Diamantová liga – Silesia (kon.)
koniec udalosti
Diamantová liga – Silesia

cz Nedeľa 16.07.2023, 14:00Diamantová liga
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 14:00.
     
    Letošní Diamantová liga pokračuje v neděli dalším mítinkem v polské Silesii. Na akci vyrazilo i duo českých reprezentantů. Ve vrhu koulí se představí Tomáš Staněk, jeden z nejlepších Evropanů této sezony, a v hodu oštěpem Nikola Ogrodníková.
     
    Program
    14:00 Skok do výšky žen
    14:40 Vrh koulí mužů (Tomáš Staněk)
    15:42 Trojskok žen
    15:45 Skok o tyči mužů
    16:04 400m žen
    16:08 Skok do výšky mužů
    16:16 100m mužů
    16:26 3000m žen
    16:47 100m překážek žen
    16:53 Hod oštěpem žen (Nikola Ogrodníková)
    16:57 3000m překážek mužů
    17:16 400m mužů
    17:27 800m žen
    17:38 1500m mužů
    17:53 100m žen
     
    Tomáše Staňka nečeká v koulařském sektoru nic jednoduchého. Bude čelit čtyřem Američanům, jejichž nejlepší letošní výkon začíná 22 metry v čele se světovým rekordmanem Ryanem Crouserem, který hodil letos už 23,56 metru. Kromě nic budou v akci i rozjetí Novozélanďané Tom Wals a Jack Gill, kteří letos rovněž přehodili 22 metrů. Předběžně to vypadá, že Staněk by, pokud by všichni hodili to, co umí, měl zápolit pouze s Italem Leonardem Fabbrim a Chorvatem Filipem Mihaljevičem.

    Náročné soupeřky bude mít i v oštěpu Nikola Ogrodníková. Hlavními favoritkami závodu budou Japonka Haruka Kitagučiová a Australanka Mackenzie Littleová, kterým bude chtít sekundovat novozélandská oštěpařka Tori Peetersová. Otázkou je, jestli Norka Sigrid Borgeová dokáže konečně chytit formu a navázat na svých senzačních 66,5 metru, které letos hodila.

    Během mítinku se můžeme těšit na vystoupení světového rekordmana v tyči Armanda Duplantise, trojskokanskou hvězdu Yulimar Rojasovou, hvězdnou čtvrtkařku Marileidy Paulinovou, překážkářku Kendru Harrisonovou a mnohé další.
     
    Mítink odstartoval.
     
    Výška
    Celé dění na polském mítinku Diamantové ligy odstartuje ženský skok do výšky. Prozatím vedoucí ženou této sezony je Iryna Geraščenková, která je s 19 body o tři body před Australankou Nicolou Olyslagersovou a o čtyři body před Srbkou Angelinou Topičovou. Všechny tři startují i v Silesii.
     
    Výška
    Skákat se začíná na 185 centimetrech. Tuto laťku prozatím překonaly Julija Levčenková, Angelina Topičová, Morgan Lakeová, Iryna Geraščenková, Eleanor Pattersonová a Lamara Distinová. Kateryna Tabašnyková a Naděžda Dubovická laťku shodily. Nicola Olyslagersová vynechává.
     
    Výška
    Dubovická překonala 185 centimetrů na druhý pokus, Tabašnyková na třetí. Pokračovat se bude na 189 centimetrech.
     
    Výška
    Na 189 centimetrech vynechává Angelina Topičová. Eleanor Pattersonová pak prvním pokusem shazuje. Další výškařky úspěšně zdolaly na první dobrou.
     
    Výška
    Nakonec Pattersonová druhým pokusem překonala 189 centimetrů a všech devět výškařek bude pokračovat na 192 centimetrech.
     
    Výška
    Na další postupné výšce už se kupí chybičky o poznání více. Prozatím laťku překonaly Iryna Geraščenková, Julia Levčenková a Angelina Topičová.
     
    Výška
    Těch chybiček se kupí vskutku hodně. Na první pokus ještě překonala 192 centimetrů Nicola Olyslagersová, ostatní musí opravovat. Distinová, Dubovická a Tabašnyková dokonce už mají před sebou jen poslední pokus.
     
