koniec udalosti
15. etapa: Pamplona – Lekunberri

Vítěz: R. Costa (POR) Intermarché - Circus - Wanty

Nedeľa 10.09.2023, 13:33Vuelta a Espaňa
     
    Cíl
    A nakonec je to Rui Costa z Intermarché, jenž na posledních desítkách metrů prodral své přední kolo na první pozici před Lennarda Kämnu!
     
    1km
    Neskutečné a neskutečně gentlemanské! Costa s Buitragem se skutečně nechali Kämnou dojet a dávají mu šanci o etapový vavřín zabojovat. To se nevidí zrovna často.
     
    3km
    Nic mu sice není a okamžitě sedá zpět na kolo, ale z menšího náskoku na čele je nyní výrazná ztráta na dvojici Buitrago – Costa!
     
    3km
    Tak to je sportovní tragédie! Němec Kämna ve sjezdu v jedné z ostrých zatáček vyjel mimo silnici do trávy a spadl!
     
    9,1km
    Tak pozor, kde se vzal, tu se vzal, Lennard Kämna se dotáhl k vedoucí dvojici! Zničehonic je v boji o etapové prvenství. Kdy se přesně utrhl od skupiny s Evenepoelem není zřejmé, ale je na čele.
     
    38km
    Ale ano, Remco Evenepoel je na vrcholu Zuarrarrate jako první a získává dalších pět bodů do hodnocení vrchařské soutěže. Pomaličku začíná být zřejmé, že puntíkovaný trikot mu už letos nikdo nevezme a po ztrátě šancí na boj o celkové vítězství bude triumfovat alespoň v této disciplíně.
     
    40km
    Nastolené tempo na čele je skutečně vysoké a má to za následek jediné. Ztráta pelotonu se nadále zvyšuje, místo aby se snižovala. To znamená, že vše začíná nasvědčovat tomu, že i dnešní etapa pravděpodobně skončí vítězstvím někoho z úniku!
     
    78,5km
    Evenepoel je na vrcholu Puerto de Lazarragy jako první, což pro něho znamená další tři bodíky do vrchařské soutěže a navýšení náskoku před konkurenty.
     
    85km
    Skutečně, favorité se k tomuto úniku dokázali dotáhnout. Nicméně, není všem dnům konec. Evenepoel s Costou a ještě jedním závodníkem znovu peláší kupředu.
     
    93km
    Tak se nakonec na čele utvořila skupina čítající 22 mužů, kteří se vzdálili pelotonu! Únik 15. etapy je na světě!
     
    94,5km
    Za touto trojicí se nyní vytvořila hned dvacetičlenná skupina, ve které je podle všeho i Jan Hirt. Peloton trochu zvolnil a vypadá to, že konečně dochází k úspěšnému úniku!
     
    122km
    Ani za 36 kilometrů dnešní etapy nedošlo k žádnému úniku! Poslední pokus zkusil další kvartet závodníků, ale i oni byli zachyceni skutečně rychle jedoucím balíkem.

    Dávid Švec