Ukrajina – S. Macedónsko 2:0 (kon.) | Sev. Írsko – San Maríno 3:0 (kon.) | Bulharsko – Litva 0:2 (kon.)
Slovinsko – Fínsko 3:0 (kon.) | Taliansko – Malta 4:0 (kon.) | Maďarsko – Srbsko 2:1 (kon.)
Dánsko – Kazachstan 3:1 (kon.)
koniec
Taliansko
4:0 (2:0)
Malta
cz Sobota 14.10.2023, 20:45 • Stadio San Nicola, Bari • Kvalifikácia ME • Skupina C
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu ze zápasu kvalifikace na mistrovství Evropy 2024. Od dvaceti hodin a pětačtyřiceti minut se můžeme těšit na konfrontaci mezi Itálií a Maltou!
     
    Malta podle očekávání uzavírá startovní pole skupiny C. S výjimkou prohry 1:2 v Severní Makedonii neskórovala a s bilancí 0-0-5 je pevně usazena na posledním pátém místě. Na druhou stranu tento ostrovní stát výsledkově obstál i proti těm největším favoritům. Doma s Itálií hrál 0:2, s Anglií v nejméně povedeném zápase 0:4 a s Ukrajinou 0:1, když do 72. minuty držel nerozhodný stav.
     
    Itálie na začátek kvalifikace prohrála s Anglií a po nutné výhře na Maltě si ještě více zkomplikovala cestu na EURO remízou v Severní Makedonii, u které již byl nový kouč Spalletti. V zářijovém srazu „Gli Azzurri“ nastupovali do zápasu s Ukrajinou s pomyslným nožem na krku. Uhráli však důležitou výhru 2:1 a díky tomu jsou s jedním zápasem k dobru na postupovém druhém místě pět bodů za vedoucí Anglií.
     
    1. vzájemný zápas

    26.03.2023
    Malta – Itálie 0:2
    Branky:
    15. M. Regegui, 27. M. Pessina.
     
    Úvodní sestavy:

    Itálie: Donnarumma (C) – Darmian, Mancini, Bastoni, Dimarco – Barella, Locatelli, Bonaventura – D. Berardi, Raspadori, Kean.
    Náhradníci: Vicario, Meret – Di Lorenzo, Biraghi, Udogie, Scamacca, Acerbi, Cristante, Frattesi, Scalvini, Orsolini, El Shaarawy.
    Trenér: Luciano Spalletti

    Malta: Bonello – J. Mbong, Apap, E. Pepe, Z. Muscat, Camenzuli – Guillaumier (C), B. Kristensen, Yankam – Montebello, P. Mbong.
    Náhradníci: Galea, Al-Tumi – Attard, J. Borg, K. Shaw, Pisani, Degabriele, Paiber, Satariano, Corbalan, Nwoko, N. Muscat.
    Trenér: Steve Borg

    Rozhodčí: Strukan – Zobenica, Jakšić (CRO).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Zahajovacího výkopu se zhostili hráči Malty, kteří nastupují v bíločervených dresech. Italové jsou celí v modrém.
     
    3
    Kean vnesl zmatky do italského vápna. Bonaventurova sražená střela skončila u Locatelliho a ten poslal míč zpoza vápna vedle brány.
     
    4
    Paul Mbong za půlkou fauloval Bastoniho. Od prvních sekund se hraje od italských not.
     
    5
    Raspadori se zhostil rohového kopu. Apap dal místo Mancinimu a hlavička obránce AS Řím v první gólovce orazítkoval břevno Bonellovy branky.
    5. Hlavička Manciniho do břevna
     
    6
    Po souhře bratrů Mbongů šel míč před branku Itálie. Montebello se ke střele nedostal, zásah Manciniho znamenal nevyužitý roh.
     
    7
    Kean pronikal několik desítek metrů, ale mezi Kristensenem a Pepem si nakonec sám ukopl balon až k Bonellovi.
     
    8
    Enrico Pepe sice pomohl zastavit Keana, ale zároveň utrpěl nějaký bolestivý šrám na pravé noze. V akci jsou doktoři Malty.
     