    Koule
    Mezitím se pomaličku chystá start závodu ve vrhu koulí s Tomášem Staňkem a celkem šesti zámořskými superfavority. Čtyřmi Američany a dvěma Novozélanďany, kteří letos už přehodili 22 metrů – Ryan Crouser pochopitelně i 23 metrů.
     
    Koule
    Zmíněný Crouser v první sérii přešlápl. Tom Walsh naopak háže 21,60 metru. Začíná zlehka.
     
    Koule
    Joe Kovacs hodil prvním pokusem o dva metry méně, než je jeho nejlepší letošní výkon. Předvedl 20,69 metru a nezačal tedy na pozitivní vlně.
     
    Výška
    Morgan Lakeová druhým pokusem zdolala 192 centimetrů. A je jediná. Lamara Distinová, Naděžda Dubovická, Kateryna Tabašnyková a Eleanor Pattersonová třikrát shazují a soutěž pro ně končí.
     
    Koule
    Tomáš Staněk zahajuje soutěž křížkem. První pokus je neplatný.
     
    Koule
    Ryan Crouser ve druhé sérii předvedl 21,84 metru, díky čemuž se prodral do vedení soutěže. Bohužel, Tomáš Staněk má i druhým pokusem křížek. Potřebuje nutně hodit, jinak se nevejde do první osmičky.
     
    Výška
    Mezitím na 195 centimetrech skončila pouť Britky Morgan Lakeové. V soutěži tedy pokračují už jen Iryna Geraščenková, Julia Levčenková, Angelina Topičová a Nicola Olyslagersová.
     
    Koule
    Tom Walsh se každým pokusem zlepšuje. Ve třetí sérii hodil 21,73 metru a už dýchá na paty Crousera. Třetí je s 21,31 metry Američan Josh Awotunde.
     
    Koule
    Chorvat Filip Mihaljevič hodil ve třetí sérii 21,63 metru a prodral se na třetí příčku za Walshe a před Awotundea. Blíží se pokus pravdy pro Tomáše Staňka.
     
    Koule
    Jenže je to třetí křížek! Tomáš Staněk, stejně jako domácí Michal Haratyk, nemá zapsán ani jeden platný pokus a nedostal se do první osmičky, která bude v soutěži dál pokračovat.
     
    Koule
    Posledním pokusem ve třetí sérii se povedlo Američanovi Paytonovi Otterdahlovi hodit 21,88 metru a dere se na první místo před svého krajana Ryana Crousera.
     
    Výška
    Na 198 centimetrech skočila napoprvé pouze Iryna Geraščenková. Na třetí pokus zvládly laťku Olyslagersová s Levčenkovou. A třikrát shodila Topičová, která tak končí na čtvrtém místě.
     
    Koule
    Ryan Crouser se opřel do svého pokusu v páté sérii, hodil 22,52 metru a jde suverénně do čela závodu! Je první, komu se dnes povedlo překonat dvaadvacetimetrovou hranici!
     
    Výška
    Ve výškařském sektoru je doskákáno! Všechny tři zbývající výškřky nedokázaly 201 centimetrů překonat a z vítězství se tak raduje Ukrajinka Iryna Geraščenková, která měla až do 201 cm čistý zápis. Druhá skončila Nicola Olyslagersová z Austrálie a třetí Julia Levčenková z Ukrajiny.
     
    Skok do výšky žen
    1. Iryna Geraščenková (UKR) 1,98
    2. Nicola Olyslagersová (AUS) 1,98
    3. Julia Levčenková (UKR) 1,98
    4. Angelina Topičová (SRB) 1,95
    5. Morgan Lakeová (GBR) 1,92
    6. Lamara Distinová (JAM) 1,89
     
    Koule
    Ryan Crouser v poslední sérii ještě vylepšil svůj zápis o tři centimetry a vyhrál koulařskou soutěž s výkonem 22,55 metru! Druhé místo obsadil jeho krajan Payton Otterdahl za 21,88 metru a třetí skončil Novozélanďan Tom Walsh za 21,78 metru.
     
