Diamantová liga – Brusel (kon.)
koniec udalosti
Diamantová liga – Brusel

cz Piatok 08.09.2023, 19:15 • Stadion krále Baudouina • Diamantová liga
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 19:00.
     
    Diamantová liga má před sebou v Bruselu svůj poslední mítink před vyvrcholením v americkém Eugene. Poslední kvalifikační mítink se uskuteční v belgickém Bruselu. Do akce se dostane v oštěpařském sektoru také Nikola Ogrodníková, které momentálně náleží deváté místo a potřebuje nutně získat nějaké body, aby se do Eugene kvalifikovala.
     
    Už ve čtvrtek byla na programu jedna technická disciplína. Tou byl vrh koulí žen, ve které triumfovala Američanka Chase Ealeyová výkonem 20,05 metru a pojistila si postup do Eugene. Druhé místo obsadila Kanaďanka Sarah Mittonová, třetí byla Američanka Maggie Ewenová a čtvrtá Portugalka Auriol Dongmová. Všechny tyto koulařky mají jistotu účasti na finálovém mítinku v Eugene.
     
    Program
    19:15 Skok o tyči mužů
    19:22 Hod oštěpem žen
    19:50 Skok do výšky žen
    20:04 400m žen
    20:13 1500m žen
    20:28 200m mužů
    20:36 100m žen
    20:41 Trojskok žen
    20:46 400m překážek žen
    20:56 2000m mužů
    21:09 200m žen
    21:17 800m mužů
    21:26 5000m žen
    21:43 400m žen
     
    Mítink zahájen.
     
    Celý program v belgickém Bruselu otevře v pátek skok o tyči mužů. Hlavním favoritem je znovu, jako už tradičně, světový rekordman Armand Duplantis. Jeho nejlepším letošním výkonem je 612 centimetrů, což skočil v červnu v Ostravě.
     
    Oštěp
    Už za pár minut odstartuje také ženský oštěp. Nikola Ogrodníková bude bojovat o postup na finálový mítink do amerického Eugene. Momentálně je devátá se ziskem pěti bodů. Teoreticky jí ovšem může stačit dnes skončit do sedmého místa a získat dva bodíky, záleží ale také na výsledcích Annu Raniové z Indie či Flor Ruizové z Kolumbie.
     
    Tyč
    Na základní výšce, kterou je 5,42 metru, vynechávají Thibaut Collet, Armand Duplantis a Ernest Obiena. Naopak prvními pokusy laťku překonali Ben Broeders, Sondre Guttormsen, Sam Kendricks a Zach McWhorter. Skákat budou ještě KC Lightfoot, Kurtis Marschall a Christopher Nilsen.
     
    Oštěp
    Mistryně světa Haruka Kitagučiová začala poměrně zvolna. Předvedla v první sérii 59,56 metru. To by nebyla délka, která by stačila dnes k prvenství.
     
    Tyč
    Všichni tyčkaři zvládli základní výšku. I se třemi, kteří vynechávali, budou nyní skákat na 5,62 metrech.
     
    Oštěp
    Lotyška Lina Muzeová-Sirmaová háže 63 metrů a ujímá se vedení. Na druhé místo před Kitagučiovou se s výkonem 59,99 prodrala Rakušanka Victoria Hudsonová.
     
    Oštěp
    Svůj první pokus má za sebou Nikola Ogrodníková, která přebírá druhou pozici! Háže 60,18 metru a je tedy teprve druhou oštěpařkou, která se dostala přes šedesátku v první sérii.
     
    Oštěp
    Po první sérii zůstává Ogrodníková druhá za Muzeovou-Sirmaovou a před Hudsonovou.
     
    Oštěp
    Už to ale neplatí! Haruka Kitagučiová druhým pokusem háže 65,20 metru a říká si i dnes o prvenství! Zatím vedoucí žena této disciplíny v rámci Diamantové ligy má už jistý postup do Eugene a jelikož dnes nestartuje Mackenzie Littleová, výrazně navýší svůj náskok na čele.
     
    Oštěp
    Před Ogrodníkovou se záhy dostala Kolumbijka Flor Ruizová Hurtadová, která háže 60,36 metru. Českou reprezentantku přehodila o 16 centimetrů.
     
