Sigma Olomouc – Ostrava 0:3 (kon.) | Zlín – Č. Budějovice 1:1 (kon.) | Jablonec – Slovácko 2:0 (kon.)
Karviná – Liberec 5:2 (kon.) | Sparta Praha – Plzeň 2:1 (kon.)
koniec
FK Jablonec
2:0 (2:0)
1.FC Slovácko
cz Sobota 30.09.2023, 15:00 • Stadion Střelnice, Jablonec nad Nisou • Česká FORTUNA:LIGA • 10. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Zdravím všechny fotbalové fanoušky. FORTUNA:LIGA má na programu 10. kolo, do Jablonce přijede Slovácko.
     
    FK JABLONEC

    Svěřenci kouče Látala se stále ne a ne vymanit z hodně slabého nástupu do nové sezóny. Po šesti kolech mají na kontě jen pět bodů, což aktuálně stačí na čtrnáctou příčku ligové tabulky. Jako jediní navíc doposud nevyhráli ani jeden duel. Zlepšení nepřišlo ani v minulém kole, kdy jablonečtí fotbalisté padli na novém hradeckém stadionu 0:1. Znovu se tedy potvrdil problém, který Jablonec tíží nejvíc – střílení branek. Zatím jich má na kontě jen šest, nejméně ze všech mužstev. Zelenobílí navíc ve středu odvraceli další zklamání, v poháru zlomili třetiligové Domažlice až v penaltách.
     
    1.FC SLOVÁCKO

    Tým z Uherského Hradiště je na tom v porovnání s dnešním soupeřem podstatně lépe, po trošku slabším začátku se totiž chytil, vyhrál tři z posledních čtyř ligových utkání a v tabulce si hoví na pěkném pátém místě. Znovu to tedy vypadá, že může usilovat o účast v pohárové Evropě. Slovácko na rozdíl od Jablonce vyhrálo minulé ligové střetnutí, když doma přehrálo Karvinou hladce 2:0, jenže pro změnu nezvládlo představení v poháru, kde také narazilo na soka z nižší soutěže. S druholigovou Duklou moravský celek padl těsně 3:4 a na dlouhou cestu na sever Čech se nenaladil zrovna nejlépe. Slovácko každopádně bude favoritem.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Jablonec: Hanuš – Štěpánek, Tekijaški, Hurtado, Polidar – Kratochvíl, Martinec, Houska, Čanturišvili – Krulich, Chramosta (C).
    Náhradníci: Fendrich – Hübschman, Schön, Náprstek, Nykrín, Drchal, Jovović, Slávik, Alégué.

    1.FC Slovácko: Heča – Kalabiška, Daníček, M. Kadlec (C), Doski – Holzer, Havlík, Trávník, Siňavskij, Petržela – Vecheta.
    Náhradníci: Fryšták – Holásek, Srubek, Reinberk, Kim, Valenta, Brandner, Cicilia, P. Juroška.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    V úvodních desítkách vteřin je v centru dění jablonecký Vachtang Čanturišvili. Nejprve se stal obětí nedovoleného zákroku na vlastní obranné polovině, o chvíli později u pokutového území Slovácka fauloval sám gruzínský hráč.
     
    3
    Jablonečtí vedli rychlý přechod do útoku, nepřesný míč z kopačky Čanturišviliho doskákal do zámezí.
     
    4
    Michal Kadlec hezky roztáhl hru doprava na Vlasije Siňavského. Moravané pokračovali v kombinaci na útočné půlce, až se k ráně z dálky odhodlal Vlastimil Daníček. Při kontaktu s míčem ale podklouzl.
     
    5
    Ostrý Houskův centr z pravé strany nadělal před brankou Slovácka trošku rozruchu. Škoda pro domácí, že se nikdo nedostal k teči.
     
    6
    Milan Petržela se pustil na zajímavý slalom mezi protihráči. Miloš Kratochvíl mu do cesty nastavil nohu, píská se faul.
     
    7
    Rozehrávku následné standardky nezvládl Marek Havlík podle svých představ. Jeho centr se totiž stal poměrně snadnou kořistí hráčů v zelených dresech.
     
    8
    Teď už to bude pro Slovácko o poznání zajímavější. Merchas Doski byl faulovaný nějakých třiadvacet metrů od jablonecké branky, z této pozice už se dá i zajímavě vstřelit. Pozice je lepší pro praváka.
     