    Vrh koulí mužů
    1. Ryan Crouser (USA) 22,55
    2. Payton Otterdahl (USA) 21,88
    3. Tom Walsh (NZL) 21,78
    4. Filip Mihaljevič (CRO) 21,63
    5. Josh Awotunde (USA) 21,61
    6. Jacko Gill (NZL) 21,38
    ---
    Tomáš Staněk (CZE) NM
     
    1500m
    Na dráze proběhla neklasifikovaná disciplína, běh na 1500 metrů žen. Ve startovním poli byla i česká reprezentantka Kristiina Mäki, která s časem 4:03,27, což je její nové sezonní maximum, obsadila ve špičkové konkurenci 10. místo. Vítězství v novém osobáku a v novém rekordu mítinku zapsala Etiopanka Hirut Mesheshaová, která zastavila stopky na čase 3:54,87.
     
    3skok
    Pomaličku se rozbíhá další diamantová disciplína, konkrétně ženský trojskok. Hlavní hvězdou je Yulimar Rojasová, která začala soutěž jako první a předvedla 14,43 metru.
     
    Tyč
    A také započne závod ve skoku o tyči se světovým rekordmanem Armandem Duplantisem. Většího favorita ve startovním poli zkrátka není.
     
    3skok
    Jak prozatím naznačují pokusy v první sérii, ono by klidně Rojasové, která už letos skočila přes 15 metrů, mohl její pokus bohatě stačit na jedno z předních umístění. Spoléhat se na to ale nemůže.
     
    3skok
    Teď už si ale Rojasová říká o vítězství! Ve druhé sérii skáče 14,80 metru a tuto dálku v této sezoně dokázaly překonat už jen Kubánky Leyanis Pérezová a Liadagmis Poveaová, které ale v první sérii za Rojasovou zaostávaly.
     
    3skok
    Obě Kubánky ale ve druhé sérii zabraly a Rojasovou prohání. Pérezová skočila 14,67 metru a Poveaová 14,62 metru. Čtvrtou příčku bere momentálně Shanieka Rickettsová z Jamajky se 14,47 metry.
     
    400m
    Mezitím oficiálně začal dnešní mítink a to hodně zostra! Závodem na 400 metrů, ve kterém si domácí Natalia Kaczmareková stanovila nový osobní rekord! Také překonala rekord mítinku s časem 49,48 a porazila druhou Nizozemku Lieke Klaverovou i třetí hvězdnou Marileidy Paulinovou z Dominikánské republiky.
     
    400m žen
    1. Natalia Kaczmareková (POL) 49,48
    2. Lieke Klaverová (NED) 49,81
    3. Marileidy Paulinová (DOM) 50,00
    4. Candice McLeodová (JAM) 50,19
    5. Sada Williamsová (BAR) 50,34
    6. Victoria Ohuruoguová (GBR) 50,48
     
    Tyč
    V tyčkařském sektoru všichni zvládli základní výšku na 541 centimetrech. Kromě Armanda Duplantise, který laťku vynechal a bude startovat až na 561 centimetrech.
     
    3skok
    Jamajčanka Rickettsová si ve třetí sérii polepšila na 14,56 metru, ale zůstává čtvrtá za Rojasovou, Pérezovou a Poveaovou.
     
    Výška
    Rozběhl se také mužský skok do výšky. Očekává se zejména souboj Gianmarca Tamberiho s Mutazem Essou Barshimem, ale otázkou je, jestli mají před hlavním vrcholem sezony už doladěnou formu, nebo se prozatím pouze rozehřívají.
     
    3skok
    Rojasové by i její pokus ve čtvrté sérii stačil k vedení. Venezuelanka předvedla 14 metrů a 70 centimetrů, tedy o deset centimetrů méně než ve druhé sérii.
     
    100m
    Překvapení v závodě na 100 metrů mužů! Akani Simbine porazil všechny favority časem 9,97, přičemž rozhodoval fotofiniš mezi hned čtyřmi sprintery! Druhý je o jednu setinu pomalejší Fred Kerley, třetí je Emmanuel Eseme z Kamerunu a až čtvrtý Cravont Charleston, který měl přitom fantastický start a dlouho se držel ve vedení. Ale v závěru se nechal předstihnout.
     
