Vítkovice – Biel 4:3 (po pr.) | Stavanger – Třinec 2:4 (kon.) | Aalborg – Innsbruck 4:6 (kon.)
Mannheim – Rouen 3:2 (kon.) | Bolzano – Pelicans Lahti 3:4 (po pr.)
koniec
Stavanger Oilers
2:4 (0:2, 0:0, 2:2)
HC Oceláři Třinec
cz Streda 11.10.2023, 18:00 • DNB Arena, Stavanger, Norsko • Liga majstrov • 5. kolo
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Nádherné přístavní město, čtvrté největší v Norsku, velmi pěkná severská architektura, zajímavé místo pro život. Taková je téměř 150 tisícová oblast ležící u Severního moře s názvem Stavanger.

    Do tohoto koutu Evropy zamířila ve středu dopoledne výprava Ocelářů. Ta byla znovu složena z hráčů, realizačního týmu, partnerů a fanoušků, kteří jako tradičně od roku 2017 podporují třinecký celek ve velkém počtu přímo v dějišti zápasu.

    Pro slezský celek to není žádná neznámá. Stavanger je potřetí dějištěm vzájemného zápasu. Překvapivě devítinásobný norský mistr má lepší vzájemnou bilanci, když ze čtyř konfrontací dvě vyhrál a tu poslední prohrál v prodloužení.

    Stalo se tak v závěru srpna 2015. O vítězství domácích 4:3 rozhodl v třinecké WERK Aréně gólem ve 4. minutě nastavení Zbyněk Irgl. Zápas si pamatuje ještě pět hráčů z dnešních soupisek – obránce Marian Adámek a útočník Vladimír Dravecký v třineckém dresu a z týmu Olejářů to je trio brankář Henrik Holm a útočníci Dan Kissel s Mathiasem Trettenesem.

    Letošní ročník Stavangeru příliš nevychází. Fanoušci norského celku čekají na první vítězství v CHL. Ve čtyřech zápasech získal pouze bod za domácí prohru 6:7 po nájezdech se švédským Växjö Lakers. V dalších třech zápasech nebodoval, když prohrál se švédským Färjestadem 2:4, v Pardubicích 1:5 a v Salcburku 2:5.

    V lize jim to jde naopak velmi dobře a spolu se Storhamarem urvali 21 z 24 bodů. Stavanger posledních šest utkání vyhrál, navíc v tom posledním sestřelil tým Comet už v první třetině šesti góly a nakonec zvítězil na ledě soupeře 10:0.

    Třinečtí jsou na tom na evropském poli o trochu lépe, na svém kontě mají 4 body a jsou těsně za postupovou šestnáctkou. Úvod soutěže jim nevyšel. Nejprve doplatili na dvouminutové dvojnásobné vyloučení proti Rappersvilu a se švýcarským soupeřem prohráli 6:7 v prodloužení. Následovala prohra s nulou proti Mnichovu a neúspěch na ledě Ilvesu Tampere (4:5). Prvního vítězství se dočkali v Lahti, kde mladý brankář Patrik Švančara zavřel bránu a inkasoval až v poslední minutě za stavu 3:0.

    Naděje Ocelářů na postup jsou stále otevřené, navíc tým odcestoval do Norska v nejsilnějším složení s Markem Daněm, Richardem Pánikem a Martinem Růžičkou, a také s uzdraveným gólmanem Ondřejem Kacetlem, který by měl dostat příležitost.

    Středeční norsko-český souboj startuje v 18 hodin a my budeme u toho.
     
    Úvodní sestavy:

    Stavanger Oilers: Holm (Hoekstra) – Klavestad, Ulriksen, Ostby, Bourque, Bryhnisveen, Bjerke, Higson – Gran, Trettenes (C), Kissel – Karlsen, Strandborg (A), Hoff – Henriksen (A), Langan, Elvsveen – Mauldin, Dineen (TS), Calik – Husebo.
    Trenér: Bartlett.

