Dortmund – Brémy 1:0 (kon.)
koniec
Borussia Dortmund
1:0 (0:0)
Werder Brémy
Piatok 20.10.2023, 20:30 • Signal Iduna Park, Dortmund • Nemecká Bundesliga • 8. kolo
Predzápasové kurzy
     
    To je ode mne pro dnešek vše, přeji vám příjemný zbytek večera. Napočtenou někdy příště! (22:39:55)
     
    Dortmund se v týdnu bude snažit na dnešní výhru navázat v Lize mistrů proti Newcastlu, přičemž o víkendu ho pak čeká souboj s Frankfurtem. Zelení v následujícím kole zase pohostí berlínský Union.
     
    Signal Iduna Park hlásí dohráno, Borussia z duelu proti vzdorujícím Brémám vydřela těsné vítězství a minimálně do zítřka se přesouvá na čelo Bundesligy! Svěřenci kouče Terziće Werder zlomili až v 67. minutě brankou Juliana Brandta, přičemž od té chvíle měli duel naprosto pod kontrolou a papírového outsidera pustili jen do jediné větší šance. Sami si pak příležitostí navýšit skóre vypracovali mnoho, ani jednu z nich ale nevyužili.
     
    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 5:1. Střely mimo: 17:5. Rohy: 10:4. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 5:10.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    90+5
    Formální napomenutí si vysloužil také Marvin Ducksch (BRM), zde šlo nejspíš o přílišné protesty.
     
    90+5
    Žluté kartě neunikl ani Olivier Deman (BRM), který v poslední zoufalé snaze získat míč nepříjemně zasáhl Reynu kopačkou do kotníku. Volný kop pro BVB.
     
    90+3
    Domácí rychle zklidnili brémský záchvěv aktivity, dostali míč zpět pod svou kontrolu a vyrazili dopředu. Na levé straně nyní s balónem operuje Adeyemi.
     
    90+2
    Reyna pěkným krátkým centrem připravil střelu z voleje pro Hallera, do jejíž dráhy se obětavě postavil protihráč! Hosté v závěru zápasu blokují dortmundské rány jako na běžícím páse!
     
    90+1
    Začíná první minuta nastavení, celkem budou 4.
     
    90
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Julian Brandt, přichází Karim Adeyemi.
     
    89
    O druhý domácí gól se chtěl postarat Reyna, jenže ani jeho zakončení skrz hlouček hráčů ve vápně k bráně neproklouzlo. Zetterer byl znovu bez práce.
     
    88
    Schlotterbeck překazil brémskou kombinaci a rozehrál míč vpřed, Dortmund se vrací zpět do útoku.
     
    87
    Střídání v týmu Werder Brémy:
    ze hřiště odchází Anthony Jung, přichází Rafael Borré.
     
    85
    Domácí mají hru plně pod kontrolou a tlačí na hostující svatyni, naděje Werderu na srovnání se pomalu vytrácí. Schlotterbeck nyní drží míč před šestnáctkou.
     
    84
    Borussia si po další střele Nmechy vyzkoušela další roh, který vedl k Sabitzerově pokusu zpoza vápna. Zetterer zasahovat nemusel, balón byl zblokován.
     
    83
    Nmecha mohl definitivně rozhodnout, ale v dobré pozici přestřelil. Krátce poté je za předcházející zákrok dodatečně trestán Miloš Veljković (BRM).
     
    82
    No ale pozor, vyrovnání teď nebylo daleko! Do nebezpečné příležitosti se v domácím vápně dostal Njinmah, jehož výlet za dortmundskou obranu vedl k zakončení do Kobelovy nohy!
     
    81
    Střídání v týmu Werder Brémy:
    ze hřiště odchází Romano Schmid, přichází Nick Woltemade.
     
    80
    Míříme do posledních deseti minut základní hrací doby. Vracející se Reyna skvěle vystihl Duckschův centr a bez váhání jej uklidil za svou svatyni. Roh pro Werder.
     