    100m mužů
    1. Akani Simbine (RSA) 9,97
    2. Fred Kerley (USA) 9,98
    3. Emmanuel Eseme (CMR) 9,98
    4. Cravont Charleston (USA) 9,99
    5. Yohan Blake (JAM) 10,01
    6. Marvin Bracy-Williams (USA) 10,10
     
    3skok
    Marně se snaží Thea Lafondová vyhoupnout z páté pozice směrem výš. Ve čtvrté sérii skočila 14,34 metru, což nestačí na čtvrtou Rickettsovou.
     
    3skok
    To Yulimar Rojasová dál přitápí pod kotlem! Pátým pokusem skáče 14,86 metru a znovu se vzdaluje svým nejbližším konkurentkám!
     
    Tyč
    V tyčkařském sektoru třikrát selhal na 5,61 metrech Nizozemec Menno Vloon a hned po něm i Nor Sondre Guttormsen. Tito tyčkaři tak končí na děleném devátém místě.
     
    3skok
    V páté sérii si polepšila Maryna Bech-Romančuková na 14,70 metru a prodrala se na druhé místo za Rojasovou! Doposud byla až na šestém místě, dokázala ale zmobilizovat své síly.
     
    3000m
    Závod na tři kilometry žen si v rekordu mítinku za 8:26,61 podmanila Etiopanka Freweyni Hailuová, která v posledním okruhu poodběhla od Keňanky Lilian Rengerukové. Třetí skončila Lemiem Hailuová, další etiopská běžkyně.
     
    3000m žen
    1. Freweyni Hailuová (ETH) 8:26,61
    2. Lilian Rengeruková (KEN) 8:27,80
    3. Lemiem Hailuová (ETH) 8:29,43
    4. Teresiah Muthoni Gateriová (KEN) 8:29,48
    5. Margaret Akidorová (KEN) 8:31,45
    6. Sarah Chelangatová (UGA) 8:35,82
     
    3skok
    Yulimar Rojasová vylepšila svůj nejlepší výkon této sezony a tedy i nejlepší světový výkon sezony! V poslední sérii skáče 15,18 metru! Tak v trojskokanském sektoru už není, co řešit.
     
    3skok
    A pořadí se už také neměnilo. Rojasová vítězí před Bechovou-Romančukovou a třetí je Pérezová.
     
    Trojskok žen
    1. Yulimar Rojasová (VEN) 15,18
    2. Maryna Bech-Romančuková (UKR) 14,70
    3. Leyanis Pérezová (CUB) 14,67
    4. Liadagmis Poveaová (CUB) 14,62
    5. Shanieka Rickettsová (JAM) 14,56
    6. Thea Lafondová (DMA) 14,43
     
    Výška
    Ve výšce zatím bez zaváhání a s čistým zápisem zvládají závod Katařan Barshim, Novozélanďan Kerr a Kubánec Zayas. Jedno zaváhání si už připsal Ital Tamberi. Na 224 centimetrech už vypadli Ukrajinec Andrij Procenko a Belgičan Thomas Carmoy.
     
    100mpř
    Závod na 100 metrů překážek si ve vyrovnaném rekordu mítinku v čase 12,34 ukořistila Nigérijka Tobu Amusanová, která těsně, o jednu setinku, předčila Američanku Kendru Harrisonovou! Nia Aliová ze Spojených států je třetí.
     
    100m překážek žen
    1. Tobi Amusanová (NGR) 12,34
    2. Kendra Harrisonová (USA) 12,35
    3. Nia Aliová (USA) 12,38
    4. Megan Tapperová (JAM) 12,49
    5. Danielle Williamsová (JAM) 12,55
    6. Tia Jonesová (USA) 12,57
     
    Tyč
    Posledním pokusem se v tyči zachránili na 571 centimetrech Thiago Braz, Kurtis Marschall a Zach McWhorter. Takže dál soutěží pokračuje osm tyčkařů.
     
    Oštěp
    Rozjíždí se ženský oštěp s Nikolou Ogrodníkovou! Svůj pokus už má za sebou asi největší favoritka Haruka Kitagučiová, která předvedla 64,12 metru.
     
    Oštěp
    Ogrodníková prvním pokusem hodila 58,40 metru. Česká reprezentantka má jistotu, že bude házet minimálně pět pokusů, má tedy dost prostoru ke zlepšení.
     