    HC Oceláři Třinec: Kacetl (Švančara) – Marinčin, Smith, Jeřábek, Polášek, Adámek, Nedomlel, Kundrátek – Růžička (A), Voženílek, Pánik – Daňo, Hudáček (TS), Nestrašil – Hrehorčák, Vrána (C), Roman – Kurovský, Čacho, Dravecký (A) – Walega.
    Trenér: Moták.

    Rozhodčí: Bakken, Christensen – Braten, Johansen.
     
    Třinec nastoupil téměř v nejsilnějším složení, mimo zůstal pouze brankář Marek Mazanec, kterého nahradil zmíněný Ondřej Kacetl. Roli dvojky bude plnit Patrik Švančara.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:53
    Třinec právě vstřelil branku!
    První střídání druhé formace a je z toho gól! Nestrašil vyhrál buly, téměř na vrchol kruhu se puk dostal k Liboru Hudáčkovi, který si popojel do středu a vystřelil na branku, puk navíc tečoval mezi Holmovy betony MARKO DAŇO! Asistence: Libor Hudáček, Andrej Nestrašil – 0:1!
    00:53 DAŇO - 0:1
     
    02:07
    Dravecký dostal prostor na levé straně, napřáhl ke střele a z kruhu vypálil přímo do brankáře Holma.
     
    02:41
    Nedomlel pálil po vyhraném buly Nestrašila od modré čáry, ale jeho prudký pokus zneškodnil brankář Holm.
     
    03:33
    Závar u norské branky, ale Holm si pohlídal prostor u levé tyče, poté co tam zkoušel zakončovat Hrehorčák, ale jeho lehký přísun do brankoviště norský gólman holí odrazil ke spoluhráčům.
     
    04:50
    Třinečtí kontrolují hru, soupeře nepouštějí před vlastní branku.
     
    06:03
    Hudáček si s pukem najel z pravé strany do levého kruhu, ale následnou střelu neposlal do norské branky.
     
    07:00
    Hrehorčák zkoušel najít zpoza branky některého ze spoluhráčů, ale nebyl úspěšný, puk našel pouze hůl domácího hráče.
     
    07:29
    Z levého kruhu střílel Stranborg, ale jeho pokus jen prolétl kolem třinecké branky.
     
    08:05
    Elvsveen mohl vyrovnat, když si najel po ose hřiště k levému kruhu, ale polovysokou střelu vyrazil gólman Kacetl vedle branky.
     
    09:44
    Nahození Poláška od modré čáry končí v lapačce norského brankáře. Holm dobře viděl střelu z levé strany.
     
    09:59
    Po přihrávce Bjerkeho z levého kruhu zakončoval akci střelou od levé tyše Stranborg, ale na rychlou změnu směru zareagoval brankář Kacetl, který puk letící po ledě vyrazil.
     
    10:50
    Stavanger mohl vyrovnat, když se nejprve zjevil sám před Kacetlem Elvsveen, do kterého Kacetl zahrál puk. Ten se následně odrazil před Henriksena, který z bezprostřední blízkosti trefil beton třineckého gólmana!
     
    12:38
    Hudáček hledal střílenou přihrávkou z pravého kruhu před brankou Daňa, ale slovenský útočník nedosáhl na prudký kotouč, který prolétl kolem soupeřova brankoviště.
     
    14:45
    Dobrá příležitost na druhé straně, když z levého kruhu pálil po přihrávce Karlsena zpoza branky zakončující Hoff, ale domácí útočník napálil puk do třineckého gólmana.
     
    14:58
    Třinec právě vstřelil branku!
    Oceláři odskakují svému soupeři! Přečíslení dva na jednoho vyřešila dvojice Voženílek – Pánik velice dobře, když Voženílek přihrál z pravé strany puk rozjetému Pánikovi, ten zkusil vyzrát na gólmana kličkou do bekhendu, ale trefil jen beton brankáře Holma. To dobře sledoval DANIEL VOŽENÍLEK, který si dojel odražený kotouč a dorazil jej do branky! Asistence: Richard Pánik, Adam Polášek – 0:2.
    14:58 VOŽENÍLEK - 0:2
     
    15:20
    Stavanger si zahraje přesilovou hru. Nedomlel fauloval u mantinelu rozjetého soupeře, když jej zasáhl kolenem. Následně vznikla šarvátka na modré čáře. Na trestné lavici je ale jen třinecký hráč za faul kolenem. Výše trestu – dvě minuty.
     