    9
    Nakonec střílel možná trošku překvapivě levák. Marek Havlík se snažil nachytat jabloneckou zeď střelou po zemi, nicméně domácí střelu zblokovali.
     
    10
    Jablonec právě vstřelil branku!
    Aktivní Vachtang Čanturišvili narýsoval z pravé strany přesný centr po zemi na JANA CHRAMOSTU. Jablonecký útočník si míč těsně za malým vápnem zpracoval a následně ho chladnokrevně uklidil k tyči!
     
    12
    Severočeši jsou nadále při chuti a byl to znovu Vachtang Čanturišvili, jehož zajímavý centr vystrašil fanoušky Slovácka.
     
    13
    Jablonecká hra teď baví. David Houska hezky prostrčil míč opět na Čanturišviliho, ten už dnes poněkolikáté centroval. Tentokrát si však hostující obrana bez větších potíží poradila.
     
    15
    Zajímavý centr Davida Štěpánka se v nebezpečné zakončení snažil zúročit Jakub Martinec. Míč se od něj ale spíše jen odrazil a Milan Heča v klidu zasáhl.
     
    16
    Jako blesk z čistého nebe mohla přijít vyrovnávací branka. Do zpětné přihrávky Filipa Vechety se z hranice šestnáctky opřel Michal Trávník, jehož rána prolétla jen těsně mimo.
     
    17
    Moravané po rozpačité pasáži nacházejí půdu pod nohama a drží se na útočné polovině.
     
    18
    Jakub Martinec byl v souboji s Trávníkem hodně pozdě a může být rád, že rozhodčí jeho skluz vyřešil bez udělení karty.
     
    20
    Jablonec právě vstřelil branku!
    Vachtang Čanturišvili výborně udržel míč pro Jablonec, z čehož těžil David Štěpánek. Ten z pravé strany odcentroval přímo do pokutového území, kde dostal příliš mnoho místa tentokrát MATOUŠ KRULICH! Jablonecký útočník se prosadil v souboji s obráncem a v pádu uklidil míč za bezmocného Heču. Krulich zapisuje svůj první ligový gól.
     
    22
    Jablonec prožívá svoji bez pochyby zatím nejlepší pasáž v aktuální ligové sezóně. Hra Severočechů je nápaditá, plná rychlých přihrávek a kombinací na jeden dotek. Slovácko naopak působí dojmem, jako by bylo duchem ještě v autobuse.
     
    23
    Zlepšit projev hostů mohl Michal Trávník, jehož rohový kop skončil jen na hlavách hráčů Jablonce.
     
    24
    Vlasij Siňavskij faulován ve středu pole, míč bude patřit Slovácku.
     
    25
    Nemanja Tekijaški chtěl dlouhým nákopem přemístit hru na levé křídlo, nepotykal si nicméně s přesností a balon skončil až v zámezí.
     
    26
    Merchas Doski byl při snaze o získání míče až příliš aktivní. Píská se útočný faul a Severočeši budou moci v klidu rozehrát ze své poloviny.
     
    27
    Jan Kalabiška svůj odkop chytře otřel o clonícího Štěpánka, vhazovat budou hosté.
     
    28
    Jinak zatím skoro bezchybně hrající Vachtang Čanturišvili teď ne úplně ideální přihrávkou ukončil akci svého týmu. Daniel Holzer ale balon jen odkopl do autu, zelenobílí tedy mohou v aktivitě pokračovat.
     
    29
    Po nepřesvědčivém obranném zákroku Kadlece se otevřel prostor Štěpánkovi, který vedl míč až těsně před hranici pokutového území, načež se ho snažil posunout na volného Čanturišviliho. K úspěšnému provedení chyběl jen kousek.
     
    30
    Po delší době o sobě dalo vědět také Slovácko, ale mohlo to být pořádně nebezpečné. Milan Petržela byl totiž u míče dříve, než mimo pokutové území vybíhající gólman Hanuš. Následně šel Petržela k zemi, avšak rozhodčí dal jasně najevo, že se o faul nejednalo.
     
    32
    První žlutou kartu utkání vidí Merchas Doski za zbytečný faul na útočné polovině.
     
    33
    Kalabiška se dlouhou přihrávkou snažil oslovit za obranu nabíhajícího Petrželu. Dobrou práci odvedl Martinec, který míč sklepl na brankáře Hanuše.
     
