Dopolední program (6. den) (kon.) | Mistrovství světa - Budapešť (kon.)
koniec udalosti
Mistrovství světa - Budapešť

cz Štvrtok 24.08.2023, 19:00 • Národní atletické centrum, Budapešť • Majstrovstvá sveta
     
    Páteční program bude mít opět dva bloky. Dopolednímu od 10:05 budou vevodit desetibojaři a z českého pohledu velmi očekávaná kvalifikace oštěpařů s Jakubem Vadlejchem. Kvalifikace čeká i výškařku Michaelu Hrubou. Večerní od 18:30 se ponese v pokračování desetiboje, rozbězích atraktivních krátkých štafet, finále pak čeká oštěpařky, trojskokanky a v samotném závěru sprinterky i sprintery na 200 metrů a právě tyto běhy slibují i velmi zajímavé výkony. Sledujte dění s námi a nic vám neuteče. (22:43:36)
     
    Češi měli v programu čtvrtečního večera dvojnásobné zastoupení. Zatímco Ondřej Macík v semifinále dvoustovky už na své soupeře nestačil a časem 20,71 s skončil celkově na 22. místě, o čemž však ještě před půl rokem určitě ani nesnil, Radek Juška zaznamenal nejlepší výsledek českého dálkaře na mistrovství světa, když ve finále postoupil do užšího finále a obsadil 7. místo. Mohlo to ale být ještě lepší, bylo totiž vidět, že má skvělou formu, bohužel se při riskování ani jednou netrefil do odrazu. Kdyby se mu to povedlo, délky byly takové, že mohl být i senzačně bronzový. Velká škoda.
     
    Nádherný atletický večer je minulostí, ale budeme na něj vzpomínat jako na ten, který bavil. Opravdu bavil. Sice se rozjížděl hodně pomalu, více než půl hodiny trvalo, než dráhu odblokovaly rozběhy mužů na 5 000 m, ve kterých senzačně skončila cesta hned 2 Keňanů, Nicholase Kipkoria a Cornelia Kemboie. Celkem 6 semifinálových běhů dvoustovky žen i mužů žádná velká překvapení nepřineslo, těm mužským však předcházela kuriózní nehoda jednoho z vozíků přivážejících atlety z rozcvičovacího stadionu. Ani semifinále osmistovky mužů nenabídla nějakou senzaci, překvapením se dá nazvat pouze vypadnutí Francouze Benjamina Roberta. Výkony však byly parádní a na finále se můžeme těšit.

    Neuvěřitelnou bitvu servírovalo divákům finále dálky mužů. Od první série o zlato bojovali Řek Miltiadis Tentoglou a Jamajčan Wayne Pinnock. V jednu dobu rozhodoval o vedení o jediný centimetr lepší druhý pokus ve prospěch Pinnocka, v poslední sérii však rozhodl o zisku posledního velkého zlata do sbírky řecký dálkař. Kromě stříbra putuje na Jamajku i bronz a brambory a o poslední medaili nakonec opravdu rozhodl až lepší druhý pokus, díky kterému se mohl radovat Tajay Gayle.
    Druhým technickým finále tohoto večera bylo kladivo žen, ve kterém využily nečekané absence obhájkyně zlata Brooke Andersenové stříbrná a bronzová z loňského roku a obě si o jeden stupeň cennosti kovu polepšily. Zlatou medaili brala již prvním pokusem Kanaďanka Camryn Rogersová, stříbro Američanka Janee' Kassanavoidová, bronz oslavila další Američanka DeAnna Priceová.
    Finálový program na dráze zahajoval závod na 100 m překážek žen a všem očekávaným favoritkám v nesmírně těsném závodě vypálila rybník Jamajčanka Danielle Williamsová, se kterou se letos tolik nepočítalo, přesto se stala mistryní světa již podruhé v kariéře, a to hlavně zásluhou cílového předklonu, který znovu a znovu ukazuje svůj smysl. Všechny medailistky se vešly do 3 setin sekundy, stříbro brala úřadující olympijská vítězka Jasmine Camachová-Quinnová z Portorika, bronz nejrychlejší žena této sezony Američanka Kendra Harrisonová.
    Následovala čtvrtka mužů, v jejímž finále nedotáhl svůj návrat po vleklém zranění světový rekordman a nejrychlejší muž sezony Wayde van Niekerk z Jižní Afriky. Dlouho to vypadalo, že Matthew Hudson-Smith překoná vlastní evropský rekord a získá zlato, nakonec však nemá ani jedno a musí se spokojit se stříbrem. Úžasným finišem o zlatu rozhodl Jamajčan Antonio Watson, bronz mohl slavit v novém osobním rekordu Američan Quincy Hall.
    Bez jakéhokoliv překvapení pak dopadlo poslední běžecké finále 6. dne, čtvrtka překážek žen. Nizozemka Femke Bolová se podle očekávání dočkala své první zlaté medaile v životě, za ní se pak odehrál krásný souboj o stříbro, které o jedinou setinu udržela Američanka Shamier Littleová před Jamajčankou Rushell Claytonovou.
     