    Tyč
    Prvním pokusem zvládli 5,62 metru Lightfoot, Marschall, Duplantis, McWhorter a Nilsen. Guttormsen vynechává. Naopak Broeders, Kendricks, Collet a Obiena musí opravovat.
     
    Oštěp
    Do pokusu se trefuje i Victoria Hudsonová, která s 63,08 metry obsazuje druhé místo. Lotyšku Muzeovou-Sirmaovou přehodila o pouhých osm centimetrů. Lotyška mimochodem druhý pokus vynechává.
     
    Oštěp
    Ogrodníková ve druhé sérii zapisuje křížek. Aktuálně je pátá. Za sebou má Tori Peetersovou z Nového Zélandu, Livetu Jasiunaiteovou z Litvy a Annu Raniovou z Indie.
     
    Tyč
    Sam Kendricks se nakonec v tyčkařském sektoru zachránil až posledním pokusem. Všichni tyčkaři tedy zvládli i 5,62 metru a laťka se nyní zvedne o dalších 10 centimetrů.
     
    Oštěp
    Ve druhé sérii už se pořadí neměnilo. Vede Kitagučiová před Hudsonovou a Muzeovou-Sirmaovou. Ogrodníková zůstává pátá.
     
    Oštěp
    Vypadá to, že Muzeová-Sirmaová si šla hodit jen jeden pokus a s 63 metry je spokojená. Vynechává i další pokus a pravděpodobně si chtěla jen zajistit postup do Eugene.
     
    Oštěp
    Victoria Hudsonová z Rakouska se ve třetí sérii zlepšila na 64,65 metru, což je její nejlepší letošní výkon! Postup do Eugene by jí neměl uniknout, byť byla v průběžném pořadí dokonce až za Ogrodníkovou. Po dnešním mítinku se ale výrazně posune.
     
    Výška
    Mezitím odstartovala také soutěž výškařek. Největší favoritky na prvních dvou postupných výškách startovat nebudou. Jaroslava Mahučichová dokonce nastoupí až na 191 centimetrech. Začíná se o 16 centimetrů níž.
     
    Oštěp
    Ogrodníkové třetí pokus vůbec nevyšel, je to pouhých 54,81 metru.
     
    Oštěp
    Ale i po třetí sérii zůstává Ogrodníková na pátém místě. Pokud by tuto pozici udržela, nebude o jejím postupu do Eugene žádný pochyb.
     
    Tyč
    V tyči se znovu sbírají křížky. Napoprvé se přes 5,72 metru dostali jen Američané McWhorter a Kendricks. Obiena s Guttormsenem vynechávají.
     
    Oštěp
    Trochu si nyní čtvrté místo pojistila Flor Ruizová z Kolumbie. Ta ale potřebuje víc, pokud se chce kvalifikovat do Eugene. Doposud totiž nemá z této sezony v Diamantové lize ani bod.
     
    400m
    V první běžecké disciplíně, kterou byla ženská čtvrtka, se z prvenství raduje možná trochu překvapivě domácí Cynthia Bolingová! Vítězí v čase 50,09 a poráží Lieke Klaverovou i Shamier Littleovou, kterým se věřilo přeci jen o něco víc.
     
    400m žen
    1. Cynthia Bolingová (BEL) 50,09
    2. Lieke Klaverová (NED) 50,16
    3. Shamier Littleová (USA) 50,58
    4. Victoria Ohuruoguová (GBR) 50,81
    5. Candice McLeodová (JAM) 50,82
    6. Laviai Nielsenová (GBR) 50,84
     
    400m
    Jenže ani toto vítězství nestačí Bolingové k tomu, aby se kvalifikovala do Eugene. Je to totiž jejích vůbec prvních osm bodů a v kvalifikaci na finále Diamantové ligy končí devátá. Naopak v Eugene nebudou chybět Klaverová, Littleová, McLeodová ani Ohuruoguová z dnešního závodu.
     
    Oštěp
    Pořadí se ve čtvrté sérii nepromíchalo. Ogrodníková setrvává na pátém místě a je už prakticky oběma nohama v Eugene.
     
