Tottenham – Fulham 2:0 (kon.)
koniec
Tottenham Hotspur
2:0 (1:0)
Fulham FC
cz Pondelok 23.10.2023, 21:00 • Tottenham Hotspur Stadium • Anglická Premier League • 9. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Hezký večer při sledování přenosu dohrávky devátého kola anglické Premier League, v londýnském derby Tottenham přivítá Fulham a v případě vítězství se posune do čela ligové tabulky.
     
    Tottenham Hotspur

    Tottenham zažívá skvělý vstup do letošního ligového ročníku, když po osmi kolech zůstává neporažen s bilancí 6-2-0. V posledním kole před reprezentační přestávkou zvládl souboj s nováčkem z Lutonu, na okraji Londýna zvítězil 1:0 brankou Mickyho van de Vena z 52. minuty, kdy Kohouti už hráli bez bizarně vyloučeného Bissoumy, jenž se v závěru prvního poločasu nechal vyloučit po druhé žluté kartě za jasné nafilmování faulu před pokutovým územím.

    Po víkendovém programu devátého kola Premier League Tottenham sice klesl na aktuální čtvrté místo, na vedoucí dvojici Manchester City – Arsenal ale ztrácí jediný bod a případná výhra jej tak dostane do dvoubodového náskoku.

    Bissouma dnes bude pochopitelně kvůli trestu chybět, nahradit by jej mohl Pierre-Emile Höjbjerg. Během reprezentační přestávky utrpěli drobné šrámy Son Hung-min a Cristian Romero, oba by ale měli být dnes plně připraveni. Mimo hru zůstávají Ryan Sessegnon, Manor Solomon, Ivan Perišić, Alfie Whiteman a po osmiměsíční pauze už se pomalu dává dohromady Rodrigo Bentancur.
     
    Fulham FC

    Fulham střídá dobré výkony s horšími, což se odráží také na výsledcích a také na celkové bilanci 3-2-3 z dosavadních osmi kol, která jej aktuálně řadí na třinácté místo, ovšem případná výhra by jej vyšvihla do elitní desítky. V dosud posledním utkání si Fulham v domácím prostředí poradil s posledním Sheffieldem United 3:1.

    Chalupářům bude chybět stoper Tosin Adarabioyo, jenž byl v létě výrazně spojován s přestupem právě do Tottenhamu, kromě něj jsou mimo hru i Kenny Tete, Adama Traoré a nejnověji také Issa Diop, jenž se zranil ve zmíněném zápase se Sheffieldem.

    Ta situace vyvolala značnou kontroverzi, neboť viditelně zraněný Diop se zbavil míče s očekáváním, že jej the Blades zakopnou do autu, ti však pokračovali v akci, jejímž výsledkem byla vlastní branka Antoneeho Robinsona.
     
    Úvodní sestavy:

    Tottenham Hotspur: Vicario – Porro, Romero, van de Ven, Udogie – P. Sarr, Højbjerg – Kulusevski, Maddison, Richarlison – Son Hung-min (C).
    Náhradníci: Forster – Emerson Royal, Dier, Gil, Lo Celso, Br. Johnson, A. Phillips, Véliz, Skipp.
    Trenér: Ange Postecoglou

    Fulham FC: Leno – Castagne, Bassey, Ream (C), A. Robinson – Lukić, Palhinha, A. Pereira – Decordova-Reid, Vinícius, Willian.
    Náhradníci: Rodák – Cairney, Iwobi, De Fougerolles,, Jiménez, Reed, Ballo-Touré, Muniz, H. Wilson.
    Trenér: Marco Silva

    Rozhodčí: Taylor – Beswick, Mainwaring.
     
    Trojice rozhodčích v čele s Anthonym Taylorem přivedla fotbalisty na trávník, start londýnského derby na Tottenham Hotspur Stadium se pomalu blíží.
     
    Před utkáním přítomní uctí minutou ticha památku dvou švédských fanoušků zastřelených v Bruselu před utkáním Belgie – Švédsko.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodního výkopu se ujali hosté a je rozehráno!
     
    1
    Jelikož oba celky vyznávají bílé dresy, tak Fulham dnes hraje celý v černém.
     
    1
    Andreas Pereira se krátce po zahajovacím výkopu pokusil o střelu z dálky, ta mu ale absolutně nesedla a doskákala daleko vedle branky.
     
    2
    Do první velké šance se dostával Son Hung-min, jehož James Maddison vysunul kolmicí za obranu Fulhamu, korejský útočník ale zblízka nevyzrál na Bernda Lena!
     
    3
    Tottenham pak ještě zahrával volný kop, neboť rozhodčí Taylor dodatečně odpískal hostující faul, Maddison z volného kopu ale neprostřelil zeď.
     
