Lipsko. Utkání bude mít poměrně výrazného papírového favorita v hostujícím celku.
     
    Bělehrad má po třech odehraných zápasech na kontě jediný bod za remízu 2:2 s Bernem, s nímž si to zřejmě v konečném zúčtování rozdá o třetí příčku a účast v jarních vyřazovacích bojích Evropské ligy. Z venkovních duelů s Manchesterem City a Lipskem odešla Crvena Zvezda shodně poražena poměrem 1:3, a i dnes by byl jakýkoliv bodový zisk velkým překvapením. V domácí soutěži jsou fotbalisté CZ o šest bodů druzí za městským rivalem Partizanem. Jejich nejlepším střelcem je sedmigólový útočník Jean-Philippe Krasso z Pobřeží Slonoviny. V Lize mistrů se zatím střelecky vede nejlépe Osmanovi Bukarimu. Ghaňan obstaral polovinu z celkového počtu čtyř vstřelených branek.
     
    Lipsko má dle očekávání nakročeno k postupu ze skupiny. Red Bull dosud prohrál 1:3 pouze s favorizovaným Manchesterem City, proti Bernu a Bělehradu ovšem dokázal stejným poměrem zvítězit. Německý klub za sebou nemá povedený týden. Nejprve vypadl už ve druhém kole domácího poháru. Vítěz předchozích dvou ročníků v něm nestačil na Wolfsburg (0:1). Následně přišla i bundesligová porážka 0:2 v Mohuči. V souboji se Zvezdou tak budou hrát Roseho svěřenci i o udobření si vlastních fanoušků. Lipsko táhne svými zásahy osmibrankový Belgičan Lois Openda. V Lize mistrů se zatím pod sedm letošních gólů podepsalo sedm různých střelců.
     
    První letošní vzájemný duel ovládlo před dvěma týdny poměrem 3:1 Lipsko. To mělo po celý průběh zápasu herní převahu, a tak šlo o vítězství zasloužené. Uvidíme, zda se Zvezdě podaří na horké domácí půdě předvést lepší výkon. Očekávat lze fantastická atmosféra.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Crvena Zvezda Bělehrad: Glazer – Mijailović, Dragović (C), Djiga, Rodić – Kanga, Hwang In-pom – Bukari, Ivanić, Lučić – Krasso.
    Náhradníci: Popović – Degenek, Kabić, Kangwa, Katai, Mijatović, Mitrović, Ndiaye, Nedeljković, Olayinka, Spajić, Stamenić.
    Trenér: Barak Bakhar

    RB Lipsko: Blaswich – Henrichs, Simakan, Lukeba, Raum – Simons, X. Schlager, Haidara, Forsberg (C) – Openda, Šeško.
    Náhradníci: Gulácsi – Baumgartner, F. Carvalho, Kampl, Klostermann, Lenz, Poulsen, Seiwald.
    Trenér: Marco Rose

    Rozhodčí: Orsato – Carbone, Giallatini (všichni ITA).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Domácí fotbalisté nastoupili do zápasu v pruhovaných červeno-bílých dresech, hosté v modrých.
     
    2
    Lipsko získalo na konci druhé minuty první rohový kop.
     
    3
    Z levé strany odcentroval David Raum. Krátkého pasu se ujala domácí obrana a dostala ho z vápna. Hosté nicméně zůstávají na útočné polovině.
     
    5
    Po zpětné přihrávce z pravé strany se do balonu opřel Emil Forsberg. Ránu hostujícího kapitána zablokoval Aleksandar Dragović.
     
    6
    David Raum se snažil odcentrovat z levé strany. Jeho počínání bylo zblokováno za boční čáru. Lipsko bude vhazovat.
     
    7
    Srdjan Mijailović vzal zezadu skluzem přes nohy Loïse Opendu a vykoledoval si hned v úvodu utkání hodně rychlou žlutou kartu.
     
    8
    Lipsko právě vstřelilo branku!
    Hosté se v srbské metropoli bleskově ujímají vedení! XAVI SIMONS převzal ve středu hřiště balon od Xavera Schlagera, potáhl si ho do vápna a krásnou technickou ranou do vzdálenějšího pravého růžku branky nedal Glazerovi šanci.
    8. Xavi SIMONS - 0:1
     
    11
    Bělehrad vedl akci po levé straně hřiště. Centr se u penaltového puntíku dostal na hlavu Osmana Bukariho, ten ale zakončoval hodně nepřesně – několik metru vedle pravé tyče.
     