    Konec večerního programu 6. dne.
     
    400 m překážek žen

    1. Femke Bolová (NED) 51,70 s
    2. Shamier Littleová (USA) 52,80 (SB)
    3. Rushell Claytonová (JAM) 52,81 (PB)
    4. Kemi Adekoyaová (BRN) 53,09 (AR)
    5. Anna Cockrellová (USA) 53,34 (PB)
    6. Ayomide Folorunsová (ITA) 54,19
    7. Janieve Russellová (JAM) 54,28
    8. Andrenette Knightová (JAM) 55,20
    Femke si na čtvrtce překážek suverénně doběhla pro zlato
     
    400pŽ
    Femke Bolová po době stříbrné využila přechodu Sydney McLaughlinové-Levroneové na hladkou čtvrtku a zahajuje dobu zlatou! Sice to na čtvrtce překážek nebylo o takový parník, jak se čekalo, o svém vítězství definitivně rozhodla až na začátku cílové rovinky, přesto nakonec vyhrála o více než sekundu ve výborném čase 51,70 s! Nesmírně těsný boj o stříbro se uskutečnil na úrovni, která by ještě v dobách Zuzany Hejnové stačila na zlato. Hodně rychle rozběhla závod Američanka Shamier Littleová a ankonec byla ráda, že stříbro těsně udržela ve svém nejlepším letošním výkonu 52,80 s, bronzová Jamajčanka Rushell Claytonová ale ení smutná, jelikož si zaběhla osobní rekord 52,81 s! Ani nový asijský rekord Kemi Adekoyaová z Bahrajnu 53,09 s nestačil na lepší než bramborovou pozici.
     
    400pŽ
    Zbývá poslední závod čtvrtečního večera, finále čtvrtky překážek žen. Jak byly stovka překážek žen a čtvrtka mužů těsné, tady se čeká naprostý opak. Podle papírových předpokladů by se mělo bojovat jen o stříbro a skvělá, ale na tomto MS zatím hodně smutná Nizozemka Femke Bolová, by měla zvítězit zhruba o 2 sekundy. Bude to pravda?
     
    Kladivo žen

    1. Camryn Rogersová (CAN) 77,22 m
    2. Janee' Kassanavoidová (USA) 76,36
    3. DeAnna Priceová (USA) 75,41
    4. Hanna Skydanová (AZE) 74,18
    5. Silja Kosonenová (FIN) 73,89
    6. Sara Fantiniová (ITA) 73,85 (SB)
    7. Bianca Florentina Ghelberová (ROU) 73,70
    8. Wang Čeng (CHN) 72,14
    9. Katrine Koch Jacobsenová (DEN) 71,33 (SB)
    10. Čao Ťie (CHN) 70,29
    11. Anna Purchaseová (GBR) 70,29
    Malwina Kopronová (POL) NM
     
    KladŽ
    Šestá série na pořadí soutěže kladivářek vůbec nic nezměnila a stejně jako loni putují všechny medaile do Severní Ameriky! Bronz si pátým pokusem 75,41 m zajistila Američanka DeAnna Priceová, loňský bronz vylepšila na stříbro ve třetí sérii hodem 76,36 m další Američanka Janee' Kassanavoidová a zlato tentokrát putuje do Kanady, první velké světové zlato pak mohutně slaví Camryn Rogersová, která finále rozhodla hned svým prvním hodem, 77,22 m! A všechny tři medailistky slaví společně.
     
    400 m mužů

    1. Antonio Watson (JAM) 44,22 s
    2. Matthew Hudson-Smith (GBR) 44,31
    3. Quincy Hall (USA) 44,37 (PB)
    4. Vernon Norwood (USA) 44,39
    5. Kirani James (GRN) 44,52
    6. Sean Bailey (JAM) 44,96
    7. Håvard Bentdal Ingvaldsen (NOR) 45,08
    8. Wayde van Niekerk (RSA) 45,11
    Antonio Watson pro sebe urval zlato strhujícím finišem
     
