Tisková konference Českého Florbalu (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference Českého Florbalu

cz Utorok 05.09.2023, 12:00Tlačové konferencie
     
    Doufejme, že nová florbalová sezona bude velmi úspěšná a bude se dařit i reprezentačním výběrům na mezinárodní scéně. (12:49:42)
     
    Oficiální část tiskové konference právě skončila.
     
    Daniel Novák o ceně balíčků: Diskuze ohledně balíčků jsou vždy bouřlivé. Děláte něco, kde si úspěch můžete zhmotnit až později. Pevně ale věřím, že ten úspěch tam je.
     
    Daniel Novák: První reprezentační akce nám určitě zaplatila kompletní produkci. Jsou tam finanční toky kolem desítek tisíc korun.
     
    Daniel Novák o projektu videoplatformy: Přesvědčeni o tom jsme, jinak bychom si to netroufli spouštět. Jsme inovativní sport, který se snaží držet vlajku rozvoje. Rozumím diskuzím, které se tu kolem toho objevují. To, za jakou cenu a kvalitu to nabízíme. Naším cílem je donutit sami sebe a všechny kluby pracovat na kvalitě tak, aby divák dostal za tu cenu kvalitní zážitek. Do dvou až tří let chceme tisíce předplatitelů.
     
    Probíhají také projekty udržitelnosti. Medaile z recyklovaného plastu jsou nedílnou součástí stejně jako pravidelné třídění odpadu. Je to téma, které Český florbal i nadále řeší.
     
    Český florbal samozřejmě i tentokrát pořádá školské turnaje jako ČEPS Cup a Subterra Cup. Minulý rok byl rekordní, účastnilo se zde okolo dvou tisíc týmů. Finále Subterra Cupu opět proběhne v rámci Superfinále v O2 areně.
     
    Jana Christianová o domácím MS žen: Toto je pro každého sportovce nejvíc, když můžete hrát MS na domácí půdě. Měla jsem to štěstí, že jsem už jeden domácí šampionát zažila. Přála bych to každému.
     
    Důležitou novinkou je také pořádání mistrovství světa v České republice 2025. Turnaj se uskuteční v Brně a v Ostravě od 6. do 14. prosince.

    Daniel Novák o MS žen: Klíčová florbalová akce pro celou Českou republiku. Jsme na začátku celého procesu. Skládáme veškeré personální zdroje tak, abychom mohli zaznamenat další sportovní a organizační úspěch. Ten nám může pomoci nastartovat rozvoj ženské složky v rámci celého sportu. Je to jeden z nástrojů, jak posunout ženy v celém florbale.
     
    Jana Christianová o MS v Singapuru: Samozřejmě se těším, bude to velký zážitek už vzhledem k té destinaci. Věřím, že nás to neovlivní vzhledem ke změně podnebí, k jídlu či časovému posunu. Věřím ale, že jsme dobře připraveny. Ještě máme před sebou za měsíc a půl jedno EFT. Budeme se snažit vyladit formu, aby ten pravý moment přišel, až budeme hrát top zápasy. Snad to bude mistrovství úspěšné.
     
    Mistrovství světa žen se odehraje od 2. do 10. prosince v Singapuru.
     
    Tomáš Jurco o reprezentaci do 23 let: Spokojenost je veliká. S hodně hráči jsme se viděli poprvé. Po jednom tréninku odehrát takovýhle turnaj, to bylo výborné. Hráč má mezistupínek mezi juniorskou a seniorskou reprezentaci. Může se díky tomu ukázat i na mezinárodní akci.
     
    Daniel Novák: Výkonný výbor schválil reprezentaci do 23 let jako plnohodnotnou. Chceme připravit mladíky tak, aby byli připraveni podávat takové výkony i v seniorské reprezentaci. Je to další sportovní krůček, který jsme učinili a věříme, že nám stát nebudou svou podporu nějak výrazně krátit.
     
    Jana Christianová o reprezentaci žen: Je to určitě poprvé, co se nám to povedlo. Asi jsme to stále ještě nedocenily. Pamatuju si na první remízu zpřed dvanácti lety. Určitě to bylo jedno z nejlepších EFT, jaké jsme prožily. Vítězství nad Švédskem je krásné, ale nesmíme usnout na vavřínech. To hlavní ale musíme předvést v prosinci v Singapuru. Není náhoda, že nejlepší výsledky máme vždycky na domácích EFT. Fanoušci v Ústí nad Labem byli úplně fantastičtí. To vítězství bych určitě připsala i jim.
     
    Ženy obsadily na prvním turnaji EFT v Ústí nad Labem druhé místo. Historicky porazily české reprezentantky výběr Švédska, a to 4:3 po samostatných nájezdech. Muži hráli turnaj čtyř zemí v Lotyšsku, kde zvítězili i navzdory porážce se Švýcarskem. Muži do 23 let pak porazili Finsko, Německo a remizovali se Švýcarskem.
     