    13
    Odvážnou střelou ze střední vzdálenosti se prezentoval Emil Forsberg. Do rány se mu na poslední chvíli vrhnul Aleksandar Dragović, od jehož zad se míč odrazil do zámezí na roh.
     
    14
    Xavi Simons rozehrál roh nakrátko spolu s Davidem Raumem. Po centru druhého jmenovaného zasáhla domácí obrana. Omri Glazer mohl zůstat v klidu.
     
    15
    Na trávníku zůstává sedět bez cizího zavinění Xavi Simons. Autor zatím jediné branky zápasu má nějaký zdravotní problém. Věřme, že to nebude nic vážného.
     
    16
    Dvacetiletý nizozemský záložník již podstupuje ošetření za postranní čárou. Uvidíme, zda bude moci v utkání pokračovat.
     
    17
    Srdjan Mijailović poslal z pravé strany přízemní balon na malé vápno. Před dotírajícím Mirkem Ivanićem, jenž se pokoušel míč trefit skluzem, zasahoval se štěstím nadvakrát Janis Blaswich.
     
    19
    Aleksandar Dragović odvracel z pozice posledního domácího obránce skluzem dlouhý nákop do pokutového území. V opačném případě by měla Zvezda zřejmě problém.
     
    20
    Loïs Openda se po souboji na okraji hřiště dostal až na domácí střídačku. Tam ho jeden z členů realizačního týmu postrčil a vykoledoval si zcela zbytečně červenou kartu.
     
    22
    Castello Lukeba udeřil na pravém okraji hřiště rukou Guélora Kangu. Crvena Zvezda Bělehrad má k dispozici standardní situaci.
     
    23
    Po Bukariho centru z pravé strany byl míč hlavou přiťuknut před malé vápno na Mirka Ivaniće. Ten stál bohužel pro domácí v ofsajdu.
     
    24
    Emil Forsberg vysunul na levou stranu rozběhnutého Benjamina Šeška. Ten pálil levačkou pouze do boční sítě.
    24. Dobrá možnost Šeška.
     
    25
    A znovu aktivní Benjamin Šeško! Tentokrát byl jeho projektil vyslaný zhruba metr zpoza šestnáctky tečován Aleksandarem Dragovićem vedle levé tyčky na rohový kop.
     
    26
    Lipsko z rohu nezahrozilo. O chvíli později se míč vrátil do vápna. Loïs Openda mířil bez přípravy vysoko nad branku.
     
    28
    Jean-Philippe Krasso zkosil na levém okraji hřiště Xaviho Simonse. Je z toho druhá žlutá karta pro Zvezdu.
     
    29
    David Raum rozehrál standardku centrem do malého vápna. Jeho pas vyhlavičkoval pozorný Mirko Ivanić.
     
    30
    Benjamin Šeško si na levé straně šestnáctky zasekl balon a odcentroval na zadní tyč. Benjamin Henrichs jeho záměr nepochopil, a tak se stal míč snadnou kořistí Omriho Glazera.
     
    31
    Xavi Simons vybojoval po kombinaci s Benjaminem Henrichsem zblokovanou střelou pro Lipsko rohový kop z pravé strany.
     
    32
    Xavi Simons odcentroval do šestnáctky a Loïs Openda se do balonu opřel z voleje. Skrze skrumáž ho neprocedil, blokem se prezentoval Nasser Djiga.
     
    34
    Aleksandar Dragović odvracel hlavou dloubák z kopačky Xaviho Simonse. Ten se snažil za obranou najít někoho ze svých spoluhráčů.
     
    35
    Do konce úvodního poločasu zbývá posledních deset minut. Lipsko je dle očekávání zatím herně jasně lepším týmem. Domácí budou muset přidat.
     
    36
    Pod tlakem hostujícího napadání teď posunuli zadáci v pruhovaných dresech balon až na vlastního brankáře Omriho Glazera.
     
    37
    Benjamin Šeško byl po odehrání balonu přišlápnut Milanem Rodićem. Žlutá karta z toho není.
     
    39
    Sledujeme méně záživnou pasáž střetnutí. Lipsko má k dispozici vhazování ze střed hřiště. Právě tam se v posledních minutách vyskytují aktéři zápasu nejčastěji.
     