    Tyč
    V tyči končí jako první Kurtis Marschall. Australan třikrát shodil na 5,72 metrech a pravděpodobně skončí desátý – záležet bude na Duplantisovi a Obienovi, kteří vynechávali. Další laťkou bude 5,82 metru.
     
    Oštěp
    V páté sérii má Ogrodníková zapsaný přešlap. Nedokáže tedy zlepšit svých 60,18 metru z prvního pokusu. Nyní počká, jestli obsadí konečné páté místo, do poslední série už nezasáhne.
     
    Výška
    Ve výšce na 184 centimetrech třikrát shodily Heta Tuuriová a Elisabeth Pihelaová. Toto finsko-estonské duo tedy v soutěži končí.
     
    1500m
    Rozběhla se patnáctistovka žen. Ve startovním poli schází Faith Kipyegonová, takže o vítězství mohou usilovat mnohé jiné. Například Hirut Mesheshaová nebo Laura Muirová.
     
    1500m
    A nakonec je to skutečně Britka Laura Muirová, které se dokázala udržet pouze Irka Ciara Mageeanová! Muirová vítězí v čase 3:55,34, Mageeanová dobíhá v čase 3:55,87 a stanovila nový irský rekord! Třetí končí Nelly Chepchirchirová z Keni. Herut Mesheshaová z Etiopie je až šestá a spokojená s výkonem být nemůže.
     
    1500m žen
    1. Laura Muirová (GBR) 3:55,34
    2. Ciara Mageeanová (IRL) 3:55,87
    3. Nelly Chepchirchirová (KEN) 3:56,93
    4. Jessica Hullová (AUS) 3:57,75
    5. Katie Snowdenová (GBR) 3:58,03
    6. Hirut Mesheshaová (ETH) 3:58,06
     
    Výška
    Nawal Menikerová a Merel Maesová třikrát shodily na 188 centimetrech a dělí se o konečné sedmé místo. V soutěži budou pokračovat už jen Jaroslava Mahučichová, Lia Apostolovská, Iryna Geraščenková, Angelina Topičová, Morgan Lakeová a Eleanor Pattersonová.
     
    Oštěp
    Nikola Ogrodníková skutečně s výkonem 60,18 metru obsadila konečné páté místo a má jistotu místenky na finálovém mítinku v Eugene.
     
    Oštěp
    Wow! Haruka Kitagučiová v poslední šesté sérii háže 67,38 metru a tahle sympatická Japonka, která trénuje v Kladně pod vedením českého trenéra Sekeráka, si stanovila nejen nový osobák, ale především nový národní rekord Japonska!
     
    Hod oštěpem žen
    1. Haruka Kitagučiová (JPN) 67,38
    2. Victoria Hudsonová (AUT) 64,65
    3. Lina Muzeová-Sirmaová (LAT) 63,00
    4. Flor Ruizová Hurtadová (COL) 62,51
    5. Nikola Ogrodníková (CZE) 60,18
    6. Tori Peetersová (NZL) 59,93
     
    Tyč
    Na 5,82 metrech skáčou prvním pokusem Armand Duplantis, Christopher Nilsen, Ernest John Obiena a KC Lightfoot. Ostatní musí opravovat.
     
    Oštěp
    Tak to nakonec vypadá, že Nikola Ogrodníková v Eugene bohužel startovat nebude. Oficiální údaje nyní hovoří o tom, že se v Eugene představí jen šest oštěparek a Ogrodníková momentálně figuruje na osmém místě. To by byla obrovská škoda, protože post mezi nejlepší osmičkou česká reprezentantka vybojovala. Ale v tuto chvíli to vypadá, že do Ameriky pojede pouze šestice – Haruka Kitagučiová, Mackenzie Littleová, Lina Muzeová-Sirmaová, Kelsey-Lee Barberová, Liveta Jasiunaiteová a Victoria Hudsonová.

    Pro Ogrodníkovou a Tori Peetersovou, které mají obě devět bodů a jsou na sedmém a osmém místě, to znamená konec působení v Diamantové lize.
     
    200m
    Na dráze mezitím proběhla velmi rychlá a vyrovnaná dvoustovka mužů. Američan Kenneth Bednarek zvítězil v čase 19,79 o tři setinky před Zharnelem Hughesem a o jednu desetinu před Andrem de Grassem. Všichni tři mají také jistotu účasti v Eugene, stejně jako čtvrtý Aaron Brown z Kanady.
     