    16:02
    Trettenes střílel z pravého kruhu, ale jeho pokus zápěstím Polášek odrazil holí vedle branky.
     
    16:27
    Trettenes našel od pravého kruhu na druhé straně Grana, ale ten z první napálil puk do brankáře KAcetla.
     
    16:54
    Po Trettenesově nahození od pravého kruhu se dostal k dorážce Langan, ale ani natřikrát neprotlačil puk přes brankáře Kacetla.
     
    16:58
    Parádní zákrok Kacetla, který zneškodnil střelu z voleje v podání Karlsena ,který dostal křížnou přihrávku do levého kruhu.
     
    17:59
    Už při hře v plném počtu se Elvsveen zkoušel obtočit u pravé tyče, bekhendem vystřelil do Kacetlova betonu, následně rozjetý Dineen posunul branku.
     
    18:08
    Kundrátek vysunul po levé straně Pánika, který si najel do kruhu, ale střelou k tyči nechal vyniknout domácího gólmana. Holm vyrazil střelu do druhého rohu hřiště.
     
    18:42
    Trettenes si najel z levého rohu až před Kacetla, kde zkoušel celou akci bekhendem zakončit, ale neuspěl.
     
    19:46
    Velká šance Ocelářů. Daňo obral o puk soupeře, zadovkou vybídl do akce Nestrašila, který z otočky vyslal prudkou přihrávku před branku a po odrazu od brusle jednoho z domácích hráčů vylétl puk těsně nad horní tyčku norské branky.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Oceláři v první třetině potvrdili roli favorita, hned z první střely na branku skóroval Hudáček a na něj v dalším průběhu navázal dorážkou Pánikovy šance Voženílek. Domácí měli také několik šancí, včetně přesilové hry, ale ty zneškodnil brankář Kacetl, který chytá první zápas po nehodě na motocyklu.
     
    Hráči už se po přestávce vrátili na led, za malou chvíli odstartuje druhá třetina. Po té první vedou Slezané rozdílem dvou gólů.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:15
    Trettenes si najel z pravé strany mezi kruhy a mohl bleskově snížit, jenže jeho střelecký pokus po ledě k tyči fantasticky vyrazil betonem brankář Kacetl!
     
    21:18
    Ulriksen vystřelil po buly od modré čáry, ale jeho rána prolétla kolem pravé tyče až do zadního mantinelu.
     
    21:34
    Polášek dostal puk na modrou čáru, ale nepříjemný pokus gólman Holm betonem vyrazil vedle branky, následně Daňo se u tyče nedostal přes bránícího soupeře k dorážce.
     
    23:28
    Kundrátek hledal střílenou přihrávkou od pravého mantinelu před brankou Draveckého, ale ten minul branku.
     
    24:11
    Poláškovo nahození se odrazilo od ležícího norského hráče k Růžičkovi, jenže třinecký hráč puk nezpracoval.
     
    24:55
    Třinečtí chvíli hráli v šesti a Stavanger si zahraje druhou přesilovou hru. Trest odpyká Libor Hudáček.
     
    25:55
    Velká šance Třince, záda bránícím hráčům soupeře ukázal Čacho, kterému přihrál do jízdy Dravecký, najel si před Holma, ale slovenský útočník to vzal na sebe a po kličce do forhendu trefil tyč.
     
    27:20
    Třinečtí zahrozili před Holmem, Hudáček nahodil puk z pravého rohu na branku, Vrána se pokusil kotouč dorazit, ale neuspěl. Vrána si následně sebral puk za brankou objel branku a zakončil od levé tyče, jenže trefil pouze brankáře Holma.
     
    27:48
    Voženílek dostal přihrávku mezi kruhy, ale vyhodnotil, že to na střelu z první nebylo, proto si zpracoval puk, jenže následně o něj přišel.
     
    29:07
    Čacho přihrál do jízdy na pravou stranu Walegovi, ten zkusil udělat soupeři kličku mezi nohy, ta se mu povedla, jenže následně přišel o puk.
     