    40
    Amadou Haidara obdržel z pravé strany krátkou Henrichsovu přihrávku proti noze. Jeho pumelice z hranice šestnáctky zamířila poměrně dost nad břevno.
     
    41
    Teď si domácí museli hodně oddechnout! Loïs Openda dostal nabito zleva před hranici pokutové území. Jeho dělovku tečoval Milan Rodić těsně vedle levé tyče.
    41. Opendova nebezpečná rána byla těčována na roh.
     
    42
    Následoval už pátý rohový kop Lipska. Ve vzdušném prostoru zatím kralují po těchto standardkách před svou brankou domácí.
     
    43
    Na polovině hřiště byl faulován Guélor Kanga. Útočit bude Crvena Zvezda Bělehrad.
     
    45
    Obrovské šance na obou stranách! Po chybě jednoho z domácích upaloval Loïs Openda sám na branku. V závěru sóla nezvládl nasadit Glazerovi kličku. Následně dostal míč do ulice rozběhnutý Osman Bukari, jenž na protějším konci nechal střelou vyniknout Janise Blaswiche!
    45. V krátkém sledu dvě obrovské šance na obou stranách.
     
    45+1
    Italský arbitr Orsato nastaví první poločas o dvě minuty.
     
    45+2
    Lipsko mohlo přidat gól do šatny! Hosté se dostali do rychlého přečíslení tři na dva. Loïs Openda našel zpětnou přihrávkou z levého okraje pokutového území úplně volného Emila Forsberga. Ten si posunul balon k penaltovému puntíku, z dobré pozice ovšem střílel po zemi těsně vedle pravé tyčky.
    45+2. Forsberg zazdil tutovku.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Po úvodním dějství jsou zatím spokojenější fotbalisté Lipska, kteří šli do vedení už v 8. minutě. Skóre utkání otevřel nádhernou technickou ranou na vzdálenější tyč Xavi Simons. Německý klub byl i nadále aktivnějším celkem, další možnosti už ale nevyužil, a to včetně té z druhé nastavené minuty, kdy zakončoval Forsberg nebezpečné přečíslení pokusem ze středu vápna těsně vedle pravé tyče. Na střely vede Red Bull vysoko 17:2, leč mezi tři tyče zatím mířila pouze jediná.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 22:03.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FK Crvena Zvezda Bělehrad:
    ze hřiště odchází Srdjan Mijailović, přichází Kosta Nedeljković.
     
    46
    Střídání v týmu FK Crvena Zvezda Bělehrad:
    ze hřiště odchází Jean-Philippe Krasso, přichází Cherif Ndiaye.
     
    46
    Cherif Ndiaye se v souboji jeden na jednoho do zakončení nedostal, a tak přihrál z pravé strany vápna proti noze Mirka Ivaniće. Jeho ránu zblokoval Mohamed Simakan. To byla dobrá šance.
     
    48
    Podobně dopadl rovněž střelecký pokus Milana Rodiće zpoza velkého vápna. Ani v tomto případě Janis Blaswich zasahovat díky bloku vůbec nemusel.
     
    49
    Milan Rodić adresoval z levé strany přihrávku před branku na Vladimira Lučiće. Balon odehrál na poslední chvíli do zámezí Castello Lukeba. Další důležitý obranný zákrok.
     
    50
    Žlutá karta pro tým RB Lipsko (Mohamed Simakan).
     
    50
    Z nějakých třiceti metrů se do míče opřel ex-sparťanský Guélor Kanga. Balon se stočil nad břevno.
     
    51
    Benjamin Šeško vypálil zpoza pokutového území křižmo na vzdálenější levou tyč, resp. přímo do ni! Teď stáli při srbském celku všichni svatí.
    51. Šeško rozezvonil tyčku.
     
    52
    Mirko Ivanić držel za dres Xaviho Simonse. Řekl si tím o žluté karetní napomenutí.
     
    53
    David Raum odcentroval z levé strany před malé vápno, kam si nabíhala hned dvojice hráčů v modrých dresech. Z první zakončoval Loïs Openda, Omri Glazer jeho pokus mířící do levé části branky fantasticky vyrazil!
     
    54
    Tentokrát zkoušel štěstí Xavi Simons. Zpoza velkého vápna zakroutil míč přibližně metr vedle levé tyčky. Úvod druhého poločasu rozhodně nenudí!
     