    Výška
    Ve výškařském sektoru skončil na 227 centimetrech Hamish Kerr. Dál pokračuje tedy sedm výškařů.
     
    3000mp
    Závod na 3000 metrů překážek suverénně vyhrál Maročan Soufiane El Bakkali, jenž časem 8:03,16 stanovil rekord mítinku! Ještě před náběhem do posledního okruhu se výrazně vzdálil od Keňana Abrahama Kibiwota, jenž na něj ztratil takřka pět sekund. Třetí je další Keňan Leonard Bett.
     
    3000m překážek
    1. Soufiane El Bakkali (MAR) 8:03,16
    2. Abraham Kibiwot (KEN) 8:08,03
    3. Leonard Kipkemoi Bett (KEN) 8:09,45
    4. Abrham Sime (ETH) 8:10,68
    5. Benjamin Kigen (KEN) 8:11,12
    6. Avinash Mukund Sable (IND) 8:11,63
     
    Oštěp
    Nikola Ogrodníková ve druhé sérii hodila 60,55 metru a posunula se na čtvrté místo za Kitagučiovou, Peetersovou a Littleovou.
     
    Oštěp
    Pouze jednou v kariéře překonala Sigrid Borgeová 60 metrů. Letos hodila na domácím mítinku 66,50 metru, což je nejlepší výkon sezony. Ale od té doby je zase zpět na svém průměru. Stejně jako dnes, když má zatím po třech pokusech zapsáno jen 57,05 metru.
     
    Výška
    Muttaz Essa Barshim je zatím jediný, kdo překonal 230 centimetrů. A to hned prvním pokusem, díky čemuž se dostal do vedení soutěže.
     
    Výška
    Hned za ním dokázal překonat laťku Tobias Potye z Německa svým druhým pokusem. Vyrovnal tím svůj osobní rekord.
     
    400m
    Nový rekord mítinku v čase 44,08 zaběhl v závodě na 400 metrů mužů Jihoafričan Wayde van Niekerk, světový rekordman, který po svém návratu zaběhl svůj nejlepší čas. Druhý skončil Bayapo Ndori z Botswany s vyrovnaným osobákem 44,61. Třetí je Brazilec Alison dos Santos.
     
    400m mužů
    1. Wayde van Niekerk (RSA) 44,08
    2. Bayapo Ndori (BOT) 44,61
    3. Alison dos Santos (BRA) 44,73
    4. Zakithi Nene (RSA) 44,74
    5. Ryan Willie (USA) 44,77
    6. Bryce Deadmon (USA) 44,81
     
    Výška
    Gianmarco Tamberi druhým pokusem zvládl 230 centimetrů a je tedy třetím výškařem, který se dostal přes tuto laťku.
     
    Oštěp
    Nikola Ogrodníková setrvává po třech sériích na čtvrtém místě. Tentokrát se nezlepšila, hodila 59,38 metru. Dál vede Kitagučiová před Peetersovou a Littleovou.
     
    Výška
    Na 230 centimetrech už končí Brandon Starc, Norbert Kobielski, Luis Zayas a Donald Thomas.
     
    Tyč
    A velké síto proběhlo i v tyči. Přes 581 centimetrů se dostali jen Armand Duplantis, Sam Kendricks a Christopher Nilsen. Soutěž skončila pro Piotra Liska, Bo Kandu Litu Baehreho, Thiaga Braze, Kurtise Marschalla a Zacha McWhortera.
     
    Výška
    Tamberi napoprvé skáče 232 centimetrů!
     
    Výška
    A Barshim také na první pokus!
     
    800m
    Mary Moraaová v čase 1:56,85 stanovila nový rekord mítinku v závodě na 800 metrů! Za Keňankou byla druhá Halimah Nakaayiová z Ugandy, která časem 1:57,78 stanovila nový národní rekord. Třetí příčku obsadila Natoya Gouleová-Toppinová z Jamajky.
     
    800m žen
    1. Mary Moraaová (KEN) 1:56,85
    2. Halimah Nakaayiová (USA) 1:57,78
    3. Natoya Gouleová-Toppinová (JAM) 1:57,90
    4. Sage Hurtaová-Kleckerová (USA) 1:58,09
    5. Abbey Caldwellová (AUS) 1:58,48
    6. Anita Horvatová (SLO) 1:58,94
     
    Výška
    K Tamberimu a Barshimovi se na druhý pokus přidal Tobias Potye, jenž si o dva centimetry vylepšil osobní rekord! Jde se na 2,34m.
     