    34
    Jan Chramosta se zleva vřítil do otevřené obrany. V pokutovém území pak šel až moc ochotně k zemi, tohle na penaltu nebude.
     
    36
    Moravané hrají s míčem na kopačkách, jenže daleko mimo nebezpečná místa.
     
    37
    Matouš Krulich fantasticky udržel míč v souboji ve středu pole a hned startoval Vachtanga Čanturišviliho. Velká škoda pro Severočechy, že Čanturišvilimu míč odskočil od kopačky a nezvládl s ním naložit podle svých představ.
     
    38
    Na lehký oblouček Kratochvíla dokázal vyskočit Martinec, jehož hlavička z hodně těžké pozice slováckou bránu nikterak neohrozila.
     
    39
    Ofsajd Slovácka.
     
    40
    Už to vypadalo na obrovskou šanci jabloneckého Krulicha. Rozhodčí ale se značným zpožděním přece jenom signalizoval postavení mimo hru.
     
    41
    Po zákroku Heči zahrával Vachtang Čanturišvili rohový kop. Na kroucený centr z levé strany vyskočil Miloš Kratochvíl, jehož nedůraznou hlavičku Heča snadno chytil.
     
    42
    Po pádu Trávníka v pokutovém území si hosté snažili říct o pokutový kop, rozhodčí ale dává jasně najevo, že se ve hře bude pokračovat.
     
    44
    Jablonečtí zajímavým signálem rozehráli standardní situaci. Z levé strany kroutil Centr do vápna Chramosta, bude z toho roh.
     
    45
    Následné exekuce rohového kopu se chopil Matěj Polidar, na jehož míč včas vyběhl gólman Milan Heča a vyboxoval jej mimo šestnáctku.
     
    45+1
    Dlouhý Štěpánkův aut ještě nohou akrobaticky prodloužil na branku Miloš Kratochvíl. Milan Heča pomalu se snášející míč schoval do svých rukavic.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Jablonec má za sebou zatím bez pochyby nejlepší poločas v letošní ligové sezóně a je na nadějné cestě, aby konečně zapsal premiérové vítězství. Prosadili se přitom oba domácí útočníci – Chramosta a Krulich. Slovácko se v prvním poločase prezentovalo hodně mdlým výkonem a soupeřovu branku téměř neohrozilo. Stále ale zbývá minimálně 45 minut, ve kterých se toho na obou stranách může ještě hodně změnit.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 16:02.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu 1.FC Slovácko:
    ze hřiště odchází Jan Kalabiška, přichází Petr Reinberk,
    ze hřiště odchází Daniel Holzer, přichází Rigino Cicilia.
     
    47
    Vlasij Siňavskij měl na pravé straně hodně prostoru. Pak se dostal trošku do úzkých pomalou kličkou na střed. Ke svému štěstí byl alespoň faulován a nakonec z toho je poměrně luxusní standardka pro Slovácko.
     
    48
    Marek Havlík ale slibnou příležitost nevyřešil dobře. Standardku těsně za hranicí pokutového území rozehrál střelou na gólmanovu stranu, která mířila mimo tři tyče.
     
    49
    Na druhé straně rozehrával standardní situaci z o poznání větší dálky. Polidar. Jeho centr netrefil Jakub Martinec hlavou dobře, paradoxně tím ale ještě vybídl na zadní tyči Krulicha. Ten nicméně nebyl v ideálním střeleckém postavení a z ostrého úhlu zakončil slabě do rukavic Heči.
     
    51
    Celek z Uherského Hradiště viditelně přidal na aktivitě a snaží se hrát s míčem na kopačkách. Jablonečtí se zatím nenechávají zatlačit pod tlak.
     
    52
    Taktovky se teď chopili znovu Severočeši, zatímco se nenápadně přibližují k pokutovému území soupeře.
     
    53
    O ránu z extrémně těžké pozice se neúspěšně pokoušel Chramosta, Milan Heča uvede balon zpátky do hry výkopem od své brány.
     
    54
    David Štěpánek krásnou kolmicí vysunul do obrovské šance Jana Charmostu, který šel z pravé strany sám na bránu! Milan Heča udržel Slovácko ve hře včasným vyběhnutím a parádním zákrokem. Škoda pro Jablonec, že si Chramosta ještě nevšiml Polidara, který by zřejmě uklízel do prázdné branky.
     