    5
    Po dalším Maddisonově pasu se Son k míči nedostal, navíc mu je máván ofsajd.
     
    6
    Joao Palhinha podrazil Jamese Maddisona, Tottenham bude zahrávat další standardní situaci.
     
    7
    Maddisonův centr ke vzdálenější tyči vracel před branku Cristian Romero a Micky van de Ven hlavou zakončoval nad břevno.
     
    8
    Dejan Kulusevski vysunul do pokutového území Pedra Porra, portugalský fotbalista byl těsně před „šestnáctkou“ faulován Robinsonem a k nevoli hostů bude Tottenham zahrávat další volný kop v blízkosti pokutového území.
     
    9
    Maddison znovu zakončoval jen do hostující zdi.
     
    11
    Fulham se pokusil zaútočit po pravé straně, Decordova-Reid se snažil přihrát po zemi do pokutového území, jeho pas je sražen na rohový kop.
     
    12
    Po rohu se k hlavičce dostal Joao Palhinha a brankář Guglielmo Vicario předvedl fantastický zákrok na brankové čáře!
    12. João Palhinha (FHM)
     
    13
    Richarlison byl faulován u středové čáry, Tottenham se znovu přesouvá na útočnou polovinu.
     
    15
    Udogiemu u levé postranní čáry nevyšla souhra s Jamesem Maddisonem, ten se marně dožadoval odpískání faulu na svoji osobu.
     
    17
    Pedro Porro u postranní čáry podkopl Williana, rozehrávat může Fulham.
     
    18
    Timothy Castagne centrem z pravé strany sice našel před brankou Carlose Viníciuse, ten však v záklonu hlavičkoval výrazně mimo branku.
     
    20
    Souhrou po levém křídle hosté vybojovali rohový kop.
     
    21
    Z rohu Fulham tentokrát nijak nezahrozil, Willianův centr stáhl ze vzduchu Vicario.
     
    22
    Tottenham se usadil u pokutového území Fulhamu, oba pasy před branku ale byly nepřesné.
     
    25
    Saša Lukić velmi nepovedeně střílel po zemi z velké dálky, mířil výrazně vedle domácí branky.
     
    26
    Guglielmo Vicario nepovedeně rozehrál v místě, kdy byl několik metrů vedle své branky, měl ale štěstí, že Willian odrazil míč ke spoluhráči do těsného ofsajdu.
     
    27
    Ze střední vzdálenosti se do míče opřel Pierre-Emile Höjbjerg, mířil ale přímo do připraveného Bernda Lena.
     
    30
    Tottenham zaútočil do otevřenější obrany Fulhamu, Dejan Kulusevski po průniku pravou stranou hřiště připravil zajímavou palebnou pozici pro Richarlisona, ten zpoza pokutového území pálil těsně vedle hostující branky!
     
    31
    Další střela totálně nesedla Sonovi, míč se sotva dokutálel k Berndu Lenovi.
     
    32
    Udogie z levé strany pokutového území nedokázal přihrát před branku přes bránícího Basseyho, domácí se pak marně dožadovali odpískání pokutového kopu.
     
    34
    Maddison šikovnou kličkou obešel Bobbyho Decordovu-Reida, pak střílel do připraveného Lena.
     
    35
    První žlutou kartu zápasu dostává Pierre-Emile Höjbjerg.
     
    36
    Tottenham právě vstřelil branku! Tottenham se ujímá vedení! Calvin Bassey pokazil rozehrávku na vlastní polovině, Richarlison pak posunul míč SONU HEUNG-MINOVI, jenž technickou střelou pokořil Bernda Lena!
    36. Son HUNG-MIN - 1:0
     
    38
    Na Kulusevskiho centr si naskakoval Son Hung-min, těsně před ním ale Bassey stačil odhlavičkovat míč na rohový kop.
     
    39
    Maddisonově rohu se hosté ubránili, Tottenham ale zůstává usazen u pokutového území.
     
    40
    Obrovská možnost domácích! Maddison přihrával do pokutového území, Son patičkou přihrál Udogiemu, jehož střela byla zablokována, podobně jako další pokus Kulusevskiho, do nějž se stačil vložit bránící Palhinha.
     
    42
    Fulham se dostal k rohovém kopu, Pereirův centr Palhinha v tísni nasměroval jen zpět k Brazilci, který už ale v tu chvíli stál v ofsajdu.
     
    43
    Na Richarlisonův nápaditý pas před branku si nabíhal Pedro Porro, v pádu ale na míč nedosáhl.
     
    44
    Willianovi se otevřelo plno prostoru na levé straně, pak mu ale nevyšel průnik do pokutového území, když mu míč odskočil k soupeřovým hráčům.
     
    45
    Romero výbornou přihrávkou našel v pokutovém území Kulusevskiho, ten byl sám před Lenem a mohl střílet, velmi nadějnou akci ale překombinoval přihrávkou obsazeným spoluhráčům.
     
