17. etapa: Pergine Valsugana - Caorle Vítěz: A. Dainese (ITA) Team DSM (kon.)
koniec udalosti
17. etapa: Pergine Valsugana - Caorle

Vítěz: A. Dainese (ITA) Team DSM

cz Streda 24.05.2023, 12:50Giro d’Italia
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:50.
     
    Po náročné horské etapě, která byla na programu v úterý, čeká ve středu na peloton odpočinková etapa. I když, říct odpočinková v této fázi Gira, je asi silné slovo. Nicméně, jedná se o rovinatou etapu z Pergine Valsugana do Caorle, která měří 197 kilometrů a takřka do poloviny celé etapy se pojede buď na rovině, nebo se sklonem. Ve zbytku etapy bude opět dominovat rovina s hodně mírnými kopečky. Vedle toho se pojedou dvě sprinterské prémie. Favority v 17. etapě budou sprinteři, očekává se totiž hromadný dojezd celé etapy. Bavíme se tedy zejména o Jonathanu Milanovi, Marku Cavendishovi či Pascalu Ackermannovi.
     
    Pořadí bodovací soutěže do 16. etapě (fialový dres):
    1. Jonathan Milan (ITA) Bahrain Victorious 176 bodů
    2. Derek Gee (CAN) Israel-Premier Tech 118
    3. Pascal Ackermann (GER) UAE Team Emirates 88
    4. Toms Skujinš (LAT) Trek-Segafredo 79
    5. Nico Denz (GER) Bora-Hansgrohe 75
    ---
    35. Karel Vacek (CZE) Corratec-Selle Italia 18
     
    Pořadí vrchařské soutěže po 16. etapě (modrý dres):
    1. Ben Healy (IRL) EF Education-EasyPost 164 bodů
    2. Davide Bais (ITA) Eolo-Kometa 144
    3. Einer Rubio (COL) Movistar 117
    4. Thibaut Pinot (FRA) Groupama-FDJ 114
    5. Joao Almeida (POR) UAE Team Emirates 55
    ...
    7. Karel Vacek (CZE) Corratec-Selle Italia 36
     
    Pořadí soutěže do 25 let po 16. etapě (bílý dres):
    1. Joao Almeida (POR) UAE Team Emirates 67:30:53 hod
    2. Andreas Leknessund (NOR) Team DSM +3:12
    3. Thymen Arensman (NED) Ineos Grenadiers +3:51
    4. Einer Rubio (COL) Movistar +5:25
    5. Santiago Buitrago (COL) Bahrain Victorious +7:03
    ---
    30. Karel Vacek (CZE) Corratec-Selle Italia +2:56:01
     
    Pořadí týmů po 16. etapě
    1. Bahrain – Victorious 202:09:02
    2. INEOS Grenadiers +32:31
    3. Jumbo-Visma +40:26
    4. UAE Team Emirates +49:03
    5. BORA – hansgrohe +54:33
     
    Celkové pořadí po 16. etapě (růžový dres):
    1. Geraint Thomas (GBR) Ineos Grenadiers 67:32:35 hod
    2. Joao Almeida (POR) UAE Team Emirates +0:18
    3. Primož Roglič (SLO) Jumbo-Visma +0:29
    4. Damiano Caruso (ITA) Bahrain Victorious +2:50
    5. Eddie Dunbar (IRL) Jayco-Alula +3:03
    6. Lennard Kämna (GER) Bora-Hansgrohe +3:20
    7. Bruno Armirail (FRA) Groupama-FDJ +3:22
    8. Andreas Leknessund (NOR) Team DSM +3:30
    9. Thymen Arensman (NED) Ineos Grenadiers +4:09
    10. Laurens De Plus (BEL) Ineos Grenadiers +4:32
    ---
    95. Karel Vacek (CZE) Corratec-Selle Italia +2:56:19
    Jak vypadá 17. etapa?
     
    Etapa odstartovala.
     
    196km
    Hned zkraje se zkouší první nástupy z pelotonu. Do popředí vyrazili čtyři závodníci, kteří se snaží ujet hlavnímu balíku. Ten prozatím drží ostré tempo.
     
    195km
    Této malé vedoucí skupince příliš neprospívá fakt, že se jede v mírném sklonu, a tedy rychlost je sama o sobě vysoká. Musí se do toho opřít ze všech sil.
     