    400M
    350 metrů běžel skvěle Brit Matthew Hudson-Smith, útočil nejen na zlato, ale i na evropský rekord, ale v závěru přeci jen drobně zpomalil, čehož využil Jamajčan Antonio Watson a při svém debutu na mistrovství světa fantastickým finišem snad z pátého místa bere nečekanou zlatou medaili v čase 44,22 s! Matthew Hudson-Smith udržel aspoň stříbro za 44,31 s, pouze bronz pro čtvrtkařskou velmoc z USA zajišťuje Quincy Hall v novém osobním rekordu 44,37 s. Známá jména Vernon Norwood, Kirani James a Wayde van Niekerk ostrouhala, Jihoafričan dokonce finále silově nezvládl, v cílové rovince odpadl a doběhl poslední.
    Vozík zleva nedal přednost a narazil do vozíku přivážející aktéry semifinále dvoustovky, v němž seděl i Čech Ondřej Macík
     
    400M
    Vysoké plůtky jsou odstraněny a poběží se po celém oválu, je tu finále čtvrtky mužů! To může být podle letošních časů neskutečně dramatické, uvidíme, jaká bude realita. Dokáže Jihoafričan Wayde van Niekerk korunovat svůj velký návrat po vleklém zranění triumfem a stát se potřetí v kariéře mistrem světa, poprvé po 6 letech?
     
    KladŽ
    Na prvních dvou místech soutěže kladivářek ani pátá série nic nezměnila. Jde se na poslední pokusy.
     
    100 m překážek žen

    1. Danielle Williamsová (JAM) 12,43 s (SB)
    2. Jasmine Camachová-Quinnová (PUR) 12,44
    3. Kendra Harrisonová (USA) 12,46
    4. Devynne Charltonová (BAH) 12,52
    5. Ackera Nugentová (JAM) 12,61
    6. Tobi Amusanová (NGR) 12,62
    7. Ditaji Kambundjiová (SUI) 12,70
    8. Nia Aliová (USA) 12,78
    Největší favoritky zaskočila Jamajčanka Williamsová
     
    100pŽ
    Nejlépe sice vystartovala Bahamanka Devynne Charltonová, ale postupně ji soupeřky předbíhaly a letos nečekaně, ale v kariéře již podruhé, se mistryní světa stala z krajní druhé dráhy Jamajčanka Danielle Williamsová! Poněkud pomalejší finále, než všichni čekali, vítězný čas je 12,43 s. Jednalo se však o těsný finiš tří závodnic, který rozhodl hluboký předklon Williamsové. Opět se potvrdilo, že cílovat má smysl. Portoričanka Jasmine Camachová-Quinnová až do dneška žádnou stříbrnou medaili nezískala, jen zlaté a bronzové, takže zklamaná určitě nebude, prohrála o jedinou setinu sekundy. Další 2 setiny ztratila na třetím místě Kendra Harrisonová. Tobi Amusanová na to dnes neměla a časem 12,62 s končí až šestá.

    Libor Štěpán

    Program večerního bloku 6. dne
    19:00 - 5 000 m mužů, rozběhy
    19:30 - dálka mužů, finále (Radek Juška)
    19:45 - 200 m žen, semifinále
    20:20 - 200 m mužů, semifinále (Ondřej Macík)
    20:26 - kladivo žen, finále
    20:50 - 800 m mužů, semifinále
    21:22 - 100 m překážek žen, finále
    21:35 - 400 m mužů, finále
    21:50 - 400 m překážek žen, finále
    400 m překážek žen, finále
    1. Femke Bolová (NED) 51,70 s
    2. Shamier Littleová (USA) 52,80 (SB)
    3. Rushell Claytonová (JAM) 52,81 (PB)
    4. Kemi Adekoyaová (BRN) 53,09 (AR)
    5. Anna Cockrellová (USA) 53,34 (PB)
    6. Ayomide Folorunsová (ITA) 54,19
    7. Janieve Russellová (JAM) 54,28
    8. Andrenette Knightová (JAM) 55,20
    Kladivo žen, finále
    1. Camryn Rogersová (CAN) 77,22 m
    2. Janee' Kassanavoidová (USA) 76,36
    3. DeAnna Priceová (USA) 75,41
    4. Hanna Skydanová (AZE) 74,18
    5. Silja Kosonenová (FIN) 73,89
    6. Sara Fantiniová (ITA) 73,85 (SB)
    7. Bianca Florentina Ghelberová (ROU) 73,70
    8. Wang Čeng (CHN) 72,14
    9. Katrine Koch Jacobsenová (DEN) 71,33 (SB)
    10. Čao Ťie (CHN) 70,29
    11. Anna Purchaseová (GBR) 70,29
    Malwina Kopronová (POL) NM
    400 m mužů, finále
    1. Antonio Watson (JAM) 44,22 s
    2. Matthew Hudson-Smith (GBR) 44,31
    3. Quincy Hall (USA) 44,37 (PB)
    4. Vernon Norwood (USA) 44,39
    5. Sean Bailey (JAM) 44,96
    6. Håvard Bentdal Ingvaldsen (NOR) 45,08
    7. Wayde van Niekerk (RSA) 45,11
    Kirani James (GRN) DQ
    100 m překážek žen, finále
    1. Danielle Williamsová (JAM) 12,43 s (SB)
    2. Jasmine Camachová-Quinnová (PUR) 12,44
    3. Kendra Harrisonová (USA) 12,46
    4. Devynne Charltonová (BAH) 12,52
    5. Ackera Nugentová (JAM) 12,61
    6. Tobi Amusanová (NGR) 12,62
    7. Ditaji Kambundjiová (SUI) 12,70
    8. Nia Aliová (USA) 12,78
    800 m mužů, semifinále
    1. rozběh