    200m mužů
    1. Kenneth Bednarek (USA) 19,79
    2. Zharnel Hughes (GBR) 19,82
    3. Andre de Grasse (CAN) 19,89
    4. Aaron Brown (CAN) 19,98
    5. Joseph Fahnbulleh (LBR) 20,24
    6. Filippo Tortu (ITA) 20,30
     
    Tyč
    Sam Kendricks a Sondre Guttormsen si nechali dva pokusy na 5,87 metru. Na 5,82 metrech pak třetím pokusem zachránili svou účast v soutěži Thibaut Collet a Zach McWhorter. Soutěž naopak končí pro Bena Broederse, jenž obsadí konečné deváté místo.
     
    Výška
    Jaroslava Mahučichová svůj vstup do výškařské soutěže nezvládla a prvním pokusem na 191 centimetrech shodila. Druhým pokusem ale už laťku zvládla a bude skákat na 194 centimetrech, stejně jako Geraščenková, Lakeová, Apostolovská, Topičová a Pattersonová.
     
    100m
    Závod na 100 metrů žen si podmanily Jamajčanky. Nejrychlejší byla Elaine Thompsonová-Herahová v čase 10,84, druhá skončila její krajanka Natasha Morrisonová. Až třetí doběhla Dina Asher-Smithová z Velké Británie.
     
    100m žen
    1. Elaine Thompsonová-Herahová (JAM) 10,84
    2. Natasha Morrisonová (JAM) 10,95
    3. Dina Asher-Smithová (GBR) 10,97
    4. Zoe Hobbsová (NZL) 11,14
    5. Shashalee Forbesová (JAM) 11,17
    6. Gina Bassová (GAM) 11,18
     
    Tyč
    Na 587 centimetrech vynechává hned pět tyčkařů. Skákal Sam Kendricks, který zvládl laťku překonat prvním pokusem. V soutěži naopak končí Nor Sondre Guttormsen. Ještě jeden pokus má Zach McWhorter.
     
    3skok
    Nakonec bez Američanky Tori Franklinové, která nakonec skákat nebude, odstartovala soutěž trojskokanek. Do Bruselu se vůbec nevydala Yulimar Rojasová.
     
    400mpř
    Drtivé vítězství a potvrzení dominantní pozice nejlepší překážkářky předvedla Nizozemka Femke Bolová! Vyhrála i pátý závod Diamantové ligy, tentokrát v čase 52,11, což je nový rekord mítinku! Se ztrátou přes jeden a půl sekundy doběhla Jamajčanka Janieve Russellová, třetí je její krajanka Rushell Claytonová.
     
    400m překážek
    1. Femke Bolová (NED) 52,11
    2. Janieve Russellová (JAM) 53,80
    3. Rushell Claytonová (JAM) 54,10
    4. Anna Cockrellová (USA) 54,29
    5. Ayomide folorunsová (ITA) 54,42
    6. Andrenette Knightová (JAM) 54,75
     
    Tyč
    A Zach McWhorter při přechodu přes laťku posledním pokusem sráží bariéru svými koleny. Takže na 592 centimetrů nepůjde.
     
    3skok
    Trojskokanskou soutěž nejlépe odstartovaly Maryna Bech-Romančuková a Shanieka Rickettsová, které shodně předvedly 14,30 metru. První série ale stále probíhá.
     
    Tyč
    Byť s obrovským štěstím, tak hned na první pokus zdolává Sam Kendricks laťku ve výši 5,92 metru, kterou doslova obkroužil celou délkou svého těla.
     
    Výška
    Na 194 centimetrech skočily pouze Angelina Topičová, která to zvládla napoprvé, Jaroslava Mahučichová a Eleanor Pattersonová. Třikrát laťku shodily Iryna Geraščenková, Morgan Lakeová a Lia Apostolovská. Tyto výškařky se seřadily na čtvrtém, pátém a šestém místě.
     
    Tyč
    Armand Duplantis je druhým mužem, který úspěšně skáče 5,92 metru. Zatím nemá v zápisu ani jeden křížek.
     