    194km
    Nicméně to vypadá, že Thomas Champion z Cofidisu, Diego Sevilla z EOLO, Senne Leysen z Alpecinu a Charlie Quarterman z Team Corratec nasadili takové tempo, díky němuž pelotonu skutečně ujeli!
     
    192km
    Jede se hodně rychle, průměrná rychlost přesahuje 50 kilometrů v hodině. Samozřejmě, až se peloton dostane do menších stoupání a na rovinku, tato rychlost klesne. Zatím se ale všichni užívají rychlou jízdu, která se velmi brzy dostane do městečka Roncegno.
     
    190km
    Vedoucí skupinka si vypracovala více než půlminutové vedení. Tempo pelotonu zkouší rozhýbat Michael Matthews z Jayca, jenž by se rád připojil do úniku v popředí a zkouší nastoupit.
     
    189km
    Pokusů o nástup je ale k vidění více. Ne každému se ale daří urvat z pelotonu.
     
    187km
    Možná se přeci jen povedlo Davidemu Gabburovi urvat peloton a vyrazit směrem za vedoucí skupinou. Tento jezdec Green Projectu-Bardiani si tvoří menší náskok před balíkem.
     
    185km
    Vedoucí skupina si pomalu tvoří dvouminutové vedení. Projíždí oblastí, kde mírný sklon střídají krátká stoupání, s čímž dokáže kvartet na čele výborně pracovat.
    Takhle vzniknul hned po startu etapy dnešní únik
     
    182km
    Gabburo drží pozici někde mezi pelotonem a vedoucí skupinou. Čtveřici Championa, Leysena, Sevillu a Quartermana má vzdáleny ještě příliš. Od pelotonu se ale utvořil čtyřicetisekundový náskok. Mezitím vedoucí skupina má k dobru už dvě minuty.
    Aktuální situace na trati
     
    175km
    Vedoucí skupina se dostává do Borgo Valsugany. Odsud ji čeká pětikilometrový přejezd do Villa Agnedy. Na aktéry dnešní etapy vysvitlo také sluníčko. A novinkou je, že Gabburo svůj pokus o dohnání vedoucí skupiny vzdává a nechává se opět pohltit pelotonem.
     
    173km
    Ačkoliv si momentálně závodníci užívají sluníčka, směr, kterým jedou, je zahalen temnotou. Hory, které obklopují dnešní trasu (a na které se nebude stoupat), okolo sebe sdružují hutná černá mračna. Že by i dnes pršelo? Vše tomu naznačuje.
     
    170km
    Peloton se zatím úspěšně brání tomu, aby uprchlíkům povolil více než tříminutový náskok. Teď naopak mírně stahuje své manko a drží jej pod zmíněnými třemi minutami.
     
    168km
    První dnešní sprinterská prémie je v Rosé na 83. kilometru, tedy za 53 kilometrů. Do té doby je hlavním cílem vedoucí skupiny udržet náskok a rozdat si to o body. Tyto body sice nepromluví do předních pořadí v bodovací soutěži, ale důležité je ukazovat i barvy a sponzory týmů.
     
    165km
    A už padají na vedoucí skupinu doslova provazy deště. Peloton se do této oblasti teprve dostane. To si tedy závodníci nakonec příliš toho sluníčka neužili a už se zase potýkají s deštěm.
     
    162km
    Mezitím hlavní balík stáhl svou ztrátu ke dvěma a půl minutám.
     
    159km
    Byť je již květen, závodníci nyní prožívají ryze aprílové počasí. Chvíli prší, chvíli projíždí oblastmi sucha. Mění se to každou chvilkou. Co se nemění, je situace na trati. Stále je v popředí čtveřice Senne Leysen, Thomas Champion, Diego Sevilla a Charlie Quarterman.
     
    155km
    Peloton už zase projíždí oblastí, kde svítí sluníčko a po dešti není ani stopy. A dál stahuje svou ztrátu na vedoucí skupinu, pomaličku se blíží ke dvěma minutám. Možná se týmy snaží o to, aby do boje o plný počet bodů zasáhli i sprinteři, kteří bojují v bodovací soutěži.
     
    149km
    Peloton stáhl svou ztrátu už jen na minutu a půl. Vedoucí skupina bude muset něco vymyslet, jinak se do Rosé v úniku nedostane. Stahování ztráty je v podání balíku hodně rychlé a efektivní.
     