    1. Slimane Moula (ALG) 1:43,93 min Q
    2. Tshepiso Masalela (BOT) 1:44,14 (PB) Q
    3. Ben Pattison (GBR) 1:44,23 q
    4. Mateusz Borkowski (POL) 1:44,30 (PB)
    5. Mohamed Attaoui (ESP) 1:44,35 (PB)
    6. Benjamin Robert (FRA) 1:44,38
    7. Abdelati El Guesse (MAR) 1:44,55
    8. Joseph Deng (AUS) 1:48,12

    2. rozběh

    1. Marco Arop (CAN) 1:44,02 min Q
    2. Djamel Sedjati (ALG) 1:44,49 Q
    3. Saúl Ordóñez (ESP) 1:44,74
    4. Catalin Tecuceanu (ITA) 1:44,79 (PB)
    5. Gabriel Tual (FRA) 1:44,83
    6. Filip Ostrowski (POL) 1:45,30 (PB)
    7. Daniel Rowden (GBR) 1:45,38
    8. Alex Ngelo Kipngetich (KEN) 1:45,56

    3. rozběh

    1. Emmanuel Wanyonyi (KEN) 1:43,83 min Q
    2. Adrián Ben (ESP) 1:43,92 (PB) Q
    3. Bryce Hoppel (USA) 1:44,04 q
    4. Yanis Menzane (FRA) 1:44,30 (=PB)
    5. Simone Barontini (ITA) 1:44,34 (PB)
    6. Andreas Kramer (SWE) 1:44,57 (SB)
    7. Mark English (IRL) 1:45,14 (SB)
    8. Max Burgin (GBR) 1:47,60
    Dálka mužů, finále
    1. Miltiadis Tentoglou (GRE) 8,52 m (SB)
    2. Wayne Pinnock (JAM) 8,50
    3. Tajay Gayle (JAM) 8,27 (=SB)
    4. Carey McLeod (JAM) 8,27
    5. Wang Ťia-nan (CHN) 8,05
    6. Thobias Montler (SWE) 8,00
    7. Radek Juška (CZE) 7,98
    8. William Williams (USA) 7,94
    9. Simon Ehammer (SUI) 7,87
    10. Alejandro Parada (CUB) 7,86
    11. Jeswin Aldrin (IND) 7,77
    12. Marquis Dendy (USA) 7,62
    200 m mužů, semifinále
    1. rozběh

    1. Noah Lyles (USA) 19,76 s Q
    2. Alexander Ogando (DOM) 20,02 Q
    3. Tarsis Gracious Orogot (UGA) 20,26
    4. Brendon Rodney (CAN) 20,27
    5. Andrew Hudson (JAM) 20,38
    6. Luxolo Adams (RSA) 20,44
    7. Šota Iizuka (JPN) 20,54
    8. Ondřej Macík (CZE) 20,71

    2. rozběh

    1. Kenneth Bednarek (USA) 19,96 s Q
    2. Letsile Tebogo (BOT) 19,97 Q
    3. Courtney Lindsey (USA) 20,22
    4. Sinesipho Dambile (RSA) 20,28 (PB)
    5. Renan Correa (BRA) 20,43
    6. Taymir Burnet (NED) 20,65
    7. Alaba Olukunle Akintola (NGR) 20,75
    Aaron Brown (CAN) DQ

    3. rozběh

    1. Erriyon Knighton (USA) 19,98 s Q
    2. Zharnel Hughes (GBR) 20,02 Q
    3. Andre De Grasse (CAN) 20,10 q
    4. Joseph Fahnbulleh (LBR) 20,21 q
    5. Towa Uzawa (JPN) 20,33
    6. Rasheed Dwyer (JAM) 20,49
    7. Shaun Maswanganyi (RSA) 20,65
    8. William Reais (SUI) 20,67
    200 m žen, semifinále
    1. rozběh