    3skok
    Shanieka Rickettsová z Jamajky se trefila do odrazu a dvěma přískoky se dostala na 14,70 metru! Jde do vedení o čtyři decimetry před Bech-Romančukovou.
     
    Tyč
    Nilsen, Obiena, Lightfoot a Collet musí opravovat na 5,92 metrech. Collet laťku tak vysoko ještě nikdy nepřekonal.
     
    Výška
    Pořadí se nyní pořádně promíchalo. Jaroslava Mahučichová totiž skáče prvním pokusem 197 centimetrů a rázem je v čele soutěže! Topičová s Pattersonovou musí opravovat.
     
    2000m
    Právě padl světový rekord! Jakob Ingebrigtsen v závodě na 2000 metrů, který se v rámci Diamantové ligy běží v této sezoně poprvé, dokázal zaběhnout čas 4:43,13, čímž překonal dosavadní světový rekord Hichama El Guerrouje, bývalého fenomenálního běžce z Maroka.
     
    2000m mužů
    1. Jakob Ingebrigtsen (NOR) 4:43,13 WR
    2. Reynold Kipkorir Cheruiyot (KEN) 4:48,14
    3. Stewart McSweyn (AUS) 4:48,77
    4. Niels Laros (NED) 4:49,68
    5. Mario García (ESP) 4:49,85
    6. Narve Gilje Nordas (NOR) 4:50,64
     
    200m
    Do závodu na 200 metrů žen nakonec nenastoupí Jasmine Camacho-Quinnová z Portorika. Tento běh je na programu už za pár minutek.
     
    Výška
    Angelina Topičová vyrovnává úspěšným třetím pokusem národní rekord a spolu s Mahučichovou půjde na dva metry. Eleanor Pattersonová třikrát shazuje a přichází tím o možnost kvalifikovat se do Eugene.
     
    3skok
    Dariya Derkachová ve druhé sérii skáče 14,17 metru, díky čemuž se posouvá na třetí příčku za prozatím neohrožené Rickettsovou a Bech-Romančukovou.
     
    3skok
    A právě Bech-Romančuková třetím pokusem předvedla 14 metrů a 50 centimetrů, čímž si pojistila druhou pozici. Za Jamajčankou Rickettsovou ale zatím zaostává o dvě desetiny.
     
    3skok
    Hned po skoku Ukrajinky předvedla Shanieka Rickettsová životní skok! Zapisuje 15,01 metru a poprvé v kariéře překonává patnáctku!
     
    3skok
    Na třetí místo se záhy posunula Thea Lafondová z Dominiky s výkonem 14,49. Odsouvá tedy Italku Derkachovou na čtvrté místo.
     
    Výška
    Jaroslava Mahučichová skočila napoprvé i dva metry a prakticky si říká o dnešní vítězství!
     
    200m
    Shericka Jacksonová byla dnes na ženské dvoustovce nezastavitelná! Nikdo nedokázal této Jamajčance konkurovat, její čas má hodnotu 21,48, což je nejen rekord mítinku, ale i rekord Diamantové ligy. O takřka celou sekundu za Jacksonovou zaostala Bahamanka Anthonique Strachanová. Třetí končí Američanka Jenna Prandiniová.
     
    200m žen
    1. Shericka Jacksonová (JAM) 21,48
    2. Anthonique Strachanová (BAH) 22,31
    3. Jenna Prandiniová (USA) 22,47
    4. Daryll Neitaová (GBR) 22,59
    5. Maboundou Konéová (CIV) 22,79
    6. Tasa Jiyaová (NED) 22,96
     
    Výška
    Angelina Topičová třikrát shodila na dvou metrech a národní rekord o tři centimetry tedy nevylepšila. Jaroslava Mahučichová je vítězkou výškařské soutěže!
     
    Výška
    Ještě to bude zkoušet na 204 centimetrech podle dostupných informací.
     
    Tyč
    Posledním pokusem se v soutěži zachránil Ernest John Obiena z Filipín. Spolu s Duplantisem a Kendricksem tak půjde na 602 centimetrů. Tři nezdary na 592 cm mají na kontě Američané Nilsen s Lightfootem a Francouz Collet.
     
    800m
    Cílem závodu na 800 metrů mužů je čas 1:43,20. Pokud tedy nebudeme počítat jako cíl vítězství.
     