    79
    Kobela se pokusil znervóznit vysunutý protihráč, gólman BVB míč pro jistotu nakopl do zámezí.
     
    78
    Vše zatím na Signal Iduna Parku nasvědčuje tomu, že Brandtův gól bude tím rozhodujícím. Brémy se sice snaží na inkasovaný zásah zareagovat, přes pevnou defenzívu Dortmundu se ale prokousávají hodně těžko.
     
    77
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Niclas Füllkrug, přichází Sébastien Haller.
     
    76
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Donyell Malen, přichází Marcel Sabitzer.
     
    75
    Rozhodčí Brych znovu vytáhl z kapsy kartu, kterou za faul na Nmechu dostal Jens Stage (BRM).
     
    74
    V zámezí se připravuje další střídání žlutočerných, domácí se mezitím pomalu přesouvají k Zettererovi.
     
    73
    Schlotterbeck poslal míč do zámezí. Borussia si od Brandtova gólu počíná opatrně, příliš se nevrhá dopředu a zdánlivě se soustředí hlavně na bránění náskoku.
     
    72
    Friedl se omlouvá Füllkrugovi, za faul na svého bývalého spoluhráče žlutou kartu neobdržel. Dortmund bude zahrávat volný kop na své polovině hřiště.
     
    70
    Domácí mají hru pod kontrolou, drží se na míči a nepouští k němu stále vzdorující protihráče.
     
    69
    Njinmah se na trávníku uvedl dobře. Jen pár sekund po vstupu do bitevního pole se chtěl postarat o odpověď, balón nicméně poslal vysoko nad bránu.
     
    68
    Střídání v týmu Werder Brémy:
    ze hřiště odchází Leonardo Bittencourt, přichází Senne Lynen,
    ze hřiště odchází Dawid Kownacki, přichází Justin Njinmah.
     
    67
    Dortmund právě vstřelil branku!
    Domácí fanoušci se přeci jen dočkali! Obrana Brém polevila a umožnila Canovi narýsovat nádhernou přihrávku přesně na střed vápna na volného JULIANA BRANDTA, s jehož následným padajícím zakončením toho dosud stoprocentní Zetterer moc udělat nemohl – 1:0!
     
    65
    Reyna po faulu protihráče dostal klid na rozehrávku. Borussia zaútočila po pravé straně hřiště, jenže tentokrát Zetterera neohrozila. Ten nyní odkopává.
     
    64
    Zaplněné ochozy se znovu zlobily, už podruhé v zápase došlo k pádu jednoho z domácích borců v šestnáctce Werderu. Ani teď ale pokutový kop neuvidíme, Jung si proti Füllkrugovi počínal dle pravidel.
     
    63
    Brandt do vápna neprokličkoval, hostující zadáci si jej pohlídali. Míč se ovšem následně odrazil k Binsibajnímu, tlak Dortmundu tak může pokračovat.
     
    62
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Marco Reus, přichází Giovanni Reyna,
    ze hřiště odchází Marius Wolf, přichází Rámí Binsibajní.
     
    61
    Malena nepovedeným skluzem poslal k zemi Leonardo Bittencourt (BRM), který vidí žlutou kartu.
     
    59
    Máme za sebou takřka hodinu hry a není úplně jisté, že se dnes dočkáme gólu. Aktivnější Borussii se stále nedaří překonat trápení v koncovce.
     
    58
    Zakončení teď přinesl i hostující protiútok. Po přihrávce od Stageho zkusil štěstí Bittencourt, jehož rána se od Schlotterbecka odrazila ke Kobelovi.
     
    57
    Dalším domácím borcem, který se pokusil otevřít skóre, byl Nmecha. Dortmundská frustrace ovšem pokračuje dál, střela totiž byla zblokována.
     
    56
    Bittencourt byl v tomto utkání už aspoň dvakrát faulovaný, teď si ovšem sám počínal za hranicí pravidel. Po podražení Reuse je nařízena standardka.
     
    55
    Werder následně přesunul hru před Kobela a snažil se se dostat do zakončení, ale domácí ho ke střele nepustili a eventuálně se znovu zmocnili míče.
     