    143km
    Dochází k menšímu vzrůstu tempa vedoucího kvarteta. To má za následek, že peloton přestal svou ztrátu stahovat. Pomalu, ale jistě, se čelo závodu blíží do města Valstagny, které je dvacet kilometrů od sprinterské prémie.
    Náladu v úniku je navzdory stíhací jízdě pelotonu dobrá
     
    136km
    Trasa dnešní etapy se už dostala do Valstagny. odsud čeká na závodníky napřed šestikilometrový přejezd do Campolonga sui Brenta a následně další osmikilometrový přejezd do Bassana del Grappy. Pak už bude po dalších sedmi kilometrech následovat sprinterská prémie ve městě Rosá. Pomalu se dnešní etapa také přesune z provincie Vicenzy do Trevisa.
     
    132,5k
    Tak to peloton do sprinterské prémie nestihne. Povolil ve svém tempu, respektivu na čele začala čtveřice stupňovat svůj výkon a zase zvýšila náskok ke dvěma minutám.
     
    131km
    K vidění byla i netradiční zastávka Marca Friga u svého fanclubu. Jezdec Israel-Premier Tech přerušil svou jízdu, aby se pozdravil se svými fanoušky, zapózoval jim a podal si s nimi ruce. Následně se jal stíhat ztrátu, kterou kvůli tomu nabral na peloton.
    Třiadvacetiletý Frigo si dnes užil trochu netradiční zastávku
    Fanclubů je evidentně na trase víc. Příjemné setkání si prožil i Andrea Pasqualon z Bahrainu - Victorious
     
    127km
    Ačkoliv v itineráři dnešní etapy se predikovala nejvyšší průměrná rychlost 47 kilometrů v hodině, realita je trochu jiná. Momentálně, přestože se stále jede s mírným sklonem na mnoha úsecích trasy, činí průměrná rychlost méně než 44 kilometrů. A to se bavíme o vedoucí skupině. Tudíž je dnešní etapa brána skutečně trochu oddychově, nejede se na krev. To způsobuje zejména vedoucí kvartet, který jede takovým tempem, který si peloton kontroluje.
     
    120km
    Nezadržitelně se blíží první ze dvou sprinterských prémií, které jsou během 17. etapy na programu.
     
    117km
    Vedoucí skupina udržuje náskok přes minutu a půl na peloton. Jelikož na prémii bude bodovat osm závodníků, pojede se o body i v pelotonu. Ale ne o významné bodové příděly, které si rozdělí uprchlíci.
     
    114km
    Zisk dvanácti bodů, a tedy vítězství na sprinterské prémii v Rosé, slaví Diego Sevilla z EOLO-Komety. Osm bodů za druhé místo pak bere Thomas Champion. Třetí dorazil Charlie Quarterman a čtvrtý Senne Leysen.
     
    114km
    V pelotonu si pro čtyři body dorazil nejrychleji Jonathan Milan, vedoucí muž bodovací soutěže. Ten tedy dokázal svůj náskok na čele trošičku zvýraznit.
    Kompletní pořadí sprinterské prémie v Rosé
     
    103km
    Vedoucí kvartet se dostal ke Castello di Godego, odkud přejede do Castelfranco Venety. Už se také dostal do provincie Trevisa a Trevisem bude projíždět zhruba za 25 kilometrů. Zatímco obrázek dění na trase se nemění a peloton ztrácí minutu a půl, momentálně zbývá 72 kilometrů do druhé sprinterské prémie této etapy.
     
    100km
    Do cíle zbývá posledních 100 kilometrů. V pelotonu je uvolněná atmosféra, což prokazují rozhovory jezdců s jedním z reportérů stanice Eurosport. Ohlasy přímo ze sedla, jak by se chtělo říct. Hlavní balík dál v poklidu kontroluje odstup od vedoucí skupiny a vše skutečně směřuje k hromadnému dojezdu a souboji sprinterů. Těžko říct, co by se muselo stát, aby se to změnilo.
     
    95km
    Peloton se trhá, což je způsobeno tím, že někteří chtějí jet a jiní prozatím ne. Muži, kteří jsou na špici – jedná se o členy Movistaru, UAE či DSM, jsou trochu bržděni a musí čekat. Vedoucí skupinka díky tomu překročila dvouminutový odstup.
     