    800m
    Nejen, že se tak rychle neběželo, ale ještěWyclife Kinyamal, který právě chtěl pokořit tento čas, končí až hluboko v poli poražených! Naopak vítězí Djamel Sedjati z Alžírska v čase 1:43,60. Druhý je Yanis Meziane, který poprvé v životě pokořil čas 1:44. Třetí je v novém osobáku Botswaňan Tshepiso Masalela.
     
    800m mužů
    1. Djamel Sedjati (ALG) 1:43,60
    2. Yanis Meziane (FRA) 1:43,94
    3. Tshepiso Masalela (BOT) 1:44,03
    4. Daniel Rowden (GBR) 1:44,12
    5. Ben Pattison (GBR) 1:44,32
    6. Bryce Hoppel (USA) 1:44,37
     
    Tyč
    V tyčkařském sektoru je nejspíš rozhodnuto! Armand Duplatis totiž skáče 6,02 metru prvním pokusem, naopak jeho soupeři prvními pokusy shazují. Těžko se bude dnes, znovu, porážet švédský fenomén.
     
    3skok
    Začala čtvrtá série v trojskoku. Shanieka Rickettsová, která si skočila výkonem 15,01 třetím pokusem osobák, vynechává. Za ní jsou aktuálně seřazeny Bech-Romančuková, Lafondová, Derkachová, Cestonarová a šestá je Williamsová.
     
    Tyč
    Kendricks s Obienou shazují i druhými pokusy...
     
    Výška
    Jaroslava Mahučichová třikrát shazuje na 204 centimetrech. Nicméně vítězství v Bruselu jí nikdo nevezme!
     
    Skok do výšky žen
    1. Jaroslava Mahučichová (UKR) 2,00
    2. Angelina Topičová (SRB) 1,97
    3. Eleanor Pattersonová (AUS) 1,94
    4. Iryna Geraščenková (UKR) 1,91
    5. Morgan Lakeová (GBR) 1,91
    6. Lia Apostolovská (SLO) 1,91
     
    Tyč
    Sam Kendricks i Ernest Obiena třikrát shazují na 602 centimetrech a Armand Duplantis nedovolil zopakování loňského neúspěchu, když právě v Bruselu připsal na své konto zatím poslední porážku na vrcholném mítinku. Dnes vítězí. A uvidí se, jestli bude zkoušet světový rekord.
     
    3skok
    V trojskoku si Maryna Bech-Romančuková pojistila druhou příčku, když pátým pokusem předvedla 14,56 metru a odskakuje od They Lafondové na rozdíl sedmi centimetrů. Jinak se ale pořadí vůbec nemění.
     
    Tyč
    Duplantis bude skákat 610 centimetrů, což by byl rekord mítinku. Vylepšení jeho vlastního rekordu z roku 2021.
     
    Tyč
    A skáče hned prvním pokusem! Duplantise zkrátka takovéhle laťky při správném rozpoložení nemohou zastavit.
     
    5000m
    Závod na pět kilometrů žen, předposlední běžeckou disciplínu programu, v posledním okruhu pořádně zdramatizovala Japonka Nozomi Tanakaová, která se přiblížila k vedoucí Lilian Rengerukové a Medině Eisaové. Sice je nepředběhla, doběhla za nimi třetí, ale stanovila nový japonský rekord časem 14:29,18! Vítězství v čase 14:26,46 s náskokem více než dvou sekund slaví Lilian Rengeruková z Keni, která právě po nástupu Tanakaové protáhla krok a odběhla i Eisaové.
     
    5000m žen
    1. Lilian Rengeruková (KEN) 14:26,46
    2. Medina Eisaová (ETH) 14:28,94
    3. Nozomi Tanakaová (JPN) 14:29,18
    4. Winnie Jemutaiová (KEN) 14:39,05
    5. Ayal Dagnachewová (ETH) 14:39,11
    6. Merkedes Alemesheteová (ETH) 14:45,13
     
    Tyč
    Jako další si Duplantis nechává zvednout laťku na 6,23 metru, tedy na hodnotu světového rekordu.
     
    Tyč
    Švédský tyčkař se chystá na svůj první pokus.
     