    Oštěp
    Mackenzie Littleová z Austrálie hodila 64,50 metru ve čtvrté sérii a prodrala se do čela oštěpařské soutěže! Ogrodníková stále čtvrtá.
     
    Tyč
    Sam Kendricks a Armand Duplantis zvládli 591 centimetrů. Nilsen si po prvním nezdaru odkládá dva pokusy na 6 metrů a 1 centimetr.
     
    Oštěp
    Kitagučiová v páté sérii odpovídá nejlepším možným způsobem! Nový rekord mítinku má hodnotu 65,82 metru, čímž si bere první místo zpět pro sebe.
     
    Oštěp
    Ogrodníkové pátý pokus nevyšel a do poslední série tak nenastoupí. S výkonem 60,55 metru obsadí pravděpodobně čtvrtou příčku.
     
    Výška
    Tobias Potye druhým pokusem překonal 234 centimetrů a znovu vylepšil svůj osobák! Napodruhé skáče i Gianmarco Tamberi.
     
    1500m
    Fantastický závod na 1500 metrů předvedl norský běžec Jakob Ingebrigtsen, který časem 3:27,14 stanovil nový Evropský rekord, stejně tak rekord mítinku a nejlepší světový čas celé sezony! Ingebrigtsen si navíc zajistil účast na finálovém mítinku Diamantové ligy. Za norským atletem doběhli Keňané Abel Kipsang a Reynold Cheruiyot, kteří si stanovili osobáky.
     
    1500m mužů
    1. Jakob Ingebrigtsen (NOR) 3:27,14
    2. Abel Kipsang (KEN) 3:29,11
    3. Reynold Cheruiyot (KEN) 3:30,30
    4. Andrew Coscoran (IRL) 3:30,42
    5. Samuel Tanner (NZL) 3:31,24
    6. Vincent Keter (KEN) 3:31,28
     
    Výška
    Barshim svůj poslední pokus na 234 centimetrech vynechal a přenesl si ho na 236 centimetrů, kde úspěšně skáče a je rázem na prvním místě!
     
    Oštěp
    Haruka Kitagučiová poprvé v kariéře přehodila 67 metrů! Hodila 67,04 metru a stanovila nový japonský rekord, nejlepší světový výkon sezony a samozřejmě i nový rekord mítinku!
     
    Výška
    Armand Duplantis jako jediný překonal 601 centimetrů a je vítězem tyčkařské soutěže! Druhý skončil Sam Kendricks a třetí Christopher Nilsen.
     
    Hod oštěpem žen
    1. Haruka Kitagučiová (JPN) 67,04
    2. Mackenzie Littleová (AUS) 64,50
    3. Tori Peetersová (NZL) 62,73
    4. Nikola Ogrodníková (CZE) 60,55
    5. Liveta Jasiunaiteová (LTU) 60,43
    6. Sigrid Borgeová (NOR) 60,31
     
    100m
    Závod na 100 metrů žen, kterým byly zakončeny běžecké disciplíny na polském mítinku Diamantové ligy, vítězství slaví v čase 10,76 Sha'Carri Richardsonová před Sherickou Jacksonovou. Třetí je domácí Ewa Swobodová, která časem 10,94 stanovila svůj osobák a poprvé v kariéře se dostala pod 11 sekund.
     
    100m žen
    1. Sha'Carri Richardsonová (USA) 10,76
    2. Shericka Jacksonová (JAM) 10,78
    3. Ewa Swobodová (POL) 10,94
    4. Twanisha Terryová (USA) 10,99
    5. Daryll Neitaová (GBR) 11,01
    6. Anthonique Strachanová (BAH) 11,05
     
    Tobias Potye i Gianmarco Tamberi třikrát shodili na 236 centimetrech a to znamená, že Mutaz Essa Barshim slaví vítězství v dnešním závodě Diamantové ligy!
     
