Kategória ELITE muži sk M. van der Poel(NED) (kon.)
koniec udalosti
Kategória ELITE muži

M. van der Poel(NED)

Nedeľa 06.08.2023, 10:30 • Glasgow, Škótsko • Majstrovstvá Sveta v cyklistike
     
    Mads Pedersen bude určite sklamaný, pretože mu zostalo nepopulárne štvrté miesto.
     
    Van Aert sa dokázal odpútať od Pedersena a Pogačara, takže získal striebornú medailu pre Belgicko. V špurtovom dánsko-slovinskom súboji napokon uspel Pogačar, takže vybojoval aspoň bronz pre Slovinsko.
     
    V tejto chvíli holandský reprezentant van der Poel preťal cieľovú pásku a je zlatý!
     
    1 km
    Posledný kilometer si van der Poel už môže užívať a predčasne oslavovať, pretože získa zlato na MS 2023 v cestnej cyklistike v mužskej kategórii Elite!
     
    2 km
    Posledné technické zákruty, ktoré musí zvládnuť van der Poel a už bude na cieľovej rovinke!
     
    5 km
    Už len päť kilometrov delí van der Poela od zlata, ktorý môže získať pre Holandsko po dlhých 40 rokoch!
     
    10 km
    Tak posledných 10 kilometrov pre Mathieu van der Poela, trojica za ním už možno aj rezignovala na boj o zlato.
     
    11 km
    Náskok van der Poela sa už blíži k jednej minúte, čo už vyzerá mimoriadne nádejne pre holadsnkého reprezentanta!
     
    16,5
    Ale van der Poel doplatil na mokrú trať a skončil na zemi, našťastie sa však rýchlo postavil a ešte si udržal náskok na prvom mieste, ale už je menší!
     
    19 km
    Holandský reprezentant van der Poel vynikajúco zvládol aj stúpanie, takže sa stále vzďaľuje od trojice Pogačar, Pedersen a Van Aert, ktorí si to zrejme budú musieť rozdať iba o striebro a bronz.
     
    21 km
    Bettiol bol dobehnutý a ani sa v tejto skupine neudržal, následne zaútočil jeden z favoritov van der Poel a snaží sa o sólo jazdu pre zlato!
     
    43 km
    Ekuádorský reprezentant Narvaez v skupine favoritov za Bettiolom doplatil na mokré podmienky a po páde skončil v bariérach.
     
    68 km
    Ani tejto malej skupine s favoritmi to nevyjde, pretože pelotón sa opäť spojil a budeme čakať na ďalšie pokusy o útok.
     
    72,7
    Napokon Vermaerke na čele vydržal ešte chvíľu, ale teraz je dobehnutý šesťčlennou skupinou, v ktorej sa nachádza viacero favoritov ako van der Poel, Van Aert, Pogačar či Pedersen.
     
    74 km
    V tejto chvíli možno konštatovať, že dlhý únik je definitívne na konci a uvidíme teraz priamy súboj v skupine favoritov, ktorý zostal z pelotónu.
     
    78 km
    Vpredu z deväťčlennej skupiny zostal sám už iba americký reprezentant Kevin Vermaerke, ktorý ešte drží náskok pol minúty pred pelotónom, v ktorom sa nachádza množstvo favoritov.
     
    87 km
    Veľká smola pre talianskeho pretekára Mattea Trentina, ktorý pri stúpaní v blízkosti bariéry spadol a definitívne môže zabudnúť na dobré umiestnenie.
     
    98 km
    Predčasný koniec aj pre dánskeho pretekára Kaspera Asgreena, ktorý dnes určite mal väčšie ambície.
     
    100 km
    Presne sto kilometrov pred cieľom je oficiálne potvrdené odstúpenie aj druhého slovenského zástupcu Matúša Štočeka.
     
    104 km
    Z pelotónu odpadli ďalší favoriti Julian Alaphilippe či Jasper Philipsen.
     
    106 km
    Francúzsky pretekár Chtistophe Laporte musel riešiť technické problémy a vymenil celý bicykel, takže teraz bude musieť naháňať pelotón.
     
    109,5
    Peter Sagan to oficiálne zabalil, pretože už asi aj tak vedel, že by nesplnil limit, a tak nedôjde do cieľa na svojich posledných majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike!
     
    117,5
    Peter Sagan sa už nachádza v zadnej skupine za pelotónom, pričom jeho tempo bolo vlažné a asi bude mať problém s dokončením dnešných pretekov. Matúš Štoček je však na tom ešte horšie a stráca ešte viac.
     
    123 km
    Od pelotónu sa dokázala odrthnúť trojčlenná skupina, ktorá je zložená z talianskeho reprezentanta Lorenza Rotu a dvoch nórskych pretekárov Mattiasa Skjelmoseho a Tobias Johannessena.
     