    Jana Christianová o cílech v sezoně: Pro nás byla loňská sezona zklamáním. Když se ale podíváme na ten kádr, měly jsme spoustu mladých hráček. Snažily jsme se posílit nejenom dovednostmi, ale i zkušenostmi. Budeme určitě mířit nejvýše. Chodov už čeká na titul hodně dlouho a doufám, že se to konečně podaří. S trenérem jsme spokojeni, on se s tím popasoval a věřím, že tato sezona už bude úspěšná. Mám spíše takovou mentorskou roli vzhledem k mladším kolegyním. Snaží se ode mě něco čerpat. Jinak v týmu máme dravé mládí a málo zkušeností.
     
    Michaela Mlejnková je blízko 350. gólu a celkově 500. bodu v sezoně.
     
    Do České extraligy míří mimo jiné i Lotyšska Simona Grapenová, která bude hrát za Vítkovice. Do Chodova pak přišly Mezerová, Chudá, Vejvodová a Kovaříková. Z Tatranu pak odešly například Mechlová a Franková.
     
    Zdeněk Mlčoušek o extralize žen: Tady došlo k větší obměně týmů. Nejdůležitější změnou je počet jedenácti účastníků, který nastane podruh ve své historii. Po roce se vrátily Židenice jako vítězky první ligy. Zároveň soutěž doplnil Třinec, který postoupil díky úspěšné baráži. Posledním účastníkem se stalo Znojmo. Jeden tým v každém kole proto čeká volno, kdy nebude startovat. Základní část startuje tento víkend a vrcholí 25. února. Play-off hraje osm týmů. Čtvrtfinále se hraje mezi 2.3 a 17.3 a poté následuje semifinále (23.3 – 7.4.) a Superfinále 14.4. Změn dozná play-down. Tři týmy spolu budou hrát skupinu čtyřikrát každý s každým. Poslední celek této skupiny pak bude hrát baráž s nejlepším týmem nižší soutěže.
     
    Jurco: Příprava proběhla úplně stejně jako minulé roky. Realizační tým funguje pořád na stejné bázi, Milan Fridrich je hlavním koučem, Zdeněk Skružný je asistentem. Doufám, že budu mít výkonnost na to, abych byl jedničkou svého týmu. Budu muset pokaždé podat výborný výkon, těším se na to.
     
    Tomáš Jurco (Tatran): Ze začátku přípravy u nás panovala mistrovská kocovina, ale po Czech Open s to zlepšilo. Jsme připraveni obhájit titul i přesto, že nám odešel jeden z nejlepších obránců Ondra Něměček.
     
    Čekají nás také některé milníky. K 500 gólům schází Jiřímu Curneymu aktuálně 36 přesných zásahů. Radim Křenek je blízko 400 zápasům, 600 bodů by mohl získat Marek Vávra.
     
    Mezi nejvýznamnější přestupy patří příchod Joonase Naavy do Mladé Boleslavi. Z Vítkovic pak přišli Adam Delong a Jiří Besta. Martin Pražan například přestoupil z Usteru do Sparty. Radim Křenek přestoupil ze Sparty do České Lípy a Ralfs Polis zamířil do Pardubic. Superliga tedy bude mít zástupce celkem osmi států.
     
    Mlčoušek: Je možné použít záběry nejenom z oficiálně instalovaných kamer, ale také z jakýchkoliv kamer nabízejících tento pohled. Nově se na základě trenérské výzvy dá zkoumat také případné udělení červené karty. Situaci si navíc pochopitelně mohou zkontrolovat i sami rozhodčí.
     
    Zdeněk Mlčoušek: Video je nově možné použít v každém utkání. Trenérská výzva však doznala také razantní změny. Když nejsou záběry průkazné, trenérská výzva je nově neúspěšná a trenér obdrží nově dvouminutový trest.
     
    Zdeněk Mlčoušek: Na nováčka Butchis čeká ostrá premiéra, když na svém hřišti přivítá celek Vítkovic. Česká Lípa se pak představí v rámci School Matche proti Mladé Boleslavi.
     
    Zdeněk Mlčoušek o Livesport Superlize: Objevil se zde pražský tým Butchis, který se stal 42. účastníkem nejvyšší mužské soutěže. Ostatní účastníci zůstávají stejní. Superliga startuje o víkendu. Na základní část hned navazuje osmifinále na dva vítězné zápasy, poté čtvrtfinále od 12.3. do 24.3., následuje semifinále (27.3 – 7.4.) a finále je na programu 14. dubna. Postupně se snažíme v rámci play-off postupně snížit mezery mezi jednotlivými koly play-off. Jediná delší pauza tak zůstává mezi semifinále a Superfinále. Prvním zápasem je souboj mezi vítězem loňského ročníku a vítězem poháru Střešovice – Bohemians.
     