    91km
    Champion, Leysen, Sevilla a Quarterman dál trochu navyšují své vedení. Vzhledem k tomu, že jsme krátce za polovinou celé etapy, jedná se jeden z posledních nástupů této čtveřice. Peloton moc dobře zná údajě z dění před sebou a situaci kontroluje.
     
    90km
    Trasa 17. etapy nyní projíždí Vedelagem, odkud přejede do Istrany, která je vzdálena zhruba pět kilometrů. Následovat bude další sedmikilometrový přejezd do Trevisa. Treviso je hlavním městem této provincie s 84 tisíci obyvatel.
     
    86km
    Odstup se nyní ustálil na 2:15 až 2:20. Dalším zajímavým úsekem bude sprinterská prémie v Lido di Jesolo. Ta přijde na řadu za 54 kilometrů na 165,7. kilometru. Je teoreticky možné, že peloton stáhne ztrátu už před touto prémií, ale podle všeho by se mělo jednat o bonifikační prémii, kde půjde o tři, dvě a jednu sekundu k dobru. To znamená, pro soky v honbě v bodovací soutěži se nejedná o primární cíl.
     
    80km
    Na čele pelotonu nyní vidíme pracovat především jezdce Movistaru či Astany. Nadále jsou tam i členové UAE. Odstup je nadále konstantní, z tohoto hlediska se nic nemění.
     
    77km
    Trasa dnešní etapy se dostala do bodu, kdy skončilo souvislé klesání s určitými pasážemi s rovinkou či stoupáními. Nyní bude trati dominovat vlnitá pasáž, tedy rovinka, na které jsou v pravidelných intervalech menší kopečky. Skoro by to svádělo k tomu, že se pojede v okruhu, ale není to tak. Nejedná se o okruh, jede se dál až do cílového města Caorle.
     
    72km
    Celkově se tempo závodu nyní trochu zrychlilo. Vedoucí skupina nechce pustit svůj náskok před druhou sprinterskou prémií a peloton si mírně navýšil své strojové tempo, které na čele nyní diktuje člen Bahrainu – Victorious.
    Klíčem k úspěchu je vždy především nepodcenění občerstvování. Bez tekutin a energie se tělo rychle zataví a nepodává adekvátní výkonnost
     
    68km
    Peloton na čele balíku prostřídává. Někteří diktují rychlejší tempo, jiní pomalejší. Celkově se ale rychlost zvyšuje. I proto je balík roztažen v jednoho dlouhého a souvislého hada, který měří dobrých 200 metrů.
     
    66km
    Aktuální predikce hovoří o tom, že vítěze etapy bychom mohli a měli poznat zhruba v 17:20. Uvidíme, jestli bude závěr o něco rychlejší nebo pomalejší. Během tří hodin ujeli členové vedoucí skupiny 131 kilometrů.
     
    62km
    Znovu dochází ke snižování ztráty ze strany pelotonu. Pro jezdce z vedoucí skupiny je primární dorazit na sprinterskou prémii na čele, víc od dnešní etapy neočekávají. A jak vidno, mají k tomu důvod. Peloton si nenechá ujít jednu z mála možností, kdy nabídne závěrečný souboj sprinterů během letošního Gira.
     
    58km
    Náskok vedoucí skupinky klesl pod dvě minuty. To už se tento kvartet pomalu dostává z provincie Trevisa do provincie Venezia, kde dnešní etapa vyvrcholí. Zbývá také posledních 27 kilometrů do sprinterské prémie.
     
    54km
    S tím, jak se blíží zmíněná prémie v Lido di Jesolo, tak se odstup mezi pelotonem a vedoucí čtveřicí ztenčuje. Znovu je odstup jen kolem minuty a půl.
     
    51km
    Peloton nejspíš nebude mít za cíl stažení celé ztráty ještě před prémií. Dá se ale očekávat, že zhruba 15 kilometrů před cílem bude po dnešním úniku. A následovat bude tuhé budování pozic a klid před závěrečnou bouří. Leda by na posledních kilometrech zkusil ještě někdo nastoupit.
    Jak poznamenává oficiální účet Treku - Segafredo, zatím se v dnešní etapě toho příliš neudálo
     
    46km
    Vedoucí skupina i peloton projel oblastí Caposile a míří k Jesolu, což je přímořské město v provincii Venezia. Právě v Jesolu proběhne druhá sprinterská prémie. Ještě k ní ale 15 kilometrů zbývá.
     