    Skok do výšky mužů
    1. Mutaz Essa Barshim (QAT) 2,36
    2. Gianmarco Tamberi (ITA) 2,34
    3. Tobyas Potye (GER) 2,34
    4. Brandon Starc (AUS) 2,27
    4. Norbert Kobielski (POL) 2,27
    6. Luis Enrique Zayas (CUB) 2,27
     
    Tyč
    Armand Duplantis se pokusil překonat 613 centimetrů, jenže to se mu nepovedlo ani natřikrát. A tak vítězství slaví s výkonem 601 centimetrů před Američanem Kendricksem a dalším Američanem Nilsenem.
     
    Skok o tyči mužů
    1. Armand Duplantis (SWE) 6,01
    2. Sam Kendricks (USA) 5,91
    3. Christopher Nilsen (USA) 5,81
    4. Piotr Lisek (POL) 5,71
    5. Bo Kanda Lita Baehre (GER) 5,71
    6. Thiago Braz (BRA) 5,71
    6. Kurtis Marschall (AUS) 5,71
     
    Konec mítinku.
     
    Polský Chorzow na stadionu Silesia hostil další mítink Diamantové ligy, na kterém startovali i dva čeští reprezentanti. Tomáš Staněk ve vrhu koulí nedokázal ani jednou ze tří pokusů zapsat výkon a nedostal se do nejlepší osmičky. Nikola Ogrodníková v oštěpu byla úspěšnější, když přehodila 60 metrů a nakonec obsadila čtvrtou příčku. Jednou z hlavních událostí byl Evropský rekord Jakoba Ingebrigtsena v závodě na 1500 metrů, řádilo se ale i v dalších disciplínách. Haruka Kitagučiová v oštěpu stanovila nový národní rekord a jako první letos přehodila 67 metrů. Mutaz Essa Barshim ve výšce skočil 236 centimetrů a Armand Duplantis v tyči se znovu přenesl přes šest metrů. Wayde van Niekerk v závodě na 400 metrů jen těsně zaostal za pokořením hranice 44 sekund. Yulimar Rojasová v trojskoku pak vylepšila nejlepší světový výkon sezony, když předvedla 15,18 metru.
     
    Dalším mítinkem Diamantové ligy bude Monaco, kde se bude závodit 21. července. (18:08:12)