    1. Gabrielle Thomasová (USA) 21,97 s Q
    2. Dina Asherová-Smithová (GBR) 22,28 Q
    3. Natalliah Whyteová (JAM) 22,52
    4. Tasa Jiyaová (NED) 22,67 (PB)
    5. Olivia Fotopoulouová (CYP) 22,73
    6. Maboundou Konéová (CIV) 22,73
    7. Dalia Kaddariová (ITA) 22,75
    8. Polyniki Emmanouilidouová (GRE) 23,15

    2. rozběh

    1. Julien Alfredová (LCA) 22,17 s Q
    2. Daryll Neitaová (GBR) 22,21 (PB) Q
    3. Anthonique Strachanová (BAH) 22,30 q
    4. Kayla Whiteová (USA) 22,34
    5. Kevona Davisová (JAM) 22,34
    6. Jessika Gbaiová (CIV) 22,88
    7. Adaejah Hodgeová (IVB) 22,96
    8. Kryscina Cimanouská (POL) 23,34

    3. rozběh

    1. Shericka Jacksonová (JAM) 22,00 s Q
    2. Sha'Carri Richardsonová (USA) 22,20 Q
    3. Marie-Josée Ta Louová (CIV) 22,26 (=SB) q
    4. Bianca Williamsová (GBR) 22,45 (PB)
    5. Jaël Bestuéová (ESP) 22,60
    6. Veronica Shanti Pereiraová (SGP) 22,79
    7. Favour Ofiliová (NGR) 22,86
    8. Gina Bassová (GAM) 23,10
    5 000 m mužů, rozběhy
    1. rozběh

    1. Mohamed Katir (ESP) 13:35,90 min Q
    2. Hagos Gebrhiwet (ETH) 13:36,15 Q
    3. Jakob Ingebrigtsen (NOR) 13:36,21 (SB) Q
    4. Ouassim Oumaiz (ESP) 13:36,35 Q
    5. Abdihamid Nur (USA) 13:36,37 Q
    6. Jimmy Gressier (FRA) 13:36,42 Q
    7. Paul Chelimo (USA) 13:36,51 Q
    8. Narve Gilje Nordås (NOR) 13:36,55 Q
    9. Andreas Almgren (SWE) 13:36,57
    10. Egide Ntakarutimana (BDI) 13:37,53
    11. Benjamin Flanagan (CAN) 13:38,69
    12. Mike Foppen (NED) 13:38,94
    13. John Heymans (BEL) 13:39,67
    14. Nicholas Kipkorir (KEN) 13:40,43
    15. Birhanu Balew (BRN) 13:41,00
    16. Brian Fay (IRL) 13:42,86
    17. Cornelius Kemboi (KEN) 13:44,32
    18. Kazuja Šiodžiri (JPN) 13:51,00
    19. Stewart McSweyn (AUS) 13:56,81
    20. Sam Parsons (GER) 14:03,14
    21. Valentin Soca (URU) 14:16,15

    2. rozběh

    1. Luis Grijalva (GUA) 13:32,72 min Q
    2. Yomif Kejelcha (ETH) 13:32,83 Q
    3. Mohammed Ahmed (CAN) 13:33,16 Q
    4. Berihu Aregawi (ETH) 13:33,23 Q
    5. Oscar Chelimo (UGA) 13:33,40 (SB) Q
    6. Mohamed Ismail (DJI) 13:33,51
    7. Jacob Krop (KEN) 13:33,63
    7. Ishmael Rokitto Kipkurui (KEN) 13:33,63 Q
    9. Thierry Ndikumwenayo (ESP) 13:34,03
    10. Rodrigue Kwizera (BDI) 13:35,81
    11. Magnus Tuv Myhre (NOR) 13:36,36
    12. Jonas Raess (SUI) 13:37,84
    13. Henrik Ingebrigtsen (NOR) 13:38,80
    14. Hugo Hay (FRA) 13:39,76
    15. Sean McGorty (USA) 13:40,28
    16. Morgan McDonald (AUS) 13:43,58
    17. Hjuga Endo (JPN) 13:50,49
    18. Emil Danielsson (SWE) 13:54,35
    19. Robin Hendrix (BEL) 13:55,81
    20. Samuel Freire (CPV) 14:07,38 (PB)
    21. Ferenc Soma Kovács (HUN) 14:11,99 (SB)
    22. Mohamed Hrezi (LBA) 14:14,72 (SB)