    56
    Castello Lukeba se snažil trefit kopačkou balon, místo toho ale zasáhl zezadu někam do břicha Guélora Kangu. Zasloužená žlutá karta.
     
    58
    Aleksandar Dragović se provinil nedovoleným zákrokem proti Benjaminu Šeškovi. Lipsko již opět kombinuje poblíž středového kruhu.
     
    59
    Benjamin Henrichs sundal u postranní čáry na zem Vladimira Lučiće a je z toho další karetní napomenutí. Jen aby se nám zápas v Bělehradě příliš nezvrhl. Za posledních devět minut jde už o čtvrtou žlutou...
     
    61
    Je za námi hodina utkání a stále platí hubené vedení Lipska. Hodnotit ho lze jako zasloužené, nutno ale podotknout, že Crvena Zvezda po změně stran směrem dopředu výrazně přidala. Stále je tak vše otevřené.
     
    62
    V ofsajdovém postavení se ve velkém čtverci zapomněl Guélor Kanga. Rozhodčím to neuniklo. Míč si staví na odkop Janis Blaswich.
     
    63
    Guélor Kanga udeřil zezadu Loïse Opendu. Ten pádu asi něco přidal, o faul každopádně šlo. Bělehrad musel krátce po rozehrání standardky vrátit balon na vlastní polovinu, odkud se snaží rozjet novou ofenzivní kombinaci.
     
    65
    Tempo zápasu po zajímavých momentech na obou koncích hřiště trochu opadlo. V brzké době se dají očekávat změny v sestavách.
     
    67
    Z pravé strany poslal do vápna prudký centr Mirko Ivanić. V prostoru operoval Mohamed Simakan, jenž míč vyhlavičkoval do bezpečí.
     
    69
    Lipsko dlouho kombinovalo okolo domácího vápna, skulinku k průchodu dovnitř ale nenašlo. Následuje třetí střídání na straně Bělehradu.
     
    69
    Střídání v týmu FK Crvena Zvezda Bělehrad:
    ze hřiště odchází Mirko Ivanić, přichází Peter Olayinka.
     
    70
    Střídání v týmu RB Lipsko:
    ze hřiště odchází Emil Forsberg, přichází Christoph Baumgartner.
     
    70
    Střídání v týmu RB Lipsko:
    ze hřiště odchází Benjamin Šeško, přichází Lukas Klostermann.
     
    71
    Poprvé vystřídal rovněž kouč Lipska Marco Rose, jenž poslal do hry dvě nové tváře. Jde jednoznačně o posílení defenzivní činnosti. Za stavu 1:0 nic překvapivého.
     
    73
    Vladimir Lučić obdaroval Amadoua Haidaru nevybíravým šlapákem. Další žlutá karta.
     
    74
    Janis Blaswich teď zabránil pohromě! Ve vápně se dostal k odraženému míč střídající Peter Olayinka. Brankář Lipska jeho pokus fantasticky vyrazil!
     
    75
    Střídání v týmu RB Lipsko:
    ze hřiště odchází Xavi Simons, přichází Fabio Carvalho.
     
    76
    Crvena Zvezda Bělehrad je teď směrem dopředu jasně aktivnějším týmem! Balon se do vápna snažil procpat z levé strany Vladimir Lučić. Hosté zblokovali na rohový kop.
     
    77
    Lipsko právě vstřelilo branku!
    Skóre se paradoxně mění na opačném konci hřiště! Lipsko přešlo do rychlého protiútoku. Xaver Schlager vysunul na levé straně LOÏSE OPENDU. Ten si ve vápně zasekl před Rodićem míč na levačku a přízemní dělovkou na bližší tyč prostřelil Glazera.
    77. Loïs OPENDA - 0:2
     
    78
    Střídání v týmu FK Crvena Zvezda Bělehrad:
    ze hřiště odchází Vladimir Lučić, přichází Jovan Mijatović.
     
    81
    Crvena Zvezda právě vstřelila branku!
    Domácí jsou znovu ve hře! Guélor Kanga adresoval před malé vápno prudký střílený centr a BENJAMIN HENRICHS ho hlavou jemně tečoval za záda vlastního brankáře. Ještě to bude drama!
    81. Benjamin HENRICHS - 1:2
     
    83
    Střídání v týmu RB Lipsko:
    ze hřiště odchází Amadou Haidara, přichází Nicolas Seiwald.
     
    83
    Střídání v týmu RB Lipsko:
    ze hřiště odchází Xaver Schlager, přichází Kevin Kampl.
     
    84
    Lipsko je zataženo před vlastní šestnáctkou. Spoléhat se v závěru zřejmě bude výhradně na bránění hubeného náskoku. Nyní se však fotbalisté srbského celku připravili o možnost k zakončení ofsajdem. V tom byl načapán Cherif Ndiaye.
     