    10
    Joseph Mbong dobře načasoval skluz a vypíchl Dimarcovi. Dokonce to bude aut pro hosty.
     
    11
    Giacomo Raspadori investoval síly do napadání. Henry Bonello se nenechal vylekat a včas distribuoval míč volnějším obráncům.
     
    12
    Montebello šel provětrat italskou obranu. Míč posouval před sebe Guillaumierovi, ale ten se přes Manciniho k ohrožení Donnarummy nedostal.
     
    14
    Znovu se gólman Malty ocitl pod tlakem intenzivně napadajících Italů, kteří tímto získali míč na útočné polovině.
     
    14
    Federico Dimarco neprostrčil přihrávku na Keana. V klíčových okamžicích zatím defenziva maltského týmu drží.
     
    15
    Paul Mbong si kryl míč před Bastonim. Stoper Interu ho zatáhl za dres a rozhodčí automaticky přisoudili Maltě standardku.
     
    16
    Guillaumier svůj nákop o kousek přetáhl. Místo nabíhajících spoluhráčů nalezl rukavice klidně stojícího Donnarummy.
     
    17
    Apap přišel Josephu Mbongovi na pomoc při bránění Keana. Třiadvacetiletý útočník souboj s dvěma muži neustál, ale podle Strukana se o penaltový faul nejednalo.
     
    18
    Z prvního rohu Italů bylo břevno. V tomto případě nebylo nic, jelikož Malťané byli na centr Dimarca mnohem lépe připraveni.
     
    19
    Darmianův přímočarý pas z obranné do útočné řady neprošel. Italé ale setrvali u míče a získali pro sebe další rohový kop.
     
    20
    Raspadori tradičně servíroval balon k Mancinimu. Hosté si autora dosud největší šance pohlídali a hra se zase odvíjí v bezpečné vzdálenosti od Bonella.
     
    21
    Darmian dal slabší zpětnou přihrávku. Guillaumier a Paul Mbong vyrazili napadat, jenže Donnarummu k žádné chybě nepřinutili.
     
    22
    Barellův volej Bonella neznervózněl. Ve dvaadvacáté minutě se připravuje odkop od maltské branky.
     
    23
    Itálie právě vstřelila branku!
    Uklidňující gól favorita přichází ve 23. minutě! Dimarco lehce vyhrál hlavu pro Keana. Od toho si na hranici vápna převzal míč GIACOMO BONAVENTURA a svůj návrat do reprezentačního týmu okořenil přehozením vysoko stojícího Bonella.
    23. Giacomo BONAVENTURA - 1:0
     
    25
    Joseph Mbong se v běžeckém souboji natlačil před Raspadoriho a vynutil si jeho útočný faul.
     
    26
    V Bari panuje dobrá nálada. Hra běží podle papírových předpokladů a Italové jsou na dobré cestě k tomu, aby se v tabulce vrátili před Ukrajince.
     
    28
    Chorvatský rozhodčí má dost práce, protože oba týmy kouskují hru častými fauly ve středu hřiště. Bastoniho nyní povalil Paul Mbong.
     
    29
    Darmian si nevěřil na střelu z dálky. Rozvinul postupnou kombinaci k Berardimu a ten Italům zařídil rohový kop.
     
    30
    Mancini Dimarcův roh hlavou prodlužoval na zadní tyč. Locatelli se v zápalu boje pokusil o volej, ale zblízka ho do branky nenapasoval.
     
    31
    Držení míče: 64 % – 36 %.
     
    32
    Kean patičkou vymazal ze hry Appapa. Na úplné otevření maltské obrany to ale nestačilo, domácí si musí vystačit s vhazováním.
     
    33
    Raspadori nedosáhl na další zajímavý centr z dílny Dimarca. Od Apapa šel míč za zadní čáru, načež řadu soubojů po rohovém kopu přerušil faul Bastoniho.
     
    34
    Kean přihrál za paty nabíhajícího Raspadoriho. V docela dost případech si Italové nedokáží navzájem vyhovět.
     
    35
    Ryan Camenzuli absolvoval vzdušný souboj s Darmianem. Ze země se nějakou dobu nezvedal, a tak Strukan na chvíli přerušil hru.
     