    45+1
    Rozhodčí Anthony Taylor k úvodním pětačtyřiceti minutám přidává dvě nastavené.
     
    45+1
    Höjbjerg vnikl do pokutového území narážečkou se Sonem, následný střet s Basseym rozhodčí Taylor k nevoli domácích hráčů neposoudil jako penaltový. Nutno dodat, že nebezpečněji do souboje šel právě dánský fotbalista Tottenhamu.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Je za námi první poločas londýnského derby mezi Tottenhamem a Fulhamem, po němž domácí vedou 1:0 díky brance Sona Hung-mina z 36. minuty. Blíže k otevření skóre ale měli hosté už ve 12. minutě, ovšem Palhinhovu hlavičku po rohovém kopu fantastickým zákrokem vyrazil Guglielmo Vicario, pak už ale měl převahu Tottenham, kterou využil v zasloužené vedení.
     
    Hostující trenér Marco Silva vytahuje z lavičky dva žolíky, do hry přijdou Raúl Jiménez a Alex Iwobi.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Fulham FC:
    ze hřiště odchází Carlos Vinícius, přichází Raúl Jiménez.
     
    46
    Střídání v týmu Fulham FC:
    ze hřiště odchází Andreas Pereira, přichází Alex Iwobi.
     
    48
    Fulham se rozestavil na útočné polovině, zatím ale hraje s míčem daleko od pokutového území soupeře.
     
    50
    Bobby Decordova-Reid si naběhl na dobře čtyřicetimetrový pas za domácí obranu, v plném běhu se mu ale nepovedlo míč zpracovat.
     
    52
    Po souhře Kulusevskiho se Sonem si palebnou pozici našel Richarlison, ránu bez přípravy ale nasměroval vysoko nad branku.
     
    52
    Po faulu Udogieho na Jiméneze budou hosté rozehrávat na útočné polovině.
     
    54
    Tottenham právě vstřelil branku! Druhá gólová radost Spurs! Znovu tomu předcházela hrubka Basseyho při rozehrávce hluboko na vlastní polovině, Son Hung-min pak posunul míč volnému JAMESI MADDISONOVI, jenž sám před Lenem německého brankáře snadno překonal!
    54. James MADDISON - 2:0
     
    56
    Střídání v týmu Tottenham Hotspur:
    ze hřiště odchází Destiny Udogie, přichází Emerson Royal.
     
    57
    Fulham se dostal k rohovému kopu, Willianův centr před brankou odhlavičkoval van de Ven na další roh.
     
    57
    Ani z následného rohu Fulham nezahrozil a byť mají hosté míč stále ve svém držení, tak musí hrát až od Bernda Lena.
     
    58
    Castagneho centr před Jiménezem dokázal odhlavičkovat Sarr.
     
    59
    Neúspěšný průnik Williana po levém křídle, svůj skluz včas načasoval Cristian Romero a odehrál míč za postranní čáru.
     
    60
    Robinsonův přetažený centr byl příliš dlouhý pro Sašu Lukiće, Fulham se nadále v předfinální fázi velmi trápí.
     
    62
    Střídání v týmu Tottenham Hotspur:
    ze hřiště odchází Pape Matar Sarr, přichází Oliver Skipp.
     
    62
    Střídání v týmu Fulham FC:
    ze hřiště odchází Bobby Decordova-Reid, přichází Harry Wilson.
     
    63
    Pedro Porro povalil k zemi Williana, oba tuto srážku berou s úsměvem.
     
    65
    Domácí si v poklidu přihrávají na vlastní polovině, Fulham rozehrávku nijak nepresuje.
     
    66
    Když už se hosté na chvíli dostali k míči, tak záhy o něj přicházejí kvůli Iwobiho ofsajdu.
     
    67
    Willian si na levém křídle vyměnil míč s Iwobim, pak nepřesně centroval, Raúl Jiménez byl domácími zadáky důsledně pokryt.
     
    69
    Bassey se ve vlastním pokutovém území dostal pod tlak Sona, povedlo se mu ale odehrát míč ke svým spoluhráčům.
     
    71
    Standardní situace pro Tottenham, na Maddisonův centr si na přední tyči naskakoval Son, ovšem nasměroval míč mimo branku i mimo dosah svých nabíhajících spoluhráčů.
     
    72
    Střídání v týmu Fulham FC:
    ze hřiště odchází Saša Lukić, přichází Harrison Reed.
     
    74
    Kulusevski fauloval Robinsona, hosté na své polovině rychle rozehráli.
     
    75
    To už mohla být téměř hotová pohroma pro Calvina Basseyho, jenž tentokrát přišel o míč rovnou ve svém pokutovém území a měl velké štěstí, že Maddisonovi v zakončení překážel spoluhráč Son Hung-min, pak ještě byla zablokována dorážka Richarlisona.
     