    85
    Střídání v týmu FK Crvena Zvezda Bělehrad:
    ze hřiště odchází Milan Rodić, přichází Aleksandar Katai.
     
    87
    Crvena Zvezda Bělehrad je pevně nastěhována na polovině soupeře. Do střeleckých pozic se pruhovaní nedostávají, stále ale mají dostatek času vyrovnat.
     
    89
    Aleksandar Katai posunul zleva balon na Guélora Kangu. Ten se nerozpakoval a vypálil z nějakých třiceti metrů. Bohužel pro Bělehrad dost nad branku.
     
    90
    Fabio Carvalho si z levé strany navedl balon na střelu. Zpoza šestnáctky mířil do levého spodního rohu branky. Omri Glazer se vrhl k tyči a vytěsnil míč na rohový kop.
     
    90+1
    Druhý poločas bude nastaven minimálně o čtyři minuty.
     
    90+2
    Domácí již přenesli hru znovu zpátky k brance Lipska. A Janis Blaswich se musel vytasit s dalším fantastickým zákrokem proti Olayinkově dělovce o zem na bližší tyč. Je z toho pouze roh.
    90+2. Olayinka nebyl daleko od vyrovnání.
     
    90+3
    Do pokutového území přiběhl pomoci spoluhráčům i gólman Omri Glazer. Zatím se Zvezdě ohrozit branku nepodařilo.
     
    90+4
    Žlutá karta pro tým FK Crvena Zvezda Bělehrad (Peter Olayinka).
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 5:10. Rohy: 4:7. Ofsajdy: 6:1. Fauly: 12:11.
     
    Fotbalisté Lipska porazili v rozmezí dvou týdnů Crvenou Zvezdu Bělehrad i podruhé a slaví po výhře 2:1 s předstihem postup do osmifinále Ligy mistrů. Skóre utkání otevřel už v 8. minutě nádhernou technickou ranou na vzdálenější tyč Xavi Simons. Čtvrt hodiny před koncem zasadil aktivním domácím druhý úder z rychlého protiútoku Loïs Openda a zdálo se být rozhodnuto, Zvezdu ale vrátil záhy do hry vlastní gól Benjamina Henrichse, jenž tečoval za záda Blaswiche střílený centr Kangy. Úřadující srbský mistr se v závěru tlačil za vyrovnáním, střídajícího ex-slavistu Olayinku ale ve dvou tutových šancích fantasticky vychytal právě Blaswich. (23:04:02)

    Filip Lefenda

    Góly: 81. Henrichs (vla.) – 8. Simons (X. Schlager), 77. Openda (X. Schlager)

    Karty:   7. Mijailović (CZB), 28. Krasso (CZB), 52. Ivanić (CZB), 73. Lučić (CZB), 90+4. Olayinka (CZB) – 50. Simakan (RBL), 56. Lukeba (RBL), 59. Henrichs (RBL)


    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 5:10. Rohy: 4:7. Ofsajdy: 6:1. Fauly: 12:11.
    FK Crvena Zvezda Belehrad: Glazer – Mijailović (46. Nedeljković), Dragović (C), Djiga, Rodić (85. Katai) – Kanga, Hwang In-beom – Bukari, Ivanić (69. Olayinka), Lučić (78. Mijatović) – Krasso (46. Ndiaye).
    Náhradníci: Popović – Degenek, Kabić, Kangwa, Mitrović, Spajić, Stamenić.

    Tréner: Barak Bakhar

    RB Lipsko: Blaswich – Henrichs, Simakan, Lukeba, Raum – Simons (75. F. Carvalho), X. Schlager (83. Kampl), Haidara (83. Seiwald), Forsberg (C) (70. Baumgartner) – Openda, Šeško (70. Klostermann).
    Náhradníci: Gulácsi – Lenz, Poulsen.

    Tréner: Marco Rose

    Rozhodca: Orsato – Carbone, Giallatini (všichni ITA)