    42km
    S tím, jak se ukrajují další a další kilometry a závodníky doprovází osamělé skupinky fanoušků podél trati, tím více nyní ukrajuje peloton z náskoku Championa, Leysena, Quartermana a Sevilly. Zdá se, že se tento únik jezdců z Cofidisu, Alpecinu, Corratecu a EOLO-Komety blíží pomaličku ke svému konci.
     
    41km
    Po hodně dlouhé době poklesl náskok vedoucí skupiny pod minutu a půl. Dokonce se blíží velmi rychle k minutě a čtvrt a dál klesá.
     
    37km
    Vlnitá trasa přivádí čelní skupinu do Jesola. Trasa vede i kolem tamní laguny, která spojuje toto město s mořem. Blíží se několikrát zmíněná sprinterská prémie. Mezitím peloton stáhl svou ztrátu na jeden kilometr a nezadržitelně se ke statečným uprchlíkům blíží.
    Zopakujme si ještě jednou profil dnešní etapy
     
    34km
    Necelé tři kilometry do prémie. Peloton opět mohutně stahuje své manko, zhruba o šest sekund na kilometr.
     
    31,3km
    Sprinterskou prémii v Lido di Jesolo vyhrál Charlie Quarterman z Corratecu. Druhý dorazil Thomas Champion z Cofidisu a třetí Diego Sevilla z EOLO-Komety. Senne Leysen z Alpecinu se za tímto trojlístkem vyvážel. Pro první tři muže byly připraveny bonifikační sekundy od tří do jedné sekundy.
     
    28km
    Dnešní etapa se dostává do závěrečné fáze. Odjíždí se z Jesola a odstup mezi vedoucí čtveřicí a pelotonem se srazil na půl minuty.
     
    25km
    Dnešní únik je prakticky u konce. Peloton už vidí své soupeře na dlouhých rovinách, odstup klesá někam k 17 sekundám.
     
    23km
    Ještě možná poslední vzepětí. Senne Leysen, který dost šetřil síly, zkouší nastoupit a odjíždí svým kolegům z úniku. Champion se už nechává sjet. Sevilla a Quarterman jsou nyní mezi pelotonem a vedoucím Leysenem.
     
    20,5km
    Těsně před pelotonem, možná nějakých devět sekund, se drží Sevilla s Quartermanem. Nástup Leysena je o poznání zajímavější, povedlo se mu udělit pelotonu půl minuty.
     
    20km
    Senne Leysen, který je ryzím dříčem a nikdy neslavil nějaké výraznější individuální úspěch, jezdí za Alpecin od roku 2020. V dresu tohoto týmu startoval už na třech etapových závodech Grand Tour. Prozatím slavil v kariéře jen jedno vítězství, když v roce 2020 vyhrál etapu v polském závodě Tour Bitwa Warszawska 1920. To byl etapový závod kategorie 2.2.
     
    18km
    Ač se to zdá téměř neuvěřitelné, Leysen někde v sobě našel obrovskou zásobu energie. Pelotonu poodjel už o 50 sekund!
     
    18km
    Mezitím skončil únik pro Diega Sevillu z EOLO-Komety a Charlieho Quartermana z Corratecu – Selle Italia. Oba se zařadili zpět do pelotonu.
    Konec úniku pro Sevillu a Quartermana
     
    17km
    Leysena nyní čeká zhruba devítikilometrový přejezd do přístavního městečka Santa Margherita, odkud se už zamíří do cílového města Caorle. Je rozhodně zajímavé, že Leysen si dokázal vypracovat náskok dosahující téměř minuty. Je v úniku od prvního kilometru, ale evidentně skvěle hospodařil se svou energií. Peloton se musí nyní hodně snažit.
     
    16km
    Na čele pelotonu jsou borci z UAE, Movistaru, Jumbo Vismy, Astany... Rozhodně velmi silná skvadra, která má za úkol Senneho Leysena dohnat.
     
    15km
    Odstup mezi pelotonem a Leysenem činí 56 sekund. Ano, teoreticky je pro peloton snadné tento odstup stáhnout. Na druhou stranu, nikdo nedokáže odhadnout, kolik sil Leysenovi zbývá.
     