    36
    Malta sportovně vrátila balon na kopačky Donnarummy a sklidila za to potlesk fanoušků v Bari.
     
    37
    Paul Mbong byl v přechodové fázi podkopnut Barellou. Italové díky tomu mohou zformovat rozestavení na vlastní polovině.
     
    38
    Guillaumierovo přenesení Camenzuli z jedničky sklepával na střed. Byl to ale vysokánský svícen, jenž spadl do rukou brankáře PSG.
     
    39
    Kdo čekal, že Italové budou po gólu na 1:0 ještě více dominovat, tak se trochu spletl. Domácí útočí jen po váno.
     
    40
    Raspadori napadal Bonella až u zadní čáry. Ačkoliv nechtěl, tak si zkušený gólman ukopl balon na roh.
     
    41
    Henry Bonello spadl k zemi, aby zdůraznil údajný Raspadoriho faul. Tak jako tak se bude pokračovat italskou standardkou.
     
    42
    Barella přijal nahrávku od Dimarca. Před sebou ale měl obrovské množství hráčů a pak jenom přihrál do autu v domnění, že si v levé části vápna míč někdo přebere.
     
    44
    Paul Mbong toužil vyrazit do rychlého protiútoku. Velmi brzy ho zastavil hvizd. Pomohl si faulem na Bastoniho, za který byl oceněn první žlutou kartou.
     
    45
    Nastavují se 3 minuty.
     
    45+1
    Itálie právě vstřelila branku!
    Gli Azzurri si zpříjemnili koncovku poločasu hezkým gólem na 2:0! Barella během dlouhotrvajícího zámku poslal jednoduchou přihrávku k okraji vápna. DOMENICO BERARDI si našteloval balon na levačku a prvotřídní technickou střelou ho zakroutil k vzdálenější tyči.
    45+1. Domenico BERARDI - 2:0
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Itálie směřuje za pohodovým vítězstvím. K dvougólovému vedení jí vystačily všehovšudy tři šance. Mancini v první z nich nasměroval hlavičku do břevna a fanoušci na stadionu v Bari si na gól museli počkat do 23. minuty, kdy svůj první reprezentační start od roku 2020 ozdobil gólem Bonaventura. Malta i nadále vzorně bránila, jenže v nastaveném čase byl Bonello překonán podruhé z povedené střely Berardiho.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Berardi neudržel Keanův přetažený centr na hrací ploše.
     
    48
    Znovu se Kean zapojil do hry z levého křídla. Přihrál na nohu Raspadoriho a ten trochu smolně napálil vlastního parťáka Berardiho, jenž před tvrdou střelou nestihl uhnout.
     
    49
    Enrico Pepe až moc přitvrdil v souboji s Raspadorim a umožnil Italům předvést standardní situaci.
     
    50
    Domácí aplikovali nacvičený signál. Před vápnem si dali několik přihrávek a těch hodlal využít Dimarco. Střela z jedné se hráči Interu vůbec nepovedla, Bonello bude vykopávat.
     
    52
    Bastoniho nákop z hloubky se minul účinkem. Hráči z útoku za ním ani nešli a pustili míč k brankáři Hamrunu.
     
    53
    Ojedinělý útok Malty znehodnotil Yankam šlápnutím na nohu Bastoniho. Sudí Strukan podruhé sáhl do kapsy pro žlutou kartu.
     
    54
    Stoper Bastoni se vydal na útočný výlet a vykoledoval si další žlutou kartu, když přeletěl přes nastavenou nohu Apapa.
     
    55
    Střídání v týmu Malta:
    ze hřiště odchází Luke Montebello, přichází Alexander Satariano.
     
    56
    Když Bastoni standardku získal, tak z ní chtěl sám něco vytěžit. V reakci na nadýchaný pas Barelly se přes Josepha Mbonga zavěsil do vzduchu, ale hlavou se do prostoru branky netrefil.
     
    57
    Poprvé měli Italové namále ve vlastním vápně. Yannick Yankam pronikl za Dimarca a ve složitém úhlu napřáhl ke střele. V ten moment zaúřadoval Bastoni a nepustil balon k Donnarummovi.
     
