14. etapa: Sauveterre-de-Béarn – Larra-Belagua Vítěz: R. Evenepoel (BEL) Soudal - Quick Step (kon.)
koniec udalosti
14. etapa: Sauveterre-de-Béarn – Larra-Belagua

Vítěz: R. Evenepoel (BEL) Soudal - Quick Step

Sobota 09.09.2023, 13:17Vuelta a Espaňa
     
    Cíl
    Remco Evenepoel ze Soudalu je v cíli! Možná ani nemůže uvěřit tomu, čeho dnes dosáhl. Poté, co včera totálně selhal a byl rád, že za pomoci svých týmových kolegů dorazil do cíle. Zatímco včera plakal zklamáním, dnes pláče štěstím. Svůj triumf hodně prožívá.
     
    3km
    Odstup Evenepoela od Bardeta činí už 24 sekund! Tak to je opravdu úctyhodný nástup v této fázi etapy. I Belgičan už musí být unavený, evidentně ale má ještě rezervy.
     
    3,9km
    A toho si všiml Evenepoel, který se ohlédl přes rameno a šlápl do pedálů! Rázem si buduje výrazný náskok a vzdaluje se francouzskému soupeři! Rozhodující útok je tady!
     
    33km
    Kraťoučké stoupání na Puerto de Laza dopadl pro Evenepoela s Bardetem nejlépe, jak mohlo. Povedlo se jim totiž zvýšit vedení před Storerem na více než tři a půl minuty. Evenepoel mezitím získal další tři body do hodnocení vrchařské soutěže.
     
    47,4km
    Závěrečnou rampu před vrcholem Puerto de Larrau zvládl rychleji Remco Evenepoel, který sbírá dalších 15 bodů do vrchařské soutěže a nyní se usadil na čele se ziskem 50 bodů a náskokem 14 bodů na Jonase Vingegaarda! Romain Bardet dorazil za ním a získal 10 bodů, což jej posouvá na průběžné páté místo.
     
    57,5km
    Evenepoel a Bardet se na čele osamostatnili od ostatních konkurentů a vyráží osamoceni vstříc Puerto de Larrau.
     
    91km
    Jako první na vrchol Col Hourcére dorazil Remco Evenepoel, který ukořistil 15 bodů do vrchařské soutěže. Čistě teoreticky může Evenepoel útočit letos na Vueltě právě na trikot pro nejlepšího vrchaře, když ztratil naděje na červený i bílý trikot. Druhý byl Michael Storer, jenž bere 10 bodíků.
     
    102km
    Pomalejší tempo v pelotonu má za následek, že vedoucí balík má k dobru už přes čtyři minuty a zatímco začíná stoupat na Col Hourcére (11.6 km à 8.3%), tak své vedení ještě navyšuje.
     
    121km
    Vedoucí skupina čítá 24 hlav! A náskok před pelotonem je už přes půl minuty. Tak se to nakonec povedlo dřív než při stoupání na Col Hourcére. Ve skupině uprchlíků neschází Remco Evenepoel, Damiano Caruso, Lennard Kamna, Nelson Oliveira, Romain Bardet či Alberto Dainese.
     
    124km
    Po několika útocích se na čele osamostatnila velmi početná skupina, na kterou peloton při průjezdu městečkem nedokázal zareagovat! Tohle vypadá na prozatím nejnadějnější nástup!

    Dávid Švec