    53
    Borussia spálila další velkou šanci! Nedostatečně střežený Malen u pravé tyče tečoval centr jen těsně vedle zařízení, míč následně proskákal kolem Zettererovy brány!
     
    52
    Brandtova dalekonosná střela se od Junga odrazila k Füllkrugovi, který s dorážkou chvíli otálel a když už se k ní odhodlal, nastřelil jen Veljkoviće. Roh pro BVB.
     
    51
    Tohle mohlo být pro Werder hodně slibné. Ducksch se mohl dostat do brejku, jenže dlouhá přihrávka jednoho z jeho spoluhráčů nebyla úplně přesná.
     
    50
    Can si pohlídal útočícího protihráče a vystrčil míč do zámezí, čímž zastavil rozvíjející se akci Brém.
     
    49
    Friedl zvládl prokličkovat kolem dvou protihráčů a podél postranní čáry kratičkým pasem předat míč Kownackimu, který byl ovšem okamžitě odzbrojen.
     
    48
    Wolf to nyní na křídle trochu přehnal, v zápalu boje skluzem tečoval Bittencourtův kotník. Rozhodčí přerušuje hru a vrací míč do držení Werderu.
     
    47
    Borussia se hned zkraje druhé půle snaží ohrozit Zettererovu svatyní, zatím nicméně jen kombinuje v bezprostřední blízkosti brémské šestnáctky.
     
    46
    Hostující sektor začátek druhého poločasu oslavil velkou pyrotechnickou show, prostor za domácí brankou pomalu ale jistě zahaluje hustá mlha.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První poločas je minulostí, Signal Iduna Park se zatím gólu nedočkal. Dortmund byl po většinu doby na hřišti lepším týmem a vytvořil si hned několik slibných šancí, ani jednu z nich ale nepřetavil v gól. Vzdorující Werder se sebou může být vesměs spokojený, krom hrstky chyb v obraně dosud proti favoritovi podal slušný výkon a je na dobré cestě k zisku velmi cenného bodu.
     
    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 4:0. Střely mimo: 4:2. Rohy: 7:3. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 3:3.
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 21:36.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    45+2
    Zetterer bude za malou chvíli odkopávat balón od své svatyně, to bude z první půle nejspíš vše.
     
    45+1
    Běží první minuta nastavení, uvidíme aspoň 2.
     
    45
    Dortmund ani tentokrát neproměnil výbornou gólovou příležitost! Malen se uvolnil ve vápně a vyslal nebezpečnou střelu k přední tyči, které ale Zetterer včas nastavil do cesty ruku!
     
    44
    Felix Nmecha (DOR) zatáhl za záchranou brzdu a zastavil rozvíjející se protiútok Brém už v zárodku, za své počínání si nicméně vysloužil žlutou kartu.
     
    43
    Wolfův centr byl sražen do zámezí, těsně před koncem tak uvidíme out Borussie vedle vápna.
     
    42
    Dortmund zatím během svých útoků preferuje spíše pravou stranu, teď nicméně vsadil na levou. Obrana Werderu se ovšem nachytat nenechala.
     
    41
    Kobel musel po delší době do akce, dlouhý balón do vápna si nicméně pohlídal a zneškodnil ho.
     
    40
    Ryerson v zápalu boje tečoval míč rukou, sudí nařizuje standardku pro Brémy na středu hřiště.
     
    39
    Jako blesk z čistého nebe přišla další šance BVB! Nmecha kratičkou přihrávkou připravil velmi nenápadné zakončení pro Malena, jehož padající míč ale pozorný Zetterer vystihl!
     
    38
    První poločas se chýlí ke konci. Hra se drží na středu hřiště, ani jednomu týmu se nedaří prorazit vpřed.
     
    37
    Bittencourt opět řeší nějaké zdravotní problémy, ani teď nejspíš nejde o nic vážného. Oba celky využívají situace, hráči se míří osvěžit ke střídačkám.
     
    36
    Wolfovu přihrávku do vápna na Brandta zachytil Zetterer, zaplněný stadion se tak šance nedočkal.
     
    34
    Deman nyní chtěl hodně dlouhou vzdušnou přihrávkou vysunout do útoku Ducksche, kterého ale nabídka nenašla. Dortmund hned míří zpátky dopředu.
     