    58
    Teď už jsme zpátky u maltské branky. Na programu je rohový kop, před kterým si Strukan ještě povolal na kobereček Apapa.
     
    59
    Raspadori poslal do vápna přízemní přihrávku. Mancini si nedal dobrý první dotek a v souboji o přizvednutý míč fauloval.
     
    60
    Držení míče: 63 % – 37 %.
     
    61
    Bonello vyběhl z branky a nebojácně vyboxoval příchozí nákop Dimarca, za nímž se z protější strany hnal Domenico Berardi.
     
    62
    Paul Mbong útočil jeden na jednoho. U levé pomezní čáry však ubránil sám sebe, když prohrál souboj s gravitací.
     
    63
    Henry Bonello si poněkolikáté zahrával s ohněm, když čelil vysokému presinku. Ve vápně namazal Italům a hrozící nebezpečí zažehnal Apap, jenž srazil finální přihrávku na roh.
     
    64
    Itálie právě vstřelila branku!
    Italové použili pro přechod úplně volnou levou část hřiště. Raspadoriho přehrávku před malé vápno Kean promáchl, z druhé vlny ho ale doplnil DOMENICO BERARDI a chladnokrevně napěchoval míč k pravé tyčce.
    64. Domenico BERARDI - 3:0
     
    65
    Střídání v týmu Itálie:
    ze hřiště odchází Domenico Berardi, přichází Riccardo Orsolini.
     
    65
    Střídání v týmu Itálie:
    ze hřiště odchází Nicoló Barella, přichází Davide Frattesi.
     
    66
    Střídání v týmu Malta:
    ze hřiště odchází Joseph Mbong, přichází Cain Attard.
     
    66
    Střídání v týmu Malta:
    ze hřiště odchází Bjorn Kristensen, přichází Nikolai Muscat.
     
    68
    Po přihrávce Bonaventury si Raspadori dal balon na pravačku. Ještě před Bonellem prudkou střelu pohltil Apap.
     
    70
    Domácí bezhlavě nechvátají vpřed a oddávají se nerušené mezihře okolo půlící čáry. Maltě taková hra vyhovuje.
     
    71
    Darmian zabojoval na pravém křídle a podepsal se pod zisk rohového kopu. Raspadori centroval na Manciniho, kterého přehlavičkoval Apap.
     
    72
    Bonaventura posunul míč pod sebe. Orsolini to zkusil z neortodoxní akrobatické pozice a vysoko přestřelil bránu Henryho Bonella.
     
    73
    Obraz hry je po změně stran ještě jednotvárnější. Malta je naprosto bezzubá a její obranu čeká další šichta kvůli nedovolenému zákroku Paula Mbonga na Manciniho.
     
    74
    Kean potřeboval od Orsoliniho krapet vyšší centr, aby k němu mohl doletět. Takto v malém vápně spolehlivě zasáhl jeden ze stoperů.
     
    75
    Alessandro Bastoni hlavičkoval z Raspadoriho do spoluhráče Darmiana, jenž byl toho času v ofsajdu. Dorážka Bastoniho do tyče už byla mimo soutěž.
     
    76
    Luciano Spalletti pošle do hry další čerstvé tváře. Udogie a Scamacca již netrpělivě stepují za pomezní čarou.
     
    77
    Keanův výkon šel ve druhém poločase trochu dolů. Nyní si zaběhl do meziprostoru, ale vinou špatného zpracování se do šance nedostal.
     
    79
    Střídání v týmu Itálie:
    ze hřiště odchází Federico Dimarco, přichází Destiny Udogie.
     
    79
    Střídání v týmu Itálie:
    ze hřiště odchází Moise Kean, přichází Gianluca Scamacca.
     
    80
    Ferdinando Apap poprosil o ošetření a jasnou gestikulací určenou doktorům naznačil, že se mu na trávník příliš nechce vracet.
     
    81
    Destiny Udogie házel aut na Raspadoriho. Jeho sklepnutí zmizelo v autu a balon bude na chvíli patřit Malťanům.
     
    83
    Italové vesměs neustále drží míč mezi půlící čarou a pokutovým územím. Do zakončení se moc netlačí, ostatně v této chvíli mají na kontě jen tři střely na branku, z nichž dali tři góly.
     