    78
    Skippovu přihrávku zachytil Tim Ream, domácí fotbalista ale napravil své zaváhání čistým vypíchnutím míče Willianovi.
     
    79
    Po srážce s Harrym Wilsonem se těžce zvedá z trávníku Richarlison, měl by ale být v pořádku.
     
    81
    Střídání v týmu Tottenham Hotspur:
    ze hřiště odchází Richarlison, přichází Brennan Johnson.
     
    82
    Střídání v týmu Tottenham Hotspur:
    ze hřiště odchází Son Hung-min, přichází Giovani Lo Celso.
     
    82
    Střídání v týmu Tottenham Hotspur:
    ze hřiště odchází James Maddison, přichází Alejo Véliz.
     
    82
    Střídání v týmu Fulham FC:
    ze hřiště odchází João Palhinha, přichází Tom Cairney.
     
    84
    Robinsonův centr z levé strany postrádal přesnost, s trochou komplikací dostal míč do bezpečného prostoru Emerson Royal.
     
    84
    Přeci jen si hosté po dlouhé době připravili šanci, když Harrison Reed v pokutovém území uvolnil Raúla Jiméneze, ten však na Vicaria nevyzrál!
     
    85
    Po Willianově přihrávce byla zablokována střela Iwobiho, útočnou snahu Fulhamu pak zakončil faul Wilsona na Brennana Johnsona.
     
    85
    Žlutou kartu za zdržování při rozehrávce dostává Guglielmo Vicario.
     
    87
    Tom Cairney byl faulován ve středu hřiště, hosté se mohou znovu usadit na útočné polovině.
     
    88
    Willianův pas do pokutového území Raúl Jiménez šikovnou patičkou sklepl ke Cairneymu, ten ale zakončoval v tísni a se střelou k bližší tyči si Vicario snadno poradil.
     
    90
    Tottenham po zisku míče vyrazil do brejku, který je ale brzy ukončen ofsajdem Aleja Vélize.
     
    90+1
    Rozhodčí Taylor oddaluje závěrečný hvizd o sedm nastavených minut.
     
    90+3
    Willian přenesl hru na pravou stranu pokutového území, kde si míč zpracoval volný Wilson, pak ale střílel jen do bránících protihráčů.
     
    90+4
    Podobná akce, tentokrát Willian hledal na pravém křídle rozběhnutého Castagneho, poslal mu ale příliš dlouhý pas, který Belgičan ani nemohl dostihnout na hrací ploše.
     
    90+5
    Ještě jedna možnost pro Fulham! Harry Wilson už takřka běžel sám na brankáře Lena, ovšem vedl svoji akci na pravou stranu, snažil se tak přehodit míč na silnější levačku, to už se ale domácí zadáci stačili vrátit a Velšanovu střelu zablokovat!
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Tottenham poráží Fulham 2:0, oplatil svému soupeři vyřazení z ligového poháru a vrací se do čela Premier League.

    Klíčovými muži zápasu byli Son Hung-min a Calvin Bassey. První jmenovaný vstřelil nakonec vítěznou první branku a přihrál na druhou, ten druhý dělal v hostujícím týmu hrůzostrašné chyby v obraně, zavinil oba góly a to ještě mohl být rád, že jeho chybami Tottenham nepřidal další.
     
    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 5:3. Střely mimo: 10:7. Rohy: 3:5. Ofsajdy: 4:6. Fauly: 10:14. (23:04:08)

    Tomáš Kohlmann

    Góly: 36. Son Heung-min (Richarlison), 54. Maddison (Son Heung-min)

    Karty:   35. Højbjerg (TOT), 85. Vicario (TOT)


    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 5:3. Střely mimo: 10:7. Rohy: 3:5. Ofsajdy: 4:6. Fauly: 10:14.
    Tottenham Hotspur: Vicario – Porro, Romero, van de Ven, Udogie (56. Emerson Royal) – P. Sarr (62. Skipp), Højbjerg – Kulusevski, Maddison (82. Véliz), Richarlison (81. Br. Johnson) – Son Heung-min (C) (82. Lo Celso).
    Náhradníci: Forster – Dier, Gil, A. Phillips.

    Tréner: Ange Postecoglou

    Fulham FC: Leno – Castagne, Bassey, Ream (C), A. Robinson – Lukić (72. Reed), Palhinha (82. Cairney), A. Pereira (46. Iwobi) – Decordova-Reid (62. H. Wilson), Vinícius (46. Jiménez), Willian.
    Náhradníci: Rodák – De Fougerolles,, Ballo-Touré, Muniz.

    Tréner: Marco Silva

    Rozhodca: Taylor – Beswick, Mainwaring

    Diváci: 61 286