    56
    Jan Chramosta si ve středu pole doslova vyšlápl na Ciciliu a inkasuje žlutou kartu.
     
    57
    Krulich nešetřil na krok a prohnal Reinberka, který následně adresoval malou domů Hečovi.
     
    58
    Rigino Cicilia fauloval po ztrátě míče Kratochvíla, míč pro Jablonec.
     
    58
    Rigino Cicilia fauloval Hurtada, kterého zřejmě zasáhl do oblasti hlavy. Za svůj zákrok vidí žlutou kartu, celý incident rozproudil emoce na stadionu.
     
    60
    Po hodně rozkouskované pasáži se znovu hraje. Rigino Cicilia se ve středu pole opět potkal s Haidersonem Hurtadem, tentokrát se vše obešlo v rámci pravidel.
     
    61
    Matouš Krulich nejprve prováhal vhodný okamžik k přihrávce na Čanturišviliho, načež z hranice pokutového území vystřelil z otočky mimo. Byla tam ale ještě teč, Jablonec bude kopat roh.
     
    62
    Jablonečtí vyslali do pokutového území několik centrů. Po posledním z nich se míč odrazil na nohu Kratochvíla, který křižným volejem minul cíl.
     
    62
    Žlutá karta pro tým 1.FC Slovácko (Milan Heča).
     
    63
    V obraně Slovácka aktuálně panuje obrovský chaos a domácí tým podniká jeden nebezpečně vyhlížející výpad za druhým. Moravané jsou znovu v útlumu.
     
    64
    Vachtang Čanturišvili byl nachytán v postavení mimo hru, rozehrávat bude Slovácko.
     
    65
    Michal Trávník ve vzdušném souboji přepadl přes Housku a rozhodčí po chvíli váhání přece jenom odpískal nedovolený zákrok.
     
    66
    Daníček už se nemohl dívat na krátké jablonecké přihrávky na útočné polovině a fauloval Chramostu.
     
    67
    Střídání v týmu 1.FC Slovácko:
    ze hřiště odchází Marek Havlík, přichází Matěj Valenta,
    ze hřiště odchází Milan Petržela, přichází Pavel Juroška.
     
    69
    Krulich si na hranici vápna zpracoval míč a naslepo rychle vystřelil. Milan Heča byl trošku vystoupený ze své branky a střelu jabloneckého forvarda schoval do rukavic.
     
    70
    Vlastimil Daníček se centrem z pravého křídla snažil oslovit Rigina Ciciliu. Ten se k pořádné hlavičce neprobojoval, balon následně odkopl do bezpečí Haiderson Hurtado.
     
    71
    Další dobrý obranný zákrok Haidersona Hurtada, nyní odhlavičkoval centr zleva.
     
    72
    Vlasij Siňavskij otřel svůj centr o bránícího protihráče, což znamená rohový kop pro hosty.
     
    73
    Michal Trávník posílal míč na bližší tyč. Seběhl si tam Rigino Cicilia, který centr prodlužoval za sebe, jenže příliš vysoko.
     
    73
    Střídání v týmu FK Jablonec:
    ze hřiště odchází Matouš Krulich, přichází Václav Drchal,
    ze hřiště odchází Jan Chramosta, přichází Vladimir Jovović.
     
    74
    Zřejmě za nějaký komentář na adresu rozhodčích obdržel žlutou kartu hostující Filip Vecheta.
     
    75
    Merchas Doski od levé postranní čáry centroval do pokutového území, nicméně jablonecká defenziva zatím ve vzdušných soubojích působí suverénním dojmem.
     
    Dnešní utkání sleduje 2 642 diváků.
     
    77
    Václavu Drchalovi se první útočná akce po nástupu na hřiště příliš nepovedla. Míč zatáhl z pravé strany ke středu, načež chtěl posunout balon na Kratochvíla. Provedení ale scházelo více přesnosti.
     
    78
    Uvidíme roh Severočechů.
     
    79
    Centr Čanturišviliho od rohového praporku do pokutového území dolétl až po odpískání – mezitím už se totiž stihl faulem provinit domácí Hurtado.
     