    30:13
    Henriksen si objel třineckou branku a z levé strany zkoušel z otočky zakončit, avšak trefil jen do hrudi připraveného gólmana Kacetla.
     
    30:18
    Třinecký gólman si připsal další zákrok, když střelu Trettesena po křížné přihrávce zkrotil bez toho, aby soupeře pustil k dotážce.
     
    30:34
    Nepříjemná střela Ulriksena od modré čáry, brankář Kacetl vyrazil puk do levého kruhu, kde se snažil Gran dostat k dorážce, ale byl dobře odstaven.
     
    31:10
    Po střetu s Granem u mantinelu upadl na led třinecký Roman. Rozhodčí raději přerušili hru.
     
    31:29
    Po buly střílel od modré čáry Marinčin, ale jeho pumelice se odrazila jen od zadního mantinelu zpátky do hry.
     
    33:09
    Kacetl musel do akce, Karlsen si nabruslil z levé strany do střelecké pozice a střelou přes Jeřábka vystřelil k pravé tyči, kam svou lapačku natáhl třinecký gólman a puk do ní lapil.
     
    33:49
    Hudáček zkoušel přihrát od modré čáry rozjetému Kurovskému, ale přihrávku na poslední chvíli odrazil jeden z domácích hráčů, který dojížděl akci.
     
    34:13
    Marinčinova střela od modré nemohla ohrozit gólmana Holma, protože před ním nikdo z hráčů v bíločerveném dresu nestál.
     
    35:34
    Mauldin se u mantinelu několikrát obtočil kolem Voženílka, poté objel třineckou branku a zkusil zakončit od pravé tyče, ale třinecký gólman prostor zavřel a střelu vyrazil.
     
    35:59
    Nepříjemná střela Mauldina do chumlu hráčů, puk nakonec vlétl do boční sítě třinecké branky.
     
    37:10
    Parádní šance Kurovského, který dostal přihrávku zpoza branky k pravé tyči od Hudáčka, ale střelou z první na vzdálenější tyč nenapálil puk do brány. Kotouč odrazil brankář Holm do ochranné sítě.
     
    37:21
    Na druhé straně zasáhl brankář Kacetl proti střele Bourquea z pravé strany.
     
    37:59
    Domácí jeli do přečíslení dva na jednoho, Langan přihrál před branku Granovi, ale tomu Růžička nadzvedl hůl. Rozhodčí budou vylučovat třineckého hráče za hákování.
     
    38:07
    Po buly pálil od modré čáry Klavestad, ale jeho prudký pokus letící k horní tyči lapil do své lapačky brankář Kacetl.
     
    38:20
    Ocelářům se povedlo vyhodit puk až k soupeřově brance, ti tak musí zakládat novou útočnou akci.
     
    38:38
    Marinčin znovu vyhodil puk až k brance Stavangeru.
     
    39:10
    Stavangeru se tato přesilovka vůbec nedaří.
     
    39:41
    Ještě jedno vyhození Ocelářů do útočného pásma.
     
    39:54
    Trettenes si najel po pravém křídle před branku Ocelářů, ale bekhendovým pokusem nepřekonal Kacetla. Následně se puk dostal na hůl Marinčina.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Diváci ve druhé třetině gól neviděli, přesto několik zajímavých šancí na obou stranách k vidění bylo, ale gólmani Holm s Kacetlem uzavřeli své klece, navíc Třinec dobře brání dvoubrankový náskok.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:10
    Oceláři v úvodních sekundách zamířili do útočného pásma, ale nahození Růžičky na Voženílka bylo sraženo domácím hráčem mimo dosah třineckého útočníka.
     
    40:39
    Bourqueho střela od modré čáry minula tiřneckou branku.
     
    41:10
    Od levého mantinelu překvapil střelou zápěstím obránce Klavestad, ale gólman Kacetl byl připraven a střelu vyrazil mimo branku.
     