    Tyč
    Napoprvé se Duplantisovi nepovedlo dobře odrazit a skok raději zabalil. Duplantis už 623 centimetrů zdolal, ale to bylo v hale. Tam panují zcela jiné podmínky.
     
    3skok
    Maryna Bech-Romančuková si sice polepšila v poslední sérii, ale jen o jeden centimetr na 14,57 metru. Shanieka Rickettsová tedy vítězí s výkonem 15,01, což je její nový osobák! Třetí příčku obsadila Thea Lafondová za 14,49 ze třetí série.
     
    Trojskok žen
    1. Shanieka Rickettsová (JAM) 15,01
    2. Maryna Bech-Romančuková (UKR) 14,57
    3. Thea Lafondová (DMA) 14,49
    4. Dariya Derkachová (ITA) 14,17
    5. Kimberly Williamsová (JAM) 13,96
    6. Ottavia Cestonarová (ITA) 13,76
     
    400m
    V poslední běžecké disciplíně, závodě na 400 metrů mužů, se vítězem stal v čase 44,84 Jamajčan Rusheen McDonald! Druhý doběhl Alexander Ogando z Dominikánské republiky a třetí místo vybojoval Nor Havard Bentdal Ingvaldsen.
     
    400m mužů
    1. Rusheen McDonald (JAM) 44,84
    2. Alexander Ogando (DOM) 44,93
    3. Havard Bentdal Ingvaldsen (NOR) 45,07
    4. Leungo Scotch (BOT) 45,14
    5. Gilles Biron (FRA) 45,26
    6. Dylan Borlée (BEL) 45,39
     
    Tyč
    Druhý pokus Armandovi Duplantisovi rovněž nevyšel. Sice se už přenášel nad laťku, ale srazil si ji holení.
     
    Tyč
    Tak to bylo těsně! Poslední pokus už málem Duplantisovi vyšel, ale laťka nakonec sletěla směrem za Švédem dolů, když ji sice chodidly překonal, ale při přenesení těla do pádu se ji dotkl a posléze svým tělem prohnul pod sebe. Laťka vyletěla do vzduchu a následně sletěla za ním.
     
    Skok o tyči mužů
    1. Armand Duplantis (SWE) 6,10
    2. Sam Kendricks (USA) 5,92
    3. Ernest John Obiena (PHI) 5,92
    4. Christopher Nilsen (USA) 5,82
    5. KC Lightfoot (USA) 5,82
    6. Zach McWhorter (USA) 5,82
     
    Mítink skončil.
     
    Poslední mítink Diamantové ligy před finále v Eugene je u konce. Vykrystalizovali se i poslední postupující na finálový dvouden ve Spojených státech. Bohužel to nevyšlo oštěpařce Nikole Ogrodníkové, které dnes nestačilo páté místo k získání dostatku bodů na postup do finále Diamantové ligy.

    K vidění ale byla spousta kvalitních výkonů jako například potvrzení dominance Armanda Duplantise, světový rekord Jakoba Ingebrigtsena v závodě na dva kilometry, či poprvé v kariéře překonaná patnáctka trojskokanky Shanieky Rickettsové. Zkrátka a dobře, v Eugene se máme skutečně, na co těšit. (22:11:42)