    Jan Vojkůvka

    Skok o tyči mužů
    1. Armand Duplantis (SWE) 6,01
    2. Sam Kendricks (USA) 5,91
    3. Christopher Nilsen (USA) 5,81
    4. Piotr Lisek (POL) 5,71
    5. Bo Kanda Lita Baehre (GER) 5,71
    6. Thiago Braz (BRA) 5,71
    6. Kurtis Marschall (AUS) 5,71
    Skok do výšky mužů
    1. Mutaz Essa Barshim (QAT) 2,36
    2. Gianmarco Tamberi (ITA) 2,34
    3. Tobyas Potye (GER) 2,34
    4. Brandon Starc (AUS) 2,27
    4. Norbert Kobielski (POL) 2,27
    6. Luis Enrique Zayas (CUB) 2,27
    100m žen
    1. Sha'Carri Richardsonová (USA) 10,76
    2. Shericka Jacksonová (JAM) 10,78
    3. Ewa Swobodová (POL) 10,94
    4. Twanisha Terryová (USA) 10,99
    5. Daryll Neitaová (GBR) 11,01
    6. Anthonique Strachanová (BAH) 11,05
    Hod oštěpem žen
    1. Haruka Kitagučiová (JPN) 67,04
    2. Mackenzie Littleová (AUS) 64,50
    3. Tori Peetersová (NZL) 62,73
    4. Nikola Ogrodníková (CZE) 60,55
    5. Liveta Jasiunaiteová (LTU) 60,43
    6. Sigrid Borgeová (NOR) 60,31
    1500m mužů
    1. Jakob Ingebrigtsen (NOR) 3:27,14
    2. Abel Kipsang (KEN) 3:29,11
    3. Reynold Cheruiyot (KEN) 3:30,30
    4. Andrew Coscoran (IRL) 3:30,42
    5. Samuel Tanner (NZL) 3:31,24
    6. Vincent Keter (KEN) 3:31,28
    800m žen
    1. Mary Moraaová (KEN) 1:56,85
    2. Halimah Nakaayiová (USA) 1:57,78
    3. Natoya Gouleová-Toppinová (JAM) 1:57,90
    4. Sage Hurtaová-Kleckerová (USA) 1:58,09
    5. Abbey Caldwellová (AUS) 1:58,48
    6. Anita Horvatová (SLO) 1:58,94
    400m mužů
    1. Wayde van Niekerk (RSA) 44,08
    2. Bayapo Ndori (BOT) 44,61
    3. Alison dos Santos (BRA) 44,73
    4. Zakithi Nene (RSA) 44,74
    5. Ryan Willie (USA) 44,77
    6. Bryce Deadmon (USA) 44,81
    3000m překážek mužů
    1. Soufiane El Bakkali (MAR) 8:03,16
    2. Abraham Kibiwot (KEN) 8:08,03
    3. Leonard Kipkemoi Bett (KEN) 8:09,45
    4. Abrham Sime (ETH) 8:10,68
    5. Benjamin Kigen (KEN) 8:11,12
    6. Avinash Mukund Sable (IND) 8:11,63
    100m překážek žen
    1. Tobi Amusanová (NGR) 12,34
    2. Kendra Harrisonová (USA) 12,35
    3. Nia Aliová (USA) 12,38
    4. Megan Tapperová (JAM) 12,49
    5. Danielle Williamsová (JAM) 12,55
    6. Tia Jonesová (USA) 12,57
    Trojskok žen
    1. Yulimar Rojasová (VEN) 15,18
    2. Maryna Bech-Romančuková (UKR) 14,70
    3. Leyanis Pérezová (CUB) 14,67
    4. Liadagmis Poveaová (CUB) 14,62
    5. Shanieka Rickettsová (JAM) 14,56
    6. Thea Lafondová (DMA) 14,43
    3000m žen
    1. Freweyni Hailuová (ETH) 8:26,61
    2. Lilian Rengeruková (KEN) 8:27,80
    3. Lemiem Hailuová (ETH) 8:29,43
    4. Teresiah Muthoni Gateriová (KEN) 8:29,48
    5. Margaret Akidorová (KEN) 8:31,45
    6. Sarah Chelangatová (UGA) 8:35,82
    100m mužů
    1. Akani Simbine (RSA) 9,97
    2. Fred Kerley (USA) 9,98
    3. Emmanuel Eseme (CMR) 9,98
    4. Cravont Charleston (USA) 9,99
    5. Yohan Blake (JAM) 10,01
    6. Marvin Bracy-Williams (USA) 10,10
    400m žen
    1. Natalia Kaczmareková (POL) 49,48
    2. Lieke Klaverová (NED) 49,81
    3. Marileidy Paulinová (DOM) 50,00
    4. Candice McLeodová (JAM) 50,19
    5. Sada Williamsová (BAR) 50,34
    6. Victoria Ohuruoguová (GBR) 50,48
    Vrh koulí mužů
    1. Ryan Crouser (USA) 22,55
    2. Payton Otterdahl (USA) 21,88
    3. Tom Walsh (NZL) 21,78
    4. Filip Mihaljevič (CRO) 21,63
    5. Josh Awotunde (USA) 21,61
    6. Jacko Gill (NZL) 21,38
    ---
    Tomáš Staněk (CZE) NM
    Skok do výšky žen
    1. Iryna Geraščenková (UKR) 1,98
    2. Nicola Olyslagersová (AUS) 1,98
    3. Julia Levčenková (UKR) 1,98
    4. Angelina Topičová (SRB) 1,95
    5. Morgan Lakeová (GBR) 1,92
    6. Lamara Distinová (JAM) 1,89
    Program
    14:00 Skok do výšky žen
    14:40 Vrh koulí mužů (Tomáš Staněk)
    15:42 Trojskok žen
    15:45 Skok o tyči mužů
    16:04 400m žen
    16:08 Skok do výšky mužů
    16:16 100m mužů
    16:26 3000m žen
    16:47 100m překážek žen
    16:53 Hod oštěpem žen (Nikola Ogrodníková)
    16:57 3000m překážek mužů
    17:16 400m mužů
    17:27 800m žen
    17:38 1500m mužů
    17:53 100m žen