    Florbal bude i nadále na obrazovkách České televize. První zápas je na programu 2.10. mezi Spartou a Bohemians, pak to bude souboj Vítkovic a Chodova. Český florbal podepsal další spolupráci s Českou televizí. Ta si však nově bude zápasy vybírat. Každý tým však má i nadále garantováno jedno utkání na ČT Sport nebo ČT Sport Plus.
     
    Na této platformě pak byly k dispozici už první zápasy české reprezentace, rozběhla se také už první liga a zátěžový test pak přijde o víkendu, kdy se rozjedou ligové soutěže. Obsahem jsou také bonusová videa ze zákulisí reprezentace.
     
    Novinkou v rámci komunikace bude vysílání přenosů na platformě ceskyflorbal.tv. Přenosy už nebudou k dispozici zadarmo, jedná se o změnu strategie, více doplní Daniel Novák.

    Daniel Novák: Hlavním důvodem je přinést kvalitní obsah a věci, které by jinde nebyly schopné být k vidění. Chceme proto dlouhodobě rozvíjet náš sport. V horizontu několika let je to správná strategie a věřím, že přijdou finance, které podpoří náš i klubový rozvoj. Aktuálně zde je už několik stovek předplatitelů. Budeme tyto věci dál vyhodnocovat a věříme, že ten pokrok bude daleko větší.
     
    Pohár mistrů 2023 doznal změn. Účastnit se ho budou pouze Švédsko, Finsko a Švýcarsko. Čtvrtfinále a semifinále se navíc budou hrát stylem doma – venku. Bohemians se tak poměří se švýcarským Wilerem, mezi muži se pak Tatran Střešovice utká s Bernem. Vítkovické ženy pak odehrají zápas se švýcarským Zugem a Ostrava vyzve celek Kloten-Dietlikon Jets.
     
    Street Floorball League 2023 má za sebou další úspěšný ročník. Vedení Českého florbalu by chtělo v tomto projektu rádo pokračovat.
     
    Kromě startu Superligy a extraligy byl už zahájen také Pohár českého florbalu. Semifinále je na programu v lednu 2024, finále se pak bude hrát 13. února 2024. Vzhledem ke konání Poháru mistrů se termín finále výrazně posunul, místo konání finálového zápasu ještě není známé.
     
    Nové dresy také budou mít superligoví rozhodčí.
     
    Daniel Novák: Nechtěl bych zapomenout ani na společnost BigBoard. Je to firma, která nám pomáhá prezentovat Superligu a extraligu po celé České republice. Máme desítky billboardů po celé České republice. Pomáhají tak klubům s naplněním cíle, tedy dostat co nejvíce diváků do hal.
     
    Bude to již 31. sezona Českého florbalu. Prodloužena navíc byla i spolupráce s partnerem Holba.

    Zdeněk Mlčoušek: Je to pro nás jeden z klíčových partnerů, spolupráce bude další dva roky pokračovat. Pro celé odvětví pivovarnictví nebylo období Covidu vůbec jednoduché, proto si vážíme, že se nám toto partnerství povedlo prodloužit.
     
    V úvodu je rekapitulovaná minulá sezona 2022/2023.

    Daniel Novák: Sezona byla za mě a za kolegy velmi úspěšná. Musíme si připomenout historické stříbro našich juniorek v Katowicích, kde na nájezdy přišla prohra se Švédkami. Nesmíme zapomenout ani na medaili z Curychu, kdy naši muži dokázali vybojovat stříbrnou medaili. Nemohu zapomenout ani na celou superligovou a extraligovou sezonu zakončenou fantastickým Superfinále. Navštívilo nás tu maximální množství diváků. Hala nepraskala ve švech, pořád je tu ale prostor ke zlepšování.
     
    Hosty tiskové konference budou Daniel Novák (prezident Českého florbalu), Zdeněk Mlčoušek (ředitel soutěží), Jakub Borovský (manažer komunikace), Tomáš Jurco (Tatran Střešovice), Jana Christianová (Florbal Chodov).
     
    V nadcházejícím ročníku Superligy je také k mání celá řada zajímavých milníků. Už jen jedenáct zápasů chybí Radimu Křenkovi k dosažená mety 400 duelů v Superlize, Jiřímu Curneymu pak 17 zápasů.
     
    Termíny Livesport Superligy 2023/2024:

    2. března Konec základní části
    Od 5. března Osmifinále
    Od 12. března Čtvrtfinále
    Od 27. března Semifinále
    14. dubna BigBoard Superfinále
     
    Nejvyšší florbalové soutěže mužů i žen odstartují o druhém zářijovém víkendu, na tiskové konferenci však budou představeny i reprezentační akce včetně dalších doplňkových akcí Českého florbalu.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:00.

    Radek Barkman