Nový Zéland – Južná Afrika 11:12 (kon.)
koniec udalosti
Nový Zéland – Južná Afrika

11:12

(6:12)

cz Sobota 28.10.2023, 21:00 • Stade de France, Saint-Denis • MS v ragby • Finále
Predzápasové kurzy
     
    Siya Kolisi pozvedl nad hlavu Pohár Webba Ellise, a tak je to právoplatné: Jižní Afrika počtvrté slaví titul mistrů světa!

    Tím zároveň končí i naše zpravodajství z tohoto šampionátu. Za čtyři roky čeká mistrovství na Austrálii, přičemž nabídne nový hrací systém. Z 20 týmů bude 24 a poprvé se také dostane do hry osmifinále.

    Bylo nám velkou ctí vás třetí nejsledovanější akcí na světě provázet, osobně mi pak bylo neskutečnou ctí vás provázet tímto finálovým soubojem. Přeji vám krásný zbytek svátečního víkendu a dobrou noc! (23:38:38)
     
    Medaile stříbrnému celku All Blacks předává Emmanuel Macron, francouzský prezident. Přítomen je také prezident Jihoafrické republiky, 70letý Cyril Ramaphosa.
     
    Po 111. odřízeném duelu v kariéře si jde rozhodčí Wayne Barnes s kolegy pro ocenění za finále. Neměl rozhodně lehkou práci a musel řešit hned několik sporných a těžkých momentů.
     
    Jubilejní desáté mistrovství tak nabídlo hned několik silných příběhů. Výhru Portugalska v základní skupině nad Fidži, šokující konec Austrálie již v základní skupině, stejně tak jako čtvrtfinálové řežby Irska s Novým Zélandem a Francie s Jižní Afrikou, přičemž oba evropské týmy skončily již mezi poslední osmičkou.

    Jižní Afrika se přidává v rámci obhajoby zlata k Novému Zélandu a po triumfu v roce 2019 přidala i ten v roce 2023. Tentokrát k tomu měla o poznání těžší cestu, a jak po zápase poznamenal kapitán Siya Kolisi: pro naši zemi zmítanou problémy to znamená strašně moc. 62milionová země tak může slavit celkově čtvrtý triumf v historii MS.
     
    Jižní Afrika potřetí ve vyřazovacích bojích vyhrála o jediný bod, výhrou 12:11 ve finále nad Novým Zélandem se stává historicky nejúspěšnější reprezentací v historii! All Blacks přitom ve druhém poločase odehráli ve čtrnácti lidech fantastický duel, dokonce zaznamenali i jedinou pětku finále, kterou položil v 58. minutě Beauden Barrett. Jenže to nestačilo. Mo'unga neprokopl navazující konverzi, stejně tak jako neproměnil Jordie Barrett šest minut před koncem trestný kop poté, co dostal Cheslin Kolbe žlutou kartu.

    Závěrečné minuty se tak hrály 14 na 14 a bylo to drama do posledních sekund. Nový Zéland se snažil dostat k rozhodující pětce, 23 sekund před koncem ale Savea šel do předhozu a závěrečné sekundy v mlýnu již Springboks takticky dohráli do vítězného konce!

    Skvělý výkon předvedl Pieter-Steph du Toit, jenž předvedl celkem 28 skládek. Po zásluze byl tak vyhlášen hráčem utkání, přestože jej dokončoval s tržnou ránou pod okem, stejně tak jako kopáč Handre Pollard.

    Pro Aarona Smitha je to tak smutné loučení s reprezentační kariérou. 34letá mlýnová spojka All Blacks jej oznámila před finálovým střetnutím.
     
    80+1
    Konec zápasu.
     
    80+1
    Springboks nakonec vytlačili míč z mlýnu a vznikla nepřehledná situace u lajny, která končí přestupkem All Blacks! Tím končí nejen finále, ale i celé mistrovství. Wow!
     
    80
    Mlýn se bude opakovat, mezitím ale uběhlo dalších 16 sekund. Aktuální čas je tak 79:53. Springboks v tomto případě takticky výborně potáhli čas.
     