    127 km
    Tak aj réžia si vybrala záber na Petra Sagana, ktorý sa nachádza na zadných pozíciach v pelotóne a asi bude mať čoskoro problém sa v ňom udržať.
     
    128 km
    Vedúca skupina sa už nachádza v nájazde do druhého kola, zatiaľ čo by sa Peter Sagan ešte mal nachádzať v pelotóne, ale Matúš Štoček by mal byť už súčasťou menšej skupiny so stratou na hlavný balík.
     
    132 km
    Počet odstúpení sa každou chvíľou zvyšuje aj kvôli ďalším pádom, ale pelotón už stiahol náskok na približne tri minúty.
     
    135 km
    V pelotóne nastal ďalší pád a medzitým odstúpili aj ďalší dvaja austrálski pretekári Durbridge a Plapp.
     
    143 km
    Vedúca skupina oficiálne vstúpila do prvého kola z desiatich v centre Glasgowa.
     
    145 km
    Problémy s pedálmi na svojom bicykli má slovinský reprezentant Anžé Skok, ktorého museli aj roztlačiť.
     
    149 km
    Pelotón stiahol ďalšiu pol minútu a začínajú z neho odpádavať ďalší jazdci, pričom nie je jasné, či sa v ňom ešte nachádza Peter Sagan a Matúš Štoček.
     
    157 km
    Okrem toho z pretekov odstúpili aj Eliezer Soares a Darel Christopher, takže celkovo už päť pretekárov predčasne skončilo.
     
    160 km
    Ďalšia veľmi nepríjemná zrážka v pelotóne pri jednej z úzkych zákrut a kolumbijský pretekár Fernando Gaviria po nej zostal otrasený na trati a bude potrebovať pomoc lekárov, takže dnešné preteky preňho nešťastne končia!
     
    167 km
    Nepríjemné ťažkosti pre nórskeho reprezentanta Aleksanda Leknessunda, ktorý si musel vymeniť predné koleso a stratil veľa času na pelotón.
     
    175 km
    Réžia prenosu si aj vybrala záber na nášho reprezentanta Matúša Štočeka, ktorý zrejme začína v stúpaní strácať kontakt s veľmi rýchlym pelotónom.
     
    191 km
    Vedúca skupina už pokračuje, pelotón si musí ešte chvíľu počkať, pretože je dôležité, aby bol rozostup medzi nimi rovnaký ako pred prerušením.
     
    191,8
    Konečne máme oficiálnu informáciu, že preteky budú reštartované o 13:15, takže si počkáme ešte desať minút.
     
    191,8
    Pretekári sa dokonca musia uhýbať policajnému autu, ktoré je zrejme určené na rozohnanie protestujúcich, pretože organizátori zjavne nezvládajú túto situáciu.
     
    191,8
    Jazdci stále čakajú vedľa svojich bicyklov a nám zostáva len dúfať, že prerušenie nebude trvať dlho a organizátori si čoskoro poradia s neznámymi protestujújucimi na trati.
     
    191,8
    Trojica prenasledovateľov Bennett, Fagundez a Schuurhuis bola pohltená hlavným balíkom, ktorý sa postupne snaží zrýchľovať. Lenže následne bol pelotón zastavený podobne ako aj vedúca deväťčlenná skupina kvôli protestu, takže preteky sú prerušené!
     
    202 km
    Berhane má po páde problémy s pravým ramenom, pre ktoré nebude môcť pokračovať a odstupuje z dnešných pretekov.
     
    205,5
    Tak teraz nepríjemný pád, do ktorého boli zapletení reprezentant Eritrey Natnael Berhane a kapverdský pretekár Eliezer Soares, ktorí potrebovali pomoc od sprievodných áut.
     
    210 km
    Už poznáme meno aj prvého pretekára, ktorý oficiálne odstúpil z dnešných pretekov a je ním Morne Van Niekerk, ktorý je reprezentant Južnej Afriky.
     
    211 km
    Čo sa týka slovenských reprezentantov, tak Peter Sagan aj Matúš Štoček by mali byť súčasťou pelotónu, ktorého strata na vedúcu deväťčlennú skupinu je už viac ako šesť sekúnd.
     
    230 km
    V tejto chvíli si môžeme povedať kompletné zloženie vedúcej skupiny: Patrick Gamper, Rory Townsend, Owain Doull, Matthew Dinham, Harold Tejada, Kevin Vermaerke, Ryan Christensen, Krists Neiland a Petr Kelemen.
     
    239 km
    Už aj vedúca skupina sa začína trhať, pretože rakúsky pretekár Patrick Gamper nedokázal udržať tempo a začína s ňou strácať kontakt.
     
    248 km
    Vpredu sa vytvorila deväťčlenná skupina, ktorá má náskok už viac ako polminúty a jedným z členov je aj český reprezentant Petr Kelemen.

    Filip Kosnáč