    80
    Slovácku to ze vzduchu zatím nejde. Pobídka Michala Trávníka prolétla nad hlavami všech potenciálních adresátů a vycestovala až mimo hrací plochu.
     
    81
    Střídání v týmu FK Jablonec:
    ze hřiště odchází David Houska, přichází Tomáš Hübschman.
     
    82
    Slovácko teď soupeře trošku překvapilo rychlou rozehrávkou rohu. Matěj Valenta pak do vápna zakroutil přesný míč na hlavu Filipa Vechety, který v nadějné pozici mířil nad!
     
    83
    Vypadá to, že by se hráči z Uherského Hradiště mohli přece jenom nadechnout k závěrečnému náporu. V posledních minutách totiž přidali na aktivitě a jsou nebezpečnější.
     
    84
    Miloš Kratochvíl nastartoval jablonecký brejk hezkou přihrávkou na Štěpánka, který okamžitě hledal ve vápně nabíhajícího Čanturišviliho. Tomu krok chyběl, Vlastimil Daníček následně míč uklidil na roh.
     
    85
    Z rohového kopu Jablonec nic nevytěžil, rozhodčí totiž viděl faul na gólmana Heču.
     
    86
    Souboje Cicilii s Hurtadem jsou pikantním kořením druhého poločasu. Hurtado se teď pod nohy svého soka pustil skluzem, míč odehrál čistě.
     
    87
    Následně Jablonec fauloval a hosté měli k dispozici standardní situaci. K rozehrávce se postavil Michal Trávník, jehož centr našel jen dominantního Haidersona Hurtada.
     
    87
    Matěj Valenta možná i z frustrace fauloval Kratochvíla a dostává žlutou kartu.
     
    88
    Domácí s rozehrávkou vůbec nespěchali. Nakonec to vymysleli tak, že si k míči dojde až brankář Hanuš, který za to od rozhodčího obratem také schytal žlutou kartu. Zajímavostí je, že oba gólmani dnes viděli kartu.
     
    89
    Za velkého potlesku opouští hřiště zřejmě nejlepší hráč utkání – jablonecký Vachtang Čanturišvili. Nahrazuje ho Matěj Náprstek.
     
    90
    Rozbíhá se tříminutové nastavení.
     
    90+1
    Matěj Náprstek nastřádal cenné vteřiny na útočné polovině. O míč ho připravil až Michal Kadlec, jenže Slovácko už opravdu má jen minimum času na zvrat.
     
    90+2
    Hostům se nedařilo dostat na útočnou polovinu. Individuálně to tedy zkusil Pavel Juroška, jehož ve středu pole zastavil důrazný Jakub Martinec.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    V Jablonci je dohráno a dnes i veselo – domácí tým totiž zapsal první výhru v letošním ligovém ročníku! A nutno říct, že naprosto zaslouženou. Severočeši zásluhou Chramosty a Krulicha vstřelili dva poměrně rychlé góly a zápas bez problémů kontrolovali. Slovácko na zvrat pomýšlet nemohlo, za celý zápas totiž ani jednou netrefilo soupeřovu branku.
     
    Děkuji za pozornost a přeji hezký zbytek dne. (16:55:55)

    Ondřej Belák

    Góly: 10. Chramosta (Čanturišvili), 20. Krulich (Štěpánek)

    Karty:   56. Chramosta (JAB), 88. Hanuš (JAB) – 32. Doski (SLO), 58. Cicilia (SLO), 62. Heča (SLO), 74. Vecheta (SLO), 87. Valenta (SLO)


    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 8:0. Střely mimo: 3:3. Rohy: 6:3. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 18:15.
    FK Jablonec: Hanuš – Štěpánek, Tekijaški, Hurtado, Polidar – Kratochvíl, Martinec, Houska (81. Hübschman), Čanturišvili (89. Náprstek) – Krulich (73. Drchal), Chramosta (C) (73. Jovović).
    Náhradníci: Fendrich – Schön, Nykrín, Slávik, Alégué.

    1.FC Slovácko: Heča – Kalabiška (46. Reinberk), Daníček, M. Kadlec (C), Doski – Holzer (46. Cicilia), Havlík (67. Valenta), Trávník, Siňavskij, Petržela (67. P. Juroška) – Vecheta.
    Náhradníci: Fryšták – Srubek, Kim, Brandner, Holásek.

    Diváci: 2 642