    80
    23 sekund před koncem rozhodčí ale signalizuje mlýn pro Springboks! Savea šel dopředu a snažil se přehrávat na levou stranu, míč mu ale vypadl z ruky, z čehož tak vznikl předhoz! Následuje extrémně důležitý mlýn.
     
    79
    Tele'a zůstal viset na středové čáře, nakonec se Zéland přes půlku dostal. Jenže tam došlo ke ztrátě míče a JAR odkopává daleko, až do soupeřovy dvaadvacítky!
     
    79
    McKenzie udělal na pravém křídle několik metrů, stále je Zéland na vlastní polovině. Teď už nemůže ani kopat.
     
    78
    Zblokovaný odkop Christieho šel do zámezí, výborně v tomto zafungoval de Klerk. All Blacks tak vhazují, stále jsou ale ve vlastní dvaadvacítce.
     
    77
    de Klerk se pak v navazující hře dopustil předhozu a Nový Zéland vhazuje do mlýnu.
     
    77
    All Blacks se z tlaku vysvobodili nákopem, Pollard poté udělal několik metrů a offloadem dostal míč až k du Toitovi, kterého zastavil na poslední chvíli Scott Barrett!
     
    76
    Pollard pak zkoušel z dobrých 40 metrů dropgoal, jenže mu vůbec nevyšel. Zéland má tak čtyři minuty před koncem výhodu útoku!
     
    76
    Kriel byl Ioanem složen a první fází tak Jižní Afrika po stránce pohybu vpřed nic nevyřešila.
     
    75
    Lienert-Brown dostal sice míč na lajnu, jenže s výrazným předhozem. Hraje se 14 na 14, Springboks budou vhazovat na útočné polovině do mlýnu!
     
    74
    Jordie Barrett stál před extrémně těžkou situací a nezvládl jí! Točil míč zprava k levé tyči, moc jej ale přetáhl a šel vedle! Kolbe se na poslední minuty z lavičky ani nedívá a má ruce v dlaních.
     
    73
    Cheslin Kolbe nesmyslně oslabuje Springboks do konce zápasu! Křídelník JAR totiž rukou zablokoval nedovoleně přihrávku od jednoho z novozélandských hráčů a dostává žlutou kartu, přesně dle pravidel!

    Tomáš Kalas

    Barnes – Dickson, Carley (vš. ENG)
    Sumář utkání
    Pětky:
    58. Beauden Barrett

    Penalty:
    17. a 38. Mo'unga – 3., 13., 19. a 34. Pollard

    Žluté karty:
    2. Shannon Frizell - 45. Kolisi, 73. Kolbe

    Červené karty:
    34. Cane
    Nový Zéland
    1 – Ethan De Groot
    2 – Codie Taylor
    3 – Tyrel Lomax
    4 – Brodie Retallick
    5 – Scott Barrett
    6 – Shannon Frizell
    7 – Sam Cane (C)
    8 – Ardie Savea
    9 – Aaron Smith
    10 – Richie Mo'unga
    11 – Mark Tele'a
    12 – Jordie Barrett

    Náhradníci:
    13 – Rieko Ioane
    14 – Will Jordan
    15 – Beauden Barrett
    16 – Samisoni Taukei'aho
    17 – Tamaiti Williams
    18 – Nepo Laulala
    19 – Samuel Whitelock
    20 – Dalton Papali'i
    21 – Finlay Christie
    22 – Damian McKenzie
    23 – Anton Lienert–Brown

    Trenér: Ian Foster
    Jižní Afrika
    1 – Steven Kitshoff
    2 – Mbongeni Mbonambi
    3 – Frans Malherbe
    4 – Eben Etzebeth
    5 – Franco Mostert
    6 – Siya Kolisi (C)
    7 – Pieter-steph du Toit
    8 – Duane Vermeulen
    9 – Faf de Klerk
    10 – Handre Pollard
    11 – Cheslin Kolbe
    12 – Damian de Allende
    13 – Jesse Kriel
    14 – Kurt-lee Arendse
    15 – Damian Willemse

    Náhradníci:
    16 – Deon Fourie
    17 – Ox Nche
    18 – Trevor Nyakane
    19 – Jean Kleyn
    20 – Rg Snyman
    21 – Kwagga Smith
    22 – Jasper Wiese
    23 – Willie Le Roux

    Trenér: Jacques Nienaber