    33
    Brémy dostaly balón pod kontrolu a snažily se na nebezpečnou akci domácích rychle odpovědět, Borussia je ale nepustila blíže ke Kobelově kleci.
     
    32
    Uff, tak tohle už bylo opravdu hodně těsné! Defenzíva Werderu poprvé v zápase zkolabovala a Reus se sám v šestnáctce dostal do skvělé šance, ze které míč nasměroval jen těsně vedle vzdálenější tyče Zettererovy svatyně!
     
    31
    Deman si vyměňuje míč s Jungem, atakující domácí nenechávají svým sokům klid na rozehrávku.
     
    30
    Sledujeme poměrně klidnou část utkání, od Ryersonovy střely toho moc k vidění nebylo. Borussia ustavičně buší na vrata vesměs pevné brémské obrany.
     
    29
    Deman na křídle nezabránil Malenovi v centru, který nicméně aspoň zblokoval za svou svatyni.
     
    28
    Brandt z následné standardky míč nasměroval přímo do nastraženého náručí Zetterera, který si zatím v Dortmundu na nedostatek práce stěžovat nemůže.
     
    27
    V posledních minutách balón kontrolují výhradně domácí. Füllkruga teď na straně fauloval Friedl.
     
    26
    Nmecha padl na pažit v hostujícím vápně, souboj ale nechal hlavního rozhodčího chladným. Navzdory přání ochozů tak penaltu nejspíš neuvidíme.
     
    25
    Schlotterbeck rychlým míčem na zadní tyč hledal Wolfa, místo toho ale našel jen protihráče.
     
    24
    Werder po zneškodnění domácího rohu následně zamířil zpět do útoku, kde se ale příliš dlouho neudržel. Míč se nyní pohybuje po obranném valu Dortmundu.
     
    23
    Trochu ospalou pasáž hry nečekanou střelou protnul Ryerson, jehož ránu připravený Zetterer vytáhl za zadní tyč! Kvalitní zákrok!
     
    22
    Borussia se snaží se prokousat dopředu skrz krátké přihrávky, soupeři je ale moc daleko nepouští.
     
    21
    Můžeme pokračovat, hostující záložník nakonec zákrok protihráče rozdýchal rychle. Dění pokračuje volným kopem zelenobílých na kruhu.
     
    19
    Bittencourt po souboji o míč na středu hřiště zůstává ležet na trávníku, k zemi ho stáhl Can. Není vyloučeno, že poprvé v zápase půjdou na plac zdravotníci.
     
    18
    Hra se po dlouhé době na chvíli vrátila k Zettererovi, Malen ale ve vápně tentokrát nic nevymyslel. Hosté se rychle vrací na míč a uklidňují dění.
     
    17
    Ducksch o pár sekund později zkusil štěstí z poměrně velké vzdálenosti, balón nicméně zakroutil jen vedle vzdálenějšího horního rohu domácí svatyně.
     
    16
    Brémy se papírového favorita evidentně nezalekly a věří si na vítězství, Weiserův pěkný centr musel řešit Wolf. Je z toho další roh pro Werder, celkem už třetí.
     
    15
    Vysunutý Brandt se snažil znepříjemnit život Demanovi, který ale zachoval chladnou hlavu a včas poslal balón do bezpečí na svého brankáře.
     
    14
    Po křídle nyní mířil do útoku Schmid, než ho pěkným skluzem připravil o míč Nmecha. Ten míč nasměroval za Kobela, který tak bude muset znovu zpozornět.
     
    13
    Rohový kop si nyní vyzkoušel také Werder. Ducksch míč nasměroval přímo na volného Bittencourta, jehož hlavička nicméně zaletěla nad břevno.
     
    12
    Tohle musí žlutočerné fanoušky hodně mrzet, zkušený útočník totiž nařízený kop nevyřešil nejlépe a míč poslal za bránu. Zetterer bude odkopávat.
     
    11
    Vzápětí vidíme faul na samotné hraně vápna na druhém konci hřiště, Borussii čeká velmi slibná standardka. Zahrávat jí bude zřejmě Marco Reus.
     