    14km
    Za uplynulý kilometr peloton stáhl pět sekund. Nastolené tempo by stačilo, aby byl Leysen dostižen pár kilometrů před cílem a došlo tak k hromadnému dojezdu. Nebo dokáže Belgičan najít ještě nějakou malou rezervičku ve svém těle?
     
    13km
    O dalších sedm sekund dole. Náskok Leysena činí 44 sekund.
    Poslední statečný. Kam až to dotáhne Senne Leysen?
     
    12km
    Už jen 33 sekund. Peloton nyní srazil ztrátu během kilometru o devět sekund. Pokud Leysen nepředvede ještě jeden nástup, ve kterém zkusí ještě cedit krev, bude jeho srdnatý pokus brzy u konce.
     
    11km
    Dalších deset sekund stažených. Tohle už jezdec Alpecinu nedokáže příliš dlouho oddalovat. Byla to ale ukázka velké statečnosti. Po nějakých 170 kilometrech v úniku předvést takový nástup. To se často nevidí.
     
    10km
    Leysen do toho dává poslední zbytky sil, které mu zbývají. Udržuje si 22 sekund k dobru, peloton se po drtivé stíhačce trochu zarazil. Má únik soupeře pod kontrolou.
     
    9,5km
    Je ohromným rozdílem sledovat peloton, kde se pomaličku rovnají vláčky jednotlivých týmů, a pak neskutečně vyčerpaného Leysena, který má v obličeji bolestivou grimasu, doslova o sebe dře zuby a zkouší vypustit duši. Vítězství v etapě by pro něj bylo životním úspěchem, ale má k němu neskutečně daleko. A je to taková mission impossible.
     
    8km
    V tuto chvíli by potřeboval Leysen nastoupit a ještě poodjet. A i když to zkouší, vysedává si ze sedla a šlape do plných, už nemá síly, aby zvýšil svou rychlost. Je to jen o tom, kdy jej bleskově jedoucí peloton "přejede".
    V cílovém prostoru je vše připraveno
     
    6,5km
    Stále Leysen drží nějakých 100 metrů před pelotonem. Nejspíš to zvládne do Caorle, ale těžko říct, jestli jako první projede centrem města, necelé čtyři kilometry před cílem.
     
    5,5km
    Bolestivá grimasa a zakusování se do rtů se mění v takový trochu křečovitý úsměv. Leysen ví, že je konec, je ale spokojený s tím, co v závěru etapy předvedl. A radost budou mít i stájoví šéfové, jejich barvy rozhodně zviditelnil.
     
    5km
    Přesně pět kilometrů do cíle byl Leysen dostižen. Dnešní únik po obdivuhodných 192 kilometrech končí!
     
    3km
    Peloton je teď na špici hodně natažený. To se nelíbí všem týmům, jelikož potřebují začít budovat sprinterské pozice. Není ale tolik prostoru a rychlost je i díky Leysenovi hodně vysoká.
     
    3km
    Do popředí se snaží protlačit vláček DSM, je tam i Movistar, Bahrain – Victorious. Tlačí se tam rovněž Intermarché.
     
    2,5km
    Groupama FDJ a Trek se také hlásí o své slovo. Hodně maká Toms Skujinš právě z Treku.
     
    1,5km
    Tak kdo to dnes urve? Jonathan Milan? Mark Cavendish? Pascal Ackermann? Michael Matthews? Či Fernando Gaviria? Nebo snad někdo jiný?
     
    1km
    Poslední kilometr! Napětí stoupá!
     
    Tlačí se tam také Green Project – Bardiani. Dostáváme se do poslední zatáčky.
     
    500m
    Milan nemá nejvýhodnější pozici, ale sprintuje obdivuhodně!
     
    Cíl
    Takřka v jedné lajně dojeli tři sprinteři! Tak co ukáže cílová fotografie? Byl tam Milan, byl tam Dainese...
     
    Cíl
    Vypadá to na Alberta Dainese z DSM!
     
    Cíl
    Dainese skutečně vítězí, Milan je druhý a třetí je Michael Matthews z Jayca. Alespoň podle neoficiálních výsledků.
     
    Cíl
    Zajímavostí je, že naposledy se Dainese radoval z vítězství právě na Giru. Loni vyhrál šestou etapu, přesně před rokem a šesti dny. A jak ukazuje cílová fotografie, vyhrál možná tak o dva centimetry před Milanem. Těsnější to ani být nemohlo!
    Cílová fotografie
     
    Etapa skončila.
     