    Jan Vojkůvka

    Skok o tyči mužů
    1. Armand Duplantis (SWE) 6,10
    2. Sam Kendricks (USA) 5,92
    3. Ernest John Obiena (PHI) 5,92
    4. Christopher Nilsen (USA) 5,82
    5. KC Lightfoot (USA) 5,82
    6. Zach McWhorter (USA) 5,82
    400m mužů
    1. Rusheen McDonald (JAM) 44,84
    2. Alexander Ogando (DOM) 44,93
    3. Havard Bentdal Ingvaldsen (NOR) 45,07
    4. Leungo Scotch (BOT) 45,14
    5. Gilles Biron (FRA) 45,26
    6. Dylan Borlée (BEL) 45,39
    Trojskok žen
    1. Shanieka Rickettsová (JAM) 15,01
    2. Maryna Bech-Romančuková (UKR) 14,57
    3. Thea Lafondová (DMA) 14,49
    4. Dariya Derkachová (ITA) 14,17
    5. Kimberly Williamsová (JAM) 13,96
    6. Ottavia Cestonarová (ITA) 13,76
    5000m žen
    1. Lilian Rengeruková (KEN) 14:26,46
    2. Medina Eisaová (ETH) 14:28,94
    3. Nozomi Tanakaová (JPN) 14:29,18
    4. Winnie Jemutaiová (KEN) 14:39,05
    5. Ayal Dagnachewová (ETH) 14:39,11
    6. Merkedes Alemesheteová (ETH) 14:45,13
    Skok do výšky žen
    1. Jaroslava Mahučichová (UKR) 2,00
    2. Angelina Topičová (SRB) 1,97
    3. Eleanor Pattersonová (AUS) 1,94
    4. Iryna Geraščenková (UKR) 1,91
    5. Morgan Lakeová (GBR) 1,91
    6. Lia Apostolovská (SLO) 1,91
    800m mužů
    1. Djamel Sedjati (ALG) 1:43,60
    2. Yanis Meziane (FRA) 1:43,94
    3. Tshepiso Masalela (BOT) 1:44,03
    4. Daniel Rowden (GBR) 1:44,12
    5. Ben Pattison (GBR) 1:44,32
    6. Bryce Hoppel (USA) 1:44,37
    200m žen
    1. Shericka Jacksonová (JAM) 21,48
    2. Anthonique Strachanová (BAH) 22,31
    3. Jenna Prandiniová (USA) 22,47
    4. Daryll Neitaová (GBR) 22,59
    5. Maboundou Konéová (CIV) 22,79
    6. Tasa Jiyaová (NED) 22,96
    2000m mužů
    1. Jakob Ingebrigtsen (NOR) 4:43,13 WR
    2. Reynold Kipkorir Cheruiyot (KEN) 4:48,14
    3. Stewart McSweyn (AUS) 4:48,77
    4. Niels Laros (NED) 4:49,68
    5. Mario García (ESP) 4:49,85
    6. Narve Gilje Nordas (NOR) 4:50,64
    400m překážek žen
    1. Femke Bolová (NED) 52,11
    2. Janieve Russellová (JAM) 53,80
    3. Rushell Claytonová (JAM) 54,10
    4. Anna Cockrellová (USA) 54,29
    5. Ayomide folorunsová (ITA) 54,42
    6. Andrenette Knightová (JAM) 54,75
    100m žen
    1. Elaine Thompsonová-Herahová (JAM) 10,84
    2. Natasha Morrisonová (JAM) 10,95
    3. Dina Asher-Smithová (GBR) 10,97
    4. Zoe Hobbsová (NZL) 11,14
    5. Shashalee Forbesová (JAM) 11,17
    6. Gina Bassová (GAM) 11,18
    200m mužů
    1. Kenneth Bednarek (USA) 19,79
    2. Zharnel Hughes (GBR) 19,82
    3. Andre de Grasse (CAN) 19,89
    4. Aaron Brown (CAN) 19,98
    5. Joseph Fahnbulleh (LBR) 20,24
    6. Filippo Tortu (ITA) 20,30
    Hod oštěpem žen
    1. Haruka Kitagučiová (JPN) 67,38
    2. Victoria Hudsonová (AUT) 64,65
    3. Lina Muzeová-Sirmaová (LAT) 63,00
    4. Flor Ruizová Hurtadová (COL) 62,51
    5. Nikola Ogrodníková (CZE) 60,18
    6. Tori Peetersová (NZL) 59,93
    1500m žen
    1. Laura Muirová (GBR) 3:55,34
    2. Ciara Mageeanová (IRL) 3:55,87
    3. Nelly Chepchirchirová (KEN) 3:56,93
    4. Jessica Hullová (AUS) 3:57,75
    5. Katie Snowdenová (GBR) 3:58,03
    6. Hirut Mesheshaová (ETH) 3:58,06
    400m žen
    1. Cynthia Bolingová (BEL) 50,09
    2. Lieke Klaverová (NED) 50,16
    3. Shamier Littleová (USA) 50,58
    4. Victoria Ohuruoguová (GBR) 50,81
    5. Candice McLeodová (JAM) 50,82
    6. Laviai Nielsenová (GBR) 50,84