    84
    Střídání v týmu Malta:
    ze hřiště odchází Yannick Yankam, přichází Kyrian Nwoko.
     
    84
    Střídání v týmu Malta:
    ze hřiště odchází Paul Mbong, přichází Brandon Paiber.
     
    87
    Střídání v týmu Itálie:
    ze hřiště odchází Giacomo Bonaventura, přichází Cristiano Biraghi.
     
    88
    Darmian si otevřel pravou stranu. Místo centru ale provedl zasekávačku a útok zabrzdil natolik, že došlo i na malou domů nudícímu se Donnarummovi.
     
    89
    Satariano nesměle zaútočil, ale přihrávku poslal jen do nohy Manciniho. Malta si musí vystačit s vhazováním.
     
    90
    Nastavují se 3 minuty.
     
    90+1
    Guillaumier skončil na zemi v důsledku Raspadoriho faulu. Záložník hrající za polský Stal Mielec se zvedá jen velmi povalu, očividně mu v rezervoáru sil moc nezbývá.
     
    90+2
    Italové překombinovali kostrbatou akci na čáře ohraničující pokutového území. Darmian vpádu trefil prvního obránce.
     
    90+3
    Raspadoriho nabídka prošla do autu. Útočník Neapole doplatil na to, že jeho tři spoluhráči nepokračovali v náběhu až do malého vápna.
     
    90+3
    Itálie právě vstřelila branku!
    Stejně jako v první půli se Gli Azzurri prosazují v nastaveném čase! Udogie se přes tři soupeře uvolnil ke krátké přihrávce na DAVIDE FRATESSIHO. Záložník hostující v Interu Milán si navedl míč na střed a bez ohledu na Pepeho těsné bránění se trefil přesně do pravého dolního rohu brány.
    90+3. Davide FRATTESI - 4:0
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Itálie proti Maltě nepředvedla žádnou ofenzivní smršť. Za celý zápas čtyřikrát trefila branku a to jí stačilo na vstřelení čtyř branek. Spallettiho výběr měl vystaráno už do poločasu. Po gólech Bonaventury a Berardiho vedl 2:0 a po změně stran v poklidném tempu konečné skóre ještě zdvojnásobil. S bilancí 3-1-1 se Itálie vrátila před Ukrajinu na druhé místo skupiny C a přiblížila se vedoucí Anglii na tři body. Malta dnes ani jednou nevystřelila, zhoršila si celkové skóre na 1:15 a bez bodu je v tabulce suverénně poslední.
     
    Držení míče: 66 % : 34 %.
    Střely na branku: 4:0. Střely mimo: 7:0. Rohy: 12:1. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 13:12.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (22:52:56)

    Michal Břuchanský

    Góly: 23. Bonaventura, 45+1. D. Berardi (Barella), 64. D. Berardi (Raspadori), 90+3. Frattesi (Udogie)

    Karty:   44. P. Mbong (MAL), 53. Yankam (MAL), 54. Apap (MAL)


    Držení míče: 66 % : 34 %.
    Střely na branku: 4:0. Střely mimo: 7:0. Rohy: 12:1. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 13:12.
    Taliansko: Donnarumma (C) – Darmian, Mancini, Bastoni, Dimarco (79. Udogie) – Barella (65. Frattesi), Locatelli, Bonaventura (87. Biraghi) – D. Berardi (65. Orsolini), Raspadori, Kean (79. Scamacca).
    Náhradníci: Vicario, Meret – Di Lorenzo, Acerbi, Cristante, Scalvini, El Shaarawy.

    Tréner: Luciano Spalletti

    Malta: Bonello – J. Mbong (66. Attard), Apap, E. Pepe, Z. Muscat, Camenzuli – Guillaumier (C), B. Kristensen (66. N. Muscat), Yankam (84. Nwoko) – Montebello (55. Satariano), P. Mbong (84. Paiber).
    Náhradníci: Galea, Al-Tumi – J. Borg, K. Shaw, Pisani, Degabriele, Corbalan.

    Tréner: Steve Borg

    Rozhodca: Strukan – Zobenica, Jakšić (CRO)