    10
    Kownacki nyní vyrazil do rychlého brejku a vypadalo to, že se schyluje k obrovské šanci. Situaci ale pro domácí zachránil Malen, který protihráče zastavil.
     
    9
    Reus se s míčem protáhl až do šestnáctky a nahrál za sebe Malenovi, jehož následný centr byl zblokován. Uvidíme další dortmundský kop od praporku.
     
    8
    Hodně nepovedená dlouhá přihrávka jednoho z brémských záložníků zajela až k domácímu brankáři.
     
    7
    Can odzbrojil protihráče a pro jistotu poslal balón na Kobela, domácí hledají cestu zpět do útoku.
     
    6
    První roh hned nasledoval druhý, po kterém byla k vidění nepřesná hlavička. Zetterer tentokrát nebyl nucen zasahovat, hosté si mohou oddechnout.
     
    5
    Vlažný začátek utkání nyní prolomil Malen, který se s tím nemazal a vyslal na Zetterera tvrdou ránu zpoza šestnáctky! Brankář míč vyrazil za svatyni, Dortmund tak získává rohový kop.
     
    4
    Reus se snažil přejít dopředu po levé straně, kde jej ale čistě odzbrojili Jung se Stagem. Borci v bílých dresech si poprvé v zápase pořádně osahávají míč.
     
    3
    Strážce svatyně Werderu nyní míč odkopl daleko od své svatyně, nedopatřením ho přitom poslal do zámezí. Brémy zatím do hry nijak nepromluvily.
     
    2
    Zetterer zkrotil nepřesnou skákající rozehrávku BVB, lapil balón do svých rukavic a po chvilkovém váhání ho zahrál nakrátko na obránce. Začínáme opatrně.
     
    1
    Domácí rychle přesunuli hru na hostující stranu, první centr do brémského vápna byl odražen.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní výkop obstará Borussia, jdeme na to!
     
    Oba týmy vyráží na hrací plochu, domácí ve svých tradičních žlutočerných dresech a hosté v bílých. Start dnešní bitvy v Dortmundu se kvapem blíží.
     
    Tradiční jednička Werderu, český reprezentační brankář Jiří Pavlenka, do dnešního duelu nezasáhne z důvodu zranění v dolní části těla. První start v ročníku si tak připíše jeho mladší kolega Michael Zetterer.
     
    Ještě jednou vás zdravím a přeji vám příjemný páteční večer, utkání začíná za pár minut. Níže si v mezičase můžete prohlédnout dnešní kompletní sestavy.
     
    Úvodní sestavy:

    Borussia Dortmund: Kobel – M. Wolf, Hummels, N. Schlotterbeck, Ryerson – Malen, F. Nmecha, Can (C), Reus, Brandt – Füllkrug.
    Náhradníci: Meyer – Binsibajní, Süle, Özcan, Reyna, Sabitzer, Bynoe-Gittens, Adeyemi, Haller.
    Trenér: Edin Terzić.

    Werder Brémy: Zetterer – Friedl (C), Veljković, Jung – Stage, Weiser, Deman, Bittencourt, Schmid – Kownacki, Ducksch.
    Náhradníci: Angelidis – Agu, Groß, Lynen, Rapp, Opitz, Njinmah, Borré, Woltemade.
    Trenér: Ole Werner.

    Rozhodčí: Brych – Borsch, Lupp.
    Signal Iduna Park je připraven, začínáme v půl deváté.
     
    DNEŠNÍ DELEGACE

    Hlavním rozhodčím dnešního utkání byl jmenován velezkušený Felix Brych, kterému budou na stranách asistovat pánové Mark Borsch a Stefan Lupp.
     
    VZÁJEMNÉ ZÁPASY 2022/23

    Fotbalisté Werderu mají na Signal Iduna Park dobré vzpomínky, loni v létě zde totiž díky dvěma gólům v samotném závěru přetlačili domácí 3:2 a odvezli si zpět domů velmi cenný skalp. O pár měsíců později se v odvetě radoval Dortmund, potvrdí roli favorita i dnes?