    42:40
    Třinec právě vstřelil branku!
    V třineckém táboru je ještě veselejí! Nahození Smitha od modré čáry tečoval MARTIN MARINČIN, který usměrnil pokus od levého mantinelu k pravé tyči! Asistence: Adam Smith, Vladimír Dravecký – 0:3!
    42:40 MARINČIN - 0:3
     
    44:09
    Tak to byla šance Stavangeru! Elvsveen dostal puk mezi kruhy od Grana zpoza branky a rychlou střelou napálil puk do Kacetla, který vjel do cesty kotouče letícího do třinecké branky!
     
    44:24
    Po buly pálil od modré čáry Ostby, brankář Kacetl puk dobře viděl a střelu vyrážečkou odrazil daleko od branky.
     
    46:32
    Smith je při střelecké chuti, dostal puk na levou stranu, odkud napřáhl ke střele, tentokrát ale minul branku.
     
    46:54
    Velká šance Třince! Střela Smitha z levého kruhu minula horní tyčku, pár sekund poté se Smithovo nahození odrazilo od Voženílka do pravé tyče Holmovy branky, následnou dorážku Voženílka do poloodkryté branky zneškodnil gólman Stavangeru!
     
    48:27
    Oceláři si zahrají první přesilovou hru, když Romana podrazil Hoff. Norský útočník je vyloučen na dvě minuty.
     
    49:02
    Ou, to byla šance! Střelu Růžičky z levého kruhu vyrazil brankář Holm před brankoviště, kde měl Voženílek zcela prázdnou branku, ale po rychlé orientaci nastřelil puk do tyče!
     
    50:00
    Norům se povedlo vyhodit puk do útočného pásma.
     
    50:09
    Velká šance norského celku, poté co Jeřábek zaváhal, na branku si to namířil Langan, ale hákovaný nedokázal přesně zakončit. Rozhodčí navíc nařídili trestné střílení.
     
    50:09
    Stavanger právě vstřelil branku!
    K trestnému střílení se rozjel kapitán MATHIAS TRETTENES, kličkou do bekhendu si položil brankáře Kacetla a střelou do odkryté branky snížil třinecký náskok – 1:3!
    50:09 TRETTENES - 1:3
     
    50:09
    S třineckým celkem to vypadá ještě hůř. Jelikož faul byl v oslabení, přesilovka Ocelářů skončila, navíc následuje přesilovka Olejářů.
     
    51:19
    Kissel pálil nepříjemně od modré čáry, ale puk nezaletěl do třinecké branky. Ocelářům se povedlo puk vyhodit.
     
    52:01
    Z pravé strany vypálil Stronberg, ale jeho pokus z kruhu mířil do míst, kam brankář Kacetl stihl natáhnout lapačku.
     
    52:05
    Po vhazování pálil zpoza pravého kruhu Klavestad, ale Kacetl jeho bombu vyrazil vedle branky.
     
    52:27
    Karlsen střílel z mezikruží rychle a přímo na branku, brankář Kacetl předvedl výborný zákrok a střelu norského útočníka vyrazil.
     
    53:09
    Bjerke střílel po buly od modré čáry, ale puk do branky nedostal.
     
    53:28
    Roman ujel obráncům Stavangeru, zkusil rozpohybovat brankáře Holma a kličkou do bekhendu zakončiit, jenže střelu na pravou tyč vyrazil gólman Holm vedle branky.
     
    54:17
    Vhazování po Kacetlově pravici domácím vyšlo, následná střela zpoza kruhu už tolik ne.
     
    55:11
    Stavanger právě vstřelil branku!
    Domácí se dostávají na dostřel! Po vyhraném buly Trettenese se puk dostal od Kissela na modrou čáru, odkud puk nahodil PATRICK ULRIKSEN, který nahodil puk mezi hráče k levé tyči a Kacetl puk propustil do branky! Asistence: Dan Kissel, Mathias Trettenes – 2:3!
    55:11 ULRIKSEN - 2:3
     
    56:34
    Brankář Kacetl se natáhl po střele Bjerkeho od modré čáry, puk mířil k pravé tyči, nakonec prolétl jen vedle branky.
     
    56:57
    Nepříjemné nahození Klavestada od modré čáry, obránce Stabangeru se obtočil kolem mantinelu a rychle vystřelil, Kacetl puk vyrazil ke spoluhráči.
     