    Sedmnáctá etapa naplnila svůj potenciál. Byť únik trval dlouhých 192 kilometrů a Senne Leysen ještě dvacet kilometrů před cílem dokázal vybudovat takřka minutový náskok, tak se přeci jen uskutečnil hromadný dojezd, který byl připraven pro sprintery. Mezi nejvýbušnějšími muži pelotonu se prosadil nejlépe Alberto Dainese, který porazil o centimetrovém dojezdu Jonathana Milana a Michaela Matthewse.
     
    Výsledky 17. etapy
    1. Alberto Dainese (ITA) Team DSM 4:26:08
    2. Jonathan Milan (ITA) Bahrain – Victorious +0:00
    3. Michael Matthews (AUS) Team Jayco +0:00
    4. Niccolo Bonifazio (ITA) Intermarché – Circus – Wanty +0:00
    5. Simone Conconni (ITA) Cofidis +0:00
    6. Fernando Gaviria (COL) Movistar +0:00
    7. Andrea Pasqualon (ITA) Bahrain – Victorious +0:00
    8. Alex Kirsch (NED) Trek – Segafredo +0:00
    9. Stefano Oldani (ITA) Alpecin-Deceuninck +0:00
    10. Pascal Ackermann (GER) UAE Team Emirates +0:00
    ---
    64. Karel Vacek (CZE) Corratec-Selle Italia +0:00
     
    Pořadí bodovací soutěže do 17. etapě (fialový dres):
    1. Jonathan Milan (ITA) Bahrain Victorious 215
    2. Derek Gee (CAN) Israel-Premier Tech 121
    3. Pascal Ackermann (GER) UAE Team Emirates 95
    4. Michael Matthews (AUS) Team Jayco 93
    5. Toms Skujinš (LAT) Trek-Segafredo 79
    ---
    39. Karel Vacek (CZE) Corratec-Selle Italia 18
     
    Pořadí vrchařské soutěže po 17. etapě (modrý dres):
    1. Ben Healy (IRL) EF Education-EasyPost 164 bodů
    2. Davide Bais (ITA) Eolo-Kometa 144
    3. Einer Rubio (COL) Movistar 117
    4. Thibaut Pinot (FRA) Groupama-FDJ 114
    5. Joao Almeida (POR) UAE Team Emirates 55
    ...
    7. Karel Vacek (CZE) Corratec-Selle Italia 36
     
    Pořadí soutěže do 25 let po 17. etapě (bílý dres):
    1. Joao Almeida (POR) UAE Team Emirates 71:59:01 hod
    2. Andreas Leknessund (NOR) Team DSM +3:12
    3. Thymen Arensman (NED) Ineos Grenadiers +3:51
    4. Einer Rubio (COL) Movistar +5:25
    5. Santiago Buitrago (COL) Bahrain Victorious +7:03
    ---
    30. Karel Vacek (CZE) Corratec-Selle Italia +2:56:01
     
    Celkové pořadí po 17. etapě (růžový dres):
    1. Geraint Thomas (GBR) Ineos Grenadiers 71:58:43 hod
    2. Joao Almeida (POR) UAE Team Emirates +0:18
    3. Primož Roglič (SLO) Jumbo-Visma +0:29
    4. Damiano Caruso (ITA) Bahrain Victorious +2:50
    5. Eddie Dunbar (IRL) Jayco-Alula +3:03
    6. Lennard Kämna (GER) Bora-Hansgrohe +3:20
    7. Bruno Armirail (FRA) Groupama-FDJ +3:22
    8. Andreas Leknessund (NOR) Team DSM +3:30
    9. Thymen Arensman (NED) Ineos Grenadiers +4:09
    10. Laurens De Plus (BEL) Ineos Grenadiers +4:32
    ---
    95. Karel Vacek (CZE) Corratec-Selle Italia +2:56:19
     
    Pořadí týmů po 17. etapě
    1. Bahrain – Victorious 215:27:26
    2. INEOS Grenadiers +32:31
    3. Jumbo-Visma +40:26
    4. UAE Team Emirates +49:03
    5. BORA – hansgrohe +54:33 (17:43:10)

    Jan Vojkůvka