    11. 2. 2023: Brémy – Dortmund 0:2
    20. 8. 2022: Dortmund – Brémy 2:3
    Vyplatí se Werderu cesta na horkou půdu Dortmundu?
     
    WERDER BRÉMY (14. místo)
    7 Z, 2–0–5, 12:17 (-5), 6 bodů

    Kdybychom v tabulce chtěli najít dnešního soupeře Dortmundu, museli bychom se podívat o deset míst níže. Brémy, které loni bojovaly o záchranu, jsou po prvních sedmi kolech až čtrnácté, přičemž od barážové šestnácté pozice je dělí pouhopouhé dva body.

    Zelenobílí tak budou muset co nejdříve zabrat, pokud si nechtějí stresující jaro zopakovat i tentokrát. Na výhru čekají už dvě kola, v dosud posledních duelech podlehli Darmstadtu 2:4 a Hoffenheimu 2:3. Prolomí zatím krátkou šňůru neúspěchů ještě dnes?

    Poslední zápasy Brém
    7. 10.: Brémy – Hoffenheim 2:3
    1. 10.: Darmstadt – Brémy 4:2
    23. 9.: Brémy – Kolín 2:1

    Nejlepší střelci Brém
    Marvin DUCKSCH – 8 Z, 3 branky
    Jens STAGE – 8 Z, 2 branky
    Justin NJINMAH – 5 Z, 2 branky
     
    BORUSSIA DORTMUND (4. místo)
    7 Z, 5–2–0, 16:8 (+8), 17 bodů

    Borussia se velmi rychle oklepala z poněkud rozpačitého vstupu do sezóny a sbírá jednu výhru za druhou, aspoň tedy v domácí soutěži. Svěřenci Edina Terziće v posledních čtyřech kolech neztratili ani jediný bod, a pomalu tak stoupají bundesligovou tabulkou.

    Krátce před reprezentační pauzou domácí svou vítěznou sérii prodloužili v divokém utkání proti trápícímu se Unionu Berlín. Zaplněný černožlutý svatostánek tehdy viděl hned šest gólů, přičemž pod výsledek 4:2 se podepsali Füllkrug, Schlotterbeck, Brandt a Ryerson.

    Poslední zápasy Dortmundu
    7. 10. (BL): Dortmund – Union Berlín 4:2
    4. 10. (LM): Dortmund – AC Milán 0:0
    29. 9. (BL): Hoffenheim – Dortmund 1:3

    Nejlepší střelci Dortmundu
    Marco REUS – 5 Z, 3 branky
    Donyell MALEN – 7 Z, 3 branky
    Čtyři hráči – 2 branky
     
    Příjemný pátek u sledování Bundesligy! V pořadí už 8. kolo německé nejvyšší soutěže dnes večer otevře duel mezi domácím Dortmundem a Brémami.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.

    Dávid Švec

    Góly: 67. Brandt (Can)

    Karty:   44. F. Nmecha (DOR) – 61. Bittencourt (BRM), 75. Stage (BRM), 83. Veljković (BRM), 90+5. Deman (BRM), 90+5. Ducksch (BRM)


    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 5:1. Střely mimo: 17:5. Rohy: 10:4. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 5:10.
    Borussia Dortmund: Kobel – M. Wolf (62. Binsibajní), Hummels, N. Schlotterbeck, Ryerson – Malen (76. Sabitzer), F. Nmecha, Can (C), Reus (62. Reyna), Brandt (90. Adeyemi) – Füllkrug (77. Haller).
    Náhradníci: Meyer – Süle, Özcan, Bynoe-Gittens.

    Tréner: Edin Terzić.

    Werder Brémy: Zetterer – Friedl (C), Veljković, Jung (87. Borré) – Stage, Weiser, Deman, Bittencourt (68. Lynen), Schmid (81. Woltemade) – Kownacki (68. Njinmah), Ducksch.
    Náhradníci: Angelidis – Agu, Groß, Rapp, Opitz.

    Tréner: Ole Werner.

    Rozhodca: Brych – Borsch, Lupp.