    57:31
    Kurovský zkoušel najet z levého křídla před branku, ale bránící hráč jej do zakončení nepustil.
     
    58:13
    Třinec právě vstřelil branku!
    A je nejspíš rozhodnuto! Voženílek si najel z levé strany k bližší tyči a bekhendovou přihrávkou našel u pravé tyče MARTINA RŮŽIČKU, který střelou z první uklidil puk do poloodkryté branky! Asistence: Daniel Voženílek, Richard Pánik – 2:4.
    58:13 RŮŽIČKA - 2:4
     
    58:13
    Tým Stavangeru si vzal oddechový čas.
     
    58:42
    Ocelářům se podařilo odolat tlaku soupeře a vyhodili puk do útočného pásma.
     
    59:21
    Už při hře bez brankáře vyhodili Třinečtí puk přes všechny čáry vedle domácí branky. Vhazování před Kacetlem.
     
    59:25
    Střela Klavestada od modré čáry nedolétla k třinecké brance, hostům se podařilo dostat puk do středního pásma.
     
    59:46
    Ofsajd zastavil průnik domácího celku do útočného pásma.
     
    Konec zápasu.
     
    Oceláři předvedli zajímavý výkon, který nakonec stačil na zisk důležitých tří bodů. Už v první třetině se dostali do vedení 2:0 po gólech Hudáčka a Voženílka. Ve třetí části ještě navýšil vedení tečí Smithovy střely Marinčin a vypadalo to na pohodové vítězství. Jenže pak Jeřábek faulem nabídl soupeři trestné střílení a přesilovku. Trestné střílení proměnil Trettenes a stejný hráč byl i u druhého gólu, když vyhrál buly pro Ulriksena, který snížil skóre na rozdíl jediného gólu. Třineckým se naštěstí podařilo v závěru po krásné akci Voženílka a Růžičky zvýšit na konečných 4:2.
     
    Oceláři se v tabulce vyhoupli na 14. místo, ale zápas 5. kola ještě nedohrála dvojice Innsbruck, Lahti. která slezský tým může přeskočit. I po jejich utkáních je jisté, že Třinečtí vstoupí do posledního zápasu doma s dánským Aalborgem z postupové pozice.
     
    Statistiky

    Střely: 68 – 60
    Střely na branku: 39 – 28
    Zblokované střely: 17 – 18
    Úspěšnost střelby (%): 5 – 14
    Přesilové hry: 4 – 1
    Využití: 0 – 0
    Góly v oslabení: 1 – 0
    Trestná střílení: 1/1 – 0
    Vyhraná buly: 34 – 29
     
    Z dnešního zápasu je to vše. Děkuji vám za pozornost a přeji příjemnou podívanou u dalších onilne přenosů nejen z hokeje. Od klávesnice se s vámi loučí Igor Mainka. (21:28:58)

    Igor Mainka

    Góly a asistencie: 51. Trettenes (t.s.), 56. Ulriksen (Kissel, Trettenes) – 1. Daňo (Hudáček, Nestrašil), 15. Voženílek (Pánik, Polášek), 43. Marinčin (Smith, Dravecký), 59. Růžička (Voženílek, Pánik)


    Stavanger Oilers: Holm (Hoekstra) – Klavestad, Ulriksen, Ostby, Bourque, Bryhnisveen, Bjerke, Higson – Gran, Trettenes (C), Kissel – Karlsen, Strandborg (A), Hoff – Henriksen (A), Langan, Elvsveen – Mauldin, Dineen (TS), Calik – Husebo.
    Tréner: Bartlett.

    HC Oceláři Třinec: Kacetl (Švančara) – Marinčin, Smith, Jeřábek, Polášek, Adámek, Nedomlel, Kundrátek – Růžička (A), Voženílek, Pánik – Daňo, Hudáček (TS), Nestrašil – Hrehorčák, Vrána (C), Roman – Kurovský, Čacho, Dravecký (A) – Walega.
    Tréner: Moták.

    Rozhodca: Bakken, Christensen – Braten, Johansen.

    Diváci: 2459